Kurjaliston paluu

Viime viikon suurin uutinen oli katastrofiksi muuttunut toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirtyminen Kelan hoidettavaksi. Paljastui, että Kela oli valmistautunut huonosti uuteen tehtäväänsä, eikä sillä ollut aavistustakaan uusien asiakkaidensa elämäntilanteiden monimutkaisuudesta ja monimuotoisuudesta. Oli eletty siinä uskossa, että kaikki asiakkaat hallitsevat hakemusten täyttämisen verkossa ja että käsittely on täysin mekaanista rahansiirtoa selkeiden pykälien mukaan.

Tämän uutisen varjoon jäi kannustinloukkuja ja alueellista liikkumista selvittäneen työryhmän raportti. Työryhmä ei tehnyt mitään varsinaisia esityksiä, mutta listasi joukon ajatuksia jatkojalostettavaksi. Tai tarkkaan ottaen ajatuksia oli tasan yksi. Työryhmän mukaan ei kannata selvittää sellaisia pikkuseikkoja kuin jatkoselvityksiä ansiotulojen verotuksesta, palkkatuesta ja verokiilan alentamisesta, arvonlisäverotuksen alarajan korottamisesta eikä vuokrasääntelystä. Alueellisesta liikkuvuudesta ei katsottu tarpeelliseksi tehdä mitään uusia avauksia.

Sitäkin tarkemmin pitää selvittää mahdollisuudet antaa köyhille lisää keppiä. Sosiaaliturvaa pitää alentaa ja sen saamista vaikeuttaa vielä nykyisestään. Jos joku vielä sen jälkeen onnistuu saamaan sosiaaliturvaa, niin sen eteen on tehtävä töitä. Tätä sanotaan vastikkeelliseksi sosiaaliturvaksi.

Tämä kertoo kaiken työryhmän toimeksiannosta. Ei ollut tarkoituskaan selvittää ja purkaa kannustinloukkuja eikä pohtia työn perässä liikkumisen helpottamista. Lähtökohtana näytti olevan, että köyhillä menee liian hyvin, joten heidän elämäänsä pitää hankaloittaa.

Työryhmä ei tehnyt vielä mitään ehdotuksia, mutta tästä voi päätellä mitä on tulossa. Maan hallitus pohtii näitäkin asioita sitten puoliväliriihessä, jonka pitäminen siirrettiin tarkoituksella kunnallisvaalien yli. Näin hallituspuolueille annettiin taas mahdollisuus olla köyhän asialla vaaleihin asti. Vaalien jälkeen rupeaa keppi viuhumaan.

Tämä kaikki tähtää vastikkeellisen sosiaaliturvan runnomiseen läpi. Samaan tähtäävät jatkuvat puheet työttömyyden aiheuttamista kustannuksia ja passiivisen työttömyysturvan kalleudesta. Annetaan sellainen kuva, että työttömät ovat laiskoja lurjuksia, jotka makaavat passiivisina kotona ruhtinaallisia tukia nauttien. Sopimusten mukaista palkkaa ei haluta maksaa, joten ihmiset on saatava töihin sitä halvemmalla tai kokonaan ilman palkkaa. Tämän ajatuksen on sisäistänyt myös Kelan pääjohtaja, joka heti otettuaan viran vastaan julisti haluavansa lakkauttaa vastikkeettoman sosiaaliturvan.

Kannustinloukku tarkoittaa sitä, että työtön pysyy tuilla hengissä tekemättä työtä, josta ei haluta maksaa palkkaa. Tästä loukusta työttömät on ”pelastetttava” ja heidät on ”saatava yhteiskuntaan osallisiksi”.  Työtön saa olla, mutta silti on tehtävä työtä yhteiskunnan antaman niukan toimeentulon eteen.

Maahan ollaan kovaa vauhtia tekemässä kurjalistoa, joka joutuu sekä kerjäämään että tekemään kerjäämällä saadun leivän eteen työtä. Näin saadaan hyväosaisten pöydille lisää herkkuja, joita sitten tihkumisteorian mukaan valuu myös köyhille. Mutta ei ilmaiseksi.

 

 

 

Kommentit (90)
 1. Huomenna menossa infotilaisuuteen KEKO-koulutukseen liittyen (http://www.mol.fi/koulutushaku/kurssitiedotus/haku/671690_fi.htm?rss=true) ,jossa haetaan asiantuntijatehtäviin ilmaista tekijää 6 kuukaudeksi. Tehtäviin johon jo jokin aika sitten valmistuin korkeakoulusta.

  Näiden koulutusten takia alueelta on hävinnyt liiketalouden työpaikat, koska monet yritykset ovat aina uudella koulutus-kierroksella mukana ilmaisen työvoiman perässä.

