Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Quo vadis?

EU-kriittisyys, maahanmuuttovastaisuus ja sitoutuminen hallituksen talouspolitiikkaan, niistä on tuleva perussuomalaisuus tehty. Näin kertoi eilen selkein sanoin puolueen todennäköinen tuleva puheenjohtaja Sampo Terho. Hän on todennäköinen puheenjohtaja siksi, että häntä pidetään yhden asian mies Jussi Halla-ahoa maltillisempana ja monipuolisempana yleispoliitikkona.

Halla-aho harkitsee vielä ehdokkuuttaan. Hänen kannattajakuntansa on suorastaan fanaattisesti hänen takanaan ja vaatii Mestaria ottamaan paikkansa johdossa. Suosio hivelee varmasti, mutta Halla-aho itse ei ole kovin kotonaan kansanjoukkojen edessä. Hän vaikuttaa mieluummin taustalla, ja siinä hän on onnistunutkin. Onhan koko hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma suoraan hänen kynästään lähtöisin.

Ville Ranta kertoo yhdellä kuvalla tästä Halla-ahon jaakobinpainista.

17155184_1399544456785470_2845218893645208791_n

Kuva: Ville Ranta/Demokraatti

Jätetään Mestari painimaan ja katsotaan tarkemmin Sampo Terhon linjauksia. Hän sanoi puolueen olevan sellaisten uudistusten edessä, että puolue suorastaan keksitään uudelleen. EU-kriittisyys tulee korostumaan jopa siinä määrin, että Terhon johtama puolue vaatii kansanäänestystä unionista eroamisesta. Ei tietenkään vielä tällä hallituskaudella, sillä nyt ollaan sitoutuneita hallitusohjelmaan.

Hallitusohjelmaan ollaan sitoutuneita myös talouspoliittisesti. Se tarkoittaa sitä, että köyhiltä leikataan etuuksia ja rikkaille annetaan veronkevennyksiä. Se tarkoittaa sitä, että työttömille keksitään lisää sanktioita. Tämä sopii ainakin Terholle hyvin, sillä muutama vuosi sitten hänen johtamansa työryhmä löi pöytään sellaiset teesit, että puolueelle tuli kiire irtisanoutua niistä. Ei mikään ihme, sillä työryhmä esitti kipeitä leikkauksia, arvonlisäveron nostoa ja työttömyysturvan poistamista puoli vuotta kestäneen työttömyyden jälkeen.

Kun tähän ajatteluun lisätään muiden hallituspuolueiden hiljainen ja linjaton myötäily sote- ja maakuntauudistuksissa, niin voidaan totisesti sanoa Terhon johtaman puolueen olevan sitoutunut hallituksen talouspolitiikkaan. Otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille, luodaan liukuhihna, jota myöten verovarat kulkevat kansainvälisten terveysfirmojen kautta veroparataiisiin.

Maahanmuuttopolitiikka nousee odotetusti puolueen tärkeimmäksi asiaksi, koska eihän puolueella pitkiin aikoihin muuta asiaa ole ollutkaan. Suomesta pitää tehdä mahdollisimman vähän houkuttelava maa turvapaikanhakijoille ja muille maahantulijoille. Tämäkin sopii Terholle, sillä vuonna 2007 hän oli kovasti huolestunut eurooppalaisen rodun uhanalaisuudesta.

EU-kriittisyys, maahanmuuttovastaisuus ja tiukan oikeistolainen talouspolitiikka. Siinähän ne eurooppalaisen oikeistopopulismin johtavat teemat tulivat, joten meillä on yleiseurooppaliseen tapaan oikeistopopulismin nimiin vannova puolue hallituksessa. Ketään ei kummastuta se, että tämmöinenkin kansainväinen muotivirtaus on saavuttanut Suomen.

Kauas on puolue etääntynyt henkisiltä juuriltaan eli pienten ihmisten asiaa ajaneen SMP:n ajoista. Niin kauas, että ne juuret on jo katkottu kokonaan. Saa nähdä mihin se vielä päätyy.

