Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömyyshippaa

”Viisi ja puoli kuukautta, 8 tuntia päivässä. Leikimme silmäniskumurhaajaa ja erilaisia hippaleikkejä.”

Iltalehti yllätti positiivisesti paljastamalla kahtena perättäisenä päivänä kuntouttavan työtoiminnan järjettömyyden. Keskiviikkona aihe oli nostettu lööpiksi ja torstaina lehti jatkoi kertomalla työttömien omista kokemuksista. Korutonta kertomaa tästä pelleilystä, jota on ihan virallisesti sanottu elämänhallinnan jämäköittämiseksi.

Iltalehti kertoi mitä kuntouttava työtoiminta on ja miten työttömät sen kokevat. Se jätti kuitenkin kertomatta sen, miksi tämä sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu ja työttömyysturvalain mukainen työllistymistä edistävä palvelu on niin kuntien suosiossa.

Minä olen kertonut sen monta kertaa, mutta kerron silti uudelleen. Syynä ei ole työvoimaviranomaisten ja kuntien päättäjien sadistisuus, kuten voisi kuvitella. Syynä on työvoimaviranomaisten pyrkimys kaunistaa tilastoja ja kuntien halu säästää menoja.

Kunta joutuu maksamaan 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta Kelalle 50 % ja tuhannen työttömyyspäivän jälkeen maksu on 70 %. Tämä on viralliselta nimeltään kunnan osuus työmarkkinatuesta, mutta ihan yleisesti puhutaan kunnan sakkomaksusta. Näin annetaan sellainen mielikuva, että kunta olisi syyllistynyt johonkin tuomittavaan silloin, kun se ei järjestä työttömille tekemistä.

Työttömän sijoittaminen kuntouttavaan työtoimintaan vapauttaa kunnan tästä maksuosuudesta, ja sen lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa päivässä jokaista kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa kohti.

Tämä taloudellinen hyöty on johtanut siihen, että kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä ja mielekkyydestä ei ole enää aikoihin piitattu. Sosiaalihuoltolakia, työttömyysturvalakia ja kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia rikotaan surutta, sillä niiden rikkomisesta ei tule kunnalle sanktioita. Korkeintaan valvova viranomainen voi asiasta huomauttaa, mutta sitäkin tapahtuu aniharvoin. Niinpä on oikeasti päädytty siihen jo vuosia sitten leikillä heittämääni ajatukseen, että kunnan kannattaa koota työttömät hippasille ja nimetä touhu kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

Toinen tapa rikkoa lakia surutta on korvata palkkatyönä tehtävää kunnan työtä kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla. Kolmas tapa on tehdä työpajoissa yrityksille alihankkijatyötä palkattomalla työvoimalla. Neljäs tapa on myydä asiakkaille edullisesti erilaisia työpalveluja, kuten puutarhatöitä ja autohuoltoja, jolloin asiakkaan maksama lähes normaalihinta jää kokonaan työtä teettävälle kunnan työpajalle.

Kaikki tämä on vastoin lakia, mutta sitä eivät kuntien päättäjät useinkaan tiedä. He olettavat toiminnan olevan työllistämistä, kuten heille on kerrottu. Moni kuvittelee ihan vilpittömästi, että työstä maksetaan palkkaa.

Samaan aikaan maan hallitus kaavailee työttömille lisää kyykytystä, joka tulee lisäämään tätä hippaleikkiä. Jatkossa työttömän on mahdollisesti haettava vaikkapa viittätoista työpaikkaa jokaisen kolmen kuukauden aikana. Tästä voidaan joustaa osallistumalla työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen, joka on sitä hippaleikkiä. Se voi olla myös työvoimaviranomaisten konsulttifirmoilta ostamaa pilipalikoulutusta, joka on samaa hippaleikkiä.

Hallitus on antautunut työttömyyslukujen edessä ja ulkoistanut tähän asti vastuun työttömille, jotka virallisen totuuden mukaan makaavat kotisohvilla suostumatta menemään töihin. Nyt vastuuta ja vaivaa ollaan siirtämässä myös työnantajille, jotka tulevat tukehtumaan hakemusten määrään, jos viidentoista hakemuksen lähettämispakko toteutuu. Työnantajatkin pääsevät osallistumaan tähän työttömyyshippaan.

17903463_1315843608461215_2521453688054035332_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (80)

 1. Hanna Sipponen

  Oih, vakavasta asiasta sain hillittömän naurukohtauksen 🙂 –tuo jono ja ajatus työttömistä töitä kyselemässä kioskin luukulla. Tuo Palmroos on hyvä.
  Luulenpa ettei kukaan työnantaja tykkää kun yhtä avointa työpaikkaa kohden tulee entisen tuhannen hakemuksen sijaan vaikkapa 18 000 hakemusta. Löydä siinä sitten se oikea ja sopiva tekijä

  • Maarit L.

   Todennäköisesti monet, erityisesti pienemmät firmat hakevat tästä lähin työntekijänsä enenevässä määrin puskaradion kautta ja julkisesti haussa olevat työpaikat vähenevät. Ei todellakaan helpota ”suhteettomien” työttömien työllistymistä.

   • Jarkko

    Aina suurin osa työpaikoista on mennyt ns. puskaradion kautta. Ongelma vain on, että pitkään työttömänä olleet pikkuhiljaa tippuvat pois verkostoista. Kaikki ihmiset eivät ole myöskään sosiaalisia verkostojen luojia vaikka olisivat hyviä työntekijöitä jopa parempia monissa töissä kuin äänekkäämmät tyypit.

    Tämä sitten johtaa siihen, että pitkään työttömänä olleet joutuvat kilpailemaan niistä vähistä julkiseen hakuun tulevista työpaikoista. Ihmiselle ei ole luontaista alkaa yhtäkkiä välittämään jostain verkostojen ulkopuolelle tiputetusta ulkopuolisesta työttömästä. Ulkopuolisiin suhtaudutaan aina epäillen toisin kuin verkostoissa vielä mukana oleviin.

    Samasta syystä yhteiskunta toimii siten, että ne ketkä ovat olleet lyhyimmän aikaa työttömänä palkataan aina ensimmäisenä takaisin kun työvoiman tarve lisääntyy ja ne ketkä pitempään saavat yleensä olla vielä pitempään työttömänä kunnes työttömyys alkaa aiheuttaa muitakin ongelmia kuin pelkkä työttömyys.

 2. mika t

  toi on yks näkemys..mut kaikella on toinenkin puoli,ei täällä paikallisella katulähetystöllä oo mitään intressiä ketään pakottaa tekee mitää,niiden pääasia 9e kuntouttaville on,et riittää kunhan saavut selvinpäin,eli oot tuolloin raittiina kun tuut sinne tekee sitä 9e päivääs,pakko ei oo mitään tehdä,mut jos nyt vähän jotain teet,tuot vaikka polttopuita ja sytytät uunin,niin saat ilmaisen aterian…ja omasta mielestäni toi on just sitä positiivista hakemista asiaan,et ollaan ees joskus raittiina.

  • Juhana Niska-Virta

   Ja kuinkahan suurta osaa työttömistä luulisit tuon ”nokkelan” sutkautuksesi koskevan?

  • Raija

   Entäs ne jotka on aina raittiina? Sananlasku sanoo että itsestään sen toisenkin tuntee mutta totuus on että suurin osa työttmistä ovat lähes tai joka ikinen päivä selvinpäin. Olivatpa sitten jossain kuntouttavassa hippaleikissä tai ihan vain kotona. Vaikka saattaa se jokapäiväinen nöyryytys jotkut heikommat luonteet silloin tällöin suistaa siihen päivän kahden ryypiskelyyn.

  • Jan Sergejeff

   näitä on tilaston mukaan suomess amuutamia tuhansia jotka tarvitsee oikeasti tukevia toimia. tässä ulotetaan toimet puolelle miljoonalle ihmiselle. Kyllä, ne tukitoimet on oikein ja hyvä että on, muttakun kohde on jostain syystä muuttunut niistä avun tarvitsijoista pois. Oikea aapua ei enää sitten saa välttämättä ne jotka sitä tarvii, koska systemi on ylikuormitettu niillä jotka ei tarvitse mitään apua.

  • Rintsu

   Jos henkilöllä on alkoholiongelma niin hänen paikkansa on päihdehoito.

   • Rosa Warski

    Näin on!

