Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

#1001 asian kääntöpuolta

Kirkkohallituksen asettaman työryhmän tehtävänä oli tehdä näkyväksi työttömyystilanteen ongelmallisuus ja vakavuus, etsiä uusia ratkaisumalleja työllistämiseen sekä edistää kirkon aktiivisempaa roolia työllistämisessä ja työttömien parissa työskentelyssä. Työryhmän raportti ja toimenpide-esitykset löytyvät tästä linkistä.

Näen tässä avauksessa paljon hyvää. Erityisen hyvänä pidän sitä, että kirkko haluaa olla mukana työttömyyskeskustelussa ja antaa äänen työttömille.

Hyvä ja kannatettavia asioita, mutta katsotaanpa asian toista puolta. Uusia ratkaisumalleja etsivä kirkko on päätynyt keksimään jo moneen kertaan keksityn palkattoman työn teettämisen. Pitkäaikaistyöttömille tarjotaan jopa kuuden kuukauden mittaista palkattoman työkokeilun jaksoa, jonka jälkeen on mahdollisuus saada 3-4 kuukautta kestävää palkkatuettua työtä.

Palkkatukityö on nimenomaan vain mahdollisuus, eikä kirkko voi sitä varmaksi luvata. Palkkatuesta päätetään tapauskohtaisesti Te-toimistoissa, ja palkkatukirahoja on koko ajan leikattu. Siksi on uhkana, että monen työllistyminen jää kuuden kuukauden mittaiseksi kokemukseksi palkattomasta työstä.

Työkokeilun aikana ei makseta palkkaa, vaan pelkkää työmarkkinatukea ja yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta. Työsuhdetta ei synny, eikä työstä kerry eläkettä eikä lomaoikeutta. Näyttää ikävästi siltä, että seurakunnat saavat sesonkiajaksi ilmaisia työntekijöitä leikkaamaan ruohoa ja tekemään muita puutarhatöitä. Syksyn tullen todetaan, että Te-toimisto ei myöntänyt palkkatukea, joten työ loppuu.

Työryhmän mukaan puolen vuoden työkokeilu yhdistettynä 3-4 kuukauden palkkatuettuun työhön mahdollistaa työttömän työllistämisen vuodeksi 5 000 eurolla. Kirkko saa siis työntekijän vuodeksi 500 eurolla kuukaudessa. Näin laskettuna puheet taksojen polkemisen kieltämisestä rupeavat kuulostamaan ontolta.

17352223_1838595533074179_946059828331236115_n

Kuunteleminen, rinnalla kulkeminen ja empatia ovat positiivisia asioita, mutta niistä tulee vähän ikävä sivumaku. Jostain syystä pitkäaikaistyöttömiä pidetään lähtökohtaisesti syrjäytyneinä reppanoina, jotka tarvitsevat tukea jopa aamulla heräämiseen. Kyllä heitäkin joukossa on, mutta heidän oikea paikkansa on kunnan järjestämä kuntouttava työtoiminta. Se on sosiaalityötä, ja sen tarkoituksena on auttaa elämänhallinnan eri ongelmissa.

Työkokeilun tarkoitus on selvittää, kiinnostaako ala tai ammatti tai onko jokin tietty ala tai ammatti mahdollinen. Tämän työryhmä on ymmärtänyt ihan oikein, mutta on vaikea kuvitella kenenkään tarvitsevan monta palkatonta kuukautta sen selvittämiseen, kiinnostaako ruohon leikkaaminen hautausmaalla mahdollisena palkkatyönä.

En halua lytätä hyvää tarkoitusta, mutta siitä ei pääse mihinkään, että varsinkin sosiaalisen median työttömyyttä käsittelevillä sivuilla kirkko on kuullut kunniansa. Eivät pitkäaikaistyöttömät ole mitään kädestä talutettavia reppanoita. Heidän ainoa ongelmansa on palkkatyön puute, eikä se ongelma parane palkattomalla työllä ja rinnalla kulkemisella.

Eräs henkilö keksi hyvän tavan saada työttömyys yhteiskunnallisesti näkyväksi ja keskustelua herättäväksi. Puetaan kaikilla työpaikoilla jokaisen palkattoman työntekijän päälle huomioliivi, johon on kirjoitettu näkyvästi hänen statuksensa palkattomana työntekijänä. Se herättäisi huomaamaan palkattomien ällistyttävän suuren määrän.

***

Alkujaan tästä piti tulla artikkeli kirkon Kytkin-verkkolehteen. Päätin kuitenkin osallistua tästä aiheesta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun vain omassa blogissani. En jaksa kirjoittaa samasta aiheesta moneen eri paikkaan. En varsinkaan palkatta.

Kommentit (55)

 1. Kimmo Paaso

  Seurakunta tosiaan on palkannut kesäksi töihin (pääasiassa) nuorisoa hoitamaan nurmikoita ja puskia jne. Kyllä todennäköistä on, että nyt nuo paikat tarjotaan samoille henkilöille palkatta. Riistoa, mutta siinäkin kirkko on ollut edelläkävijä satoja vuosia. Näin se homma etenee, kuten Pulkkisessa todettiin . . .

  • liisa

   Niin. Pitkäaikaistyöttömistä valtaosa on yli 55-vuotiaita. Nuorten ihmisten kesätyöksi hautausmaalla haravointi sopii oikein hyvin, mutta oishan se nyt reilua maksaa työnteosta nuorisolle palkkaa.

   Te-tmstoilla eikä työnantajilla ei ole tarjota yhtään mitään yli viiskymppisille ja samalla valtiovalta painostaa työvoimatoimistoja tehotoimiin, että pitkäaikaistyöttömyys saadaan piilotettua. Tämä +55-vuotiaiden työttömien määrä sulaa muutamassa vuodessa. Lähellä eläkeikää olevat ovat eläkeputkessa, ja saavat eläkettä parin kolmen vuoden sisällä, osa ottaa 61 -vuotiaana uuden eläkelain tarjoaman osa-aikaeläkkeen ja hallituksen päätöksellä vapautettiin jo työpalveluksesta yhtäjaksoisesti yli 5 vuotta työttömänä olleita yli 60 -vuotiaita.

   Ikäongelma ei kuitenkaan ratkea vaan jää elämään työelämään ja työmarkkinoille. Kun jokunen vuosi on taas eletty, niin eiköhän olla taas samaa ongelmaa ratkomassa.

   Nyt keinot ovat todella rajuja: palkaton työ, työttömyysturvan leikkaukset ja muunkin sosiaaliturvan leikkaukset. Hallituspuolueiden poliitikkot ylläpitävät sitkeää väitettä, että yli 50-vuotiaat kansalaiset ovat muita kiusatakseen jääneet pitkäaikaistyöttömiksi. Ryhtyneet elämäntapaintiaaneiksi, kuten Soini työttömiä nimitteli viime ek-vaalien alla. Paska jätkä joka potkii jopa omia ikätovereitaan. Toivottavasti kukaan työtön tai köyhä eläkeläinen ei enää usko perussuomalaisten valheisiin.

   • Virva Heinonen

    Seurasin läheltä yli viisikymppisen insinöörin, kunnollisen perheenisän ja aviomiehen tarinan. Erikoisosaaja menetti työn rakennemuutosten myllerryksessä, sulkeutui yksinäisyyteen, alkoholisoitui ja teki lopulta itsemurhan. Näitä surullisia tarinoita riittää. Elämäntapaintiaaneista puhuminen on törkeää ja osoittaa päättäjien vieraantumisen yhteiskunnasta.

 2. liisa

  Myötätunto on hyvä asia, mutta sitä ei voi syödä, siihen ei voi pukeutua, eikä sillä voi maksaa laskuja. Eletään sellaisia aikoja ettei myötätunto yksistään riitä. Tulee mieleeni runoilija Aulikki Oksasen runo: Kenen joukoissa seisot?

  Ei ystäväni,
  ei synny rakkaus maailmaan
  odottaessasi taivaan armoa
  vallanpitäjien sääliä.
  Ei ystäväni,
  niinkauan kuin leivästä
  jää reikä leipojan käteen
  jääköön rakkaudesta puhuminen pastorien houreeksi.

  Pitäkööt Leijonat makeiskorinsa,
  puolueettomat humanistit korulauseensa!
  Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin.
  Tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto.
  Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty.

  Kenen joukoissa seisot?

 3. Joonas Mustonen

  Olisi hauska kuulla uusia avauksia toimivista keinoista ihmisten työllistämiseen. Onko jollain tullut vastaan joku työkkärin tekemä asia, jota olisi kehuttu? Kovasti tietyt puolueet on ratkaisemassa Suomen työllisyysongelmaa lisäämällä työllistämispalveluiden määrärahoja, mutta itse en ole ainakaan kuullut mistään uusista toimivista keinoista puhuttavan. Työkkärin työllistämistoimenpiteet on jaettavissa kolmeen ryhmään:
  1. Hyödyttömät kurssit
  2. (Palkaton) Pakko työllistäminen.
  3. Palkkatuki.

  2 ja 3:ssa toimintalogiikkana on, että ihminen ei osaa mitään sellaista, että joku siitä maksaisi täyden TES mukaisen palkan. 2:ssa työtön _pakotetaan_ lähes palkattomaan työhön, koska jollain logiikalla se on parempi kuin vapaaehtoisesti alemmasta palkasta sopiminen. 3:ssa logiikka on vähän sama kuin paikallisessa sopimisessa, mutta koska normaali ihminen on valtion mielestä täysin kykenemätön sopimaan sopimuksia itse, niin sopimisen hoitaa virkamies. Ja sitten päädytään tilanteisiin jossa epärehelliset yrittäjät käyttävät röyhkeästi työkkärin virkamiehiä hyväkseen, kuten olet blogissasi useasti kirjoittanut.

