Työttömyyshippaa

“Viisi ja puoli kuukautta, 8 tuntia päivässä. Leikimme silmäniskumurhaajaa ja erilaisia hippaleikkejä.”

Iltalehti yllätti positiivisesti paljastamalla kahtena perättäisenä päivänä kuntouttavan työtoiminnan järjettömyyden. Keskiviikkona aihe oli nostettu lööpiksi ja torstaina lehti jatkoi kertomalla työttömien omista kokemuksista. Korutonta kertomaa tästä pelleilystä, jota on ihan virallisesti sanottu elämänhallinnan jämäköittämiseksi.

Iltalehti kertoi mitä kuntouttava työtoiminta on ja miten työttömät sen kokevat. Se jätti kuitenkin kertomatta sen, miksi tämä sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu ja työttömyysturvalain mukainen työllistymistä edistävä palvelu on niin kuntien suosiossa.

Minä olen kertonut sen monta kertaa, mutta kerron silti uudelleen. Syynä ei ole työvoimaviranomaisten ja kuntien päättäjien sadistisuus, kuten voisi kuvitella. Syynä on työvoimaviranomaisten pyrkimys kaunistaa tilastoja ja kuntien halu säästää menoja.

Kunta joutuu maksamaan 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta Kelalle 50 % ja tuhannen työttömyyspäivän jälkeen maksu on 70 %. Tämä on viralliselta nimeltään kunnan osuus työmarkkinatuesta, mutta ihan yleisesti puhutaan kunnan sakkomaksusta. Näin annetaan sellainen mielikuva, että kunta olisi syyllistynyt johonkin tuomittavaan silloin, kun se ei järjestä työttömille tekemistä.

Työttömän sijoittaminen kuntouttavaan työtoimintaan vapauttaa kunnan tästä maksuosuudesta, ja sen lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa päivässä jokaista kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa kohti.

Tämä taloudellinen hyöty on johtanut siihen, että kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä ja mielekkyydestä ei ole enää aikoihin piitattu. Sosiaalihuoltolakia, työttömyysturvalakia ja kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia rikotaan surutta, sillä niiden rikkomisesta ei tule kunnalle sanktioita. Korkeintaan valvova viranomainen voi asiasta huomauttaa, mutta sitäkin tapahtuu aniharvoin. Niinpä on oikeasti päädytty siihen jo vuosia sitten leikillä heittämääni ajatukseen, että kunnan kannattaa koota työttömät hippasille ja nimetä touhu kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

Toinen tapa rikkoa lakia surutta on korvata palkkatyönä tehtävää kunnan työtä kuntouttavassa työtoiminnassa olevilla. Kolmas tapa on tehdä työpajoissa yrityksille alihankkijatyötä palkattomalla työvoimalla. Neljäs tapa on myydä asiakkaille edullisesti erilaisia työpalveluja, kuten puutarhatöitä ja autohuoltoja, jolloin asiakkaan maksama lähes normaalihinta jää kokonaan työtä teettävälle kunnan työpajalle.

Kaikki tämä on vastoin lakia, mutta sitä eivät kuntien päättäjät useinkaan tiedä. He olettavat toiminnan olevan työllistämistä, kuten heille on kerrottu. Moni kuvittelee ihan vilpittömästi, että työstä maksetaan palkkaa.

Samaan aikaan maan hallitus kaavailee työttömille lisää kyykytystä, joka tulee lisäämään tätä hippaleikkiä. Jatkossa työttömän on mahdollisesti haettava vaikkapa viittätoista työpaikkaa jokaisen kolmen kuukauden aikana. Tästä voidaan joustaa osallistumalla työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen, joka on sitä hippaleikkiä. Se voi olla myös työvoimaviranomaisten konsulttifirmoilta ostamaa pilipalikoulutusta, joka on samaa hippaleikkiä.

Hallitus on antautunut työttömyyslukujen edessä ja ulkoistanut tähän asti vastuun työttömille, jotka virallisen totuuden mukaan makaavat kotisohvilla suostumatta menemään töihin. Nyt vastuuta ja vaivaa ollaan siirtämässä myös työnantajille, jotka tulevat tukehtumaan hakemusten määrään, jos viidentoista hakemuksen lähettämispakko toteutuu. Työnantajatkin pääsevät osallistumaan tähän työttömyyshippaan.

