Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvää pääsiäistä

”Jos isäsi, äitisi, poikasi, tyttäresi, veljesi, siskosi, poikaystäväsi, tyttöystäväsi, puolisosi, työkaverisi, kuka tahansa tuntemasi ihminen kirjoittaisi näin, ottaisitko yhteyttä ja kertoisit puhelimitse tai päin naamaa, miten alhaisia ja oksettavia hänen puheensa ovat? Ilmeisesti et. Ilmeisesti kukaan ei, koska tätä tapahtuu kaiken aikaa, avoimesti omilla nimillä ja naamoilla. Satavuotias Suomi on pimeä maa.”

Näillä saatesanoilla julkaisi Facebook-sivu Creat tämän kuvan, jossa taas kerran iloitaan ihmisten kuolemasta.

creat

Sama uutinen aiheutti Facebook-ryhmässä Rajat kiinnit  raivoa. Ei siksi, että sata ihmistä kuoli, vaan siksi, että kolme tuhatta pelastettiin. Heidät olisi pitänyt lähettää takaisin merelle tai tappaa siihen paikkaan. Ihmishenkien pelastajat on asetettava syytteeseen.

rk

Milloin tästä on tällaista tullut?

Monet teistä eivät ole huomanneet tätä hitaan kehityksen tuloksena tapahtunutta radikalisoitumista. Nämä rajoja kiinni vaativat eivät enää millään tavalla poikkea ajatusmaailmaltaan terroristeista. Heidän ajatuksiaan hallitsee viha ja halu päästä hekumoimaan kuolemalla, he viettävät jopa pääsiäispyhät iloitsemalla ihmisten kuolemasta ja toivomalla mahdollisimman paljon lisää kuolemaa.

Kaikki te, jotka vaaditte dialogia maahanmuuttokriittisten kanssa: Nyt on teidän tilaisuutenne. Menkää noille sivulle ja sanokaa mielipiteenne.

Ei kuulu teille, niinhän te sanotte. Sehän on vain pienen porukan harmitonta nettimölinää. Pitäähän ihmisillä olla varaventtiili, jotta he eivät oikeasti toteuta sairaita ajatuksiaan. Entäpä jos tämä toimiikin täsmälleen päinvastoin? Entä jos nämä kiihkoilijat onnistuvat vahvistamaan ja yllyttämään toisiaan niin paljon, että alkavat toteuttaa fantasioitaan?

Nyt voitte sitten jatkaa pääsiäisen viettoa mämmiä syöden, jos oksennusrefleksiltänne kykenette. Samalla voitte sitten paheksua sitä toista ääripäätä, joka julkeaa häiritä teidän rauhaanne julkaisemalla tällaisia kuvia.

Kommentit (50)

 1. Taha Islam

  Natsien kanssa ei voi neuvotella.

 2. Minna Ylitalo

  Itse asiassa bongasin kerran noista blogin kuvista ennestään tutun facebook-profiilin, jonka olen jo aikoja sitten poistanut kavereistani. Moni pitää näitä trolleina, joskus itsekin sitä mietin, mutta kyllä näistä useimmat nykyisin ovat ihan naapureita, työkavereita ja entisiä koulukavereita. Ihmisiä, joilla on kotona pikkulapsia ja lemmikkieläimiä. Nämä ovat suomalaisia, jotka viettävät vapaa-aikansa toivomalla ventovieraitten ihmisten kuolemaa naapurista tuhansien kilometrien säteelle.

 3. j.a.laihonen

  niinku vaari aikoinaa sano, ja eno edelleen. Ettäs kehtaat? Siin kohtaa yleensä oppii jotain.

  nuil ihmisil ei vissiin o ollu ketään kouluttajaa aikoinaan, syyttömiä he siihe ovat, mut joo silti en hyväksy tota toimintaa vaik oon kuulemma suvakki.

 4. Eeva Koiranen

  Olen tiedostanut hyvinkin selvästi tuon mölinän. Sitä ei vaan jaksa seurata kuin vähän kerrallaan useimmiten ei edes sitä vähää. Se on jotain niin sairasta, täysin päätöntä vihaa, hekumointia tappamisella, kuolemilla, raiskauksilla ja kaikella mahdollisella väkivallalla. Jo kauan sitten huomioin, että maassamme on aikamoinen joukko 100 prosentin terroristeja, pestin Isisin riveihin saisivat heti. Tosin nyt ei pystytä todistamaan onko tuo pelkkää uhoamista, vai meneekö puput pöksyyn tosipaikan tullen, toivottavasti todellisuutta on tuo vaihtoehto puput.

  Noille sivuille on ihan turha mennä kirjoittamaan asiallisia kommentteja, siis kommenttia olla erimieltä. Olen muutaman kerran yrittänyt. Vastaansa saa parit kunnon haistattelut ja uhkailut, ryhmästä poistetaan samantien. Siellä kun ei ole muuta kuin se yksi totuus, mitään muuta ei ole olemassa. Aika avuton olo on tuon vihan edessä 🙁

 5. Muorra Jubmel

  Itse pidin nuorena poikana erittäin hauskana hupina trollata ihmisiä jotka eivät olleet vihkiytyneet internetin ajatusmaailmaan! Kutsuvat minua varmaan kiusaajaksi, koska ainut lapsellinen sanoma minulla oli saada ihmiset ymmärtämään merkityksettömyytensä verkkoavaruudessa. Nyt näyttää siltä että joudun todellakin häpeämään tekojani!