    Plus ei alkoholismi tarkoita, että työttömänä olisi. Moni alkkis on ihan oikeassa duunissa, ja vähättelee eikä suostu myöntämään ongelmaansa. Alkoholistihan on käyttöään koskien mestarivalehtelija.

    Jos kuntouttava asiaa auttaa, toki se on positiivista. Mutta missään nimessä sen ei pitäisi olla ensisijainen hoitomuoto.

    • Rintsu

     Näinpä.
     Kyl ne päihde- tai mielenterveysongelmat olis saatava hoidetuksi ensin, oli henkilö töissä tai ei. Työssäkäyvällehän työterveyslääkäri kirjoittaa pillereitä ja saikkua ja ”repsahduspäivistä” selviää hyvinkin pitkään hyvillä selityksillä.

     Työttömällähän tilanne on toinen. Repsahduksesta seuraa välitön rangaistus ja kun se on joka tapauksessa tiedossa niin taudinkuvaan kuuluu vetää samaan rahaan sit vaikka viikko.

     Ja kun homman ainoa tarkoitus on vaan saada työttömät pomppimaan tahdissa, niin miksi se ei yksinkertaisimmillaan voisi olla vaikka sali- tai uimahallikäynti? Monelle olis semmoisesta enemmän hyötyä kuin älyvapaasta puuhastelusta. Leima vaan liikuntapassiin, että olet käynyt vesijumpassa sovitut kolme kertaa viikossa. Kun se alkaa onnistua niin sit suunnitellaan jotain muuta.

     Juopoilla ja mielenterveysongelmaisilla nimittäin ei elämässä ole juurikaan mielekästä sisältöä. Pakotettuna turhanpäiväisyyksiin ongelmat vaan pahenevat.

     Mä muistan tutkimuksen jossa maksettiin koehenkilöille ihan järjettömän suurta palkkaa siitä, että tekivät jotain tarpeetonta mikä päivän päätteeksi laitettiin silppuriin. Kukaan ei sitä isosta palkasta huolimatta jaksanut tehdä kauaa. Ja nyt työttömiä aktivoidaan valmistamaan purettavia linnunpönttöjä!

     Jos henkilöllä ei ole alkoholiongelmaa alkaessaan kasata tarpeettomia linnunpönttöjä niin puoli vuotta niitä kasattuaan on, koska eihän sellainen ole selväpäisen hommaa.

     • Rosa Warski

      Tuo liikuntaidea on varsin hyvä.

      Toki tässäkin olisi kyse pakottamisesta rangaistuksen uhalla, ja on myös terveyssyistä liikuntaan kyvyttömiä, mutta kykeneville ajankäyttö olisi about 1000x parempaa. Kirjaimellisesti kuntouttavaa työtoimintaa.

      Tarpeeton ja haitallinen työ saisi loppua kokonaan, oli kyse orjuudesta tai palkallisesta. Samoin kyykkyhyppypiirit ja muut alistusleikit. Jos liikuntaa määrätään, määrättäköön se terveystarkastuksen kanssa ja henkilön itse haluamassa muodossa.

   • töytön

    Nimenomaan näin!

   • Jyrki

    Totta, samoin kuin kuntouttavatyö ei ole oikea vastaus työttömälle. Joka kykenee PALKKAtöihin tai haluaa vaikka opiskella. Niille on järjestettävä mahdollisuus siihen tai molempiin.

    Nyt jos työtön joka on kuntouttavassa. Niin opiskelu ei ole mahdollista se on yksinkertaisesti KIELLETTYÄ. On siis tehtävä vaikka linnunpönttöjä joita toinen työtön sitten purkaa, leikittävä hippaa. Tai sitten tehtävä ihan oikeita töitä, kuten risusavottaa, vaatteiden pesua, korjata vaikka polkupyöriä ja ties mitä jne. Josta ennen maksettiin OIKEA PALKKA. Nyt se palkka valuu näiden työttömien ”auttajien” liiveihin ja sädekehä pään päällä kirkastuu vaan sen mukaan.

    Nuo kaikki työt voitaisi myös toteuttaa osa-aikaisina PALKKAtöinä työttömän jaksamisen mukaan, kuten kuntouttavassa nyt 9e/pvä orjana ja ehkä joku päivä 0e/pvä orjana.

    Ja mitä tulee opiskeluun, niin kaiken tasoiset opiskelut kuntouttavassa on hyväksyttävä, jotka on työttömän itsensä löytämiä ja itse niihin haluamassa. Kun on tutkittu, että tämä työllistää ja auttaa parhaiten. Käsittääkseni puhutaan kymmenistä prosenteista, jotka työllistyy. Ja se jos mikä auttaa työttömiä. Jos kerran kuntouttavassa joutuu tekemään työtä, josta ainakin ennen muinoin maksettiin oikeaa palkkaa.

    Nimittäin jos sama työ tehtäisi osa-aikaisena edes niin silloin taas opiskelu vaikka AMK:ssa tai vaikka yliopistossa ei ole kielletty ainakaan vielä. Ehkä pitäisi tasapuolisuuden vuoksi. Kuntouttavassa orjatyössä on karenssi ja työttömyyskorvausten takaisin perimisen korkojen kera uhalla kielletty.

    Mutta voit kumminkin leikkiä vaikka sitä hippaa ja pupuleikkejä jne. Tai tehdä raakaa työtä vaikka risusavotoissa. Vaikka 10 vuotta se ei ole millään muotoa siis väärin? Vaikka siinä pelleilyssä työllistyy ehkä 1-2% työttömistä. Ja kaikkein vähiten oikeasti kuntoutuu juuri kukaan.

    • Johanna Häyhtiö

     Samaan tilanteeseen törmäsin joku vuosi sitten kun tunnit silloisessa työpaikassani ensin vähenivät ja sitten jouduin työttömäksi.Ajattelin käyttää hyödyksi työttömyysajan ylläpitäen ja kehittäen ammattitaitoani osallistumalla TAMK:n avoimen korkeakoulun opintoihin jotka täyttivät te-toimiston ehdot sivutoimisesta opiskelusta (alle 5op/kuukausi ) ja työnhaku pysyisi näin voimassa.Opinnot olivat vielä ilta- ja verkko-opintoja jotka eivät estäneet työnhakua päiväaikaan tai mahdollisen työn vastaanottamista joten en kuvitellut että te-toimisto tyrmäisi tämänkaltaisen aktiivisuuden.Ensimmäisellä kerralla vein mukanani TAMK:n paperit te-toimistoon joissa ilmeni opintojen laajuus 3op/2 kuukautta ja ajattelin tämän riittävän kun suomeksi lukee paperissa että EI ylitä te-toimiston rajaa sivutoimisesta opiskelusta.Näin ei kuitenkaan käynyt vaan työttömyysturvani jäädytettiin 30 vrk harkinta-ajan ajaksi jotta te-toimisto pääsee selvittämään sen onko opinnot sivutoimisia vai ei,asia jonka pystyi virkailija lukemaan mukanani viemistä papereista suoraan.Sama 30vrk harkinta-aika olisi ollut jokaisesta opinnosta riippumatta TAMK:n ilmoituksesta asiasta ja aina työkkäri jäädytettäisiin päätöksen teko ajaksi.Hermostuin tietysti koska työttömyyskorvaus oli ainoa tulo sillä hetkellä eikä minulla olisi varaa menettää ainoaa tulonlähdettäni joten jouduin perumaan suunnitellut opinnot ja antamaan slevityksen siitä te-toimistolle joka saatuaan perumisilmoituksen harkitsi päivärahani uudelleen ja myönsi sen saman 30vrk harkinta-ajan jälkeen minulle onneksi uudelleen.Kyseenalaistin toiminnan järkevyyden että tosiaanko en voi opiskella työttömyysaikana omaa ammattitaitoani kehittääkseni ja ihmetelin moista byrokratiaa joka varmistaa sen ettei voi edes yrittää tehdä mitään järkevää työttömyysaikana niin minulle tarjottiin mahdollisuutta työtoimintaa ja ”aktivointikursseille” ja ilmoitettiin että näin meillä nyt vaan toimitaan ja siihen pitää vain sopeutua.Korkeakouluopiskelu ei siis käynyt mutta askartelemaan olisin saanut mennä.Onneksi nyt olen työssä niin voin kehittää itseäni lisäopinnoilla niin paljon kun huvittaa ilman pelkoa asunnon ja elannon menettämisestä.

