Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyviä ja pahoja työttömiä

Sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla lakiesityksiä, joilla työttömille annetaan lisää keppiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemassa mallissa työtöntä patistetaan olemaan aktiivinen saadakseen työttömyyskorvauksen. Hänen pitää olla pätkätöissä tai osallistua työvoimapalveluiden tarjoamiin aktivointitoimiin. Jos näihin ei osallistu, menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli vajaa viisi prosenttia työttömyysturvasta.

Työministeriö valmistelee ihan omaa malliaan samasta asiasta. Sen mukaan pätkätöihin tai aktivointitoimiin osallistumaton menettää työttömyysetuutensa kokonaan ja joutuu toimeentulotuelle.

Näin kertoo Talouselämä.

Hallitus aikoo sittenkin toteuttaa työttömien jaon hyviin ja pahoihin työttömiin. Kerroin asiasta helmikuussa, jolloin asia oli vasta suunnitteluasteella. Nyt hallitus pontevaan tapaansa valmistelee lakiesityksiä peräti kahdessa eri ministeriössä varmistaakseen täydellisen sekasotkun.

Valmisteilla olevien lakimuutosten sisällöstä selviää sen verran, että hyvät työttömät ovat aktiivisia. He tekevät palkallisia pätkätöitä, palkatonta työvoimapoliittista työtä tai osallistuvat työvoimapoliittiseen koulutukseen.  Pahat työttömät eivät osallistu mihinkään edellä mainittuun.

Talouselämän jutussa Akavan työelämäasioista vastaava johtaja Maria Löfgren kertoo asiantuntevasti lakihankkeiden ongelmista, ja olen samaa mieltä kaikista hänen huomioistaan. Niiden lisäksi näen tässä myös syvemmän tason ongelmia.

Ihan ensimmäisenä herää ihmetys saman asian valmistelusta eri tavalla kahdessa eri ministeriössä. Sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila että työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ovat samasta puolueesta, mutta ilmeisesti eivät tiedä mitään toistensa tekemisistä. Toinen suunnittelee työttömyysetuuden leikkausta ja toinen sen poistamista kokonaan. Yhteistyö ja koordinaatio loistavat poissaolollaan.

Ainoa yhteinen visio on, että pahoille työttömille pitää antaa keppiä. Tähän pahojen joukkoon joutuu suurin osa työttömistä, sillä palkallisia pätkätöitä ei niin vain mennä tekemään, koska niitä ei ole. Työvoimakoulututuksen resursseja on leikattu koko ajan, joten kursseillekaan eivät mahdu läheskään kaikki halukkaat. Heistä tulee pahoja passiivisia työttömiä.

Paitsi siinä tapauksessa, että he menevät palkattomiin töihin. Niitä tässä maassa riittää. Kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeiluja riittää varmasti kaikille, sillä ne lisääntyvät koko ajan. Tässä TEM:n omiin tilastoihin perustuva käyrä niiden kehityksestä:

kuty

Kuva: Facebook/Heikki Turunen

Palkkatukityötä sen sijaan ei riitä. Näkemäni uutisen mukaan Pohjois-Pohjanmaan tämän vuoden palkkatukirahat ovat jo loppuneet. Saamieni tietojen mukaan Pohjois-Karjalan rahat loppuvat kesään mennessä.

Suuntaus on selvääkin selvempi. Työttömät on tarkoitus pakottaa palkattomiin töihin, jollon heistä tulee hyviä työttömiä. Pahaksihan ei kukaan halua tulla leimatuksi.

Kommentit (40)

 1. Rintsu

  ”Otsa hiessä on sinun leipäsi hankittava”. Kyseinen Raamatunkohta ei tosiaankaan puhu palkasta mitään.
  Vasta Luukkaan evankeliumista löytyy ”työmies on palkkansa ansainnut” mutta kaikki eivät ole vielä ehtineet niin pitkälle.

  • Mauri Pulkkinen

   Jaakobin kirje on jäänyt vähälle huomiolle Sanaa julistettaessa. Tiivistettynä siihen on kirjoitettu kristityn käytännön velvollisuuksista. Jätän teologisen tulkinnan asiaan syvästi perehtyneille, mutta 5 luvussa kirjoitetaan rikkaiden tuomiosta:

   ”Te olette riistäneet palkan työmiehiltä, jotka ovat leikanneet teidän peltonne. Kuulkaa: se palkka huutaa, ja korjuuväen valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.”

