Hyviä ja pahoja työttömiä

Sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla lakiesityksiä, joilla työttömille annetaan lisää keppiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa mallissa työtöntä patistetaan olemaan aktiivinen saadakseen työttömyyskorvauksen. Hänen pitää olla pätkätöissä tai osallistua työvoimapalveluiden tarjoamiin aktivointitoimiin. Jos näihin ei osallistu, menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli vajaa viisi prosenttia työttömyysturvasta.

Työministeriö valmistelee ihan omaa malliaan samasta asiasta. Sen mukaan pätkätöihin tai aktivointitoimiin osallistumaton menettää työttömyysetuutensa kokonaan ja joutuu toimeentulotuelle.

Näin kertoo Talouselämä.

Hallitus aikoo sittenkin toteuttaa työttömien jaon hyviin ja pahoihin työttömiin. Kerroin asiasta helmikuussa, jolloin asia oli vasta suunnitteluasteella. Nyt hallitus pontevaan tapaansa valmistelee lakiesityksiä peräti kahdessa eri ministeriössä varmistaakseen täydellisen sekasotkun.

Valmisteilla olevien lakimuutosten sisällöstä selviää sen verran, että hyvät työttömät ovat aktiivisia. He tekevät palkallisia pätkätöitä, palkatonta työvoimapoliittista työtä tai osallistuvat työvoimapoliittiseen koulutukseen.  Pahat työttömät eivät osallistu mihinkään edellä mainittuun.

Talouselämän jutussa Akavan työelämäasioista vastaava johtaja Maria Löfgren kertoo asiantuntevasti lakihankkeiden ongelmista, ja olen samaa mieltä kaikista hänen huomioistaan. Niiden lisäksi näen tässä myös syvemmän tason ongelmia.

Ihan ensimmäisenä herää ihmetys saman asian valmistelusta eri tavalla kahdessa eri ministeriössä. Sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila että työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ovat samasta puolueesta, mutta ilmeisesti eivät tiedä mitään toistensa tekemisistä. Toinen suunnittelee työttömyysetuuden leikkausta ja toinen sen poistamista kokonaan. Yhteistyö ja koordinaatio loistavat poissaolollaan.

Ainoa yhteinen visio on, että pahoille työttömille pitää antaa keppiä. Tähän pahojen joukkoon joutuu suurin osa työttömistä, sillä palkallisia pätkätöitä ei niin vain mennä tekemään, koska niitä ei ole. Työvoimakoulututuksen resursseja on leikattu koko ajan, joten kursseillekaan eivät mahdu läheskään kaikki halukkaat. Heistä tulee pahoja passiivisia työttömiä.

Paitsi siinä tapauksessa, että he menevät palkattomiin töihin. Niitä tässä maassa riittää. Kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeiluja riittää varmasti kaikille, sillä ne lisääntyvät koko ajan. Tässä TEM:n omiin tilastoihin perustuva käyrä niiden kehityksestä:

kuty

Kuva: Facebook/Heikki Turunen

Palkkatukityötä sen sijaan ei riitä. Näkemäni uutisen mukaan Pohjois-Pohjanmaan tämän vuoden palkkatukirahat ovat jo loppuneet. Saamieni tietojen mukaan Pohjois-Karjalan rahat loppuvat kesään mennessä.

Suuntaus on selvääkin selvempi. Työttömät on tarkoitus pakottaa palkattomiin töihin, jollon heistä tulee hyviä työttömiä. Pahaksihan ei kukaan halua tulla leimatuksi.

 

Kommentit (40)
 1. “Otsa hiessä on sinun leipäsi hankittava”. Kyseinen Raamatunkohta ei tosiaankaan puhu palkasta mitään.
  Vasta Luukkaan evankeliumista löytyy “työmies on palkkansa ansainnut” mutta kaikki eivät ole vielä ehtineet niin pitkälle.

  1. Mauri Pulkkinen
   25.3.2017, 12:01

   Jaakobin kirje on jäänyt vähälle huomiolle Sanaa julistettaessa. Tiivistettynä siihen on kirjoitettu kristityn käytännön velvollisuuksista. Jätän teologisen tulkinnan asiaan syvästi perehtyneille, mutta 5 luvussa kirjoitetaan rikkaiden tuomiosta:

   “Te olette riistäneet palkan työmiehiltä, jotka ovat leikanneet teidän peltonne. Kuulkaa: se palkka huutaa, ja korjuuväen valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.”

 2. Antti Kautiainen
  25.3.2017, 09:38

  Siis tässä on selkeästi menossa tarkoituksella kaksi erillistä hanketta, jotta edes toinen saadaan vietyä läpi. Perussuomalaisethan ovat suomalaisen työntekijän, ei palkansaajan, asialla. Heidän mielestään palkansaanti kuuluu vain perussuomalaisen puolueen johdolle, ei muille, koska NSDAP visioi ihan samalla tavalla. Tietenkään NSDAP:in innoitusta ei saa myöntää, koska NSDAP:in ohjeiden mukaan valehdellaan paljon. Pienet valheet ovat väärin, koska suuret valheet uskotaan vaihtoehtoisina totuuksina. Eihän kukaan voi olla niin häikäilemätön, että valehtelee 10% sijaan 90% omaksi edukseen julkisesti 😀

  1. Sosiaalipsykologiassa tätä kutsutaan ovi-päin-naamaa-taktiikaksi (Door-in-the-face technique, https://en.wikipedia.org/wiki/Door-in-the-face_technique). TEM:n ehdotus on tarkoituksellisen jyrkkä, jotta STM:n esitys menisi läpi.

   Kaiken huipuksi STM:n mallin valmistelija Esko Salo vähättelee 5 % alennusta työttömyysturvasta merkityksettömänä Talouselämän artikkelissa. Niin, vaikuttaahan se (muka)pehmeältä kannustuskeinolta työttömyysturvalta kokonaan pois tippumisen rinnalla.

Kommentointi suljettu.