     • töytön

      Ei kannata ilmottaa mitään sinne te-toimistoon tommosista opiskeluista. Muutenkin tarkkana oltava, sanottava vaan kyllä, tai. Voi toki sanoo aluks terve ja lopuks heippa.

     • R.A.

      Sä erehdyit luulemaan, että työttömiä koskevan politiiken tarkoitus on auttaa työttömiä löytämään normaaleja palkkatöitä. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus. Tarkoituksena on päin vastoin varmistaa se, että työtön ei enää koskaan pääse takaisin normaaleihin palkallisiin töihin. Näin saadaan muodostettua työttömien paaria-luokka, jota hallitus oikein urakalla potkii ja mustamaalaa, ja joka voidaan pakottaa orjatyöhön. Rikkain 3 % rikastuu entisestään, kun taviksille ei tarvitse maksaa palkkaa enää ollenkaan.

      Ongelmana on, että hallituksen propaganda on mennyt osaan kansasta ihan täydestä: se onnekas porukka, jolla on yhä työpaikka, on saatu luulemaan, että työttömyys on työttömien oma vika. Näin tavikset eivät vastusta tätä eriarvoistavaa kehitystä, vaikka se tärvelee myös heidän oman elämänsä. Hehän voivat menettää työpaikkansa koska tahansa ja pudota siihen orjaluokkaan itsekin. Mutta niin kauan kuin he itse eivät putoa, he hurraavat sille kun naapurit pudotetaan…

 3. Jaakko Lautaoja

  Miten onnistuisi saada kaikki työttömät lähettämään kirjeen viikossa työministerille. Vaikka yhden kuukauden ajan. Jospa sillekin päätäjälle kirkastuisi pakollisten hakemuksien lähettämisen idean typeryys. Olisihan hänellä sitten sopivaa tekemistäkin niitä lukiessaan, pysyisi poissa pahanteosta.

  • Hyviä ideoita loppuun asti ajateltuina

   Juu, hassaa sinä vaan se kirjeen hinta joka arkipäivä neljän viikon ajan ja kerro sitten mihin olisit sen rahan mielummin käyttänyt.

  • R.A.

   Hyvä idea muuten, mutta kannattaa tehdä se sähköpostilla. Se on sekä tehokkaampaa että halvempaa. Jos jokainen työtön lähettää jokaiselle hallituksen ministerille vaikkapa yhden sähköpostin joka päivä, niin se sotkee hallituksen touhut ihan täysin. Siis jokainen ministeri saisi 360.000 turhaa työhakemusta joka ikinen päivä. Se saattaisi jopa saada ministeritkin tajuamaan jotakin. Ja jos tuon hallituksen saa tajuamaan edes jotakin, niin sillä on jo kansallissankari!

   • ”Aina Marina”

    Ääni sähköpostille ja huomattavasti pienempikin osallistujamäärä riittäisi, kunhan olisivat täysillä mukana.

   • Jan Sergejeff

    Kuka koostaisi ministerien ja eduskunnan edustajien sähköpostiosoitteet yhteen että voi kopsaa osoitekenttään? Voisin aloittaa vaikka heti.

    • R.A.

     Ainakin valtioneuvoston nettisivuilta löytyy osoitteet ministereille. Jos niitä löytyy muualtakin, niin saa lisätä listaan. Mitä useampaan osoitteeseen saavat turhia työhakemuksia, niin sen parempi. Parhaiten tämä toimii, jos saadaan kerättyä suuri joukko työttömiä mukaan. Eli missä tavoitamme mahdollisimman paljon työttömiä?

     Pääministeri Juha Sipilä
     Sähköposti valtioneuvoston kansliaan etunimi.sukunimi@vnk.fi

     Ulkoasiainministeri Timo Soini
     Sähköposti valtioneuvoston kansliaan etunimi.sukunimi@vnk.fi
     Sähköpostiosoite Ulkoasiainministeriöön etunimi.sukunimi@formin.fi

     Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen
     Sähköpostiosoite Ulkoasiainministeriöön etunimi.sukunimi@formin.fi

     Oikeus- ja työministeri Jari Lindström
     Sähköposti oikeusministeriöön etunimi.sukunimi@om.fi
     Sähköposti työ- ja elinkeinoministeriöön etunimi.sukunimi@tem.fi

     Sisäministeri Paula Risikko
     Sähköposti sisäministeriöön etunimi.sukunimi@intermin.fi

     Puolustusministeri Jussi Niinistö
     Sähköposti puolustusministeriöön etunimi.sukunimi@defmin.fi

     Valtiovarainministeri Petteri Orpo
     Sähköposti valtiovarainministeriöön etunimi.sukunimi@vm.fi

     Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
     Sähköposti valtiovarainministeriöön etunimi.sukunimi@vm.fi
     Sähköposti valtioneuvoston kansliaan etunimi.sukunimi@vnk.fi

     Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
     Sähköposti opetus- ja kulttuuriministeriöön etunimi.sukunimi@minedu.fi

     Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
     Sähköposti maa- ja metsätalousministeriöön etunimi.sukunimi@mmm.fi
     Sähköposti ympäristöministeriöön etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

     Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner
     Sähköposti Liikenne- ja viestintäministeriöön etunimi.sukunimi@lvm.fi

     Elinkeinoministeri Mika Lintilä
     Sähköposti työ- ja elinkeinoministeriöön etunimi.sukunimi@tem.fi

     Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila
     Sähköposti Sosiaali- ja terveysministeriöön etunimi.sukunimi@stm.fi

     Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
     Sähköposti Sosiaali- ja terveysministeriöön etunimi.sukunimi@stm.fi

     • Vierailija

      Sähköpostit eivät mene perille ylläoleviin osoitteisiin. Kannattaa valita vastaanottajaksi avustajat. Heille uskoisi sähköpostin menevän perille.
      Myös kansanedustajilta voi hakea avustajan paikkaa. Sopivia kansanedustajia vaan listaamaan ja hakemuksia menemään säänöllisesti. Osoitteet löytyvät helposti.

  • Jyrki

   En usko että toimii. Vaan tässä kohtaa meneteltäisi kuten tulevaisuudessa työnantajat tulee menettelemään. Jotka heittää nämä pakkohakijoiden hakemukset suoraan roskiin kiroten koko järjettömyyden. Toki siinä 100-1000 hakijan nipussa per kuukausi menee ne ehkä 15-30 hakijaakin roskiin. Jotka oli oikeasti kiinnostuneet siitä PALKKAtyöstä mitä olisi tarjolla. Ja joista juuri tämä työnantaja olisi kiinnostunut tapaamaan työhaastattelun muodossa.

   Mutta ministerillä ei tätä hukkaan meni nekin hyvät hakijat ongelmaa ole vaan hän kokee moisen jutun kiusaamisena ja hänen ja avustajien ”työnteon” vaikeuttamisena ja vaatii julkisesti moisen pelleilyn loppuvan. Kauhea työ meinaa, kun viskoo hakemukset roskiin. Ja sitten kaikki asiantuntijat nyökyttelee päätänsä ja työttömät voidaan taas haukkua entistä pahemmiksi. Nyt he eivät vaan juo kaljaa sohvallaan maaten päivät pitkät syrjäytymässä. Vaan kaiken lisäksi laittaa ”työhakemuksia” eduskuntaan 15kpl per kuukausi ministerin kahvinkeittäjäksi tai joksikin muuksi.

   Loppu tulema koko tässä järjettömyydessä ei siis tule olemaan työttömyyden vähentyminen. Vaan oikeiden työnhakijoiden löytäminen PALKKA työpaikkaan keinotekoisesta hakijatulvasta. Ja epäilenkin, että lopulta moni oikea työnantaja lopettaa yksinkertaisesti julkisesti tapahtuvan työntekijän/työntekijöiden hakemisen. Ja työpaikkojen vartija ja turvallisuuspalveluiden kysyntä räjähtää käsiin. Torjumaan karenssin pelossa väkisin päivittäin firmaan töitä kyselemään ja allekirjoitusta aktiivisuuden osoittamiseksi hakemaan tulevien haahuilun firmojen tiloissa. Ja kaiken lisäksi firmat joutuu salaamaan puhelinnumeronsakin, jotta eivät huku muun työn ohella työpaikkojen kyselijöiden soittoihin.