 2. Antti Kautiainen

  Siis tässä on selkeästi menossa tarkoituksella kaksi erillistä hanketta, jotta edes toinen saadaan vietyä läpi. Perussuomalaisethan ovat suomalaisen työntekijän, ei palkansaajan, asialla. Heidän mielestään palkansaanti kuuluu vain perussuomalaisen puolueen johdolle, ei muille, koska NSDAP visioi ihan samalla tavalla. Tietenkään NSDAP:in innoitusta ei saa myöntää, koska NSDAP:in ohjeiden mukaan valehdellaan paljon. Pienet valheet ovat väärin, koska suuret valheet uskotaan vaihtoehtoisina totuuksina. Eihän kukaan voi olla niin häikäilemätön, että valehtelee 10% sijaan 90% omaksi edukseen julkisesti 😀

  • Servitus

   Sosiaalipsykologiassa tätä kutsutaan ovi-päin-naamaa-taktiikaksi (Door-in-the-face technique, https://en.wikipedia.org/wiki/Door-in-the-face_technique). TEM:n ehdotus on tarkoituksellisen jyrkkä, jotta STM:n esitys menisi läpi.

   Kaiken huipuksi STM:n mallin valmistelija Esko Salo vähättelee 5 % alennusta työttömyysturvasta merkityksettömänä Talouselämän artikkelissa. Niin, vaikuttaahan se (muka)pehmeältä kannustuskeinolta työttömyysturvalta kokonaan pois tippumisen rinnalla.

 3. Kirsti Kuusisto

  Rakennusalalla, jossa pätkätöitä ehkä saattaisi hyvinkin löytyä, on esteenä valttikortti. Siis kortti, jota vilauttamalla pääsee kulunvalvonnasta työmaalle. Kortti ei ole henkilökohtainen. Työnantaja joutuu siitä maksamaan satasen verran ja toimitusaika kai on jotain viikon luokkaa. Ei toimi äkillisessä työvoiman tarpeessa.
  Toinen pakollinen on työturvallisuuskortti, joka sentään on henkilökohtainen ja voimassa viisi vuotta. Takavuosina TE – toimisto saattoi sen työllistämistä edistävänä toimena kustantaa päivän kurssin ja kortin aikuiskoulutuskeskuksessa.
  Vuosi sitten ei enää onnistunut eräälle tuttavalleni. Koska mielelläni välttelen kaikkea ylimääräistä kontaktia TE-toimistoon, päätin uusia korttini ihan omalla rahallani. Olinhan juuri saanut lomarahat ja lopputilin. Huomasin siinä samalla AKK:ssa olevan ko kursseja harvakseltaan ja hinta alueen kallein. Minulla sentään oli monta vaihtoehtoa kahdenkymmenen kilometrin säteellä mutta huonommin on niillä työttömillä joilla matka lähimpään (ja ehkä ainoaan) kurssin tarjoajaan on kymmeniä jollei satoja kilometrejä.

 4. Mummo

  Köyhien asialla kerskuneet perussuomalaisethan näitä työttömien tappotalkoita vetävät. Kauas on menty Vennamon ja Poutiaisen Einon ajoista.
  Mikä taas passaa erinomaisesti miljonäärien kepulle ja kokoomukselle.
  Miettikääpä seuraavissa vaaleissa, ketä äänestätte.

 5. työtöntyötön

  Tuo käyrä on kyllä karmeata katsottavaa. Johtuuko tuo yhtäkkinen työkokeilujen nousu siitä että työharjoittelu, työelämävalmennus ja työkokeilu niputettiin kaikki saman nimen alle. Joka tapauksessa aivan liikaa.

 6. työtöntyötön

  Toimeentulotuelle pudotessaan ja jos vielä saa sen alennettuna niin saa kyllä melkein heittää toivon työllistymisestään siihen, varsinkin jos ei ole ehtinyt/pystynyt laittamaan sukanvarteen säästöjä. Noilla summilla ei esim. autoa pystyä pitämään saatikka hankkimaan. Tietää kovia aikoja kaikille haja-asutusalueilla asuville työttömille. Epäilen että on myös tarkoitus poistaa kulukorvaus aktiivointitoimepiteillä ja työkokeilua tehdään pelkästään työmarkkinatuen varassa ja siihenkään ei kauempana asuvilla taas ole varaa. Tämä lienee tarkoituskin, muuta joko keskustaan vuokralle tai ole omillasi, ketään ei enää kiinnosta.

