Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Keskitysleirien Eurooppa

Unkarin parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan maahan tulevat ja maassa jo olevat turvapaikanhakijat voidaan pidättää ja sijoittaa eristetyille leireille turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi. He eivät voi vapaasti liikkua Unkarin sisällä tai lähteä maasta turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana. Unkari päätti tehdä näin jo vuonna 2013, mutta luopui aikeistaan YK:n pakolaisjärjestön ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen painostuksesta.

Unkarin päätös on selkeästi vastoin YK:n hyväksymää pakolaisen asemaa koskevaa yleissopimusta. Sen 26 artikla sanoo näin:

Jokaisen sopimusvaltion on myönnettävä sen alueella laillisesti oleskelevalle pakolaiselle oikeus valita siellä asuinpaikkansa ja liikkua siellä vapaasti, kuitenkin niin, että samojen olosuhteiden vallitessa ulkomaalaisille yleensä määrättyjä rajoituksia sovelletaan.

EU-lainsäädännön mukaan pidätyksiin pitää olla erityinen peruste, sillä turvapaikan hakeminen ei ole missään maassa rikos.

Odotettavissa on siis kansainvälisiä reaktioita. Jos minulta kysyttäisiin, niin heittäisin Unkarin ulos EU:sta. Minulta ei kuitenkaan kysytä, mutta Jussi Halla-aholta kysytään. Onhan hän mahdollisesti ehdolla perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Hän tervehtii Unkarin päätöstä ilmeisellä ilolla. Hän muistuttaa, että hän itse ehdotti täsmälleen samaa tehtäväksi Suomessa jo vuonna 2015.

jha

Silloin hän sai voimakasta tukea mm. kansaedustaja Laura Huhtasaarelta. Huhtasaari sanoi julkisesti, että pitää voida valita mitä kansainvälisiä sopimuksia ja Suomen lakeja noudatetaan ja mitä ei. Tämä sen lisäksi, että hän piti demokratiaa esteenä omasta mielestään hyvien asioiden toteuttamiselle.

Myös Halla-ahon kannattajat Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä kannattavat Unkarin päätöstä lämpimästi. Tosin he ovat valmiita menemään paljon pitemmälle ja tappamaan kaikki turvapaikanhakijat.

rk

Hyvin menee. Unkari vangitsee ihmisiä keskitysleireille vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Suomen hallituspuolueen mahdollinen tuleva puheenjohtaja rehvastelee ivallisesti, että hän ehdotti samaa jo aiemmin. Hänen kannattajansa ovat valmiita siirtymään suoraan lopulliseen ratkaisuun.

Pimeyttä kohti ollaan menossa kovaa vauhtia. Kaikki EU:n maat eivät noudata kansainvälisiä sopimuksia, vaan säätävät omia lakejaan niiden ohi ihmisoikeuksista piittaamatta. Kotimaiset hengenheimolaiset ovat valmiita tekemään saman. Heidän kannattajansa puolestaan ovat valmiit ottamaan sen viimeisenkin askeleen.

Tulevaisuudessa lapsenne ja lastenlapsenne kysyvät teiltä missä olitte ja mitä teitte silloin, kun ihmisvainot alkoivat Euroopassa. Te vastatte kiemurrellen, että ettehän te tienneet mitä oli tekeillä. Kiemurtelette siksi, että valehtelette. Kyllä te tiedätte, kun vain viitsitte avata silmänne ja katsoa.

Kommentit (32)

 1. Hannu Ala-Olla

  Jos turvapaikanhakijat voi sulkea leireille, mikä estää seuraavaksi tekemästä samaa vaikkapa asunnottomille? Sitten työttömille, saavat siellä puuhastella ansaitakseen työttömyyskorvauksensa – niitä voisi kutsua työleireiksi. Sitten voidaankin ruveta jo leirittämään opposition kannattajiksi tunnustautuvia ja muita erimielisiä.

  • Raita Linnovaara

   Juuri näin. Jos ihmisoikeuksia aletaan rajoittaa yhden ryhmän kohdalla, on turha kuvitella, että seuraavana ei olisi vuorossa jokin toinen ryhmä.

   • Juha Nordman

    Ja juuri siihenhän Halla-aho todellisuudessa tähtää. Ei hän mikään isänmaallinen ole. Pitää valtaosaa suomalaisista vihollisinaan.

 2. Joonas Virta

  Sanaton.