 6. Jaakko Lautaoja

  Ainoa ryhmä, joka Suomessa on syyllistynyt terroritekoihin on tuo ”rajakki” jengi, jonka ammattitaito sillä saralla on onneksi osoittautunut surkeaksi. Onnistuessaan heidän polttopulloleikeissään olisi voinut tulla melkoisesti uhreja.

  • Jori Korhonen

   AMEN

 7. Raija Daleo

  Kannattaisi tutkia moniko näistä vihan lietsojista on oikea ihminen ja moniko vieraan vallan palveluksessa tai ihan selvä Venäjän bot. Provokaatio jyllää. Tarkoituksena on hajoittaa ja lietsoa erimielisyyksiä missä vsiihen vaan vähänkin on mahdollista. Näiden kommentoijien pussiin ei minusta kannata pelata, olisi parasta saada selville mistä niitä ohjataan ja saada sieltä päästä pahimmat trollit esille ja selväksi ihmisille mistä päin tätä vihaa lietsotaan. Näyttää ihan samalta kuin USAn vaalien alla toiminut Venäjän johtama vihapuhe. Miten sitä torjutaan? Sitä kannattaisi alkaa tosissaan miettimään, mutta näiden vihakommenttien esille tuominen minun mielestä voi jopa auttaa tän sakin tavotteita, jos et samalla tuo esille myös tätä suurempaa tavoitettua ja taustaa.

  • Kimmo Klemola

   Ei tuohon vihapuheeseen mitään Venäjää tarvita.

  • Rosa Warski

   Valitettavasti nuo taitavat vihata ihan oikeasti, ilman palkkaa.

   Halla-Ahohan tuota aikanaan Homma-forumilla lanseerasi, ja hän on sentään noussut europarlamentaarikoksi asti. Ja saattaa olla, että kohta puoluejohtajaksi – kansan valitsemana. Samaa laulua lauloi Soini, persujen puolueenjohtajana, ja jytkytti itselleen suuren vaalimenestyksen. Onko Venäjä heidätkin lahjonut, tai äänestäjät ?

   Itse näen tuossa perinteistä suomalaista rasismia, joka on kytenyt jo hyvänaikaa. ”Hurrit on homoja”, ”Ryssä on ryssä vaikka voissa paistettais”, ym. lentävät kansanlauseet ovat vakiintuneet käyttökieleksi. ”Mamut” ovat tuohon siitä hieno lisä, että heikommassa asemassa olevaa on turvallista alistaa.

   • Pertti Sainio

    Juuri noin, Soini oli se, joka pani liikkeen ”kukoistamaan” ja minullekin se osoittaa vain ja ainoastaan tuossa porukassa pesivän rasismin.
    On aivan sama, on sitten heidän tuleva puheenjohtajansa kuka vaan, niin taustalla on juuri tuo rasistinen henki. Nyt toitottavat sitä, että eivät ole yhden asian liike. Uskoo kuka tahtoo.

  • Kimmo Paaso

   Tulihan se sieltä, se Venäjä. Kuules, ei Suomessa rasismiin ja rotusortoon ja vihaan tarvita mitään ulkomaata sitä ohjailemaan, osataan ne hommat ihan itsekin. Olen harvoin jos koskaan tavannut yhtä rasistista kansaa kuin suomalaiset, ja kuitenkin olen ollut tekemisissä paljon eri ihmisryhmien kanssa. Mutta ainahan on nitä jotka syyttävät kaikesta ryssiä . . .

   • Tuomas ahonen

    vääränväristen ja vääräuskoisten vihaamista harrastetaan kaikkialla, ja suomalaiset eivät valitettavasti ole sieltä pahimmasta päästä. Pahoin pelkään, että tuo Venäjä-aspekti on pakko ottaa tosissaan; kun lukee esim. MV-lehden tarjontaa, niin käy kyllä aika selväksi ketä Suurta Johtajaa se porukka ihailee.

  • Reetta

   Varmasti meillä riittää rasisteja ihan omasta takaa ja lietsovat ihan ”aidostikin” toisiaan. Mutta kyllä mun mielestä on ihan järkevää myös pitää mielessä, että tänä päivänä ”sotaa” voidaan käydä eri tavoin ja tätä informaatiosotaa ja sen tehoa on päästy todistamaan. En yhtään epäile, etteikö esim. Venäjän intresseissä voisi olla eripuran lietsominen heittämällä bensaa näihin liekkeihin. Onhan osa noista ”rajat kiinni” -tyypeistä jo pyydellyt yhden rajan avaamista ja Putinia apuun… En siis tarkoita, että pitäisi nostaa syyttävää sormea itään, mutta ei kannata poissulkea sitä mahdollisuutta, että siellä tästä tilanteesta pyritään hyötymään. (ja edelleen. Hallitus ja ”isot jehut”. Tavallisessa kansassa on siellä samalla tavalla hyvää väkeä kuin missä vaan muualla!)

 8. Raija Havulinna

  En kerta kaikkiaan voi ymmärtää tuota pahuuden määrää. Mikä ihmisiin on mennyt? Onko näillä niin huonosti omat asiat, että pitää näillä kammottavilla kommenteilla sitä helpottaa? En tosin tajua mitä helpotusta tällä saa. Ei vaan ymmärrä, hävettää Ja surettaa.