   Mutta mitä väliä tärkeintä on, että eduskunnassa innovoidaan uusia keinoja työttömän/työttömien nujertamiseksi hikipisaroita säästelemättä. Helpointa olisi kyllä minusta vaan lopettaa saman tien kaikki työttömyyskorvaukset ja sitten katseltaisi mitä sen jälkeen tapahtuu. Tapahtumat ei varmasti ole sieltä miellyttävimmästä päästä ja esim 100 vuoden päästä niitä tapahtumia voidaan ruotia vielä pitkään ja kipeästi.

  • Andle

   Jos kirjeen lähettää ilman postimerkkiä, niin siitä menee ilmoitus vastaanottajalle. Tässä tapauksessa vastaanottaja tuskin asiaan reagoi, joten posti yrittää sen jälkeen selvittää lähettäjää. Hetken päästä ainakin posti hakee lisää työntekijöitä. Ja ehkä se vastaanottajakin on hieman ihmeissään ilmoituksista.

 4. Markku Kemppainen

  Miten se työttömien päivärahoissa ja eläkeläisten tuissa kaikki tämän maan varallisuus makaa?Kyllä on hulluus Suomessa huipussaan.

 5. Pauli Hyvölä

  Tosiaan: Jos tuo 15:n hakemuksen malli toteutuu, yritykset etenkin vetävät viimeisetkin työpaikat julkisesta hausta varsinkin, jos työntekijän pitää näyttää hakeneensa paikka jollain työnantajalta saadulla kuittauksella. Yhtä paikkaa kohti voi tulla satoja hakemuksia.

  Osa näistä on silloin pakkohakemuksia ja joku osa vakavissaan tehtyjä. Syntyy tavaton kuittausrumba ja paljon lisävaivaa hakemusten seulomisessa. Siinä on kovasti työtä jo nyt. Kun itse aikoinani laitoin erään työpaikan avoimeksi, hakemuksia tuli yhdessä päivässä niin paljon, yli sata, että ilmoitus piti ottaa pois TE-keskuksen sivuilta.

  Puhelin soi lähes tauotta monta päivää, kun hakijat halusivat esitellä itseään ja osaamistaan. Tämän ryntäyksen vuoksi itse asiassa menetin sopivia hakijoita, sillä ilmoa ei voinut pitää esillä.

  Vaiva ja hankaluus ei loppunut tähän, vaan hyvän tavan mukaan oli lähetettävä satapäiselle joukolle se ”Kiitos hakemuksestasi. Et tullut tällä kertaa pälä pälä…”

  Sitä mukaa kun työnantajat jättävät ilmojaan pois, hakemustulva kohdistuu yhä pienempään työantajajoukkoon, joka sekin vetäytyy pois nyt kaavaillun pakollisen ”roskapostin” alta. Julkisella puolella asia ratkaistanee palkkaamalla lisää HR-väkeä, joten olisihan tällä kaavaillulla mallilla työllisyysvaikutuksia.

  • työtöntyötön

   Vahvasti samaa mieltä. Ja näin jää työttömien haettavaksi vain kunnan virat esim lääkärien ja opettajien paikat. Sopii toivoa että näitä on sitten tarpeeksi haettavaksi. Itse aion ainakin laittaa hakemusta sekä lääkäriksi että insinööriksi jos ei muuten tuo 15 kpl täyty. En aio jättää asiaa työkkärin virkailijan harkintaan vaan 15 on haettava jos ne vaan molin sivuilta löytyvät.

   Yhteenkään ”työhönvalmennukseen” tai käsipäivää-kurssille en aio osallistua, sen päätin viime kertaisen kokemuksen jälkeen että yksikään ylimääräinen ihminen ei enää revi omaa palkkaansa siitä että minä olen työttömänä.

 6. Jori Lahtinen

  Näin entisenä yrittäjänä ja nykyisenä työttömänä tuo 15 paikan pakkohakeminen kuulostaa aivan järkyttävältä ajan ja resurssien hukalta joka ikisestä vinkkelistä.
  Olen jo ensimmäisenä kuukautena aktiivisesti hakenut paria työpaikkaa, koska haluan töihin. Paikat ovat olleet kiinnostavia ja kokemusta/koulutusta vastaavia.
  15 pakkohaun astuessa voimaan tekisin siis tällä tahdilla kolmen kuukauden sisällä arviolta 9 ”blankethakemusta” paikkoihin jotka eivät kiinnosta, eivät vastaa kokemusta saatikka pätevyyttä. Muuten edessä olisi rangaistus.
  On päivän selvää että yksikään näistä blankethakemuksista ei tule tuottamaan tulosta eli töitä. Heti hakemusta silmäiltyään työnantaja näkee että henkilön kokemus ei vastaa vaatimuksia.

  Yhtälö on matemaattisesti kestämätön. Pyöritellään esimerkin nimissä vaikka julkisuudessa olleilla luvuilla 300 000 työtöntä ja 100 000 avointa paikkaa kuukaudessa, eli 300 000 kolmessa kuukaudessa. Tuohon yhtälöön kun sijoittaa kymmenkunta hakemusta jotka eivät kiinnosta työnantajaa pätkääkään…. voiko turhempaa rahanhukkaa rekrytointipuolelle teettää.

  Sitten päälle vielä tietysti kulut byrokratia puolella. Onhan jonkun syynättävä että hakemusten lähettäminen toteutuu…

  Aivan järjetöntä touhua. Mistä näitä ideoita tulee?

  • R.A.

   Oikeastihan tilanne on, että työttömiä on 360.000 ja oikeita avoimia työpaikkoja on noin 5.800. Kun noihin 5.800:an työpaikkaan lähettää 360.000 työtöntä vähintään sen 15 hakemusta, niin työmarkkinat jumittuvat täysin, ja sitten työnantajien on pakko lopettaa kaikki rekrytointi kokonaan. Mutta se kai on tämän hallituksen tavoitekin. Sitten keksitään taas joku uusi keino työttömien rankaisemiseksi.

   • R.A.

    Tosiaan, sitten 5.800 työpaikkaan tulee 5.400.000 hakemusta, siis 931 hakemusta per työpaikka. Kuka niitä ehtii edes vilkaista? Todennäköisemmin ne vaan tukkivat yritysten sähköpostit. Mutta jospa työttömät päättäisivätkin lähettää ne hakemukset ministereille. Olisihan se loistavaa, jos edes kerran ministerit pääsisivät ihan itse kokemaan päätöstensä seuraukset! Siis jos se 15 hakemuksen lähetyspakko tulee, niin lähetetään ne kaikki 15 hakemusta aina hallituksen ministereiden sähköposteihin. Ministereille on todella kivaa ja opettavaista saada 5.400.000 työhakemusta per kk!

    • Juustokumina

     Kyllä! Jokaisesta lähetetystä työnhakumeilistä cc-kopio jokaisen ministerin s-postiin!

  • Rintsu

   Tossahan on se, että työpaikat menevät työpaikan vaihtajille. Heillä kun on sosiaaliset verkostot ja kontaktit ja puskaradio kertoo jos jossain on avautumassa mielenkiintoinen toimi.
   Työttömällä taas ”markkina- arvo” tippuu käytännössä prosenttiyksikön päivässä, kunnes sitä ei enää ole. Kontaktit haihtuvat, puhelin lakkaa soimasta ja puskaradio toimimasta.

   Töitä oli minullekin tarjolla keski- euroopasta asti niin kauan kun olin töissä. Se antoi semmoisen mielikuvan, että mitäs ihmiset työttömyydestä valittavat kun minuakin kysytään hommiin vähän väliä. Mutta se kysyntä loppui kuin seinään kun työttömyys kolahti kohdalle.

   Viistoista hakemusta kolmessa kuukaudessa koska en kelpaa niihin hommiin jotka osaan, olenhan semmoisesta jäänyt työttömäksi. Muihin hommiin taas olen ikäloppu jota ei kutsuta edes haastatteluun.

   Toisekseen, tommoinen turha hakemus/viikko on ihan kustannuskysymyskin. Kaikki asiat ei hoidu ilmaisella sähköpostilla vaan siinä tarvitsee myös kirjepostia, kopioita, saldoa puhelimeen ja jos tuuri käy niin matkarahat haastatteluun. Jos yhden hakemuksen kuluiksi laskee vaikka vaan kympin niin ei mulla ole rahaa heittää viittäkymppiä kuussa tyhjänpäiväisiin hakemuksiin.