Kommentit (21)

 1. Angie

  Eipä ainakaan köyhän ”maahanmuuttokriittisen” rasistin enää kannata äänestää Sampo Terhon johtamia persuja kun puolueen agendalla on työttömyysturvan poistaminen puoli vuotta kestäneen työttömyyden jälkeen. Vai onko rasismi niin juurtunut persujen äänestäjiin, että äänestetään silti, vaikka puolue ajaan oman työttömyysturvan poistettamista?

  Pääasia, että saadaan älämölöttää maahanmuutosta…

  By the way persut on viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan Suomen neljänneksi PIENIN puolue.

 2. juha Louhelainen

  Mihin mahtoi unohtua EU:n nettojäsenmaksun alentaminen? Entäs päästörajoitusten höllentäminen?
  Kiltisti istutaan vaan hallituksessa.

 3. Olle Lillqvist

  Eiköhän tuo EU-kriittisyys ole pelkästään näennäinen, samalla tavalla kuin muiden EU-maiden vastaavien äärioikeistolaisten puolueiden kohdalla. Sillä kerätään ääniä niiltä, jotka ovat tyytymättömiä EU:n käytännön politiikkaan, kuten sen talouspolitiikkaan. Kun suurin piirtein kaikki johtavat politiikot kuitenkin ovat tiukasti sitoutuneet EU:in, on vaaratonta esiintyä EU-kriittisenä, hallitukseen päästyään voi aina vedota siihen, että hallitusohjelma sitoo. Ei Soinillakaan ollut ministerinä mitään ongelmia unohtaa kriittiset puheensa EU:sta. Terhon politiikan ytimeksi jää siten äärioikeistolainen talouspolitiikka ja rasismi. PS-puolueen tärkein tehtävä poliittisessa kentässä onkin edellen kerätä poliittista tukea EU:n uusliberalistiselle talouspolitiikalle sellaisiltakin, jotka itse asiassa vastustavat sitä ja myös eniten kärsivät siitä.

 4. AikaMies

  Saku, kirjoitit: Tämäkin sopii Terholle, sillä vuonna 2007 hän oli kovasti huolestunut eurooppalaisen rodun uhanalaisuudesta. Toisen persun, Laura Huhtasaaren, mukaan Darwinin evoluutioteoria on väärä. Rotuja ei siis ole, koska ilman evoluutiota ”rotuja” ei voi selittää vitivalkoinen peruspersukaan. Olematon ja määrittelemätön ei voi olla uhanalaista. Joku muu [ etninen tai kansallinenryhmä] ehkä pikemminkin 😉

  Meinaan jotta rotu on vain poliittinen termi. Erimielinen määritelköön ”arjalaisuuden”

  • Sami Lappalainen

   Tyttöystäväni näytti minulle kerrassaan mielenkiintoisen videon siitä, kuinka puhtaita ihmiset onkaan. https://youtu.be/Fw7FhU-G1_Q
   Jos vain olisi rahaa niin varmasti testaisin että kuinka kaukaa minunkin esi-isät on lähtenyt kulkemaan.

 5. Tiuhti

  Siinä Terho on ihan varmasti oikeassa että tämä meidän valkoinen ”master rotumme” tässä pikkuhiljaa hupenee olemattomiin sekottuessaan muihin vahvempiin rotuihin. Evoluutio etenee. Sille ei persut eikä muutkaan maahanmuuttokriitikot vaan mitään voi vaikka lopunelämänsä tuolla aseman liepeillä leiriään pitäsivät ja räyhkäisivät.
  Turhan aikasen älämölyn sijaan joku/ jotkut voisi edes yrittää keskittyä niihin oikeisiin asioihin millä tasavertaisesti saataisiin sitä työtä ja hyvinvointia kaikille. Asiaan ei varmasti yksinkertaista ratkaisua ole ja varmasti joistain asiosta on luovuttava jotta saataisiin kaikille jotain. Nykyiset leikkaukset ja muut sopeuttamiset vievät lopunkin pohjan hyvinvoinnilta ja ihan varmasti tämä linja vielä kolahtaa kipeästi jonkun nilkkaan tavalla tai toisella. Sitä moniongelmaisten määrää saattaa olla vaikea autttaa mitä tämä hajoita ja hallitse politiikka jälkeensä jättää. Seuraukset saattaa ylittää villeimmätkin visiot.

