Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uusi normaali

Suomen henkinen ilmapiiri näyttää vajonneen lopullisesti ihan pohjalle. Joidenkin päivien uutisoinnista sen näkee selvästi, ja tänään  sen näkee erityisen selvästi.

Turvapaikanhakioiden mielenosoituksen teltta yritettiin varhain aamulla polttaa. Poliisi tutkii oliko teko tahallinen ja heitettiinkö jotain palavaa. Paikalta ei löytynyt esinettä, jolla palo olisi sytytetty. Rikosnimikkeenä on lievä vahingonteko.

Siis hetkinen. Teltassa oli ihmisiä, joiden terveydelle ja hengelle aiheutettin vakavaa vaaraa. Rikosnimikkeen pitäisi olla tuhotyö, jolla entinen murhapoltto on nykyisin korvattu. Silminnäkijät havaitsivat juosten paikalta poistuvan ihmisen. Julkaistuissa valokuvissa näkyy kanisteri. Se näkyy selvästi myös Helsingin Sanomien uutiskuvassa. Rasistit iloitsevat teosta avoimesti ja suunnittelevat samanlaisia lisää.

Ja nyt poliisi tutkii onko mahdollisesti tapahtunut jokin rikos ja jos on, niin se on sitten varmaan lievä vahingonteko.

Helsingin Sanomat uutisoi, että turvapaikanhakijat eivät työllisty. Tarkimpana arviona pakolaisten kustannuksista lehti pitää perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perustan julkaisemia Samuli Salmisen arvioita. Vielä vuosi sitten Iltalehti osasi kertoa Salmisen olevan ”aktiivinen maahanmuuttokriitikko”. Niin voi todellakin sanoa, sillä hän on kuulunut halla-aholaiseen Hommafoorumiin jo vuodesta 2008. Nyt Helsingin Sanomat siis nostaa pätevimmäksi arvioksi laskelmat, jotka on laadittu Hommafoorumilla.

Pohjoismainen Vastarintaliike iski Jyväskylässä SPR:n toimipisteisiin. Lehti puhuu Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä kansallismielisenä ja isänmaallisena. Järjestö on kaikkea muuta kuin kansallismielinen ja isänmaallinen. Se on avoimesti natsijärjestö, jonka tavoitteena on yhteispohjoismainen kansallissosialistinen valtio. Järjestö on syyllistynyt useisiin erittäin vakaviin väkivaltarkoksiin ja poliisihallitus on hakenut sen lakkauttamista.

Äärioikeistolainen rasismi on uusi normaali ja siitä kertovat nämä uutiset. Siitä kertoo myös uutisointi, jossa sanaa suvakki käytetään ihan kuin se olisi normaalia kielenkäyttöä. Keskitietä etsineet tolkun ihmiset ovat ajautuneet ojan puolelle, ihan kuten jo vuosia sitten arvelin tapahtuvan. Nyt suvakki (= suvaitsevainen + vajaamielinen eli vajakki) on heille normaali sana ja äärioikeiston väkivalta kansallismielistä isänmaallisuutta.

Sanoilla luodaan todellisuutta, ja nyt äärioikeistolainen retoriikka muutetaan todellisuudeksi. Sanat sitten muuttuvat teoiksi.

Lienee vain ajan kysymys, kun jokin valtamedia ottaa avoimesti kantaa äärioikeistolaisen väkivallan puolesta. Osa poliitikoista on jo sillä tiellä. Sisäministeri Paula Risikko ja kansanedustaja Laura Huhtasaari ovat käyneet tukemassa Rautatientorin äärioikeistolaista mielenosoitusta, ja kansanedustaja Jari Ronkainen vaatii avoimesti turvapaikanhakijoden sijoittamista syrjäisille seuduille perustettaviin keskitysleireihin.Sisäministeriö käy propagandasotaa suvakkikirkkoa vastaan.

