Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Täydellinen ansa

Mikä on se maa, jossa mihinkään rikokseen syyllistymätön henkilö etsintäkuulutetaan, poliisi tekee kotietsinnän hänen tuttunsa asuntoon ja vie etsintäkuulutetun? Mikä on se maa, joka velvoittaa mihinkään rikokseen syyllistymättömän asumaan tietyssä paikassa ja ilmoittautumaan henkilökunnalle jopa neljä kertaa vuorokaudessa? Poistumiseen hänen on saatava poliisin lupa. Jos lupaa ei ole kysytty, niin henkilökunnan on rikosoikeudellisen virkavastuun uhalla ilmoitettava luvattomasta poistumisesta poliisille.

Mikä maa tosiaan rajoittaa tällä tavalla liikkumisvapautta? Onko se Natsi-Saksa, Neuvostoliitto, Unkari vai Puola? Ei ole, se on Suomi vuonna 2017. Tässä maassa voidaan lounasvieras viedä poliisivoimin turvasäilöön ihan vain sen takia, että hän ei ole pyytänyt lupaa poistua omasta asunnostaan. Turvasäilöstä hänen tiensä voi johtaa pakkokäännytettynä takasin maahan, josta hän on saattanut paeta jo kymmenen vuotta sitten.

Tällaisen toiminnan oikeuttaa ulkomaalaislakiin tammikuussa tehty lisäys. Vähin äänin lisättiin lakiin 120a §, jossa säädetään asumisvelvollisuudesta. Laitetaan se kokonaan näkyviin:

120a § Asumisvelvollisuus

Jos 118–120 §:ssä tarkoitetut turvaamistoimet eivät ole riittäviä, kansainvälistä suojelua hakenut ulkomaalainen voidaan määrätä asumaan nimetyssä vastaanottokeskuksessa ja ilmoittautumaan siellä yhdestä neljään kertaa vuorokaudessa. Ilmoittautumiskertojen määrää päätettäessä tulee yksilöllisen arvioinnin perusteella varmistaa, että asumisvelvollisuuteen määrätyn oikeuksia ei rajoiteta enempää kuin se on välttämätöntä ja että turvaamistoimen tarkoitus toteutuu.

Asumisvelvollisuus on voimassa enintään 14 kuukautta asumisvelvollisuuden alkamisesta.

Turvaamistoimen määrännyt viranomainen voi vastaanottokeskuksen johtajaa kuultuaan myöntää vastaanottokeskuksessa asumaan määrätylle ulkomaalaiselle luvan jättää tilapäisesti ilmoittautumatta painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Jos vastaanottokeskuksessa asumaan määrätty ulkomaalainen ei noudata asumisvelvollisuuttaan, on vastaanottokeskuksen ilmoitettava velvollisuuden laiminlyönnistä välittömästi velvoitteen määränneelle viranomaiselle.

Asumisvelvollisuuden toteutumista valvovaan vastaanottokeskuksen henkilökuntaan kuuluvaan sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa.

Tämä on täydellinen ansa. Lainkohdasta pääsi unohtumaan kokonaan velvollisuus ilmoittaa turvapaikanhakijalle asumisvelvollisuuden alkamisesta ja sisällöstä. Pääsi unohtumaan myös oikeussuoja eli mahdollisuus saattaa asumisvelvollisuuden määrääminen tuomioistuimen tutkittavaksi. Se toteutuu vasta siinä vaiheessa, kun asumisvelvollisuuteen määrätty otetaan säilöön.

Sen sijaan muistettiin antaa virkavallalle järeät keinot. Muistettiin velvoittaa vastaanottokeskuksen henkilökunta rangaistuksen uhalla ilmiantamaan se hallinnolliseen arestiin määrätty asumisvelvollinen, joka jättää väliin yhdenkin päivittäisen ilmoittautumisen. Muistettiin velvoittaa henkilökonta rikkomaan salassapitovelvollisuutensa ja kertomaan tiedossaan olevat turvapaikanhakijan tuttujen osoitteet.

Muistutan vielä, että asumisvelvollisuuteen määrätty  turvapaikanhakija ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Kyseessä on turvaamistoimi maahan tulon tai maassaolon edellytysten selvittämiseksi tai poistamista koskevan päätöksen valmistelemiseksi. Silti hänet voidaan etsintäkuuluttaa vaikkapa siitä syystä, että hän ei tiennyt olevansa velvollinen ilmoittautumaan ja päätti lähteä suomalaisen tuttunsa luokse lounaalle. Tämä tuttu sitten saa yllätysvieraaksi kotiestinnän tekevän poliisin.

