Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kukin kykyjensä mukaan

Yksi kunnallisvaaliehdokas sitoutuu siihen, mihin uskoo. Hän uskoo turvapaikanhakijoiden vastustamiseen, sillä saavutuslistansa ensimmäiseksi hän laittaa valituksen laatimisen hallinto-oikeudelle kuntansa päätöksestä ottaa turvapaikanhakijoita. Toinen ehdokas kaipaa Lahtista ja konekivääriä. Hänkin vastustaa maahanmuuttoa. Kolmas haluaa kehittää muslimivapaata kuntaa. Neljäs sanoo edustavansa valkoista, kristillistä heterovähemmistöä.

Jotenkin ehokkaan pitää profiloitua ja erottua muista. Kun ei ole mitään osaamista eikä oikein edes tietoa siitä, mitä kunta tekee tai mitkä ovat valtuuston päätösvallan rajat, niin sitten houkutellaan yhtä tietämättömiä ja samoin ajattelevia. Täydestä menee.

Mutta entäs sitten, kun näitä turvapaikanhakijoiden, maahanmuuttajien ja muslimeiden vastustajia alkaa olla ehdolla pilvin pimein? Miten erottua joukosta? No, pitää tietenkin koventaa retoriikkaa, kuten noista ihan oikeista esimerkeistä käy ilmi. Näissä vaaleissa kaivataan Lahtista ja konekivääriä, seuraavissa ehkä jo hirttoköyttä ja teloituskomppanioita.

Sellaiselle kampanjoinille nimittän alkaa olla jo tilausta. Yhä yleisemmäksi ja kovemmaksi käyvä rasismi kiehtoo yhä suurempaa osaa kansasta. Vihapuheesta on tullut täysin avointa ja sitä pidetään jo ihan normaalina keskusteluna. Helsingin Rautatientorilla on mielenosoituksen varjolla kiihotettu kansanryhmää vastaan yötä päivää jo puolitoista kuukautta. Eilen Oulussa turvapaikanhakijoiden mielenosoitus siirrettiin toiseen paikkaan, jotta rasistinen vastamielenosoitus sai tilaa.

Kun vihapuhe on nyt hyväksyttyä, niin yhä useampi siihen osallistuu. Jotkut oikeasti luulevat, että tappouhkaukset, kunnianloukkaukset ja muu vihapuhe ovat poliittista toimintaa. Erityisen paljon törkyä saavat niskaansa maahanmuuttajatustaiset ehdokkaat, kuten vaikkapa vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed. Hän onkin äärioikeistolaisille ja itsensä isänmaallisiksi mieltäville rasisteille erityisen otollinen kohde, sillä onhan hän myös vasemmistolainen.

Näin tuo Iltalehden uutinen otettiin vastaan Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä.

rki

rk

Nämä itse harjoittavat vihapuhetta, yllyttävät siihen toisiaan – ja sitten epäilevät, että koko juttu on valetta. Mitään vihapuhetta ja uhkauksia ei koskaan ole ollut yhtään missään, vaan ehdokas valehtelee.

Tällainen on poliittinen ilmapiiri näiden vaalien alla. Kansa haluaa vihapuhetta ja ehdokkaat täyttävät tilauksen. Kyseessä ovat kunnallisvaalit, joissa valitaan kuntien päättäjät. Kunnissa ei päätetä maahanmuuton linjauksista eikä turvapaikkapolitiikasta. Kunnanvaltuustot päättävät lähinnä kunnan talousarviosta, elinkeinopolitiikasta, kaavoituksesta, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisestä kunnissa, liikuntapaikoista sekä edunvalvonnasta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestävissä kuntayhtymissä ja tulevaisuudessa maakunnissa.

Mitä osaamista ja ajatuksia näihin asioihin on annettavana sellaisella, joka kaipaa ongelmien ratkaisuksi Lahtista ja konekivääriä?  Millaiset ovat ajatukset vaikkapa varhaiskasvatuksesta sellaisella, joka katsoo suurimmaksi ansiokseen valituksen laatimisen turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta? Miten äänestäjä yleensä tietää tällaisesta ehdokkaasta mitään muuta kuin sen, että hän uhkuu pyhää vihaa kaikkea vähänkään tutusta poikkeavaa kohtaan?

