Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhteiskunnan uusjako

Uusjako on kiinteistöjen järjestelytoimitus, mutta en nyt puhu siitä. Puhun Suomessa meneillään olevasta koko yhteiskunnan ja erityisesti varallisuuden uusjaosta. Se tarkoittaa sitä, että ensin rikkaat haluavat palkansaajien työskentelevän entistä halvemmalla. Sitten he haluavat, että yhteiskunta eli veronmaksajat maksavat senkin vähäisen palkan palkkatukena tai peräti vastikkeellisena sosiaaliturvana. Itse nämä rikkaat eivät halua maksaa veroa.

Se tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhoitoala yksityistetään taikasanaa valinnanvapaus käyttäen. Sen seurauksena isot yritykset poimivat vähän palveluja tarvitsevat hyvätuloiset omille listoilleen ja jättävät köyhät ja monisairaat yhteiskunnan tarjoaman leikatun sosiaali- ja terveydenhoidon varaan.

Nyt joku sanoo, että eivät yksityiset firmat tule sinun ovellesi määräämään, että sinun on tultava meidän asiakkaaksemme. Eivät tulekaan, vaan ne houkuttelevat asiakkaita mainostamalla. Kun katsotte vaikkapa vain televisiota, niin isot lääkärifirmat mainostavat koko ajan itseään. Ne valmistautuvat vuoden 2019 alusta tulevaan uusjakoon, jolla kansa lopullisesti jaetaan hyväosaisiin ja rupusakkiin.

Paljon palvelua tarvitsevat eivät voi valita, vaan heidät ohjataan julkiselle sektorille. Haja-asutusalueilla asuvat eivät voi valita, sillä kilpailua ei ole. On vain julkinen sektori, joka pakotetaan yhtiöittämään toimintansa. Julkinen sektori ei kuitenkaan voi vielä mainostaa, sillä se saa yhtiöittää toimintansa vasta vuoden 2019 alusta, jolloin valinnanvapaus tulee voimaan. Siihen asti julkinen sektori on puheissa edelleen se kamala mörkö, joka tuhlaa verovaroja. Yhtiöittämisen myötä se muuttuu yritykseksi, joka kilpailee avoimilla markkinoilla muiden kanssa ja voi jopa mennä konkurssiin. Se onkin mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä konkurssikaan ei poista julkisen sektorin velvollisuutta vastata koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä.

Vuoteen 2019 mennessä suuret yksityiset firmat ovat jo jakaneet parhaat markkinapaikat. Valtaus on koko ajan käynnissä, ja siitä hyvänä esimerkkinä on Pihlajalinna. Viime marraskuussa se osti lääkäreiden rekrytointifirma MediApu Oy:n, nyt tammikuussa Itä-Suomen Lääkäritalo Oy:n  ja helmikuussa se ilmoitti laajentavansa toimintaansa yli kymmenelle uudelle paikkakunnalle.

Aikaa on vielä lähes kaksi vuotta, ja siihen mennessä alan kilpailijat ennättävät jakaa markkinat, asiakkaat, alueet ja henkilöstön. Julkisen sektorin yhtiöille ei ole enää tilaa muualla kuin siellä, missä markkinat eivät vedä.

Sitten käy kuten on käynyt kaikkialla, kun palvelut on ulkoistettu ostopalveluiksi. Yhtiö ilmoittaa pari kertaa vuodessa, että niistä, näistä ja muista erinäisistä syistä hinta nousee. Kun laki valvoittaa julkista sektoria olemaan vastuussa palvelujen järjestämisestä, mutta ei tuottamisesta, niin julkinen sektorihan maksaa mitä vaaditaan. On pakko, sillä muuten palvelu loppuu. Rahat tulevat tietenkin veronmaksajien kukkarosta ja menevät veroparatiisiin.

Petteri Orpo on sanonut, että eivät mene. Kyllä ne menevät, sillä yritykset velvoitetaan ilmoittamaan vain maakohtaiset verot. Kun kansainvälisen yrityksen Suomessa toimiva tytäryhtiö ottaa emoyhtiöltä lainaa, jota se ei edes tarvitse, niin lainan lyhennykset ja korot ovat vähennyskelpoisia. Silloin on ihan samantekevää ilmoittako yritys Suomeen maksamiaan veroja vai ei. Rahat ovat jo kadonneet.

Veronmaksaja siis maksaa, mutta veronmaksajan kukkaro ohenee koko ajan. Sen kertoi eilen EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila vaatiessaan jopa 15-20 %:n palkanalennuksia ja ketteryyttä työelämän lainsäädäntöön. Ketteryys tarkoittaa sitä, että työehtosopimuksia koskeva lainsäädäntö romutettaisiin ja jokainen neuvottelisi itse itselleen työehdot palkkaa myöten. Käytännössä työnantaja sanelisi kaiken. Työnantaja voisi järjestää palkkahuutokaupan, jonka voittaisivat pienintä palkkaa pyytävät.

Entäpä sitten työntekijöiden oikeudet? Turhaa tavaraa. Valittajille voitaisiin tehdä Pihlajalinnan temppu eli antaa potkut. Kun se onnistuu helposti jo nyt, niin vielä helpommin se onnistuisi ketterämmän lainsäädännön aikana.

Palkan alentaminen ei koske suurituloisia, kuten tästä Facebookissa näkemästäni kuvasta hyvin käy selville.

kimmo käärmelahti

Kuva: Facebook/Kimmo Käärmelahti

Näiltä suurituloisilta unohtuu aina kaksi asiaa. Konsta Pylkkänen sanoi sen ensimmäisen, eli  yhden ihmisnahkan sisään heidänkin on mahduttava. Toinen unohdus on se, että heilläkin on vaaleissa vain yksi ääni. Ihan saman verran on myös sillä kaikkien köyhimmällä ja eniten kyykytetyllä.