  Olis hauska kuulla Saku, ihan demarin suusta, että mitä ne on ne työllisyystoimenpiteet jotka on niin hyviä, että niihin SDP ehdottaa joka budjettikeskustelussa lisää rahaa.

  • Servitus

   Ei kysytty minulta, mutta vastaan silti ja vieläpä vähän asian vierestä.

   Minulla on pienen pieni osa-aikatyö eli olen päätoimisesti työtön. Odottelen parhaillaan palkkakuittia viime kuun töistä. Kun sen saan, toimitan Kelalle ja saan sovitellun työttömyysetuuden tililleni, on on kulunut ainakin 2 kuukautta, etten ole saanut mitään muuta rahaa kuin pienen, selvästi alle suojaosan menevän palkkani. En olisi voinut ottaa vastaan tätäkään pientä töitä ellen olisi saanut vanhemmiltani pientä taloudellista tukea. Kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole.

   Eli mitä pitäisi muuttua, että työllistyminen helpottuisi?

   Sovitellun työttömyysetuuden maksaminen pitää tehdä jouhevammaksi. Jokainen varmasti ymmärtää, että pienikin työ voi auttaa työllistymään, mutta systeemin hitauden vuoksi monille keikka- tai osa-aikatyön vastaanottaminen vain ei ole mahdollista. Tulot saattavat seisoa, kulut eivät. Voisiko esimerkiksi ajatella, että työttömyysturva maksettaisiin välittömästi päiviltä, jolloin työtön ei ole ollut töissä ja sovittelu tehtäisiin työssäolopäivien suhteen myöhemmin sitten palkkatositteen saapuessa? Minua kuvottaa lukea hallituksen avaukset, joissa työttömiä kiristyksin ja leikkauksin irvokkaasti ilmaisten ”kannustetaan” vastaanottamaan pieniäkin töitä, mutta sitten tähän töiden vastaanottamista estävään todelliseen ongelmaan ei saada ratkaisua. Ei, vaikka asiasta on puhuttu jo vuosikaudet.

   Toinen itseäni vaivaava ongelma on ns. kevyt yrittäjyyden ja työttömyysturvan yhteensovittamisen epävarmuus. Minulla olisi parikin pientä ideaa, joiden toimimista voisin kokeilla laskutuspalveluiden kautta. Se kuitenkin katkaisisi työttömyysturvan, ainoan edes suhteellisen tasaisen ja ennustettavan tulon, mihin minulla ei ole varaa. Eli on jäänyt kokeilematta. Voisi kuvitella, että päättäjillä olisi kova kiire ja paine saada kevyt yrittäjyys mahdolliseksi ja toimivaksi vaihtoehdoksi tehdä töitä jo ihan sen kasvavan määrän vuoksi. Lisäksi aavistelen, että kevyt yrittäjien töissä on paljon sellaisia töitä, jotka nyt systeemin vanhanaikaisuuden ja kankeuden vuoksi joko jäävät tekemättä (jää verotulot saamatta) tai jotka tehdään pimeästi (jää verotulot saamatta).

   Kolmas kismittävä asia on kouluttautumisen vaikeus. Jos löydän itseäni kiinnostavan ja hyödyttävän koulutuksen ja vieläpä kustannan sen itse, niin joudun selvittämään asiaa TE-toimiston kanssa. Jos koulutus todetaan sivutoimiseksi (harrastuksen omaiseksi, kuten minulle työkkärissä sanottiin) eli olen edelleen valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä, voin opiskella työttömänä. Mutta jos menen työvoimakoulutukseen, niin saan 9 € kulukorvauksen ja minut siivotaan työttömyyslukuja rumantamasta. Ikään kuin vain työvoimakoulutus olisi itsensä ja työmarkkinakelpoisuutensa kehittämistä, muu opiskelu taas epämääräistä puuhastelua, jota tulee valvoa ja kontrolloida TE-toimistojen toimesta.

   • Servitus

    Vastaan omaan paasaukseeni.

    Työ- ja elinkeinoministeriön Työ ja työvoiman kysyntä muuttuvat. Uudistuuko julkinen työnvälitys rekrytointipalveluna? -julkaisussa (2014, https://tem.fi/documents/1410877/2859687/Ty%C3%B6+ja+tyovoiman+kysynt%C3%A4+muuttuvat+20102014.pdf) kerrotaan, että (mm.):

    ”Julkinen työnvälitys on ajan kuluessa rakennettu palvelemaan selvästi nykyistä ennustettavampia ja stabiilimpia työmarkkinoita.” (esipuhe)

    ”Yritysten ja toimialojen rakennemuutos on johtanut työpaikkojen rakenteen muutoksiin sekä laajemmin työmarkkinoiden dynamiikan nopeutumiseen ja ”mosaiikkimaistumiseen”. Tapahtunut kehitys näkyy eri tutkimusten perusteella työmarkkinoilla mm. siten, että työvoiman tarpeet ovat monipuolistuneet, työn teon kuva ja ammatit ovat laaja-alaistuneet, työvoiman tarpeiden muutokset ja syklit ovat nopeutuneet, työvoiman käytön joustavuusvaatimukset ovat lisääntyneet sekä osaamis- ja työvoiman tarpeiden ennakointi vaikeutunut. Osin näistä syistä mm. määräaikaisesti ja osa-aikaisesti tehdyn työn osuus työmarkkinoilla tehtävästä työstä on lisääntynyt, samoin yrittäjyyden ja palkkatyön välimaastossa tapahtuneen työn osuus ja muut itsensä työllistämisen ja oman osaamisen tai työpanoksen myynnin muodot ovat yleistyneet.” (s. 81)

    Mitä aiotaan asialle tehdä? Työmarkkinoiden joustolla tarkoitetaan miltei yksinomaan työntekijöiden joustoa (palkkojen joustavuus, irtisanomisen helppous, työtuntien määrän joustaminen), mutta työttömyysturvajärjestelmän joustavuuden kasvattaminen ei tunnu ketään kiinnostavan. Suomessa on edelleen vaikea olla mitään muuta kuin kokoaikaisesti työssä tai kokoaikaisesti työtön, joko-tai.

    • ”Aina Marina”

     Oikeastaan vain se paljon puhuttu perustulo voisi tuohon ongelmaan tuoda ratkaisun, ja olisi kyllä jo aivan välttämätöntä saada se käyttöön. Kaikki nykyiset järjestelmät sovitteluineen ovat liian hitaita ja kankeita tämän päivän pätkä- ja/tai suorastaan ”silpputyön”tekijän talouden turvaamiseen. Tämä jos mikä jarruttaa tuurausten ja muiden pienten työpätkien vastaanottamista – kun ne omat laskut, ruuat ja matkat on maksettava ajallaan, tai on entistä syvemmässä kuopassa.

 4. Sauli

  Alkuun onnittelut Saku Timoselle Ylen pyöreänpöydän epävirallisesta journalistipalkinnosta. Olet sen ansainnut.

  Ikävää että kirkkokin on menettämässä uskottavuutensa köyhän kansan puolustajana, poliittiset instituutiothan sen ovat jo aikaa sitten menettäneet. Kirkko on tai ainakin on ollut ökyrikas ja voisi tosiaan kuvitella sen pystyvän parempaan kuin anekauppaan.

  Jokainen joka on raahannut ruohonleikkuria 9 euron päiväpalkalla ymmärtää mistä Saku kirjoittaa. Kun ruohonleikkaamista ammatikseen tekevät puhuvat ja katsovat ohitsesi, et välttämättä tunne olevasi urasi huipulla. Palkatta tehtävän työn teettämiselle on yksinkertaisesti tehtävä loppu ja kirkko voisi kerrankin olla edelläkävijä edes jossain asiassa.

 5. Jorma Hietanen

  Kirkko on aina osannut käyttää hyväkseen ihmisten hätää, sekä taloudellisesti että propagandassaan.

  • Mikkis

   Valitettavasti tässäkään asiassa vastaus ei kylläkään ole ihan näin yksinkertainen.

   Kirkoilla ja muilla järjestyneillä uskonnoilla on tämä poliittinen ja itsekäs puolensa ihan niin kuin millä tahansa yhteiskunnallisella toiminnalla, mutta varsikin näillä uskonnollisilla yhteisöillä on olemassa myös se toisenlainen pohjavirtaus, joka on jopa hieman tuhoisa tähän virtaukseen joutuneelle itselleenkin.

   Tarkoitan tällä pohjavirtauksella ihmistyyppiä, jolla on voimakas sosiaalinen omatunto, mutta ei tarvetta tuoda itseään esiin. Tämän tyyppisillä ihmisillä on taipumus hyvin usein ajautua tällaisten suurten aatteellisten järjestöjen alimmille toimiville tasoille, jossa he sitten polttavat itsensä käytännössä loppuun samatta mitään kiitosta tekemästään työstä.

   Eli ehkä tuo lause olisi kannattanut muotoilla vähän toisin:

   Kirkossakin on aina ollut ihmisiä jotka ovat aina osanneet käyttää hyväkseen ihmisten hätää, sekä taloudellisesti että propagandassaan.

   Jos me käytämme tuota alkuperäistä lausetta, niin me tulemme samalla syyllistämään myös nämä vaatimattomat ”työn sankarit”, jotka käytännössä hyvin usein uhraavat itsensä siihen, että yhteiskuntamme toimisi edes hiukkasen inhimillisemmin.

