Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lähes täydellinen ansa

TE-toimistot ovat keksineet uuden tavan kaunistaa työttömyystilastoja. Ne ovat ruvenneet lähettämään velvoittavia työtarjouksia, joissa työ edellytetään tehtäväksi yrittäjänä.  Työtarjouksissa ilmoitetaan, että tehty työ laskutetaan joko oman yrityksen nimissä tai ukko.fi -laskutuspalvelun kautta. Näihin työtarjouksiin, kuten muihinkin TE-toimiston tarjoamiin töihin, sisältyy selkeä karenssiseuraamuksen uhka, mikäli työtön työnhakija kieltäytyy tällaisesta työstä.

Näin kertoi Kansan Uutiset Li Anderssonin tekemästä kirjallisesta kysymyksestä.

Noista työtarjouksista ihan ohimennen sen verran, että nehän eivät ole varsinaisia tarjouksia. Ne ovat vain tulosteita TE-toimiston sivuilla auki olevista työpaikoista, joita käsketään hakemaan karenssin uhalla. Nyt on ruvettu pakottamaan karenssin uhalla ihmisiä yrittäjiksi.

Ansa on lähes täydellinen. Työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n mukaan työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään yhdenjaksoisesti yli kahden viikon ajan. Henkilön katsotaan työllistyvän yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään päätoimisesti, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle.

Työttömyysturvalain 2a luvun 4 §:n mukaan

Työnhakijan oikeus työttömyysetuuteen keskeytyy 30 päivän kuluttua työstä kieltäytymisestä lukien:

1) 90 päivän ajaksi, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy työstä, johon hänet on valittu;

2) 60 päivän ajaksi, jos hän ilman pätevää syytä kieltäytyy muusta kuin 1 kohdassa tarkoitetusta työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamasta tai hänelle muuten yksilöidysti tarjotusta työstä;

3) 30 päivän ajaksi, jos 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu työ olisi kestänyt enintään kaksi viikkoa.

Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.

Työtön on ajettu ansaan. Jos hän hakee ja saa yli kaksi viikkoa kestävää työtä, josta hän laskuttaa yrittäjänä, niin hän menettää työttömyysetuutensa kannattipa yrittäminen tai ei. Jos yrittäminen ei kannata, niin takaisin työttömyysetuudelle pääseminen kestää paperisodan takia pahimmillaan muutaman kuukauden. Ensin yritys on lakkautettava ja sen jälkeen annettava erilaisia selvityksiä.

Jos hän ei hae tätä työtä, niin hän menettää työttömyysetuutensa työstä kieltäytymisen takia.

Ansa olisi muuten täydellinen, mutta siinä on yksi paha vika. Se on laiton. Työttömyysturvalaki puhuu vain työsuhteesta, joka lain 1 luvun 5 §:ssä määritellään näin:

Tässä laissa tarkoitetaan:

[…]

3) työsuhteella työtä, jota tehdään työsopimuslain  1 luvun 1 §:ssä tai merityösopimuslain  1 luvun 1 §:ssä tarkoitetun työsopimuksen taikka ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun oppisopimuksen perusteella ja jota ei tehdä 6 §:ssä tarkoitettuna yrittäjänä.

Myös työstä kieltäytymistä käsittelevä 2a luvun 4 § puhuu vain työstä, ei yrittäjyydestä. Ketään ei voida pakottaa yrittäjäksi karenssin uhalla.

Odotan mielenkiinnolla millaisen vastauksen Andersson kysymykseensä saa. Jos lain mukaan mennään, niin vastaus ei voi olla muu kuin virheen myöntäminen ja lupaus asian korjaamisesta. Jatkokysymyksenä voisi kuitenkin tiedustella, että kuka ja miksi on yleensä tällaisen ansan keksinyt. Oliko joku vain yli-innokas vai onko jostain annettu määräys kaunistaa tilastot hinnalla millä hyvänsä?

Kommentit (43)

 1. Joni Pelkonen

  Merkillistä tässä on sekin, että tämä lienee jonkun virkamiehen idea. Heidän taas pitäisi olla työhönsä koulutettuja asiantuntijoita, jotka tuntevat lain, onhan lain noudattaminen virkamiestyön edellytys. Toki varsinaista syyllistä on mahdotonta löytää enää tässä vaiheessa, on muka toimittu vain ”sääntöjen” mukaan.