  Olisihan niitä sanoja, toisaalta. Ovat vaan järjettömiä. Minun on ihan oikeasti vaikea uskoa että euroopan tila vajoaa näin syvälle. Mihin se loppuu? Miten se loppuu?

 3. Lasse Sipilä

  Vastaan lapselleni että siellä olin tilannetta katsomassa ja siksi lähdin pois ennenkun sinut tein.

 4. Jari Olavi Kinnunen

  Loistava viimeinen kappale. Suorastaan Brechttiläinen. Hyvä Saku.

 5. Leena

  Mitä tässä voi tehdä katsomisen sijasta?

 6. Jaakko Lautaoja

  Gallupeista voisi päätellä, että perussuomalaisten jytkyt ovat menneisyyttä ja kannatus putoaa aina vaan. Kun kaikki puheenjohtajaksi pyrkivät näyttävät olevan samaa nuivaa sakkia, siitä tullee jatkossa maahanmuuttoa ja EU:ta vastustava sirpalepuolue, tai hajoaa kokonaan. Kunhan tämä hallituskausi onnistutaan menemääån ilman järisyttäviä päätöksiä, lienee vaara ohi. Osassa EU:takin on suunta kääntynyt, kun ovat nähneet, millaista Trumpin hallinto on, joten toivoakin taitaa jo olla taivaanrannalla.

 7. Mirja Pekkonen

  Vastaan, että otin kantaa vapaan, tasa-arvoisen, solidaarisen ja rauhallisen Euroopan puolesta kaikin mahdollisin tavoin.

  Vastaan, että oli sellainen pernatsi-keräys, johon lahjoitin rahaa.

  Vastaan, että tuin taloudellisesti paperittomien turvantarvitsijoiden mielenosoitusta.

  Vastaan, että olin tutkimassa mahdollisuutta järjestää tukimielenosoituksia Itä-Suomessa.

  Ja suunnitelmissa on mennä Rautatientorille.

  Tämä loppuu vasta sitten, kun tavalliset tolokun ihmiset lakkaavat katsomasta tilannetta hiljaa vierestä ja puhaltavat pelin poikki. Kaikkialla Euroopassa.

 8. Seppo Laitinen

  Mikä meitä ihmisiä riivaa. Lietsotaan vihaa ja pahaa tahtoa lähimmäiselle. Ollaan unohdettu se sivistysvaltion yksinkertaisin ohje, tee lähimmäiselle sellaisia tekoja ja ratkaisuja, joita toivoisit itsellesi tehtävän.

  • Orvokki Ålander

   Ihminen jolla on tarve vihata toista tai toisia ihmisiä, valitsee kohteensa mistä hinnasta tahansa, ilman minkäänlaista vastuuntuntoa tai lähimmäise rakkautta. Täytyy vaan sanoa että sääli se on niitäkin ihmisiä.

 9. Sami Lappalainen

  Tulen muistamaan nämä hetket, kun ihmiskunta riemuiten ottaa vastaan vanhat ajat ja sairaat arvot. Tässä on tehty töitä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen jo a ivan perkeleesti ja näin sitä otetaan muutaman vuosikymmenen harppaus taaksepäin.
  Että näin.
  Eipähän tässä, lupasin itselleni että en yritä miettiä mitään tästä aiheesta, kun lähinnä tulee pää kipeäksi ja vatsahaava puhkeaa masennuksen mukana. Mutta suurempana kysymyksenä esitän itselleni ja muillekin jotka tätä seuraavat sivusta, että mitä voimme tehdä??

 10. Kirsti Kuusisto

  Olla on ihan normaali nimi läntisessä Suomessa. Kun talo jaettiin tuli Ylä-Olla ja Ala-Olla.

 11. Kai Virtanen

  Milloinkahan nähdään yhtä räävittömiä kannanottoja Halla-ahoa ja Huhtasaarta kohtaan, sekä heidän hengenheimolaisiaan. Vielä en ole nähnyt, että siihen olisi alennettu, mutta pelkään pahoin, että se aika on lähellä. Sen jälkeen on vaara, että ihmiset alkavat käyttäytyä väkivaltaisesti. Siinä voi vihanlietsojakin joutua itse konkreettisen vihan kohteeksi.

  • Saku Timonen

   Viimeinen varoitus: Lakkaa marmattamasta moderoinnista äläkä pohdi toisten kommentoijien henkilöllisyyttä. Minä päätän moderoinnista sekä siitä, kuka on trolli ja kuka muuten vain rasittava. Sinä alat olla rasittava.