  • Jyrki

   Ja kun miettii vielä sitä rahaa joka jää saamatta työnantajilta, joka kuluu tämän työnhaku rumban pyörittämiseen, kun seulovat pakkohakijoita pois. Jonkun/joidenkin sekin on tehtävä palkalla. Ja yrittää löytää vaikka varastotyöntekijän paikkaan no vaikka 1000 hakijan joukosta ne 5-15 hakijaa, jotka oikeasti kiinnostuneet paikasta ja ansaitsee kutsun työhaastatteluun.

   Toki tämän homman voi ulkoistaa jollekin rekryfirmalle. Mutta sekin tulee maksamaan ja muuttumaan kalliimmaksi. Koska on helppo pyytää rekryfirmankin lisää rahaa palveluksistaan. Vai haluaako vaikka joku 20 hengen pikku firma käydä hakijatulva helvetin läpi ja tehdä siitä huolimatta virheen rekrytoinnissa. Ei sen puoleen tuskin siinä onnistuu loppujen lopulta se rekrytointi firmakaan muhkealla palkkio pyynnölläkään.

   Voi olla aika mielenkiintoisia hetkiä tiedossa siis myös firmoissa jos nämä idioottimaisuudet iskee täydellä voimalla läpi.

 7. Tiuhti

  Ja tähän turhuuteenko on sitten valtiolla varaa? Eikö tämä ole oikeasti yksi täysin turha rahareikä joka joutaosi poistaa ja käyttää sekin raha johonkin hyödyllisempään.
  Täällä ihmiset vinkuu kuinka esim. pakolaisoa hyysätään. Samaan aikaan niitä ”vähiä” valtion rahoja menee tällaseen sontaan toinen mokoma eikä tunnu missään.
  Jos tästä olis edes jotain hyötyä jollekin. Vaan kun ei. Ainoa joka tällasesta hyötyy on näitten älytömyyksien järjestäjä joka saa hyvät rahat hippaleikkien järjestämisestä.
  Kuinka arvottomina tässä maassa toista ihmistä oikeen pidetään? Miksi yleinen mielipide sallii kaiken tämän vihan ja nöyryytyksen mitä ympärillämme kaiken aikaa tapahtuu? Miksi sinä suomalainen vihaat ja kadehdit noin paljon muita ihmisiä?
  Ei uskoisi että elämme sivistyneessä hyvinvointivaltiossa. Vai elämmekö sittenkään?

  • R.A.

   Emme elä. Maa, jossa hallitus säätää lain, jolla 360.000 ihmistä muutetaan orjiksi, ei ole millään mittapuulla sivistysvaltio eikä varsinkaan hyvinvointivaltio.

   Ennen Suomessa otettiin mallia Ruotsista. Nykyinen hallitus ottaa mallia Venäjältä. Maaorjuus kopioidaan Keisarillisesta Venäjästä ja valtionjohdon hallitsema media nyky-Venäjästä. Sivistysvaltiossa ei tietenkään kopioitaisi kumpaakaan.

  • Rosa Warski

   Suomessa on jo hyvänaikaa ollut ahneus ja kotiinpäin vetäminen hallitsevia toimintatapoja. Vastuuntuntoisia idealisteja on enää harvassa. Kun yhteistyö ei pelaa, syntyy kaoottinen järjestelmä, ja tuloksena on sitten älyttömyyksiä kuten tämä työttömien pakkohakemuslähettely.

 8. Opa

  TE-Keskuksen järjettömyys paljastui itselleni eilen kun kuukauden työkeikalle olisi haettu työntekijää vieraasta kaupungista. Asialla oli kiire ja soitto paikkakunnan TE-toimistoon. Palaute sieltä oli ” emme välitä työntekijöitä henkilöstöpalveluyrityksille”. Ja näin. Jäi työpaikka täyttämättä ja työtön työllistymättä ja saamatta jalkaa oven väliin työmarkkinoille. Palkkakin jäi (Tes-mukaan) tietty saamatta. Ei muuta kuin työpajoille linnunpönttöjä rakentamaan.

 9. Virva Itäranta

  Matemaattisesti laskien kun 355 000 työtöntä lähettää 15 hakemusta kolmen kuukauden välein, saavat työnantajat yhteensä 21, 3 miljoonaa hakemusta vuodessa. Sen lisäksi tulevat ne pakollisten 18 tunnin kuukausittaisen työn kyselijät sekä työpaikan vaihtajat. Tuhat hakemusta yhtä työpaikkaa kohden on vielä pientä tähän kaaokseen verrattuna.

  Ennustan – näin Pääsiäisen kynnyksellä – ettei yhtään työpaikkaa ilmoiteta enää auki julkisissa kanavissa. Eli työpaikan saaminen vain vaikeutuu entisestään.

  Nimimerkillä Noita-akka

  • R.A.

   Oikea vastaus tähän hallituksen viimeisimpään idioottimaisuuteen on se, että ne kaikki 355.000 työtöntä alkaa lähettää työhakemuksia hallituksen ministereiden omiin sähköposteihin. Vaikkapa 1 hakemus per työtön joka ikinen päivä jokaisen ministerin sähköpostiin. 355.000 turhaa työhakemusta per päivä jokaiselle ministerille saattaisi saada jopa tämän hallituksen ministerit tajuamaan jotakin…

   • Lento

    Tämä on erinomainen idea.
    Eduskunta-avustajan tehtävää vaan hakemaan, kun aina niistä piilotyöpaikoista puhutaan.

    Voisi olla hyvä, jos tätä ajatusta levittäisi mahdollisimman laajalle.

 10. töytön

  Työtönhän ei ole päättäjien mielestä kykenevä mihinkään ja sitä epäilyttävää ruojaa on vahdittava ja kepitettävä ilmaistöiden suuntaan. Toisaalta päättäjien mielestä se on kykenevä työhön kuin työhön. Ei muutaku hakemuksia lähettelemään, kunnanjohtajan paikkaa, hammaslääkärin ja yleislääkärinkin pesti voisi olla iha jees.

  • R.A.

   No ainakin ministerin paikkaan olisin oikeasti pätevämpi kuin ne siellä tällä hetkellä olevat. Ja Orpohan kuulemma aikoo työntää Stubbin EU:n investointipankin johtoon. Siis investointipankin johtajaksi mies, joka kirjoitti lyhyestä matematiikasta A:n, ja joka luulee, että 9% on sama kuin 90%. Sehän on katastrofi! Siihenkin työhön mä olen oikeasti PALJON pätevämpi kuin Stubb. (Mulla on hyvä laskupää ja akateeminen yritysjohtajan koulutus.)

   Mutta Stubb siis saa sen paikan, koska se on kokoomuslainen, ja mä vastaavasti joudun johonkin ”kuntouttavaan” piirileikkiin, koska en ole poliitikko.

 11. Ex-sudeettisavolainen

  Iltalehden jutuissa hyvää oli se, että joku kouluttajakin kyseenalaisti oman toimintansa mielekkyyden. Mulla on myös yksi oma kokemus kateederin toiselta puolelta. Siitä on aikaa, mutta kerronpa, jos blogisti päästää läpi.

  Joskus markka-ajan loppuvuosina minulta pyydettiin parin tunnin alustusta työttömien kurssille. En muista, mikä oli nimike ja mika viranomainen pyysi. Työskentelin freelancerina viestintäalalla.

  Jotenkuten valmistauduinkin, salissa oli 15-20 henkeä. Oitis huomasin, että kurssilaiset olivat ulalla perusasioistakin. Ei siinä mitään, mutta pian ilmeni myös mm. heidän kysymyksistään, ettei kellään ollut eväitä tosissaan ja ihan oikeaa rahaa tienatakseen lähteä kovasti kilpailllulle alalle. Ihmisten taustat ja kokemukset olivat aivan erilaiset. Vahingossa joku toki olisi voinut jutun tai idean kaupatakin, ja siihen koetin antaa käytännön vinkkejä.

  Jälkeenpäin olin niin turhautunut, etten viitsinyt edes laskuttaa. Muutaman satasen (mk siis) olisin saanut.

  • Saku Timonen

   Yleisösi ole todennäköisesti käsketty paikalle karenssin uhalla, joten kiinnostus oli sen mukaista.

