Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

”Ei poljeta taksoja…”

Suomen evankelisluterilainen kirkko haluaa kantaa vastuunsa työttömyyden hoidossa. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi on avattu työllistämiskampanja, jonka kohteena ovat erityisesti vaikeasti työllistyvät. Kampanjassa on mukana pilottina seurakuntia Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Kirkon kampanjaideana on tarjota työttömälle ensin puolen vuoden työkokeilua ja sen päälle 3-5 kuukauden mittaista tukityöllistettyä jaksoa. 

Kela maksaa työkokeilussa työttömyysetuuden päälle yhdeksän euron lisän päivässä. Työkokeilun jälkeen pesti jatkuisi tukityöllistettynä.

Tarkoitus ei ole polkea taksoja tai teettää kirkon töitä alihintaan. Ketään ei pakoteta mukaan. Tämä on ajateltu väliportaaksi avoimille työmarkkinoille

Näin kertoo Etelä-Suomen Sanomat kirkon uudesta työllistämiskampanjasta.

En halua epäillä kirkon hyvää tarkoitusta, mutta tässä tarinassa on kaksi isoa aukkoa.

Työttömille tarjotaan ensin kuusi kuukautta palkatonta työkokeilua. Se poikkeaa palkkatyöstä vain siten, että siitä ei makseta palkkaa. Siitä maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Tämä on sekä taksojen polkemista että töiden teettämistä alihintaan.

Työkokeilun jälkeen kirkko lupaa palkkatuettua työtä 3-5 kuukaudeksi. Työnantaja ei kuitenkaan voi luvata palkkatuettua työtä, sillä palkkatuesta päättää TE-toimisto. Palkkatukirahoja on leikattu jatkuvasti, ja niiden saaminen on tähänkin asti ollut erittäin vaikeaa. Kirkko lupaa liikaa, sillä se voi luvata vain hakea palkkatukea.

Monille tulee jäämään tästäkin kampanjasta muistoksi vain kuuden kuukauden palkaton työ, kun TE-toimisto ei myönnäkään palkkatukea.

Kirkon kampanjaväki on keksinyt vain olemassaolevan systeemin hyväksikäytön ja mainostaa sitä suurena uutuutena.

Toivoisin olevani väärässä, mutta pahoin pelkään, että tämä ei poikkea millään tavalla muista suurin lupauksin tarjotusta työkokeiluista. Kun kokeiluaika on kulunut umpeen, niin vaihdetaan väkeä.

Kommentit (53)

 1. Rosa Warski

  Puhumattakaan siitä, että työkkärihän noihin toimenpiteisiin pakottaa. Kirkko ei ehkä pakota, mutta karenssia on luvassa jos kieltäydyt.

 2. Maija Pietilä

  Puoli vuotta on aika pitkä aika työkokeilulle.
  Kertooko kirkko, miten se aikoo tukea näitä työkokeiluun osallsituvia. Laitetaanko vain hautausmaata siivoamaan, vai onko tukikeskusteluja ja pohdintaa koulutusmahdollisuuksista jne.

  • Mimmi

   Toivottavasti ei laiteta hautausmaata siivoamaan, koska hautasmailla työtä tekevät yleensä PALKATUT kausityöntekijät. Jokaista hautausmaata siivoilevaa työkokeilijaa kohden olisi siis yksi oikea työpaikka pois.

   Työkokeilun tarkoituskena on kokeilla työtä ja alaa, joka voisi kiinnostaa. Työkokeilija voisi kokeilla vaikka papin hommia, tai papin lähellä työskentelyä selvittääkseen, josko hengellinen työ olisi sellaista, joka kiinnostaisi ja jota voisi lähteä opiskelemaan. Työkokeilu hautausmaalla olisi perusteltua, jos puutarha-ala saattaisi kiinnostaa. Joskin työkausi on nykyään alle 6kk, jolloin työkokeilu olisi liian pitkä ja palkkatuettu työ ilmaisajan jälkeen käytännössä mahdoton.

   Vähän nyt hautausmaakeskeinen kommentti, mutta oli pakko vastata, kun hautausmaan siivoilu nousi esiin. Hautausmaan siivoaminenkin on oikeaa työtä, jota rajaavat työehtosopimukset ja jota tekevät oikeat palkatut työntekijät. Mikään työ ei ole ”vain” jotain työtä joka kelpaa ”vain” työkokeilijoille.

  • Niko Mikkanen

   Puoli vuotta on maksimipituus työkokeilulle. Tietysti siinä kokeilussa pidetään yhtä ja samaa palkatonta työntekijää maksimiaika, jottei koko ajan tarvitsisi olla uutta ilmaistyövoimaa kouluttamassa.

  • Jyrki

   Kyllä 6kk on 0,5% elinajasta olettaen, että elää 100 vuotiaaksi. Ja jos tuosta vielä ajatellaan sellainen aktiivinen terveenä pysymisen aikajakso jolloin pystyy toteuttaa monenlaisia asioita ja unelmiaan mitä elämässään haluisi tehdä, kuten vaikka ajaa vaikka kilpaa polkupyörällä, moottoripyörällä, autolla jne. Niin siihen pystyisi ehkä tuosta 100 vuodesta täysipainoisesti noin 60 vuotta karkeasti ottaen, jos vain saisi asian mukaista oikeaa palkkaa tekemästään työstä millä kustantaa unelmansa. Niitä harvemmin kustannetaan palkalla joka on työttömyyskorvaus + muut tuet päälle.

