Itse aiheutettu ongelma

Kun yksilö toimii hölmösti, niin yleensä hän joutuu kärsimään hölmöilynsä seuraukset itse. Kun maan hallitus toimii hölmösti, niin se voi panna muut kärsimään puolestaan. Juha Sipilän hallitus on erityisen etevä siirtämään hölmöilynsä seuraukset muiden kärsittäväksi.

Esimerkkejä sijaiskärsijöistä riittää. Eläkeläiset, sairaat, työttömät, pienituloiset, julkisen sektorin pienipalkkaiset työntekijät ja niin edelleen. Yksi erityisen huonosti kohdeltu ryhmä ovat turvapaikahakijat. Nyt hallitus kipuilee paperittomien turvapaikanhakijoiden kanssa, eikä ihme. Onhan koko ongelma itse aiheutettu.

Viime keväänä eduskunta hyväksyi hallituksen lakiesityksen, jolla turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan saamisen edellytyksiä kiristettiin. Siihen asti humanitaarinen suojelu oli oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyttyneet, mutta hakija ei voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Humanitaarinen suojelu poistettiin laista. Kyllä voi ja pitää palata. Pitää palata siinäkin tapauksessa, että kotimaa ei edes halua ottaa vastaan turvapaikanhakijaksi lähtenyttä. Kukaan ei vaivautunut miettimään päätöksen seurauksia.

Samaan aikaan vaikeutettiin toissijaisen suojelun saamista. Tätä päätöstä ei hallitus tehnyt itse, vaan pani asialle Maahanmuuttovirasto Migrin.  Maahanmuuttovirasto päätti, että Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle hänen pelkän läsnäolonsa takia. Näistä maista tuli siis yhdellä viranomaispäätöksellä turvallisia turvapaikanhakijoille, mutta ei suomalaisille. Ulkoministeriö ei suosittele näihin maihin matkustamista.

Näistä päätöksistä voitte lukea tästä viime keväisestä Migrin tiedotteesta. Näin helposti pantiin täytäntöön hallitusohjelmaan otettu kirjaus turvapaikan myöntämisperusteiden kiristämisestä. Kiristäminen otettiin hallitusohjelmaan suoraan perussuomalaisten vaaliohjelmasta, ja sinne sen oli kirjoittanut Jussi Halla-aho.

Sitten alkoivat vaikeudet. Migri alkoi suoltaa liukuhihnalta kielteisiä päätöksiä, koska laki vaatii niitä tekemään. Täytäntöönpanoa ei Migrissä mietitä, vaan se jää poliisin ongelmaksi. Niinpä poliisi joutuu nyt palauttamaan väkisin ihmisiä sellaisiin maihin, jotka eivät edes halua näitä ihmisiä takaisin.

Eihän ihminen mielellään tapettavaksi lähde, vaan vastustaa palauttamista tai menee piiloon. Niinpä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden paperittomien määrä kasvaa koko ajan. Hallitus ei voi myöntää erehdystään, joten se päätti ruveta muokkamaan muiden viranomaisten ja kansalaisten mieliä turvapaikanhakijoiden vastaiseksi.

Ensin annettiin määräys, jolla kielenkäyttöä muutettiin. Ilman turvapaikkaa jääneitä ja siis ilman oleskelulupaa maassa olevia ei saa sanoa paperittomiksi, vaan heitä pitää sanoa laittomasti maassa oleskeleviksi. Saattaa olla ensimmäinen kerta historiassa, jolloin ihan ministeritason päätöksellä määrätään muuttamaan äidinkieltä.

Kansalaiset ovat oppineet tämän kiitettävästi. Jopa liiankin hvyin, sillä ihan yleisesti puhutaan laittomista ihmisistä. Hallituksen päätöksellä ihmisen olemassaolosta tehtiin kansan suussa laitonta.

Myös viranomaisia ohjeistettiin. Tammikuun lopussa hallitus antoi kunnille suositukset laittomasti maassa olevien terveydenhoidosta. Monet kunnat ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjetta, koska se on laadittu toimivalta ylittäen ja pitää sisällään lainvastaisia suosituksia. Jos kunnat noudattaisivat suositusta kirjaimellisesti, niin ne rikkoisivat lakia.

Ja mielien muokaus jatkuu. Viime viikolla julkaistiin hallituksen tilaama tutkimus, jonka mukaan valtaosa kansasta haluaa paperittomat ulos maasta. Tutkimusta esitteli itse sisäministeri Paula Risikko, joka on kunnostautunut mm. vierailemalla Rautatientorilla leiriä pitävässä Suomi ensin -mielenosoituksessa. Tässäkään tutkimuksessa ei kysytty mitä kansan mielestä näille paperittomille olisi tehtävä.

Oli parempi, että ei kysytty. Tutkijat tuskin olisivat halunneet julkaista kansan mielipidettä, jonka mukaan kaikki on vietävä saunan taakse.

Saa nähdä mitä hallitus keksii tällä viikolla. Hallituksen ja erityisesti sisäministerin toimintaa voisi verrata vaikka alkoholiongelmaisen toimintaan. Kun entiset töppäilyt nolotttavat ja vaikeudet kasaantuvat, niin juodaan lisää viinaa. Silloin kaikki näyttää valoisammalta.

Ikävä kyllä itsepetos ei onnistu loputtomiin. Tai itseään voi kyllä pettää jatkuvasti, mutta ei muita.

 

 

Kommentit (20)
 1. Mauri Pulkkinen
  27.3.2017, 11:15

  Osittain teknisistä syistä kommentoin.

  Allekirjoitan blogin ajatukset. Lisäisin vain vertauksen vanhasta sotilashuumorista.

  Hallitukseen pätee sama kuin entiseen alokkaaseen, jota käskettiin korjaamaan asentonsa. Vastaus oli: ei se korjaamalla parane, tehdään kokonaan uusi!

  P.S. Runsaan roskapostimäärän vuoksi vaihdoin sähköpostiosoitteeni. Siitä tekninen syy testata.

 2. Mauri Pulkkinen
  27.3.2017, 13:07

  Vaikka tiedostan kompromisseissa piilevät ongelmat johtuen siitä, että kaikki joutuvat tinkimään tavoitteistaan, jolloin hyviäkin asioita jää pois tavoitteista, on nyt nähty versio käsitteestä kompromissi jotain aivan ainutlaatuista.

  Kukaan ei joudu tinkimään mistään. Niinpä hallituksesta on muodostunut hommafoorumin toimeenpaneva elin, mistä blogisi ansiokkaasti kertoo.

  Kepu saa maakuntahallinnon ja loputtoman jatkumon kepukomentoon kehä III:n ulkopuolella.

  Kokoomus saa valinnanvapauden ja yksityisyritysten edistämisen yhdessä yritysjohtajien Sipilän ja Bernerin visioiman Oy Suomi Ab:n onnelassa.

  Markkinataloutta puhumattakaan sen sosiaalisesta muodosta ei taida ajaa kukaan.

  Täytynee lainata Osmo Soininvaaraa hänen kiteyttäessään hallituksen “kompromissien” sävyttämän soten näkymät: “taloudellinen katastrofi muuttuu rahan loppuessa hoidolliseksi kurjuudeksi.”

  Turvapaikanhakijateema jäi vähälle, mutta tärkeälle osalle kommentissani. Se toimii valaisevana esimerkkinä hallituksen tavasta toimia kaikissa “kehittämishankkeissaan”.

Kommentointi suljettu.