Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuuta osoittavan sormen kynsi

Eilen sosiaalisessa mediassa levisi nopeasti Turun Sanomien uutinen, jonka mukaan Paimion SDP teetti kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla työttömillä vaalimainosten taustalevyjä. Keskustelu ryöpsähti käyntiin, ja kuntouttavan työtoiminnan palkattomuus herätti yleistä paheksuntaa, jopa raivoa. Se ei kohdistunut palkattoman työn varsinaiseen teettäjään, vaan sen ostajaan.

Olen vuosia käynyt ja seurannut tätä keskustelua, ja tämä on taatusti ensimmäinen kerta, kun jokin lehti kirjoittaa asiasta näin paheksuvaan sävyyn. Yleensä nämä jutut kirjoitetaan niin, että joku johtava virkamies ja pari työvalmentajaa kehuvat kuntouttavaa työtoimintaa maasta taivaaseen. Sitten haastatellaan sopivasti valittua työtoiminnassa olevaa, joka on kiitollinen päästyään töihin. Työn palkattomuudesta ei koskaan puhuta mitään, vaan puhutaan pelkästään työllistämisestä.

Nyt siis tiedetään, että kuntouttava työtoiminta on palkatonta työtä. Hyvä niin. Nyt tiedetään myös, että se on demareiden vika. Erityisesti se on Paimion demareiden vika. Onpa sitä jo ennätetty sanoa minunkin viakseni, koska olen demari.

Keskustelusta selvisi myös, että suurin osa ihmisistä ei vieläkään tiedä kuntouttavasta työtoiminnasta mitään. Eivät tiedä kuntien päättäjätkään. Kerrataanpa muutamia tosiasioita ja yleisimpiä väärinkäytöksiä.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua. Se ei saa olla automaatti, joka sijoittaa 300 päivää työttömänä olleet tekemään palkatonta työtä. Sekä Turun Sanomien uutisessa että Toimintakeskus Apilan verkkosivulla kerrotaan, että asiakkaiksi ohjautuvat henkilöt, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea yli 300 päivää.

Jos toiminta on näin suoraviivaista, niin Paimion kunta rikkoo lakia. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä henkilöitä. Se on tarkoitettu ainoastaan niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön, palkkatuettuun työhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä ja kokeiltava kaikki muut mahdollisuudet.

Tätä lain määräystä rikotaan jatkuvasti suunnilleen kaikissa kunnissa. Syy siihen on kunnan menojen säästäminen. Sijoittamalla työttömän kuntouttavaan työtoimintaan kunta säästää oman maksuosuutensa eli sen paljon puhutun ja virheellisesti nimetyn sakkomaksun hänen työmarkkinatuestaan. Lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa/päivä/henkilö. Tällainen säästäminen on vastoin lakia. Säästäminen ei saa ohjata kuntouttavaan työtoimintaan sijoittamista.

Kuntouttavalla työtoiminnalla ei myöskään saa korvata palkkatyötä eikä sillä saa antaa kilpailuetua muihin saman alan toimijoihin nähden. Kukaan ei pysty kilpailemaan sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakuluja, vaan joka saa valtiolta rahaa 10,09 euroa päivässä jokaista työntekijää kohti.

Kaikki tämä kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 antamassa ohjekirjeessä, joka kunnissa on joko jäänyt kokonaan lukematta tai joka on sivuutettu tietoisesti.

Nyt sitten se Paimion demareiden toiminta, joka on herättänyt syvää moraalista paheksuntaa. Kuten täältä näkyy, niin Apila teettää kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla monenlaisia töitä. Tilauksesta tehdään mm. puutöitä ja pihatöitä. Paimion SDP tilasi Apilalta vaalimainosten pohjalevyjä.

Asiakas tilaa sieltä, mistä saa halvimmalla. Koska asiakas on SDP, niin asiakkaan toiminnasta saatiin lehtiuutinen. Asiakkaan arvostelun sijaan olisi kannattunut perehtyä Apilan toimintaan ja uutisoida siitä. Paljonko Apila laskuttaa vaikkapa puutarhatöistä, josta varsinaisen työn tekijät saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen? Mitä Apilan toimintaan sanovat samojen alojen yrittäjät? Kuinka moni kuntouttavaan työtoimintaan ohjatuista on oikeasti sosiaalisen kuntoutuksen tarpeessa ja kuinka moni täysin työkykyinen eli vastoin lakia työtoimintaan ohjattu?

Paimion SDP:n toiminnan laitan yleisen tietämättömyyden ja hyväuskoisuuden piikkiin. Ei tiedetä kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista ja tavallisimmista väärinkäytöksistä, vaan uskotaan Ely-keskuksen valvoman toiminnan sujuvan lakien mukaan.

Nyt kun lehtiä rupesi aihe kiinnostamaan, niin jäädään odottelemaan juttuja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen laittomuuksista. Todennäköisesti saamme kuitenkin korkeintaan lisää juttuja, joissa syyllistetään asiakkaita. Saamme uutisia, joissa kerrotaan lisää kuuta osoittavan sormen kynnen likaisuudesta.

Niitä odotellessa kysykää piruuttanne kunnallisvaaliehdokkailta heidän näkemyksiään kuntouttavasta työtoiminnasta. Jos ehdokas rupeaa puhumaan työllistämisestä ja kunnan säästöistä, niin hän ei tiedä aiheesta mitään.

Kommentit (47)

 1. stunned

  Tähän sopii Sakun aiemmin kirjoittama juttu muotihuiveja kuntoutujilla teettävästä yrittäjästä.

  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/10/13/hikipajojen-onnela/

  Jenni Ahtiainen taisi olla yrittäjänä kauan kaivattu hyväntekijä toisin kuin SDP:n kaltainen kommariporukka muistona DDR:stä.

  ”Asustesuunnittelija Jenni Ahtiaisen yhteistyö Porin työtoimintayksikkö Jopin kanssa jatkuu arvostelusta huolimatta.”

  http://www.radiopori.fi/uutiset/paikallinen/ahtiaisen-yhteistyo-jopin-kanssa-jatkuu-arvostelusta-huolimatta

 2. työtöntyötön

  Eniten tuon alkuperäisen uutisen kommenteissa risoo kuvittelu että tuo 9 euroa päivässä on hyvä lisä työttömälle. Ei ollenkaan tajuta että se menee monella jo matkoihin.

  Usein myös aletaan ynnätä työttömän saamia tukia yhteen tyyliin työmarkkinatuki 520+asumistuki+350+toimeentulotuki 100 tekee yhteensä 970. Tähän vielä kulukorvaukset niin päästään yli tonnin luokkaan. Ja sitten alkaa valitus että eihän minullakaan jää enempää. Ei tajuta ollenkaan että palkan voi käyttää miten tahansa, sillä voi mm. maksaa asuntoa ja näin kerryttää varallisuutta kun taas esim. asumistuki on tiukasti sidottu vuokraan. Ja toimeentulotukea ei heru kaikille.

  Sama juttu kun aletaan verrata kannattaako käydä töissä. Silloin etsitään se kahden lapsen yksinhuoltaja jonka tuloissa lasketaan yhteen kaikki lapsilisistä lähtien ja miinuspuolelle sitten lasketaan päivähoitomenot ynnämuut. Ja näin saadaan kuva liian suurista työttömyysetuuksista.