 9. Harri Virtanen

  Hei! Kirjoitin omaan blogiini sinun blogistasi. Mielestäni käsittelemääsi vihapuhetta on hyvä käsitellä laajemminkin. Kirjoitukseni löytyy täältä: http://harrivirtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235750-vihapuhujat-facebookin-ihmemaassa

 10. Leila Paukku

  Jos joku tuttuni ilmaisisi moisia mielipiteitä, niin vaatisin ensin perusteluja moisten mielipiteiden muodostumiselle ja torpedoisin jokaisen perusteen tylysti maan tasalle. Ilmaisisin myös ihmetykseni siitä, miten kukaan, varsinkaan hän, inhimilliseksi kuvittelemani ihminen voi oikeasti asettaa itsensä esim. sodan keskeltä pelastautuvien ihmisten yläpuolelle.
  Mutta nettiin en lähde näistä asioista keskustelemaan (tätä poikkeusta lukuunottamatta). Ja syy on heikkous. Jo pelkkä ajatus siitä, että menisin lukemaan noiden kuvottavien ajatusten virtaa sisältäviä sivustoja, saatikka asettaisin itseni paskamyrsyn kohteeksi ilmaisemalla eriävän mielipiteeni, on vain jo ajatuksen tasalla uuvuttava. En kerta kaikkiaan koe olevani niin vahva, että jaksaisin taistella tuulimyllyjä vastaan. Teen sen kyllä reaalimaailmassa yrittämällä parhaani mukaan huomioida ja taistella vastaani tulevia epäkohtia vastaan. Mutta tuollaiset netin keskustelupalstat ovat sellainen suo, että sinne eksyttyään sielu ja mieli mustenee siinä määrin, että pian huomaa toivovansa kaikkien noiden kommentoijien kuolemaa ja tajuaa samassa vajoneensa heidän kanssaan samalle tasolle.

  Noiden ihmisryhmien olemassaolosta on kuitenkin kaikkien oltava tietoisia, samoin kuin muistakin yhteiskunnallisista ilmiöistä ja tapahtumista, jotta edes jollain tasolla voisi taistella epäkohtia vastaan. Some ei ole minun taisteluareenani, mutta onneksi meillä on sielläkin Sakun kaltaisia sankareita muurilla. Minä puolestani pyrin pyyteettömästi ottamaan osaa puolustukseen somen ulkopuolella. Ja ehkä sittenkin välillä somessakin… omalle piirilleni avautuen… ja ehkä sittenkin… jonain päivänä saan voimaa astua Sakun rinnalle sinne somenkin myrskynsilmään… 😉

  • Pohjola

   Yksi kerrallaan on paras tapa käydä keskustelua tästä aiheesta, ei hullukaan tuonne keskusteluun mitään järkiperäistä kirjoita, koska paskamyrskyn siitä saisi vain niskaan.
   Itse luovutin facen suhteen pari vuotta sitten, tuskin edes palaankaan. Mutta voi sitä somen ulkopuolellakin ihmisille puhua ja tuntuisi päin naamaa puhuminen olevan se paras vaihtoehto puuttua lähimmäisen tai sukulaisen vihapuheisiin, niin itse teen.

 11. Mauri Pulkkinen

  Vanhaksi mieheksi olen ajoittain kiivailija. Pääsiäisenä mietteitä pyrkii rauhoittamaan.

  Sanan voima on suuri. Hyvässä mielessä sanaa ovat käyttäneet paavi ja oman evl-kirkkomme edustajat suhtautumisessa pakolaisiin nyt pääsiäisen tienoilla.

  Järkyttävän suuren vastakohdan löytää esimerkkiesi kirjoituksista. Kaikki eivät pysty kamppailemaan samalla tavalla tuota pimeyttä vastaan. Sankaritekoja ovat pienetkin teot, kun ne yhdistetään samaan kamppailuun ihmiselämän ja ihmisarvon puolesta.

  Pisara kovertaa kiven, ei voimalla vaan tippumalla usein.

 12. Kelpo Hääppönen

  On eri hekumoida sohvaperunana netissä kuolemasta kuin toteuttaa sitä scanialla.Suunsoittajat ei ole haitaksi,haukkuva koira ei pure..

  • Raili

   Kyllä vihapuhe ja negatiivisuus lisääntyy iha nsamalla tavalla kuin hyvät teotkin. Jos emme suostu vihan lietosmiseen, vaan olemme hyvän puolella, niin vihan voima loppuu tai ainakin laimenee.

  • L Lampi

   Tietenkin se on eri asia. Se, että paheksuu nettiöyhellystä ei tarkoita, että olisi myötämielinen joihinkin reaalimaailman terroritekoihin – ei tietenkään. Tämä logiikka on järjetön, mutta siihen törmää toistuvasti netin syövereissä.
   Tämä blogaus, monien muiden joukossa, toi juurikin esiin sitä, että nämä suunsoittajat *ovat* haitaksi ja että haukkuvan koiran puraisuja on jo nähty. Törkeyksien suoltamisen normalisoituminen on erittäin huolestuttavaa.

  • kr

   Jaa, ei vai pure. Hekumoi se norjalaisten häpeä Anders Behring Breivikin aikansa ja sitten tappoi ison lauman ihmisiä, joita vihasi. Netistä se nykyään usein alkaa.

   Miksei näitä netissä vihaajia viedä lakitupaan? Jos vihan kohderyhmä olisi esimerkiksi suomalaiset huippu-urheilijat, joita kohtaan uhotaan vihaa ja toivotaan tapettaviksi mitä karmeimmilla tavoilla, niin vastuuseenhan siitä joutuisi.