   Eli pelkistettynä. Siinä samaisessa järjestössä, jossa osa puhuu tällaisia järjettömyyksiä on myös ihan varmasti tällä hetkellä joku diakoni raukka, joka on menettänyt yöunensa ja miettii päänsä puhki, että mistä ihmeestä hän repii sen hätäavun, jonka tämä kela sotku on aiheuttanut.

   Sitten asiasta toiseen. Kirkolla olisi myös tässä nyt suuri mahdollisuus yhteiskunnalliseen kannanottoon, jos se vain uskaltaisi olla tarpeeksi härski.

   Eli se ottaisi nämä ihmiset työkokeilun, mutta ilmoittaisi samalla, että tämän työkokeilun voisi myös halutessaan suorittaa ”etätyönä”. Valinta olisi ihmisen itsensä. Työkokeilun voisi halutessaan suorittaa siten, että tekee itselleen tärkeäksi katsomiaan asioita kotonaan, tai halutessaan voisi sitten tulla seurakuntaankin puuhastelemaan, jos haluaisi sosiaalisia kontakteja.

   Jos kirkolla olisi ”munaa” toimia tällä tavoin härskisti päinvastoin lain rajoja koetellen kuin muut yrityksen, niin tässä olisi hyvinkin paljon järkeä. Käytännössä kirkkohan silloin takaisi näille ihmisille ainakin sen kuuden kuukauden työkkäri vapaan ajan pikkaisen suuremmalla korvauksella.

   Tällaisesta toiminnasta muuten löytyy hyvä esimerkki tästä Sakunkin edustamasta puolueesta. Asia kylläkin taisi olla vielä astetta vakavampi.

   Väinö Tannerhan nimittäin sisällissodan jälkeen käytti vähän tällaista lain rajoja hipovaa toimintaa pelastaakseen ihmisiä vankileireiltä. Asiahan oli silloin niin, että ihmisellä täytyi olla sitova ilmoitus työpaikasta, jotta hänellä oli edes mahdollisuus vapautua leiriltä. Tästä syystä Elannolla taisi olla kirjoillaan ainakin viisikertainen määrä työläisiä, todelliseen tilanteeseen nähden.

   • ”Aina Marina”

    Loistava ajatus Mikkikseltä!

 6. stunned

  Kirkon pitäisi seistä ajassa järkähtämättä kuin peruskallio — tai jopa kulkea vastavirtaan. ”Super hanc petram aedificabo Ecclesiam meam…”

  Markkinavoimille periksiantaminen on varmasti helpointa, mutta lyhytnäköistä. Nyt tarvittaisiin niitä ”kapinapappeja”.

 7. Kaapo

  Tälläinen orjatyöllistäminen on nykyään pelin henki. Hallitus on luonut sellaiseen mahdollisuuden ja yritykset käyttävät sitä hanakasti pönkittääkseen omaa talouttaan köyhien ja epätoivoisten kustannuksella. Kirkko syöksynyt samaan porukkaan. Ihmisiä töihin palkatta ja kaikilla on mukavaa. Näin kirkko ajattelee, koska kirkko on AINOA joka tuossa voittaa ja hyötyy. Toki TE toimistotkin, koska saavat siivottua tilastojaan. Onhan se hyveellistä kirkon taholta pukea tuo orjatyöllistäminen kauniisiin sanoihin, mutta omaa säästöä tietenkin hakevat ja ennen noihin hommiin palkatut saavat nyt jäädä kotiin, koska kirkko tekee omasta mielestään laupeuden työtä eli oikeasti säästää ja hyväksi käyttää. Työvoimatoimistojen avustuksella.

 8. Jasoni

  Tämä työllisyyspolitiikka luo ainoastaan lisää työttömiä.Työt teetetään ilmaiseksi pakkotyöllistetyillä ja vakituisia ei tarvita niin paljoa.Samaan aikaan leikataan koulutuksesta joka olisi ainoa tie parempaan työllisyyteen.Samalla tarjotaan nuorille työharjoittelua rakennus alalla 6e/h ,toimii ainoastaan jos asuminen on tuettu asumistuella ja muut pakolliset kulut toimeentulotuella.Ei onnistu pitemmällä tähtäimella….sitten ihmetellään kun ei työ kiinnosta tuilla elää paljon paremmin,mitään ei tarvitse tehdä…Kaiken lisäksi tuotetaan maahan ihmisiä joilla ei ole kielitaitoa eikä samaa kulttuuria eikä mitään toivoa päästä työmarkkinoille ,kusessa ollaan!

  • liisa

   ”kun ei työ kiinnosta ja tuilla elää paljon paremmin”
   Mihin tämä väite perustuu? Ei ainakaan toteen. Väite esitetään siksi, että sosiaaliturva halutaan nähdä laiskistuttavana ja paheisiin houkuttelevana asiana. Siitä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia tutkimustuloksia olemassa, sen sijaan hyvän sosiaaliturvan myönteisistä vaikutuksista on olemassa myös tutkittua tietoa. Toisekseen. Suomessa ei ole hyvä sosiaaliturva. Euroopan neuvosto on antanut moitteen Suomelle, liian alhaisesta sosiaaliturvasta.

   • Jan

    Tuo riippuu täysin tilanteesta. Itse olin muutama vuosi sitten hyvin yksinkertaisessa kausityössä ja palkka oli vain muutama kymmenen euroa työttömyystukea enemmän. Sitten kun lisätään matkakustannukset niin kotona oleminen olisi ollut paljon kannattavampaa.

    • liisa

     Työmarkkinatuki on nettona noin 530€ kuukaudessa. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan suuruus riippuu viimeisen työsuhteen ansioista, ja se on niistä noin 60% brutto (ennakkovero valtiolle 25%). Ehkäpä tarkoitit
     sitä työttömyystuillasi?

     Ansiosidonnaista saa 400 päivää, ja jos työhistoriaa on alle 3 vuotta sitä saa 300 päivää ja yli 58 -vuotiaat, joilla työhistoriaa viim.20 vuoden aikana 5 vuotta, saavat sitä 500 päivää. Pitkäaikaistyöttömillä tarkoitetaan työttömiä, jotka ovat olleet työttöminä yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta. Ja siis saavat työmarkkinatukea, eivät ansiosidonnaista.

     • AMK

      Huomio :palkka oli muutaman kymmenen euroa enemmän työttömyyskorvausta.Totuushan on se jos saat työttömyyskorvausta 530 euroa vero on 20%ja jos saat palkkaa n.1250 ekee vero onkin n.5 prossaa(riippuen kunnan veroprosentista).UUtta verokorttia:Vero.fi. Jos olet sossun asiakas veronpalautukset otetaan tuloina huomioon,mutta jos saat mätkyjä se ei vaikuta miteenkään menoihin.
      ,herrat ovat sulassa sovussa päättäneet yhteistoimin työttömät ovat rikollisia ja silti he haluavat heidät nipinnapin hengissä säilyttää(mikä sitten on hengissä säilymisen kriteeri????)Suomi nousee kun orjia saadaan enemmän…mitäs herrat tekee eivät ainakaa kiitä työttömiä-kuinka heidän toimeentulonsa nousi.LISÄÄ MINULLA MENEE HYVIN ja toivottavasti myös ystävälläkin hän tätä toivoi.”terveisin sos hallitus made in finland”

 9. Tero Sivula

  Pakkotyö 9€ päivä. Itse olen odottanut sitä päivää kun minut ”pakkosiirretään” orjatyökeskukseen. Onneksi olen tehnyt jo valmiiksi Davidin tähden, ompelen se rintaan. Hävytöntä kun valtio ei niitä kustanna, muistelen että muutama kymmenen vuotta sitten jossakin valtiossa piti myös itse kustantaa tähti itse, suurin osa tähtimerkkien omistajista toki saivat ilmaisen lomamatkan junalla myöhemmin. Toisaalta näin 100-vuotias suomi kunniaksi väärinpäin oleva pieni suomenlippu olisi varmaan osuvampi. Sakua kompaten, mikä vaikutus olisi jos kaikki pakkotyöllistetyt laittaisi david tähden rintaan?

  • stunned

   Reichsbahn peri maksun jokaiselta kuljetettavalta. Alle nelivuotiaat kuskattiin ilmaiseksi. Kuljetus oli naamioitu ”siirroksi työhön itään”, mitä tarinaa osaltaan tuki vaatimus, että jokainen maksaa junalippunsa itse.

  • tyätön

   Itse asiassa kyseisessä valtiossa (siis siinä vanhemmassa) epäsosiaalisten henkilöiden tunnus oli musta kolmio. Myös pitkäaikaistyöttömät laskettiin epäsosiaalisiksi henkilöiksi. Kovin yleisesti ei ole tiedossa, että jossain vaiheessa työstä kaksi kertaa ilman syytä irtisanoutuneet joutuivat keskitysleirille. Keskeisin syy oli halu hankkia ilmaista työvoimaa keskitysleirien yhteyteen perustettuihin tehtaisiin.

   Mutta tämähän on jo muinaista historiaa?

   • stunned

    ”Mutta tämähän on jo muinaista historiaa?”

    Sepäse. Kaikki vanha onkin taas jo uutta. Lisäksi keksitään tarmolla uusia nimikkeitä vanhalle sisällölle, kuten erilaiset päällekkäiset peitetermit palkattomalle työlle.

    Siitä mustasta kolmiosta, joka oli arbeitsscheu- ja asozial-ryhmään luettujen tunnus: kolmio oli puolikas Daavidintähdestä. Siis ”työujot” ja ”epäsosiaalit” tapaukset.