   • Hupu

    Oikeat tiedot kuitenkin kumottiin tehokkaasti niiden jälkeen julkaistulla jutulla: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704142200102889_uu.shtml

    Työpajaohjaajan kokemuksen perusteella työttömien tuet ovat kuitenkin niin suuret ettei työpaikan vastaanottaminen kannata ja työttömiltä löytyy järjettömiä selityksiä, miksi työpaikkaa ei voi vastaanottaa. Lisäksi työttömät ihan mielellään osallistuvat pajatoimintaan sen sijaan, että menisivät palkkatyöhön: Työttömät ”pajalaistuu” vuosikausiksi ihan omasta halustaan ja oman aktiivisuuden puutteesta.

    Erikoinen mielipide työpajaohjaajana työskentelevältä ammattilaiselta: ”Minua häiritsee se, että kun ihminen jää nyt työttömäksi firmasta, hänen tulee siltä seisomalta olla aktiivinen, mutta pitkäaikaistyöttömiltä ei vaadita mitään. Yhteiskunta ei kannusta kaikkia työntekoon.” – Millähän perusteella työpajaohjaaja esittää väitteen ettei pitkäaikaistyöttömältä vaadita mitään(?), kun lain mukaan vasta pitkäaikaistyötön on velvollinen tekemään palkatonta työtä eri nimikkelillä ja osallistumaan työllistymistä edistäviin ”pupuleikkeihin” – siihen asti osallistuminen on ainakin muodollisesti enemmän tai vähemmän vapaaehtoista ja usein suoraan verrannollista työttömän omaan typeryyteen.

    Minusta on ihan selvää, että vastentahtoisesti kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva ”menettää kaikki oppimansa taidot ja sen lisäksi kaiken käskytykseen liittyvän ymmärryskyvyn” ihan vain passiivisen vastarinnan vuoksi. Toiset palkattomat uskaltavat osallistua aktiivisempaankin toimintaan, mutta aina se voi osua enemmin tai myöhemmin omaan nilkkaan – tämä koskee erityisesti niihin iloisena ja erittäin aktiivisena kuntouttavaan työtoimintaan osallistuviin.

 12. OTO-koodari

  Mikäli tämä 15:n pakollisen hakemuksen malli hyväksytään, rikon sen saman tien. Ohjelmoin botin, joka noutaa TE-keskuksen sivuilta avoimia työpaikkoja ja niiden yhteystietoja.

  Teen myös web-lomakkeen, johon työnhakija voi lisätä yhteystietonsa, hakualat ja vapaamuotoisen hakemuksensa. Nämä tallennetaan tietokantaan.

  Väännän myös koodinpätkän, joka noutaa tietokannasta 5 kertaa kuukaudessa jokaisen hakijan tiedot ja pommitan ne koodaamani roskapostibotin avulla työnhakijan ilmoittaman hakualan tai -alojen mukaisiin työnantajien email-osoitteisiin.

  Käytän nimenä ja lähettäjän ja vastaanottajan osoitteena työnhakijan ilmoittamaa sp-osoitetta ja nimeä, joten mahdolliset vastaukset kulkeutuvat replynä ei pommittajalle vaan hakijalle itselleen. Hakija saa kopion viestistä omaan sähköpostiinsa ja voi näyttää viranomaisille hakeneensa paikkaa ilman työnantajan vastaustakin.

  Kierrän mustat listat niillä samoilla tekniikoilla, jotka ovat käytössä esimerkiksi crm-ohjelmistoissa ja email-kampanjoita tekevillä yrityksillä.

  Koko prosessin voi automatisoida aivan täysin jo keskinkertaisilla ohjelmoititaidoilla. PHP, JavaScript ja tavanomaiset html- ja CSS-taidot riittävät.

  Mikäli en onnistuisi täysin, olisi se pelkästään hyvä asia, sillä koko koodariyhteisö kuudesluokkalaisista työttömiin koodareihin ja eläkeläisiin innostuisi tuottamaan parempia versioita sikäli kuin väkeni tunnen. Mitäs sanotte siellä työministeriössä, kokeillaanko kuinka pian saamme keppinne poikki?

  • R.A.

   Tuosta voisi myös vääntää version, joka pommittaa hallituksen kaikkia ministereitä turhilla työhakemuksilla. Työttömiä on kai 360.000, joten jos jokainen ministeri saisi 360.000 turhaa työhakemusta joka ikinen päivä, niin jopa nykyinen hallitus saattaisi oppia jotakin…

   • Juustokumina

    Sehän riittää, kun koodaa botin lähettämään cc-kopioon jokaisesta lähetetystä työnhakumeilistä jokaisen ministerin s-postiin.
    Pidän tällaista arkipäivän kustannustehokasta anarkismia erittäin kannatettavana!

  • Jarkko

   ”Mikäli tämä 15:n pakollisen hakemuksen malli hyväksytään, rikon sen saman tien. Ohjelmoin botin, joka noutaa TE-keskuksen sivuilta avoimia työpaikkoja ja niiden yhteystietoja.”

   Periaatteessa tuohon riittää jo Linux komentorivilta ajettava scripti joka hakee kaikki html sivut TE-toimiston tietokannasta ja sitten toinen scripti joka etsii sähköpostiosoitteet ja kirjottaa ne tekstitiedostoon.

   Sitten siivoaa listalta pois kaikki sähköpostiosoitteet, jotka eivät ole firmojen osoitteita ja tekee siitä sähköpostituslistan omaan sähköposti ohjelmaan jonne näppäilee hakemuksensa ja lähettää sen kaikkiin osoitteisiin.

   Työläintä koko jutussa on sähköpostituslistan osoitteiden keruu siitä eteenpäin lähettäminen onnistuu ihan perus ATK-taidoilla jos osaa käyttää jotain sähköpostitusohjelmaa ja luoda sinne sähkpostilistan tiedoston avulla joka sisältää suuren määrän sähköpostiosoitteita.

   Hakemuksen lähettämisen automatisointi onnistuu ihan perus Linux shell komennoilla jo.

  • Jyrki

   Tuosta ehkä avoin koodausprojekti niin koodi hiotuu huippuunsa varmaan kohtuu nopeasti. Ja syntyy ehkä muitakin sivustoja, jotka hyödyntää koodin mullistavaa työnhaku hienouksia. Ja työttömyys taatusti vähenee kun koodi näyttää voimansa.

   Eli ainakin voi olla että 100 000 avointa työpaikkaa ei ole enää ole. Se luku alkaa lähestyä nollaa vaikka kuinka laskettaisi avoimet työpaikat päivittäin ja laskettaisi ne yhteen joka päivä ja sitten sanottaisi, että nyt on niin ja niin paljon työpaikkoja auki kuukaudessa. Ja tosiaan PALKKA työllistyneitä niitä ei ole tullut juuri yhtään enempää lisää kun lopulta avointen työpaikkojen luku olisi vaikka 1000 enää vuodessa, kun nyt niitä on se 100 000 kuulemma kuukaudessa.

   Voisiko näin käydä?

 13. Lauri Holopainen

  Niin. Eiköhän tähän hakemustulvaan keksitä ratkaisuksi hyvä (uskon-)veljen uusi uljas yritys joka työntekijöinään käyttää ilmaista työvoimaa ja seuloo keskitetysti työpaikkahakemukset, rekisteröi lähettäjät ja toimittaa tiedot heistä työkkärille, joka sitten voi asetella karensseja hyväksi katsomilleen. Tästä tietenkin hyvä veli kuittaa itselleen erinomaiset tulot ja kaikki paitsi veronmaksajat, työkkärin työntekijät ja työttömät ovat tyytyväisiä, onhan näin edistetty työttömien elämän hallintaa ja yritystoimintaa samalla kertaa.

 14. Mauri Pulkkinen

  Voin vain yhtyä muualla esitettyyn toteamukseen, että hallituksen norminpurkutalkoot ovat käytännössä merkinneet normien vähentämistä yhtäällä, mutta niiden lisäämistä toisaalla ja vielä korkojen kera.

  Puuttuuko valmisteljoilta laskutaito? Excel-harjoituksena voisi testata, kuinka paljon työtä ja kustannuksia sitoutuu hakemusten tekoon, niiden käsittelyyn, niistä raportoimiseen, sanktioimispäätöksiin, joilla pienennetään työttömyyskorvausta, mikä jatkona työllistäisi lisää toimeentulotukiasioiden käsittelijöitä etc.