  • töitön

   Just! Ei ymmärretä, että työttömyyspäivärahoista maksetaan kolme-neljä kertaa suurempi tulovero kuin vastaavan suuruisesta palkkatulosta. Ei ymmärretä, että kun saa palkkatuloa, niin saa myös työtulovähennyksen verotuksessa. Ei ymmärretä, että palkkatulo kerryttää eläkettä työttömyysetuus ei. Ei ymmärretä, että työsuhteeseen liittyy aina etuisuuksia joita työttömällä ei ole ( niitä ovat mm työmatkaetuudet, lounasetuudet, tyhy-etuuksia, työterveyshuolto, päivärahaetuudet, koulutus, virkistyspäivät). Ei ymmärretä, että sosiaaliturvaan liittyviä etuuksia pitää anoa, niistä pitää raportoida ja niitä pitää selvitellä kaiken aikaa eri viranomaisille.

   • Jarkko

    Jos menet rakennusalan hommiin työkokeiluun, harjoittelemaan tai muuhun palkattomaan työhön niin usein joudut ostamaan osan tarvitsemistasi varusteista omilla rahoilla, koska oppilaitokset ja työnantajat eivät aina tarjoa kaikki tarvittavia varusteita. Jos et saa palkkaa sitten maksat varusteet työttömyyskorvauksestasi. Maksat myös ruuan ja liikkumiset siihen päälle.

    Ei työnantajia, oppilaitoksia tai TE-toimistoa kiinnosta paskaakaan vaikka konttaisit polvet verillä betonilattialla joka päivä ilman polvisuojia tai hengittelisit betonipölyä päivät pitkät voimakkaasti pölyävässä ympäristössä eikä hengitysuojainta ole jos sitä ei itse osta. Eikä pomoasikaan kiinnosta, koska nykyään meininki on sitä, että se pomo ei välttämättä edes kuukausiin käy työmaalla ja painat siellä hommia itsenäisesti niillä välineillä mitä sinulla sattuu olemaan.

    Siitä ilmasesta työntekijästä pääsee nopeasti eroon ennenkuin betonipölyaltistus alkaa pahemmin oireilla eikä tartte kuin vihjata, että asenne ei ollut kohdillaan ei kukaan tarkistele mikä se oikea syy oli. Ilmainen työntekijä ei kuulu edes työterveyshuollon piiriin, että voisi käydä tarkistuttamassa ilmaistyössä saamiaan polvivammoja tai pölykeihkojaan.

 3. Pilviveikko

  ”Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä henkilöitä.”

  Mielenkiintoista. Itse olin 3kk kuntouttavassa viime vuoden puolella. En ollut työkyvytön, mutta en tiennyt vielä silloin asiaa. Jatkossa olen hieman itsevarmempi, kun kerron että 5 vuoden työttömyys ei ole millään tavalla negatiivisesti vaikuttanut työkykyyni. Päinvastoin, olen kehittynyt ihmisenä.

  Kuntouttavaa työtoimintaa järjestävissä työpajoissa on varmasti paljon eroja. Meillä oli nuoret ja täysjärkiset ohjaajat, vierailtiin museoissa ja taidenäyttelyissä yms. Muualta tulleena tunsin kokemuksen jälkeen itseni enemmän helsinkiläiseksi.

  En kuitenkaan toivo joutuvani uudestaan kuntouttavaan.

 4. tauno lehtonen

  Entä ne 10 tuhatta lintupönttöä jotka Apila on myynyt tänä keväänä? Demareilleko nekin menivät? (Kunnallislehti 28.3 / http://www.kuntsari.fi)
  Kannattaa lukea.

 5. Raili

  Turun Sanomat kirjoittaa varsinkin demareista juuri tällä tavalla väritettyjä juttuja. Jos vain löytyy jotakin negatiivista, niin siitä tehdään koko sivun juttu, joka on kuitenkin vajavainen tiedoiltaan. Katselin kommentteja TS:n sivuilta, niin kyllä juttu upposi kansaan ja demarit olivat syyllisiä ihan kaikkeen. Mietin eilen, että kuinka monta kokoomuslaista tai keskustalaista on käyttänyt Apilan palveluita. Varmaan heitäkin on, koska Apilassa porukkaa töissä on. Tuskin kaikki työ menee Paimion kunnalle.

  • Joonas Virta

   Apilassa isoimmat työllistäjät ovat yksityiset ihmiset. Pihanhoitoa pääosin mutta myös muita töitä tehdään. Yksinkertaisia töitä, usein asiakas eläkeläinen joka ei fyysisistä syistä itse pysty. Ihan jees, mukavaa se on ihmistä auttaa.

   Toisena on lähellä julkinen sektori. Avustetaan satunnaisesti rahdissa, kiinteistöprojekteissa ja ruokakuljetuksessa kaupunkia. Ihan ok, hoitohenkilökunta/opettajat tjms voivat keskittyä siihen omaan työhönsä jonka osaavat ja pääsee tekemään mielekästä työtä josta on hyötyä. Ei haittaa.

   Firmojen kanssa asia onkin jo paljon nihkeämpää. Sitäkin on pienimuotoisesti ollut ja siinä kieltämättä liikutaan lain rajamailla. Toisaalta, työ on äärimmäisen yksinkertaista ja helppoa eikä siinä pitkään mene jos oikein tarkoituksella tekee. Tämä vähän kyrsii. Jos on yrityksellä jotain edellämainitun kaltaista työtä, siihen voidaan varmasti palkata joku heikkokuntoinen vaikka 4h/viikko. Työt voitaisiin puolestani tehdä edelleen apilassa, mutta joku olisi sen päivän virallisesti töissä. Palkkatuet yms. varmasti hoituvat eli ei voi olla liikaa pyydetty että firma maksaa sen 5e/h eli 20e/viikko ja valtio loput.

   Kaikenkaikkiaan Apila on ihan hyvin toimiva paikka josta on ihmisiä työllistynyt. Lisäksi on asiakkaita joiden elämänlaatu on noussut tavalla tai toisella toiminnan seurauksena. Kaupunki mm. tarjoaa myös ilmaista liikuntamahdollisuutta ja erittäin edullista kotiruokaa päivän aikana. Kaikki apilan asiakkaat eivät ole työkykyisiä, muutama on mutta cv:n tai muun historian takia heidän työllistymisensä on vaikeaa.

   Tulkaa katsotaan ja tutustumaan, ehkä toimintaan mutta myös asiakkaisiin. Siellä on muutamia hieno nuori aikuinen joille voisitte tarjota työtä jos haluatte auttaa meitä kurjia.

   Nyt kun asia on kuvattu, kerron loppuun: emme kysele asiakkaan puoluekantaa vaan kaikkia palvellaan mahdollisuuksien mukaan.