 10. Juha Tanska

  Saku, sinä oletat automaattisesti että seurakunnat tarjoavat ruohonleikkuuta työkokeiluksi. Ilmeisesti tietosi seurakuntatyöstä ovat todella vajavaiset. Olisi muutenkin kannattanut lukea huolella tuo raportti. Minun kokemukseni on että seurakunnat ovat tehneet hyvää työtä resurssiensa puitteissa varsinkin nuorten työttömien tukemisessa. Toki ohilyöntejäkin tapahtuu. Myös vanhemmat työntekijät ovat monesti löytäneet uuden uran seurakunnan työntekijöinä, kuten eräskin entinen rekkakuski, joka työkokeilun jälkeen on noussut jo ylivahtimestarin tehtävään. Seuraavassa vielä raportin mietinnöistä: 1.) ohjaus ja tuki: työkokeilussa oleville haetaan henkilökohtaiset ohjaajat, joille tarjotaan tukea ja konsultaatioapua
  2) motivoivat tehtävät, joihin tarvitaan tekijä ja joita halutaan tehdä
  3) seurakunnan antama lisätuki: palkkatuetussa työssä työntekijälle maksetaan palkkaa.
  4) aktiivinen kartoitus ja tuki työkokeilun jälkeisen ajan vaihtoehdoista: jo prosessin alusta asti etsitään aktiivisesti opiskelu ja työllistymismahdollisuuksia. Prosessin tavoitteena on avata mahdollisuuksia avoimille työmarkkinoille tai tukityöllistymiseen. Olennainen osa on vahvistaa elämänhallintaa ja osaamisen kokemusta.

  • Jari Kähkönen

   Ja Juha Tanska taas kieltää työttömien ihmisten ihmisarvon olettaen, että työn osattomuus olisi ainoa tai edes merkittävin ongelma asiassa. Mihin motivointi perustuu, jos sen kohde LEIKKII OLEVANSA TÖISSÄ sitä tosiasiallisesti kuitenkaan olematta? Ei ole työsopimusta eikä vastiketta. Jäljelle jää vain työliikkeiden tai niitä läheisesti muistuttavien puuhastelueleiden tekeminen. Niinikään, minkä arvoiset ovat auttamisen metodit, jos ne perustuvat ihan silkkaan toiveajatteluun?

   Palkkatuki on Te Palveluiden päätös. Ja vaikka saisikin, niin montaa työpaikkaa ei kirkon määräysvallassa olevissa paikoissa kuitenkaan tule vuosittain auki, että sillä olisi jotain väliä. Myös kirkon henkilökunta voi olla hyvinverkostoitunutta, terävällä ihmissilmällä sekä hyvillä tiedonhankintataidoilla varustetttuja, mutta aivan yhtä he hyvin he voivat olla peukalo keskellä kämmentä, kiinnostus oman navan suunnassa ja ainoa kontaktipinta vain toisissa samanlaisissa. He(kin) kun ovat (vain) ihmisiä.

   Tekoauttajuus ja hyväntekijän leikkiminen tässä villitsee, jonka vuoksi enemmänkin tärvellään kuin tehdään hyvää. Jos olisi jotain oikeasti haluttu tehdä, olisi ilman sen suurempaa torven edellään soitattamista laitettu hakuun riittävän pitkiä määräaikaisia palkkatukipaikkoja sen mukaan mitä paikallisseurakuntien kyky ottaa vastaan mahdollistaa tai siellä olevat tarpeet vaativat. Edes nollattu se päivälaskuri, jos eivät työnantajan ja työttömän työnhakijan tarpeet todellakaan mitenkään muuten kohtaa.

   Ja nyt vielä kiusallisen todellisuuden muuksi muuttamiseksi Sakarin blogissa hyppäävät niin kirkon viestimiehet kuin fariseukset itsekin sananlässytyksin tapahtunutta vahinkoa peittelemässä. En tiedä, että kuka tämän ätäkin teki, mutta hieno veto oli jokatapauksessa. Saada nyt evlut hyväuskoista hölmöyttään juoksemaan suoraan päin seinää, kun jäädään kiinni samasta ihmisarvoa halventavasta pelleily- ja pakkotyöstä mitä jo puoli maata teetti työttömillä onnettomilla tätä ennenkin. Se, että Juha Tanskalle tuli paha mieli kirkon haukkumiskokemuksesta, on asiaan nähden mitättömin mahdollinen pikkuseikka.

 11. töytön

  Eiköhä ala olla jo nyt kiire sitä palkkatukea hakea. Haiskahtaa juurikin kausitöiden teettämisestä ilmaiseksi säästösyistä.

 12. Kari Latvus

  Kiitos Saku,
  jatkuvasta huomiostasi kirkon ajatuksiin nykyisen pahan työttömyystilanteen tekemisestä paremmin tunnetuksi ja hyvin toimintatapojen kehittämiseksi. Oma pihalla oleva halkourakkani pitää sormet moottorisahassa kiinni, mutta lyhyet kommentit tekstiisi kahvitauolla.

  Ensiksi. Olet huolissasi, että nyt kirkko mokaa pahasti, vaikka väittää tekevänsä hyvää. Voihan siinä näin käydä, jos ei lueta blogeja, käydä tuhatta keskustelua somessa ja käännetä uudestaan ja uudestaan samoja kiviä. Mutta, jos kirkko tässä mokaa, niin se ei johdu pahasta tahdosta, se ei johdu halusta käyttää hyväksi työttömiä, ja se ei johdu halusta teettää ilmaista työtä. Kirkko voi olla hölmö ja sinisilmäinen (toivottavasti ei ole), mutta ei Jeesuksen seuraajat eivät voi ryhtyä riistäjiksi. Se olisi Jeesuksen reitiltä lipeämistä

  Toiseksi. Kiinnität huomiosi esimerkkiin, joka raportissa on. Esimerkissä tarjottaisiin mielekäs ja hyvä, liki vuoden yhdistelmä vapaaehtoista työkokeilua (voi olla 1-6 kk) ja sen jälkeen vapaaehtoista tukityöjaksoa (voisi olla esim 3-4 kk). Tuo on esimerkki, joka voi olla hyvä, kun vaihdetaan alaa ja opetellaan uutta työtä. Se on esimerkki, joka voi olla hyvä, työttömyys on kestänyt tuhansia päiviä.
  Jälkiviisaasti on sanottava, että työryhmän olisi varmaan pitänyt kirjoittaa esimerkit kaksi ja kolme, jossa näkyisivät erimittaiset ajat näkyvissä. Ja voihan jossain kohdassa olla paras ratkaisu puolin ja toisen, että tarjotaan vain 3-4 tukityöjakso. Jos se on paras tulos, niin upeaa. Tukipäätökset tekevät viranomaiset, mutta keskusteluja on käyty ja käydään, jotta tukirahoista tulee totta.

  Vielä kolmas pointsi. Ja tämä on hiukan tyhmä hallintojuttua, mutta kerronpa kuitenkin lyhyesti kirkon päätöksenteosta, koska se on olennaista asian kannalta. Nyt on kirkossa saatu valmiiksi työryhmän raportti, joka on julkistettu. Seuraavaksi sen ajatuksia viedään käytäntöön, mutta se ei tapahdu keskusjohtoisesti, koska seurakunnat ovat taloudellisesti itsenäisiä. Raportti ei ole keskusjohdon määräys, jota nyt viedään seurakunnissa läpi. Sen sijaan vuonna 2017 muutamissa seurakunnissa pilotoidaan, testataan ja katsotaan, mikä toimii. Pidetään se mikä on hyvää ja heitetään pois toimimattomat ideat.
  Nyt ihan alkumetreillä on jo syntynyt hyviä jatkoideoita (kiitos sinun blogisi ja sen kyynisen epäilyn). Esiin on noussut selkeä tarve laatia kirkon työllistäjän eettiset ohjeet. Näitä tarvitaan erityisen paljon nyt, kun pitkäaikaistyöttömyys on huipussa ja pelkkä avointen työmarkkinoiden apu ei juuri yllä pitkäaikaistyöttömiin. Tehdään nuo eettiset ohjeet avoimessa keskustelussa.

  Nyt kahvitauko on ohi ja tämä Imagen blogien edistämisen aika on ohi. Voi hyvin ja ideoidaan hyvää työttömien eduksi!

  • liisa

   Kun työttömyys on kestänyt tuhansia päiviä, niin silloin on hyväksi tehdä palkatonta työtä? Ajatus on kirkon taholta varmaankin täynnä hyvää tahtoa, mutta minusta Saku avasi ongelmat hyvin. Tämä hyväntahtoisuuden pähkinä sisältää ajatuksen, että työnteosta ei tarvitse maksaa palkkaa, ei etenkään jos on ollut poissa varsinaisesta työelämästä pidempään.

   Tuhat päivää on noin kolme vuotta. Vanhempainvapaalla ja kotihoidontuella voi olla suurinpiirtein saman ajan poissa työelämästä. Erona työttömään on ainoastaan, että pienten lasten vanhemmilta ei kolmessa vuodessa katoa jo hankittu koulutus, työkokemus ja osaaminen, mutta työttömältä se katoaa kuin taikaiskusta – simsalabim! – jonnekin. Työtön muuttuu kolmessa vuodessa täysin osaamattomaksi, kykenemättömäksi ja taidottomaksi tossukaksi, joka ei osaa enää yhtään mitään.

