Vahtikoira kahleisiin

“Poliitikot haluavat, että poliitikoilla olisi enemmän valtaa Ylen asioihin. Siispä poliitikot kasaavat poliitikkotyöryhmän valmistelemaan asiaa. Valmistelun tuloksista poliitikot tekevät lakiehdotuksen, josta poliitikot päättävät.”

Näin osuvan kuvauksen Yleisradiota koskevaan lakiin tulevista muutoksista näin Facebookissa. Lakiesitys perustuu  Yleisradion tehtäviä ja rahoitusta arvioineen parlamentaarisen työryhmän esitykseen. Tulevaisuudessa Ylen hallitus ei enää päätä strategiasta, vaan tehtävä siirtyy hallintoneuvostolle. Lisäksi yhtiön tehtävistä poistuu maininta monikulttuurisuuden tukemisesta. Sen sijaan Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.

Tässä tiivistetysti muutokset, joiden on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

yle

Näiden muutosten takana on ministeri Anne Bernerin asettama ja Arto Satosen vetämä työryhmä, johon ovat kuuluneet mm. sellaiset politiikan vilttiketjulaiset kuin Ritva “Kike” Elomaa ja Teuvo Hakkarainen. Hakkaraisen mukaan Ylen uutisointi on nojannut liikaa vihervassarien näkökulmaan, ja nyt asiaan tulee muuutos. Näin toteutuu lupaus, jonka Olli Immonen antoi heti tultuaan valituksi hallintoneuvostoon. Hän sanoi pitävänsä huolen siitä, että Yle rupeaa lähettämään kansallismielistä ja isänmaallista ohjelmaa.

Nyt loppuu viimeinkin se vihattu monikulttuuri eli mokutus ja sen tilalle saadaan isänmaallista ohjelmaa. Jo Hommafoorumin alkeiskurssilla nuivaliston alokkaat oppivat, että Suomen laki vaatii mokuttamista. Tästä on todisteena juuri Yleisradiolaki, kuten minullekin on kymmeniä kertoja sanottu. Lakiesitykseen on kuitenkin otettu toinen vihattu sana eli suvaitsevaisuus. Seuraavaksi varmaan ratsastetaan torvet soiden sitä vastaan.

Tuolla viilauksella ei ole käytännössä mitään merkitystä. Paljon vakavampi juttu on strategiasta päättämisen siirtäminen hallitukselta hallintoneuvostolle. Tähän asti asiasta päättäneeseen hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään kahdeksan jäsentä, jotka eivät saa olla hallintoneuvoston jäseniä eivätkä kuulua yhtiön muuhun ylimpään johtoon. Lisäksi heidän tulee edustaa riittävän monipuolista asiantuntemusta ja molempia kieliryhmiä.

Hallintoneuvosto koostuu pääosin poliitikoista, joille ei aseteta minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia. Nykyisen hallintoneuvoston kokoonpano löytyy täältä.

Jos Olli Immonen ja Jari Ronkainen saisivat päättää, niin luultavasti ajankohtaisohjelmat korvattaisiin Työmiehen tuumaustunnilla ja Pikku Kakkosessa luettaisiin Elias Simojoen Palavaa pensasta. Uutisissa kerrottaisiin mahtipontisella äänellä nerokkaiden johtajiemme loistavista teoista, joilla maatamme uhkaavat viholliset torjutaan, ja lopuksi soitettaisiin Maamme-laulu. Asiasta kertoo vähän vakavammin Jussi Korhonen blogissaan.

Ymmärrän kyllä, että perussuomalaisille tämä lakimuutos on ihan kohtalon kysymys. He ovat puhuneet koko ajan Yleisradiota vastaan ja syyttäneet sitä vihervasemmiston linnakkeeksi. Heille on tärkeää saada aikaan edes jotain näkyvää. Tosin he saattoivat tehdä itselleen karhunpalveluksen, sillä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen he menettävät vaikutusvaltansa myös Ylen hallintoneuvostossa. Sitten on vaarana, että uusi hallintoneuvosto tekee toisenlaiset linjaukset ja tuutista rupeaa tulemaan taas sitä kammottavan punavihreää mädätystä.

Mutta mikä on muiden hallituspuolueiden motiivi puuttua Ylen ohjelmasisältöön? Sitäpä ei tarvitse kauan miettiä. Riittää, kun muistelee pääministeri Juha Sipilän yhteentörmäyksiä Ylen kanssa. Poliitikot ovat selvästi päättäneet panna vallan vahtikoiran kahleisiin.

 

 

 

 

Kommentit (31)
 1. Sakari, “suvaitsevaisuus” kuten “sananvapauskin” ovat jäljellä siksi, että Ylen pitää suvaita nimenomaan “kansallismielisiä” eli kaikenlaisia kiemunkeja ja immosia ja antaa sananvapauden nimissä tilaa heidän äkkiväärillekin mielipiteilleen. Epäilen ainakin.

  Samaa lyhytnäköisyyttä minäkin ihmettelin. Persut taitavat uskoa, että gallupit ja joukkopaot heidän puolueestaan ovat vain punavihreän median vääristelyä ja parin vuoden päästä he ovat edelleen hallituksessa. Entä jos parin vuoden päästä – tämän hallituksen tekemien päätöksien takia – käännös onkin jyrkästi vasempaan niin hallituksessa kuin Ylessä?

 2. Niko Mikkanen
  3.3.2017, 09:18

  Kannattaa huomata myös tuon nykyisen hallintoneuvoston keskustalaispainotteisuus. Keskusta odottaa pärjäävänsä kohtalaisesti vaaleissa, koska kokoomus on hallituskaudella kerännyt haukut ja persut halveksunnan. He luottavat siis siihen, että he saavat seuraavien vaalienkin jälkeen tukevan jalansijan YLEn ruorissa.
  Tuntuu, että tämä on osa sitä keskustalaista vallankaappausta, johon mm. maakuntajaolla tähdättiin: Siirretään valta maakuntiin, joissa keskustalaiset saavat yliedustuksen, ja sitten keskustan hallinnoima propagandakoneisto, joka tunnettiin ennen YLEnä, pitää huolen, että julkista vastaansanomista ei tapahdu.

  1. Eeva Vainio
   3.3.2017, 12:05

   Niko Mikkanen. Juuri tuolta vaikuttaa. Kammottavaa!

  2. Keskusta pärjää aina kaikissa vaaleissa koska sen kannattajat ovat äärimmäisen uskollisia tapahtui mitä vaan.

  3. Aina Marina
   3.3.2017, 19:02

   Näinpä…

Kommentointi suljettu.