17903463_1315843608461215_2521453688054035332_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

 

Kommentit (80)
 1. Hanna Sipponen
  14.4.2017, 09:47

  Oih, vakavasta asiasta sain hillittömän naurukohtauksen 🙂 –tuo jono ja ajatus työttömistä töitä kyselemässä kioskin luukulla. Tuo Palmroos on hyvä.
  Luulenpa ettei kukaan työnantaja tykkää kun yhtä avointa työpaikkaa kohden tulee entisen tuhannen hakemuksen sijaan vaikkapa 18 000 hakemusta. Löydä siinä sitten se oikea ja sopiva tekijä

  1. Todennäköisesti monet, erityisesti pienemmät firmat hakevat tästä lähin työntekijänsä enenevässä määrin puskaradion kautta ja julkisesti haussa olevat työpaikat vähenevät. Ei todellakaan helpota “suhteettomien” työttömien työllistymistä.

   1. Aina suurin osa työpaikoista on mennyt ns. puskaradion kautta. Ongelma vain on, että pitkään työttömänä olleet pikkuhiljaa tippuvat pois verkostoista. Kaikki ihmiset eivät ole myöskään sosiaalisia verkostojen luojia vaikka olisivat hyviä työntekijöitä jopa parempia monissa töissä kuin äänekkäämmät tyypit.

    Tämä sitten johtaa siihen, että pitkään työttömänä olleet joutuvat kilpailemaan niistä vähistä julkiseen hakuun tulevista työpaikoista. Ihmiselle ei ole luontaista alkaa yhtäkkiä välittämään jostain verkostojen ulkopuolelle tiputetusta ulkopuolisesta työttömästä. Ulkopuolisiin suhtaudutaan aina epäillen toisin kuin verkostoissa vielä mukana oleviin.

    Samasta syystä yhteiskunta toimii siten, että ne ketkä ovat olleet lyhyimmän aikaa työttömänä palkataan aina ensimmäisenä takaisin kun työvoiman tarve lisääntyy ja ne ketkä pitempään saavat yleensä olla vielä pitempään työttömänä kunnes työttömyys alkaa aiheuttaa muitakin ongelmia kuin pelkkä työttömyys.

 2. toi on yks näkemys..mut kaikella on toinenkin puoli,ei täällä paikallisella katulähetystöllä oo mitään intressiä ketään pakottaa tekee mitää,niiden pääasia 9e kuntouttaville on,et riittää kunhan saavut selvinpäin,eli oot tuolloin raittiina kun tuut sinne tekee sitä 9e päivääs,pakko ei oo mitään tehdä,mut jos nyt vähän jotain teet,tuot vaikka polttopuita ja sytytät uunin,niin saat ilmaisen aterian…ja omasta mielestäni toi on just sitä positiivista hakemista asiaan,et ollaan ees joskus raittiina.

  1. Juhana Niska-Virta
   14.4.2017, 11:48

   Ja kuinkahan suurta osaa työttömistä luulisit tuon “nokkelan” sutkautuksesi koskevan?

  2. Entäs ne jotka on aina raittiina? Sananlasku sanoo että itsestään sen toisenkin tuntee mutta totuus on että suurin osa työttmistä ovat lähes tai joka ikinen päivä selvinpäin. Olivatpa sitten jossain kuntouttavassa hippaleikissä tai ihan vain kotona. Vaikka saattaa se jokapäiväinen nöyryytys jotkut heikommat luonteet silloin tällöin suistaa siihen päivän kahden ryypiskelyyn.

  3. Jan Sergejeff
   14.4.2017, 13:20

   näitä on tilaston mukaan suomess amuutamia tuhansia jotka tarvitsee oikeasti tukevia toimia. tässä ulotetaan toimet puolelle miljoonalle ihmiselle. Kyllä, ne tukitoimet on oikein ja hyvä että on, muttakun kohde on jostain syystä muuttunut niistä avun tarvitsijoista pois. Oikea aapua ei enää sitten saa välttämättä ne jotka sitä tarvii, koska systemi on ylikuormitettu niillä jotka ei tarvitse mitään apua.

  4. Jos henkilöllä on alkoholiongelma niin hänen paikkansa on päihdehoito.

   1. Rosa Warski
    14.4.2017, 18:28

    Näin on!

    Plus ei alkoholismi tarkoita, että työttömänä olisi. Moni alkkis on ihan oikeassa duunissa, ja vähättelee eikä suostu myöntämään ongelmaansa. Alkoholistihan on käyttöään koskien mestarivalehtelija.

    Jos kuntouttava asiaa auttaa, toki se on positiivista. Mutta missään nimessä sen ei pitäisi olla ensisijainen hoitomuoto.

    1. Näinpä.
     Kyl ne päihde- tai mielenterveysongelmat olis saatava hoidetuksi ensin, oli henkilö töissä tai ei. Työssäkäyvällehän työterveyslääkäri kirjoittaa pillereitä ja saikkua ja “repsahduspäivistä” selviää hyvinkin pitkään hyvillä selityksillä.