   Työttömyys ei ole työttömän sairaus vaan yhteiskunnan mätäpaise. Työtön voi olla sairas ja sairastua, kuten muutkin ihmiset, mutta silloin tarvitaan ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluja. Palkaton työnteko ei paranna sairaita. Sokeat eivät saa sillä tavoin näköään takaisin eivätkä rammat kävele. Terveitä tuskin virkistää työnteko, josta ei saa kuin armonpaloja ruokapöytään.

  • Jari Kähkönen

   Luuleeko tämä kirkon viestimies Kari Latvus tosiaan, että kelvoton teko muuttuu kelvolliseksi sillä, kun hän lällättää rivitolkulla asiaan jotakuinkin ehkä liittyvää tai liittymätön, sekä lopuksi kiittelee keskustelusta? Et oikeasti fuulaa yhtään ketään ja epäilen voitko saada hyväksyntääkään aktiivisuus- ja myötäelämispisteiden kautta. Jos taas päämääränä on muuttaa omaa suhdetta tähän skandaaliin, siihen on vielä huomattavasti matkaa. Tuskin keskustelu laantuu tai miksikään tulee näiden markkinointiviestinnällisten katkojesikaan kautta. Kirkko teki törkeästi työttömiä kohtaan. Piste.

   • AMK

    Kova kolaus
    Kun Kari Latvus irtisanottiin, hän tunsi itsensä tarpeettomaksi.

    22.10.2013 19:53 KAISA HALONEN SIRPA PÄIVINEN
    Toukokuussa 2012 Kari Latvus sai potkut. Viitisen minuuttia kestänyt puhelu lopetti parikymmenvuotisen työsuhteen.
    Latvus oli työskennellyt Diakonia-ammattikorkeakoulussa sen suunnitteluvaiheesta alkaen. Irtisanomisen aikaan Latvus oli vapaalla työstään diakonian yliopettajana ja toimi Helsingin yliopistossa Vanhan testamentin eksegetiikan yliopistonlehtorina. Kun puhelu tuli, hän oli Jerusalemissa kiertelemässä museoita ja arkeologisia kohteita.
    Puhelun jälkeen Latvuksella oli epätodellinen olo.
    – Tunnelma oli aivan surrealistinen, absurdi. Ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Horisontti ja mittakaava olivat pois paikoiltaan, Latvus muistelee.
    Irtisanomista perusteltiin tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Diakonia-ammattikorkeakoulussa haluttiin valmistautua valtionavun supistuksiin ja samanaikaisesti suunniteltiin uutta organisaatiomallia. Latvuksen lisäksi myös 11 muuta joutui lähtemään.
    – Kun yt-prosessia käydään, toimivapaalla tai sairauslomalla oleva on helppo uhri. Häntä ei tarvitse kohdata kasvokkain, Latvus miettii.
    Irtisanotuista monet, kuten Latvus itsekin, olivat päälle viisikymppisiä ja muutama jäämässä lähiaikoina eläkkeelle pitkiltä sairauslomilta.
    – Minusta heidän irtisanomisensa oli moraalitonta. Miksi ei voinut odottaa, että he jäävät eläkkeelle?
    Nyt Latvus kertoo irtisanomisuutisia kuullessaan miettivänsä, ovatko ne aina välttämättömiä.
    – Totta kai taloudellisia realiteetteja on katsottava, mutta toivoisin työnantajilta halukkuutta etsiä muitakin ratkaisuja kuin irtisanomiset. Joskus voitaisiin selvitä lomautuksilla, ja lomautusten pitäisi koskea myös johtoa. Jos johtokin joustaa, se luo hyvää ilmapiiriä ja uskoa tulevaisuuteen. Se, että työnantaja kunnioittaa työntekijöitä, tuottaa tulosta myöhemmin.
    Hidas toipuminen
    Kun Latvus palasi Israelista Suomeen, hän tunsi putoavansa pimeään kaivoon.
    – Ensimmäinen kuukausi oli pelkkää pimeää. Kyselin, onko tekemälläni työllä ollut mitään merkitystä ja arvoa. Miksi-kysymyksiini en saanut työnantajalta vastausta. Hoettiin vain ”tuotannolliset ja taloudelliset syyt” -mantraa.
    Latvus kertoo olleensa aina hyvin työorientoitunut. Lehtorina ja yliopettajana hän teki töitä niin kuin olisi työskennellyt omassa yrityksessään. Papin ja tutkijan ammateissa raja yksityiselämän ja työn välillä on hänen mukaansa muutenkin häilyvä.
    Jaloilleen selviäminen oli hidasta. Vielä puoli vuotta irtisanomisen jälkeen Latvuksen oli vaikea lukea ammattikirjallisuutta ja viimeistellä keskeneräisiä tutkimustöitään.
    – Minun piti opetella rauhoittamaan sisäinen kohina. Kotona en osannut keskittyä, vaan minun täytyi mennä kirjastoon työskentelemään.
    Kolhittu ammatillinen itsetunto kohosi kahdessa kansainvälisessä kokouksessa. Toisessa perustettiin kansainvälinen diakonian tutkimuksen seura ja Latvus valittiin sen varapuheenjohtajaksi. Toisessa hän sai muilta Raamatun köyhyystekstien tutkijoilta myönteistä palautetta tutkimustyöstään.
    – Ne olivat minulle tärkeitä tapahtumia, koska tunsin itseni tarpeelliseksi. Tekemiselläni oli jokin merkitys. Jokainen työtön joutuu kysymään, tarvitaanko häntä enää. Jos tulee jatkuvasti torjutuksi, toipuminen voi olla hidasta.
    Latvus päätti, ettei hän piilottele potkujaan. Hän kirjoitti niistä avoimesti blogissaan ja sai valtavasti myötätuntoista palautetta.
    – Kokemukseni on, että kannattaa mieluummin tulla esille ja jakaa ahdistuksensa kuin jäädä yksin itkemään. Kirjoittaminen oli minulle terapeuttista. Vaikeita asioita voi käsitellä vain jakamalla. Mitä enemmän jotakin yrittää salata, sitä syvemmälle sisimpään se menee.
    Kova halu töihin
    Samaan aikaan Latvus etsiskeli töitä. Teologian tohtorin koulutusta vastaavia paikkoja ei kauheasti ole avoinna. Lisäksi hän oli silloin jo 53-vuotias.
    – En miellä itseäni vanhaksi, mutta irtisanomisen jälkeen alkoi tulla sellainen olo, että jos haluan päästä takaisin työelämään, minulla on kiire. Hain varmaan yli kymmentä työpaikkaa, sekä kirkosta että yliopistolta, Suomesta ja ulkomailta.
    Maalaisjärjellä voisi ajatella, ettei asiantuntijatehtäviin vaadittava osaaminen katoa iän mukana – pikemminkin päinvastoin. Latvus hymähtää ja sanoo, että ensinnäkin vanhoille työntekijöille on maksettava ikälisiä ja parempaa palkkaa.
    – Vanhemmat työnhakijat voivat myös olla niin itsetietoisia ja osaavia, että heidän palkkaamistaan saatetaan pelätä. Heikko johtaja ei halua vahvoja alaisia. Monella on myös sellainen mielikuva, että osaaminen kapeutuu taidon ja kokemuksen karttuessa. Aletaan pitää ylipätevänä ja ylikoulutettuna.
    – Saatetaan myös epäillä, tulisiko tai jäisikö hakija todella töihin. Kokemuksesta voin sanoa, että tuollaiset pelot ovat epärealistisia. Ainakin minulla oli kova halu päästä töihin.
    Sitten tapahtui onnellinen käänne. Latvus sai puolipäiväisen pätkätyön merimiespappina. Siinä sivussa hän tekee teologina keikkaa ja päätoimittaa Kirkonkellari-verkkolehteä.
    Kirkko ja köyhät
    Tutkijana Latvus on kokenut kutsumuksekseen nostaa esiin köyhyyteen, huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen liittyviä teologisia kysymyksiä. Suhde köyhyyteen on hänen mukaansa yksi läpi Raamatun kulkevista punaisista langoista. Jos köyhyyttä käsittelevät tekstit jätettäisiin pois, Raamatun sisältö muuttuisi olennaisesti.
    – Jeesus eli köyhyyskulttuurin keskellä. Evankeliumit on suunnattu juuri köyhille. Vanhan testamentin puolella esimerkiksi Jobin kirjan keskeinen kysymys on se, onko Job kohdellut köyhiä oikein.
    Latvuksen mielestä hengellisiä kysymyksiä ei voi erottaa sosiaalisista kysymyksistä. Sen sijaan, että keskityttäisiin pohtimaan pelkkää sielun pelastusta ja taivaspaikkaa, koko maailma pitäisi nähdä Jumalan valtakuntana.
    Tulevia pappeja opettaessaan Latvus on havainnut, että sosiaalisia kysymyksiä käsitellään yliopistoteologiassa todella vähän.
    – Pappeja pitäisi jotenkin valmistaa kohtaamaan tämä maailma, jossa elämme. Köyhien maailmaa eivät kirkossa tunne muut kuin diakoniatyöntekijät. Kohtuuttoman paljon voimia ja aikaa on mennyt kirkon sisäisiin vääntöihin.
    Repivien riitojen lisäksi kirkon huolenaiheita ovat laskeva jäsenmäärä ja heikentyvä talous. Latvus muistuttaa, että Suomen luterilainen kirkko on hyvin rikas, jos sitä vertaa muihin kirkkoihin.
    – Vauraudesta on ollut se seuraus, että ei ole tarvinnut aidosti kysyä, mihin ihmiset tarvitsevat kirkkoa. Toivoisin, että kirkko voisi olla lähempänä arkisia tilanteita ja ihmisten elämää. Mutta se edellyttäisi toisenlaista työtapaa ja asennetta. On ollut vanha perinne kutsua ihmisiä jonnekin kirkon ehdoilla, mutta yhä enemmän pitäisi kulkea rinnalla ja mennä sinne, missä ihmiset ovat.
    Otetaan esimerkiksi vaikkapa Latvuksen lailla työttömiksi joutuneet. Läheisensä menettäneille seurakunnissa on sururyhmiä, eronneille eroryhmiä. Onnettomuuden tai väkivallan järkyttämille järjestetään hiljaisia hetkiä ja suruhartauksia. Osaamista siis on – eikö sitä voisi käyttää työttömienkin tukemiseen?
    – Pitkäaikaisen työsuhteen katkeaminen voi olla yhtä suuri kriisi kuin avioero. Yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat tällä hetkellä arkipäivää monelle. Se voisi olla kirkolle mahdollisuus avata ovia, kuunnella ja tarjota tilaa suremiseen. Voitaisiin tehdä yhteistyötä esimerkiksi työttömien yhdistysten kanssa, Latvus ehdottaa.
    Hän muistuttaa, että kirkko ei voi sivuuttaa niitä, joilla menee huonosti, eikä heitä voi ulkoistaa pelkästään diakoniatyön vastuulle.
    – Tuntuu siltä, että köyhät, työttömät tai syrjäytyneet eivät nykyisin ole koko kirkon asia, vaan heidät muistetaan, kun kirkon kilpeä halutaan kiillottaa.