  Yhä uusia porkkanoita tarjotaan yrityspuolelle vuosien jatkumona. Dynaamiset vaikutukset osataan teoriassa ottaa huomioon, mutta missä ne näkyvät käytännössä? Monta päätöstä on perusteltu dynaamisilla vaikutuksilla jo vuosien ajan.

  Työvoimaviranomaisten perusfunktio työpaikkojen ja hakijoiden kohtaamisen edistämisessä on jäämässä yhä vahvemmin taka-alalle. Äkkiseltään vaikuttaa, että nyt ollaan viimein lähellä ikiliikkujan keksimistä lisääntyvän byrokratian syvenevän kehän muodossa, kun kyse on työttömistä.

  • Veikko Virtanen

   Ei valmistelijoilta exceliä puutu. Käyttävät vain vähän erilaisia lukuja – niitä lukuja, joiden mukaan Suomessa on työvoimapula.

 15. R.A.

  Tuosta voisi myös vääntää version, joka pommittaa hallituksen kaikkia ministereitä turhilla työhakemuksilla. Työttömiä on kai 360.000, joten jos jokainen ministeri saisi 360.000 turhaa työhakemusta joka ikinen päivä, niin jopa nykyinen hallitus saattaisi oppia jotakin…

 16. Markku T Koivisto

  Kaikkihan me tiedämme kuka tästä hyötyy. Ne konsulttifirmat, jotka näitä höpöhöpökursseja järjestävät. Sekä hallitus käppyröineen. Kiitän Luo…tai jotain, että olen eläkkeellä.

 17. Siru Pola

  Eikös se Valko-Venäjän malli olisi kaikille tahoille helpompi ?

  Kaikille työttömille vaan sakko työttömänä olosta.

  • Toi oli kaiken huippu

   Jos olet vakavissasi: Työttömiä on Suomessa 360.000 ja työpaikkoja 16.000, ja niistäkin vain 5.800 sellaisia, joilla pystyisi edes jotenkin elättämään itsensä. Sinun mielestäsi ihmisiä pitäisi sakottaa siitä, että 360.000 ihmistä ei mahdu niihin 5.800 työpaikkaan? Eikö sulle tule lainkaan mieleen, että 360.000 ihmistä ei mitenkään voi työllistyä, jos työpaikkoja on vain 5.800? Vai eikö sun laskutaito riitä edes sen ymmärtämiseen?

   Sun logiikan mukaan sua itseäsi voi vapaasti sakottaa siitä, että sä et tee mahdottomia asioita. Sakkoa esim siitä, että sä et osaa levitoida. Sä et myöskään loista näkyvää valoa, joten sakko siitäkin. Tällä tyylillä valtion kirstu täyttyy nopeasti, ja on paljon järkevämpää sakottaa niitä, jotka pystyvät ne sakot maksamaankin. Tämä on ”kaikille tahoille helpompi vaihtoehto”. Ja mikä parasta, sinä itse kannatat epäoikeudenmukaisia sakkoja, joten tietysti ne aloitetaan sinusta itsestäsi.

   Tajuatko sitäkään, mitä tapahtuisi jos/kun alettaisiin mielivaltaisesti vielä sakottaakin ihmisiä, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä palkalliseen työhön? Silloin niillä ihmisillä olisi jäljellä vain yksi mahdollisuus – heidän olisi pakko alkaa ammatttirikollisiksi ryöstämään sinun kaltaisiasi. No senhän sä toki noilla asenteilla ansaitsetkin, mutta ne työttömät eivät ansaitse semmoista kohtaloa.

   Kaiken lisäksi, suurin osa työttömistä on koulutettuja ammattitaitoisia ihmisiä. He ovat työttömiä vain siksi, että YT-neuvottelut ovat vieneet heiltä työpaikan, ja se voi sattua kenelle tahansa, myös sinulle. Kenenkään työpaikka ei ole turvattu, ei vaikka olisit huipputaitava, ahkera, sitoutunut, jne. Ja sinähän et ole, kun et ymmärrä edes numeroita. Aika moni työtön päihittäisi sinut osaamisessa 600 – 0.

   • Saku Timonen

    Minä kylläkin tulkitsin Siru Polan kommentin sarkasmiksi.

    • Toi oli kaiken huippu

     Vielä pari vuotta sitten mä olisin ajatellut, että ei kukaan voi ehdottaa tuommoista tosissaan. Mutta silloin mä myös luulin, että Suomessa edes oikeisto ei kannata orjuutta. Ja kuinkas sitten kävikään…

     Pari vuotta sitten mä myös luulin, että riippumaton puolueeton media on kaikkien suomalaisten ylpeyden aihe. Nyt sekin on jo tuhottu.

     Pari vuotta sitten mä kuvittelin, että Suomessa valtion johto ei ikinä aloittaisi vihanlietsontakamppanjaa omaa kansaansa vastaan. Nyt se on hallituksella päivittäistä peruskauraa. Työttömiä mustamaalataan oikein urakalla levittämällä törkeitä valheita.

     Olen oppinut läksyni. Vaikka mä odotan nykyiseltä hallitukselta pelkkää pahuutta, ne onnistuvat olemaan vielä paljon pahempia kuin mä osasin edes pelätä. Nyt mua ei yllätä enää mikään, ja tuo Siru Polan ehdotus kuulostaa juuri semmoiselta, jota hallitus ja sen kannattajat todennäköisesti suunnittelevat.

     • Rosa Warski

      Purevassa sarkasmissa on osa totuutta.

 18. Juustokumina

  ”Kunta joutuu maksamaan 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta Kelalle 50 % ja tuhannen työttömyyspäivän jälkeen maksu on 70 %. Tämä on viralliselta nimeltään kunnan osuus työmarkkinatuesta, mutta ihan yleisesti puhutaan kunnan sakkomaksusta.”

  Saku Timonen, liekö kukaan koskaan missään arvioinut, miksi tällainen laki on edelleen rasittamassa järjestelmää, ja miten sen poistaminen (tai mikä onkaan oikea juridinen termi) vaikuttaisi työttömyydenhoitohimmeliin?
  Kun ei tiedä asiasta tuon enempää, se vaikuttaa maalaisjärjellä ajateltuna ajastaanjääneeltä älyttömyydeltä.

  • vsar

   ””Kunta joutuu maksamaan 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta Kelalle 50 % ja tuhannen työttömyyspäivän jälkeen maksu on 70 %. Tämä on viralliselta nimeltään kunnan osuus työmarkkinatuesta, mutta ihan yleisesti puhutaan kunnan sakkomaksusta.”

   Saku Timonen, liekö kukaan koskaan missään arvioinut, miksi tällainen laki on edelleen rasittamassa järjestelmää”

   Syy on sama olemassaoleva syy kuin lakia luotaessa.
   Keskustapuolue haluaa, että valtio maksaisi työmarkkinatuet ja kokoomus/SDP enempi, että kunnat maksaisivat sen. Syystä, että kyse on eräänlaisesta maaseutu vs. kaupunki asetelmasta, että kuka maksaa.

   Lopputulemana on sitten saatu tällainen poliittinen kompromissi. 300pv/50%, 1000pv/70%.
   Ja kuntien oljenkorreksi ”aktivointitoimenpiteet”, joiden tavoitteena on saada ihmisiä pois ministeriön exceleiden työtön-sarakkeesta. Sillä ei ole merkitystä, mitä ihmiset sitten tekevät, vaikka kantaisivat valoa tupaan.

   • Jarkko

    Itse koen TE-toimistojen kurssit vastenmielisiksi sen takia, että jos joku kurssilta sattuu työllistymään kurssin vetäjät ovat haukkana väittämässä, että työllistyminen oli heidän tai heidän kurssinsa ansiota. Vaikka työllistymisellä ja kurssilla ei olisi mitään tekemistä työllistymisen kanssa. Pakollinen karenssin uhalla kurssi on jopa saattanut häiritä työllistymistä ja työllistymiseen tarvittavien taitojen opettelua. Estää työhaastatteluun pääsyä. Työtön on kuitenkin jotenkin onnistunut junailemaan asiat niin, että työllistyminen ei ole täysin estynyt.

    • Lento

     Näin on usein erityisesti nuorilla. Siitä syystä en mitenkään täysin palkein tuuleta ns. nuorisotakuuta, oman alan koulutukseen pääseminen kun ei välttämättä tapahdu parissa kuukaudessa.