***
Kiitos Kimmo Käärmelahdelle kuvasta ja Elena Uusitalolle linkeistä.

***
Blogini täytti eilen seitsemän vuotta. Kiitos kaikille lukijoilleni, ilman teitä tätä ei olisi. Erityiskiitos kaikkein pitäaikaisimmille lukijoilleni ja niille, jotka aikoinaan aloittivat juttujeni jakamisen Facebookissa ja rupesivat käymään keskustelua. Ihan nimeltä kiitän tästä Katia, Sannaa ja Liisaa. Tunnistatte varmasti itsenne ihan etunimiltä.

Kommentit (47)

 1. Torsti Rantapuska

  Hei,

  Kiitos selventävästä kirjoituksesta. Yhteen asiaan pyytäisin kuitenkin lisäselvitystä. Sanoit että ”Paljon palvelua tarvitsevat eivät voi valita, vaan heidät ohjataan julkiselle sektorille”. Näin ehkä osittain onkin, kun yksityiset sote-yhtiöt haketuvat vain hyväosaisten alueille. Lisääntynyt matka tuskin kuitenkaan estää vähempiosaisia hakemasta apua parempiosaisten alueilta. Mikä on se liiketaloudellinen tai juridinen logiikka, jonka perusteella yksityiset sote-yhtiöt voivat estää ihmisiä hakeutumasta heidän asiakkaikseen?

  • Mirja Pekkonen

   Se on raha. Eri puolella Suomea on jo käytössä palvelusetelimalli. Jos takuueläkkeellä sinnittelevälle Mökin Miinalle annetaan käteen 50 euron palveluseteli ja sanotaan, että osta tuolla itsellesi valitsemaasi palvelua, niin Mökin Miina ostaa sen palvelun minkä hän sillä rahalla saa. Jos palvelu maksaakin 100 euroa, niin Mökin Miina joutuu laittamaan lopun omistaan.

   Jos Mökin Miinalla ei ole omaa autoa kuten usein ei ole, hän joutuu tilaamaan Kelan kutsutaksin, josta hän maksaa 50 euroa omavastuuta. Se korotus tehtiin jo viime vuonna. Miettikääpä omasta takaanne, onko Mökin Miinalla varaa laittaa yhteen lääkärikäyntiin 100 euroa kun asuminen, ruoka ja lääkkeetkin on maksettava.

   Se mitä sitten tapahtuu on sekin jo suunniteltu valmiiksi. Mökin Miina köijätään kaupunkiin halvalla rakennettuun soluasuntoon ja velvoitetaan myymään mökkinsä, jotta hän voi sen soluasunnon maksaa. Ja jos Miinan varat eivät riitä, niin otetaan lapsilta. Kyllä, tätäkin on suunniteltu jo pitkään. Mihinkä se tyhmä kokoomusta ja keskustaa sekä persuja äänestävä kansa varallisuuttansa tarvitsee, ei mihinkään. Maksakoon itse hoitonsa, vanhempiensa hoidon ja jälkeläistensä koulutuksen. Jos kykenee.

   • Pirjo Oravuo

    Kirjoitat Mirja erittäin populistisesti ja harhaanjohtavasti palvelusetelin käytöstä ja myöntämisestä. Tarkempaa tietoa löytyy terveysministeriön sivuilta, mutta tässä muutama huomio. Ensinnäkin terveydenhuollon ammattilainen arvioi palvelun tarpeen ja palvelusetelin arvo voi olla joko tulosidonnainen tai kaikille samansuuruinen. Lisäksi kunnat yleensä kilpailuttavat palveluntarjoajat, joten mihin tahansa ei voi mennä palvelua hankkimaan. Lisäksi eri toimenpiteiden maksuille on säädetty eri hinta. Esim. hammashoidossa taksat ovat hyvinkin yksityiskohtaisesti hinnoiteltuja. Lisäksi ohjeissa kirjoitetaan, että palvelusetelin käyttäminen ei saa vaarantaa kenenkään perustoimeentuloa ja ne toimenpiteet, jotka ovat ilmaisia ovat ilmaisia myös palveluseteleitä käyttävälle.
    Lisäksi asia kirjoituksesi viimeisessä kappaleessa on ihan totta jo nykypäivänäkin. Syrjäkylille ei terveydenhoitopalveluja päivittäiseen käyttöön tarjota nykyisinkään, vaan ihmisten on muutettava kuntakeskuksiin, jos ovat niin huonokuntoisia, etteivät kotonaan pärjää. Puoluevalinta ei tätä asiaa ratkaise, näinhän asiat on suunniteltu jo aikaisempien hallitusten toimesta.

  • Sebastian Icking

   Ei ne varmaan estä, mutta tekee hommasta turkasen kallista. Nykysysteemissähän nämä paljon hoitoa tarvitsevat jäävät ”voitolle” terveydenhuoltokuluissa, siis isompi osa heidän kuluistaan menee veronmaksajille kuin mitä oma vero-osuutensa on.
   Jatkossa yritys voi tapauskohtaisemmin määrätä hintoja ja tehdä ”kannattamattoman” asiakkaan elämästä niin vaikeaa, ettei se tule.

   • Sami Lappalainen

    Eli köyhä tapetaan joko tauteihin tai nälkään.

  • Saku Timonen

   Lakiluonnokseen on kirjattu, että vain perusterveydenhuolto ja osa erityssairaanhoidosta kuuluvat valinnanvapauden piiriin. Tämä tarkoittaa köytännössä ”helppoja” tapauksia. Vaativaa ja monipuolista hoitoa ja sosiaalipalvelua tarvitseva asiakas ei voi valita, vaan hän jää automaattisesti julkisen sektorin vastuulle. Tästä olen kirjoittanut, ja kannattaa avata myös jutun linkit http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/02/01/valinnanvapauden-kupla/

  • Sonofhades

   Liiketaloudellinen seikka on yrityksen valinta. Tähänkään mennessä yritysten ei ole tarvinnut huolia kaikkia ihmisiä asiakkaikseen. Pois lukien syrjintäkieltoa koskevat pykälät.

   ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

   ”tai muun henkilöön liittyvän syyn” peruste on hyvin lavea ja jääkin nähtäväksi kuka jaksaa käydä oikeutta terveydenhuollon firmoja vastaan kun häneltä evätään asiakkuus esim. työttömyyden tai muun heikon taloudellisen tilanteen nojalla. Sitä ennen varmasti nähdään paljon porukan pudottamista asiakasrekisteristä kun henkilön aiheuttamat kulut ylittävät tulot.

   On myös mahdollista, että yksityinen firma ei suorita esimerkiksi kalliita kirurgisia toimenpiteitä – tai hinnoittelee ne niin kalliiksi, ettei keskiverto kuluttaja voi maksaa kuluja. Vrt. Yhdysvaltojen terveysjärjestelmä, jonka pohjalta tätä SOTE-muutosta ollaan tekemässä.

 2. juha Saari

  Mattilan ulostulo tuli EK:n puheenjohtajana. Hän on myös Elisan toimitusjohtaja. Lieneekö toimitusjohtaja Mattila sitten samaa mieltä palkkojen alentamisen suhteen.
  Mattila oli EK:n hallituksessa äänestänyt kilpailukykysopimusta vastaan. Nyt tiedämme miksi. Koska hän haluaa, että ei ole ensimmäistäkään työntekijän oikeuksia turvaavaa sopimusta.

  EK:n tiedote sanoo; ”Vaalivaliokunta arvioi, että Veli-Matti Mattila on johtaja, jolla on vahva kokemus digitaalisesta ja globaalista toimintaympäristöstä. Hänellä on hyvät edellytykset jatkaa niin EK:n kuin Suomen uudistustyötä”. Uudistustyö on alkanut.

 3. Sami Lappalainen

  Tämä on aihe mitä olen pitkään seurannut. Pihlajalinna on joka puolella kyllä tunnettu pulju tuosta rahansäästämisen taidosta, minulla on muutamia kavereita pihlajalinnassa töissä ja heidän puheisiin luottaen melkein voisin vahvistaa suhmuroinnin todeksi.
  Vieläkin minua vain naurattaa Orpon lausunto siitä että konsernit ovat sitoutuneita eettiseen käytökseen. Sallikaa minun nyt naurahtaa kyynisesti, heh.
  Tämä asia on jo taputeltu, päättelin sen itsekin jo pelkästään lisääntyneen lääkäriasemien mainonnan osalta. Mutta kuten Kotiteollisuuden raskaat veet biisissä sanotaan mukaillen että nöyrä kansa kiittää, vai kiittääkö?
  En tiedä mitä tässä täytyy tehdä että tämä hullunmylly lakkaisi pyörimästä?

  Ja onnea blogin puolesta. Mielestäni Suomen tärkein blogi.

 4. Helena Hakala

  Siinähän se on koko paketti koko komeudessaan hyvin tiivistettynä. Kiitos kun jaksat painaa! Kiitos kun pidät porukoita ajantasalla ja yrität laajentaa kanssaihmistesi tietoisuutta!

 5. Jussi Parviainen

  Aina vain enemmän muistuttaa keskitysleiriä! Eliitin mielivalta, kapot, jotka nokkivat omiaan ja jotka ostetaan antamalla hetkellisesti hieman suuremmat muruset. Taitaa pohjalla olla alun alkujaanki fasistinen pohjaviritys! Sepä tuo selittäisi perussuomalaisen ja maihinoususaapastelioiden uhon ja paapomisen! se kun on alunperäinen tarkoituskin!

 6. Mummo

  Ei mahdu järkeen, miksi tavalliset keski- ja pienipalkkaiset, työttömät ja eläkeläiset ovat äänestäneet näitä kepukokkareita, jotka toimivat härskimmin kuin oikeat rosmot.
  Tavallinen rosvo antaa valita, viedäänkö rahat vai henki. Tämä hallitus vie sekä rahat että hengen.

 7. kyselee

  Jos käyn kunnan terveyskeskuksessa lääkärillä ja se maksaa sanotaan vaikka 20 euroa. Jos sitten haluankin käydä yksityisellä niin näenkö heidän hinnastostaan tuon saman 20 euroa vai näenkö sen hinnan mitä yksityinen perii sitten valtiolta? Onko tässä se mahdollisuus että maksuja hilataan vuosien saatossa huimiksi ilman että asiakas edes itse tietää.

  • Saku Timonen

   Sinä näet sen 20 euroa. Se, mitä yritys kunnalta perii, on liikesalaisuus.

   • kyselee

    No näin arvelinkin asian olevan. Kiitos vastauksesta .Eli hinnat tulevat nousemaan. Kohta on taas kaamea poru miten terveysmenot ovat nousseet niin ja niin paljon.

 8. Riitta K

  ”Työnantaja voisi järjestää palkkahuutokaupan, jonka voittaisivat pienintä palkkaa pyytävät.”
  Eli olemme taas Pestuumarkkinoilla eli suoraansanottuna palkattomina orjina pian! Entisaikojen piikoja ja renkejä. Vakityöpaikat menevät koska aina tulee halvempi ja halvempi. Osaamisella ei kohta ole mitään sijaa.

