Katastrofin ainekset

”Kiireellisen avun antamiseen ennaltaehkäisevänä tukena ei ole budjetissa varauduttu. Henkilöstö on mitoitettu vuoden alusta alkaen ennalta ehkäisevän ja täydentävän tuen käsittelyyn. Henkilöstöä on yt-menettelyssä siirretty muihin tehtäviin. Määräaikaiset työsuhteet ovat loppuneet.”

Näin vastasi Facebookissa näkemäni kommentin mukaan eräs kunta Kelan hätähuutoon. Kela ei kerta kaikkiaan kykene hoitamaan sille siirtynyttä toimeentulotuen perusosan myöntämistä, vaan huutaa kuntia apuun.

Sen piti olla läpihuutojuttu, ja Kela vakuutteli hoitavansa tehtävän yhtä nopeasti ja yhtä hyvin kuin kunnat, mutta halvemmalla. Toisin kävi. Nyt kuntien pitäisi paikata Kelan virheet ylimääräisellä ehkäisevällä toimeentulotuella, johon ne eivät ole varautuneet talousarviossa.

Itse olen sitä mieltä, että kuntien pitää auttaa, mutta omakustannushintaan. Ylimääräinen työ ja Kelalle kuuluvien tukien maksaminen pitää laskuttaa Kelalta täysimääräisesti.

Tämä on vasta alkua. Kun sote-uudistus runnotaan läpi asiantuntijoiden varoituksista piittaamatta, niin koko sosiaali- ja terveyssektori lamaantuu vuoden 2019 alussa. Tai oikeastaan lamaantuu vain julkinen sektori, sillä suuret yksityiset alan toimijat ovat valmistautuneet jo vuosia tähän jättipottiin. Sote-uudistusta valmistelleita poliitikkoja on siirtynyt järjestelemään asioita yksityiselle sektorille. Julkinen sektori vasta suunnittelee toimintojen yhtiöittämistä, ja ne yhtiöt voidaan perustaa vasta valinnanvapauden tullessa voimaan vuoden 2019 alussa.

Muutenkin koko nyt lausuntokierroksella oleva valinnanvapauslainsäädäntö on keskeneräinen. Kummallisinta siinä on, että hallitus lakiesityksen perusteluissa myöntää suoraan, että valinnanvapaus nostaa hintoja, lisää eriarvoisuutta ja mahdollistaa suurten yritysten kermankuorinnan. Tästä kirjoitin kuukausi sitten.

Hallituspuolueet myöntävät, että ongelmia on. Silti hallitus on päättänyt ajaa esityksensä väkisin läpi. Myönnetään suoraan, että kiire on valtava, mutta ”tämä on nyt saatava maaliin”. Maaliin on päästävä vaikka puolikuolleena kontaten, koska on kiire. Hallitukselle näyttää olevan ihan samantekevää miten palvelut tulevat toimimaan, kunhan se vain pääsee sanomaan, että valmista tuli ja tähän eivät aiemmat hallitukset pystyneet.

Valinnanvapaudesta ei tingitä. Kokoomuksen Antti Häkkänen sanoi suoraan, että ilman valinnanvapautta ei tule sotea. Kaikki vakuuttelevat kilvan, että annetut lausunnot otetaan huomioon ja lakiluonnosta täsmennetään niiden perusteella.

Ei sitä täsmennetä. Päälinjat on lyöty lukkoon ja konttaamista jatketaan niiden mukaisesti. Kuten Juha Sipilä joskus sanoi, niin tehdään laki ja katsotaan sitten, miten se toimii.

Yksi pahimpia esteitä on taas kerran perustuslaki. Ehdotetussa mallissa yksityisille palvelujen tuottajille siirtyisi vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluiden tuotannosta. Yksityinen palvelujen tuottaja vastaisi myös palvelun tarpeen arvioinnista. Perustuslain 124 §:n mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna hyvän hallinnon vaatimuksia.

Hallitus ei vielä ole miettinyt voidaanko näin valtava kokonaisuus siirtää tuosta vaan yksityiselle sektorille. Pääministeri olettaa, että tämä perustuslaillinen ongelma hoidetaan pienillä täsmennyksillä.

Katastrofin siemenet on kylvetty ja nyt odotellaan hallituksen suoritusta.

IMG_20170301_0001

Kuva: Karjalainen 1.3.2017

 

Kommentit (22)
 1. Sami Lappalainen
  1.3.2017, 09:36

  http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mt-kela-alkanut-lahettaa-kuntiin-varoituksia-ennen-sakkomaksua-tyottomista/6329796
  Tämä uutinen pisti silmään ja sisältö yllätti minut ihan täysin? Voiko blogin pitäjä avata tätä uutista?

  1. Saku Timonen
   1.3.2017, 12:50

   Pidän tätä oikeastaan positiivisena uutisena. Kunnalla on vastuu työllistämisestä, mutta tähän asti kunta ei ole saanut tietoja työttömistä ennen kuin ns. sakkomaksu alkaa juosta. Nyt tietoa rupeaa saamaan jo aiemmin ja on mahdollista ottaa työttömiin yheyttä ja tarjota vaikkapa palkkatukityötä.

   1. Sami Lappalainen
    1.3.2017, 13:29

    Kiitos kun avasit.
    En oikein itse osannut ymmärtää tuota uutista, mutta nyt ymmärsin sen.

   2. työtöntyötön
    1.3.2017, 15:59

    Tarjota palkkatukityötä? Täällä ei pääse palkkatuelle edes viikkoa ennen kun tuo 300 päivää on täyttynyt. Tämä typin virkailijan suusta ja aivan äskettäin kysytty. Toisaalta sitten taas kuulen että joillain on reilut kaksi vuotta työttömyyttä riittänyt. Vissiin naamasta kiinni kenelle myönnetään.

    1. Saku Timonen
     1.3.2017, 19:40

     Totta on, että tuossa on myös valtava riski. Kuntouttavaan työtoimintaan voi päästä myös ennen kunnan maksuvelvollisuuden alkamista, ja kunnat voivat ruveta painostamaan työttömiä hyvissä ajoin.

 2. Tää kelan touhu on ihan uskomatonta paska.
  Kela = köyhien elämän lakkauttaminen

Kommentointi suljettu.