  • Mirja Pekkonen

   ”Seuranta, tilannekuva, kriisikeskus, kansalaisinfo, ilmiantopuhelin. Poliisille lisää koulutusta, ihmisten rekisteröintiä, lainsäädännön kiristämistarpeiden arviointia, turvaamistoimia, pakkokeinoja. Säilöönottokapasiteetin lisäämistä, asumisvelvollisuuden käyttöönotto, terveydenhoito- ja sosiaalitoimen henkilöstölle ilmiantovelvollisuus, kirkolle ja järjestöille tietojenvaihtovelvollisuus viranomaisten kanssa kohderyhmään kuuluvista henkilöistä.

   Ja sokerina pohjalla turvataan kansalaisten tietotaso ilmiöstä, sen laajuudesta ja vaikutuksista. Kootaan ilmiöstä faktatietoa ja viestitään median ja sosiaalisen median välityksellä aktiivisesti kansalaisille. Asiasta annetaan jatkuvasti haastatteluja medialle.

   Mitäs tämä nyt on? Onko syttynyt sota, onko tapahtunut luonnonkatastrofi? Ei, vaan kyse on siitä, että Maahanmuuttovirasto Migri tiukensi hallituksen käskystä huomattavasti turvapaikan myöntämisen kriteereitä ja nyt on odotettavissa, että osa turvapaikanhakijoista jää ilman papereita ja he katoavat viranomaisilta. Heitä ei enää saa sanoa paperittomiksi, vaan he ovat virallisesti laittomasti maassa olevia eli laittomia pakolaisia. Laittomia ihmisiä eli lainsuojattomia.

   Tämä valvonta- ja ilmiantokoneiston käynnistämisestä päätti neljän ministerin muodostama maahanmuuttopoliitinen työryhmä. He ovat Juha Rehula, Paula Risikko, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Vain neljän ministerin voimin käynnistettiin toiminta, josta jopa Gestapo ja Stasi olisivat ylpeitä. Tarkkaile naapuriasi, ilmianna viranomaisille. Kansalaisia kannustaa hysteriaa lietsova propagandakoneisto, joka välittää jatkuvasti kansalaisille ajantasaista tietoa yhden ihmisryhmän vaarallisuudesta ja sen vainojen edistymisestä.”

   Tämä ei todellakaan ole tiivistelmä kirjoituksista somessa vaan kolmea hallituspuoluetta edustavien neljän ministerin ulostus toimenpiteistä muutamaa tuhatta turvapaikanhakijaa vastaan. He eivät ole kujilla ja kaduilla huutavia ja ihmisten kimppuun hyökkiviä uusnatseja vaan yleisillä ja yhtäläisillä vaaleilla valtaan äänestettyjä henkilöitä, jotka käyttävät laillista valtaa Suomessa.

   Yleisillä vaaleilla ne natsitkin äänestettiin valtaan 1930-luvun Saksassa. Vieläpä useampaan kertaan kunnes Hitler näki ajan kypsäksi luopua turhista äänestelyistä.

   Lainaus on Sakari Timosen blogista Kävipä helposti päivämäärällä 22.12.2016. Joka ei luota Sakun kykyyn tiivistää keskeisiä kohtia toimenpideohjelmasta voi lukea sen itse allaolevasta linkistä tai hakea tuon kyseisen blogin ja katsoa sieltä.

   http://valtioneuvosto.fi/documents/10616/1266558/TpsuunnitelmaLAMA.pdf/c5b16a1b-8418-4fe0-a3ba-3fe3663ef67f

   Muunmuassa tänne Suomi palauttaa väkisin turvapaikanhakijoita.

   http://yle.fi/uutiset/3-9497178

   Nyt ei tarvitse katsoa sivusta. Mieltään voi osoittaa rauhallisestikkin. Useilla paikkakunnilla eri puolilla maata.

   http://yle.fi/uutiset/3-9497434

 12. Angie

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että Halla-ahon poliittisille mielipiteille ei ole Suomessa kannatusta. Nämä islamofobiset rasistit ovat pieni vähemmistö.

  • Orvokki Ålander

   Näinhän se on että ne islamofobiset rasistit ovat todella pieni vähemmistö ja pienenee koko ajan.