     Työttömällähän tilanne on toinen. Repsahduksesta seuraa välitön rangaistus ja kun se on joka tapauksessa tiedossa niin taudinkuvaan kuuluu vetää samaan rahaan sit vaikka viikko.

     Ja kun homman ainoa tarkoitus on vaan saada työttömät pomppimaan tahdissa, niin miksi se ei yksinkertaisimmillaan voisi olla vaikka sali- tai uimahallikäynti? Monelle olis semmoisesta enemmän hyötyä kuin älyvapaasta puuhastelusta. Leima vaan liikuntapassiin, että olet käynyt vesijumpassa sovitut kolme kertaa viikossa. Kun se alkaa onnistua niin sit suunnitellaan jotain muuta.

     Juopoilla ja mielenterveysongelmaisilla nimittäin ei elämässä ole juurikaan mielekästä sisältöä. Pakotettuna turhanpäiväisyyksiin ongelmat vaan pahenevat.

     Mä muistan tutkimuksen jossa maksettiin koehenkilöille ihan järjettömän suurta palkkaa siitä, että tekivät jotain tarpeetonta mikä päivän päätteeksi laitettiin silppuriin. Kukaan ei sitä isosta palkasta huolimatta jaksanut tehdä kauaa. Ja nyt työttömiä aktivoidaan valmistamaan purettavia linnunpönttöjä!

     Jos henkilöllä ei ole alkoholiongelmaa alkaessaan kasata tarpeettomia linnunpönttöjä niin puoli vuotta niitä kasattuaan on, koska eihän sellainen ole selväpäisen hommaa.

     1. Rosa Warski
      15.4.2017, 02:55

      Tuo liikuntaidea on varsin hyvä.

      Toki tässäkin olisi kyse pakottamisesta rangaistuksen uhalla, ja on myös terveyssyistä liikuntaan kyvyttömiä, mutta kykeneville ajankäyttö olisi about 1000x parempaa. Kirjaimellisesti kuntouttavaa työtoimintaa.

      Tarpeeton ja haitallinen työ saisi loppua kokonaan, oli kyse orjuudesta tai palkallisesta. Samoin kyykkyhyppypiirit ja muut alistusleikit. Jos liikuntaa määrätään, määrättäköön se terveystarkastuksen kanssa ja henkilön itse haluamassa muodossa.

   2. Nimenomaan näin!

   3. Totta, samoin kuin kuntouttavatyö ei ole oikea vastaus työttömälle. Joka kykenee PALKKAtöihin tai haluaa vaikka opiskella. Niille on järjestettävä mahdollisuus siihen tai molempiin.

    Nyt jos työtön joka on kuntouttavassa. Niin opiskelu ei ole mahdollista se on yksinkertaisesti KIELLETTYÄ. On siis tehtävä vaikka linnunpönttöjä joita toinen työtön sitten purkaa, leikittävä hippaa. Tai sitten tehtävä ihan oikeita töitä, kuten risusavottaa, vaatteiden pesua, korjata vaikka polkupyöriä ja ties mitä jne. Josta ennen maksettiin OIKEA PALKKA. Nyt se palkka valuu näiden työttömien “auttajien” liiveihin ja sädekehä pään päällä kirkastuu vaan sen mukaan.

    Nuo kaikki työt voitaisi myös toteuttaa osa-aikaisina PALKKAtöinä työttömän jaksamisen mukaan, kuten kuntouttavassa nyt 9e/pvä orjana ja ehkä joku päivä 0e/pvä orjana.

    Ja mitä tulee opiskeluun, niin kaiken tasoiset opiskelut kuntouttavassa on hyväksyttävä, jotka on työttömän itsensä löytämiä ja itse niihin haluamassa. Kun on tutkittu, että tämä työllistää ja auttaa parhaiten. Käsittääkseni puhutaan kymmenistä prosenteista, jotka työllistyy. Ja se jos mikä auttaa työttömiä. Jos kerran kuntouttavassa joutuu tekemään työtä, josta ainakin ennen muinoin maksettiin oikeaa palkkaa.

    Nimittäin jos sama työ tehtäisi osa-aikaisena edes niin silloin taas opiskelu vaikka AMK:ssa tai vaikka yliopistossa ei ole kielletty ainakaan vielä. Ehkä pitäisi tasapuolisuuden vuoksi. Kuntouttavassa orjatyössä on karenssi ja työttömyyskorvausten takaisin perimisen korkojen kera uhalla kielletty.