 6. Matti Luomansuu

  Herrat,narrit,piiat ja rengit
  Näin kuulkaa saadaan Suomi nousuun kun yhteiseen hiileen puhallamme ja luovumme saavutetuista eduista ym:sta. Kun Suomessa kaikki on niin kallista ja maksaa paljon(työntekijä)vaikka tutkimuksissa on todettu eurooppalaiseen keskisapluunassa olemme. Kuinka paljon ja kuinka kireälle henkistäja fyysistä ruuvia voi kiristää, ennenkuin tämä suurimmalta osin tasapäistetty ja henkisesti kiusattu kansa tajuaa meitä vietävän kuin laskiämpäriä. Ei kai vielä, kun menee niin ”hyvin”. Nykyisen eduskuntatalon paikalla sijaitsi 1900-luvun alussa sirkus. Sirkus lähti, mutta pellet jäivät.Röh röh.

 7. mikko

  kuinka moni demokratiqassa oleva normaali työssä kävijä silti haluaa vapaaehtoisesti
  olla valtion kontrolissa riipuvaisia sossun ja kelan päätöksista kun palkalaan ei elä
  syy ahneet työnantajat jotka ne pätkätyöläiset tähän tilanteeseen ovat suomessa ajaneet

  kapitaliseen markkina talouteen ei tälläistä järjestelmää olisi ikinä pitänyt luoda koska se koskee 2017 ihan jokaista työtöntä koulutus tasosta riipumatta
  meidän upean hallituksen lainsäädänön takia
  esin 3 kk haastatelut eli ihmistern patistelu täysin jannatamatomiin jopa ilmais töihin
  eli valtion kontroliin kun tosiaan senkin jälkeen joudut ruikaaman kelan jonossa valtion tukiaisia
  hieno on kapitalismin ja terveen markkina talouden jama suomessa
  joillekin suomi muistuta modernia käyhälistön torppari kolhoosia eli
  vähemmän länsimaiselta järjestelmältä
  miten ihminen voi ottaa vastuun omasta elämästään jos hän työssä käydesäänkin on riipuvainen virastojen virkamiesten kyytäykseltä kontrolista päätöksistä
  työkkäri lappujen oikein täyttelystä ymm
  voin kertoa ei mitenkään

 8. Jarkko

  ”Kaikki tämä kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 antamassa ohjekirjeessä, joka kunnissa on joko jäänyt kokonaan lukematta tai joka on sivuutettu tietoisesti.”

  Jos laissa määriteltäisiin jonkinlainen rangaistusasteikko kuntouttavantyötoiminnan väärinkäyttämisestä asiaa alettaisiin paremmin noudattamaan, koska silloin poliisin olisi pakko tutkia väärinkäytökset ja syyttäjän syyttää niistä, sekä tuomioistuimen rangaista syyllisiä. Se on poliittinen valinta Suomessa, että asiasta ei ole mitään rangaistuksia ja virkamiehet on vapautettu tutkimasta asiaan liittyviä väärinkäytöksiä.

 9. Tarmo Hietamaa

  Tässä yksi kuntavaaliehdokas, joka käsittää asian todellisen laidan, omakohtaisesti: https://vasenkaista.fi/2017/03/tyottomyys-toimeliaisuus-ja-toimeentulo/.

  Kommenttini tarkoitus ei ole toimia vaalimainoksena vaan osoittaa, että vastarintaakin on – kiitos blogisi. Voimat tässä vain alkavat hiipua, kun työtä hakee ja samalla uhkaillaan tällä ”aktivoinnilla”.

  Aktivointitapaamisissa, joita olen tähän mennessä kokenut kaksi, minulle jankataan vain velvollisuudesta sijoittaa minut kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka ainoa löytämäni velvoittava kohta laissa on velvoite tulla tuohon tapaamiseen. Ilmeisesti lain soveltaminen on tulkittu niin, että näin toimitaan aina – riippumatta siitä, miten jäljempänä lain soveltamisesta kerrotaan. On kuin seinille puhuisi, kun saa toistaa toistamasta päästyään, ettei ole työkyvytön eikä tarvitse kuntouttavaa toimintaa vaan työtä, jonka olemattomuus ei ole minun syyni. Epämääräisesti viitataan nykyhallitukseen jonain perimmäisenä syynä, vaikka laki ei tosiaan edes velvoita mihinkään tällaiseen – ainoastaan aktivointisuunnitelman tekoon, työttömän auttamiseen.

  En välttämättä halua kommenttiani näkyviin sivulle, koska elämässäni on huolia ilmankin, että tuntemattomat alkavat aukoa päätään pitkäaikaistyöttömän tilannetta käytännössä käsittämättä. Muutoin saat minun puolestani niin halutessasi viitata sekä tämän viestin sisältöön että linkittämääni kirjoitukseeni aihetta jatkossa puidessasi esimerkkinä ongelman eri puolista ja näiden ymmärtämisestä.

  Kiitokset siitä, että nostat esiin asioita, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta – etenkin, jos elämässä riittää huolehdittavaa ennestäänkin.

 10. Rosa Warski

  Taannoinhan Oulun piirin SDP haki työkokeilijoita vaalikampanjointiin. Toiminnanjohtaja Mustakangas kirjoitti asiasta blogin ja ylisti palkatonta työtä mm. syrjäytymisen ehkäisijänä ja sairaiden metsurien pelastajana. Työharjoittelijoita hän kertoi käyttäneensä julkisella sektorilla 25 vuoden ajan.

  Viite 1: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701072200050235_uu.shtml
  Viite 2: http://terhimustakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229051-tyokokeilu-ei-ole-orjatyota

  SDP:n puheenjohtaja Rinne puolestaan pakottaisi pitkäaikaistyöttömät vanhustenhoitajiksi. Hänen mielestään ilmeisesti ammatillisen koulutuksen vaativa henkisesti raskas sekä empatiaa painottava työ voidaan helposti tehdä kenen tahansa pitkäaikaistyöttömän toimesta. Bonusta tosin siitä, että Rinteen mukaan pitkäaikaistyöttömille kuuluisi TES:n mukainen palkka.

  Viite: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sdp-n-rinne-velvoittaisi-pitkaaikaistyottomat-vanhustenhoitoon/4956154

  Ja nyt vuorossa siis Paimion SDP. Itse en usko, että nämä jutut tapahtuvat vahingossa. Asiasta on noussut sen verta kohua, ja silti sama toiminta jatkuu. Motiiviksi veikkaan kuluissa säästämistä.

  • Saku Timonen

   Oma näkeymkseni on, että Mustakangas ei ymmärrä asiaa, vaan pitää itseään hyväntekijänä. Jonkun pitäisi kertoa hänelle faktoja. Rinne puolestaan ei ole koskaan esittänyt palkatonta työtä, vaan edellyttänyt ainan TES:n mukaista palkkaa.Selvää tietenkin on että jakisesta ei voi tulla vanhustehoitajaa, sillä työ asettaa tekijälleen kovia vaatimuksia. Luulisinpa Rinteen ymmärtävän myös tämän.

  • Mirja Pekkonen

   Kävin tästä Rinteen ehdotuksesta taannoin aika tiukkaakin keskustelua. Rinne ei ensinnäkään esitä hoitoalalle kouluttamattomia työttömiä vanhusten hoitajiksi vaan hän sanoo, että vanhusten hoidossa on paljon töitä, joita nykyisin ei tee kunnolla kukaan. Ja hän on tässä suurinpiirtein oikeassa.