  Eikö virkamiesten pitäisi kieltäytyä noudattamasta laittomia sääntöjä? Ei näköjään, mennään helpomman kautta eli siirretään haitta asiakkaan kestettäväksi.

  • Joonas Mustonen

   Tämä on koko julkisensektorin ongelma: kuka tästä on vastuussa, kuka saa varoituksen tai menettää työpaikkansa näin törkeiden rikkomusten takia? Vastaan itse: EI KUKAAN!

   Jos yksityinen olisi tehnyt vastaavankokoisia rikkomuksia tai virheitä niin valtio olisi irtisanonut sopimuksen ja firman hallitus olisi antanut toimitusjohtajalle kenkää.

   Sen lisäksi, että kenelläkään ei ole mitään tietoa toimiiko TE-keskus tehokkaasti vai tuhlaako se rahaa pyörittämällä työttömiä hyödyttömillä kursseilla, niin edes lain noudattaminen ei tunnu luonnistuvan.

   Turhaan valitatte yksityistämisestä – mikään yritys ei edes pystyisi toimimaan näin huonosti vaikka yrittäisi.

   • Rosa Warski

    Paitsi vaikkapa Glencore, historian suurin verohuijari, jonka toimitusjohtaja vältti vankeustuomion presidentti Clintonilta saamallaan henkilökohtaisella armahduspäätöksellä.

    Ja tietysti löytyy valtavasti muitakin esimerkkejä. Suomessakin suuryritykset verosuunnittelevat niin, että osakepaperit viuhuvat. Työntekijöitä irtisanotaan voittojen yhä kasvaessa, ja tilalle palkataan halpatyövoimaa. Johtajia ei irtisanota, päinvastoin, palkat vaan nousevat. Jotkut saavat helposti 50-kertaisesti sen, mitä tavallinen työntekijä. Mutta ehkä tämä on vaan ihan jees, rehellistä ja oikein, eikä missään tapauksessa verrattavissa valtiollisten virastojen paljon raskaampaan suhmurointiin ?

 2. Virva Itäranta

  Eikös tämä ole selvästi jokin vaalitemppu? Saadaan nopeasti muutama kymmenen tuhatta työtöntä pois tilastoista ennen vaaleja ja vaalikarja uskomaan, että SOS -puolueita kannattaa edelleen äänestää.

  Peli on raakaa. Sitä pelataan ihmishengillä. Ainoa hyvä puoli tässä on se, että kannatus on ilmeisesti niin huono, että tällaisiin halveksittaviin keinoihin on ryhdyttävä. Ja kun käry käy, tippuu kannatus entisestään.

  Huono puoli on työttömän kärsimys.

  • töytön

   Pelinappuloita työttömät on, ei mitään muuta. Millon mikäkin taho ajaa omaa asiaansa työttömiä syyllistämällä. Tilastoja kikkaillaan (eilen Orpon mukaan työttömiä enää 200 000) :D. Välillä ollaan huolissaan työttömästä ja hänen arjesta, näin vaalien alla. Välillä haukutaan rikkaruohoiksi ja elämäntapaintiaaneiksi. Kiire on puhua paskaa ja rukkailla tilastoja hallituspuolueilla. Ben Zyskowicz häärii parhaillaan puuhamiehenä muutaman muun kanssa uusia orjatyönmalleja eteenpäin ajaen.

 3. Angie

  Olisko nyt ihmisten aika lopettaa se persujen, kepun ja kokoomuksen äänestäminen?

  • Jaakko

   Mitäs jos lakataan äänestämästä ketään ennen kuin ne tekee omat täysvaltaiset ehdotuksensa johon kansa on yhdessä tyytyväinen, kun tuntuu että näin osa-alue kerrallaan asioita vain pahennetaan pahentamistaan.