  • Rintsu

   Totta. Toimeentulotuelta nouseminen ei moneltakaan onnistu. Etenkin jos ajanjakso on pitkä. Hetken sillä kyllä pärjää mutta pidemmän päälle… niin kauan kuin kodinkoneet, vaatteet ja entisen elämän huonekalut kestävät rahan pitää riittää vain ruokaan, hygieniatarvikkeisiin yms. Mutta kun joutuu hankkimaan uuden puhelimen/läppärin/kahvinkeittimen/paketin uusia kalsareita/pölynimurin niin budjetti on kuukausitolkulla alijäämäinen.

   Ja kun työhakua ja etenkin löytämistä varten pitäisi olla varaa matkakorttiin, nettiliittymään ja reippaasti saldoa puhelimeen ja jos yhtään käy tuuri niin parikymppiä parturiin ei olisi pahitteeksi ennen työhaastattelua. Vaan mistäs otat?

 7. ”Aina Marina”

  Eikö kukaan hallituksessa ole huolissaan siitä, miten käy moraalille ja lainkuuliaisuudelle siinä vaiheessa kun suurelta joukolta viedään ihmisarvo, asunto alta ja leipäkin suusta..? Tätä kautta myös omasta ja näiden kavereidensa turvallisuudesta. Ovatkohan jo ryhtyneet omien tonttiensa muurinrakennushommiin ja vartijoiden hankkimiseen? En suosittelisi käyttämään palkattomia vartijoita…

 8. Muaeijymäytetä

  Ei työttömällä ole enää nytkään varaa pitää autoa… porukka pudotetaan ttt:lle joka tulee supistettuna. Ei varaa elää ja asua enää missään. Nytkin allekirjoittanut laitettiin kolmeksi kk kuntouttavaan…ainoo että pitää hakee rikosrekisteriote…ja maksaa sekin itse. Ei kuulu TE-toimistolle eikä työllistämispalveluiden maksettavaksi…. täällä tungetaan kuntouttavaan jengiä joka tekee apumiehenä ja esim juitsarina kuntouttavaa puoli vuotta ja apumies maksaa tilajalle 20 euroa tunti ja auto euron joka kilsa. Ja kaksi miestä kuuluu eli 40 euroa tunti plus kilsat. Ja työttömien perustama yhdistys joka ei saa tehdä voittoa ja pyörittää myynti, leipomis,rakennus ja remppahommia kuntouttavan voimalla. Saako näin edes olla??

  • elm

   Voisitko tulostaa otteen siitä laista, joka kieltää kuntouttavan työtoiminnan teettämisen työkykyisillä ihmisillä ja pyytää sinut tähän toimintaan laittaneen ihmisen lukemaan tuon kyseisen lakitekstin? Sen jälkeen kysyisit heiltä, että miten on, uudelleen.

   (kyseiset kohdat on löydettävissä myös kiteytetysti ja useaan kertaan näistä blogiteksteistä, hakemistosta voit hakea otsikolla ’kuntouttava työtoiminta’).

   Voisit viedä saman tulosteen luettavaksi myös tuon mainitsemasi yhdistyksen väelle ja kysyä mitä mieltä he ovat – onko toiminta lainmukaista? (eli ei ole).

   Pyritään tekemään näkyväksi konkreettisella tavalla tämä lainvastainen maantapa. Vain sillä tavalla saadaan muutos. Hiljaisella hyväksynnällä ei muutosta valitettavasti tule.

   Näytetään toteen nämä epäkohdat, myös lakien toimeenpanijoille.