   Varsinkin kotihoidossa suurin osa koulutetuista hoitajista tekee töitään voimiensa äärirajoilla. Niistä hoitajien tekemistä töistä voisi esimerkiksi kaupassa käymisen, puiden kantamisen ja asuntojen lämmittämisen, ruokailussa avustamisen ja astioiden tiskaamisen sekä tavanomaiset kodin siistimiset ja lumenluonnit siirtää avustavia töitä tekeville henkilöille.

   Paras ratkaisu tietysti olisi, jos töitä voisi tehdä pareittain, jolloin koulutettu hoitaja keskittyisi vanhuksen hoitoon ja avustaja tekisi samalla muut tehtävät. Tämä ratkaisisi myöskin suurimman osan yhä kasvavista työturvallisuusriskeistä kotihoidossa.

   Kaikki työttömät eivät varmaankaan tuollaisiin töihin haluaisi mutta tunnen itsekkin muutaman työttömän, jotka riemusta kiljuen tekisivät tuollaista työtä palkan edestä sen sijaan, että rustaavat linnunpönttöjä ilman palkkaa.

   • Joonas Virta

    Tätä on jonkin verran sovellettu Apilassa. Ongelma on siinä että edes näihin tehtäviin soveltuvat ihmiset ovat hyvin harmaalla alueella toimintakeskusten suhteen. He kun ovat melkein täysin työkykyisiä.

    Rahti, korjaus ja rakennustöitä olen vanhustenhoidon tukena tehnyt itsekin. Yksi nuori neito sai meiltä kipinän siihen alaan ja on nykyään ihan palkalla töissä lähihoitajana.

    Minä itse? Kokeilin muistisairaiden kanssa. Todella palkitsevaa työtä, en ollut sitä ennen enkä ole sen jälkeen saanut samanlaista tyytyväisyyttä mistään työstä. Valitettavasti pidemmän päälle sain huomata että ns. kantti ei kestä. No näinhän ne lekurit varoittelivat mutta nyt tiedän senkin.

 11. Heikki H

  On hyvä että tämäKIN asia tulee nyt esille, aivan kuten myös monien matalapalkka-alojen kustannusten siirto yhteiskunnalle. Se että vuokratyöpaikoilla venkoillaan irti normaali Tes:in mukaisista eduista pitäisi olla jo tiedossa ihan jokaisella. Surkuhupaisaa on taas se että mm. nämäkään ilmiöt eivät ole MILLÄÄN tavalla uusia mutta ilmeisesti vain kuntavaalit saavat poliitikot ja sellaiseksi halajavat havahtumaan todellisuuteen, kunnes ne taas unohdetaan kun niistä ei saada toisia ehdokkaita osoittavaa sormea. Kolmannen sektorin merkitys pitkäaikaistyöttömien tukityöllistämisessä on kasvanut viimeisen 10vuoden aikana merkittävästi. Jopa siihen pisteeseen asti että se on monissa tapauksissa ensisijainen paikka johon vaikeasti työllistyviä kannustetaan menemään ja heillä onkin melko matala kynnys työllistää työttömiä. En näe sitä kuitenkaan huonona asiana sillä monien työnantajien halu ottaa pitkäaikaistyöttömiä töihin on korkea, ja niin monesti on heiltä kuultu työharjoittelun sitovan varsinaisia työntekijöitä liikaa harjoittelijan opettamiseen. Totta sekin, aivan kuten myös se että jos työharjoittelija jo osaisi työn jossa hän on työharjoittelemassa, ei hän olisi työharjoittelija vaan työntekijä joka vaan ei saa palkkaa. Mielestäni näiden erillaisten säätiöiden (Apila, Sovatek, you name it) paras funktio on tarjota työtä ja tekemistä, torjua apatiaa ja passivoitumista, niille jotka sitä tarvitsevat. Se kuinka pysyvästi työllistävä ratkaisu on vääntää linnunpönttöjä 6kk on eri asia, ja useimmiten nämä säätiöt toimivatkin vain ”ponnahduslautoina” yksityisille työmarkkinoille. Se että työttömistä tulee automatisoidusti kuntien, säätiöiden tai yritysten ”lypsykarjaa” on lyhytnäköistä politiikkaa joka näkee ihmisen vain tilastoina ja käyttötarvikkeena omiin tarpeisiin. Mutta joo, jos teen ilmaistyötä niin mieluiten teen sitä kotikunnalle. Onpahan kotiin päin edes jotenkin.

  • Rintsu

   Vissiin 3% työllistyy.
   Mutta sitä ei ole tutkittu oliko kuntouttavasta heille mitään apua vai olisivatko työllistyneet ilman sitäkin?

   • Rintsu

    Piti siis vastaamani tuohon:
    ”useimmiten nämä säätiöt toimivatkin vain ”ponnahduslautoina” yksityisille työmarkkinoille.”

    • työtöntyötön

     Näin kai se tutkimusten mukaan on että harva sieltä enää minnekään ponnistaa ainakaan suoraan, saati sitten avoimille työmarkkinoille.

     ”Se että työttömistä tulee automatisoidusti kuntien, säätiöiden tai yritysten ”lypsykarjaa” on lyhytnäköistä politiikkaa joka näkee ihmisen vain tilastoina ja käyttötarvikkeena omiin tarpeisiin.”
     Tästä olen vahvasti samaa mieltä. Jos ei kotikuntasi pidä sinua tasa-arvoisena muiden kanssa niin palkkatöitä saatuani vien kyllä veroeuroni johonkin toiseen kuntaan.

     • Jarkko

      ”Näin kai se tutkimusten mukaan on että harva sieltä enää minnekään ponnistaa ainakaan suoraan, saati sitten avoimille työmarkkinoille.”

      Ongelma on siinä, että ihmisten maailmassa kaikki perustuu imagoon. Jos sinut saadaan näyttämään huonolta laittamalla jonnekin paikkaan jonka imagona on se on looserien, alkoholistien, puolikuntoisten ja mielenterveysongelmaisten paikka imagosi tuhoutuu sillä silmän räpäyksellä lopullisesti riippumatta siitä oletko mitään näistä asioista.

      Tästä syystä esim. Ranskassa pitkäaikaistyöttömiä ei laiteta mihinkään kuntouttaviin tai pajoihin vaan heille maksetaan stailisteja, hiustenleikkuuta tms. Jotka opettavat ja laittavat työttömän mahdollisimman edustavan ja luotettavan näköiseksi ja katsovat hyvät työnhakuvaatteet ja tyylin. Ja yllätys yllätys tulokset ovat paljon parempia kuin Suomen mallissa. Koska imago muuttuu paremmaksi eikä sitä tuhota työnantajien mielissä.