   • Kalle

    Hei Jaakko, muista vaan että protesti äänestäminen toimii vaan jos äänestää. Jos ei äänestä niin se vaan nostaa voittajan johtoa hiukan vähemmän kun olisi enemmistöä suoraan äänestänyt. Jos haluat vaikuttaa nyky demokratiassa jossa äänestäminen on se vakituinen mielen osoitus menetelmä niin älä unohda äänestää ja älä suosittele sitä menetelmää (ellet ole enemmistö puolueen kannattaja tietenkin, pyydän sitten anteeksi vihjeistä).

    Selvä äänestys ohje joka pitäisi jakaa kaikille (varsinkin nuorille) äänestäjille joka vuosi on että ei tykkää nyky hallituksesta niin paras vaihtoehto on äänestää vahvaa oppositio puolueita tai ehdokkaita, jos he ei maistu niin ketä muuta vaan kuin enemmistö.

  • Kaapo

   Ketäs se Angie sitten äänestäisi? likimain kaikki puolueet olleet vuorollaan hallituksissa ja en itse ainakaan köyhänä ja työttömänä muista lähihallituksilta mitään kovinkaan erimallisia toimintoja. Otetaan nyt vaikka Urpilaisen ja Kataisen jumalattomat helpotukset firmoille köyhän kansan kustannuksella sekä esim. nämä järkyttävät tilastot ” Suomen historian huonoin hallitus ikinä. 62% kansalaisista on tyytymättömiä hallitukseen.
   http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194807573679/artikkeli/mtv3+n+kysely+hallitukseen+tyytymattomia+on+62+prosenttia.html

   • Angie

    En äänestäisi persuja, kepua enkä kokoomusta.

    Uuninpankkopoika on pitkään kirjoittanut työttömien tilanteesta ja kohtelusta ja kommentoijien kommenteista huomaa vuosien aikana, että monet työttömät äänestivät viime eduskuntavaaleissa persuja.
    Mitä se on yhtäkään työtöntä auttanut? Väitätkö tosissasi, että pitkäaikaistyöttömien tilanne on parantunut tämän persuoikeistohallituksen aikana?
    Sitä saa, mitä äänesti!

    • Kaapo

     Enhän mä niin sanonut. Eivät persut ole saaneet juurikaan mitään järkevää aikaan, mutta saivatkos demarit edellisessä hallituksessa? En muista sellaista. Muistan vain eriasteisen lisääntyneen ahdingon. Eli poittini on se, että oli siellä kuka vaan ja jos suomella menee kehnosti. Leikkuri leikkaa, koska muuta ei voida. Ja silloin kärsijöinä aina ne heikoimmat eli tuilla elijät. Minä mukaanlukien.

  • eija reuter

   Ja tähän listaan voisi vielä lisätä sosiaalidemokraatit, eli muutosta tarvitaan maamme johdossa! T.eija

 4. jasoni

  Vastaus on varmaan taas,että virkailija ei ole ymmärtänyt mitä ilmoituksella haetaan.Työ tarjouksia lähettävät eivät tajua mistään mitään…

 5. rami l

  Sakuakin saattaisi kiinnostaa katsoa https://www.extraajat.fi/hakemus/ kohta Hakutoiveet ja siitä ylimmäinen valinta.
  Varmasti vähentää heillä työn määrää hakemuksia seuloessa, mutta kuinkahan käy työttömän, joka ”osoituksen” saatuaan sen kohdan valitsee? Pysyykö tieto vain extraajilla vai vuotaako se takaisin te-toimiston tietoon ja siten selvityspyyntöön, kuten on kuultu käyvän mistä tahansa kieltäytymistä edes muistuttavasta toiminnasta.

 6. Marko Rantaiso

  Jos haluaisin kannella oikeusasiamiehelle tästä asiasta, niin vetoaisinko perustuslain 2. luvun §18 ja §19 tekstissä mainittujen lainkohtien lisäksi?

 7. Rintsu

  Ansakuoppa on huomattavasti syvempi.

  Eipä tästä kauaa ole kun työttömän ainoa keino olla sivutoiminen yrittäjä oli se, että vielä työssä ollessaan ehti olla sivutoimisena yrittäjänä vähintään puoli vuotta vaikka humpansoittajana. Se tulkittiin näytöksi siitä, että kyseinen yrittäjyys ei ole este kokopäivätyön vastaanottamiselle. Yrityksestä saaduilla tuloilla ei ollut harkinnassa merkitystä koska tappiollinenkin yrittäjä on yrittäjä eikä työtön.

