Kukin kykyjensä mukaan

Yksi kunnallisvaaliehdokas sitoutuu siihen, mihin uskoo. Hän uskoo turvapaikanhakijoiden vastustamiseen, sillä saavutuslistansa ensimmäiseksi hän laittaa valituksen laatimisen hallinto-oikeudelle kuntansa päätöksestä ottaa turvapaikanhakijoita. Toinen ehdokas kaipaa Lahtista ja konekivääriä. Hänkin vastustaa maahanmuuttoa. Kolmas haluaa kehittää muslimivapaata kuntaa. Neljäs sanoo edustavansa valkoista, kristillistä heterovähemmistöä.

Jotenkin ehokkaan pitää profiloitua ja erottua muista. Kun ei ole mitään osaamista eikä oikein edes tietoa siitä, mitä kunta tekee tai mitkä ovat valtuuston päätösvallan rajat, niin sitten houkutellaan yhtä tietämättömiä ja samoin ajattelevia. Täydestä menee.

Mutta entäs sitten, kun näitä turvapaikanhakijoiden, maahanmuuttajien ja muslimeiden vastustajia alkaa olla ehdolla pilvin pimein? Miten erottua joukosta? No, pitää tietenkin koventaa retoriikkaa, kuten noista ihan oikeista esimerkeistä käy ilmi. Näissä vaaleissa kaivataan Lahtista ja konekivääriä, seuraavissa ehkä jo hirttoköyttä ja teloituskomppanioita.

Sellaiselle kampanjoinille nimittän alkaa olla jo tilausta. Yhä yleisemmäksi ja kovemmaksi käyvä rasismi kiehtoo yhä suurempaa osaa kansasta. Vihapuheesta on tullut täysin avointa ja sitä pidetään jo ihan normaalina keskusteluna. Helsingin Rautatientorilla on mielenosoituksen varjolla kiihotettu kansanryhmää vastaan yötä päivää jo puolitoista kuukautta. Eilen Oulussa turvapaikanhakijoiden mielenosoitus siirrettiin toiseen paikkaan, jotta rasistinen vastamielenosoitus sai tilaa.

Kun vihapuhe on nyt hyväksyttyä, niin yhä useampi siihen osallistuu. Jotkut oikeasti luulevat, että tappouhkaukset, kunnianloukkaukset ja muu vihapuhe ovat poliittista toimintaa. Erityisen paljon törkyä saavat niskaansa maahanmuuttajatustaiset ehdokkaat, kuten vaikkapa vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed. Hän onkin äärioikeistolaisille ja itsensä isänmaallisiksi mieltäville rasisteille erityisen otollinen kohde, sillä onhan hän myös vasemmistolainen.

Näin tuo Iltalehden uutinen otettiin vastaan Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä.

rki

rk

Nämä itse harjoittavat vihapuhetta, yllyttävät siihen toisiaan – ja sitten epäilevät, että koko juttu on valetta. Mitään vihapuhetta ja uhkauksia ei koskaan ole ollut yhtään missään, vaan ehdokas valehtelee.

Tällainen on poliittinen ilmapiiri näiden vaalien alla. Kansa haluaa vihapuhetta ja ehdokkaat täyttävät tilauksen. Kyseessä ovat kunnallisvaalit, joissa valitaan kuntien päättäjät. Kunnissa ei päätetä maahanmuuton linjauksista eikä turvapaikkapolitiikasta. Kunnanvaltuustot päättävät lähinnä kunnan talousarviosta, elinkeinopolitiikasta, kaavoituksesta, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisestä kunnissa, liikuntapaikoista sekä edunvalvonnasta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestävissä kuntayhtymissä ja tulevaisuudessa maakunnissa.

Mitä osaamista ja ajatuksia näihin asioihin on annettavana sellaisella, joka kaipaa ongelmien ratkaisuksi Lahtista ja konekivääriä?  Millaiset ovat ajatukset vaikkapa varhaiskasvatuksesta sellaisella, joka katsoo suurimmaksi ansiokseen valituksen laatimisen turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta? Miten äänestäjä yleensä tietää tällaisesta ehdokkaasta mitään muuta kuin sen, että hän uhkuu pyhää vihaa kaikkea vähänkään tutusta poikkeavaa kohtaan?

Ei tiedä mitenkään. Tällainen valtuutettu on täysin villi kortti. On hyvin mahdollista, että hänellä ei ole valtuuston päätettäviksi tulevista asioista mitään tietoa eikä pienintäkään halua edes hankkia sitä. On ihan liian vaikeaa perehtyä vaikkapa talousarvion lukuihin, kun mielessä on vain maahanmuuttajien vastustaminen. Niinpä valtuutettu etsii suurennuslasilla jonkin luvun, jonka voisi kuvitella etäisesti liittyvän maahanmuutoon ja nostaa siitä metelin. Jos ei löydä, niin hän istuu tuppisuuna ja yrittää näyttää viisaalta silloin, kun kokousta seuraava toimittaja kuvaa.

Kannattaa kysyä ehdokkalta muustakin kun maahanmuutosta. Sitä saa mitä tilaa.

Kommentit (28)
  1. Tero Sivula
    2.4.2017, 12:34

    Ensimmäinen ajatus tulee aina kun lukee juttuja entisistä tolkuista ihmisistä jotka ovat ajautuneet ja harhautettu ajattelenaan asioista niin että on oikein purkaa vihaa ja turhautumista nykyiseen kasvavaan epätasa-arvoiseen suomeen jossa rikkaat rikastuu ja käyhiltä, pienituloisilta viedään viimeisetkin rippeet hyvästä elämästä ja tunteesta että olen tärkeä yhteiskunnalle ja minusta välitetään ja pidetään huolta vaikka aina ei mene kaikki ihan putkeen. Siis se ajatus 🙂 Mitä jos tuollainen joukko joka nyt on käyttänyt ja tulee käyttämään energiaansa vihaan, käyttäsi sen rakentavaan politiikkaan ja vaikka ihan ensimmäiseksi tarttuisi oikeisiin ongelmiin, kuten nykyisen hallituksen politiikkaan ja vaikka samoilla leireillä ja mielenosoituksilla ottaisi teemaksi – Sipilä eroa – hajoitetaan eduskunta. Tosin taitaisi tällaisella mielenosoituksella tulla äkkilähtö rautatietorilta. Nykyinen malli sopii Sipilälle ja muulle roskojoukolle paremmin kuin hyvin, nauravat kuollakseen saunailloissa hyvä herrat suomalaiselle tyhmyydelle.

    1. Olen vähän odotellut, koska tuo äänekäs öykkäri-joukko keksii liittoutua uskonnollisen oikeston kanssa ihan Amerikan malliin. Amerikkalaiseen herätyskristillisyyteen kuuluu nykyään vahva muiden toiseuttaminen ja tuon ”toiseuden” kaikinpuolinen demonisoiminen, eikä toiseus koske pelkästään muslimeja vaan myös valtavirran maltillisia kristittyjä. Tätähän tämä Rajat kiinni- liike pyrkii propagoimaan, mutta ilman heätyskristillisiä äänenpainoja.

  2. Voi sitä tiedon tasoa. Eräs persu-varavaltuutettu kritisoi päätöksentekoa ja päättäjiä. ”Kansa unohtuu, kun ne herrat pääsee sinne eduskuntaan ministeriksi.” Tällä kaverilla oli kertomansa mukaan kova ripuli ja hän toivoi sydämestaan tai jostain, että Astrid Thorsillakin olisi. Heh, ihmisen pahuudella ei ole rajoja!

Kommentointi suljettu.