 12. Max Ahtiainen

  Olen tästä Paimion Apilasta hieman perillä, kävinhän siellä kuntouttavassa työtoiminnassa ehkä sellaisen 1,5 – 2 vuotta, en yhtäjaksoisesti mutta kuitenkin.
  Apilan toimintakeskukseen ei, Saku, kuten kirjoituksessa epäilit, automaattisesti ohjata kaikkia niitä joilla tuo 300 päivää on ylittynyt. Siellä on nimenomaan asiakkaina ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta ole täysin työkykyisiä, mutta joilla riittää halua ja toimintakykyä osallistua Apilan toimintaan.
  Ensinnäkin, Apilan toimitilat Paimiossa ovat erittäin hyvät. On puutyöhalli, josta löytyy sirkkeliä,pöytäsahaa, pystyporakoneita, paineilmalla toimivat naulaimet yms. ja myös kaikki tarvittavat yleiset työkalut vasaroista moottorisahaan,pensselit ja telat ja suojavaatteet.
  Henkilökunta on äärimmäisen osaavaa porukkaa, Johannes Joutsenlahden johdolla. Henki talon sisällä on erittäin hyvä, innostava ja positiivinen, ketään ei pakoteta tekemään mitään mitä ei halua, eikä varsinkaan mitään mihin asiakas ei pysty. Ohjaajat usein itseki tekevät niitä samoja hommia kuin asiakkaat, ja he aidosti haluavat auttaa,keskustelevat, kyselevät kuulumisia ja tsemppaavat elämässä eteenpäin. Seuraavat työpaikkailmoituksia ja ilmoittavat niistä ym.
  Linnunpönttöjä siellä esimerksi tehdään, Tokmannille ja Motonetille esimerksi, työvaiheet on pilkottu pieniin osiin, jotta on erilaisia työvaiheita mitä kaikki pääsevät kokeilemaan. Hikipaja se ei ole, minuakin monesti tultiin rennosti huomauttamaan, ”ota ihan rauhassa vaan,ei ole mitään kiirettä, omaan tahtiin”. Lisäks siellä on työntekijöille ja asiakkaille ruokala, minkä keittiötyöntekijä on yleensä joku ammattiin opiskeleva,tai sellaisen puuttuessa halukas Apilan asiakas/työntekijä tekee päivän ruuan.
  Toiminnalla ei tavoitella voittoa, esim. linnunpöntöt myydään hinnalla joka on markkinakelpoinen. Se mihin niistä saadut rahat menevät, en osaa sanoa, mutta uskoakseni tai toivoakseni kaupungin jonkinlaiseen työllistämisrahastoon tms.
  Toivottavasti nyt hieman pystyin selventään tätä asiaa.
  Harmitti eilen tuo Turun sanomien harhaanjohtava uutinen niin paljon,
  sillä minä itse sain Apilasta niin paljon apua, että nyt lopulta hain, ja pääsin tammikuussa aikuiskoulutukseen metallialalle. En olisi kyennyt siihen, ellen olisi ensin saanut Toimintakeskus Apilan avulla kiinni normaalista päivärytmistä, saanut sitä kautta kerättyä itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Totisesti, täysin työkykyisille ihmisille se on aivan väärä paikka, mutta niille jotka ovat vuosia olleet työttöminä,syrjäytyneet,syrjäytymisvaarassa olevat ja nuoret aikuiset vailla tulevaisuuden suunnitelmia, heille Apila on mielestäni upea paikka jota voin suositella lämpimästi.
  tuo 9e/päivä kulukorvaus on vain hyvä porkkana jolla niitä sohvallamaakajia saadan sinne toivottavasti houkuteltua. 180e/kk on suuri raha työttömälle.
  Mutta en minäkään sinne sen takia mennyt, vaan siksi että pääsin takaisin elämänpyörään. 🙂

  • stunned

   ”Upea paikka, suosittelen, sohvallamakaajat…”

   Just. Yleensä mainoksen korulausein kaunistellaan asioita tai peitetään karumpi totuus. Työttömälle täytyy palkaton orjatyökin kaupata upeana mahiksena kunnes tulee se yhdestoista.

   Palkkaa kiitos. Vähemmän mainospuheita ja mieltenmuokkausta.

  • työtöntyötön

   No itsellänihän menisi jo bussikorttiin 150 euroa kuussa että 30 euroa ei todellakaan ole sen arvoista. Rahat (mitkä tulevat myynnistä) taasen saattavat mennä esim. toiminnanohjaajien palkkaan. Siinä palkassa saattaakin sitten olla osana henkilökohtaisia lisiä joita saa jos voittoa alkaa tulemaan. Kas kun voittoa ei saa tulla joten johonkin se raha on kulutettava.

   Olen itse ollut vuosia syrjäytyneenä/syrjäytettynä ja jo kerran sieltä ilman kuntouttavaa työtoimintaa poispäässeenä en aio koskaan suostua tuollaiseen toimintaan vaikka sitä onkin ehdotettu. Palkkatuki oli se mikä minua henkilökohtaisesti auttoi. Sohvallamakaaja sen sijaan en ole koskaan ollut sen enempää kuin muutkaan keskimäärin.

   • Jarkko

    No eipä Suomen järjestelmä oikeasti pysty työkykyisiä. Puhumattakaan huippukunnossa olevista pakottamaan mihinkään kuntouttaviin työtoimintoihin muutenkaan, koska jos olet rautaisessa kunnossa etkä mikään alko make tai sohvalla makaava ja pystyt juoksuttamaan poliiseja ja viranomaisia ihan kunnolla. Siinä saa poliisikin pistää töppästä toisen eteen jos saa juosta joka viikko 3800 metriä cooperin testissä juoksevan perässä, joka päätääkin ryhtyä vähän hankalaksi matkalla sinne kuntouttavaan tai muuhun pakolliseen juttuun joka on hyväosaisten mielestä oikein kaikille köyhille, jossain hyväosaisten voimafantasiat jutussa.

  • Rintsu

   ”Upea paikka, suosittelen, sohvallamakaajat…”

   Ongelma ei olekaan siinä, etteikö löytyisi heitä joille kuntouttava sopii.
   Itsekin tunnen muutaman. Heille se suotakoon. Ja heille jotka sitä tarvitsevat.

   Ongelma on siinä, että sinne rangaistuksen uhalla pakotetaan. Sosiaalipalvelua ja kuntoutusta rangaistuksen uhalla?

   Toinen ongelma on se, että pitäisi h y v i n tarkkaan miettiä mitkä hommat ovat sellaisia joilla ei kilpailla oikeiden työpaikkojen kanssa.

   • työtöntyötön

    Itsekkin tiedän muutaman. Heillä on kävelymatka kuntouttavaa järjestävään paikkaan ja se on vielä sellainen ettei siellä työnteossa todellakaan rasitu. Toiset juovat kahvia ja toiset osallistuvat enemmän. Jotkut oli lisäksi ulosotossa ja tuota 9 euroa päivä ei kai voi ulosmitata joten se on pelkkää ylimääräistä rahaa heille.
    Osa kuntouttavassa olevista olisi kyllä pystynyt palkkatuelle ja sille heidät siirrettiinkin kunhan oli tarpeeksi työttömyyttä takana. Ja osa tuntui vain tylsistyvän kuoliaaksi.

    Mutta tiedän taas sitten toisenlaisiakin paikkoja missä leikataan ruohoa, tehdään muuttoja ja alihankintaa ja näihin pitäisi kyllä puuttua.