Ei tiedä mitenkään. Tällainen valtuutettu on täysin villi kortti. On hyvin mahdollista, että hänellä ei ole valtuuston päätettäviksi tulevista asioista mitään tietoa eikä pienintäkään halua edes hankkia sitä. On ihan liian vaikeaa perehtyä vaikkapa talousarvion lukuihin, kun mielessä on vain maahanmuuttajien vastustaminen. Niinpä valtuutettu etsii suurennuslasilla jonkin luvun, jonka voisi kuvitella etäisesti liittyvän maahanmuutoon ja nostaa siitä metelin. Jos ei löydä, niin hän istuu tuppisuuna ja yrittää näyttää viisaalta silloin, kun kokousta seuraava toimittaja kuvaa.

Kannattaa kysyä ehdokkalta muustakin kun maahanmuutosta. Sitä saa mitä tilaa.

Kommentit (28)

 1. Tero Sivula

  Ensimmäinen ajatus tulee aina kun lukee juttuja entisistä tolkuista ihmisistä jotka ovat ajautuneet ja harhautettu ajattelenaan asioista niin että on oikein purkaa vihaa ja turhautumista nykyiseen kasvavaan epätasa-arvoiseen suomeen jossa rikkaat rikastuu ja käyhiltä, pienituloisilta viedään viimeisetkin rippeet hyvästä elämästä ja tunteesta että olen tärkeä yhteiskunnalle ja minusta välitetään ja pidetään huolta vaikka aina ei mene kaikki ihan putkeen. Siis se ajatus 🙂 Mitä jos tuollainen joukko joka nyt on käyttänyt ja tulee käyttämään energiaansa vihaan, käyttäsi sen rakentavaan politiikkaan ja vaikka ihan ensimmäiseksi tarttuisi oikeisiin ongelmiin, kuten nykyisen hallituksen politiikkaan ja vaikka samoilla leireillä ja mielenosoituksilla ottaisi teemaksi – Sipilä eroa – hajoitetaan eduskunta. Tosin taitaisi tällaisella mielenosoituksella tulla äkkilähtö rautatietorilta. Nykyinen malli sopii Sipilälle ja muulle roskojoukolle paremmin kuin hyvin, nauravat kuollakseen saunailloissa hyvä herrat suomalaiselle tyhmyydelle.

  • Netpunk

   Olen vähän odotellut, koska tuo äänekäs öykkäri-joukko keksii liittoutua uskonnollisen oikeston kanssa ihan Amerikan malliin. Amerikkalaiseen herätyskristillisyyteen kuuluu nykyään vahva muiden toiseuttaminen ja tuon ”toiseuden” kaikinpuolinen demonisoiminen, eikä toiseus koske pelkästään muslimeja vaan myös valtavirran maltillisia kristittyjä. Tätähän tämä Rajat kiinni- liike pyrkii propagoimaan, mutta ilman heätyskristillisiä äänenpainoja.

 2. Noro Virus

  Voi sitä tiedon tasoa. Eräs persu-varavaltuutettu kritisoi päätöksentekoa ja päättäjiä. ”Kansa unohtuu, kun ne herrat pääsee sinne eduskuntaan ministeriksi.” Tällä kaverilla oli kertomansa mukaan kova ripuli ja hän toivoi sydämestaan tai jostain, että Astrid Thorsillakin olisi. Heh, ihmisen pahuudella ei ole rajoja!

 3. Tuomo Hämäläinen

  ”Enemmän kuin kukaan Suomen Historiassa”?

  En tiedä lasketaanko itsenäistymistä edeltävä aika kansakunnassamme, mutta ”isoviha, anyone”?

 4. Raimo Korhonen

  Oletan, että asia on niinkuin se aikaisemmin paheksumasi tutkimus osoitti: näitä rasistiääliöitä on oikeasti hyvin pieni porukka – ja se näkynee kuntavaalin tuloksessa.

  BTW myöskään jatkumon toisessa päässä olevia tosisuvakkeja ei ole monta.

 5. Sofia

  Minusta nuo ihmiset ovat jollain tavoin sairaita. Ei kukaan täysjärkinen tuollaisia kirjota. Vai näenkö asiat eri tavalla koska asun pääkaupungissa ja ilmeisesti elän jossain kuplassa. Mieluummin kuitenkin niin. En haluakaan tuntea enkä tietää noita ”vihasairaita”.

 6. Angie

  Minä ennustan, että Suldaan Said Ahmed menee heittäen läpi valtuustoon Helsingissä näissä vaaleissa!

