Palkattoman työn lyhyt sanasto

Onko totta, että tämän vuoden alusta työharjoittelua ei voi olla firmassa enempää kuin kuukausi? Jos näin on, ihmisten olisi hyvä tietää.

Tämä kysymys pisti miettimään palkattoman työn eri nimiä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta nimiviidakko on hämmentävä. Lisäksi virallisia nimikkeitä käytetään väärin ja sekaisin. Hämmennystä lisää se, että puhuttiinpa mistä tahansa palkattomasta työstä, niin aina puhutaan työllistämisestä. Se saa asiasta mitään tietämättömän automaattisesti ajattelemaan, että kyse on palkkatyöstä. Hän närkästyy ja moittii työttömiä laiskoiksi, kun työ ei kelpaa. Tätä ajattelua lietsovat palkatonta työtä tarjoavat työnantajat, jotka pitävät itseään hyväntekijöinä. Heitä ilmestyy vähän väliä julkisuuteen ihmettelemään rekrytoinnin vaikeutta.

Työharjoittelu, työelämävalmennus, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, työnäyte ja rekrytointikokeilu. Avataanpa nämä käsitteet.

Työharjoittelua ei virallisesti ole olemassakaan, vaikka työnantajat sillä nimikkeellä palkattomia työntekijöitä hakevatkin. Työttömiä ja työllistämistä koskeva lainsäädäntö ei sanaa kuitenkaan tunne. Ei tunne myöskään työelämävalmennusta. Työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin jo 1.1.2013 työkokeiluksi.

Työkokeilu saa kestää enintään 12 kuukautta kerrallaan, mutta samalla työnantajalla enintään 6 kk. Sen tavoitteena on selvittää, kiinnostaako ala tai ammatti tai onko jokin tietty ala tai ammatti mahdollinen. Sen tavoitteena ei ole selvittää, sopiiko työkokeilija työnantajan tarkoituksiin. Siitä voitte lukea lisää täältä.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, joka tarkoitus on parantaa elämänhallintaa ja palauttaa työkykyä. Tervettä ja työkykyistä henkilöä ei saa ohjata kuntouttavaan työtoimintaan, eikä kuntouttavaa työtoimintaa saa käyttää myöskään kunnan säästökeinona. Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä vastaa kunta. Kunta vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevan osalta ja saa lisäksi valtiolta 10,09 euroa/kuntoutettava/päivä, joten tämä on houkutellut käytännössä kaikki kunnat rikkomaan lakia jollain tavalla. Kunnissa pitäisi lukea ääneen tämä sosiaali- ja terveysministeriön kirje pari kertaa kuukaudessa, jotta asia pysyisi mielessä.

Työnäyte oli se työministeri Jari Lindströmin esittelemä uusi palkattoman työn malli, jonka piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kestää 3-4 kuukautta. Eduskunnalle annetussa lakiesityksessä aika kuitenkin lyheni yhdeksi kuukaudeksi ja nimi muuttui rekrytointikokeiluksi.

Näin päästiin mutkan kautta vastaamaan alussa esitettyyn kysymykseen. Työkokeilu kestää edelleen enintään 12 kuukautta ja saman työnantajan palveluksessa enintään 6 kuukautta. Rekrytointikokeilu kestää yhden kuukauden.

Joskus sitä vain miettii, että miksi on nähty näin paljon aikaa ja vaivaa terminolgian hämmentämiseksi. Ihan hyvin voitaisiin puhua palkatta teetettävästä työstä, koska siitähän näissä kaikissa on kysymys.

 

 

Kommentit (39)
 1. Sami Lappalainen
  17.3.2017, 12:37

  Tästä voisi ottaa printin ja lähettää jokaiselle kansanedustajalle ja ministerille. Josko sillä oppisivat itsekin kuinka paljon näitä eri nimikkeitä on ja mitä ne tarkoittaa.

  1. Ja uusia orjatyön- malleja puuhastelevat parhaillaan suljettujen ovien takana, huhtikuussa tiedämme lisää asiasta.

 2. Luukas Pyykorpi
  17.3.2017, 12:57

  Olen kuullut tai ainakin kuvitellut että puolen miljoonan työttömien armeijalla olisi jo joku valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jonka toimintaan informaation vieminen päättäjille asioistaan olisi. Niin ja ainakin tuon ”Palkattoman työn lyhyen sanaston” toimittaminen sähköpostitse esimerkiksi .pdf-muodossa kaikkille päättäjille saattaisi tuoda vastakaikua. Toki se pitää lähettää myös kaikille kuntavaaliehdokkaille. – Jos edes puolet työttömistä lähestyisi näin päättäjiä !

  1. Tällaisen kirjoituksen joskus luin työttömien järjestön edustajasta männä vuosina. Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja mm. käyttää työttömistä saanaa yhteiskunna loiset. Eipä ihme, että ei työttömän ääni tule kuuluviin: http://voima.fi/blog/arkisto-voima/tyottomien-virallinen-aanitorvi/

   1. Jooh tämä työpaikkakiusaaja- äänitorvi pääsi ”ansaitulle” eläkkeelle. On siellä työttömien asiaa ajettu jepulista jee..

Kommentointi suljettu.