    • töytön

     Kaks tuttuu juuttunu tuohon kuntouttavaan vuoskausiks, molemmat palkkatöistä aiemmin irtisanotuksi joutuneet. Ei paljo juttu luista enää ku kuulumisia oon kyselly millo kaupassa tms. vastaan sattuneet. Suurin huoli tuntunu olevan vaan työttömyyskorvauksen menettäminen mahdollisen moitteellisen toiminnan takia ja toimeentulo muutenki. Alistuneet kohtaloonsa.

     • työtöntyötön

      Tuo onkin sitten huonompi juttu. Myös se että että jos joku hyötyy rahallisesti olemalla kuntouttavassa vaikkei mitään kuntoutettavaa ole on aika lailla harmaata aluetta. Eihän kaikkia leikkauksiakaan tueta verovaroilla vaan vain ne mistä koetaan olevan hyötyä. Ei pelkkä ihmisen oma halu tai rahallinen hyöty saisi olla syy kuntouttavaan vaan silloin pitäisi etsiä vaikka vapaaehtoistyötä tai elämäänsä merkitystä muualta.

 13. Rauno Kallinen

  Hyvä Saku
  Olen vasta n. vuoden lukenut sinun juttujasi. Taisi olla Laakkosen konsernin lehti jonka
  jutusta pääsin tuntemaan olemassa olosi.
  Nyt suodastaan odotan päivittäin uusia kannanottoja. Niistä on minulle muodostunut
  ”selkokieliset uutiset” mitä tässä tasavallassa tapahtuu.
  Juridiikka taustasi luo vielä erinomaista pohjaa ymmärtää asioita tämmöiselle takarivin tumpeloTaaville.

  Eikun voimia uusiin teksteihin. Kyllä luetaan

 14. Pekka Forstadius

  Tiukka juttu jälleen. On tahoja, joilla on hyvä syy luottaa mediaan ja sipilöityyn uutisointiin. Kaikkien paimiolaisten demarien tietämättömyydestä ja hyväuskoisuudesta en tosin panisi paljoa likoon. Kannattaa äänestää henkilöä, jonka tietää kannattavan myös käytännössä puoleensa politiikkaa ja arvoja.

 15. Jari Kähkönen

  No, mitä sitä tyypillistä vakiintuneen median tyhmistäen, vesittäen ja yksinkertaistaen jonnekin vinoon päättynyttä näennäistä raportointia kommentoimaan. Porvarilehdehti piikittelee SDP:tä vähän sen näköisesti, kun muka tiedettäisiin ja oltaisiin ihan huolestuneita. Puuttuu vain nyttemmin entisen Turun Päivälehden puolusteleva lörinä, jolloin se heh keskustelu olisikin suurinpiirtein siinä. Kukaan ei kyseenalaista sdp-osaston taloudenhoitajan mukatyöttömienkuntoutusjuttuja ja Paimion työvoimapalvelun päällikölle syötetään suoraan pelivälinene mailaan yhdeksää euroa koskevan mukaväärinkäsityksen ”oikaisemisella”. Jälleen kerran syntyy sellainen pitkälti epätotuudenmukainen mielikuva, että muka paljastettiin epäkohta ja julkisesti arvostelun kohteeksi joutuneita kuultiin samanaikaisesti ennen julkaisua.

  Siitä sitten puhumattakaan, että jutun lopussa tulee äläytettyä aivan käsittämättömyyksiä työttömyysturvan takaisin saamisesta. Mihinhän se on mahdollisesti kadonnut ja millä perusteella? Ja sitten se 300 päivää -möläytys, josta voi vain sanoa että huh-huh. Eli tekevätkö Paimion virkahenkilöt etuudensaajalle ehkä kenties kuinkakin ruman tempun, jotta TE:n lausunto näyttää kielteistä ja etuutta ei enää saa takaisin kuntouttavassa työp–sa käymättä? Sekä kohdellaanko asumis- ja työmarkkinatuesta tai ”pelkästä” toimeentulotuesta pääasiallisen elatuksensa saavia kuinkakin epäyhdenvertaisesti vrt. viimemainitut nyt ainakin sinne joutuvat? Tai jotain. No, mitä odotat joltakulta nykyään vähintään kaksi vuotta lounaripalkalla lusineena töihin päästäkseen ja siellä pysyäkseen alituiseen pomoja mielistelemään joutuvalta niin sanotulta toimittajalta? Siitä sitten puhumattakaan, että ei vaalijulisteen pahvipohjia käytännössä mistään saa ostaa, joten selitelmä kilpailun rajoittamista on ihan täyttä potaskaa. Minkähänlaista erikoissahaamispalvelua siitä tulisi ja kuinka monimutkainen homma sen kilpailuttaminen edes olisi?

  Sen verran toimittaja muistaa koulussa joskus oppineensa, että alun puolitoistasataa vuotta sitten sdp-Paimion se varsinainen puolue, SDP, teki tälläisen Forssan ohjelman, mutta sitä ei ole kertaakaan tullut luettua, koska siellä sanotaan esimerkiksi näin kohdassa Kunnallisena ohjelmanaan puolue vaatii:”8. Yleisemmän työttömyysajan sattuessa on kunnan hankittava asujamilleen riittävästi työtä ja riittävä alin palkka. Kuntien on perustettava yleisiä työttömyysrahastoja.
  9. Kunnan työt ovat teetettävät ilman välikäsiä ja paikka maksettava sen tariffin mukaan, mikä kussakin ammatissa on silloin voimassa.
  10. Työaika kunnan töissä on asetettava 8-tuntiseksi.
  11. Kuntain on perustettava työnvälitystoimistoja, joitten hallinnoissa tulee olla ainakin puolet työväen järjestöjen valitsemia edustajia.”
  Mutta yhtä ainuttakaan lisäkysymystä ei kuulu vaan otetaan valmiina annettuna, että työttömyys on muka joku sairaus tai toimintakyvyn alenema, joka lähtökohtaisesti oikeuttaa kohtelemaan piirissään olevaa niinkuin tällä ei olisi täyttä oikeustoimikelpoisuutta tai kansalaisoikeuksia. Yhdeksän euroa on ylläpitokorvaus, joka maksetaan työttömyysetuuden lisäksi, kun saaja osallistuu tiettyyn sovittuun, no sovittuun ja sovittuun, työllistymistä edistävään palveluun. Ei palkka. Mikäli sitä nyt ei ihan itse jo sattunut älyämään. Linkki lähteeseen: https://sdp.fi/fi/blog/forssan-ohjelma/

  Ehkäpä puoluesihteeri Antton Rönnholm poistattaa edellämainitun osion puolueen nettisivuilta pikaisesti? Joku itsekritiikki olisi paikallaan, koska kyllähän sdp-Paimiossa on munattu pahemman kerran ja sitä on ihan turha yrittää selitellä. Kun rivit ovat täynnä tyhjää ja sen lomassa muutamia keskimäärin 70 vuotiaita syntymädemareita, kuten puolueosastoissa keskimäärin, on laulut joko laulettu tai niitä varten pitää jakaa sanat(koskei lauluja enää kukaan osaa). Ja sitämyöden talkootkin pidetty. Sakari taitaa olla bloggatessaan oikeassa, että ei tämä esimerkki mitään muuta eikä edes tarkkaanottaen ota puheeksi todellista ongelmaa. Joka on pitkäaikaistyöttömien ihan tahallinen näkymättömäksi tekeminen yhteiskunnassa, heidän kokemansa heikko oikeusasema ja hyväksikäyttö niin taloudellisesti kuin moraalisen paniikinkin lietsomiseen.