Miettikääpä vähän millaiseksi tämä maa on muuttunut tämän hallituksen aikana. Turvapaikanhakijoita jahdataan kuin pahimpia rikollisia, vastaanottokeskuksen henkilökunta velvoitetaan rikosvastuun uhalla toimimaan ilmiantajana ja kotietsintä voidaan tulla tekemään kenen tahansa turvapaikanhakijan tuttavaksi epäillyn kotiin.

***
Kommentoinnissa entiset säännöt. Vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

Kommentit (41)

 1. Hanna Sipponen

  Hävetkää Orpo, Soini ja Sipilä! Hävetkää kaikki Risikot sun muut suhmurat! Toivottavasti ei oppositio suostu nopeutetusti muuttamaan perustuslakia. Pykäliä heitellään lisää suit-sait-sukkelaan kun vaan siltä tuntuu! !)(&#!/&%#!&(%

 2. Maria Virtanen

  Maalistauksesi ei ole täydellinen. Unohdit Australian. Siellä tietääkseni joutuu saarelle ”säilöön” vaikka se on vankila. Vähän kuten Unkarissa. Unkarin ja Australian ero on siinä, että Australia pitää niitä saarella, ei omalla mantereella. Eli vakavampi kuin Unkari. Mutta kukaan ei ole puuttunut tuohon, ei edes EU tai YK.

  • Jaakko Rustanius

   ”kukaan ei ole puuttunut tuohon, ei edes EU tai YK”

   – kröhöm…

   ”In 2015, Australia’s practices of mandatory detention of asylum seekers, abuses related to offshore processing, and outsourcing of refugee obligations to other countries were heavily criticized by United Nations experts, foreign governments, and even some Australian government-funded inquiries.”

   https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chapters/australia

   ”Last August, the United Nations Human Rights Committee found that the detainees were being illegally held, without proof or judicial protection, in cruel, inhuman or degrading circumstances. A committee report identified some 150 violations of the 1966 International Covenant on Civil and Political Rights, which Australia accepted in 1980. It set a Feb. 18 deadline for the detainees’ release into Australia, on security conditions as appropriate, which Australia summarily ignored. This flouting of United Nations recommendations is unacceptable: Australia should immediately release the detainees and guarantee them due process under national law.”

   https://www.nytimes.com/2014/03/26/opinion/australias-guantanamo-problem.html?_r=0

   – että semmosta…

  • Harri Muttilainen

   Miten niin kukaan ei ole puuttunut??? Aloita lukeminen vaikka oheisesta jutusta: http://www.abc.net.au/news/2015-11-10/australias-asylum-policies-heavily-criticised-at-united-nations/6926032

 3. Johan Segelberg

  Hyvää pohdintaa. Jäin kuitenkin miettimään sitä, että eihän tätä kotietsintäongelmaa sun muuta olisi, jos ei olisi selkeästi viitteitä pakoilun existenssistä. Virkavalta haluaa olla tietoinen, missä maahan mahdollisesti laittomasti jääneet ihmiset ovat.

  Toisen kohdan nostaisin myös esille, kun kehotit miettimään millaiseksi maa on muuttunut tämän hallituksen aikana. Minä haluaisin nähdä sen, millainen tämä maa olisi nyt jos hallituksen riveistä löytyisi esimerkiksi vasemmistolaisia, vihreitä ja sen sellaista.

  • Iiro Sinisalo

   Minäkin erittäin mielelläni näkisin tämän maan vasemmistolaisen hallituksen luotsaamana.

  • KatjaHoo

   Esim. linkitetyssä jutussa pakkosäilöön viedyt henkilöt eivät olleet saaneet kielteistä päätöstä, eli eivät olleet jäämässä maahan ilman lupia, vaan ihan laillisesti. Että ehkä hieman ylimitoitettu toimenpide. Lienee ajan kysymys milloin samaa periaatetta voidaan soveltaa ihan keneen tahansa. Jos et ilmoita isoveljelle missä liikut, seurauksena on rangaistus.

 4. Tore Ahola

  ”…kotietsintä voidaan tulla tekemään kenen tahansa turvapaikanhakijan tuttavaksi epäillyn kotiin.” – Olisi ilmeisen epämiellyttävää/hankalaa/vaarallista tutustua turvapaikanhakijaan. Yhtäkkiä poliisi voisi olla kotiovella.