   • Mika Mesrari

    Sinä vihaat öyhöttäjiä arvaanko oikein. Sinun idean mukaan sinut pitäisi haalata oikeuteen. Minä vihaan nykyään hyvin paljon asioita tässä maassa, pitäisikö mulle tuomita kuoleman rangaistus sittä hyvästä että vihaan.

  • Hanne

   Erittäin iskevästi sanottu.

 13. Kalevi

  Miten tähän on tultu? Varmasti osittain niin, että kulttuurimme kannustaa älylliseen ja moraaliseen passiivisuuteen rasismin edessä. Ei sanota mitään, koska ei haluta leimautua vaikeaksi ihmiseksi, joka puuttuu toisten mielipiteisiin, tai ”mielipiteenvapauteen”, kuten nykyään on muodikasta sanoa. Sen lisäksi monet koulutetut ja periaatteessa älykkäät, periaatteessa hyvää tarkoittavat ihmiset ovat omaksuneet asenteen, jonka mukaan rasismia ei pidäkään haastaa kovin selväsanaisesti, vaan sen kanssa on ryhdyttävä ”avoimeen ja kunnioittavaan dialogiin”. Sopuisa keskustelu tuntuu tavoitteena hyvältä, kun unohtaa, että sen varjolla tuotetaan myös oikeutusta asioille, joita pitäisi oikeastaan vastustaa aika hemmetin epäkohteliaasti. Seuraan ristiriitaisin tuntein esimerkiksi Kiehumispiste-elokuvasta käytävää keskustelua, joka kuvastaa mielestäni hyvin sitä, miten rasismista on alettu puhua “keskustelukulttuurin” ongelmana, ikään kuin rasismin pääasiallinen ongelma olisi siinä, että valkoihoiset kantasuomalaiset ovat alkaneet sanoa toisilleen rumasti tahallaan. Elokuvan aihe on sinällään tärkeä, mutta toivoisin keskustelua siitä, miten “avoin keskustelu” Suomessa ymmärretään ja miten jatkuva epämääräinen puhe avoimesta keskustelusta luo salakavalasti mielikuvaa rasismista yhtenä näkemyksenä muiden joukossa.

 14. Sofia

  Tämä porukka on sitä mitä Amerikassa nimitetään valkoiseksi roskaväeksi – white trash. Koska niillä itsellä menee huonosti niin ollaan katkeria ja etsitään muita syntipukeiksi. Näitä muita sitten saa vihata niin paljon kuin vaan jaksaa. Itse vihaajissahan ei ole vikaa. Kukaan vaan ei ole tullut tarjoamaan työpaikkaa tai saa liian vähän tukia kun nämä ”matut” vie kaiken.

  • Tuomas ahonen

   No eipäs leimata. Itse olen työtön ja perheetön keski-ikäinen ukkeli, mutta enpä vaan millään tavoin kykene syyttämään tilanteestani jotain turvapaikanhakijoita. Pistää se mielen apeaksi, kun epäonnistumisen lisäksi saa kuulla olevansa jotain roskaväkeä ja potentiaalinen rasisti.

 15. Based Stickman Finland

  Hei,

  näitä viittamiasi kirjoituksia ei voi kukaan lähellekään normaalilla järjenjuoksulla perustella tai tukea. Koittaisitte kuitenkin ryhmänä ymmärtää, että internet on iso paikka, jossa ihmiset löytävät oman kaltaisensa isossa joukosta ja seuloutuvat omiin ryhmiinsä. Aivan samalla tavoin teillä on täällä omat ryhmänne, ja Timonen sinulla on kauan aikaa sitten objektiivisuus lähtenyt tästä sun blogistasi. Kirjoitatte:

  ”Nämä rajoja kiinni vaativat eivät enää millään tavalla poikkea ajatusmaailmaltaan terroristeista. Heidän ajatuksiaan hallitsee viha ja halu päästä hekumoimaan kuolemalla, he viettävät jopa pääsiäispyhät iloitsemalla ihmisten kuolemasta ja toivomalla mahdollisimman paljon lisää kuolemaa.”

  Tällainen puhe yleistää, että kaikki rajoja kiinni vaativat ovat samankaltaisia. Koittaisitte nyt itse arvioida kriittisesti näitä juttujanne, ja miettiä, miten teidän juttunne eroaa näistä kirjoituksista. Samalla tavoin olette pääsiäispyhinä täällä kiehumassa internetistä löytyvistä kirjoituksista. Se, että vertaatte terroristeihin yleistäen ”kaikki rajoja kiinni vaativat”, tästä on vaarallisen vähän matkaa ilmaisuun ”kaikki maahanmuuttokriittiset”. Ensinnäkin pitäisi löytää jonkinlainen dialogi siitä, että miten voimme auttaa tehokkaammin, kohdentaa resurssit tehokkaammin, ja miten voimme paremmin saada aikaan järkevää keskusteluilmapiiriä yhteiskunnassamme. Jos te ajatte tätä käytöstä, itse se aiheuttaa vaan lisää laineita toisella puolella laitaa.

  Ajatelkaa nyt hivenen.

  • Rosa Warski

   Pitää siis löytää järkevä dialogi kahden ääripään väliltä, joista toinen kannustaa ampumaan meripelastetut, ja toinen tuomitsee tämän.

   Kuulostat tolkun ihmiseltä.