    LISÄÄ NÄISTÄ AIHEISTA:
    Vantaan lauri
    JAA TÄMÄ ARTIKKELI:
    Luetuimmat
    TÄNÄÄN
    VIIKKO
    KUUKAUSI
    1
    Uutiset
    Pantapaitaperjantaina pappeja kannustetaan pukeutumaan papiksi
    2
    Puheenvuorot
    Kolumni: Sieluja pelastamaan
    3
    Uutiset
    Taksifirma kampanjoi syrjintää vastaan
    4
    Ihmiset ja elämä
    Arvio: Ateneumissa on esillä maulla ja rakkaudella koottu taidekokoelma
    5
    Uutiset
    Piispa Tapio Luoma: ”Turvapaikkapäätösten lukeminen kritiikkiä yhteiskunnan arvomaailmaan”
    NÄYTÄ ENEMMÄN

    Juttuvinkki
    Lähetä juttuvinkki Kirkko ja kaupunki -mediaan.

    LÄHETÄ
    Uusimmat
    1
    Uutiset
    Piispa Tapio Luoma: ”Turvapaikkapäätösten lukeminen kritiikkiä yhteiskunnan arvomaailmaan”
    2
    Ihmiset ja elämä
    Minna Canth oli uskonnollisesti radikaali
    3
    Ihmiset ja elämä
    Vapaasukeltajalla aika katoaa veden alla
    4
    Usko ja toivo
    Taivaan tähden: Vastuun askel
    5
    Uutiset
    Kallion seurakunnan luottofillarit palkittiin vuoden pyöräilytekona – mutta nyt niiden aika on ohi

    AIHEET

    Uutiset

    Ihmiset ja elämä

    Puheenvuorot

    Usko ja toivo

    Kirkko ja Kaupunki -TV

    RSS-syötteet

    MENOT

    HELSINKI

    ESPOO

    KAUNIAINEN

    VANTAA

    TOIMITUS

    YHTEYSTIEDOT

    MEDIAOPAS

    toimitus@kirkkojakaupunki.fi

    juttuvinkit@kirkkojakaupunki.fi

    mielipiteet@kirkkojakaupunki.fi

    LUE NÄKÖISLEHTEÄ

    Etusivulle
    No ,ei ollut hätää hänellä,hän sai uuden työpaikan?vai saiko???Hän ei tarvinnut palkatonta työtä jaloilleen pääsimeksimään,ei tarvinnut 6 kuukauden palkatonta työkokeilua.Mitähän puoluetta edustaa?????Vaikka puhuvat puolue ratkaisee kaiken.Ei varmaan pääse työkokeiluun jos ei ole saman puolueen jäsen kuin päättäjä,no ei ainakaan palkkatyöhön ei pääse orjaksi kylläkin.Kirkkokin on poliittinen instanssi.Jos omistat heille sopivan poliittisen passin voit vaikka päästä orjatöihin.Oliko rumasti sanottu…sehän riittä sorry siitä-taivaassa nähdään.
    ,

 13. Ville

  Vähän mietityttää nämä kirkon esittämät kustannuslaskelmat tässä. Jos he olisivat ottamassa hankkeeseen henkilöitä, joilla on kertynyt 24kk työttömyyttä 28kk:n tarkastelujaksolla, niin kolmannelle sektorille työllistämiseen on mahdollista saada 100%:n palkkatuki. Eli kirkon kustannukset saattavat olla ihan pyöreä nolla ainakin työllistetyille maksettavan palkan osalta. Ja jos aikovat palkkatukea hakea, alkaa olla jo kiire, koska kolmannen sektorin palkkatukimäärärahat loppuu aina ensimmäisenä ja on ihme jos niitä rahoja riittää edes kesään asti. 6kk päästä ei ole mitään toivoa, ellei heillä ole jotain omaa korvamerkittyä pottia tätä hanketta varten.

 14. Jyrki


  Näen tässä avauksessa paljon hyvää. Erityisen hyvänä pidän sitä, että kirkko haluaa olla mukana työttömyyskeskustelussa ja antaa äänen työttömille.

  Itse olen äärikyynikko asian suhteen ja en näe yhtään mitään hyvää. Ja toteankin, että jossain vaiheessa ääni annetaan vain niille työttömille, jotka puhuu vain hyvää ja kaunista palkattomasta orjatyöstä kirkon eduksi ja kilven kiillottamiseksi 9e/pvä orjatyön suhteen. Voi toki pieni soraäänikin olla hyvän puhumisessa seassa muodon vuoksi, mutta kunhan pääsääntöisesti ylistystä riittää kuin hartaimmassa ylistysvirressä kirkkourkujen pauhatessa taustalla, että näin on.

  Työttömien parasta tässä ajatellaan siinä kuulette itse, kun työtön/työttömät näin toteaa itsekin haravanvarressa ja ruohonleikkurin kahvassa jne. Kirkon mailla 9e/pvä orjatyössä kuntoutuessaan.

  Ja voihan tulevaisuudessa olla niinkin, että vääränlaista, mutta täysin totuuden mukaista palautetta julkisesti antaneet 9e/pvä orjat löytää itsensä hyvin äkkiä karenssista. Tätähän toteutetaan käsittääkseni ainakin jo yhdellä 9e/pvä orjatyöpajalla yhdessä suomen kunnassa. Johon löytyy asian todistavaan kuvaan orjatyöpajan säännöistä, joka otettu julkiselta ilmoitustaululta orjatyöpajassa. Linkki kuvaan löytyy kommenteista Sakun blogin toisesta jutusta.

  Säännöissä uhkaus työttömälle esitetään ”vääränlaisesta” vaikka olisikin totuuden mukaisesti annetusta julkisesta palautteesta. Niin säännöissä hyvin selkeästi kerrotaan karenssin langettamisessa tästä hyvästä. Joten eiköhän siitä tule aivan yleinen käytäntö vielä joku päivä 9e/pvä orjatöissä kautta maan. Se on varma en epäile yhtään. Kysymys on varmasti vain enää siitä, että milloin tämä on vakiosääntö jokaisessa 9e/pvä orjatyössä. Sillä tavalla 9e/pvä orjatyö kulissit pidetään vaikka väkisin pystyssä tulevaisuudessa.

  Ja maailman laajimmalle levinneimmässä kirjassa, jonka kirkkokin varmasti hyvin tuntee tai pitäisi tuntea. Niin uskon, että siellä jostain tuollaisesta varmasti varoitellaan muodossa ja toisessa. Joten toivottovasti ymmärtävät kirkossa mille alueelle ovat nyt harhautumassa pahan päiväisesti. Ahneus on vakava asia se vie turmioon varsinkin kun se kohdistetaan heikompiin…

 15. Rosa Warski

  ”Jostain syystä pitkäaikaistyöttömiä pidetään lähtökohtaisesti syrjäytyneinä reppanoina, jotka tarvitsevat tukea jopa aamulla heräämiseen. Kyllä heitäkin joukossa on, mutta heidän oikea paikkansa on kunnan järjestämä kuntouttava työtoiminta.

  Eivät pitkäaikaistyöttömät ole mitään kädestä talutettavia reppanoita. Heidän ainoa ongelmansa on palkkatyön puute, eikä se ongelma parane palkattomalla työllä ja rinnalla kulkemisella.”

  Lyhyenä huomautuksena tähän, että pitkäaikaistyöttömillä on huomattavasti erilaisia mielenterveysongelmia ym. terveysongelmia. Tällä on paljon vaikutusta työllistymiseen. Itse epäilen suuresti, että nämä kuntouttavalla työtoiminnalla paranisivat.

  Asiaa on selvittänyt kuntoutuslääkäri Raija Kerätär. Lainaus 12.11.2010 YLE:n uutisesta:

  ”Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär on kierrellyt kymmenkunta vuotta Pohjois-Suomen työvoiman palvelukeskuksia ja selvitellyt, miksi moni pitkäaikaistyötön ei työllisty lukemattomista tukitoimista ja kokeiluista huolimatta. Hän on koonnut yhteen toissavuoden kokemuksensa artikkeliksi Lääkärilehteen.

  – Suurin syy on, että he ovat niin sairaita, ja että sairaudet ovat hoitamattomia, Kerätär kiteyttää.