 9. Mikko Viitamaa

  Itse sain vihdoin 11kk työttömyyden jälkeen töitä ja olen siitä erittäin onnellinen. En pelkästään siksi että itse työpaikka on niin hyvä, vaan myöskin siksi että en oikeasti pidä siitä miten työttömiä kohdellaan tässä maassa nykyään. Erityisesti kaksi asiaa saa verenpaineen nousemaan:

  1. Jatkuva kyttääminen ja salamarankaiseminen.

  Työttömänä huomasin että työnhaun lisäksi jouduin käyttämään paljon aikaa mollin omilla sivuilla. Lähes päivittäin piti käydä tarkistamassa ettei ole mitään uusia tehtäviä joiden takia voisin menettää tukeni. Hyvä esimerkki on seuraava: Oletetaan tilanne jossa saat työhönosoituksen ja haet paikkaa, mutta unohdat käydä merkkaamassa mollin omille sivuille hakeneesi työpaikkaa määräaikaan mennessä. Tukesi katkeaa samantien ja työkkäri vaatii selvitystä mikset ole hakenut tarjottua työpaikkaa.

  Oletus itsessään on jo se, että olet laiminlyönyt työhakuvelvollisuutesi, ei se että olet ehkä unohtanut merkata tekemäsi tehtävän tehdyksi. Jo tässä näkee syyllistämismentaliteetin. Itselleni toki nämä olivat helppoja muistaa, mutta vanhemmille eläkeikää lähestyville työntekijöille esim. mollin omasivujen käyttö ei ole niin itsestäänselvyys.

  2. Hallituksen jatkuvasti ajama ajatus ja ilmapiiri siitä, että työ on itseisarvo, maksettiin siitä palkkaa tai ei.

  Tämä jatkuva ilmaistyön teettämisvimma on todella outoa. Enää ei edes puhuta hallituksen puolesta siitä, että haluttaisiin luoda uusia työpaikkoja. Sen sijaan on kauhea hinku valjastaa työttömät ilmaistyövoimareserviksi. Ketä se oikeasti palvelee että työtä tehdään ilmaiseksi? Tietty osa työnantajista hyötyy ilmaistyövoimasta, mutta pitkällä tähtäimellä ongelmaksi muodostuu se, ettei työttömillä ole rahaa ostaa mitään muuta kuin perus elintarpeet. Kohta kukaan ei kotimassa kuluta mihinkään ylimääräiseen ja oma talous pysähtyy.

  Sitäpaitsi tärkein unohtuu taas: Kuka oikeasti haluaa tehdä täyttä työpäivää työttömyysetuutta vastaan? Ei kukaan.

  • Rosa Warski

   ”Hallituksen jatkuvasti ajama ajatus ja ilmapiiri siitä, että työ on itseisarvo, maksettiin siitä palkkaa tai ei.”

   Arbeit macht frei.

   ”Ketä se oikeasti palvelee että työtä tehdään ilmaiseksi? Tietty osa työnantajista hyötyy ilmaistyövoimasta, mutta pitkällä tähtäimellä ongelmaksi muodostuu se, ettei työttömillä ole rahaa ostaa mitään muuta kuin perus elintarpeet. Kohta kukaan ei kotimassa kuluta mihinkään ylimääräiseen ja oma talous pysähtyy.”

   Suomalainen porvari kärsii suunnattomasti siitä, ettei köyhä kärsi. Talous on tässä täysin toissijaista.

 10. kriisipuuro

  Ei liity ihan suoraan tähän asiaan, mutta kaikki TE-toimiston höykyyttämät voisivat lähettää paperinsa Sipilän avustajalle, kun Sipilä mielellään selvittelee asioita: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/500595-tuet-menettanyt-nainen-tapasi-paaministerin-prismassa-sipila-otti-te-toimiston. Lisäksi Sipilä ei näytä tietävän, ainakaan kyseisen artikkelin perusteella, miten kummallisin perustein tukia evätään tai karsitaan, ehkä häntä voisi samalla siitä hieman valistaa…

  Tämä on lähinnä blogistille vinkiksi, jos haluaa tarttua aiheeseen, mutta jos kommentti julkaistaan, pyydän lupaa kirjoittaa nimimerkillä. Tällä sukunimellä olevia henkilöitä on Suomessa nimittäin vain kaksi, joten identifioiminen olisi turhan helppoa jopa trolleille. Sähköpostiosoitteestani nimeni kuitenkin tulee blogistin tietoon.

 11. elm

  Suosittelen tämän Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (vieraskynä) lukemista: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

  Kiteyttäen: ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla.”

  Kunpa ministeriöiden ihmiset lukisivat ja ymmärtäisivät tuon.