Media ja osa poliitikoista näyttävät jo rypevän siellä ojanpohjalla, jonne keskitien etsijä väistämättä päätyy. Mitä tekee Suomen kansa, se jää nähtäväksi.

Kommentit (22)

 1. Timo Ylhainen

  Kristalliyö. Sellaista ei kuitenkaan voi tapahtua koivun ja tähden alla, eihän?

 2. H. Kinnunen

  Meinaan huomenna käydä SPR:n Kirrin kirppiksellä ja jättää työntekijöille kannustuskortin. Kehuja ei ole koskaan tarpeeksi ja täällä pidetyt kirppikset ovat loistavasti palvelleet pienituloisia ja köyhiä.

 3. Jartsa Kangas

  Toisella puolella Rautatientoria mielenosoitustaan/vaalitilaisuuttaan/kannattajakorttikeräystään harrastavassa Suomi Ensin -jengissä on näemmä jo aiemmin vähän niin kuin haaveiltu polttopullosta:
  http://www.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=265041&start=33472

 4. Marita Lowry

  Tuossa viimeisessä linkitetyssä jutussa vedotaan myös Lontoon terroritekoon ja liitetään se maahanmuuttoon. Kirjoittajalta on vain jäänyt huomiotta, että tekijä oli syntyperäinen britti. Näin on ollut suurin osa täällä Britanniassa terroritekoja tehneistä tai suunnitelleista.

 5. Rosa Warski

  Helsingin Sanomien taso on laskenut uskomattoman alas.

  Vielä vuosikymmen sitten sieltä saattoi lukea suht. järkevästi kirjoitettua matskua. Nykyään monissa käytetään tehokeinona ISOJA KIRJAIMIA ja höpistään somessa pyörivistä trendeistä. En ihmettelisi, jos ”uutisointi” olisi kohta tasoa,

  ”Somessa pyörii uusi kissavideo !
  Videossa kissat MAUKUVAT ja menevät nukkumaan.”

  • Timo Ylhäinen

   Määrä on korvaamassa laatua. Mutta kyllä Hesarista löytyy vielä asiallistakin toimittamista.

 6. Markku T Koivisto

  Miten ihmeessä Suomesta on tullut tämmöinen paskamaa. Minun isäukko, adoptiosellainen, oli hieno mies. Sotaveteraani. Otti päähän kun hän syöpään kuoli. Mutta yht`äkkiä tajuan, että hän pääsi parempaan maailmaan. Kiitos Sakari, pidetään huolta toisistamme.

 7. stunned

  Ronkaisen suusta tuli se, mitä olen jo jonkin aikaa pelännyt ja ounastellut. Suomeen halutan perustaa arhipelag gulag.

  ”Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja ainoastaan välttämättömiin tarpeisiin ja palautusvastaanottokeskuksessa voitaisiin tarjota katto, ruoka ja hygieniatarpeet. Perusmuotoiset asumisolot ja kattavien palveluiden puute voisi lisätä tahtotilaa vapaaehtoiseen paluuseen.”

  ”Asumisratkaisu olisi väliaikainen ennen maasta poistumista tai hakijoiden odottaessa ratkaisua valittaessaan kielteisestä päätöksestä. Näin kielteisen päätöksen saaneet hakijat olisivat helpommin valvottavissa ja palautettavissa lähtömaihinsa.”

  https://www.nytimes.com/2016/08/31/opinion/australias-gulag-archipelago.html?_r=0

  Googlatkaa Bangkokin Immigration Detention Center — IDC. Suomeen aiotaan pystyttää vastaava karkotuskeskus, jonne hylkäävän päätöksen saaneet, päätöksestä valittaneet tai muutoin paperittomat narahtaneet suljetaan odottamaan vastaanottajamaan löytymistä. Monet joutuvat virumaan keskityskeskuksessa kuukausia jollei vuosia. Maattomat ikuisesti.