  • Juha-Pekka Reijonen

   Niin menee ja sekös näitä netin äärioikeistolaisia sekopäitä harmittaa. Itseäni masentaa kuitenkin se tietämys, että vaaleihin tämä uhkailu ja öyhöttäminen ei tule loppumaan. Ei ellei poliisi ala tekemään asialle oikeasti jotain.

 7. ÄRRISUVAKI!© Martin Glantz

  Ja mihin tuollainen vaalipuhe sitten johtaa? Yhteistä näille on myös vaatia eroa EU:sta ja kas, meillä on esimerkki:
  http://www.bbc.com/news/uk-england-london-39466502

 8. Mauri Pulkkinen

  Tuntematon sotilas on tainnut jäädä monella lukematta ja ymmärtämättä, vaikka siihen vedotaan.

  Lahtisen suusta päässyttä tekstiä on myös:

  ”On, on perkelettä. Tulis kuula ja tappas. Kyllä sitten pitää olla hommaa. Minä sanon, että jos jostakin tulis vielä semmonen ihminen, jonka päätä ei ole ihan kokonansa tällä koohotuksella sekotettu. Kun isot miehet vetelee tämmöstä perkeleen kelkkaa pitkin mettiä edestakasin.”

  ”Ei tainnut tulla paraatimarssia Uraliin. Oli meinaan ilma täysi lyijyä. Saas vaan nähdä kuinka kauan sitä sovitaan sekaan.”

  Yleisemmin toivoisin tuotavan julki, että viha on tunnetiloista sellainen, mikä syö itseä kaikkein eniten. Kaikista kamalinta on sitten, kun oivaltaa, että oma viha on peräisin omasta sisimmästä ja perustuu vääriin olettamuksiin, virheellisiin tietoihin, ennakkoluuloihin tai omaan höynäytettävyyteen, kun sortuu toisten yllytyksestä nousevaan vihaan.

  Vain vihaa on syytä vihata!

 9. Seppo Laitinen

  Kiitos taas Saku noista positiivisista ajatuksistasi. Toivottavasti Said Ahmed menee läpi. Toivotaan, että maahanmuuttajat saisi paljon paikkoja muissakin valtuustoissa. Se toisi positiivisen henkäyksen tähän masentavaa rasistisen keskusteluun.

 10. AikaMies

  Kyllä ennenkin osattiin… ihan yleismaailmallisesti.
  Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.
  Tomma tunnor bullrar mest.
  Empty vessels make the most sound

  Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.. [semantic noise]

  Meinaan jotta itselleen porsas kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa.

 11. Niko Mankinen

  Niin tuli myös mieleen, että Lahtinen oli kommunisti ja taatusti tuntisi tänä päivänä syvempää yhteyttä maahanmuuttajan, kuin suomalaisen kapitalistin tai äärioikeistolaisen vouhkaajan kanssa.

 12. Jaakko Lautaoja

  Siinähän olisi jollekin poliisihenkilölle ajankulua, kun lähettelisi sakkolappuja noille vihanlietsojille, kun aivan omalla naamallaan ja nimellään huutelevat. Helppo homma olisi. Todisteetkin on kirjallisesti luettavissa.

 13. Tiina-Maria

  Olisi parempi, että tuollaisiin vihakirjoituksiin ei otettaisi mitään kantaa. Öykkäröikööt keskenään. Mitähän sotaveteraanimme sanoisivat moisista mielipiteistä? Veikkaanpa, että lukisivat kauhistuneena. Tuollaisia vartenko he tätä maata puolustivat… Surullista.

 14. Matti Luomansuu

  Suomesta on tullut kovien arvojen maa. Täällä ei tule muuttumaan mikään muu kuin, että kurjistuminen tulee jatkumaan monelta osin. Tämä maa tarvitsisi todella tuuletusta. Sisältä päin se ei lähde – vaan sen täytyy tulla ulkopuolelta. Kun mietti mitkä valttikortit ovat Turkin presidentillä, 6 miljoonaa pakolaista odottamassa pääsyä eurooppaan. Semmoiset 200 tuhatta pakolaista noin aluksi Suomeen – niin loppuu tämä suvakki, rasisti jne vuohkaaminen. En ymmärrä tätä Suomalaisten eu-uskovaisuutta?? Katsokaa esim Ruotsia. Oma valuutta ja huomattavasti vahvempi talouskehitys kuin täällä pohjois euroopan syrjäisessä osavaltion anusmundissa.Kaikesta huolimatta kevät tulee, nauttikaa ihmiset luonnon heräämisestä.