 9. Jorma Kuusela

  Koska pidän itseäni pragmaatikkona, aivan kuten pääministerimmekin, olen mietiskellyt yhtä pientä käytännön asiaa tässä muutoinkin erikoisessa järjestelyssä.
  Kuinka vastaisuudessa hoidetaan henkilöstön mitoitus julkisen terveydenhoidon puolella? Nyt se on mahdollista alueellisten väestötietojen perusteella. Markkinat tuottavat ennakoimattomia muutoksia molempiin suuntiin. Joissain terveyskeskuksissa huomataan, että julkisen palvelun henkilökuntaa on liikaa, ja sitä vähennetään. Silloin yksityisestä tulee uusi standardi, eikä kaikilla olekaan enää aitoa valinnanvapautta.
  Toisaalta, jos ja kun yksityinen toimija on sitä mieltä, että toiminta ei jossain tuotakaan ennakoitua voittoa, toiminta lopetetaan, ja hoidontarvitsijat kaatuvat julkisen terveyden syliin, oli mitoitus mitä tahansa.
  Toivottavasti skenaarioni on väärä.

 10. Tarmo Tuononen

  Tämä taitaa olla taas niitä ”Kapitalisti repii voittonsa työmiehen selkänahasta”-juttuja. Niitä on riittänyt kapinakeväästä lähtien, milloin enemmän, milloin vähemmän. Ja tulee aina riittämään.

  • Kimmo Paaso

   Niinhän se tekeekin. Mistä sinä luulet että niiden rahat tulevat? Tyhjästä on ahneenkin paha nyhjästä, ts. ei ne rahat niille ilmasta siirry tilille ja veroparatiiseihin. Ja mikä kapinakevät? Jälleen kerran joku hyväosainen aiheetta valittaa sitä että huono-osaiset aiheesta valittavat. Outo yhtälö . . .

  • Saku Timonen

   Ja aina ne ovat olleet totta.

 11. Mauri Pulkkinen

  En oikein tiedä, onko Veli-Matti Mattila oikein palkkansa väärti. Hänhän toimii toimitusjohtajana alalla, missä firman tulot kertyvät pienistä puroista, joita isolta osin yksityishenkilöasiakkaat tuottavat käyttämällä Elisan palveluja. Mobiilipuolelle yritetään kehittää koko ajan uusia turhakepalveluja, joista voisi rahastaa hieman lisää.

  Ikämiehen silmissä monet palvelut ovat turhakkeita ja jos ihmisten ostovoimaa leikataan, palveluiden käyttö pienenee myös tarpeellisilta osiltaan ja nuoremmatkin leimaavat monen palvelun turhaksi. Miten sitten Elisalla toimitaan? Yt-menettelyt käynnistetään, väkeä vähennetään ja toimitusjohtajaa palkitaan. Sekin tie alkaa olla loppuun käyty ja johtaa vain lisääntyvään kurjistumiskierteeseen.

  P.S. Onnittelut ansiokkaasta, toivottavasti alkutaipaleella olevasta bloggaajan urastasi. Siihen sisältyy paljon unilukkarin työtä, jonka toivoisi joskus tavoittavan uneliaan työväen presidentin korvat.

  Edelliseen virkkeeseen sisältyi huomioni yhteiskuntapolitiikan siirtymisestä mainostoimistojen ja lobbareiden aikaan. Siinä käsitteitä muutetaan ja määritetään uudelleen yhteiskunnan perustrendejä. Porvariston hillittyä harmia on ollut heidän yhdistämisensä konservatismiin. Nyt yritetään luoda kuvaa dynaamisesta, progressiivisesta voimasta, jota kahlitsee ay- ja työväenliikkeen konservatiivisuus. NL:n kaaduttua on luovuttu termistä ei sos. Siitä ei ole luovuttu, että julkisia varoja suunnataan elinkeinoelämälle yhä kiihtyvällä tahdilla täysin Adam Smithin unohtaen.

  Kehityksen suunta on vain menneisiin aikoihin johtavaa ja suorastaan yhteiskuntarauhan perusteita ja talouden kasvua nakertavaa.

  Kirjoitettavaa siis riittää ja sinulla terävää ja suomenkieltä kunnioittavaa älliä. Kiitoksia aiemmista ja etukäteen tulevista teksteistä.

 12. Antti Koli

  Normaali ihminen ei voi vähentää lyhennyksiä, pelkästään korot. Jos tosiaan nuo voivat vähentää lyhennyksetkin, niin se tarkoittaa että veroja ei tarvitse maksaa, kunhan osaa perustaa lisäfirman ja tehdä tilisiirtoja.
  Milloin laki lyhennysten verovapudesta tehtiin?
  Tämä on kansainvälinen trendi, siis luokkataistelu jossa rikkaat ovat johdolla. Ja natsit liittyvät kiinteästi tähän, muslimien niskaan kaadetaan ongelmat jotka ovat suuryritysten eli superikkaiden omistajien aiheuttamia.

 13. Jaana

  Kiitos blogistasi. Kodin Kuvalehden artikkelin kautta tämän aikanaan bongasin. Olet rohkea ja sitkeä, arvostan!

 14. Juha Louhelainen

  Julkisen puolen pitäisi saada valta määrätä asiakkaat terveyspalveluihin . Silloin homma voisi toimiakin. Kyllä niitä monisairaita asuu keskustoissakin.
  Terve ja rikaskin voi sairastua vakavasti. Potkitaanko vakavasti sairas henkilö takaisin julkiselle puolelle kun hänestä on hyöty imetty?

 15. Joni Heikkinen

  Kiitokset sinulle, Saku loistavasta blogista! Olet onnistunut minullekin avaamaan ympäröivän todellisuuden. Hattu päästä.

 16. Jani Rikhard

  Onnea blogin seitsenvuotisuuden johdosta ja tsemiä jatkoon. En tiijä ootko itse samaa mieltä mutta minusta olet yksi nyky-Suomen merkittävimmistä henkilöistä. Ja sellasista henkilöistä varmaan ainoa jolla on päässään muuta kuin kusta ja loppumatonta egoismia. Tänks.

