Tietämätöntä narrataan

Aina kun ajattelee vaalimainonnassa saavutetun absoluuttisen idiotismin pohjan, hallituspuolue yllättää. “Näissä vaaleissa äänestetään myös pakkoruotsista.” No ei äänestetä! (Katja Hietala Facebookissa)

Viime syksynä Yle teetti Taloustutkimus Oy:llä kyselyn kansalaisten tietämyksestä kunnanvaltuuston päätettävistä asioista.  Joka kymmenes kyselyyn vastanneista tunnusti, ettei tiedä lainkaan, mitä kunnanvaltuutettu tekee. Epätietoisia olivat varsinkin nuoret, vähätuloiset, pelkän peruskoulun käyneet, pääkaupunkiseudun kunnissa asuvat, lapsiperheet ja maanviljelijät. 62 prosenttia tunnusti suoraan, ettei edes tiedä mikä taho kunnissa käyttää ylintä päätösvaltaa.

Juuri tähän tietämättömyyteen vetoavat perussuomalaiset nyt vaalikampanjassaan. Puolue on nostanut pääteemakseen maahanmuuton vastustamisen, ja nyt viime metreillä näköjään myös ruotsin kielen opetuksen vastustamisen. Näistä asioista ei päätetä kunnissa, mutta puolue luottaa siihen, että äänestäjät eivät sitä tiedä. Tietämättömiä narrataan.

Kunnanvaltuustossa päätettävät asiat löytyvät suoraan laista. Kuntalain 14 §:n mukaan valtuusto päättää seuraavista asioista:

1) kuntastrategiasta;

2) hallintosäännöstä;

3) talousarviosta ja taloussuunnitelmasta;

4) omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta;

5) liikelaitokselle asetettavista toiminnan ja talouden tavoitteista;

6) varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista;

7) sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista;

8) palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista;

9) takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta;

10) jäsenten valitsemisesta toimielimiin, jollei jäljempänä toisin säädetä;

11) luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista;

12) tilintarkastajien valitsemisesta;

13) tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta;

14) muista valtuuston päätettäviksi säädetyistä ja määrätyistä asioista.

Eipä ole listalla koulussa järjestettävän opetuksen sisältöä eikä maahanmuuttoa. Ne eivät myöskään sisälly tuohon viimeiseen kohtaan. Näitä tehtäviä ei ole säädetty missään laissa valtuuston päätettävikai, vaan niistä päätetään ihan muualla.

Nyt joku älähtää, että kyllä kunta voi päättää oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen kuntapaikoista. Niin voi. Kunta voi tosiaan päättää, että näitä kuntapaikkoja ei tarjota. Kunta ei kuitenkaan voi valikoida asukkaitaan. Jos joku oleskeluluvan saanut ulkomaalainen haluaa tulla kuntaan asumaan, niin kunta ei voi sitä estää. Perustuslain takaama liikkumisvapaus antaa laillisesti maassa olevalle oikeuden valita itse asuinpaikkansa. Kunta ei voi sulkea edes omia rajojaan, saati sitten koko maan rajoja.

Miettikääpä huomenna äänestyskopissa vielä kerran. Jos ehdokas lupaa valtuustossa keskittyä maahanmuuton ja pakkoruotsin vastustamiseen, niin hänellä ei ole valtuustossa mitään mitä vastustaa. Hän istuu tuppisuuna ja kuittaa vain kokouspalkkionsa. Hänelle ei tule päätettäväksi sellaista asiaa, johon hän noilla teemoilla voisi edes sanoa mitään.

Ei kukaan äänestäisi tällaistakaan vaativaa ehdokasta muuten kuin korkeintaan piloillaan.

pakkoruotsi

 

 

 

Kommentit (21)
 1. Sami Lappalainen
  8.4.2017, 17:05

  Nyt kyllä pomppasi, itsellä on kyllä ollut mututieto siitä että ei ehkä jokainen ymmärrä miten kunnallishallinto toimii, mutta tuo tutkimus laittoi ajatukset uusiksi.
  Tietämys on hyve ja yleisellä tasolla voisi melkein vaatia ihmisiä tutkimaan ja tutustumaan näihinkin hallintoelimiin ja miten ne toimii.
  Itsekin aloin ymmärtää hallinnollisia asioita vasta tällä vuosituhannella ja no, eipä se niin vaikeaa ollutkaan.

  Olisiko se muuten suotavaa jos veisi äänestyspaikoille tuon 14 kohdan listan mitä kaikkea kunta päättää?

  1. Samppa Haapavaara
   8.4.2017, 17:43

   Kyllä vaalipäivä on omistettu äänestämiselle, kaiken maailman propagoiminen, vaikuttaminen ja muut on hyvin paheksuttavaa, jollei jopa laitonta?

   1. Teemu Hietala
    9.4.2017, 08:23

    Onko se propagandaa, jos on vain listaus siitä, mistä edustajat päättävät? Se ei ota kantaa yhdenkään puolueen tai edustajan puolesta, vaan kertoo äänestäjälle mistä on kyse.

    Toki sinällään kaikki jotka ovat tietoisesti kampanjoineet muista aiheista kuin noista, älähtävät varmasti. Tuollainen lista olisi vaik teko toimivan kuntademokratian puolesta.

    Tosin tuotai listaa olisi pitänytarkoitus levittää heti sIitä asti, kun kuntavaalit tulovat ajankohtaiseksi. Kaikkialla missä on vaalimainontaakin.

    1. Äänioikeusilmoituksessa on lueteltu valtuuston tehtävät. Jokainen äänioikeutettu on se postissa saanut kotiinsa.

 2. En sinänsä ihmettele, kun katsoo joidenkin vaalikoneiden kysymyksiä. Kysytään mielipidettä maahanmuutosta, homo- ja lesboparien adoptio-oikeudesta, yritysten sukupuolikiintiöistä…. Ja kas, vastaustesi perusteella äänestä tätä henkilöä kaupunginvaltuustoon.

  1. Heimo Virtanen
   10.4.2017, 10:03

   Kuuluuko kunnanvaltuutetun tehtäviin huolehtia “Suomen kiristyneestä ilmapiiristä?” Entä päättääkö valtuusto vihapuheesta?

   “Seitsemän lapsen yksinhuoltaja Habiba Ali, 30, nousi valtuustoon Espoossa”

Kommentointi suljettu.