   Ja sitten kun miettii prosentteja mitä 6kk on 60 vuodesta. Niin se on noin 0,83% tuosta 60 vuodesta.
   Ja josta voikin sitten laskea monta orjatyökokeilua 6kk + mahdollisella seuraavalla 3-5kk palkallista palkkatukijaksoa pitää tehdä että saisi ostettua edes kilpapolkupyörän ostettua voidakseen toteuttaa unelmansa. Niin kyllä siinä taitaa melkoinen siivu elinajasta huveta orjatyötä tehden. Ei taida monen elinikä riittää edes…

   Ja toinen juttu on sitten vielä se, että maailman laajimmalla levinneimmässä kirjassa sanotaan selkeästi, että työmies/nainen on palkkansa ansainnut. Miksei siis kirkko noudata tuon kirjan sanoman levittäjänä kirjan ohjeita?

   No uskoisin tästä seuraavan sitten lisää kirkosta eroamisia tulevaisuudessa. Tai voivon hartaasti näin käyvän.

 3. Tapani Kuusela

  No ei yllätä, eihän raamattukaan orjuutta kiellä, vaan ihan avoimesti ok hommaa.

  • töytön

   Oha näitä hartaasti uskovia, hyviä ja rikkaita ihmisiä kaikkiaan päättäjissäkin. Työttömät ym… Hyi mitä paskaa 🙂

 4. Pekka Raappana

  Samasta aiheesta:

  http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005129108.html?utm_source=facebook.com&utm_campaign=fb-share&utm_medium=social&utm_content=android.iltasanomat.fi

  Nämä varasto-ja logistiikkahommathan on helppo teettää työttömillä ilman palkkaa!

  • Rintsu

   Ehkä helppo, mutta tuossa tulee eteen mittakaava!
   Edes ilmaistyövoiman käyttö ei aina ole kannattavaa.

   Verrokkina vaikkapa ojankaivuu.
   Jos on tarkoitus asentaa pari autosähkötolppaa niin hommaan ei kannata tilata konetta, koska yksi lapionheiluttaja kaivaa tarvittavan kaapeliojan hetkessä. 15E tuntipalkkansa ei juuri näy autosähkötolppien hinnassa joten hänelle voi ihan hyvin maksaa palkkaakin. Vaikka hänet korvattaisiin kymmenellä ilmaisella lapionheiluttajalla, niin tolpat eivät ole pystyssä hetkeäkään nopeammin eikä säästöä synny missään.

   Milloin taas maata pitää siirtää enemmän… kuten vaikkapa Pasilan rakennustyömaalla, niin vaikka paikalle saisi kymmenentuhatta ilmaista lapionheiluttajaa niin jokainen päivä menee tappiolle. Syystä, että rakentamaan (ja myymään) pitäisi päästä tänään, eikä ole varaa odottaa teoriassa ilmaisen kuopan kaivamista viittäkymmentä vuotta.

   Jotkut hommat nyt vaan ovat semmoisia, että ihan ajan säästön vuoksi kannattaa ostaa miljoonien koneet kuin yrittää tehdä sama edes ilmaisella työvoimalla.

   • Yrjö perkko

    Konetta hyvinkin, vaan kun se työnantajan mielestä kallis ei ole kone vaan kuski. Niinpä keskeinen käytetään niitä ilmaisia harjoittelijoita.

    • Rintsu

     Missasit pointin.
     Jos tuhannen hengen logistiikkakeskus automatisoidaan niin se kannattaa tehdä vaikka kaikki tuhat lupaisivat tehdä töitä ilmaiseksi.
     Duunia jää muutamalle prosessinhoitajalle joille kannattaa mielummin maksaa palkkaa kuin jatkuvasti etsiä uusia.
     Milloin automaatio vie työpaikat niin se on luonnollista poistumaa jolle ei voi mitään.

     Vaikka kaikki kynnelle kykenevät pakotettaisiin ilmaistyönä savotoille kirveen ja pokasahan kanssa niin raaka- aineen tuotto jäisi niin pieneksi, että nykyiset tehtaat pyörisivät ehkä päivän vuodessa. Ja se olisi ilmaiseksikin liian kallista.

   • töytön

    Toisaalta 10 lapionheiluttajaa toisi jo sen 100,90€/päivä puhdasta tuloa valtiolta, vaikkeivat heiluttas lapioitaan ollenkaan… Lapionheiluttajia voisi vielä uhkailla soitolla työkkäriin, jos ei työ maistu.

 5. Kaapo

  Todella harmi, koska näyttää vahvasti siltä, että myös kirkko on lähtenyt orjatyömarkkinoille. Hyötymään ihmisten hädästä ja valtion tukisäännöksistä. Olisi ollut ihan eri juttu jos kirkko olisi ilmoittanut aloittavansa vaikka oppisopimuskoulutukset, jotka johtavat pysyviin työpaikkoihin aikanaan.

  • Kari Latvus

   Kaapo, oppisopimuskoulutukset ovat hyviä ja niitä toteutetaan runsaasti myös kirkossa.

 6. Antti Kautiainen

  Työtön oppii tekemään työtä ja kristilliset arvot: rahat kirkolle, maksut yhteiskunnalle, ja työ työttömälle vailla palkkaa.

 7. Ullis

  Minä olen ymmärtänyt, että työkokeilu tarkoittaa sitä, että työtön voi kokeilla, kykeneekö johonkin työhön eli oman intressinsä mukaan yrittää löytää kiinnostavan työpaikan ja hakeutuu sinne kokeilemaan, sujuuko työ kyseisessä paikassa. Minulle ei ole tullut mieleenkään, että työnantajan pitäisi saada kokeilla, onko heidän tarjoamansa työ työntekemiseen sopivaa.