  Jopa laskutuspalvelun kautta tehtyjä satunnaistöitä alettiin katsoa ”yrittäjyydeksi”.
  https://www.ukko.fi/olenko-paatoiminen-yrittaja-vai-sivutoiminen-yrittaja/

  Nyt TE- toimistot ovat keksineet ikiliikkujan:
  Virkailija soittaa kollegalleen;
  – ”Moi Ville, määräsin just Matti Virtasen tekemään työkeikan yrittäjänä”.
  – ”Kiitti, mä alankin tässä harkitsemaan yrittäjyytensä päätoimisuutta kokonaisvaltaisesti”

 8. Jussi Aalto

  Kiinnostavaa on myös se, että vaikka työ ei olisi arvonlisäverollista, mutta Ukko on, joten kun Ukko laskuttaa työstä, siihen tulee alv päälle.

  • Rintsu

   Ei sentään noin. Esiintyvän taiteilijan työ on arvonlisäverotonta. Jos sovittu hinta asiakkaalle on tonni niin se on tonni, eikä
   1000 € sis. ALV24% (806,45 € + ALV24%)
   1000 €+ALV24% =1240 €
   Asiakkaalle kun ei voi lähettää semmoista laskua missä verottomasta toiminnasta perittäisiin vero..

   Sikäli kun laskutuspalvelu itse on arvonlisäverovelvollinen omasta toiminnastaan niin he tilittävät sen sitten omasta provikastaan.

   • Jussi Aalto

    Oletko tehnyt töitä niin, että Ukko on laskuttanut? Kun sen Ukon toiminta on arvonlisäverollista. Ja muistaakseni niiden provika oli kyllä alle 24 % ja asiakkaan kanssa oli sovittu tietty bruttohinta, siis minkäkoinen lasku sinne lähetetään joten minä jouduin kirjoittamaan (opetustyöstä) pienemmän laskun, jotta se Ukon laskuttamana oli sovitun hinnan kokoinen. Sikäli hassua, että asiakas nimenomaan vaati Ukkoa ja toki pidätti taas minulta freelanceverokirjalla verot.

    • Rintsu

     Koetahan huomioida semmoinen seikka, että opetus tai luennointi ei ole esiintyvän taiteilijan arvonlisäverotonta työtä.

     Laskutuspalvelu on vaan laskutuspalvelu joka oman provikkansa jälkeen tilittää sinulle palkkana/kilometrikorvauksina/päivärahoina sen osan työkorvauksesta joka sinulle kuuluu.

     Jos olet sopinut korvaukseksi tonnin niin sit olet. Itsehän olet keikkasi myynyt. Laskutuspalvelu ei laskuta asiakkaalta penniäkään enempää.
     Jos työ on arvonlisäverollista niin sit on. Jos se vaatii tuhat kilsaa ajamista niin sit vaatii. Jos et itse ole niitä hinnoittelussasi huomioinut niin oma moka. Ei niitä kukaan voi tosta vaan lyödä ”laskun päälle”.

     • koekaniini

      2015 vuoden alussa tulleen lain mukaan myös ukko palvelussa oleva voidaan tulkita yrittäjäksi eli putoaa pois esim. kassasta, ei tulkita työttömäksi jne. siis riski on kova jos ns. kevytyritys ei tuota elantoa…

  • Katri

   Kun laskutat työstäsi Ukon kautta, niin laskuttamasi työ on arvonlisäverollista, koska Ukon liikevaihto ylittää 10 000 euroa vuodessa. Työsi alv-prosentti riippuu työsi laadusta ja asiakkaan sijainnista. Normaali alv on 24 %, mutta tosiaan esimerkiksi taiteilijan esiintymisessä tätä ei ole, tai jos asiakkaasi on toisessa EU-maassa oleva yritys, jolla on ALV-numero, niin sinun laskussasi ALV on 0 %. Sinun pitää ottaa huomioon ALV sopiessasi työsi hinnasta asiakkaan kanssa, niin että laskutussumma tulee oikein ja käteen jää riittävästi palkkaa.