 15. Ari-Pekka Haapanen

  Hei, olisin kysynyt tuosta hallinto-oikeuteen tehdystä valituksesta. Tein Aurassa valituksen Ely-sopimuksesta ja sisältö oli se, että asia tulee päättää valtuustossa kunnanhallituksen sijaan. Tarkoititko ensimmäisessä kappaleessa mahdollisesti tätä? Pitäisikö tällaisen asian päättäminen mielestäsi viedä valtuustoon?

  • Saku Timonen

   En tarkoittanut, tapauksesi on minulle ihan vieras. Näillä tiedoilla en voi sanoa mistä on kysymys ja missä asia pitäisi päättää.

   • Ari-Pekka Haapanen

    Kiitos vastauksesta. Voin linkittää HO:n päätöksen, kun lähiviikkoina tulee.

 16. Tanja Takalo

  Noh, kun noita juttuja lukee pävittäin,niin ei ihme että tulee semmoinen olo kuin kansa tahtoisi vihapuhetta. Kansaa vain ei taida juurikaan kiinnostaa näiden tyyppien jutut, ehkä siksi ovat ottaneet entistä kovemmat sanat käyttöön kuvitellen, että kun huutaminen ei enää tehoa,niin pitää huutaa lujempaa. Kansaa kiinnostaa se omaa elämää sivuava kuntapoliitikka. Liikuntapaikkojen sijoittelu, varhaiskasvatus, ja..niin..se koko Suomen kansan rakkain riidan aihe kaavoitus. Näistä ainakin täällä Lapissa on käyty tulista vaaliväittelyä. En ole kenenkään kuullut puhuvan sanaakaan turvapaikanhakijoista,uimahallin sijoituspaikasta, sairaalan säilymisestä, pienyrittäjyydestä,lasten tarha- ja kouluoloista sen sijaan on käyty melkoista keskustelua niin yleisönosastolla kuin turuilla ja toreilla. Loppujen lopuksi se pieni ihminen on omaa napaansa tuijottava äänestäjä,joka haluaa lähelle ison hyvän sairaalan, kävelymatkan päähän hulppean uimahallin,omaa maisemaa säästävän kaavoituksen,ja hyvät tarhat/koulut jälkikasvulleen,ei siinä paljon maahanmuutto paina.Lapissa povataankin sekä kokoomukselle että persuille murskatappiota.

 17. Tommi Karin

  Näissä vaaleissa on aivan uskomattoman huonot ehdokkaat. Meinasin jättää äänestämättä, koska haluamaltani puolueelta ei ollut ehdokkaita, mutta kaveri heitti niin pätevän vasta-argumentin, että oli sittenkin pakko käydä työntämässä lappuun numero. Ääni vastaan on tuplasti parempi keino estää näitä idiootteja pääsemästä jatkoon, kuin äänestämättä jättäminen.

 18. Hessu H

  Jep. Jokainen jättämättä jätetty ääni on takuuvarma osa-ääni sille jota et varmasti haluaisi äänestää

 19. Keijo Nevaranta

  Kyllähän kunnat päättävät myös pakolaiskeskuksista, vai miksi niitä sanotaan, hyvä esimerkki oli Lappajärvellä jossa kunnanvaltuusto päätti kieltää turvapaikanhakijoiden majoittamisen kunnan alueelle ja konkurssikypsä matkailuhotelli, joka tiloja tarjosi, meni konkurssiin. Tästä koitui yli miljoonan euron menot kunnalle.

  • Irena Ulvinen

   Lappajärvellä oli vastaanottokeskus ja sen lopettamisesta elokuussa 2016 päätti maahanmuuttovirasto aiemmin samana vuonna.

 20. Tuomas Okkonen
 21. Teijo Perhola

  http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/ts-raision-henkirikoksen-uhri-oli-perussuomalaisten-kuntavaaliehdokas/6375644

  Oli puoluepolitiikasta mitä mieltä hyvänsä, niin todella toivokaamme, että tässä ei ole taustalla poliittista motiivia.

  • Saku Timonen

   Olen ehdottomasti samaa mieltä.

Kommentoi »

Comments are closed