  Haastetaan kaikki tapaamamme kunnallisvaaliehdokkaat tästä asiasta, kysykäämme mitä mieltä he ovat ja antakaamme vastauksien vaikuttaa siihen, keitä äänestämme ja keitä jätämme äänestämättä. Kiitos.

  • elm

   Toinen osuva lainaus tuosta pääkirjoituksesta kuuluu näin:

   ”Osallistumisen edut tiedetään, mutta osallistumispakko voi loukata perusoikeuksia tai olla kansalaisten tasavertaisen kohtelun vastaista. Jos ­oikeus perustoimeentuloon on ansaittava luopumalla itsemääräämis­oikeudesta, osallistumistulosta tulee köyhien alistamisen ja kontrollin väline. Vapaaehtoistoimintakin muuttuu itsensä irvikuvaksi.”

   ja:

   ”Osallistumistuloon liittyvä julkinen kontrolli ja raportointivelvollisuus ulottuisivat asioihin, jotka ­kuuluvat muilla kansalaisilla yksityisyyden piiriin. Osallistumistuloa saavien pitäisi raportoida toimeen­tulon leikkaamisen uhalla viranomaisille esimerkiksi siitä, mikä ­järjestö tai kansalaisopiston kurssi ­heitä kiinnostaa. Tämä valjastaisi sosiaalityöntekijät alan etiikan vastaiseen asiakkaiden kontrol­lointiin.”

   sekä viimeiseksi:

   ”Osallistumistulo ei takaa pääsyä työmarkkinoille, ja sen lupaaminen olisi luottamuksellisessa asiakassuhteessa epäeettistä. Olisi korostettava, että itse löydetty osallistuminen on sinänsä arvokasta ja elämänlaatua kohentavaa.”

  • elm

   Liitän tähän vielä pari otetta tuosta tekstistä, jos joku ei vaikka Helsingin Sanomia pääse lukemaan. Tuo Pääkirjoitus on niin ansiokas ja osuu ytimeen:

   ”Kansainvälisten tutkimusten mukaan syrjäytymistä on onnistuttu lieventämään parhaiten panostamalla työttömien hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kehittää itseään sekä sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen. Myös työttömien poliittisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä on hyötyä. Vähiten syrjäytymistä ehkäisee pelkkä työmarkkinoille pakottaminen.”

   Lukekaa viimeinen lause rauhassa. Se kuuluu: v ä h i t e n syrjäytymistä ehkäisee pelkkä työmarkkinoille pakottaminen. VÄHITEN. Eli hyvin vähän.

   Miksi hallitus tekee toimenpiteitä, jotka ehkäisevät syrjäytymistä kaikkein v ä h i t e n?
   Eikö syrjäytymisen estämisen ja ehkäisemisen pitänyt kiriä yhdeksi kärkihankkeista, niistä kaikkein tärkeimmistä tavoitteista?

   Voisiko hallitus ja ministeriöt harkita tekevänsä sellaisia toimenpiteitä ja lakimuutoksia,
   jotka ehkäisisivät syrjäytymistä e n i t e n?

   • elm

    Vielä yksi lainaus, koska se kertoo asian niin harvinaisen selkeästi:

    ”Osallisuutta ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella. Yhteisöllinen toiminta tar­joaa suuria mahdollisuuksia, ja myös työttömillä on – omista lähtökohdistaan – sille paljon annettavaa. Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

    Toistan: Rangaistuksilla uhkaamisen ­ s i j a a n olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.

    Miten on hallitus, osaisitteko poistaa osallistumisen ja vaikuttamisen esteitä ilman rangaistuksilla uhkaamista? Tässä nimittäin punnitaan poliitikkojen ja ministeriön virkamiesten taito.

  • elm

   Ja kerta kiellon päälle, koska teksti on paras pitkään aikaan Helsingin Sanomista lukemani tilannekatsaus ja analyysi. Ote pääkirjoituksen lopusta kuuluu näin:

   ”Eriarvoisuutta ei voida vähentää kustannusneutraalisti. Etuuksiin ja palveluihin tehtyjen leikkausten kautta työttömät ovat jo osallistuneet säästötalkoisiin suuremmalla osuudella kuin hyväosaiset.”