  Lisäksi olen ymmärtänyt, että työkokeilun pituus sovitaan työntekijäkohtaisesti. Nyt näyttää siltä, että työnantaja onkin aikamoinen ennustaja, kun tietää jo etukäteen, kuinka kauan työkokeilija työkokeilua tarvitsee.

  Eipä voi kuin ihmetellä!

  • töytön

   Se 1kk kokeilua ja sitte ku sopiva työntekijä, nii työsopparia? Eipä taida toimii..Uutta kokeilijaa kehiin.

 8. Kari Latvus

  Kiitos, että tästä keskustellaan. Työttömien tilanne on tarpeen tuoda esiin ja toivotaan, että voidaan ideoida lisää positiivisia avauksia ratkaisuina erityisesti pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen.
  Tervetuloa ensin lukemaan koko kirkon työryhmä raportti, joka on hankkeen pohjana: http://www.kytkin.fi/kirkko-tyo-ja-tyottomyys-tyoryhman-raportti-ja-toimenpide-esitykset/

  Työryhmän keskustelussa on monta osaa. 1) Työttömien tilanteen tekeminen tunnetuksi ja näkyväksi. 2) Uusien ideoitten kehittäminen ja 3) kirkon omat toimet nykyisten lakien ja asetusten puitteissa.

  Kuten blogissa tuli ilmi, niin eihän kirkko päätä tukityöllistämisen rahoista. Niitä anotaan aina erikseen paikallisesti. Se mitä kirkko voi paikallisesti tehdä, on tukea työttömiä, tarjota työkokeilupaikkoja silloin kun niitä halutaan (ja vain silloin kun halutaan) ja myös etsiä tukityömahdollisuuksia (taas kerran: kun sitä halutaan ja kun se on mahdollista yhteistyössä muiden tahojen kanssa).

  Yhtäältä kai täytyy sanoa, että kovin on pienet kirkon eväät pitkäaikaistyöttömien parissa. Niin onkin.

  Ja toisaalta kyllä kirkossa elää ajatus, että se tehdään mitä voidaan. Avataan paikallisia yhteisöjä, tarjotaan tiloja, kohdataan ihmisiä ja kuullaan kertomuksia. Yrittämällä (ja ehkä myös erehtymällä ja oppimalla) voi päästä eteenpäin.
  Toinen vaihtoehto on vain luovuttaa ja sanoa, että markkinat hoitavat. Jokainen voi arvioida raportin lukiessaan, että eipä kovin hyvin hoida. Siksi positiivinen halu auttaa ja tarjota omat eväät jakoon kirkon avaus asiassa.

  PS välityömarkkinoilla on paha leima, vaikka niiden avulla syntyy myös paljon hyvää. Siitä on vahva näyttö; myös työkokeiluista. Kirkko ei suin surmin kuitenkaan halua valkopestä esimerkiksi yritysten mahdollisia pyrkimyksiä käyttää hyväksi heikommassa asemassa olevia. Siksi täysi avoimuus ja kriittinen keskustelu on vain eduksi.

  • Rintsu

   Vaikka tarkoitus olisi kuinka hyvä ja vilpitön niin asiassa on suuri riski mennä poskelleen.
   Jos tukityöllistämiset johtavat siihen, että seurakunta ei palkkaa esim. hautausmaalle ensimmäistäkään kausi- tai kesätyöntekijää niin tukityöllistäminen on johtanut siihen, että haettavana on muutama oikea työpaikka vähemmän.

   • Kaapo

    Juuri näin itsekn ajattelen. Tulee ihan väkisin tunne että kirkko hakee näin säästöjä jotta voi si siirtää vastedes pikkuhiljaa palkkatuloiset pois ilmaisten työkokeilijoiden alta. Vain *hyvää* tarkoittaen.

   • Mauri Pulkkinen

    Yksinkertaistettuna matematiikkana voisi lähteä ajatuksesta, että yksi ”ilmainen” työkokeilija, tukityöllistetty yms. vie aina yhden työpaikan, mistä joutuu maksamaan palkkaa eli suhde on silloin 1 : 1. Todellisuudessa suhdeluku on jotain muuta, mutta eläkeukkona jätän laskutehtävän viranomaisille.

    Jos kotitaloudet kelpaisivat työkokeilupaikoiksi, meillä olisi runsaasti ja monipuolisesti erilaista työtä tarjolla. Hyvässä tarkoituksessa sitäkin teettäisin.

    En enää erehtyisi kuin nuorena miehenä sanomaan, että parastasi minä vain haluan saaden vastauksen: sitä minä juuri pelkäänkin.

    Kirkolle luulisi olevan selvää, että moni hyvässä tarkoituksessa, vailla syvempää pohdintaa tehty teko, osoittautuu käytännössä aivan muuksi. Paljon tässä työllistämiskampanjassa on kiinni siitä, kuinka se toteutetaan ja kuinka paljon resursseja käytetään hyvän tarkoituksen toteuttamiseksi ja ennen kaikkea, miten hyvin työllistämisen merkitys ja arvo saadaan viestittyä vaikuttaviin tahoihin.