 9. Petri Mäkinen

  Pelottaa semmoinen, että kaikki tuollainen perustuu tietämättömyyteen ja ammattitaidottomuuteen! Nousee mieleen taannoinen puhe huonommasta aineksesta, joka pitää kitkeä pois… joko meillä aloitellaan ”etnistä” puhdistusta valtiovallan ohjaamana. Todellisesta arkirealismista irtautuneet kansanedustajamme ainakin esittävät välillä aivan epätodellisia visioita, samalla sotkien käsitteet ja siten asiayhteydetkin, jolloin lopputulos on jargonia…..

  • töytön

   Tämä lienee sitä yrittäjäksi kannustamista :). Mimmonenhan virne naamalla tätäkin selitellään..

 10. AikaMies

  Veikkaanpa, että ”vastaava ministeri” on estynyt ja Anne Berner tuttuun tyyliinsä toistaa kyseenalaisia totuuksia [vrt Trump].
  Meinaan jotta kokemani mukaan joko [useammankin] kaupungin virkamiehet valehtelevat tai sen tekee B-ministeri.

 11. Ville Virtanen

  Älkääpä nyt immeiset hätäilkö liikaa. Asian kurja ja näyttää niin hyväksikäytöltä kuin vain voi olla… Mutta!

  Jos joutuisin tällälailla ”yrittäjänä” hakemaan töitä, tai laskuttamaan niistä, niin uskon ettei kukaan palkkaisi minua – ellen nimenomaan haluaisi sitä paikkaa. Miksi siis ei?

  No hinnoittelisin itseni ulos. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka siivousapu, palkkaaja ehdottaa nollatuntisopparia ja laskutusta ukko.fi:n kautta. Kuulostaa paskalta eikös vain. Menetätä tuet etkä välttämättä saa ollenkaan työtä.

  No itse kirjoittaisin tuon sopimuksen uudelleen siten, että palkkaaja korvaa minulle varallaolosta 150€/alkava tunti, 16h/pv. Sopimus on määräaikainen, kesto 2 vuotta. Tehdystä työstä sovitaisiin laskutus 250€/h. Tarvikkeet ja välineet, sekä matkustaminen laskutetaan käytön mukaan, riippuen työstä ja sen vaativuudesta. Likaisen ja vaarallisen työn lisät laskutetaan erikseen. Viikonloput ja pyhät ovat vapaita, ellei toisin sovita.

  Jos joku suostuisi tuon (plus normaalit riskien hallintaan liittyvät pykälät yms. sopimuksessa) allekirjoittamaan, niin mikäpä ettei en voisi mennä töihin heille. Jos he eivät taas palkkaisi minua, niin odottelisin kortistossa sitä päivää kun minusta yrittäjä tulisi.. Uskon että menisi pitkä tovi.

  Enkä siis olisi kieltäytynyt yhtään mistään työpaikasta, sillä työnantajathan eivät minua ottaisi työhön vaikka kovin mielelläni niitä tekisin.

  • Tero

   Tällöin olet ”omalla menettelyllä aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta synny”, ja karenssia tulee.

   Nimimerkillä ”karenssissa ollaan, kun julkesin neuvotella työtunteja riittäväväksi työnkuvaan nähden”

   • Marko Rantaiso

    Yrittäjä saa hinnoitella työnsä sille tasolle, että hän pärjää tuloillaan. Ei kukaan pelkällä hyvällä tahdolla elä. Työnhinnoittelussa huomioidaan se, että työtä on vain silloin tällöin, joten tuntihinnan tulee olla riittävä tasaamaan toimeentulo silloin kun asiakkaita ei ole. Oma menettely? Jokainen on vastuussa omasta itsestään ja toimeentulostaan ja sen on riitettävä elämiseen. Kyse on myös tarjouksesta, millä ehdoin toimeksianto on kannattava.

   • Ville Virtanen

    Ei se ole omalla toiminnalla menetetty työsuhde. Se toimii ihan siivoojallekin, voit ihan huoletta neuvotella itsellesi työsuhdetta sellaisella palkalla (vaikka 5000€/kk) kuin haluat. Jos työnantaja ei sinua palkkaa, et ole omalla toiminnallasi aiheuttanut yhtään mitään. Työnantaja vain valitsi jonkun muun typeryksen joka suostui nollatuntisopimuksiin jne. Ei sinulle siitä karenssia synny. nm. Testattu on.