   Lukekaa tuo viimeinen lause rauhallisesti.
   Kirjoittajat jatkavat vielä näin:

   ”Jos työttömille halutaan täysi­valtaista osallisuutta yhteiskunnassa, heille pitää suoda aidot edellytykset saavuttaa edes osa siitä vauraudesta ja hyvinvoinnista, joka muillakin on. Osallistumistulon yhteiskunnallista arvopohjaa mitataan kysymällä, voisiko osallistumisvelvoitteen kohdistaa samoilla ehdoilla muillekin kuin pitkäaikaistyöttömille.”

   Voisiko tätä enää selvemmin sanoa? Ei paljon voisi. Osuu taas aivan asian ytimeen. Ja kirjoitus sanoo sen täysin kiihkottomasti ja selkeän rakentavasti.

   Tekisimmekö kampanjan, ja tulostaisimme tuon pääkirjoituksen ja lähettäisimme sen luettavaksi näitä lakeja valmisteleville tahoille? Auttaisiko se? Ja ehkä ammattiliitoillekin? Ja kansanedustajille?

   Entä mitäpä jos tulostaisimme (ne joilla printteri tai pääsy printterille on vaikkapa kirjastossa!) kukin kymmenkunta printtiä ja kaupungilla kulkiessamme antaisimme jokaisen puolueen kunnallisvaaliehdokkaalle yhden kopion ja pyytäisimme lukemaan tuon tekstin? (heillä varmasti on teltoilla päivystäessään myös hiljaisia aikoja, jolloin he haluavatkin luettavaa!).

   Kuka on mukana? Jos on itse vaikea valita sanojaan, niin tuon tekstin sisältöön voi kuitenkin varauksetta yhtyä. Ja tekstin antaminen puolueiden kunnallisvaaliehdokkaille olisi hyvä teko. Yksi hyvä teko, joka saattaisi avata sellaisenkin ehdokkaan silmät, joka ehkäpä tulee valituksi!

   Ja tuo ehdokas, sitten omalla valtuustokaudellaan, voisi saada muutkin ymmärtämään ja kääntää asioiden etenemisen parempaan suuntaan. Eikö se vaikuttaminen jotakuinkin näin mene?

   Eli me kaikki voimme pienillä teoilla vaikuttaa! Vaikkapa sitten ojentamalla luettavaksi yhden pääkirjoituksen. Joka sitten mahdollisesti poikii jotakin uutta ja vie asioita parempaan.

   Yritetäänkö ainakin?

   • työtöntyötön

    ”Osallistumistulon yhteiskunnallista arvopohjaa mitataan kysymällä, voisiko osallistumisvelvoitteen kohdistaa samoilla ehdoilla muillekin kuin pitkäaikaistyöttömille”

    Kaikille jotka saavat jotain tulonsiirtoa pitäisi samalla laittaa velvollisuudeksi osallisuus. Esim jos haluat vähentää työmatkakulut verotuksessa niin osallistu. Jos saat lapsilisää niin ei muuta kun osallistumaan, vaikkapa päiväkotiin 6h/vk. Kaikille verovähennyksille ja etuuksille pitäisi tehdä sama. Ja raportointivelvollisuus olisi tietenkin. Tällähän olisi jopa työllisyyttä parantava vaikutus kun pitäisi palkata kaikenmaailman paperinpyörittelijöitä. Jos vielä haluat moista osallistumista niin hyvä on.

 12. Rintsu

  ”Oletus itsessään on jo se, että olet laiminlyönyt työhakuvelvollisuutesi, ei se että olet ehkä unohtanut merkata tekemäsi tehtävän tehdyksi. Jo tässä näkee syyllistämismentaliteetin.”

  Totta. Minulla oli aikanaan kutsu te- toimistoon perjantaina kymmeneksi. Menin, saadakseni vahtimestarilta kuulla, että on henkilökunnan koulutuspäivä.
  Palasin kotiin odottamaan uutta aikaa.
  Myöhemmin selvisi, että se oli siirretty vuorokautta aikaisemmaksi, eli torstaille.
  Ja koska en torstaina ollut paikalla niin se oli minun vikani.
  Selitykseksi ei kelvannut se, että miksi tulisin tänne perjantaina jos tietäisin, että aikani on peruttu?
  Virkailija tosin näki yli puoli tuntia vaivaa käydessään tarkistamassa diaarista, että minulle on kirje ajallaan lähtenyt. Ja koska on niin vika on yksiselitteisesti minun.