  1. Sama, mutta onneksi asiantuntijatehtävässä ollaan tällä alueella vain 3 kuukautta. Sen jälkeen _mahdollisuus_ palkkatukeen, josta päättää tietysti TE-toimisto täysin etukäteen ennustamattomalla tavalla. Täysin kestämätön malli: jo nyt lukuisat ”harjoittelut” ja alipalkatut, liian lyhyet työsuhteet vaikuttavat kyllä sosiaaliturvaani ja esimerkiksi eläkkeen karttumiseen (taitaa olla yli 15 vuoden työelämässä olemisen jälkeen huimat 9e/kk). Näitä harjoitteluja sun muita olen tehnyt jo viimeiset kuutisen vuotta ja tuona aikana ammattitaito on tietysti kasvanut ja koulutustaso noussut. Silti muuta ei ole olevinaan tarjolla. Kukaan ei ”saa” rekrytoida, koska”säästetään”. Säästäkää vaan, esimerkiksi alueen elinvoimaisuudesta ja pk-yritysten kannattavuudesta – näiden palveluihin ja tuotteisiin kun rahani käyttäisin, jos sellaista joskus muuhunkin kuin Lidlin linssipurkkiin jäisi.

   Ei tässä kertakaikkiaan pääse ”rehelliseksi veronmaksajaksi” vaikka kuinka haluaisi. On se vaan niin ihanaa tehdä työmarkkinatuella 7,25 h/pv. Yhteiskunnalla sitten varmaan on varaa maksaa tulevaisuudessa myös opintolainani ja terveydenhuoltokuluni, kun esimerkiksi ruokaympyrän suositusten mukaisesti ei voi täysipainoisesti syödä. Kiva myös, että investoitte yliopistokoulutukseeni kymmeniätuhansia euroja, mutta takaisinpäin en saa tuota panostustanne antaa.

   1. Jussi Parviainen
    6.3.2017, 13:30

    Ei tarvi tehhä! Niinku sanottu ”Tyhjän saa pyytämättäki, laiskan nimen mitään tekemättä”! 4h/vk kuntouttavaa, sillä tulee työmarkkinatuki + 9e/vk. Kuntoillaan, käydään kirjastossa, ajellaan polkupyörällä, laitellaan sapuskaa ja katellaan sivusta, kun keskiluokka tukehtuu omaan ahneuteensa! Suomen kansan arvot ”äänestys käyttäytyminen” on sillä mallilla, että ei kai siinä voi muuta kun katella peiliin!


  2. Näiden koulutusten takia alueelta on hävinnyt liiketalouden työpaikat, koska monet yritykset ovat aina uudella koulutus-kierroksella mukana ilmaisen työvoiman perässä.

   Niin ehkä tässä onkin haluttu helpottaa erilaisten firmojen ja tahojen liikkumista ilmaisen orjatyövoiman perässä. Ei niinkään helpottaa työttömien pääsemistä palkallisen työn makuun.

   Sen makuun jos joku työtön vahingossa pääsee. Niin se tarkoittaa vain sitä, että työtön alkaa pian pitämään palkan saamista itsestään selvänä asiana kuten vaikka 80-luvulla pidettiin. Jolloin myös työttömyyskorvaukset oli suhteessa paremman jne. Samoin työttömyys hyvin alhaista siitä huolimatta. Toisin kuin nyt on ollut trendinä viimeiset 20 vuotta ainakin. Että palkan saaminen tehdystä työstä itsestään selvänä pitämisestä työttömiä pyritään vierottaa kaikin mahdollisin keppien ja karenssien voimalla irti.

   Otteita pitää vaan toki koventaa lisää koko ajan kaikin tavoin ja keinoin, että viimeisetkin palkkaa tehdystä työstä asian mukaisella palkalla harhaluulon vallassa elävät työttömät oppii uuden orjatyön periaatteen. Eli tee työsi ilman palkkaa tai itke sekä kadu ja tee sitten.

 2. Sosiaaliturvan pitäisi olla vastikkeeton ihan inhimillisistä syistä. Tämä tarkoittaa myös, että karensseja ei olisi. Perustulo olisi tietysti paras vaihtoehto, mutta päättäjät eivät ainakaan vielä hetkeen ole valmiita tekemään sellaista päätöstä.

  1. En ymmärrä miksi sosiaaliturvan pitäisi olla vastikkeetonta? Ei se vastikkeellisuus tarkoita mitään 160 tuntia töitä kuukaudessa, mutta jotain.

   Edellytetäänhän jokaiselta keskituloisilta palkansaajaltakin noin viikon työskentelyä valtiolle, että saa työskennellä sitten kolme viikkoa itselle.

   Ylipäänsä en ymmärrä miksi puhutaan jostain orjatyöstä, yms. Mitään ei tarvitse tehdä jos ei nosta yhteiskunnan tukiakaan, omilla rahoillaan kuka vaan voi tehdä mitä haluaa.