  • Olavi Lehtonen

   ”… tarjotaan tiloja, kohdataan ihmisiä ja kuullaan kertomuksia”

   Oletkohan nyt oikein ymmärtänyt mistä pitkäaikaistyöttömyydessä on kysymys? Osa kansalaisistamme on pysyvästi jätetty normaalin toimeentulon ulkopuolelle. Ei siinä muutama positiivinen ajatus paljoa lämmitä, jos tietää tulevaisuutensa olevan köyhyysrajan alapuolella sinnittelyä, ensin työmarkkinatuella, sen jälkeen takuueläkkeellä. Ei lomamatkoja tai kesämökkejä, ei laadukkaita vaatteita edes omille lapsille, ainainen huoli rahojen riittävyydestä, pelko jostakin sairaudesta, jonka kustannukset lopullisesti romahduttaisivat talouden jne. jne. Miten 6kk palkaton työkokeilu mielestäsi auttaa tässä tilanteessa?

   Ei kuitenkaan kritiikkiä ilman vastaehdotusta: muistelen, eikö Jeesuksella ollutkin tapana korostaa yhteisvastuuta ja jakaa omastaan niin että kaikki saivat edes jotain. Nythän kirkolla olisi loistava tilaisuus kerrata tätä oppia ja puolittaa kaikkien työntekijöidensä palkat ja saaduilla säästöillä palkata vastaavan määrän työttömiä, vaikkapa vain osa-aikaisiksikin. Tästä kirkko saisi valtavan imago-buustin ja merkittävän määrän positiivista pöhinää. Ihmiset yllättyisivät tästä laupeudentyöstä niin, että kirkosta jo eronneet palaisivat veisaten takaisin ja uudet verotuotot pian ohittaisivat kokeilusta aiheutuneet kustannukset. En edes pysty kuvittelemaan mitä kaikkea tämä positiivinen kierre voisikaan tuoda tullessaan!

   • työtöntyötön

    En itse haluaisi että kustannuksellani ”tehdään näkyväksi työttömyystilanteen ongelmallisuus ja vakavuus”. Jotenkin kuulostaa siltä että näistä ”onnekkaista työkokeilijoista” vielä väsätään jonkinlaisia juttuja seurakuntalehtiin. Minä en tarvitse myöskään mitään kuuntelijaa. ”Ja sitoutuu puolustamaan työttömiä” sanotaan myös linkin takana. Puolustaisivat mieluummin tasa-arvoa ja jokaisen oikeutta palkkaan, samasta työstä sama palkka.

    Milloin ihmisten ottamisesta töihin ilman palkkaa on tullut jotain hyväntekeväisyyttä? Yrittäjät kuvittelevat olevansa jotain suuriakin hyväntekijöitä tarjotessaan poloisille työttömille työkokeiluja, ihan kuin joku tekisi töitä ihan vain töiden itsensä takia. Palkka on se mikä motivoi ja plussaa vaan jos on pitempiaikainen sopimus että talous ja tulevaisuudenusko on turvattu joksikin aikaa.

  • Simo Taivalkoski

   Kun kirkolla on näköjään jonkinlaista tarvetta työntekijöille ja *mikäli* kirkolla olisi aito halu auttaa ihmisiä, silloin kirkko myös tarjoaisi suoraan PALKKATYÖTÄ normaalilla koeajalla, ilman mitään ilmaistyökikkailuja, jossa veronmaksajat maksavat 9 €/päivä ”palkkaa” työttömälle. Koska näin ei ole, johtopäätös on se, että kirkolla ei joko ole rahaa, tai halua (tai kumpaakaan em.) tarjota palkkatyötä. Harva haluaa tehdä työtä vain työn tekemisen ilosta; tämä ikävä kyllä tulee yllätyksenä melko monelle itseään hyväntekijäinstituutiona pitävälle yhdistykselle, yritykselle ja seurakunnalle.

  • Jyrki

   Itse voin positiivisena asiana todeta, että minulla on eroan kirkosta sivut auki parhaillaan.

 9. Siru Pola

  Kymmenykset kirkolle veroina ja loppu kolehtina..

 10. työtöntyötön

  Tuo 3-5 kk palkkatuella ei päästä työtöntä edes ansiosidonnaiselle. Kuusi kuukautta työkokeilua taas on normaalille työnhakijalle aivan liikaa olkoonkin vaikka pitkäaikaistyötön.

  Ja mitä tulee kirkollisveroon niin maksan sitä nyt työmarkkinatuella tuplasti enemmän kuin ollessani pienipalkkaisessa palkkatukityössä josta taas käteen jäi kuitenkin melkein tuplasti työmarkkinatukeen verrattuna. Kirkko on siis vähävaraisen kukkarolla jo muutenkin. Meinasin jo silloin tämän huomattuani erota moisesta laitoksesta mutta vielä olen kirkon jäsen kuitenkin (ainakin vielä hetken aikaa, katsotaan miten alkaa ketuttamaan tällaiset toimet).

  Täälläpäin oli joku vuosi sitten puhetta hautausmaatöiden ulkoistamisessa (en tiedä toteutuiko) mutta tässähän on ratkaisu siihenkin. En asu kyllä missään noista mainituissa paikoissa joten asia ei sinänsä koske minua.

  • Ilona Asp

   Ainakin Kuopion seurakuntayhtymä ulkoisti haudankaivuun joitakin vuosia sitten ISS Palveluille. Joka nosti pian hintoja aika roimasti. Olikohan yli 200 %.
   Myös moni pieni seurakunta on ulkoistanut haudankaivuun, tietenkin säästösyistä. Tälaisessa ulkoistamisissa onkin huomattava mm. se, että ulkopuolisen yrityksenkin pitänee noudattaa vaitiolovelvollisuutta. Että jos on kaivuu meneillään ja paikalleen hiippailee joku utelias ja joutilas kyselemään: ”Kenellekkäs kaivat?” niin sitähän ei saa kertoa.