 13. kukamitähäh

  Milläs muullakaan Sipilä pääsee hehkuttamaan, tämä hallistus nosti työllisyysasteen 72 %:iin.

  • työtöntyötön

   No kohta keksivät että työttömyysaste on saatava alle 5%. Ja sehän onnistuukin jo huomattavasti helpommin kuin työllisyysateen nostaminen. Päivärahat pois vaan tietyn aikaa työttömänä olleilta niin kuin Usassa ja ongelma on ratkaistu.

 14. elm

  Jos katsotaan vaikkapa tätä verohallinnon sivua, joka kokoaan luonnollisen henkilön tekemän työn verotukseen liittyvät asiat, niin mihin lokeroon ja osioon tämä viranomaisten nyt laillistama ilmaistyö ja työnäytteet putoavat? Siis jos katsotte vaikkapa tätä sivua: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Verovapaat_suoritukset/Luonnollisen_henkilon_tekeman_talkoo_naa

  (ja vasemmalla puolella sivua olevaa hakemistoa).

  Kohdassa 2.2. sanotaan vastikkeettoman työn verovapaudesta näin:

  ”Tuloverolain mukaan työn tekemisestä saatu vastike on veronalaista. Toisaalta vastikkeetta tehty työ ei aiheuta saajalleen tai työn tekijälle veroseuraamuksia. Tuloverolaissa tarkoitettua veronalaista tuloa ei siis muodostu, vaikka vastikkeetta tehty työ olisi luonteeltaan sellaista, että se edellyttää tekijältä erityistä ammattitaitoa, koulutusta tai pätevyyttä.”

  Senköhän takia työministeriö on keksinyt täysin vastikkeettoman tavan teettää työtä, ettei minkäänlaisia veroseuraamuksia tulisi sen enempää työn teettäjälle kuin työntekijällekään?

  Huhhuh, sanon minä. Onko tämä sitä normien poistamista?

  – – – – –

  Asiasta toiseen, aika kaukana ollaan toimivasta ja vapaasta markkinataloudesta (jossa työvoimalla on oikeus liikkua vapaasti ja äänestää myös jaloillaan). Kysynnän ja tarjonnan lain luonnollinen toimiminen on Suomessa ehkäisty oikein urakalla ja ihan viranomasten toimesta. Miksi, kysyn minä? Eikö tajuta, että tämä osaltaan pitää maamme taantumassa ja taloudellisena takapajulana. (Inhimillisestä takapajulaisuudesta nyt puhumattakaan).

 15. Servitus

  Kuvottavaa. Aina kun erehtyy luulemaan, että pohjakosketus työttömien kiusaamisessa on saavutettu, niin nämä neropatit lyövät luulot pois.

  Seuratkaa tarkasti mitä Valko-Venäjällä tapahtuu. SOS-hallituksen seuraava ”kannustus” eli työttömien kurituskeino on mitä luultavammin työttömyydestä sakottaminen eli parasiittilaki.
  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005142109.html

 16. Ihmettelijä

  Tiedän henkilön, joka halusi olla omaishoitaja työttömänä, kun sitä hänelle tarjottiin kunnan toimesta, siinä sivussahan se menisi. Hän erehtyi kysymään Te-toimistosta onko se mahdollista. Vastaus oli tyly, tuet otettiin pois. Enää hän ei ole Te-toimiston mielestä työnhakija vaan omaishoitaja, eikä saa korvauksia. Tosiasiassa hän ei ole omaishoitaja, eikä uskalla siihen enää ryhtyäkään. -En ymmärrä ketä ihmisten nollaaminen hyödyttää, emmekö juuri tarvitse hänen kaltaisia enemmän. Toivon hartaasti hänen työllistyvän. Te-keskuksen osoittaa toimillaan ettei minkäänlainen omaishoidettava voi olla työttömän läheisyydessä.

 17. Nainen

  Toivottavasti jokainen, joka saa karenssin syystä tai toisesta, pysyy Te-palvelun kirjoilla työttömänä työnhakijana, jotta ei kaunistaisi tilastoja, jossa työttömien määrä on vähentynyt. Tilastojahan hallitus haluaa kaunistaa, ihmisestä viis. Älä siis keskeytä työnhakua.