  Terveisin Potuntervaaja.

 17. matti luomansuu

  Mielenkiinnolla odotan vuotta 2019 ja eduskuntavaaleja. Mikä on tilanne Suomessa silloin noin yleisesti ajateltuna? Eliitin toimet ovat käyneet entistä röyhkeimmiksi ja politikkojen suhmuroinnit myös siinä ohessa. Kansa katsoo putous ym tajunnan turruttaja ohjelmia, huomaamatta että viedään entistä kovempaa kuin pässiä narussa (tai itse asiassa, kuin laskiämpäriä) Onko ”hyvinvointi yhteiskunta” silloin vielä tolkuissaan? Pääministerinkin hehkuttama Suomi Oy Ab on entistä tiukemmin kansainvälisen suurpääoman pihdeissä jne. jne. Kuulemma Suomi Oy Ab löytyy ihan nimellä Yhdysvaltain yritysrekisteristä, valtiomuotoa harjoittavana yrityksenä? Niin, että kuka vielä puhuu 100 vuotta vuotiaasta,itsenäisestä Suomesta? Röh röh. Onnittelut Sakulle blogi merkkipäivästä. Lukenut olen blogia näinä vuosina, nyt vanhemmiten alkanut posmottamaan täällä.

  • HTK

   On myöhäistä odottaa vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Tämän kevään kuntavaalit vaikuttavat paljon siihen, millaisena sosiaali- ja terveysuudistus toteutetaan alkavaksi vuonna 2019. Näillä kuntavaaleilla, on valmisteilla olevan valtakunnallisen sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi, suurempi yleispoliittinen merkitys kuin millään aikaisemmilla kunnallisvaaleilla on koskaan ollut. Lähteehän yli puolet kuntien työpaikoista ja menoista pois.

   Vaaleissa erityisesti Suomen Keskustan suurtappio olisi avainasemassa sosiaali- ja terveyspoliittisen suunnan kääntämiseksi. Keskustapuolue oli, vielä Urho Kekkosen aikaudella, luomassa yhdessä vasemmiston kanssa Suomeen koko maan laajuista kuntien hallitsemaa terveyskeskusjärjestelmää ja aluesairaaloita sekä parantamassa kunnallisia vanhainkoteja. Nyt piilokokoomuslaisen, kepun puheenjohtajan liikemies Juha Sipilän hallitus on hävittämässä äänestäjiensä edun vastaisesti maaseudulle ulottuvaa terveyskeskustoimintaa. Kepu on avainasemassa, sillä sen kannattajien enemmistön edut ovat täysin hallituksen esityksen vastakkaiset. Julkista palvelutuotantoa halveksivaa kokoomusta on mahdotonta käännyttää millään järkiperustein: se on samaa kuin ketun kesyttäminen palvelukoiraksi. Persut on vain hallituksen tahdoton häntäpuolue, ilman omaa sosiaali- ja talouspolitiikkaa.

   Valinnanvapauden toteuttaminen sote-ratkaisussa ja sen kytkeminen maakuntauudistukseen muka kepun ja kokoomuksen kompromissina on pelkkä huijaustemppu, jolla kaupallistetaan koko Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen. Juha Sipilällä ei ole mitään sote-alan yksityistämistä vastaan; päinvastoin hän on puhunut Oy Suomi Ab.stä. Onko hänen salaisessa vakuutuskuoressa sijoituksia sote-alan yrityksiin, joille hallitus luo kasvuedellytykset? Pääministeri Sipilän asenne on suorastaan demokratiaa halveksiva. Kepun roima vaalitappio pakottaisi kepun tarkistamaan kantaansa ja vaihtamaan epädemokraattisen johtajaklikkinsä.

   • ”Aina Marina”

    Näin juuri.

    Sakulle ja blogille suuret kiitokset ja paljon onnea!

 18. HTK

  Kiitos Uuninpankkopoika Saku Timonen erinomaisesti perustelluista blogeistasi. Toivottavasti jaksat jatkaa kirjoitteluasi. Olet huutavan ääni yhteiskunnallista tietämättömyyttä ylläpitävässä yhteiskunnassamme.

  Mikäli kansa ei tule äänestämään roimaa vaalitappiota kuntavaaleissa nykyisille perskeko-hallituspuolueille, niin omahyväisen vallantäyteinen Sipilän hallitus tulee lukemaan sille edullisen kuntavaalituloksen luottamuksekseen toteuttaakseen aikomansa sote-uudistuksen sellaisenaan, julkiset palvelut rappeuttavine seurauksineen, Vaikka kuntavaaleissa ei enää suoranaisesti äänestetä sosiaali- ja terveysksymyksistä.

  Valinnanvapaus on petollisen viettelevä iskusana. Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen ”valinnanvapaus” on vapaiden kettujen (yksityisen sosiaali- ja terveyspalveluyritysten) vapautta vapaissa kanaloissa (verovaroin kustannetuilla, epäreilun kilpailun markkinoilla)”.

  Hallituksen esitys asettaa jo lähtökohdiltaan maakuntien liikelaitostettavan ja/tai pakkoyhtiöitettävän sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon kilpailullisesti altavastaajan asemaa, mistä bloginpitäjä selkeästi selostaa. Maakunnilla ei ole, ainakaan kilpailua aloitettaessa, edes omaa verotusoikeutta, vaan niiden tulolähteenä on valtion rahoitus ja asiakasmaksut sekä myyntitulot. Lisäksi niiden kilpailumahdollisuuksia rajoittaa kielto ottaa pitkäaikaista pankkilainaa. Sen sijaan yksityiset yritykset saavat vapaasti ottaa pankkilainaa ja konsernilainaa emoyhtiöltään sekä muuta riskirahoitusta. Näin rakennettava kilpailutilanne muistuttaa ”painiottelua jossa toinen joutuu ottelemaan toinen käsi kiinni sidottuna, toisen saadessa käyttää molempia käsiä.”