  • Eeva Koiranen

   Tarkoittaako objektiivisuuden lähteminen sitä, että kirjoittaa ryhmäistä, joissa surkutellaan sitä, että 3000 ihmistä pelastettiin hukkumiselta? Tarkoittaako se sitä, että noissa ryhmissä saa huutaa kurkku suorana ihan mitä vaan, koska ryhmät ovat Facessa ja siellä voi sanoa mitä tahansa, harmitella, kun 3000 ihmistä ei hukkunutkaan. Pitääkö sulkea silmänsä ja korvansa tuolle, koska somessa nyt näin tehdään. Minä kyllä kiehun tuollaista käytöstä vastaan olkoon pääsiäinen tai ei. Kenellekään ei ole oikeutta iloita yhdenkään ihmisen kuolemasta, eikä harmitella yhdenkään ihmisen pelastamista. Puolustus ei ole, että kuuluu johonkin ryhmään missä voi sanoa mitä tahansa. Nuo ryhmät ovat julkisia, kaikkien luettavissa, kommentoimaan pääsee vain liittymällä.

   Sakun tekstissä ei sanota ”kaikki rajoja kiinni vaativat” eikä ”kaikki maahanmuuttokriittiset” siinä sanotaan ”Nämä rajoja kiinni vaativat”, joka ei tarkoita ”kaikki”. En myöskään löytänyt kommentteja ”kaikki maahanmuuttokriittiset”. Kriittisesti ajateltuna täällä on kommentoitu hiukan eri tyylillä kuin noissa esimerkeissä, tämä on tietysti vain minun näkemykseni. Jos noilla ryhmäläisillä on oikeus kirjoittaa mitä tahansa, minulla on myös oikeus ”kiehua” tässä ryhmässä, tietenkin niin etten loukkaa, solvaa tai muuten käyttäydy epäkunnioittavasti Sakua ja täällä kommentoijia kohtaan.

   Saku peräsi silmien avaamista tuolle menolle. Voimmeko olla aivan varmoja, että tuo vihanpito jää vain noihin ryhmiin, voimmeko olla varmoja? Voimmeko olla varmoja, ettei tuo pahaolo purkaudu hallitsemattomina tekoina, voimmeko olla?

  • Niilo N

   Käytäntö on vain osoittanut että käytännössä lähes kaikki rajoja kiinni vaativat ja ”maahanmuuttokriittiset” ovat erittäin samanlaisia. Pohjalla on jokaisella rasismi ja nationalismi joka arvostaa valkoihoiset yleensä, ja suomalaiset erityisesti, ruskeaihoisia muslimeja arvokkaammaksi ja paremmaksi elämänmuodoksi. Tälle porukalle ei ole olemassa yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, on vain valkoisen suomalaisen syntymäoikeudet.

   Ja nämä niinsanotut ”tolkun ihmiset” jotka eivät uskalla ottaa selkeää kantaa kun vaakakupissa on toisaalla ihmisoikeudet, toisaalla rasimi ja väkivalta – he ovat paitsi selkärangattomia nilviäisiä pelkuruudessaan, myös lopulta lähempänä ajatusmaailmassaan rasisteja kuin ihmisoikeuksista aidosti eikä vain nimellisesti välittäviä.

   He ovat se suuri enemmistö joka mahdollisti natsi-saksan. Pieni vähemmistö oli natsipuolueen innokkaita kannattajia ja SA-/SS-miehiä, mutta koko kansa – ”tolkun ihmiset” – tarvittiin pitämään natsivaltakunta toiminnassa kun juutalaisia tuhottiin ja herrakansalle haettiin elintilaa idästä. Natsien sortokoneiston jalkoihin jääneille kansoille joista miljoonat ja taas miljoonat menettivät henkensä nämä ”tolkun ihmiset” jotka eivät olleet ”ääriajatteljoita” vaan ”tekivät velvollisuutensa mitä käskettiin” eivät olleet tippaakaan vähemmän tuhoisia kuin natsiaatteen palossa vaahtoavat hardcore-natsit.

 16. Shonna

  Shalom ja terveisiä Israelista! Ja ennenkuin kukaan ehtii ihmetellä, mulla on skandinäppikset joo, koska niin paljon kirjoitan suomeksi. Näitä voi tilata tännekin, olisitteko uskoneet?

  Olen lukenut mun entisen kotipaikkakuntani pojan tekstejä ja nyt ajattelin lähteä ”kantamaan soihtuasi” ja jakamaan sanomaasi. Mulla tietynlainen immuniteetti ja riittävän kaukana, ettei tarvitse pelätä.

  Kiitos SInulle Saku, teet upeaa työtä. Tarvitset tukea ja aion auttaa Sinua arvokkaassa työssäsi. On tärkeää näyttää, että humaanisti ajattelevia ihmisiä on edelleenkin olemassa ja luullakseni he ovat enemmistö. Harva vaan jaksaa nähdä ihmisoikeuksien eteen vaivaa kuten Sinä teet. Yritän olla avuksi.

  Esimerkiksi ton mun kommenttini yläpuolella oleva kommentti sanoo: ”On eri hekumoida sohvaperunana netissä kuolemasta kuin toteuttaa sitä scanialla.Suunsoittajat ei ole haitaksi,haukkuva koira ei pure”

  Minun 60 vuotias veljeni varmaan voisi hekumoida julkisesti sukusi nuorten naisten kanssa seksistä ja työttömien poikien kuolemasta. Onko sukusi köyhillä oikeutta olla mun elätettävinä? Mä nimittäin en ole köyhä…

  Elä suutu, tämähän oli vain ”suunsoittoa”…

  • stunned

   Vaihda käyttöjärjestelmän syöttökieli suomeksi, niin voit paukuttaa ääkkösiä menemään näppiksellä kuin näppiksellä. Näppishattu ei vielä riitä.