  Työtön on työtön työnhakija, vaikka ei työmarkkinatukea tai ansiosidonnaista saisikaan. Eikö näin ole?

  • Saku Timonen

   Näin on.

 18. Nainen

  Jos tälläinen toteutuu, niin kenen kannattaa enää maksaa ammattiliitolle jäsenmaksua ja työttömyyskassan maksua, kun korvaukset todennäköisesti kuitenkin menettää?

 19. Nainen

  Olen työtön työnhakija. Minulle Te-palvelujen omilla sivuilla tarjotaan sopivana koulutuksena ”Hoiva-alan perusteet ja hoiva-alan suomea maahanmuuttajille”. En ole maahanmuuttaja, olen Suomessa syntynyt ja täällä ikäni asunut. Mitenkähän hukassa kaikkien uudistuksien jälkeen Te-palvelut onkaan, kun nytkin mennään näin.

 20. elm

  Terveisiä Juha Sipilälle lähetetään jo laajemmaltikin: https://kariuusikyla.com/2017/03/25/kertokaa-terveiset-juha-sipilalle/

  (hieman alkuperäisestä aiheesta sivuun, pahoitteluni, joskin mielestäni kyseessä on tismalleen sama pohja: se, ettei ihmisiä kohdella enää inhimillisesti vaan raha on vedetty päälimmäiseksi tarkoitteeksi lähestulkoon kaikessa tekemisessä, jota hallitus vie eteenpäin. Ihminen unohdetaan ja jätetään).

  • töytön

   Joku keskustan slogani kuntavaaleihin oli ”pidetään jokainen mukana”. Aika hyvä vitsi, ei vaan ees hymyilytä.

   • elm

    Kyllä. Puheissa ja teoissa melkoinen ristiriita.

    Uskomatonta, etteivät he itse näe sitä, että puheet ja teot kulkevat aivan eri rataa.

 21. töytön

  Näin työttömiä autetaan, pois tilastoista karenssin kera. Mitähä vielä säkistä löytyykään niitä”porkkanoita”..

 22. Pertti Ikonen

  Pitäisiköhän ottaa yhteyttä työttömien lakeja valmisteleviin virkailijoihin, että säädettäsin erityinen pykälä niille, jotka tarjoavat turuilla ja toreilla ahteriaan potkittavaksi, niin noille voitaisiin maksaa työttömyysturvaa 100%:sti.

 23. Tehallinnosta

  Pohjois-Pohjanmaalla on loppunut yhdistyksille myönnettävä 100-prosenttinen palkkatuki, jolle ministeriö on asettanut aiempaa tiukemmat kiintiöt.

  Varsinaiset palkkatukirahat eivät ole loppuneet.
  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/taman-vuoden-palkkatukirahat-loppuivat-pohjois-pohjanmaalla/755071/

  (Tämä tiedoksesi, ei tarvitse julkaista)

 24. Tarja Pajala

  Korvauksien leikkaus ilman palkkaa tehtävästä työstä. Voisi panna vielä paremmaksi ja ottaa Valkovenäjän keinot käyttöön. Alle puoli vuotta työtä tekeville vielä sakkoa päälle. Onkohan Sipilän hallitus käynyt konsultoimassa Valkovenäjällä?

  • töytön

   Eristäminen muusta porukasta, aidataan. Samalla saadaan palkkaa työstä saavien palkkaa alaspäin, ilmaistyövoimaa aina tarjolla tilalle. Sen kun vielä hallituksen herrat ja rouvat, sekä taloustiedottomat selittäs, että miten ostovoima paranee näillä keinoilla..

 25. Toni Ranta

  En nyt tiedä, mutta eikö tuo palkattomiin töihin pakottaminen rahallisen menetyksen uhalla alkaisi olla ihmisoikeussopimusten vastaista orjatyötä ja kuuluisi loppukädessä Haagille?

  Ainakin mitä olen orjatyön määritelmiä tutkinut, niin ei turhan kauaksi osu Suomen metodit.

  Ja käsittääkseni kansainväliset sopimukset ohittavat kansalliset lainsäädännön kukkaset, tai muuten esimerkiksi Pohjois-Koreaakaan on turha moittia.

Kommentoi »

Comments are closed