 11. Jari Kähkönen

  Kyyniselle toimittajasedälle tuli mieleen päivämääriä katsellessa, että eikai tsyrkka vain koeta tällä pelivedolla sujuvasti minimoida tai kokonaan välttää kausityöntekijöiden palkkaamisen? Voi kiitos. Nyt edes teinit eivät enää saisi sitä elämänkertakirjallisuudellista ensimmäistä kesätyötään hautausmaan ruohonleikkaajina. Muilta osin on kiusallisen selvää, että työkokeilu on asiallisesti aivan liian pitkä aika väitetyn tarkoituksensa täyttämiseen ja ettei palkkatukijaksolla työssäoloehto täyty sen paremmin uudella työmarkkinoille tulijalla kuin siellä jo olevallakaan.

  Käyttäytyminen on arvioitava halpamaisuusluokkaan kauppiaat, jotka ottavat ennemmin ”tonnilaisia”(näin niitä ainakin ennenaikaan sanottiin) ja ravintoloitsijat 19 v. ”esimiesharjoittelijoineen” työntekijöiden sijasta. Luuleeko evlut tosiaan selviävänsä kaikesta yrittämällä näkökulmata sen uudelleen yhteiskuntakriittiseksi keskusteluksi tai työttömien näkyväksi tekemisellä? Näin olin silmäileväni tuossa vähän ylempää päivystävän viestimiehen yrittävän tehdä, mutten ole ihan varma, kosken jaksanut lärinää kokonaan lukea. Alan nimittäin hiljalleen ohutta raskaammin tympääntyä sellaiseen käytökseen, että ensin ylimielisestä hyväntekijyydestä päihtyneenä tehdään mitä huvittaa ja sitten selitellään.

  Ei kukaan odottanut, että kirkko ”työllistää”, koska kuka tahansa normaalipäinen maailmaa seuraava tietää jo missä ollaan. Eletään heikon valtionkirkon ja kapenevan tulopohjan todellisuudessa aikana, jossa suuria kertomuksia ei enää ole. Hyvä, jos työnhakija tulevan työpaikkansa löytää, mutta jos niin on ylipäätään sattuakseen se on silti poikkeuksenpoikkeustilanne. Parempi olisi ollut, että tarjotaan ruokapankkia, järjestettyä ruokailua ja sitä mitä diakonialla kulloinkin on. Paras olisi ollut, että joku…edes joku jolla ei itselläään ole oma orjatyöntekijä verstaassa tässä asiassa, olisi puhunut totta vallalle siitä kuinka kovaosaisia kohdellaan yhteiskunnassamme. Mutta ei sellaista onnea iltapäivän auringon alla, jonka helotus pakotti minulle aurinkolasit päähän ensi kerran tänä vuonna. Huoh.

 12. Sirpa

  Työkokeilua on joka paikassa.
  Olen törmännyt työkokeiluun vakavaraisessa vakuutusyhtiössä, joka yhteiskunnan varoilla ”kokeilee” sopisiko työtön työhön. Kyseessä törkeää toimintaa, sillä samainen yhtiö irtisanoo toisaalta väkeään pikkuhiljaa.
  Tänään törmäsin työkokeilijaan kalliita kulutushyödykkeitä myyvässä liikkeessä. Kaveri oli ”kokeilemassa” sopiiko hän myyjäksi, kun on pakotettu. Kokemus ja opinnot olivat ihan toiselta alalta.
  Hyvinhän nuo hommat olivat sujuneet. Kokeilu on loppusuoralla. Työtä ei ole tarjottu ja uusi ”kokeilija” oli jo tulossa huhtikuussa.
  Kyseiseltä alalta kokeneet myyjät ovat aloittaneet joukkopaon, kun työnantaja on laskenut palkkoja vedoten heikkoon kannattavuuteen.
  Nyt tilalla ilmaista työvoimaa.

  • työtönmyöskin

   Itsekkin kaupan alaa ”kokeilleena” voisin vaikka vannoa että työllisyys paranisi jos yksinkertaisesti kiellettäisiin kokeilut ainakin päivittäistavarakaupan alalla. Samoin koulujen harjoittelut. Hyllytyksen oppii parissa tunnissa ja Yhteishyvässäkin oli kerran juttua että uuden työntekijän tullessa hän on kokeneemman mukana pari päivää. Miksi kenenkään pitäisi olla kuukausia harjoittelemassa ilman palkkaa?

   Oma kokemukseni kokeilusta oli että keskenään saatiin tehdä töitä me kaksi työkokeilijaa, pari merkonomiopiskelijaa ja siihen päälle vielä muutama ylä-asteelainen. Eikä tuolla näy tet-viikoillakaan tai näiden ”tienaa kaksi viikkoa”-nuorten kanssa ketään varsinaista työntekijää olevan valvomassa. Kaiken huippu oli että vuosia myöhemmin näin tuon toisen työkokeilijan taas kokeilemassa, tällä kertaa ketju oli eri mutta yhtä hyvin näkyivät tuotteet paikkansa löytävän. Ja yllätys yllätys, en ole nähnyt häntä tuossakaan kaupassa enää töissä.

   • töytön

    Se on tämä Suomi Oy Ab 🙂 Tosin työkokeilu jo pitkää olemassa ollut. Ite kerran haksahdin aikonaan, toisen 6kk ois vastapuoli halunnu lisää, en suostunu. Kaveri piti yhtä ATK-puljua kokeilijana pystyssä ku omistaja halus keskittyä olympialaisiin. Työkokeilu ois kuulemma mielellään jatkunu ku kaveri oikeita töitä kyseli..