  Palvelukeskukset listasivat hänelle 250 pitkäaikaistyötöntä, joille oli tarjottu lukuisia kursseja, monenlaisia tukitoimia ja työkokeiluja. Kerättären tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia tästä pitkäaikaistyöttömien kovasta ytimestä oli täysin terveitä.

  Kerättären hämmästykseksi 65 prosenttia poti työkykyä heikentäviä mielenterveyden häiriöitä.

  Yksikään sairaista ei ollut saanut hoitosuositusten mukaista hoitoa.”

  Viite: http://yle.fi/uutiset/3-5668851

  Eli: 96% pitkäaikaistyöttömistä on sairaita, ja 65% heistä potee mielenterveyden häiriöitä. Sairauksia ja häiriöitä ei ole hoidettu.

  • Irma

   ””Eli: 96% pitkäaikaistyöttömistä on sairaita, ja 65% heistä potee mielenterveyden häiriöitä. Sairauksia ja häiriöitä ei ole hoidettu.””

   Tämä väite on oikein hyvä esimerkki miten propaganda on mennyt läpi. Nuo prosenttiluvut koskevat niitä pahnan pohjimmaisia pitkäaikaistyöttömistä. Valtaosaa pitkäaikaistyöttömiä ei vaivaa muu kuin palkkatyön puute.

   Linkki : https://www.uef.fi/documents/10975/266879/Keratar/5b17da23-b06b-476d-89f4-2002178d17a2

   • Rosa Warski

    Tässä asiassa voisi olla hyvä varoa ableismia ja pitkäaikaistyöttömien terveysongelmien mitätöimistä.

    Olen itse esimerkki pitkäaikaissairaasta, joka ei ole saanut asianmukaista hoitoa, joka on hakenut sitä vuosia, joka on psykiatrisen poliklinikan toimesta julistettu terveeksi ja jota on painostettu työkkäriin kokonaisen terveydenhuoltohenkilökuntatiimin voimin.

    Ko. tiimin psykiatri oli viiden minuutin sisällä valmis joko antamaan suljettua laitoshoitoa tai jättämään kokonaan hoidotta, mutta kieltäytyi kategorisesti kirjoittamasta sairaslomaa. Puhelu hänen kanssaan oli yksi traumatisoivimmista puhelinkeskusteluista, mitä olen kokenut. Ylilääkärille antamaani kirjalliseen palautteeseen ei vastattu, ja asiakkuus polilla lopetettiin siitä minulle mitään kertomatta. Asia selvisi vasta kun sossu soitti sinne, ja kuulemani perusteella hänelle kettuiltiin puhelimessa melkolailla.

    En tiedä olenko ”pahnan pohjimmainen”, mutta yksi Kerättären 250 henkilön otoksesta en ole.

    • Rintsu

     Rosa on tossa ihan asian ytimessä.

     Päihde- ja mielenterveysongelmat ovat sairauksia siinä missä muutkin sairaudet joten ainoa oikea osoite on niiden hoito.

     Jos ny vaikkapa päihdeongelmainen laitetaan ”kuntouttavaan työtoimintaan” ja hän joko jättää ilmestymättä tai ilmestyy krapulassa niin se ei olekaan sairaus vaan ”työvoimapoliittisesti paheksuttavaa käytöstä” josta ei ole luvassa kuntoutusta tai hoitoa vaan rangaistuksena 40% leikattu toimeentulotuki.

     • työtöntyötön

      Osittain totta. Olen myös nähnyt alkoholistin ”parantuvan” (eli pysyy selvinpäin) kuntouttavassa ollessaan ja pääsee lopulta myös palkkatuelle. Sitä en häneltä kysynyt kuinka paljon tähän raittiuteen vaikutti itse kuntouttava vai kävikö vain niin pohjalla että korkki on ainakin toistaiseksi pysynyt kiinni.

      Toisenlaisiakin tarinoita toki on. Ollaan poissa kuntouttavasta juurikin alkoholin käytön vuoksi enkä oikeastaan näe syytä miksi siitä pitäisi vielä rangaista. Useinhan he eivät hae mitään virallisia sairaslomia, osa syynä varmastikkin se etteivät pidä itseään sairaina eivätkä näe alkoholinkäytössään ongelmia.

     • Rosa Warski

      Kiitos Rintsu.

      Lisään tarinaani vielä, että ko. ”terveydenhuoltotiimi” kieltäytyi puoltamasta toivomaani psykoterapiaa seuraavalla perusteella,

      ”Terapia maksaa 70e kerta. Olet köyhä, eikä sinulla ole siihen varaa.”

      Kerroin tämän jälkikäteen sossulle. Hän pöyristyi, ja sanoi että mehän olisimme sen maksaneet.

      Kyseinen psykiatrinen poliklinikka kuuluu julkisen terveydenhuollon piiriin, ja on ymmärtääkseni yksi Suomen suurimmista. Se sijaitsee sosiodemografisesti köyhällä alueella. En siis usko olevani mikään ”yksittäistapaus”.

  • liisa

   Tämä Kerättären tutkimus siis väittää 250 pitkäaikaistyöttömän perusteella, että hänen tekemänsä johtopäätökset voi yleistää koskemaan kaikkia, noin puolta miljoonaa työtöntä. Totta varmaan se, että erilaisia terveysongelmia on myös työttömillä, mutta parantuvatko sairaat tosiaankin palkattomissa töissä? Sittenhän kaikki sairaat voitaisiin tervehdyttää sillä keinolla.

   • Rosa Warski

    Kerättäreltä olisi hyvä saada oma kommentti metodiikastaan.

    Hyvä on mielestäni kiinnittää huomiota siihen, että tutkimuksen tekoon on kulunut 10 vuotta. Kyse ei ilmeisesti ole siis mistään nopeasta ”täytä lomake” -kyselytutkimuksesta, vaan perusteellisemmasta yksilöiden tilanteen kartoittamisesta. Miten hyvin tästä voi vetää induktiolla johtopäätöksiä muun kuin Pohjois-Suomen, tai muiden työttömien tilanteeseen, on sitten oma kysymyksensä.

    Mitä työkyvyttömyyteen tulee, muistan useita kirjoituksia joissa henkilöt ovat valittaneet, että ovat jääneet asian kanssa täysin yksin. Apua ei ole saanut, eikä henkilöitä ole otettu todesta, varsinkaan KELA:n lääkärien toimesta. Mielenterveyden ongelmilla on Suomessa edelleen stigma, niitä salataan, eikä usein liitännällisiä somaattisia sairauksia hoideta kunnolla. Asiasta on kirjoittanut esim. Suomen Mielenterveysseura:

    ”Suuri enemmistö ihmisistä ei puhu omista mielenterveysongelmistaan, vaikka ne ovat tavallisia. Esimerkiksi 70 prosenttia masennuspotilaista haluaa salata tilansa, usein syrjinnän ja erilliskohtelun pelossa.

    Mielenterveyden ongelmiin liittyy myös fyysisiä sairauksia, joita terveydenhuollossa hoidetaan harvemmin ja huonommin kuin muiden suomalaisten sairauksia.”

    Viite: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%A4iri%C3%B6t/kohtaaminen-haastaa-mielenterveysongelmien-stigmaa

    Myös MTV on kertonut asiasta 12.12.2016:

    ”Taipale arvioi, että lähes 20 000 ihmiselle kuuluisi eläke jo nykylakien mukaan. Hänen mukaansa eläkekriteerit ovat lisäksi osin vanhentuneita eivätkä ota huomioon väliinputoajia, jotka eivät pärjää nykyisessä työelämässä.

    – Noin 70 000:lla ei ole mitään asiaa työmarkkinoille, vaikka töitä olisi tarjolla. Heidät voi laskea työhön kykenemättömiksi.

    Taipale on toiminut jo vuosikymmeniä sen puolesta, että työkyvyttömät saataisiin kortistoista eläkkeelle.

    Kuntoutuksen ylilääkäri Virpi Heikkisen väitös kertoo, että kaikki työkyvyttömät eivät edes tiedä eläkemahdollisuuksistaan. Monelta myös jäävät palvelut hakematta syrjäytymisen tai lannistumisen takia.

    Heikkisen mukaan työkyvyttömiä ei tunnisteta tarpeeksi hyvin julkisessa terveydenhuollossa eikä osata ohjata tutkimuksiin. Eräs ongelma on se, että työkykyä arvioidaan Suomessa yleensä työterveyshuollossa, jonne työttömät eivät pääse.

    Osalla työkykyarvioita oli tehty, mutta eläkelausuntoa ei tullut. Heidät oli todettu esimerkiksi vajaakuntoiseksi.

    – Heidän terveydentilansa oli näennäisesti otettu huomioon, mutta he päätyivät pitkäaikaistyöttömiksi.”

    Viite: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vaitos-liian-moni-tyokyvyton-jaa-ilman-elakepaatosta/6207520

   • AMK

    suurin osa työttömistä -sairaista saadaan terveiksi:hae työkyvyttömyys eläkettä jo tulee mustaa valkoisella,vakuutuslääkäri toteaa sinun olevan täysin työkykyinen,et päässyt edes määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jonka nimi on nykyään kuntoutustuki,silti työkkäristä ollaan viisaamassa kuntouttavaatyötoimintaa.TÄH??Miksi?
    Paperit kourassa olen työkykyinen,jotenkin on sekava tilanne jos lääkkeeksi tarjotaan palkatonta työntekoa.Ei tullut työministerille tälläistä ehdotusta kaikki vaivat parantuu palkattomalla työnteolla

    • AMK

     Lisäykseksi:Tämä on työttömille suunnattu valinnanvapaus SOTE,kaikki ovat terveitä kunhan ovat tehneet palkatonta työtä siihen asti kun saavat lopullisen rauhan ja kirkkokin tähän jo on kallistumassa.hmmmmmm

    • Rosa Warski

     Näinhän se tuntuu olevan. KELA:n lääkäreiden työkyvyttömyyseläkepäätöksiä monet pitävät jo huonoina vitseinä. Mutta mitä voi vakuutuslääkäriltä odottaa ?