 6. Olle Lillqvist

  Unohtui PS-puolueen toinen tärkeä polittinen tehtävä, nimittäin tehdä rasismista hyväksytty näkökanta politiikassa ja antaa sille järjestäytyneen muodon ja kanavan päättäviin poliitisiin elimiin. Valitettavasti tässä on jo pitkälti onnistuttu. Onnistuminen ei valitettavasti ole kiinni ainoastaan PS-puolueen propagandan takia, vaan myös siksi, että rasismille ja natsismille on rakennettu pohja harjoitetulla talouspolitiikalla, joten maamme koko poliittisella johdolla on suuri vastuu valitettavasta kehityksestä.

 7. Rosa Warski

  Itse pidän kohtalaisen pelottavana Allah-Ahon nousua johtajuuteen. On hyvä muistaa, että hän on mm. kannattanut:

  – Vihervasemmistolaisten, heidän äänestäjiensä sekä Mervi Virtasen, Eva Biaudetin ja Tarja Filatovin raiskausta.
  – ”Ihmissaastan”, ”vasemmistohuligaanien”, ammutuksi tulemista poliisin toimesta.
  – Taloudellisia sanktioita romaneille, jotta köyhyys ja romanikulttuuri saadaan kitketyksi heistä.

  …ja esittänyt…

  – Somalien olevan röyhkeitä, kiittämättömiä, vaateliaita, aggressiivisia ja kaikkinaisesta itsekriittisyydestä vapaita, ja heidän työttömyyden ja muidenkin ongelmien johtuvat heistä itsestään.
  – Pohjoismaisten sosiaalidemokraattien olevan niin alhaisia matelijoita, että koko universumista on vaikea keksiä alhaisempaa.
  – Kriittisen lehdistön olevan demokratian vihollinen.
  – Suomalaisten ja eurooppalaisten olevan ”lampaita”.
  – Kaikkien terroristien olevan muslimeja.
  – Johtamansa väen olevan ainoa vaihtoehto.

  Viite: https://fi.wikiquote.org/wiki/Jussi_Halla-aho

  Olenko ainoa, joka näkee tässä Hitleriin ja natseihin verrattavissa olevaa retoriikkaa? Miten näin puhuvaa henkilöä voidaan vakavissaan harkita valtiomieheksi ?

  • Tiuhti

   En näe tässä pelkästään Hitlermäisyyttä, vaan myös vahvoja piirteitä jihadisteisä joita vastaan Halla-Aho kannattajineen on. En näe näissä lainauksissa mitään eroa jihadistien paatokseen verrattuna. Aivan samaa uhoa ja uhkailua ”vääräuskoisia” kohtaan. Siksi haluaisinkin kuulla joltakulta viisaammalta että mikä tekee heistä isänmaallisempia/suomalaisempia/parempia ihmisä kuin niistä jotka pystyvät olemaan ja elämään vihaamatta kaikkea erilaista ja ajattelevat järjellä sopivalla määrällä tunnetta höystettynä.

 8. Heikki

  Sampo Terho ilmoitti Ylen aamu-tv:ssä persujen olevan ”pienen ihmisen” asialla.
  Kuka on ”pieni ihminen” ja missä hän on?

  Terho tarkensi asiaa. Persut eivät aja minkään tuloluokan asiaa, eivätkä ole minkään etujärjestön äänitorvena.

  Niinpä ”pieni ihminen” ei ole työssä käyvä, työtön, eläkeläinen, maanviljelijä, yrittäjä, sijoittaja, veronmaksaja, tai autoilija. Noilla kaikilla ja monella muullakin joukolla on omat etujärjestönsä. Minkään noista, eikä mainitsematta jääneiden  äänitorvena persut eivät kuitenkaan Terhon ilmoituksen mukaan ole.