 19. Luukas Pyykorpi

  kirjaamo@tem.fi lienee viisain osoite kaikissa työllisyyteen littyvissä työvoimapoliittisissa diskursseissa. Valtion työpaikkahausta saa aina oikeuskelpoista palautetta, jonka voitte näyttää todisteena TE-toimistoissa.

 20. AikaMies

  Lainaus: Juu, hassaa sinä vaan se kirjeen hinta joka arkipäivä neljän viikon ajan ja kerro sitten mihin olisit sen rahan mielummin käyttänyt.
  Eikös posti liimaa siihen jonkun lapun ja vastaanottja sitten harkitsee lunastaako lähetyksen.
  Meinaan jotta ainakin posti työllistyy. Bensanhintoja ei sitten ehkä ehdi kyttäämään… Nikin kaiketi voivat vaihtua useamman kerran päivässä?

 21. työtöntyötön

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704142200102889_uu.shtml

  Muutama huomio ylläolevan linkin takaisesta jutusta.

  ”Kunta maksaa sakkoa niistä työttömistä, joita se ei ole aktivoinut. Sakkoa maksetaan riippuen siitä, kuinka monta päivää ihminen on ollut työttömänä, hän kertoo ja pitää mahdollisena, että näennäisen aktivoinnin jälkeen työtön unohdetaan.”

  Ei riipu siitä kuinka monta päivää on ollut työttömänä vaan siitä kuinka monta päivää on saanut työmarkkinatukea. Eli jo vähän yli vuoden jälkeen saattaa kunta joutua maksamaan ”sakkoa”. Sama juttu palkkatuessa jolla kunta palkkaa vain yli 300 päivää työmarkkinatukea saavia. Toinen voi olla ensin vaikka Kelan peruspäivärahalla sen 500 päivää ja sitten vielä joutuu olemaan 300 päivää työmarkkinatuella (eli yht. 800 päivää työttömyyttä) ja toiselle riittää se vähän yli vuosi eli ”vain” 300 päivää. Tämä on minusta suuri epäkohta.

  ”Ohjaaja sanoo tietävänsä asiakkaita, jotka ovat velkaantuneet ja välttelevät töitä, koska eivät halua maksaa pienistä tuloistaan ulosottomiehelle.”

  Tämän olen itsekkin kuullut yhden henkilön sanomana. 9 euroa päivässä on hyvä lisä silloin kun työtoimintaa järjestävä paikka on kävelymatkan päässä. Pari muuta ulosotossa olevaa taasen olivat mieluummin palkkatuella kuin kuntouttavassa vaikka rahallisesti ei eroa juuri ollutkaan.

  • Saku Timonen

   Jutussa nähdään myös se, miten sujuvasti sanaa ”sakko” käytetään ikään kuin kyse olisi rikoksesta tuomitusta rangaistuksesta.

   • Jarkko

    ”Jutussa nähdään myös se, miten sujuvasti sanaa ”sakko” käytetään ikään kuin kyse olisi rikoksesta tuomitusta rangaistuksesta.”

    Kunnilta työttömistä perittävän maksut eivät voi olla sakkoja, koska ne eivät ole rikoseuraamuksia vaan hallinnollisia maksuja. Sakkoja ei käsittääkseni Suomessa edes saa määrätä muuta kuin syyttäjä, tuomioistuin, poliisi, tulli ja rajavartiolaitos. Jos joku muu taho määrää tai kirjoittaa sakkoja he ylittävät toimivaltuutensa eli toimivat laittomasti. Edes pysäköintivirhemaksut eivät ole sakkoja vaan hallinnollisia maksuja. Yksityisellä tai julkisella pysäköinninvalvojalla ei edes ole oikeutta kirjoittaa sakkoa.

    • Saku Timonen

     Juuri tätä tarkoitin ja olen joskus avannut laajemminkin. Sakosta puhutaan tahallisesti, mielikuvan luomikseksi.

 22. Pertti Ikonen

  Voi kuitenkin olla tulevaisuudessa niin, että työhakemuksia ei lähetetä enään TE-maailmassa dokumentteina sähköpostilla vaan työhakemus täytetään työntarjoajan webbisivuille tai miksei TE-toimiston sivuille. Näin työnhakemisesta saadaan työlästä ja aikaavievää ja samalla voidaan kontrolloida hakevatko työtarjouksen saajat työpaikkoja kun sivulle on kirjauduttava pankin tunnuksilla.

  • R.A.

   Useimmissa työpaikoissa, joita olen viime aikoina hakenut, on jo nyt se tilanne, että ”sähköpostilla tulleita hakemuksia ei huomioida”. Niissä on ollut oma nettikaavake, joka näyttää yleensä olevan yrityskohtainen. Jokaisella yrityksellä on siis omansa, ja aina kun haet johonkin yritykseen ekan kerran, joudut täyttämään sen kaavakkeen alusta asti. Mutta sitten jos haet myöhemmin uudestaan samaan firmaan, saat sen edellisen hakemuksesi pohjaksi.

   Mä en usko, että yritykset jatkossakaan haluavat kierrättää hakua TE-toimiston kautta, kun eivät ne nytkään sitä halua. Ne uskovat saavansa suoraan parempia hakijoita kuin TE-toimiston kautta.

 23. Luukas Pyykorpi

  Pertti Ikosen skenaarion mukaan työttömien pitäisi kirjautua työnhakijaksi tulevaisuudessa ehkä pankkitunnuksilla nykyisten tiedonvälitysmekanismien sijaan. Hyviä ja huonoja puolia löytyy toki. Suomessa monilla pitkäaikaistyöttömillä ei ole pankkitunnuksia ja tähän asiaan ei ole varmaankaan ainakaan tämän hallituskauden aikana tule parannuksia. Ehkä perinteinen kirjeposti tuleville työnantajille työllistää ainakin Postin virkailijoita.

 24. Anja R

  Kannattaisi tutustua te-toimistojen viralliseen aspa-palautteeseen. Se on pääasiallisesti myönteistä. Iltalehdet ja muut hakevat sensaatiota ja myyviä otsikkona. Siihen kaavaan ei sovi myönteinen te-palaute. Jos ei puhuta ku-tysta niin missä tahansa ryhmässä yksikin vastarannankiiski saattaa pilata koko ryhmän mahdollisuuden oppimiseen, tämähän on realiteetti peruskoulusta alkaen. Nyt puhutaan aikuisista ihmisistä.

  • Hupu

   Missä tähän te-toimistojen viralliseen aspa-palautteeseen voi tutustua?

   Tosin, jokainen varmaan ymmärtää ettei te-toimistosta tai sen palveluista anneta palautetta nimettömänä, joten positiivisilla palautteilla luultavasti pyritään ehkä paremminkin edistämään omien työllistämistukien saamista ja/tai minimoimaan itseen kohdistuvaa kyykytystä.

   Kun palaute annetaan omilla työnhakijatunnuksilla tai numeroidulla ”erikoistunnuksilla”, niin pitää olla aikamoinen tyhjäpää, jos uskoo voivansa antaa negatiivista palautetta ilman vastareaktiota.

   Tietääkö kukaan, mitä nykyään kuuluu henkilölle, joka aikoinaan kertoi julkisuudessa muistaakseni jonkin ulkomaankauppa(?) -työllisyyskurssin toteutuksesta – ja jos oikein muistan, niin sen jälkimainingeissa poliisi taisi pistäytyä vierailemassa henkilön kodissa ja poislähtiessä poliisit taisivat ottaa henkilön tietokoneen kainaloonsa? Tuo oli aikoinaan erittäin selkeä osoitus ettei työttömillä ole oikeutta esittää julkisesti negatiivisia arvosteluja työvoimatoimiston tai sen yhteistoimintakumppanien palveluiden tasosta.

 25. Anja R

  Aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki/Turun Sanomat ”Työvoimapalvelujen hyppy Tuntemattomaan” 10.4.2017: Suomessa ja Ruotsissa saman verran työttömiä, Suomessa tekijä te-hallinnossa 2200, Ruotsissa 14000, aivan oikein luit. Em. artikkeli kannattaa lukea, luulen että 2019 jälkeen tulee se myönteinen palaute.

 26. töytön

  Irti työelämästä?!

 27. töytön

  25 vuotta vanha parodia alkaa kuullostaa normaalilta menolta nykysin 🙂

Kommentoi »

Comments are closed