     • AMK

      No hehän ajattelevat että palkattomalla työnteolla sokeakin saa näön takaisin,halvaantunut saa toimintakykynsä takaisin ja koska kirkkokin ottaa tähän osaa niin esirukoukset auttaa,paha juttu sinänsä sillä ei makseta asumiskustannuksia eikä elämistä (syödäkin työttömien pitää),iloinen uutinen sinänsä et tarvitse kuntouttavaa työtoimintaa, onhan sinut todettu täysin työkykyiseksi vähäinen kylläkin koska täysin työkykyisiä (vakuutuslääkärin todistuksella)määrätään laista huolimatta kuntouttavaantyötoimintaan .Oliskohan työministerillekin pitänyt määrätä palkatonta työtä niin parantuis työkykyiseksi,heidän sanontahan on työ on parasta lääkettä.
      Työttömiä kun haukutaan olisko aika vaihtaa haukkumisen kohdetta poliitikoihin,no jokainenhan jo tietää politiikot ovat valehtelijoita jotka ajavat vain ja ainoastaan omaa etuaan,niinkuin esim.nyky hallitus.

 16. Jamo

  Ehkäpä kirkko palkkaa kaikki ne joilla on H U O L I A!
  Nimittän itselleni saapui postissa:
  Kutsu palvelutarpeen arvioon työttömyyden perusteella”.

  5-sivuinen paperi allekirjoituksin täytettäväksi.

  Mikä tämä on?

  Sitten kohta 12: Huolen määrä
  ( )En ole huolestunut
  ( )Olen erittäin huolestunut
  ( )Olen hieman huolestunut

  Ööööö, siis huolestunut poliittisesta tilanteestako?

  Kohta 10.6: Oletko tyytyväinen elämääsi ja miksi?

  Ööööööö?

  Mikä ihme tämä lappunen oikein on? Onko se välttämättä täytettävä, Onko mentävä tapaamiseen? Onko lappunen allekirjoitettava?

  • työtöntyötön

   Älä täytä ennen kuin menet sinne. Kysy joka kohtaan tarkennuksia niin siinähän se aika menee. Kysy myös onko pakko täyttää.

   Enpä ole ennen moisesta kuullut vaikka kyllä minultakin kyseltiin moneltako herään. Mikäköhän siihenkin olisi ollut oikea vastaus? Jos vastaan kymmeneltä niin kuntouttava heilahtaa. Jos vastaan herään aina kuudelta niin työkkärin mielestä saatan olla sopimaton yötyöhön jne. Mitä teet päivisin jne. Mitä ihmettä nämä työkkärille kuuluvat? En ole ollut ainoastakaan työstä tai työkokeilusta päivääkään poissa ja palaute on muutenkin ollut hyvää.

   • Jamo

    Tarkennan kyselyn tulleen paikallisesta sosiaalitoimistosta. Siinä kysellään lisäksi rikosrekisteristä, ruuanlaittotaidosta, työkokemuksista, koulutuksesta, harrastuksista…

    Ymmärtääkseni tällaisiin kyselyihin ei kenenkään tarvitse vastata.

    • työtöntyötön

     Itsekkin monialaisessa palvelukartoituksessa (vai mikä se nyt olikaan) käyneenä niin ei tarvinnut kyllä tuollaista lappua täytellä. Itse jättäisin vastaamatta kaikkiin ruuanlaittotaitoihin ja montako kaljaa menee viikossa kysymyksiin vastaamatta. Miksihän ne sitten kyselevät koulutuksesta ja työkokemuksesta, etkö ole nuo asiat jo kertonut työkkärille?

    • töytön

     Noo vastaa, että et ollu Bodomin surmaaja ja säilykehernekeitto valmistuu näppärästi, oot olympialaisiin harjottelemassa pikaluistelussa. Kaikkee ne haluaaki tietää näköjään.. En siis halunnu kokkaustaitojas väheksyy, osaat varmasti. Huvittaa vaan mitä kaikkee työttömyyden ympärillä pyörii..

     • Jamo

      Lisäystä Palvelutarpeen arvioinnista

      Soitin sosiaalityöntekijälle ja kerroin etten näe tarvetta ko. tapaamiseen, koska olen työkykyinen ja etsin aktiivisesti työtä. Kysyin onko lähetetty kirje jokin virallinen tiedoksianto jota on pakko noudattaa. Vastasi ettei ole ja vain haluavat kertoa asiakkaille erilaisista tukimuodoista, kuten eläkkeestä ja terveydenhoidosta.

      No. Tänään saapui virallinen kirje:

      SHL/Parvelutarpeen arviointi ei johda palveluun-otsikolla

      Päätös / Perustelut

      …. sosiaalihuoltolain 36& mukainen palvelutarpeen arviointi… ei ole todettu edellytyksiä sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin.

      Päätös ajalle 22.03.2017 – alkaen toistaiseksi

      Muutoksenhaku viranhaltijan päätökseen.
      ————————————————————

      Mielenkiintoista. Onko minulta nyt evätty kaikki sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut? Kuinka saan ne takaisin?
      No, selvitin asian netin kautta. Joku voi pelästyä kunnolla tuollaisesta

 17. AMK

  enpä lukenut kaikkea,mutta Kari latvus sanoo…on tainnut unohtaa sanontansa kun ei
  tarvinnut ilman palkka työtä tehdä ”Hän muistuttaa, että kirkko ei voi sivuuttaa niitä, joilla menee huonosti, eikä heitä voi ulkoistaa pelkästään diakoniatyön vastuulle.
  – Tuntuu siltä, että köyhät, työttömät tai syrjäytyneet eivät nykyisin ole koko kirkon asia, vaan heidät muistetaan, kun kirkon kilpeä halutaan kiillottaa.” Mitä sitten tarkoittakiin …???Silti hän asiaa hoitaa ja mainostaa 6 kuukauden palkatonta työtä laupeuden työnä….työttömien pitää tehdä nykyään palkatonta työtä???ja jeesuksen mukaan mennään. Kuka uskoo uskontoon jos tälläisiä mieliala oman hyvän saamikseksi saajia (valehtiljoita) on?Joskus uskotaan johdatukseen mutta käytännössä hyväksikäyttöön???Onko hallitus jo päässyt kirkon sisällekin.???on nimittäin minulla ajankohtainen kysymys!Ollako vai eikö olla…kas siinäpä kysymys. Vastaus varmaan olisi palkaton työ.Kokoomus keskusta…???Mikä lie ei ainakaan todellinen halu auttaa pitkäaikaistyöttömiä-jos auttaminen on palkattomalla työnteolla…luulis papinkin tajuavan ei pelkällä pyhällä hengellä elä!

 18. Markku T Koivisto

  Olen sen verran ”nuori”, että muistan ajan, kun oli työvoimatoimisto. Sieltä sai jopa palvelun tapaista, kun jaksoi vähän jonottaa. Nyt on TE-toimisto. Sieltä saa…pirun kallista puhelinaikaa.

 19. AMK

  ”sinulle on maksettu työmarkkinatukea….yhteensä 261päivältä” Kelan sivuilla vuodesta2005.Pääsin työmarkkinatuelle tämän vuoden alusta,työmarkkina tukea on siis maksettu 50 päivältä.Työttömien rikokset eivät nähtävästi nollaudu ikinä,vaikka rangaistuksen on kärsinyt,toista se muiden rikosten tekijöiden on, työtön on rikollisista pahin jota täytyy jopa kirkon avustuksella painaa maahan palkattomalla työnteolla.

 20. Kirkosta eronnut

  Kirkkohallitus on sidoksissa valtioon ja sen herroihin, koska tarvitsee valtionapua toimintaansa ja eräänä päivänä ovat kokonaan valtion rahoituksessa. Sen takia en ihmettele yhtään tätä heidän viimeistä temppuaan työttömille.

 21. Kaapo

  Kun tämä kirkko Kari Latvuksineen ei vaan tajua, että ei se orjatyö ole se mitä me työttömät haluamme tehdä. Ei minulla eikä kellään muullakaan tuntemallani työttömällä ole mitään vaikeuksia saada arkeaan edes jotenkin mielekkäästi kulumaan. Siihen emme tarvitse orjatyötä, vaan puuteemme on PALKASSA:RAHASSA:EUROISSA:ERÄÄNTYNEISSÄ LASKUISSA:RUUAN PUUTTEESSA. EI ajan käytössä ja kirkon pönkittämänä eli kiusaamina repimään itseämme ilmaiseksi ties minne ja tuntemaan itsemme pakotetuiksi hyväksikäyttöön. Se vain ahdistaa. Ajatus siitä, että taas on jonnekin mentävä rehkimään ja hyödyn kerää jokin toinen taho. EI innosta vaan ahdistaa. Miksi en saa olla rauhassa siellä missä ITSE haluan ja tehdä jotakin itseäni kiinnostavaa ja mielekästä, kuten vaikka etsiä palkkatöitä tai opiskella itsenäisesti tms..mutta ei, koska kirkko tarvitsee ja haluaa ilmaisen työpanoksesi.

Kommentoi »

Comments are closed