  Jo yksin Paimion Apilan koko toiminta voi olla täydellisen myrkyllistä niin työttömille paimiolaisille kuin sikäläisille yrityksillekin, mutta en pane paljoakaan painoarvoa mahdollisesti tuleville jutuille. Niitä tekevät helpot ja mukavat ihmiset, jotka eivät edes itse käsitä vaikka kuinka monen omankin tuttavansa valehtelevan heille päin naamaa ”töissä” olemisesta. Niin pitkälle tämä lume ja huuhaa on yhteiskunnassamme jo edennyt. Ja kunnallisvaaliteemako? Sallikaa minun nauraa. Suojatyökeskukset sekä nuoristyöttömien pajat, sieltä tämä on aikoinaan lähtenyt liikkeelle eikä loppua näy. Ei, koska vielä on terveitä, työsuhteisia, kuluttavia ja itseään normaaliksi sekä enemmistöksi luulevia ihmisiä, joiden turvallisuudentunnetta täytyy suojella.

  Koska on myös odotettavissa, että tännekin tulee ihan oikeita elämänhallintaongelmallisia pitkäaikaistyöttömiä verstastaan puolustelemaan, sanottakoon lopuksi heille, että auttamista vastaan minulla ei ole mitään. Kunhan vain avun tarve on todellinen ja menetelmä on pätevä sekä täyttää oikeusturvan vaatimukset EIKÄ ja alleviivaan sanaa eikä sitä yritetä puolustella valehtelemalla. Todellisia avuntarvitsijoita on nimittäin niin vähän, että ne eivät riitä mihinkään vaalijulistepohjien sahaamiseen tai tekemään tavaraa ja palvelua myytäväksi asti. Mitä evlut kirkko eilen edellä, sitä nyt SDP perässä. Kaikkein turhinta on yrittää muuttaa tämä kauhistuttava häväistys pikkupoliittiseksi nokitteluksi, jonka vuoksi itse asialle ei tehdä mitään.

 16. Max Ahtiainen

  Noh, minun mielestäni siinä ei mitään kovin kamalaa ole, jos kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ihmiset saavat tekemiseksi jotain vaalimainosten taustalevyjä. Se tuskin on kovin paljon taitoa vaativaa tai raskasta työtä.
  Ihan sopivaa ihmiselle jonka ei ainakaan pitäisi olla työkykyinen.
  Tietenkin olen samaa mieltä siitä, että ei sinne ketään pidä karenssin uhalla pakottaa. Mutta tietääkseni Paimiossa ei näin ole toimittukaan.
  Kuitenkin se, että millaista on ja miten järjestetään ”Kuntouttava työtoimintaa” riippuu joka kunnasta ja siitä ketä asiaa siellä hoitaa ja millä agendalla.
  Oikein ja hyvin järjestettynä kuntouttava työtoiminta voi auttaa lukemattomia ihmisiä elämässä eteenpäin. Tietenkin se pitää suunnata vain niille jotka sitä tarvitsevat, ja tietenkin, sen pitää olla vapaaehtoista.

 17. Jyrki


  Niitä odotellessa kysykää piruuttanne kunnallisvaaliehdokkailta heidän näkemyksiään kuntouttavasta työtoiminnasta. Jos ehdokas rupeaa puhumaan työllistämisestä ja kunnan säästöistä, niin hän ei tiedä aiheesta mitään.

  Kysytty on ja lopputulos oli lähinnä naama punaisena huutamista. Siitä, että mennään kyseenalaistamaan kuntouttavatyö orjatyöksi, josta ei makseta palkkaa. Näin ei kuulemma ole. Vaan tätä tehdään tietysti sädekehä pään päällä työttömän eduksi ja hyväksi. Se ei kuulemma ole mitenkään väärin, että kuntouttavassa tehdään täsmälleen ja pilkulleen samoja asioita, joista aikaisemmin piti maksaa palkkaa, että joku nekin työt teki.

  Eikä sekään vaivaa, että kuntouttavassa työssä myös suoraan korvataan työttömällä palkkatyötä. Sekin on aivan oikein, koska täytyyhän työttömän kokea olevansa osallinen työelämässä. Sekään ei ole väärin, että työtön ei voi kokea oikean ja asianmukaisen palkan saamista ja palkkakuittia tekemästään työstä. Vaikka tyhmempänä ajattelisi, että oikea palkka vaikka osa-aikaisesta työstä vasta työtöntä kuntouttaisikin. Jos ei jopa suorastaan ahnehtimaan lisää työtä itselle mistä maksetaan sitä oikeaa PALKKAA.

  Päin vastoin OIKEASTA PALKASTA päin vastoin pyritään vierottamaan työttömät ja opettamaan ne uuteen normaaliin eli työn tekoon ilman palkkakuittia ja palkkaa tilillä sekä muita työsuhteeseen kuuluvia etuja.
  Tämä aivopesu alkaa vaikka huutamalla naama punaisena työttömälle, että työttömyyskorvaus on sinun palkkasi!!! Varsinkin jos menee tämän kyseenalaistamaan. Tästä itsellä omaperäistä kokemusta.

  • töytön

   Mulla on tullu mieleen tästä nykymenosta semmonen valtava työttömien, tai mikä lie massan aitaus mistä ei niin vain ulos pääse. Joku iso läskimaha vilauttaa ulkopuolelta 9€ seteliä ja aina sieltä joku työtön lähtee toiseen aitaukseen, samalla toinen nyhtästään väkisin mukaan. Toisessakin aitauksessa alkaa porukka lisääntyä. Joka päivä käy vapaana lojuvaa, toisinaan väsynyttäkin porukkaa haukkumassa ja haistattelemassa molempien aitauksien ympärillä. Joka päivä myös Jättiläinen- läskimaha heittää naama virneessä jokusen ilkkujan ensimmäisen aitauksen sisälle uusiin ja outoihin ympyröihin käyskentelemään.

   • Jarkko

    Kyllähän se aina on Suomessa mennyt niin, että se kuka on pisimpään ollut työttömänä ja köyhyydessä hänet otetaan viimeisenä töihin jos otetaan ollenkaan. Mieluummin otetaan se työpaikan vaihtaja ja lyhyen aikaa työttömänä ollut. Sen jälkeen otetaan työmarkkinoille tuleva nuori ja vasta sen jälkeen jos oikein paha työvoimapula tulee saatetaan ottaa joku sadoistatuhansista pitkäaikaistyöttömistä, mutta silloinkin vielä aika usein otetaan monille aloille mieluummin joku ulkomaalainen pätkätyöntekijä joita on helpompi huijata palkoissa kun eivät tajua vaatia kaikkia työehtosopimuksen mukaisia minimipalkkoja ja lisiä.

    Suomessa vaan ei ole niin pahaa työvoimapulaa ollut 40 vuoteen, että pitkäaikaistyöttömille olisi tullut realistiset työllistymismahdollisuudet vakituisiin töihin.

  • Rosa Warski

   Kun sisimmässään tietää tekevänsä väärin, on huudettava sitä kovempaa ettei omaatuntoaan kuulisi.

