Lähes täydellinen ansa

TE-toimistot ovat keksineet uuden tavan kaunistaa työttömyystilastoja. Ne ovat ruvenneet lähettämään velvoittavia työtarjouksia, joissa työ edellytetään tehtäväksi yrittäjänä.  Työtarjouksissa ilmoitetaan, että tehty työ laskutetaan joko oman yrityksen nimissä tai ukko.fi -laskutuspalvelun kautta. Näihin työtarjouksiin, kuten muihinkin TE-toimiston tarjoamiin töihin, sisältyy selkeä karenssiseuraamuksen uhka, mikäli työtön työnhakija kieltäytyy tällaisesta työstä.

Näin kertoi Kansan Uutiset Li Anderssonin tekemästä kirjallisesta kysymyksestä.

Noista työtarjouksista ihan ohimennen sen verran, että nehän eivät ole varsinaisia tarjouksia. Ne ovat vain tulosteita TE-toimiston sivuilla auki olevista työpaikoista, joita käsketään hakemaan karenssin uhalla. Nyt on ruvettu pakottamaan karenssin uhalla ihmisiä yrittäjiksi.

Ansa on lähes täydellinen. Työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n mukaan työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään yhdenjaksoisesti yli kahden viikon ajan. Henkilön katsotaan työllistyvän yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään päätoimisesti, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle.

Työttömyysturvalain 2a luvun 4 §:n mukaan

Työnhakijan oikeus työttömyysetuuteen keskeytyy 30 päivän kuluttua työstä kieltäytymisestä lukien:

1) 90 päivän ajaksi, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy työstä, johon hänet on valittu;

2) 60 päivän ajaksi, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta kuin 1 kohdassa tarkoitetusta työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamasta tai hänelle muuten yksilöidysti tarjotusta työstä;

3) 30 päivän ajaksi, jos 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu työ olisi kestänyt enintään kaksi viikkoa.

Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.

Työtön on ajettu ansaan. Jos hän hakee ja saa yli kaksi viikkoa kestävää työtä, josta hän laskuttaa yrittäjänä, niin hän menettää työttömyysetuutensa kannattipa yrittäminen tai ei. Jos yrittäminen ei kannata, niin takaisin työttömyysetuudelle pääseminen kestää paperisodan takia pahimmillaan muutaman kuukauden. Ensin yritys on lakkautettava ja sen jälkeen annettava erilaisia selvityksiä.

Jos hän ei hae tätä työtä, niin hän menettää työttömyysetuutensa työstä kieltäytymisen takia.

Ansa olisi muuten täydellinen, mutta siinä on yksi paha vika. Se on laiton. Työttömyysturvalaki puhuu vain työsuhteesta, joka lain 1 luvun 5 §:ssä määritellään näin:

Tässä laissa tarkoitetaan:

[…]

3) työsuhteella työtä, jota tehdään työsopimuslain  1 luvun 1 §:ssä tai merityösopimuslain  1 luvun 1 §:ssä tarkoitetun työsopimuksen taikka ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun oppisopimuksen perusteella ja jota ei tehdä 6 §:ssä tarkoitettuna yrittäjänä.

Myös työstä kieltäytymistä käsittelevä 2a luvun 4 § puhuu vain työstä, ei yrittäjyydestä. Ketään ei voida pakottaa yrittäjäksi karenssin uhalla.

Odotan mielenkiinnolla millaisen vastauksen Andersson kysymykseensä saa. Jos lain mukaan mennään, niin vastaus ei voi olla muu kuin virheen myöntäminen ja lupaus asian korjaamisesta. Jatkokysymyksenä voisi kuitenkin tiedustella, että kuka ja miksi on yleensä tällaisen ansan keksinyt. Oliko joku vain yli-innokas vai onko jostain annettu määräys kaunistaa tilastot hinnalla millä hyvänsä?