  • Rosa Warski

   Miten se onkin, että ’välttämättömyys’ on näissä asioissa niin liukuva käsite?

   Yht’äkkiä terveydenhuolto ei ole välttämätöntä, terveellinen ruoka ei ole välttämätöntä, liikkumisvapaus ei ole välttämätöntä, henkilökohtainen koskemattomuus ei ole välttämätöntä, etc etc.

   Samaa meininkiä on toimeentulotuessakin. Ihan sama, vaikka lääkärintodistuksen perusteella tarvitsisit paremman sängyn – vain ”välttämättömät” menot katetaan. Työläiselle puolestaan palkka ei ole välttämätöntä, mutta työnteko on.

   • stunned

    Ongelmana on se, että ”väliaikaisesta asumisratkaisusta” tulee ajan kanssa toisille pysyvä. Jos ei ole ketään vastaanottajaa, pysyy väliaikaismajoituksessaan ikuisesti.

    Toinen ongelma on se, että asumisratkaisusta on tehtävä epätyydyttävä, jotta paikassa ei viihdyttäisi. Tämä toimii pelotteena maahan pyrkiville ja kannustimena aktiivisesti hakemaan ulospääsyä.

    Kolmanneksi, keskityskeskukset aina korruptoituvat. Ennen pitkää paikan arkea alkaa pyörittää pitkäaikaisinternoitujen mafia — kapot vartijoiden hiljaisella hyväksynnällä. Rahalla saa paremmat olosuhteet, isomman pedin ja parempaa ruokaa.

    Neljänneksi, asukit suljetaan leirille määräämättömäksi ajaksi ilman oikeuden päätöstä — aina siihen saakka, kunnes lähtölippu/vastaanottajamaa on kourassa/ tiedossa. Maaton ei tiedä pääseekö pois milloinkaan.

 8. Mauri Pulkkinen

  Sanat ovat tekoja. Rumat sanat ja kielikuvat ovat rumia tekoja.

  Mistä löytyisi johtaville poliitikoille selkärankaa sanomaan selvälle rasismille, ettei se kuulu Suomen eikä suomalaiseen kulttuuriin? Flirttailulla rasistien kanssa haetaan heidän ääniään, mutta ne äänet ovat liian kalliita, kun niistä saa maksaa hinnan uutena normaalina.

  Äärikansallismielinen normaalius ei ole edes kovin uusi. Euroopassa se oli valtavirtaa 80 – 90 vuotta sitten. Muualla sitä on saattanut esiintyä kaiken aikaa muilla nimillä kuin fasismilla tai natsismilla, mutta katseemme ei kanna Aasiaan, Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan.

  Voi olla, että mitään hirvittävyyttä ei maailmassa tapahdu etteikö sitä parissa kolmessa sukupolvessa pyyhittäisi kamaluuksineen muistista ja toisteta samoja virheitä kalliine hintoineen.

 9. Rintsu

  Termeillä on merkitystä. Ennen tosiaan sellaisen rakennuksen sytyttäminen jossa sisällä
  s a a t t a a olla ihmisiä oli tosiaankin ”murhapoltto” ja tuomiot sen mukaiset. Murhapolton rinnalla ”vahingonteko” ja ”tuhotyö” kuulostavat lähinnä keppostelulta.

  Termit ”suvakki”, ”suvakkihuora”, ”mamupatja” ja ”hyysäri” tarkoittavat ihmisiä jotka eivät kumarra natseja tai rasisteja.

  Natsit ja rasistit eivät tietenkään ole natseja tai rasisteja vaan ”maahanmuuttokriittisiä” tai ”isämmaallisia”. Isänmaa heillä on mutta se ei useinkaan ole Suomi.
  Lisäksi heitä usein mainitaan ”äärioikeistolaisiksi” vaikka suurin osa on niin pihalla politiikasta, että ei tiedä mitä oikeistolaisuus on. Mutta ilmeisesti se on jotain muuta kuin olla ”vihervassari”?