   • töytön

    Onneksi on rehellistä porukkaa päättämässä tämän maan asioista, maailman vähiten korruptoitunut maa tällä pallilla kuulemma.

   • Jyrki

    Tuo on totta. Ja paras keino puolustaa myös vääryyttä on hyökkäys hetkeäkään empimättä ja miettimättä vääryyden kyseenalaistajaa ja kyseenalaistajia kohtaan.

    Kaiken lisäksi kun tämä aivopesu 9e/pvä ja joku päivä 0e/pvä orjatöihin vaan etenee. Niin moni ei huuda enää siksi, että tietää tekevänsä väärin. Vaan huutaminen kuuluu kuvaan ja on uusi normaali, koska kyseessä alempiarvoinen työtön, jolla on vain velvollisuuksia ylempiarvoisia kohtaan.

    Tähän tämä tulee menemään. Ja voi toki kuulostaa kovin naurettavalta ajattelulta. Mutta toisaalta myös Hitlerille kuulemma naurettiin aikanaan ja lopulta ei enää nauranut kukaan. Lohdullista kumminkin se, että lopulta Hitlerille kävi kuten kävi, mutta raskas tie se oli.

 18. Keijo Nevaranta

  Olen pettynyt. Olen pitänyt Uuninpankkopoika SakuTimosta oikeudenmukaisuuden äänitorvena ja vähäosaisten puolustajana. Nyt kun sormenkynsi osoittaa puoluetovereita, Paimion demareita, ääni kellossa on toinen. Hän laittaa Paimion demareiden toiminnan ja osallistumisen Apilan orjatyövoiman käyttöön yleisen tietämättömyyden ja hyväuskoisuuden piikkiin. Ei se näin voi olla. Jos Paaimion demarit eivät ole tietoisia siitä, mitä esimerkiksi Timonen on blogissaan jo vuosia saarnannut 9 euron orjatyöstä ja kuntouttavasta työtoiminnasta, niin mitä ja mistä he ylipäätään mitään tietävät?

  • Saku Timonen

   Jos ostat Tokmannilta halvan paidaan, niin syyllistyt lapsityövoiman riistoon. Eikö suurempi syyllinen ole kuitenkin se, jotka niitä paitoja teettää? En minä Paimion demareita puolusta, mutta en mahda mitään sille, että siellä ei lueta blogiani eikä tiedetä muutenkaan kuntouttavasta työtoiminnasta mitään. Toivottavasti tämän jupakan jälkeen tiedetään tai ainakin otetaan selvää.

   • Keijo Nevaranta

    no lähetä niille joku blogiteksti tai vaikka uuninpankkopojan blogiosote, voivat tutustua, jos osaavat lukea.

    • Saku Timonen

     On lähetetty.

 19. Marko Rantaiso

  Ansiokas juttu! Turun Sanomat julkaisi minunkin kirjoitukseni lehden mielipideosastollaan ja sain jopa puhelinyhteydenoton sen tiimoilta vanhemmalta rakennusalan ihmiseltä, joka myös oli yksi niistä kasvottomista työttömistä ammattimiehistä, joilla teetetään palkatonta työtä.

 20. Jenny

  Tuli tuosta keskustelusta ketjun alussa mieleen, että tämän lisäksi että meidän työelämän ulkopuolella olevien saamista tuista puhutaan liian suurina yms. niin ei ymmärretä millaista tällaisten meidän kaltaisten ihmisten arki todellisuudessa on. Ainakin omasta kokemuksestani voin sanoa, että sillä rahalla ei todellakaan eletä mukavasti, tähän päälle vielä se jatkuva stressi sosiaalisissa tilanteissa, että miten ihmiset suhtautuvat. Small talk ja kaikki pinnallisempi keskustelu ylipäätään pyörii tavallisesti pitkälle juuri työelämän ympärillä ja jos käy ilmi ettei sinulla ole työpaikkaa, seuraa usein joko vaivaannnuttava hiljaisuus tai armoton kuulustelu. Näitä kiusallisia tilanteita tulee jatkuvasti vastaan. Ihmiset pitävät yleisesti ottaen paheksuttavana kysyä työssäkäyvän ihmisen raha-asioista tai palkkatasosta. Mutta odotapas kun selviää ettet ole työssäkäyvä. Ihmiset kokevat oikeudekseen saada tietää mistä saat rahaa ja miten paljon kuukaudessa, miten tulet taloudellisesti toimeen, miten sinulla on silti varaa siihen ja siihen, miksi et käy töissä ja ansaitse itse omia rahojasi, ym. ym.
  Olen itse ainakin kokenut tämän kaltaiset tilanteet nöyryyttävinä ja ahdistavina ja tuntuu että olisin jotenkin tilivelvollinen. Eikä se mitä saan tukena tuo ollenkaan samanlaista iloa kuin itse tienatut rahat. Olen oppinut pitämään mm. kuntosaliharrastuksen, sivutoimisen opiskelun ja terveellisen ruokavalion omana tietonani, kun tuntuu että ne rahat ei saisi riittää edellä mainittuihin.
  Se syyllistäminen ja jatkuva painostaminen tuntuu kohtuuttomalta kun arkielämä on muutenkin jatkuvaa taistelua. Kyllä meillä työttömillä on muutenkin jo tarpeeksi vaikeuksia että ei me tarvita sitä ilkeää keskustelua jota meistä käydään julkisuudessa ja muutenkin tietynlaisten ihmisten taholta.

  • Jarkko

   Sellaista se Jenny on ihmisten kanssa. Osa ihmistä nyt vain on sellaisia, jotka kokoajan etsivät jotain avainsanaa puheestasi ja sitten kun se tulee alkaa hillitön syyllistäminen tai panettelu. Tälläinen avainsana voi olla vaikkapa työttömyys tai vastaava. Kaikki leimalliset aiheet, tabu aiheet tms. kelpaavat myös hyvin.

   Itse onneksi asun keskisuomessa, jossa on ollut hyvin korkea työttömyys pitkään siis jotain 20%-25% vuodesta 2008 saakka niin täällä ei kukaan onneksi syyllistä työttömyydestä, koska täällä asuville on itsestään selvää, että työttömyyttä on täällä paljon ja työttöminä on ihan kovan luokankin tyyppejä siis ihan maistereita tai henkilöitä jotka kelpaisivat vaikka poliiseiksi, lääkäreiksi tai mihin vain. Itsestäni tuntuu, että syyllistäminen on enemmän pääkaupunkiseudun tai matalan työttömyyden alueiden juttu. Jopa kohtelu TE-toimistossa on inhimillisempää kuin PK-seudulla, koska virkailijoille on itsestään selvää, että vaikka olisit kuinka hyvä työntekijä et silti välttämättä löydä töitä kun niitä ei ole. Olen asunut myös etelässä ja siellä kohtelu ja syyllistäminen oli paljon kovempaa kun täällä.

  • Keijo Nevaranta

   Kiitos Jenny. Olen itse työtön taiteilija. Rahaa ei tule vaan menee taiteen tekemisestä. Selitä sitä sitten sukulaisille saati muille.

Kommentoi »

Comments are closed