 13. Virva Itäranta

  Kun asiat menevät övereiksi, vastaisku tulee ennemmin tai myöhemmin. Pinnan alla toisinajattelijoiden ryhmät kehittyvät, liittoutuvat ja ryhtyvät toimintaan. Kun muutos on nopeaa, tulee myös nopea muutokseen reagointi.

  Ameriikassa Obama on palaamassa politiikkaan loman jälkeen. Voimasuhteet muuttuvat jälleen demokratiaystävällisemmiksi. Republikaanit vähenevät senaatissa, päätökset saavat uuden suunnan. Perussuomalaiset hiipuvat olemattomiin. Samoin käy heidän ajamansa politiikan.

  Järki palautuu kuitenkin, vaikka pätkittäin.

 14. Rintsu

  Ei äärinatseja suomessa montaa ole kun heitä joudutaan kysymään facebookissa ulkomailta asti.
  http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005118764.html

 15. Jussi Halla-aho

  Onko muuten niin, että et tiedä pakolaisen ja turvapaikanhakijan välistä eroa, vai etkö vain välitä, kun se pilaa hyvän jutun?

  Lisäksi talteenotto (detention) ei ole sama asia kuin pidätys.

  • Saku Timonen

   Onko muuten niin, että et avaa blogin linkkejä ollenkaan? Onko myös niin, että vaadit lyhyessä blogauksessa tarkkaa termien määrittelyä toisilta, mutta itse et piittaa tuon taivaallista siitä, miten fanejasi yllytät?

  • Karo Kankus

   ”Onko muuten niin, että et tiedä pakolaisen ja turvapaikanhakijan välistä eroa, vai etkö vain välitä, kun se pilaa hyvän jutun?”

   Tässä kohdassa on vähän saivartelun makua, mutta mitäs siitä. Kaikki turvapaikanhakijat eivät tietenkään siinä mielessä ole pakolaisia, että kaikille ei myönnetä turvapaikkaa/pakolaisasemaa. Unkari kuitenkin aikoo leirittää kaikki maahan saapuvat turvapaikkaa hakevat, myös ne joille tullaan jollakin perusteella myöntämään oleskelulupa, ja sinä kannatat samaa.

 16. Ari Luukkonen

  Laitan kommentin tanne, kun toiseen ei voi. Olen itse mamu, Englannissa. Ja Brexit aanestyken jalkeen olen kohdannut syrjintaa, mutta vakivallalta olen toistaiseksi saastynyt. Samaa tapahtuu ympari maailmaa. Aari-oikeisto nostaa paataan ja meidan pitaisi muka hyvaksya se. Olen kanssasi samaa mielta, autetaan toisiamme ennemmin kuin lynkataan. Love.

 17. Jartsa Kangas

  Ymmärrän täysin että olet sulkenut kommentoinnin postauksestasi Ihmisyyden raunioilla. Kyseiseen postaukseen liittyen tulin kuitenkin jakamaan tämän videolinkin:
  https://youtu.be/A3PMefKL_kw
  Tuon nähtyäni käytin ääneen sanoja, joita yleensä kieltäydyn käyttämästä kenestäkään. Lievin niistä sanoista oli ”ihmisperse”.

  • Ari Luukkonen

   Jep. Kaytin kaikki mahdolliset kirosanat viidella kielella. Mihin noilta on havinnyt ihmisarvot, empatia ja tilalle on tullut viha? En katsonut loppuun asti kun alkoi sylettamaan niin rajusti.

 18. Tiuhti

  Huomionhakuisuutta tai hätähuuto jostakin. Useimmat itsemurhaa yrittäneet tai sitä suunitelleet kertovat näiden yritysten olevan hätähuutoja ”auttakaa minua”.Läheskään kaikki ei lähde toteuttamaan tätä epätoivoista tekoa. Ne jotka lähtevät toteuttamaan niin niistäkin melko iso osa toteuttaa hätähuutoaan niin että vielä pelastuu kuolemalta. Sitten on se pieni ryhmä joka sen onnistuu kaikessa hiljaisuudessa tekemään ihan loppuun asti.
  Suurin osa itsemurhayrityksistä tai itstuhon ajatuksista tehdään kännissä. Ja todella usein kännin haihduttua ei koko ajatusta enää ole tai se kielletään, kunnes taas seuraava kerta koittaa.
  Itsetuhoisuuteen on monta eri syytä. Vaikea masennus, tunne-elämän epävakaus, päihteet, vaikeat elämäntilanteet jne.
  Tarinat itsetuhoisuuden syistä on moninaiset. Ja niitä tarinoita olen kuullut todella monia. Koskaan ei kuitenkaan kukaan ole ilonnut ja pilkannut kenenkään epätoivoista hätähuutoa ja lietsonut vihaa julkisesti. Ei ennenkuin nyt.