 13. Palkaton ”harjoittelija”

  Palkaton työ on se, mihin enää nykyään pääsee. Minullakin on omalta alaltani aikaisempaa työkokemusta melkein kahdeksan vuotta. Silloin kun opiskelin alalle viime vuosituhannen puolella, niin jo harjoitteluaika yrityksessä oli palkallista.
  Nyt kun minulla on melkein kymmenen vuoden ammattitaito työstä olemassa, joudun olemaan kuusi viikkoa palkatta ”työharjoittelussa”, jonka jälkeen voidaankin sitten taas harjoittelijoita vaihtaa.
  Tulee vaan ihan järkyttävän kalliiksi harjoitella työntekoa, kun työmatka on n. 80 km/suunta, ja korvaus on se 9 €/työpäivältä. Tunteja teen ihan siinä missä muutkin työntekijät, ja ihan samaa työtä, mutta kaikille ei nykyään tarvitse enää maksaa palkkaa. Tähän on menty, eikä asialle tehdä mitään, ennen kuin se koskettaa itseä. En luottaisi siihen, että kukaan on enää turvassa – paitsi kansanedustajat.

 14. UllaH

  Tässäpä taas yksi innovaatio Jyväskylästä:

  http://www.surkkari.fi/pdf/
  sivu 15

  En tarkistanut taustoja, mutta vahvasti viittaa palkattomaan työhön.
  Ja ihan vähän tulee mieleen intialaiset ja bangladeshilaiset orjat vastaavassa työssä. Nämä työllistetyt eivät sentään joudu tonkimaan kaatopaikkoja!

  • työtöntyötön

   Voi hyvää päivää sentään! Tuossa jutussa lukee ”työllistää nuoria aikuisia jotka kuuluvat kuntouttavan työtoiminnan piiriin” ja kuvatekstissä ”henkilö x on ollut tyytyväinen että sai työpaikan Jalo-hankkeen kierrätyspajalta”. Eli nykyään sana työllistää=kaikkea työtä/työntapaista josta ei makseta palkkaa ja työpaikka tarkoittaa yksinkertaisesti tekemistä. Tahallaanko näitä käsitteitä vääristellään? Ja kuka korjaa voitot?

   En epäile etteikö tarkoitus auttaa syrjäytymisvaarassa olevia olisi hyvä mutta tarkoitus ei aina pyhitä keinoja. Miksei yksinkertaisesti palkkatuki ollut hyvä systeemi tähän? Nuoret ja vanhemmatkin olisivat saaneet työkokemusta ja palkkaa ja pysyneet mukana yhteiskunnassa. Itse arvostan oikeudenmukaisuutta sen verran korkealla etten voi kuin ihmetellä tätä menoa.

   Lisäksi minun mielestäni jo 90-luvun alussa oli erilaisia pajoja joissa oli kuitenkin se ero että niissä työskentelemisestä sai palkkaa? Joku voi korjata jos olen väärässä ja työtä tehtiinkin jollakin korvauksella.

  • Saku Timonen

   Näkyy olevan ihan selkeästi palkatonta työtä.

  • Mari

   Jalo-hankkeen työpaja
   on kuntouttavaa työtoimintaa. Se on sosiaalipalvelua, jonka tarkoitus on parantaa elämänhallintaa ja palauttaa työkykyä – ”ei synny virkasuhdetta eikä työsuhdetta henkilön ja toimintaa järjestävän tai toteuttavan tahon välille — tavoitteena tulee olla asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn parantaminen — ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön”.
   http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ordnande-av-arbetsverksamhet-i-rehabiliteringssyfte-och-andringar-i-lagen-om-arbetsverksamhet-i-rehabiliteringssyfte-som-trader-i-kraft-1-1-2015

   Kiitos hyvistä kirjoituksista uuninpankkopojalle!

 15. Hélène Étrange

  ”Työmies on palkkansa ansainnut” (Luuk. 10:7), eikä mitään ****n armopaloja!
  Palkattomasta työstä ei sitten kerry verotuloja – ei edes kirkolle.

  Kiitos Saku Timoselle, että jaksat pitää esillä näitä epäkohtia.

  • Mauri Pulkkinen

   En mielelläni lähde siteeraamaan Raamattua. Kompetenssini ei riitä.

   Lukutaitoisemmat selittäkööt Jaakobin kirjeen 5 luvun tekstin.

 16. AMK

  Ja kohta ei ole seurakunnassa palkkaa saavia työntekijöitä kuin papit ja diakonissat- suntiot,siivoojat,keittiötyötekijät yms.korvataan palkattomilla työkokeilijoilla.
  Pitkäaikaistyöttömillähän on yksi asia joka stressaa pienet tulot,ei se auta rahapulaan 6kuukauden palkaton työ,ei tuo laskuihin avustusta…pilkkaako kirkkokin jo työttömiä????