   1. Saku Timonen
    6.3.2017, 12:43

    Sosiaalietuus ei ole palkkaa. Orjatyötä on sellainen työ, josta ei makseta palkkaa, mutta jota pakotetaan tekemään. Piste.

   2. Kerropa mikä olisi sitten ongelmana tehdä työsopimus, jossa työtunnit mitoitettu niin, että niitä kertyy vain sen verran kuin työttömyystuetkin on? Eli KELA. asumis ja sen semmoiset tuet. Tämä summa jaettuna vaikka sitten 10-30e/h riippuen kuinka vaativasta osaamisesta on kyse. Ja työtunnit sitten siitä, jos ei työtunnit riitä työnantajalle. Niin aina voi toki ostaa omilla rahoilla työnantaja lisää työtunteja.

    Mikä on siis ongelma että näin ei voida tehdä? Sekä, että työtön on työtön ja työttömälle ei palkkaa voida maksaa? Koska silloinhan se ei olisi työtön? Vai mitä hä?

    1. Tuohon olisi mukava saada vastaus.

     Miten työtön ihminen voi tippua paarialuokkaan, jonka kyykyttämisestä/nöyryyttämisestä/solvaamisesta yhteiskunta on valmis maksamaan useille eri tahoille ja missään nimessä ihmisen työpanoksesta ei voida maksaa palkkaa?

    2. Kuvitteletko, että firmat tämän jälkeen palkkaisivat enää ketään töihin, kun valtio maksaisi yrityksen tuloksen tekeville ihmisille vastikkeellista sosiaaliturvaa. Yrittäjille systeemi olisi jackpot, työntekijöille ei niinkään.

     1. Hupu (entinen Tupu)
      6.3.2017, 21:30

      Nykyään yritykset hyödyntävät tuota jacpot-tilannetta, koska yhä useampi tekee palkatonta työtä eri nimikkeillä.

      Nyt pitäisi päästä tuosta yrittäjien jackpot-tilanteesta eroon eli lopettaa kaikki palkattoman työn tekeminen. Kun palkattomia työntekijöitä ei ole yrittäjien ovella jonoksi asti, niin yrittäjien palkanmaksuhalukkuus voisi palautua tai joutuisivat tekemään kaikki työt ihan itse.

      1. Olen itse ollut palkattomana harjoittelijana sekä varastossa, että rakennusalalla ja tiedän faktana, että työpanokseni takia muutama nollatuntisopimuksella tai vuokrafirman kautta töissä olleella on loppunut työtunnit samassa kohteessa muutamaksi kuukaudeksi sen takia, että olen ollut siellä ilmaisena töissä ja tehnyt niin paljon töitä että töitä ei palkkaa työstä saaville enää ole tarpeeksi. Tein paljon töitä sen takia, että toivoin saavani työpaikan.

   3. Minä ylipäänsä en ymmärrä, miksi työstä ei voi maksaa palkkaa. Verot maksetaan kyllä työttömyyskorvaustatakin.

  2. Entä jos valta vaihtuu seuraavissa vaaleissa? Etkö silloinkaan usko perustulon tuloon?

   Itse haluaisin uskoa, että perustulo osoittaa toimivuutensa ennen pitkää.

   1. Joo, mutta perustulo edellyttää sen, että se korvaa nykyiset sosialietuudet kokonaan. Eikä suurin ”oppositiopuolue” halua tätä koska tietyt syyt..

    1. Kiitos kommentistasi. Itse en ihan usko, että toimivassakaan perustulomallissa voitaisiin aivan kaikkia sosiaalietuuksia korvata, mutta _s u u r e n_ osan etuuksista sillä voisi korvata. Ja se jo helpottaisi suuresti tätä nykytilannetta.

     Aina olisi siltikin tarvetta harkinnanvaraisuuteen ja täydentävyyteen (perustulolla eivät kaikki pystyisi selviämään, esimerkiksi sairaustilanteissa). Se säilyttäisi osan julkisen sektorin työnpaikoista – siis etuuskäsittelijöistä, jos sitä ajattelit.

     Mutta järkiperäistäminen olisi mielestäni tarpeen.

     1. Joo, ”sairasrahaa” täytyy tietysti saada, mutta toimeentulotuen ja työmarkkinatuen pitäisi poistaa. Perustuloa kannatan nimenomaan koska se yksinkertaistaa koko järjestelmän ja vähentää julkisen sektorin työpaikkoja.

      1. Jan Sergejeff
       9.3.2017, 04:07

       Ja koska tämä vähentää julkisen sektorin työpaikkoja radikaalisti, ei voida näitä työttömiä sen jälkeen sijoittaa muualle, ne joutuu suoraan kortistoon. Joku laski että 2/5 voisi poistaa heti ja ajan mittaan vähentää vielä lisää. Se on aika iso määrä porukkaa joka joutuisi kilometritehtaalle, lienee satoja tuhansia koskeva asia.

Kommentointi suljettu.