  En ota kantaa tähän kyseiseen hätähuutoon tämän enempää. Sensijaan kannustan kaikkia teitä jotka iloitsette toisen ihmisen epätoivosta ja pahasta olosta hakemaan pikaisesti apua omaan pahaan oloonne. Noin syvä viha ja katkeruus saattaa johtaa sinunkin kohdallasi äärimmäisiin tekoihin. Haluatko itse päätyä silloin you tubeen kaltaistesi pilkattavaksi?

 19. kr

  Joo, meillä Australiassa on näytetty mallia jo vuosia. Turvapaikanhakijat viedään köyhiin maihin ´´talteenottoon´´. Siellä mätänet Naurun saarella ja Papua-Uudessa Guineassa. Hävettää niin, etten osaa edes mitata kuinka paljon hävettää. Ja tätä on jatkunut vuosikausia. Molemmat hallituspuolueet, niin työväenpuolue kuin liberaalitkin, ovat tätä kannattaneet ja edesauttaneet ja jatkaneet. Ainoa, joka vastustaa on Vihreät.

 20. Seija Fadjukoff-Laitinen

  Harmanlin vokissa Bulgariassa oli kapina marraskuun 24. päivä. Tietolähteet sanovat että se oli provokaatio. Väitettiin muka että leirissä leviää tarttuvia sairauksia ja turvapaikanhakijat pitää eristää. No eristäminen on jatkunut siitä lähtien, mikä on todella surullista. Ystäväni, joka asuu Bulgariassa ja jolla on englantilainen mies, sanoo tilanteen olevan sama Britanniassa.

 21. Juha Leino

  Saku, minua jäi mietityttämään haasteesi kaltaisilleni tolkun ihmisille. Olen joskus vastannut jotain yksittäiseen asiattomaan kommenttiin, mutta kun vastapuoli on monipäinen ja kiihottanut itsensä hurmostilaan, se tuntuu pierulta Saharassa. Mitä ovat mielestäsi ne foorumit, joissa tolkun ihmisten äänen pitäisi kuulua, ja miten pystyisimme masinoimaan kymmenet tuhannet meikäläiset sanomaan, että tuo mitä te teette, ei ole ok. Ja tärkein kysymys kaikista: kun tunnetusti faktoilla ei voi höyrypäihin vaikuttaa, mitä heille siis pitäisi sanoa? Mikä heihin puree?

  Tässä tarvittaisiin jonkinlainen majakka, joka kokoaa ja ohjaa ihmiset liikkeelle oikeaan suuntaan. Juuri toisessa fb-postauksessa koomikko Iikka Kivi mietti, että nyt tämä hulluus pitää saada loppumaan. Koska itse olen lähinnä nobody, voisitko sinä olla vaikka Kiveen ja mahdollisesti joihinkin muihin some-vaikuttajiin yhteydessä, jotta saataisiin aikaiseksi kansanliike, joka toivomallasi tavalla menisi rasistien foorumeille ja tekisi siellä — niin, mitä? Hyviä toimivia esimerkkejä varmasti on, niistä pitäisi koota parhaat käytänteet kuten terveydenhuollon hoidoista. Olettakaamme, että vastapuoli ei ole fataalisti vaan vain väliaikaisesti sairastunut…

  Jos tällainen joukkovoima saadaan liikkeelle, olen ehdottomasti mukana!

 22. Seija

  Varmaan me kaikki voimme allekirjoittaa Uuninpankkopojan humaaneja ajatuksia. Seija

 23. Rusakkone

  Nämä netissä huutajat, miten toimia heidän kanssaan? Mikään keskustelu ei varmaan toimi, eikä faktoista puhuminen. Nyt me sovitaan yhdessä, että mennään jollekin pahimmalle hommafoorumille ja sanotaan, että tämmöinen ei sovi.
  Alkaa siellä ihmettely, jos muutama tuhat käy jättämässä lyhyen kommentin – vaikkapa tiettyyn suosituimpaan ketjuun. Rikotaan sitä kuuluisaa nettikuplaa hieman.

Kommentoi »

Comments are closed