 17. Marjo Hannele Kaasinen

  Näiden työttömien ”auttaminen” 9e päivärahana on ollut jo kauan käytössä. Ja suurimpia sen lajin käyttäjiä ovat sosiaalitoimistojen alaiset paikat ( esim. lastentarhat ), kunta ja kirkko. Itse olin aikoinani työllistymiskurssin aikana pakollisella 1 kk työharjoittelu jaksolla. Päivät olivat täysipitkiä eikä kirkko voinut antaa edes ruokaa ilmaiseksi heidän omasta ruokalastaan. Tämä sattui vielä Joulun aikaan, jolloin tehtäviä oli enemmän ja kirkolla tuloja enemmän ( lue. Myydyt kirkkokonsertit esim. Metsäketo) Kirkko olisi tarvinnut jouluapulaisen, vaan miksi ottaa kun ilmaistakin työvoimaa on käytettävissä. Eikä näiden näkymien kannalta olot tästä parane kuin työnantajilla ja suurilla pomoilla. Aina riittää uusia porkkanarahalla tulijoita, koska työläisen on se tehtävä, näillä näkymin rikkaat sanelevat säännöt.

 18. töytön

  Seurakunnat..Jooh yks tuttu oli ”kuntouttavassa” talvella ”ylempää” palvelemassa. Viikonloppuinaki piti päivystää 24h lumipartiona ja eiku kolan kanssa heilumaan, millo lumipyryä sattu kohille. Sai jonku 3kk pestin sitte palkkatuettuna kesäks, kiros koko touhun alimpaan helvettiin 🙂

 19. AMK

  Oliskohan niin että ”hei mehän tienataan tällä” valtiohan maksaa 10,09 euroa ja hyötyvät vielä työharjoittelijan työpanoksen.Haloo!!!On menossa usko kirkkoonkin,virkamiehiin on mennyt jo aikaisemmin ,päättäjiin jo aikoja sitten.Laskekaas 16h viikko,luultavasti 4h pvä eli neljänä päivänä viikossa jne kiva tili tulossa….

 20. Anna

  Minua suututtaa valtavasti koko kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun leimaaminen orjatyöksi. Näen itse työssäni nuorten aikuisten kanssa päivittäin nuoria, joilla ei kyvyt (lähinnä terveyteen tai elämänhallintaan liittyvät) riitä palkkatyöhön, silloin kevyemmät mallit, joilla saa kuitenkin päivään rytmiä ja tekemistä ovat hyviä keinoja aloittaa kuntoutuminen. Usein aloitetaankin sillä neljällä tunnilla viikossa. Olemme ajoittain pulassa, kun nuorille ei ole tarjota kuntouttavan paikkoja, sillä heillä olisi halua tehdä tätä useiden halveksimaa orjatyötä ja sitä kautta kuntouttaa itseään. Vastoin vallitsevaa käsitystä nuoretkin kokevat työyhteisöön kuulumisen ja työn onnistuneesti tekemisen palkitsevana ja tärkeänä. Lähinnä päihdeongelmaisten nuorten keskuudessa törmätään siihen, ettei ole halua lähteä ilmaiseen työhön. Ja nämä nuoret eivät todellakaan vie kenenkään työpaikkoja, usein nuori aloittaa ihan vain läsnäolemisella, mikä sekin on toisille todella haastavaa. Tällaisen nuoren ottaminen työpaikalle sitoo pitkäksi aikaa henkilökuntaa ohjaamiseen ja tukemiseen, eikä se taas ole kovin palkitsevaa, jos sitä kautta leimataan vain riistäjiksi.

  Kertokaa viisaammat, mikä on vaihtoehto näile nuorille? Halua ja tarvetta on, kykyä ei välttämättä edes lähteä omasta kodista ulos ilman tukea. Pelkkä mielenterveyspuolen asiakkuus 1h/2vkoa ei kuntouta ihmistä, joka on luotu olemaan aktiivinen ja yhteydessä toisten kanssa. Tulisiko sitten tarjota vain vapaaehtoistyön mahdollisuutta? Osalla nuorista sekin onnistuisi, toisista on kivaa, kun vaivannäön vastineeksi saa vähän lisää rahaa ja bussikortin. Eihän se ole palkkaan verrattavissa, mutta käsi sydämellä: ei ole työkään.

  Nimim. Itse aloitin vastavalmistuneena 17-vuotiaana työmarkkinatuella harjoittelulla 6kk ja keräsin varmuutta työntekoon. En vieläkään koe sitä riistoksi.

  • stunned

   Saku on kirjoittanut paljon kuntouttavasta työtoiminnasta jo kauan ennen kuin siitä tuli ensisijainen keino kaunistella työttömyystilastoja ja tapa käydä imagokampanjaa hyväntekeväisyyteen puettuna. Nyt kirkkokin on mennyt mukaan trendiin. Raivostuttavaa valkopesua.

   Blogisti on ollut aina sitä mieltä (ja tuonut sen julki), että kuntouttava työtoiminta on paikallaan, jos se suunnataan muille kuin työkykyisille eikä sillä korvata palkkatyötä. Työkykyisten laittaminen säästöjen nimissä palkattomaan työhön kuntouttavaan työtoimintaan rikkoo lakia ja aiheuttaa lisääntyvää työttömyyttä.

   Kohta kukaan ei viitsi palkata ketään perinteisellä liksalla, kun valtio ohjaa ilmaistyövoimaa yrityksille. Jokaisen pitäisi kyseenalaistaa yritysten pyrkimys laskuttaa työvoimakustannukset valtion kirstusta.

  • Rosa Warski

   Vastaan neljällä kohdalla:

   1) ”Minua suututtaa valtavasti koko kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun leimaaminen orjatyöksi.”

   Minua suututtaa valtavasti mielenterveysoireista kärsivien nuorten hyväksikäyttö palkattomana työvoimana, ja asian selittäminen sekä itselleen että heille jonkinlaisena suurena hyväntekona, ottaen huomioon että ”työhön” on pakko tulla tai lähtee 40% pois elämän perusedellytyksistä.