  Suuret ylikansalliset yritykset voivat sopia keskenään, salaisia ja samalla laittomia kartelleja tehden, markkinoiden jakamisesta ja määräaikaisesta polkuhinnoittelusta. Polkuhinnoittelun tavoitteena voi olla maakunnan omistaman yrityksen syrjäyttäminen palveluntarjoajana ja sen ajamisesta konkurssiin. Viimekädessä kansalaiset tulevat maksamaan tällaisen pelin nykyistä heikompina palveluina ja kohoavina hintoina.

  • ”Aina Marina”

   Niinpä.

 19. Rosa Warski

  Mattilan menoa katsellessa tulee fiilis, että hänen kohdallaan hyödyttäisiin reippaasti yleisestä tasapalkasta. Se itkupotkuraivarien, marttyyrikuolemien ja et tu, brutejen määrä olisi niin elähdyttävä, että moni pitkäaikaismasentunutkin näkisi auringonpaistetta.

 20. Sonofhades

  ”Äänestämättä jättäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina”
  – mummoni sananparsia.
  Valitettavasti vain annetut äänet lasketaan. Jokainen voi itse tarkistaa missä vaiheessa äänestysaktiivisuus laski niin alhaiseksi, että Kokoomus alkoi vuorotellen Keskustan/SDP:n kaverina murentamaan hyvinvointiyhteiskuntaa, jota oli siihen asti rakennettu yhdessä.

  • jhalmu

   Sonon mummo sen sanoi. Lisäksi on samaa tyhjän äänestämistä eli ääni ahneille, kun äänestää populistisia tai muita yhden aatteen puolueita, koska ne eivät vastusta vallitsevaa menoa tai hyötyvät kasvavasta vastakkainasettelusta.

   Kiitos Blogista.

 21. Anonymous

  Olenko ymmärtänyt oikein? Valinnanvapaus-mallissa asukkaat jaetaan sotekeskuksiin joko ns. yksityiselle* tai julkiselle puolelle ja maakunta maksaa kustakin rulliin viedystä asiakkaasta könttäsumman per vuosi. Tämän lisäksi tulevat palvelusetelit, niiden nimellinen arvo ja liikesalainen summa saadusta hoidosta. Jos kansalainen ei käytä yhtenä vuotena sotekeskuksen palveluja, niin siirtyykö maakunnan maksama könttäsumma seuraavalle vuodelle eli onko kansalaisella jonkinlainen terveystili olemassa?

  Jos ei, niin eikö kysymyksessä ole silloin jonkinlainen rahastusautomaatti, maksetaan vaikka mitään palvelua ei ole käytetty.

  *mitä yksityistä se semmoinen on, jossa tulot tulevat verovaroista?

 22. Rosa Warski

  Koko kuvio on kyllä niin naurettava.

  1) Ensin tunnetusti hallituksen kanssa tiiviissä yhteistyössä olevan EK:n johtaja antaa vaalien alla yleislausunnon erittäin reippaasta palkanlaskusta.
  2) Kansa odotetusti ns. kettuuntuu.
  3) Hallituksen jäsenet Orpo ja Soini rientävät kritisoimaan EK:n johtajaa,

  3a) Soini höpisee, että ”työmies on palkkansa ansainnut”. Samalla hän istuu hallituksessa, joka harjoittaa vaalilupaustensa vastaisesti, Stubbin sanoin, ”maan historian kokoomuslaisinta politiikkaa”.
  Viite: http://timosoini.fi/2017/03/taivaanranta-ruskottaa/

  3b) Orpo höpisee, että ”menestyvää Suomea ei rakenneta palkkoja alentamalla”, ja tarvitaan ”reilua työpaikkasopimista”. Tämä taas tarkoittaa AY-liikkeen – työläisten oikeuksia puolustavan valtakeskittymän – ohittamista.
  Viite: http://www.mtv.fi/uutiset/mielipiteet/nettivieraat/artikkeli/ministeri-orpon-nettikolumni-ek-n-mattilan-kommenteille-kritiikkia-puheenvuoro-oli-hajottava/6347700

  Molemmat esittävät asiansa, niinkuin olisivat työläisen puolella, vaikka ovat kaikkea muuta. Koko homma on opportunistista kansan äänten kalastelua ja pahemman luokan läpinäkyvää tekopyhyyttä. Kaksi asiaa se toi kumminkin mieleen:

  Ensimmäisenä yritysvoittojen kehitys Suomessa Tilastokeskuksen mukaan: http://www.stat.fi/ajk/poimintoja/2012-10-22_tietotrendit7.html

  Toisena sarjakuva vallanpitäjien kiukuttelusta työläisten aseman parantamista kohtaan:
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/74/6b/7c/746b7cd9780e18765975853b368b2a0a.jpg

  • Rosa Warski

   Hahhah, liittyi Sipiläkin joukkoon oivaan 😀

   ”Täytyy sanoa, että ihmetyttää puheet, joiden mukaan olemme 10–15 prosenttia jäljessä ja tarvitaan monta kikyä. Jotenkin EK:lla on jäänyt levy päälle asiassa, Sipilä sanoo STT:lle.”
   Viite: http://www.suomenmaa.fi/uutiset/sipila-allistelee-ekn-mattilan-palkkapuheita-6.3.214119.899d625542

   Ja kuten kaikki tiedämme, hallitus on siirtänyt isot talouspäätökset kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

 23. Tapani Tikka

  Vain Halla-ahon valinta persujen puheenjohtajaksi voisi enään kaataa tämän hölmöilyn. Sipilä hänet varmasti hallitukseen ottaisi, mutta ottaisiko Kokoomus..