 17. Matti Luomansuu

  Elämän kokeiluplaneetta Tellus
  Tähtien määrä maailmankaikkeudessa on vähintääkin suurempi kuin hiekanjyvien määrä Maan rannoilla.Yhdessä galaksissa on tähtiä muutamasta miljoonasta biljooniin ja galakseja on näkyvässä maailmankaikkeudessa noin sata miljardia,koko maailmankaikkeus on vähintääkin kymmeniä miljoonia kertoja suurempi kuin näkemämme osa, mahdollisesti ääretön tai maailmankaikkeuksia voi olla ääretön määrä. Hiekanjyviä maailman rannoilla oli jonkin arvion mukaan tuhansia triljoonia. (pienisieluiset, vihantäyttämät ihmis-surkimukset eivät tajua ainutlaatuisuuttaan. Siksi maailma on siinä kunnossa kuin se nyt on. Esim tämä puolin ja toisin, suvakki / rasisti mölinä)

 18. Jartsa Kangas

  Siellä näköjään mm. lahtelainen Suomi Ensin -kuntavaaliehdokas tykittelee matu-juttuja menemään. Onneksi ei päässyt läpi.

  Vastenmielistä porukkaa. Mulla on käynyt sellainen onni, että vaikka esim. fb-kavereissani on mielipidettä joka lähtöön (myös maahanmuuttoa vastaan), niin kukaan ei ole sortunut iloitsemaan siitä että joku kuolee.

 19. Risto Masalin

  Tämä pakolaiskysymys on ajautunut vähän liikaa kahteen ääripäähän – rajakit ja suvakit. Kuitenkin varmaan suurin osa suomalaisista ( ja eurooppalaisista ) ajattelee, että vikaa on molemmissa. Normaalisti tunteva ihminen ajattelee, että kaikkia kärsiviä ( myös eläimiä ) pitää auttaa. Turha edes mainita, että normi ihminen tuomitsee kaiken väkivallan, tappamisen, nimittelyn ja muun ihmisarvoa loukkaavan pakolaisten kohtelussa. Mutta toisaalta ainakin minua välillä mietityttää onko rajallinen auttamismahdollisuus kohdennettu oikein? Eniten minua surettaa suuressa hädässä ja tuskassa olevat pienet lapset sota-alueella. Siellä on orpoja, nälkäisiä, janoisia, neuvottomia ja usein suurissa tuskissa olevia haavoittuneita lapsia ilman lääkkeitä ja lääkärin apua. Itse aikuisena pakolaisena en mitenkään voisi ottaa jonkun kärsivän lapsen paikkaa hyvinvointi suomesta. Se vaivaisi minua ihan hirveästi. Turha nyt kenenkään sanoa, että vaihda sitten paikkasi sinne Syyriaan. Minulla on täällä perhe ja työ ja olen lähes 40 vuotta maksanut veroja suomeen ja pidän osaltani tätä yhteiskuntaa pystyssä.
  Nykyisessä informaatiotulvassa en voi edes rukoilla kristittynä Jumalalta jotain hyvää itsellein, vaan rukoilen, että ”jos sinun Jumala on mahdollista, niin auta nyt herranen aika jotain kärsivää lasta. Minä yritän jotenkin selviytyä omin avuin kun ei tässä suurempaa tuskaa ole”.
  Luin juuri jutun yhdestä tytöstä, jolla on kranaatin sirpale silmässä, eikä sitä voida leikata Syyrian oloissa. Voi vain kuvitella sitä hirveää tuskaa. Voimmeko rikkaana yhteiskuntana jättää tällaiset auttamatta?
  Toisaalta vähän huvittavaakin on kun kuulin radiosta jonkun papin käyneen rautatien torilla pakolaisleirissä ja havainneen siellä olevan vain pakolaismiehiä ja suomalaisia naisia; ei siis yhtään pakolaisnaista eikä yhtään suomalaismiestä ( papin lisäksi ).
  Turha kenenkään on kieltää, etteikö nykyisten pakolaisten joukossa olisi paljon elintasopakolaisia ja sotarikollisia. No niitähän Migri juuri selvittelee ja palautukset toimii.
  Kuitenkin jos auttaisimme vaikka samoilla resusseilla kärsiviä lapsia sodan keskeltä, niin ei olisi tätä vastakkain asettelua ja auttamista tuskin vastustettaisiin.
  Ongelmahan on poliittinen: Putinin venäjä ja Assadin hallinto vastaan koko läntinen demokraattinen maailma. Molemmat osapuolet haluavat kukistaa Isisin ( ja kykenevät ) mutta kumpikaan ei halua luovuttaa toiselle osapuolelle hallintaa alueella. Itse pidän Putinin ja Assadin politiikkaa roistomaisena ja syyllisenä valtaviin kärsimyksiin.

  • Niilo N

   Mitenkään Putinia ja Assadia puolustelematta, jotka ovat kätensä vereen tahranneita roistoja ja diktaattoreita molemmat, näiden teot kalpenevat USA:n ja Israelin rinnalla. Arabisosialististen diktatuurien ihmisoikeusloukkaukset lopulta kalpenevat sotien julmuuksien rinnalla – sotien, jotka USA joko aloitti avoimesti (Irak) tai provosoi tapahtumat liikkeelle (Syyria).