   Tottakai siinä yrittää selitellä itselleen, että haluan tätä ja tarvitsen tätä, kun on nuori, kokematon, pohjalla ja päälle vielä masentunutkin, ja parhaimmillaan kokonainen ryhmä ”apua tarjoavia” auktoriteetteja painostaa samalla virrellä vieressä. Muutenhan hyväksikäyttö iskisi vasten kasvoja kaikessa alastomuudessaan ja sen pienenkin toivon omasta ihmisarvosta ja tarpeellisuudesta voisi heivata siihen paikkaan.

   Varmasti yksikään näistä avun siunaamista nuorista ei palkasta kieltäytyisi.

   2) ”nuoretkin kokevat työyhteisöön kuulumisen ja työn onnistuneesti tekemisen palkitsevana ja tärkeänä”

   Tottakai ne ovat tärkeitä asioita kenelle tahansa. Henkilökohtaista merkityksentunnetta on revittävä sieltä, mistä voi. Se ei tarkoita, että on oikein käyttää näitä syinä palkattoman työn teettämiseen, varsinkinaan nuorilla ja kokemattomilla.

   3) ”usein nuori aloittaa ihan vain läsnäolemisella, mikä sekin on toisille todella haastavaa”

   Läsnäolo työpaikalla _on_ haastavaa, kun tietää ettei työstä saa palkkaa.

   4) ”Kertokaa viisaammat, mikä on vaihtoehto näile nuorille?”

   TES:n mukainen palkka. Saatatte huomata, että kuntoutuminen ja kyky lähteä kotoakin paranee ja nopeutuu huomattavasti.

   • työtöntyötön

    Vahvasti samaa mieltä. Jos kuntouttava olisi täysin vapaaehtoista niin hyväksyisin mutta nythän se ei ole. Minullekin väitti työkkärin virkailijan kuntouttavan olevan kuin työtä. Vaikka olinkin valmistautunut että yritetään painostaa kuntouttavaan niin ihan noin selvään valehteluun en ollut valmistaunut. Nyt sanoisin jo suorat sanat.

    Nuorta auttaisi paljon paremmin esim. osa-aikaiset palkkatuetut työt vaikka kunnalla. Hyvä työyhteisö ja palkka vetäisi nuorta mukanaan enemmän kuin päämäärätön puuhastelu.

    Nuoria on myös helpompi höynäyttää ”että tämä on omaksi parhaaksesi”. Sitten kun vuoden parin kuluttua huomaat mikä on homman nimi ja edelleen kärvistelet minimitoimeetulolla niin se se vasta kuntouttavaa onkin huomata tulleesi huijatuksi.

    • Rosa Warski

     ”Nuoria on myös helpompi höynäyttää ”että tämä on omaksi parhaaksesi”. Sitten kun vuoden parin kuluttua huomaat mikä on homman nimi ja edelleen kärvistelet minimitoimeetulolla niin se se vasta kuntouttavaa onkin huomata tulleesi huijatuksi.”

     Täsmälleen.

  • Rintsu

   ”Olemme ajoittain pulassa, kun nuorille ei ole tarjota kuntouttavan paikkoja”

   Ei kait niitä paikkoja tarvitseville voikaan riittää kun ne täytetään karenssin uhalla pakotetuilla työttömillä.

  • Rintsu

   ”Kertokaa viisaammat, mikä on vaihtoehto näile nuorille?”

   Voin kertoa montakin vaihtoehtoa vaikka en olekaan viisas.

   Ihan lähtökohta on se, että hyödytön puuhastelu tai palkatta tehtävä työ ei tekijäänsä hyödytä mitenkään. Ja mitä jakson jälkeen jää käteen? Puoli vuotta tuhlattua aikaa jota ei kehtaa ceeveehen laittaa. Mitä sen jälkeen? Toinen puolivuotinen lisää samaa.
   Karenssin uhalla tehtynä se ei ole sosiaalipalvelua vaan rangaistus. Sillä erolla oikeisiin rangaistuksiin, että vangeille maksetaan työstä palkkaa, pientä mutta palkkaa kuitenkin.

   Mutta ei, puuhastelun päätteeksi kädessä ei ole yhtään mitään mikä millään tavalla auttaisi eteenpäin.
   Ihan toinen tilanne olisi jos sen ”kuntouttavan” jälkeen tumpussa olisi vaikka hygieniapassi tai EA- kortti.

 21. Luukas Pyykorpi

  Rintsu: Olen kanssasi samaa mieltä, että vähimmäisvaatimus tulisi ”kuntouttavassa työtoiminnassa” olla työmarkkinoilla tarvittavien passien suorittaminen. Työturvallisuuspassi, sähköturvallisuuspassi, hygieniapassi, tulityökortti jne. vaaditaan nykyään moniin työtehtäviin. Lisäksi ehdotan, että moisessa pakkososiaalipalvelussa olisi pakollinen myös ensiapukoulutus !

 22. töytön

  Oisko vähä tämmöstä :).

 23. Viraton varaton pappi

  Ennen oli ennen… Vielä vajaat 10 v sitten kirkolla oli täyspalkkainen työllistämiskampanja – kehitysvammaisille, koska heidän on kaikkein vaikeinta saada työtä. Nyt kirkko tarjoaa orjatyötä. Saa nähdä otetaanko tässä ”kampanjassa” orjiksi kehitysvammaisiakin, joille kirkko aikaisemin maksoi sentään palkkaa.
  Arvot kovenevat näköjään myös kirkossa. Enpä olisi uskonut.

Kommentoi »

Comments are closed