  • Jyrki

   Kyllä kelpaa niin Sipilälle kuin Kokoomuksellekin siinä ei ole kahta sanaa ei edes yhtä. Halla-aho otetaan tarvittaessa vastaan hampaita yhteen purren ja naama näkkärillä ja salamavalojen räiskeessä ollaan kuin yhtä puuta ja yhtä suurta luottamusta toisiinsa puhkuen. Koska on olemassa vielä suurempi pelko. Ja se on vallan menettämisen pelko. Silloin on tehtävä niitä niin sanottuja kipeitä ratkaisuja hallituksessakin ja siedettävä seuraamukset. Lopulta kumminkin omia etujahan sitä ajetaan.

   Ei naapurin siskon kaiman veljen työttömän kaverin. Tai sen lasten, mummojen tai vaarien. Tai vaikka sen hyvänpäivän tutun hiljaisen lähes 90 vuotiaan naapurin mummon, joka liikkuu hitaasti rollaattorilla ja jota 67 vuotias sydän ja lonkkavikainen lapsi yrittää hoitaa omaishoitajana minkä pystyy jos pystyy ilman korvauksia maksaen osan hoidoista omista rahoista, koska äidin eläke ei vaan riitä. Eikä oikein omakaan enää.

   Positiivista on, että jos olen väärässä asiassa niin sehän saattaisi tietää uusia vaaleja jo tänä vuonna. Mutta mitäpä sitten? Vaalit ei muuta mitään samat naamat tullaan näkemään jatkossakin vallankahvassa tavalla tai toisella.

 24. Sofia

  Keskustalle ei tule vaaleissa suurta tappiota. Sen äänestäjät ovat tavattoman uskollisia. Kaikki mitä Keskusta tekee on aina oikein. Ja nythän ne sai nämä haluamansa maakunnatkin. MV sanoisin.
  Suomalaisten palkat ei ole liian korkeita, se on kuvitelmaa. Eikä useissa(missa) Länsi-Euroopan maissa ole lainkaan niin helppoa irtisanoa työntekijöitä kuin väitetään.

 25. Jyrki

  Nyt on äänekkäimpien ja röyhkeiden aikakausi alkamassa eikä loppua tule näkymään aivan heti ei ainakaan seuraavaan 15-25 vuoteen näin sen näen. Tai on se alkanut jo aikaisemmin jo. Mutta nyt se alkaa näkymään ja kuulumaan. Eikä enää arastella sanella heikoimmille miten heidän tulee olla ja elää. Vaan se tehdään rehvakkaasti, äänekkäästi ja julkisesti niin, että nykyaikaiset tiedotusvälineet raikaa, että varmasti asia tulee varmasti hyvin selväksi.

  Jos aikaisemmin röyhkeimmätkin saattoi hyvin valitusti kertoa mielipiteitään julkisesti ja hieman jopa peläten. Häpeämisestä en tiedä oliko sitä silloinkaan röyhkeimmillä. Tai jos ennen vaikka työttömän heikompaa asemaa käytettiin hieman häpeillen hyväksi orjatyön eri muodoissa niin ainakin jotkut vähän häpesi. Mutta nyt ne ajat alkaa olla lopullisesti ohitse.

  Tulevaisuuden suomessa röyhkeimmät ja suurinta valtaa hallussaan pitävät voi käytännössä aivan vapaasti huudella/sanoa ja tehdä mitä haluaa ja niitä kuunnellaan ja pyritään palvelemaan kaikin tavoin. Kunhan se ei lain mukaan periaatteessa ole kiellettyä tai korkeintaan hyvin mustan harmaalla alueella. Ja lakikin voidaan kyllä kirjoittaa uusiksi, että päästään takaisin vaalean harmaalle alueelle.

  Ja nyt täytyy ymmärtää sekin, että röyhkeimmät ei ole välttämättä ne miljoonia tienaavat yksinään. Ei toki niissä on myös hyvin asiallista ja fiksuakin porukkaa, jotka ymmärtää, että heikompien kyykytys ei ole heidänkään etu pidemmässä juoksussa. Vaan ne röyhkeimmät voi olla ja onkin myös ne 30 000 – 60 000 euroa vuodessa palkkaa tienaava, joka uskoo, että hänellä ei ole mitään hätää. Niiden varassa oikeasti tämä röyhkeyden riemuvoitto jatkaa voitokasta taisteluaan heikompia kohtaan. Nämä muutaman kymmenen tuhatta vuodessa tienaavat tekee siis lopulta myös likaisen työn röyhkeimpien puolesta.

  Ja tulevaisuudessa kansan on hurrattava tai itkee ja hurraa sekä toteuttaa samalla röyhkeimmän ja vahvimman oikeutta, kuten Pohjois-Koreassa konsanaan. No näinhän ei vielä aivan ole, mutta odotellaan ja lopulta emme edes ymmärrä, että näin on. Sen jälkeen se on meille uusi normaali, kuten nyt on jo vaikka orjatyöt palkatta, jolle vielä palkkaa saavat on alkaneet hurraamaan. Ei pakosta mutta siksi, koska se on heidän mielestä täysin oikein.

  Sillä nyt jo heikompien asemaa voi röyhkeästi hyväksikäyttää jo osittain tai kokonaan. Oli heikompi lapsi, työtön, sairas, vanhus jne. Aina menee läpi kun sanotaan, että nyt resursoidaan uudelleen, luodaan uusia metodeja, ”autetaan” vaikka työtöntä orjatyöllä. Tai kerrotaan, että omaishoitajat tekee arvokasta työtä, mutta entistä pienemmällä rahalla tai rahaa ei tule ollenkaan. Mutta yhtä kaikki nyt on resursoitu sekä vyötä kiristelty ja vielä kiristellään palkoistakin pitää leikata ainakin se 15% vielä pois. Ja sitten onkin luotu pohjaa uusille ”innovaatiolle” tai jo ei muuta niin ainakin vahvemman ja röyhkeimpien innovaatiolle.