   Koko ISISiä ei olisi olemassa ilman USA:ta, ja vaikka USA käyttääkin nyt rahaa ISISin vastaiseen taisteluun sen pitämiseksi aisoissa, sen olemassaolo on hyvinkin USA:n intressien mukaista ja sen kurissa pitäminen sopivan heikkona voimatoimin on pieni hinta siitä että lähi-idän verinen kaaos kun sunnit ja shiat on saatu usutettua toistensa kimppuun palvelee mitä parhaiten sekä USA:n että Israelin geopoliittisia intressejä. Eikä vain lähi-idässä, vaan laajemmaltikin, kun Venäjä on saatu taas sidottua kalliiseen ja kuluttavaan sotaan kaukana sen omilta rajoilta.

  • Jore puusa

   Turha kenenkään on kieltää, etteikö nykyisten pakolaisten joukossa olisi paljon elintasopakolaisia ja sotarikollisia
   ——–
   Minä kiellän. Jokainen jota lähellä tapetaan randomisti ihmisiä lähtee pakoon sitä, ellei halua tapattaa itseään taistelemalla sikinsokin 300 ryhmän joukossa 300 ryhmää vastaan..
   Ne 370 000 suomalaista jotka menivät Ruotsiin 60 ja 70 luvuilla olivat elintasopakolaisia.
   Heistä noin 15 000 jäi yhteiskunnan ulkopuolella narkaten, dokaten ja rötöstellen.
   Paljon sotarikollisia.
   Mikä on 35 000 maahan saapuneesta paljon?
   Jos sotarikollisia olisi hm..tuhat? se olisi paljon.Migri ei pysty ainuttakaan selvittämään.
   Vain keskinäiset ilmiannot ja some ym- auttaa siinä.
   Mikä on sotarikollinen?
   Jos joku tappaa perheesi, koska katsoo sen oikeutetuksi ja sinä menet ja tapat kostoksi hänen perheensä, oletko sinä sotarikollinen????
   Rosessa käynyt päätä roikottanut ukkeliparka roikotti ISIS taistelijan nuppia….sen porukan jonka jokaisen jäsenen kuolemasta iloitsette. ja ihan oikein tietysti. Johan kristiuskontokin 10 käskyssä kehottaa tappamaan? vai miten se oli?

 20. Anja R

  Rasistikortin heiluttajan nimen saa aika vähällä vaivalla…Ennen vaaleja kunnanhallituksen persujäsen teki aloitteen laadukasta varhaiskasvatuksesta ja laittoi sen julkisesti arvioitavaksi – se aloite alkoi: Suomalaisten lapsiperheiden… Kun oli pyydetty, kommentoin, että poistaisin sanan suomalaisten sillä seurauksella että rasistikortin heiluttajan ei kannata vaivautua…

 21. Sauli

  Jep, jokainen on varmaan ollut lätkämatsissa tai miekkarissa. Ryhmässä ihmisen toiminta muuttuu ja se muuttuu enemmän vaistonvaraiseksi. Sivistyneestäkin ihmisestä saattaa tulla esiin piirteitä jotka yllättävän henkilön itsensä lisäksi sivulliset. Historioitsija ja psykologit ovat raapineet päätänsä ymmärtääkseen, miksi normaalista perheenisästä kuoriutuu sodassa viattomia naisia ja lapsia tappava natsi.

  En halua puolustella somenatsien kirjoituksia, mutta jostain ylläkuvatun tapaisesta ilmiössä saattaa olla kysymys. Kirjoittaja saattaa itsekin yllättyä vihastaan. Ulkopuolinen ymmärtää, että vihan kohde on hiukan turhaa kaukaa haettu, mutta viha on todellista ja ryhmäkuri pitää huolen siitä, että vastaväittelijä hiljennetään ja suljetaan ryhmän ulkopuolelle. Kukaan ei halua joutua ryhmän ulkopuolelle.

  Mitä ilmiölle pitäisi tehdä, lakkauttaa internet? Mopo on jo karannut käsistä ja nyt ei taida olla muuta tehtävissä kun antaa ajan kulua ja toivoa, että ihmiset oppisivat ymmärtämään omia tunteitaan. Että se maahantulija ei ehkä olekaan syyllinen siihen ettei puolisolta heru… ymmärrystä.

 22. Joonas Virta

  Noissa piireissä näyttäisi siltä että aktiivit ovat tavallaan pohjolan talebaneja. Ainakin arvomaailma on sama, riita on lähinnä siinä kumpi haluaa puhdistaa toisen ensin. Itselle tämä kehityssuunta tuli selväksi jo pari vuotta sitten, tiedä sitten koska se tähän meni.

 23. IsmoLiukko

  Maahanmuuttokriittisyys on noiden ääri-ilmiöiden kaunisteltua. Maahanmuuttovastaisuus on korrektimpi termi ja ilmaisee asian niin kuin se on. Heidän mielestä mikään syy ei ole riittävä
  paeta vainoa, vaaraa tms ainakaan Suomeen. Useimmiten tuon voi rasismiin. Ainakin 1,6 miljardia ihmistä samaistetaan joihinkin ääritekoihin.

  Itse haluaisin kutsua itseäni maahanmuuttokriittiseksi niin kuin ehkä moni muukin suvakkihuora. Tänne voi jäädä, jos turvapaikan edellytykset täyttyvät. Valitettavasti ne,
  jotka, sinänsä inhimillisesti ymmärrettävästi, hakee parempaa elämää joudumme tässä tilanteessa käännyttämään. Laittomia ihmisiä ei ole.

 24. Jan

  ”Varaventtiilejä” on aina ollut, eikä nettikirjoittelu ole johtanut minkään fantasian toteuttamiseen. Yhtä lailla esimerkiksi filosofiaa käsittelevät kirjat ovat syynä ties mihin verilöylyihin.