  • Rintsu

   Ei toimi ihan noin.
   Itsensä ylihinnoitteleva yrittäjä on vaan huono yrittäjä. Ei hän sillä työttömäksi muutu.

   Periaatteessa asia on siten, että työttömyysturva tai toimeentulotuki eivät ole kannattamattomien yritysten tukimuotoja.

   Kannattamattoman ja kauppaa tekemättömän yrityksen (kuten Chempolis) pitää osata hakea yritystukia. Siinä tietysti kannattaa tuntea joku silmäätekevä.

   • Ville Virtanen

    Lueppa edellinen ihan ajatuksella vielä kerran.

    Sinusta ei ikinä tule yrittäjää, niin kauan kuin kukaan hullu ei palkkaa sinua noilla heveltin ylihintaisilla sopimusehdoilla. Niin kauan kuin kukaan ei myönnä sinulle jotain siivouskeikkaa noilla hinnoilla, olet yhä kortistossa nauttimassa päivärahojasi.

    Vasta sitten kun joku kirjoittaa sinulle tuon 500000-1000000€ arvoisen sopimuksen, sinusta tulee yrittäjä. Mutta onko sillä mitään väliä enää siinävaiheessa, kun sinä voit vain laskuttaa palkkaajaasi roimasti.

    Oliko liian monta sanaa peräkkäin?

   • Ville Virtanen

    Ylipäätänsä kun näitä kirjoituksia lueskelee, niin tulee kyllä mieleen, kuinka mielikuvituksettomia monet työttömät ovat. Menette kuin lampaat jonossa vaikka rotkon yli, kun ette muuta keksi.

    Itellä ei ole ongelmaa työllistyä, mutta olen kyllä joskus ollut työtön omasta valinnastani. Eikä TE-toimistot ole koskaan kyenneet ohjaamaan minua sellaisiin töihin mitä en itse haluaisi. Eikä ole muita karensseja tullut, kuin ne 5pv (ennevanhaan..).

 12. Mika Sarivaara-Satta

  Reilu perustulo ja minimipalkka on minusta ainoa mahdollinen tie ulos tästä turhanpäiväisestä kyykytyksestä, ja ryyditettynä 20%? tasaverolla.
  Maksuton peruskoulu ja ammattikoulu. Korkeakoulu maksulliseksi. Maksuton terveydenhuolto.
  Holhoaminen loppuisi, ja sitähän politiikot eivät voi sietää.

 13. töitön

  Pakottaminen ja painostaminen, oi niin tuttuja asioita jokaiselle työttömälle. Yrittäjäksi ryhtyminen voi silti olla myös hyvin pitkään työttömänä olleelle ainoa keino päästä pois tästä hulluudesta. Ymmärrän, kun joku pitkään tässä systeemisessä mielivallassa elänyt sanoo itse niin. Ja ryhtyy pienyrittäjäksi. Uskoen, että kykenee elättämään siten itsensä, ja toisinaan, saattaa sekin onnistua.

  Systeeminen, se paljon puhuttu, mutta vähälle huomiolle jäänyt henkinen väkivalta on todella raskasta kestää, eikä kaikki jaksa sitä. En minäkään. Aina. Jatkuva kuilun reunan tajuaminen ja tilanteet hallintoväen kanssa, jotka pääasiassa tähtäävät siihen että putoat kuilun reunan yli tai alistut heidän tahtonsa alle. Kun työttömyys kestää ja kestää, vuosia jopa, niin halu päästä pois siitä kiusaamisesta saattaa voittaa sen pelon, että jäät täysin vaille sosiaaliturvaa pienyittäjänä.

  Toivon, että riittävä perustulomalli olisi joku päivä täyttä todellisuutta. Eikä ihmisarvoa mitattaisi enää tällä mielettömyydellä vaan mielekkyydellä sekä itsemääräämisoikeudella. Oikeudella saada ihmisenä sitä perusturvaa, jota jokainen tarvitsee silloin kun normaalia palkkatyötä ei ole riittävästi. Kaikille.