  Kaltevan pinnan teorian mukaan ministerityöryhmä voi seuraavaksi päättää, että työttömiä tulee jatkossa kutsua ”arveluttaviksi kansalaisiksi”. Sitten voidaankin tilata tutkimus, että mitäs mieltä olette arveluttavista kansalaisista? Vastauksen voi arvata. Sitten heitä voidaankin alkaa komentamaan pakkotyöleireille joita ei tietenkään kutsuta pakkotyöleireiksi, koska ”sosiaalisen palvelun majoituskeskus” kuulostaa paljon kauniimmalta.
  Jospa tämä olisikin sarkasmia mutta kun ei ole.

 10. Juha Ylä-Lahti

  Moni luonnollisesti haluaa pahalla tahdolla vääntää tuon polttoyrityksen vahingonteoksi. Poliisihan ei niin tee?

  http://yle.fi/uutiset/3-9529183. Nyt sitä vihdoin tutkitaan tuhotyönä. En voi käsittää miten sitä Poliisin käytettävissä olevien kuvamateriaalien ja muun perusteella voisi muuna pitää. Rikoslaki:

  1 § (21.4.1995/578)
  Tuhotyö

  Joka

  1) sytyttää tulipalon,

  2) räjäyttää jotakin taikka

  3) saa aikaan vedentulvan tai luonnontilan muun mullistuksen

  siten, että teko on omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa taikka että siitä on yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa, on tuomittava tuhotyöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

  Millainen haloo ja terrorismin kiljunta olisikaan syntynyt turvapaikanhakijan tehdessä saman..?

 11. Juha Ylä-Lahti

  No, minulle suvakkius on sitä, että pyrin mahdollisimman tarkasti välttämään väkivaltaa (tekojen ja puheen tasolla, ihan sama), että kannatan lakien, perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkkaa noudattamista, että kannatan mediakriittisyyttä, en siis vain ”vaihtoehtomedioiden” pseudo-irvikuvakriittisyyttä. Että pidän arvossa monipuolista sivistystä. Että kohtaan ihmisen yksilönä, en tilastona tai mielikuvana, ja että pidän yllä humaanista lähestymistapaa erilaisiin yksilöihin, pahoihin ja hyviin, tarpeettomien ja sadististen rangaistusmuotojen välttämistä. En kannata omankädenoikeutta, kostoa, paskanpuhumista, puolitotuuksien tai huhujen levittämistä vihollisuuksien synnyttämiseksi. En kannata myöskään oikeuden halveksuntaa enkä syyllisyyden arvailua. Kansalaistottelemattomuutta kannatan joissakin tapauksissa (Gandin passiivisessa muodossa https://fi.wikipedia.org)/wiki/Kansalaistottelemattomuus).

  Jos siis joku sanoo minua suvakiksi, kannan titteliä ylpeydellä. Ja päinvastoin.

  • Rosa Warski

   Vaikka suvakki onkin lanseerattu tulemaan sanoista suvaitsevainen + vajakki, on se tähän päämäärään taitamattomasti muodostettu. Suvakki sanana ei viittaa millään tavalla vajaaseen, koska vaja -runko puuttuu. Pääte -kki on puolestaan yleinen pääte, jota käytetään useissa sanoissa, esim. lemmikki, avokki, ja nimissä Talvikki, Tuulikki, Lumikki, jne.

   Ihmiset tuppaavat myös käyttämään helppokäyttöisiä sanoja. Suvakki on suvaitsevaista lyhyempi, ja onkin tarttunut yleiseen kielenkäyttöön.

   Lisäksi kieli elää kokoajan. Voikin kysyä, onko rajakeilla yleinen ja absoluuttinen määrittelyoikeus ”suvakkiin” pelkän etymologian perusteella?

 12. Rintsu

  Se on samantekevää millä rikosnimikkeellä poliisi alkaa rikosta tutkimaan kunhan alkaa. Rikosnimike sit tarkentuu tutkinnan edetessä.