    Mutta voit kumminkin leikkiä vaikka sitä hippaa ja pupuleikkejä jne. Tai tehdä raakaa työtä vaikka risusavotoissa. Vaikka 10 vuotta se ei ole millään muotoa siis väärin? Vaikka siinä pelleilyssä työllistyy ehkä 1-2% työttömistä. Ja kaikkein vähiten oikeasti kuntoutuu juuri kukaan.

    1. Johanna Häyhtiö
     15.4.2017, 09:44

     Samaan tilanteeseen törmäsin joku vuosi sitten kun tunnit silloisessa työpaikassani ensin vähenivät ja sitten jouduin työttömäksi.Ajattelin käyttää hyödyksi työttömyysajan ylläpitäen ja kehittäen ammattitaitoani osallistumalla TAMK:n avoimen korkeakoulun opintoihin jotka täyttivät te-toimiston ehdot sivutoimisesta opiskelusta (alle 5op/kuukausi ) ja työnhaku pysyisi näin voimassa.Opinnot olivat vielä ilta- ja verkko-opintoja jotka eivät estäneet työnhakua päiväaikaan tai mahdollisen työn vastaanottamista joten en kuvitellut että te-toimisto tyrmäisi tämänkaltaisen aktiivisuuden.Ensimmäisellä kerralla vein mukanani TAMK:n paperit te-toimistoon joissa ilmeni opintojen laajuus 3op/2 kuukautta ja ajattelin tämän riittävän kun suomeksi lukee paperissa että EI ylitä te-toimiston rajaa sivutoimisesta opiskelusta.Näin ei kuitenkaan käynyt vaan työttömyysturvani jäädytettiin 30 vrk harkinta-ajan ajaksi jotta te-toimisto pääsee selvittämään sen onko opinnot sivutoimisia vai ei,asia jonka pystyi virkailija lukemaan mukanani viemistä papereista suoraan.Sama 30vrk harkinta-aika olisi ollut jokaisesta opinnosta riippumatta TAMK:n ilmoituksesta asiasta ja aina työkkäri jäädytettäisiin päätöksen teko ajaksi.Hermostuin tietysti koska työttömyyskorvaus oli ainoa tulo sillä hetkellä eikä minulla olisi varaa menettää ainoaa tulonlähdettäni joten jouduin perumaan suunnitellut opinnot ja antamaan slevityksen siitä te-toimistolle joka saatuaan perumisilmoituksen harkitsi päivärahani uudelleen ja myönsi sen saman 30vrk harkinta-ajan jälkeen minulle onneksi uudelleen.Kyseenalaistin toiminnan järkevyyden että tosiaanko en voi opiskella työttömyysaikana omaa ammattitaitoani kehittääkseni ja ihmetelin moista byrokratiaa joka varmistaa sen ettei voi edes yrittää tehdä mitään järkevää työttömyysaikana niin minulle tarjottiin mahdollisuutta työtoimintaa ja “aktivointikursseille” ja ilmoitettiin että näin meillä nyt vaan toimitaan ja siihen pitää vain sopeutua.Korkeakouluopiskelu ei siis käynyt mutta askartelemaan olisin saanut mennä.Onneksi nyt olen työssä niin voin kehittää itseäni lisäopinnoilla niin paljon kun huvittaa ilman pelkoa asunnon ja elannon menettämisestä.

     1. Ei kannata ilmottaa mitään sinne te-toimistoon tommosista opiskeluista. Muutenkin tarkkana oltava, sanottava vaan kyllä, tai. Voi toki sanoo aluks terve ja lopuks heippa.

     2. Sä erehdyit luulemaan, että työttömiä koskevan politiiken tarkoitus on auttaa työttömiä löytämään normaaleja palkkatöitä. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus. Tarkoituksena on päin vastoin varmistaa se, että työtön ei enää koskaan pääse takaisin normaaleihin palkallisiin töihin. Näin saadaan muodostettua työttömien paaria-luokka, jota hallitus oikein urakalla potkii ja mustamaalaa, ja joka voidaan pakottaa orjatyöhön. Rikkain 3 % rikastuu entisestään, kun taviksille ei tarvitse maksaa palkkaa enää ollenkaan.

      Ongelmana on, että hallituksen propaganda on mennyt osaan kansasta ihan täydestä: se onnekas porukka, jolla on yhä työpaikka, on saatu luulemaan, että työttömyys on työttömien oma vika. Näin tavikset eivät vastusta tätä eriarvoistavaa kehitystä, vaikka se tärvelee myös heidän oman elämänsä. Hehän voivat menettää työpaikkansa koska tahansa ja pudota siihen orjaluokkaan itsekin. Mutta niin kauan kuin he itse eivät putoa, he hurraavat sille kun naapurit pudotetaan…

Kommentointi suljettu.