  Työttömyys on hyödyllistä tämänkaltaiselle kansantaloudelle. Kun kokoomuksen Orpo puhuu työttömien auttamisesta, hän valehtelee. Jokainen poliitikko, joka ei myönnä ääneen, että työttömyys kuuluu tähän taloussysteemiin, valehtelee. Se ei ole työttömien vika tai seurausta työttömien valinnoista. Se on polittisten valintojen seurausta. Työttömiä ihmisiä ei silti tarvitse kohdella kaltoin.
  (nyt nimmarilla, sori)

 14. anu

  Te-toimiston vastaus kysymyksen, voiko työtön tehdä satunnaisia töitä ukko.fi-palvelun kautta.
  Melkoista jargonia, jonka voi tulkita miten haluaa:
  ”Hei,

  tässä soveltamisohje, jonka piiriin myös Ukko.fi:n kuuluu:

  2.9 Markkinointia, laskutusta ja muita vastaavia tehtäviä hoitavat osuuskunnat ja muut yritykset ja yhteisöt

  Tässä luvussa kerrotaan ns. laskutuspalveluosuuskunnan tai muun vastaavan yrityksen tai yhteisön kautta tekemän työn vaikutuksista työttömyysetuuden saamiseen siltä osin, kun on kyse työttömyysetuuden työvoimapoliittisista edellytyksistä. Laskutuspalveluosuuskunnista kerrottu koskee myös muita vastaavalla tavalla toimivia yrityksiä ja yhteisöjä.

  Työnhakijan laskutuspalveluosuuskunnan kautta tekemää työtä pidetään työsuhteena, jos työn-hakija on tehnyt työsopimuksen kyseessä olevan laskutuspalveluosuuskunnan kanssa. Lisäksi edellytetään, että osuuskuntaa voidaan ylipäätään pitää työnantajan asemassa olevana. Työnantajana pitäminen edellyttää, että osuuskunta esimerkiksi tarjoaa omissa nimissään niitä palveluita, joiden tekemiseksi työnhakija on työllistynyt. Yleensä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työ tehdään osuuskunnan lukuun ja osuuskunta on sopimussuhteessa työn teettäjään. ”

  • Irma

   Tuo vastaushan tarkoittaa käytännössä, että jos käytät osuuskuntaa pelkkänä laskutuspalveluna, niin olet te-toimiston mukaan yrittäjä.

 15. koekaniini

  Kun alat yrittäjäksi niin sinulla on 15kk aikaa peräytyä. Jos yritys ei ole kannattava ja et peräydy, tipahdat kassastasi ja olet omillasi. Olin yrittäjä vajaan vuoden, yritys ei elättänyt minua, poistin yrityksen alv ja ennakonperintärekisteristä ja palasin työttömäksi. Olen mukana systeemissä. Yrittäjänä olisi olleet poskettomat maksut yrittäjien kassaan eikä mitään takeita miten siellä todetaan työttömäksi. Siis kokeilla voi yrittäjyyttä ja jos näkee ettei onnistu, niin aika pian on hyvä ottaa askel taaksepäin. Se että TE pakottaa yrittäjyyteen on törkeätä. Yrittäjyys vaatii paljon ja vaikka yritys ei tuota menoja on aina. Esim. jos et osaa tehdä itse kirjanpitoa, kustannus on n. 150-200 euroa/kk ja kaikkien pankki pitää huolen omistaan eli kaikkien laskujen maksu maksaa jne. Ja jos saat lainaa yritykselle niin minulla oli käsittely maksu 500 euroa riippumatta siitä minkä summan lainaa nostin… siis yrittäjää nyhdetään joka käänteessä .. ajattelinkin ja tulin tulokseen että yrittäjällä pitää olla rahaa yrittämiseen ja ihan hirmuinen halu onnistua ja tuuriakin tarvitaan.. miten TE kuvittelee että tämä kaikki onnistuu… saadaan vähän aikaa tilastoon parannusta ja toisaalla ihminen voi painua alas ja masentua…

 16. Tarja Pöyhönen

  Laskutusosuuskunnan kautta pätkätyön tekeminen ei tee työttömästä automaattisesti yrittäjää. Järjestelmä ei ilmeisesti ole kaikille tuttu, mutta se on kätevä tapa kokeilla yrittäjyyttä ilman niitä yrittäjän työttömäksi paluun hankaluuksia, joita edellä ansiokkaasti kuvattiin. Esimerkiksi uusyrityskeskukset auttavat epätietoisia välttämään todennäköisimmät yrittäjyyden karikot. Yrittäjyys ei sovi kaikille, mutta kyllä se on osalle työnhakijoista ihan varteenotettava vaihtoehto, jos asiakkaita löytyy riittävästi.

