Kuuta osoittavan sormen kynsi

Eilen sosiaalisessa mediassa levisi nopeasti Turun Sanomien uutinen, jonka mukaan Paimion SDP teetti kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla työttömillä vaalimainosten taustalevyjä. Keskustelu ryöpsähti käyntiin, ja kuntouttavan työtoiminnan palkattomuus herätti yleistä paheksuntaa, jopa raivoa. Se ei kohdistunut palkattoman työn varsinaiseen teettäjään, vaan sen ostajaan.

Olen vuosia käynyt ja seurannut tätä keskustelua, ja tämä on taatusti ensimmäinen kerta, kun jokin lehti kirjoittaa asiasta näin paheksuvaan sävyyn. Yleensä nämä jutut kirjoitetaan niin, että joku johtava virkamies ja pari työvalmentajaa kehuvat kuntouttavaa työtoimintaa maasta taivaaseen. Sitten haastatellaan sopivasti valittua työtoiminnassa olevaa, joka on kiitollinen päästyään töihin. Työn palkattomuudesta ei koskaan puhuta mitään, vaan puhutaan pelkästään työllistämisestä.

Nyt siis tiedetään, että kuntouttava työtoiminta on palkatonta työtä. Hyvä niin. Nyt tiedetään myös, että se on demareiden vika. Erityisesti se on Paimion demareiden vika. Onpa sitä jo ennätetty sanoa minunkin viakseni, koska olen demari.

Keskustelusta selvisi myös, että suurin osa ihmisistä ei vieläkään tiedä kuntouttavasta työtoiminnasta mitään. Eivät tiedä kuntien päättäjätkään. Kerrataanpa muutamia tosiasioita ja yleisimpiä väärinkäytöksiä.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua. Se ei saa olla automaatti, joka sijoittaa 300 päivää työttömänä olleet tekemään palkatonta työtä. Sekä Turun Sanomien uutisessa että Toimintakeskus Apilan verkkosivulla kerrotaan, että asiakkaiksi ohjautuvat henkilöt, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea yli 300 päivää.

Jos toiminta on näin suoraviivaista, niin Paimion kunta rikkoo lakia. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä henkilöitä. Se on tarkoitettu ainoastaan niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön, palkkatuettuun työhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä ja kokeiltava kaikki muut mahdollisuudet.

Tätä lain määräystä rikotaan jatkuvasti suunnilleen kaikissa kunnissa. Syy siihen on kunnan menojen säästäminen. Sijoittamalla työttömän kuntouttavaan työtoimintaan kunta säästää oman maksuosuutensa eli sen paljon puhutun ja virheellisesti nimetyn sakkomaksun hänen työmarkkinatuestaan. Lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa/päivä/henkilö. Tällainen säästäminen on vastoin lakia. Säästäminen ei saa ohjata kuntouttavaan työtoimintaan sijoittamista.

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei myöskään saa korvata palkkatyötä eikä sillä saa antaa kilpailuetua muihin saman alan toimijoihin nähden. Kukaan ei pysty kilpailemaan sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakuluja, vaan joka saa valtiolta rahaa 10,09 euroa päivässä jokaista työntekijää kohti.

Kaikki tämä kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 antamassa ohjekirjeessä, joka kunnissa on joko jäänyt kokonaan lukematta tai joka on sivuutettu tietoisesti.

Nyt sitten se Paimion demareiden toiminta, joka on herättänyt syvää moraalista paheksuntaa. Kuten täältä näkyy, niin Apila teettää kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla monenlaisia töitä. Tilauksesta tehdään mm. puutöitä ja pihatöitä. Paimion SDP tilasi Apilalta vaalimainosten pohjalevyjä.

Asiakas tilaa sieltä, mistä saa halvimmalla. Koska asiakas on SDP, niin asiakkaan toiminnasta saatiin lehtiuutinen. Asiakkaan arvostelun sijaan olisi kannattunut perehtyä Apilan toimintaan ja uutisoida siitä. Paljonko Apila laskuttaa vaikkapa puutarhatöistä, josta varsinaisen työn tekijät saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen? Mitä Apilan toimintaan sanovat samojen alojen yrittäjät? Kuinka moni kuntouttavaan työtoimintaan ohjatuista on oikeasti sosiaalisen kuntoutuksen tarpeessa ja kuinka moni täysin työkykyinen eli vastoin lakia työtoimintaan ohjattu?

Paimion SDP:n toiminnan laitan yleisen tietämättömyyden ja hyväuskoisuuden piikkiin. Ei tiedetä kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista ja tavallisimmista väärinkäytöksistä, vaan uskotaan Ely-keskuksen valvoman toiminnan sujuvan lakien mukaan.

Nyt kun lehtiä rupesi aihe kiinnostamaan, niin jäädään odottelemaan juttuja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen laittomuuksista. Todennäköisesti saamme kuitenkin korkeintaan lisää juttuja, joissa syyllistetään asiakkaita. Saamme uutisia, joissa kerrotaan lisää kuuta osoittavan sormen kynnen likaisuudesta.