  Reumapotilailla, diabeetikoilla, näkövammaisilla, kuulovammaisilla ja monilla muillakin on etujärjestönsä, joiden äänitorvena persut eivät toimi.

  Minkään tuloluokan asialla persut eivät Terhon ilmoituksen mukaan ole. Kuulutpa mihin desiiliin tahansa, niin persut eivät ole sinun asiallasi, mikäli Terhon puheisiin on uskominen.

  Jossakin on kaikesta eristäytyneenä, täysin ulkopuolisena elävä ”pieni ihminen”, jonka asialla persut ovat.

  • Mauri Pulkkinen

   Lapsetkaan eivät ole äänioikeutettuja, joten heitäkään ei voi laskea joukkoon.

   Mahtaisiko pikkusieluinen ihminen olla oikea vastaus?

   Persuissa riittää pikkusieluja vaikka muille jakaa. Ehdotukseni on näsäviisas, mutta siinä muodossa harmoninen persujen sielunmaisemissa.

 9. matti luomansuu

  Eipä taida olla puoluetta, joka olisi aidosti pienen ihmisen asialla / puolella. PS puolue menee muiden hallituspuolueiden mukana ”eurooppalaisia, EU:n, arvomaailmaa, kiltisti noudattaen. Se aika meni jo ohi jolloin em:ttu (pienen ihmisen asialla) oli aidosti politiikassa mukana. Suomen viimeinen aidosti hyvä vuosikymmen oli 1980 luku, maa oli melkeinpä velaton jne. 1980-90 lukujen vaihteessa alkoikin sitten Suomen tarkoituksellinen alas ajo, joiden tulokset näemme nyt. Maailma luisuu kohti aikakautta jolloin todella iso INTER ARMA SILENT LEGES tulee todeksi. Ps. 1980 luku oli loistavan kevyen musiikin, disko, aikakautta.

 10. Miika

  ”Kauas on puolue etääntynyt henkisiltä juuriltaan eli pienten ihmisten asiaa ajaneen SMP:n ajoista. Niin kauas, että ne juuret on jo katkottu kokonaan. Saa nähdä mihin se vielä päätyy.”

  Hyvin pieniä nuo älyn jättiläisinä itseään pitävät ihmiset ovatkin.

 11. Seppo Laitinen

  Minusta tuntuu siltä, että S. Terho haluaa miellyttää kaikkia, puheen tasolla köyhiä ja vähävaraisia sekä toiminnan mies kun on, toiminnan tasolla poroporvareita, kuten tämä hallituskin tekee. Kun köyhiä kurjistetaan, kumarretaan porvareille ja pyllistetään köyhille.
  Ehkä tämä sirkustelu kohta loppuu, kun persut sotkeutuu omiin suunnitelmiinsa.

 12. Mika

  Jokainen pulue esittää ja kertoo näkemyksiään siitä miten asiat tulisi hoitaa parhaiten, otetaan köyhät,työttömät,eläkeläiset jne. mukaa vaaliteemohin ja sitten ,kun tulee tekojen aika niin sanat syödään sekunneissa.Näin se aina menee
  uskotkoon ken haluaa.

  • töytön

   Työtön on kyllä kiva pelinappula näissä geimeissä.

 13. Juha Ritvanen

  Eipä tuosta Sampo Terhostakaan ole kovin positiivista kuvaa minulle tullut vaikka häntä kovin ei-kriittisimmäisiksi persupuolueen
  edustajista jotenkin tituleerataankin.

  Joitain vuosia sitten, kun hän oli EU-parlamentin edustajana ja kirjoitti mm. Uudessa Suomessa (khöh, siis Wanhassa Suomessa), hän taisi vastailla myös muutamaan itse esittämääni kysymykseen. Tosin, kun yritin saada häntä keskustelemaan puolueensa arvoista ja niiden käytännöistä ihmisten käyttäytymisessä niin hän heti heittäytyi hankalaksi ja kieltäytyi puhumasta mitään arvomaailmasta.