  Mutta ennen tosiaan rikoslaissa oli käsitteen tuhopoltto ja murhapoltto ja minkä tahansa rakennuksen sytyttäminen missä saattaa olla sisällä ihmisiä oli murhapoltto. Asuinrakennuksen sytyttäminen oli sitä automaattisesti.

  Kun laki muuttui niin tilalle tuli tuhotyö ja törkeä tuhotyö. Ollakseen törkeä tuhotyö tarvitsee useiden ihmisten olla hengenvaarassa. Ei riitä, että joku saattaa olla.
  Pyromaanit taputtavat tuolle lakimuutokselle käsiään vieläkin.

 13. Harri

  Kannattaa vähän suhteuttaa näitä asioita. Tällaisissa Facebook -ryhmissä kuin Rajat kiinni, Suomi ensin, Vastarintaliike jne. on korkeintaan muutamia tuhansia jäseniä ja pääosin jokaisessa näistä ryhmistä on samat jäsenet. Esimerkiksi rymässä ”Uuninpankkopoika Saku Timonen” on 38 583 jäsentä. Toisin sanoen enemmän kuin yhdessäkään rasistisessa ryhmässä.

  Tämän vuoksi ongelmasta ei kannata tehdä härkästä, koska edelleen puhutaan prosentuaalisestikin marginaalisesta ryhmästä ihmisiä, jotka meuhkaavat netissä tai torilla Suomen lippuineen. Joo, meillä on ongelma, mutta ei sen takia nyt vielä kanata yöuniaan menettää tai liioitella ongelman vakavuutta. Ymmärrän kyllä tarkoitusperäsi ja sen miksi ”kiihotat kansaa” näkemään vellovan rasismin. Aika hyvin olet kokonaisuutena onnistunut. Vasemmistopuolueille on tulossa melkoinen ”jytky”, jos yleiseen ilmapiiriin on uskominen.

  • Rintsu

   Muutama hömelö ei ole pelottava ilmiö.

   Se, että hallitusohjelma on rakennettu heidän tahtonsa mukaan on iso ongelma.
   Kepu hyväksyy mitä tahansa saadakseen maakuntahallinnon.
   Kykypuolue hyväksyy mitä tahansa jos se yksityistetään.
   Perussuomalaiset hyväksyvät mitä tahansa jos saavat ruoskia maahanmuuttajia.

   Kyse ei ole yhdestä mielenosoituksesta.

 14. liisa hirvonen

  Maahanmuuttajien kokemista ongelmista puhutaankin, ja niitä ratkotaan joka päivä. Niitä ei ratkaista somessa, eikä varsinkaan niillä keinoilla ja tavoilla joita jonninjoutavat öykkärit ehdottavat nimimerkkien takaa somessa.

  Mitään sosiaalisia ongelmia ei ratkota ölisemällä älyttömyyksiä tai uhkailemalla kaduilla ja toreilla. Ne ratkotaan ihan toisin.

 15. Jan

  Eiköhän Salminen ole tehnyt laskemia aivan muualla kuin jossain hommafoorumilla. Ei siinä löydy yhtään mitään materiaalia.

 16. ”Aina Marina”

  ”Millainen haloo ja terrorismin kiljunta olisikaan syntynyt turvapaikanhakijan tehdessä saman..?” Niinpä. Mutta tämä oli tietysti täysin oikeutettua…

 17. Kirsi Virtanen

  Ihminen ei sitten tunnu oppivan mitään historiastaan!! Ei ole monia kymmeniä vuosia siitä, kun Suomessakin oltiin miettimässä rotuhygieniaa yms.. tosin sittemmin koko ajatuskehitelmä muuttui täysin laittomaksi. Onko nekin lait jo ehditty kumota.. vai eikö niitä nykyään enää vaan noudateta?!

Kommentoi »

Comments are closed