Kommentit (43)
 1. Joni Pelkonen
  15.3.2017, 12:47

  Merkillistä tässä on sekin, että tämä lienee jonkun virkamiehen idea. Heidän taas pitäisi olla työhönsä koulutettuja asiantuntijoita, jotka tuntevat lain, onhan lain noudattaminen virkamiestyön edellytys. Toki varsinaista syyllistä on mahdotonta löytää enää tässä vaiheessa, on muka toimittu vain ”sääntöjen” mukaan.

  Eikö virkamiesten pitäisi kieltäytyä noudattamasta laittomia sääntöjä? Ei näköjään, mennään helpomman kautta eli siirretään haitta asiakkaan kestettäväksi.

  1. Joonas Mustonen
   15.3.2017, 18:30

   Tämä on koko julkisensektorin ongelma: kuka tästä on vastuussa, kuka saa varoituksen tai menettää työpaikkansa näin törkeiden rikkomusten takia? Vastaan itse: EI KUKAAN!

   Jos yksityinen olisi tehnyt vastaavankokoisia rikkomuksia tai virheitä niin valtio olisi irtisanonut sopimuksen ja firman hallitus olisi antanut toimitusjohtajalle kenkää.

   Sen lisäksi, että kenelläkään ei ole mitään tietoa toimiiko TE-keskus tehokkaasti vai tuhlaako se rahaa pyörittämällä työttömiä hyödyttömillä kursseilla, niin edes lain noudattaminen ei tunnu luonnistuvan.

   Turhaan valitatte yksityistämisestä – mikään yritys ei edes pystyisi toimimaan näin huonosti vaikka yrittäisi.

   1. Rosa Warski
    16.3.2017, 04:42

    Paitsi vaikkapa Glencore, historian suurin verohuijari, jonka toimitusjohtaja vältti vankeustuomion presidentti Clintonilta saamallaan henkilökohtaisella armahduspäätöksellä.

    Ja tietysti löytyy valtavasti muitakin esimerkkejä. Suomessakin suuryritykset verosuunnittelevat niin, että osakepaperit viuhuvat. Työntekijöitä irtisanotaan voittojen yhä kasvaessa, ja tilalle palkataan halpatyövoimaa. Johtajia ei irtisanota, päinvastoin, palkat vaan nousevat. Jotkut saavat helposti 50-kertaisesti sen, mitä tavallinen työntekijä. Mutta ehkä tämä on vaan ihan jees, rehellistä ja oikein, eikä missään tapauksessa verrattavissa valtiollisten virastojen paljon raskaampaan suhmurointiin ?

 2. Virva Itäranta
  15.3.2017, 13:02

  Eikös tämä ole selvästi jokin vaalitemppu? Saadaan nopeasti muutama kymmenen tuhatta työtöntä pois tilastoista ennen vaaleja ja vaalikarja uskomaan, että SOS -puolueita kannattaa edelleen äänestää.

  Peli on raakaa. Sitä pelataan ihmishengillä. Ainoa hyvä puoli tässä on se, että kannatus on ilmeisesti niin huono, että tällaisiin halveksittaviin keinoihin on ryhdyttävä. Ja kun käry käy, tippuu kannatus entisestään.

  Huono puoli on työttömän kärsimys.

  1. Pelinappuloita työttömät on, ei mitään muuta. Millon mikäkin taho ajaa omaa asiaansa työttömiä syyllistämällä. Tilastoja kikkaillaan (eilen Orpon mukaan työttömiä enää 200 000) :D. Välillä ollaan huolissaan työttömästä ja hänen arjesta, näin vaalien alla. Välillä haukutaan rikkaruohoiksi ja elämäntapaintiaaneiksi. Kiire on puhua paskaa ja rukkailla tilastoja hallituspuolueilla. Ben Zyskowicz häärii parhaillaan puuhamiehenä muutaman muun kanssa uusia orjatyönmalleja eteenpäin ajaen.

Kommentointi suljettu.