  Samalla tietysti hänen piti sitten kommentoida aikaa, jolloin olin ko. sivuston mukaan kirjoittanut viestini (myöhään illalla Suomen aikaa) eikä hänellä tainnut tulla mieleen, että ihmiset voivat liikkua maailmalla ja olla eri aikavyöhykkeellä kirjoittamassa, kuten olin tuolloin.

  No, se ettei persut suostu puhumaan ja analysoimaan oikein mitään arvomaailmastaan, ei ole mikään yllätys. Sekin kun on kovin yleismaailmallista käyttäytymistä ettei niistä asioista puhuta koska silloinhan joutuisi ottamaan jotain vastuusta sanoistaan.

 14. jarmo kulmala

  Saku Timonen,olen kauan seurannut blogiasi ja varsinkin ennen 2015 maahanmuuttoryntäystä vaikutit ihan tolkun mieheltä.MIkä on tehnyt sinusta nykyisenlaisen 50/50 ihmisen.Otsikosta jo näkee mitä sieltä tälläkertaa on tulossa ja kommenttiosiosta sen mitä sieltä halutaan tulevan.Toki aion jatkossakin lukea sen toisen puolen blogeistasi,koska ne on ihan hyviä.

  • Heli Heikkinen

   Saku on aina sen puolella, joka on vaarassa kokea tai jo kokenut oikeudenmenetyksen. Syksystä 2015 alkaen turvapaikanhakijat ovat olleet huomattavassa vaarassa joutua oikeudettomuuden uhreiksi. Siksi hän kirjoittaa heistä, veikkaan ma. Oikeuden näkökulmasta ennen kaikkea.

 15. Arto Alila

  Viime päivinä eritasoiset dosentit ovat päätyönään arvuutelleet, josko nykyinen hallitus tästä keikahtaa, kun ja jos Halla-aho tulee valituksi persujen päälliköksi. Jotkut pitävät lähes satavarmana, että Sipilän tai Orpon ajatusmaailma ei kestä Halla-ahoa ja näin hallitus siihen kaatuu.

  Älkää unta nähkö. Hallitus istuu kuin paska Junttilan tuvan seinässä, vaikka kumppaniksi tulisi pataljoona halla-ahoja.

  Ensinnäkin, Sipilän aatemaailma – uskovaisuudestaan huolimatta tai juuri sen takia – kestää mainiosti yhden Halla-ahon. Sipilällä on niin suuret suunnitelmat ja talouden intressit itselleen ja kapitalistikavereilleen, että siinä ei hallituksesta ääneenkin lausuttu solvaus ja äärimmilleen viedyt kiristystoimet turvapaikanhakijoita kohtaan paina yhtään mitään. Ja jos vaikka joskus iltaisin mieleen tulisikin, Sipilä hoitaa ne kolmen minuutin polvirukouksella – lestatiolaiseen tapaan – pois mielestä ja päiväjärjestyksestä.

  Kokoomus ja Orpo ei näe minkäänlaisen ”ahon” haittaavan valinnanvapauden ajamista lainsäädäntöön. Orpolle kumppaneineen tämä on kuin tunnettu tv-näytelmä ”Harvoin tarjolla” – nyt on koolla porukka, jonka kanssa se onnistuu. Vaalien -19 jälkeen ei tulisi kuuloonkaan.

  Ja jos Orpon olematonta omaatuntoa välillä kolkuttaisikin hallituskaveri Halla-ahon mamu-uhot, puoluetoveri Risikko kestää sen kaiken – sen siunaten.

 16. Rosa Warski

  Positiivinen, kansallisromanttinen nationalismi voisi ollakkin Suomelle erinomainen juttu. Sääli vain, että nykyisille ”isänmaallisille” se tuntuu olevan täysin vierasta.

  Minulle se tarkoittaa ennen kaikkea Suomen luonnon kunnioittamista, käsityöläisperinteiden ym. perinneammattien vaalimista, kuva- ja veistostaideiden tukemista sekä tietysti kansallisen musiikillisen perinteen arvostamista.

  Vaan eipä näitä persujen keskuudessa juuri näy. Sen sijaan vastaavilla mittapuilla saamelaiset ovat tuhat kertaa kansallismielisempiä.

Kommentoi »

Comments are closed