Iltalypsyä ja kiristystä

Useimpien asiantuntijoiden lyttäämät sote- ja maakuntauudistus jatkavat kujanjuoksuaan. Pääministeri Juha Sipilän mukaan valmiit valinnanvapauslainsäädäntöä koskevat pykälät ovat valmiit jo ensi viikolla, vaikka lausuntojen antamisaika päättyi vasta viime keskiviikkona. Yhdessä viikossa lainvalmistelijat siis lukevat sadat annetut lausunnot ja tekevät niissä edellytetyt muutokset lakitekstiin.

Eivät lue eivätkä tee. Lausunto piti antaa lakitekstistä, jonka kerrottiin olevan erilainen kuin mitä valmiit pykälät tukevat olemaan. Eroja ei kerrottu, mutta kysyjälle sanottiin suoraan, että lausuntojen sanallisia perusteluja ei lueta. Katsellaan vain palkit, joissa on oltu samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, jokseenkin eri mieltä tai täysin eri mieltä. Kuntapäättäjänä minulle tuli kunnajohtajan lausuntoesitystä lukiessani mieleen, että niin on kuin vastaisi kuluttajakyselyyyn.

Sote- ja maakuntauudistus tuodaan lausunnoille ja myös eduskunnan päätettäväksi tipoittain. Ensin pääteteään valinnanvapautta koskevasta laista. Vasta sen jälkeen ruvetaan miettimään valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen sisältöä ja koko toiminnan hallinnon järjestämistä. Näin kokonaisuus ei ole kenenkään nähtävissä.

Jo tämä ensimmäinen vaihe osoittaa, että maan hallitus näyttää ymmärtävän kaikkein vähiten siitä, mitä on tekemässä. Toteutuu oikeasti se Sipilän tokaisu, jonka mukaan tehdään nyt ensin tällainen laki ja katsotaan mitä tapahtuu. Vähän sama kuin jos antaisi aseista mitään tietämättömälle käsikranaatin ja varoittaisi poistamasta sokkaa. Hän sanoisi, että poistetaan nyt ensin tämä sokka ja katsotaan mitä tapahtuu.

Hallituspuolueissakin on huomattu sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädännölliset heikkoudet. Heikkous houkuttelee ajamaan omia etuja ja asettamaan esityksen etenemiselle omia ehtoja. Ehtojen ei tarvitse liittyä millään tavalla uudistukseen, vaan ne voivat olla suoranaista kiristämistä jollain muulla asialla.

Näin teki perussuomalaisten tosinuivien kansanedustajien joukko. Yhdeksän perussuomalaista kansanedustajaa vaati viime viikolla hallitusta tiukentamaan turvapaikkapolitiikkaa ehtona omalle tuelleen maakuntauudistuksen ja soten valinnanvapausmallin etenemiselle.

Hallituspuolueen kansanedustajat Juho Eerola, Teuvo Hakkarainen, Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Rami Lehto, Jani Mäkelä, Jari Ronkainen, Sami Savio ja Ville Tavio rupesivat siis kiristämään  omaa hallitustaan. Jos ette tee niin kuin me haluamme, niin me kaadamme uudistuksen ja samalla koko hallituksen.

Myös kokoomus haistoi heikkoudet ja alkoi ajaa vahvimpien kannattaja-alueidensa etuja. Paula Risikko ehdottaa, että isot kaupungit voisivat jatkaa terveydenhuollon tuottajina. Tämäkin on yhdenlaista kiristämistä, jonka onnistuminen pakottaisi tunnustamaan uudistuksen heikkoudet.

Uudistukset näyttävät siis kompuroivan kujanjuoksun loppumetreillä ja lyönnit kovenevat. Lyöjien joukkoon liittyy myös hallituksen omia joukkoja.  Ei hyvältä näytä uudistuksen etenemisen kannalta.

Taitaisi Sipilän olla viisainta todeta, että pieleen meni ja pitäkää tunkkinne.

 

Kommentit (9)
 1. Reino Saarinen
  1.4.2017, 12:30

  Soteuudistusta, joka on pakko jotenkin toteuttaa, on väännetty vuosikymmeniä. En millään ymmärrä miksi siitä nyt nostetaan hirveä haloo kun Sipilä yrittää saada sen valmiiksi?

  1. Saku Timonen
   1.4.2017, 16:11

   Siksi, että Sipilä runnoo väksin läpi mallia, jota ei ole suunniteltu ollenkaan. Yhtäkkiä päätetty valinnanvapaus ei ole koskaan ennen ollut suunnitelmissa.

  2. Sipilä tosiaankin ”yrittää”, tuo on totta. Enemmän hän kuitenkin yrittää saada sote-ohjailullaan maakuntahallinnot kepulaisten käsiin (ikiaikainen, jo Maalaisliiton peruja oleva hanke). Jos sote-kaavailuissa olevat maakuntarajat onnistuvat, kepu vähät välittää, mitä sote kansalle maksaa.

   Toinen hyväkäs soten ympärillä pyörivä on kokoomus. Puolueelle on – niinikään – yks’ hailee, mitä lysti maksaa, pääasia, että valinnanvapauden nimissä hoito-osoite on yksityinen pömpeli, jonka perähuoneessa on kaiken aikaa käynnissä päiväkassan verosuunnittelu.

   Sipilä on ilmoittanut monet kerran, että jos maakuntahallintoa ei tule, mitään muutakaan ei tule. Kokoomus taas ilmoitti viimeksi eilen, että ilman valinnanvapautta ei tule
   maakuntahallintoakaan. Yksistään tämä on osoitus siitä, että kyseessä ei ole kansalaisten etujen ajaminen, vaan näiden kahden puolueen valtataistelu.

   Ja kuten tavallista – persut istuu kuin paska Junttilan tuvan seinässä hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä.

   1. Erkki Posti
    2.4.2017, 12:40

    Eivät persesuomalaiset istu äänettöminä tai osattomina. Heidän tavoitteenaan on irrottaa Suomi Euroopasta, humanistisessa perinteestä ja järjen käytön ikeestä ja rikastua murhaamalla ja karkoittamalla satunnaisesti heidän kanssaan erimieltä olevia ihmisiä. Hallituskumppaneille tämä sopii näemmä mainiosti. Ihmisoikeudet ovat jäänne menneisyydestä – vain raha on tärkeää.

 2. Sami Lappalainen
  1.4.2017, 13:52

  Entistä enemmän tämä touhu alkaa muistuttaa kummeli komediaa.
  Eli siis ensi viikolla Sipilä on tekemässä päätöstä, joka vaatisi jokaisen lainkohdan lukemista, ymmärtämistä, korjausta ja mahdollista toimeenpanoakin siihen mietitään.
  Ei näin, kun nyt mennään sinne puuhun persus edellä ja pelkillä jalkavoimilla.
  Jos tämä Sote pelleily ei nyt ala jo saada lopun alkua, niin en tiedä enää mitä tässä tapahtuu?
  Tuo Risikon heitto oli sitä mitä tilattiin, eli lisää vettä myllyyn joka on jo rikki ja viimeistään nyt ehkä herätään siihen että tuo sote vaatii enemmän kuin koskaan se pystyisi ”tuottamaan”.
  Erästä kuntavaaliehdokasta lainaan tähän sopivasti (ja hieman inholla) sanomalla ”PERKELE”.

Kommentointi suljettu.