  • Irma

   Tässähän on kyse siitä, että te-toimisto tulkitsee laskutuspalvelun käyttäjän yrittäjäksi. Eli pienetkin keikat voivat johtaa työttömyysturvan menetykseen kokonaan.

 17. Jebukka

  Mutta eihän Ukko.fi:hin tiettävästi tarvi omaa yritystä perustaa, he palkkaavat sinut vain siksi aikaa kun teet työtä, ja kun työ loppuu olet vapaata riistaa, et yrittäjä vaan työtön työnhakija heti kun ilmoitat työkkäriin ja näinollen oikeutettu työttömien tukiin. Ukko.fi on vain työrukkanen jonka avulla ei tarvitse itse alkaa yrittäjäksi, vaan pääset lyhyeen työsuhteeseen ja sen voi lopettaa heti kun haluaa. Ne hoitaa kirjanpidot, verot ym. työnantajan velvoitteet, sinä teet vaan sen mitä osaat ja laskutat ukko.fi:n kautta.

  Eri asia on taas ruveta itse yrittäjäksi, perustaa oma toiminimi tms. silloin kyllä meneekin ihmisoikeudet, ja jää yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle. Sinä et saa silloin enää rahaa valtiolta vaan sinä olet maksumies. Silloin ei saa kuin sossusta rahaa ja sekin pitkän harkinnan jälkeen (jos edes myöntävät). Ja taitaa sekin luukku olla siirtynyt kelalle jossa pitkät jonot.. alkukevät on Suomessa paras aika aloittaa yrittäminen. Ihmiset on silloin aktiivisempia. Mutta jos meneekin puihin ja joutuu odottelemaan päätöksiä mikäli bisnes oli huono, niin pärjää hyvin asua pihallakin teltalla mikäli sukulaisia tai ystäviä ei ole jotka majoittaisi siksi aikaa kunnes saa asiansa kuntoon.

 18. Rintsu

  Anteeksi palaaminen vanhaan mut päähäni pälkähti semmoinen asia kuin verottaja!

  Kas kun vuosien varrella ei o ihan yks tai kaks yritystä jotka verottaja on sivuuttanut.

  ”Osakeyhtiö on sivuutettu verotuksessa muun muassa silloin kun yhtiön ainoa toimeksiantaja on ollut entinen työnantaja tai toimeksiantajien lukumäärä on ollut muutoin alhainen, yhtiön toiminta on ollut sivutoimista, yhtiön liikevaihto on ollut pieni, yhtiö ei ole maksanut palkkoja, yhtiöllä ei ole ollut omia toimitiloja eikä osakkaan lisäksi muita työntekijöitä tai yhtiön käyttöomaisuuden määrä on ollut pieni. Tulon on tällöin katsottu syntyneen osakkaan henkilökohtaisesta työpanoksesta. Osakeyhtiön sivuuttamista koskevaa korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytäntöä on syntynyt runsaasti.”

  Ja moni on tuon vuoksi joutunut kuseen.

  On muuten hemmetin kummallista jos TE- keskus karenssin uhalla pakottaa ratkaisuun jota verottaja tai korkein hallinto- oikeus ei hyväksy.

 19. a niemelä

  Tämä on ilmeisesti taas niitä Sipilän oivalluksia, joista olen kansaa jo aikoja sitten varoittanutkin. Eli tässä on keino, jolla yhteiskunta ”pesee kätensä” työttömän huolehtimisessa. Älkää ihmeessä ainakaan näillä tiedoilla, moiseen hakasahtako!

Kommentoi »

Comments are closed