Niitä odotellessa kysykää piruuttanne kunnallisvaaliehdokkailta heidän näkemyksiään kuntouttavasta työtoiminnasta. Jos ehdokas rupeaa puhumaan työllistämisestä ja kunnan säästöistä, niin hän ei tiedä aiheesta mitään.

 

Kommentit (47)
 1. Tähän sopii Sakun aiemmin kirjoittama juttu muotihuiveja kuntoutujilla teettävästä yrittäjästä.

  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/10/13/hikipajojen-onnela/

  Jenni Ahtiainen taisi olla yrittäjänä kauan kaivattu hyväntekijä toisin kuin SDP:n kaltainen kommariporukka muistona DDR:stä.

  ”Asustesuunnittelija Jenni Ahtiaisen yhteistyö Porin työtoimintayksikkö Jopin kanssa jatkuu arvostelusta huolimatta.”

  http://www.radiopori.fi/uutiset/paikallinen/ahtiaisen-yhteistyo-jopin-kanssa-jatkuu-arvostelusta-huolimatta

 2. työtöntyötön
  29.3.2017, 11:17

  Eniten tuon alkuperäisen uutisen kommenteissa risoo kuvittelu että tuo 9 euroa päivässä on hyvä lisä työttömälle. Ei ollenkaan tajuta että se menee monella jo matkoihin.

  Usein myös aletaan ynnätä työttömän saamia tukia yhteen tyyliin työmarkkinatuki 520+asumistuki+350+toimeentulotuki 100 tekee yhteensä 970. Tähän vielä kulukorvaukset niin päästään yli tonnin luokkaan. Ja sitten alkaa valitus että eihän minullakaan jää enempää. Ei tajuta ollenkaan että palkan voi käyttää miten tahansa, sillä voi mm. maksaa asuntoa ja näin kerryttää varallisuutta kun taas esim. asumistuki on tiukasti sidottu vuokraan. Ja toimeentulotukea ei heru kaikille.

  Sama juttu kun aletaan verrata kannattaako käydä töissä. Silloin etsitään se kahden lapsen yksinhuoltaja jonka tuloissa lasketaan yhteen kaikki lapsilisistä lähtien ja miinuspuolelle sitten lasketaan päivähoitomenot ynnämuut. Ja näin saadaan kuva liian suurista työttömyysetuuksista.

  1. Just! Ei ymmärretä, että työttömyyspäivärahoista maksetaan kolme-neljä kertaa suurempi tulovero kuin vastaavan suuruisesta palkkatulosta. Ei ymmärretä, että kun saa palkkatuloa, niin saa myös työtulovähennyksen verotuksessa. Ei ymmärretä, että palkkatulo kerryttää eläkettä työttömyysetuus ei. Ei ymmärretä, että työsuhteeseen liittyy aina etuisuuksia joita työttömällä ei ole ( niitä ovat mm työmatkaetuudet, lounasetuudet, tyhy-etuuksia, työterveyshuolto, päivärahaetuudet, koulutus, virkistyspäivät). Ei ymmärretä, että sosiaaliturvaan liittyviä etuuksia pitää anoa, niistä pitää raportoida ja niitä pitää selvitellä kaiken aikaa eri viranomaisille.

   1. Jos menet rakennusalan hommiin työkokeiluun, harjoittelemaan tai muuhun palkattomaan työhön niin usein joudut ostamaan osan tarvitsemistasi varusteista omilla rahoilla, koska oppilaitokset ja työnantajat eivät aina tarjoa kaikki tarvittavia varusteita. Jos et saa palkkaa sitten maksat varusteet työttömyyskorvauksestasi. Maksat myös ruuan ja liikkumiset siihen päälle.

    Ei työnantajia, oppilaitoksia tai TE-toimistoa kiinnosta paskaakaan vaikka konttaisit polvet verillä betonilattialla joka päivä ilman polvisuojia tai hengittelisit betonipölyä päivät pitkät voimakkaasti pölyävässä ympäristössä eikä hengitysuojainta ole jos sitä ei itse osta. Eikä pomoasikaan kiinnosta, koska nykyään meininki on sitä, että se pomo ei välttämättä edes kuukausiin käy työmaalla ja painat siellä hommia itsenäisesti niillä välineillä mitä sinulla sattuu olemaan.

    Siitä ilmasesta työntekijästä pääsee nopeasti eroon ennenkuin betonipölyaltistus alkaa pahemmin oireilla eikä tartte kuin vihjata, että asenne ei ollut kohdillaan ei kukaan tarkistele mikä se oikea syy oli. Ilmainen työntekijä ei kuulu edes työterveyshuollon piiriin, että voisi käydä tarkistuttamassa ilmaistyössä saamiaan polvivammoja tai pölykeihkojaan.

Kommentointi suljettu.