  Mihin kaikki tulee loppumaan niin en osaa sanoa. Mutta sen tiedän, että se ei tule olemaan mitään mukavaa. Mutta siitä alkaakin sitten uusi aikakausi ja niin pois päin. Siinä välissä tosin tuhoutuu sukupolvi jos toinenkin. Tai ne mitään tuhoudu ne oppii tekemään vaan palkatta työtä läpi elämänsä ja kuolemaan liukuhihnalle palkatta tai no työttömyyskorvaukset ”palkkana”. Ja sitä myöten myöskään eläkettä ei tule olemaan eikä välttämättä sitä terveydenhuoltoakaan, jossa vaihdettaisi uudet lonkkanivelet tai tehdään ohitusleikkaus. Korkeintaan tikkejä laitetaan isompaan haavaan mikä tuli liukuhihnalla. Ja ainakin pahoja arpia syntyy tuleviin sukupolviin, jotka vaikuttaa muutamaan sukupolveen siitä eteenpäin se on varma.

  Mutta jos haluat nyt tästä eteen päin itsellesi ”paremman” elämän no ainakin rahallisesti.
  Niin ole röyhkeä ja syytä aina heikompaa osapuolta jos itselläsi menee ”huonosti” tai pelkäät, että voi alkaa menemään huonosti. Sen jälkeenhän sinulla ei ole enää ketään ketä syyttää, että sinulla menee huonosti. Voisiko siihen kiteyttää koko nykypäivän ydinsanoman. Vika on aina siinä jolla vähiten.

 26. työtöntyötön

  Ei varsinaisesti kuulu aiheeseen mutta kirjoita tästä Sipilän twiitistä.
  http://www.suomenmaa.fi/uutiset/sipila-twiittasi-tyottomien-haastattelu-nayttaa-toimivan-6.3.214043.72b64f7d57

  Työnhakuhan ei käsittääkseni pääty kuin työllistymiseen (siis ei pääty jos olet esim. työkokeilussa tai typokoulutuksessa yms. vaan olet edelleen työnhakijana). Jos työnhakuja on päättynyt 13 000 ja työhön kohdassa lukee 4450 niin mihinkä hävisi 8550 ihmistä. Saiko noin paljon karenssia vai mitä tuo oikein tarkoittaa. Aika iso lukema. Kirjoituksesi ”Karenssipitoista uutta vuotta” osoittautui siinä tapauksessa todeksi.

  No onpahan Kelalla töitä jatkossakin. Ei näy inhimillisyydellä olevan enää mitään sijaa.

  • töytön

   Jospa se Sipilä lähettää niitä maaseutupuolueen porkkanoita karenssin saaneille. On kyllä niin läpinäkyvää touhua vaalien alla taas.. Ja toisessa jutussa muka eri mieltä EKn herrojen kanssa, uskonpa joo.

 27. Petri Rajaniemi

  Tärkeästä aiheesta kirjoitat, jolle ICT-ulkoistukset antavat aika ikävän benchmarkin. Mutta asia jota en logiikaltaan ymmärrä on tuo lause, jonka myös Li Andersson on julkituonut, eli että ”yritykset hoitavat hyvinvoivat ja sairaat jäävät julkiselle”. Mikäs järki siinä olisi yritysten kannalta?

  Rahahan on juurikin sairaissa, eihän terveitä kenenkään kannata haalia. Ahneelle parastahan olisi saada asiakaskunta täyteen eläkeläisiä, syrjäytyneitä ja muita moniongelmaisia ja muita paljon, usein ja kallista hoitoa tarvitsevia joista voi lähettää ison laskun yhteiskunnalle. Eikö?

  Vai olenko käsittänyt järjestelmän ja liiketoiminnan logiikan ihan väärin? Vai miksi tuota argumenttia koko ajan käytetään?

  • Saku Timonen

   Sitä käytetään siksi, että yrityksille maksetaan niiden asiakkaiksi rekisteröitymisen mukaan, eli pääluvun mukaan. Ei annetun hoidon mukaan. Siksi kannattaa haalia asiakkaiksi perusterveitä, jotka tarvitsevat kerran vuodessa sairasloman flunssan takia.

   • Petri Rajaniemi

    Totta. Onnistuin aamulla valistamaan itseäni aiheesta, eli että henkilöön on sidottu tietty raha, jonka järjestäjä saa – käyttipä asiakas palveluita tai ei, joten luonnollisestikin paras tuotto on asiakkaissa jotka tuovat rahan, mutta eivät käytä palveluita. Kiitos tästä, nyt on fiksumpi olo – mutta järjestelmä kyllä tuntuu astetta tyhmemmältä. 🙂

 28. työtön

  Sote tulee ja jako kahtia kasvaa. Ja homma jatkuu myös muualla

  Tällainen uutinen sattui silmiin..
  https://www.eduskunta.fi/_layouts/15/Arkena.Edk.SaliVideo/index.html#clip_id=5BB8E29A&position=0&tab=ConferenceCurrent

  Maakunta / TE / ELY , kunnat monitoimijamarkkinointimalli maakuntien ohjauksessa 2019 jo valmiina… ja kassatkin taitaa saada lisää valtaa…

  Siis myös haaskat työttömien kimppuun, niiden joista saa vielä rahaa. Kunnille jää edelleenkin ns. vaikeasti työllistettävät ja muutenkin kunnille jää ne, joista ei rahaa saa nyhdettyä.

Kommentoi »

Comments are closed