  Netissä uhotaan, mutta harvemmin se oikeasti johtaa mihinkään.

 25. Mauri Pulkkinen

  Pääsiäisen pitäisi nyt olla muuttunut iloksi. Kärsimys nousi pintaan, kun erehdyin lukemaan Ulla Appelsinin kommentin Iltasanomissa.

  En ole aivan varma, kumpi on pahempaa: tähän blogiin vihaan ja pelkoon liittyvät rumat purkaukset vai hyvällä kielellä kirjoitettu evl-kirkkomme palveluksessa olevien ja joidenkin poliitíkkojen arvostelu, kun he ovat asettuneet vastustamaan ”esivaltaa” ja osoittaneet myötätuntoa turvapaikanhakijoita ja pakkopalautettuja kohtaan. Erityisen rumasti on arvosteltu arkkipiispaa jutun otsikossa ja viimeisessä kappaleessa. Paavia ei sentään moitittu.

  Kriittinen palaute ei mennyt IS:n moderoinnin lävitse. Juttu on rakennettu osista, joilla näennäisen loogisesti todistellaan Suomen turvapaikkapolitiikan oikeellisuutta ja sitä kritisoivia, jutussa erityisesti kirkon väkeä, arvostellaan, vaikka heidän toimiensa ja kantojensa pontimena ovat kirkon keskeiset opit ja ihmiskäsitys.

  Rinnastaisin jutun hengen väkijoukkojen yllyttämiseen vaatimaan Barabbasta pois ristinpuulta ja lipevästi haetaan taputuksia omille kirjoittajan taidoille. Niitä tulikin tulvimalla ja erkkolaisen lehdistön kunnian päivät ovat haalea muisto ja limboaminen tuli taas asteen vaikeammaksi.

  Arkkipiispalla on yleisesti ottaen rauhallisempi suhtautuminen arvosteluun. Minulla olisivat päreet palaneet, jos joku olisi kirjoittanut, etten twiitannut koptikristittyihin kohdistuneista terrori-iskuista antaen ymmärtää, että se ei olisi koskettanut minua niin paljon, että olisin vaivautunut twiittaamaan.

  Eipä U. Appelsin jouda ja viitsi kirjoitella kaikista maailmalla ja Suomessa tapahtuvista asioista, kunhan silloin tällöin äidinkielen opettajan varmuudella lipaisee persujen ja ”maahanmuuttokriittisten” herkimpiä tuntoja.

  Jälkiruoaksi nautittu kulhollinen halla-ahoa kuorrutettuna appelsiinilla ei tehnyt hyvää ruoansulatukselleni. Siltä teksti tuntui ja siitä ei ainakaan saa tukea kalmalla hekumoimisen tukahduttamiseen.

  • Eeva Koiranen

   Minä satuin myös lukemaan tuon Appelsin kolumnin. En ollut uskoa lukemaani, päätoimittajan puolustuskirjoitus virkamiesten lainmukaisia päätöksiä tukemaan. Päätoimittaja ei varmaan ole seurannut aikaansa tai sitten minä olen nähnyt unia virkamiesten mukaan lukien hallitus ja ministerit lainvastaisista päätöksistä tai niiden toimeenpanoista.

   Hyvin todellakin kirjoitus upposi kristittyihin, jotka olivat heti valmiita tuomitsemaan uskontonsa johtohenkilöt. Onhan tuokin tapa haalia arvostusta, lähes tuhat kommentoijaa jo varmaan hivelee sitä omaa tekopyhää egoa.

 26. Jore Puusa

  Kehotat menemään noiden sivuille sanomaan mielipiteen tai näyttämään että he ovat väärässä.

  Olen tehnyt sitä nyt tasana 2,5 vuotta. Päivittäin. Viimeksi tänään ammuin alas feikkipersoona ”Paavo Tajukankaan” uutisen Ruotsin autopalon kiinnisaadusta ”matu” tuhopolttajasta ja osoitin mistä tuo feikki oli varastanut kuvan ja jutun – jonka muunnellut omanlaisekseen.
  Mutta yksi tai kaksi tai kolme ei riitä. Meitä pitää olla satoja, tuhansia. Opetelkaa reverse kuvahaulla deletoimaan valheet ja hakemaan juttujen lähteet. Kirjoittakaa asiallisesti ja älkää jääkö kieputtamaan asiaa rasistien kanssa.
  Muutama tai vain harva ei saa mitään aikaan.
  Tulkaa kaikki mukaan.
  1000 päättäväistä, rauhallista kommenttia jotka osoittaa että he ovat väärässä – saa jotain aikaan.
  Meitä yksittäisiä vain pilkataan ja uhkaillaan.
  Älkää pelätkö.

  • Eeva Koiranen

   Olen mukana! Tarvitsen opastusta reverse kuvahaun käyttöön ja juttujen lähteitten hakuun. En edes osaa hakea feikkejä ja trolleja.

   • Jore puusa

    Eeva FB YV tsekkaa!

 27. Jore puusa

  Appelsin kirjoittaa lehden agendan mukaan. Luuletteko tosissaan että kirjoituksssa on sanaakaan hänen omia mielipiteitään. Hyvänen aika. Kyseessä on bulevardimedia, keltainen roskalehti. Sitä tehdään kieli keskellä suuta – jotta irtonumero-ostajat ovat tyytyväisiä.
  Älkää antako vedättää itseänne.

Kommentoi »

Comments are closed