  • Mikko Kari

   Tämähän olisi sikäli ’kätevä’ työkalu poliisille, päätetään vaan että ’se piileskelee varmaan tässä osoitteessa’ ja mennään sinne sisään. Samalla voidaan etsiä mitä tahansa muuta, koska hei, nyt vaan satuttiin kaappiin katsoessa huomaamaan jotain muuta laitonta/epäilyttävää.

   ”Päivää. Tullaan tekemään kotietsintä. Etsitään henkilöä X teiltä, piileskelee varmaan ja piilottelette sitä niin käännetään tää teidän kämppä nyt ylösalaisin.”

   Ei ole mitään väliä onko kohde koskaan kuullutkaan henkilöstä X, koska hei, jos se ’piilottelee ystäväänsä’ niin eihän se siitä mitään kertoisi. Joten sisään vaan, vaikka pokat kaulassa karhuryhmän kanssa jos ei muuten onnistu. Ilman mitään harkintaa rikoksesta tai muuta virallisesti tarvittavaa syytä, ainoastaan poliisin ilmoitus että ’se nyt varmaan piileskelee tuolla’.

   Aika pelottavaa.

 5. AMK

  Kohta nämä samat käytännöt tulevat olemaan myös työttömillä jos eivät mene tai ole ”kuntouttavassa” työtoiminnassa ilman palkkaa. Luin jostakin että tämä hallitus vihaa köyhiä ja työttömiä enemmän kuin mikään muu hallitus.

 6. Anne Sorjanen

  Karmeaa. Karmeaa. Karmeaa. Valtiovalta on seonnut. Se tekemällä tekee rikollisia ja haurastuttaa mielenterveyttä näillä keinoilla, ja mitä muuta? Mitään hyvää ei voi tuosta seurata.

 7. Raimo Korhonen

  Asuminen? Velvollisuus? Ei kai voida olettaa, että henkilö, joka asuu tietyssä asunnossa, on siellä 24/7? Vai voiko?

  • Saku Timonen

   Ei vielä. Nyt voidaan määrätä ilmoittautumisvelvollisuus neljä kertaa vuorokaudessa. Onpa kansanedustaja Kärnä esittänyt myös jalkapantaa.

 8. Rintsu

  Kaiken huipuksi kyseessä on turvaamistoimi.

  Pariskunta jolla on lapsi koulussa ei ole se todennäköisin katoamistemppua yrittävä.
  Toisekseen, vastaanottokeskuksen täytyy olla tietoinen kyseisestä turvaamistoimesta, kuinkas he muuten osaisivat ilmoittaa poliisille ilmoittautumisvelvollisuuden laiminlyönnistä.
  Ja koska vastaanottokeskuksessa tiedettiin missä he ovat niin yhtä hyvin poliisille olisi voitu soittaa etukäteen ja kysyä se lupa.

  Pääsiäistä tuttavansa luona viettämässä oleva pariskunta jolla on pieni lapsi ei tosiaankaan ole kateissa eikä tosiaankaan vaikuta siltä, että olisivat matkalla maan alle.
  Kuinkahan hyvin tuossa toteutuu ulkomaalaislain 1§ ? Kai se on vielä voimassa?

  ”Tämän lain tarkoituksena on toteuttaa ja edistää hyvää hallintoa ja oikeusturvaa ulkomaalaisasioissa. Lain tarkoituksena on lisäksi edistää hallittua maahanmuuttoa ja kansainvälisen suojelun antamista ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia kunnioittaen sekä ottaen huomioon Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset.”

  • Mikko Kari

   Eihän se toteudu, on vaan todettava että ’ei meillä nyt ole varaa toteuttaa kaikkia pilipalilakeja, pitää noita matuja sortaa ja duunareita!’

   Tässä jossain välissä toivoisi että joku oikeusaste tekisi asiasta jotain päätöksiä jotka toimisivat edes jonkinlaisena rajoitteena valtakoneiston väärinkäytöksille.

 9. Sampo Makkonen

  Suomen perustuslaissa sanotaan yksiselitteisesti, että vain laillisesti maassa olevailla ulkomaalaisilla on vapaa liikkumisoikeus. Viranomaiset täten rikkovat perususlakia aina, kun antavat turvapaikan hakijan liikkua vapaasti maassamme.

  • Saku Timonen

   Turvapaikanhakija on laillisesti maassa niin kauan, kunnes hänen hakemuksensa on käsitelty. Lue lakikirjaa tarkemmin.

 10. AikaMies

  Virkavalta, jos ovelleni tulee, niin vain kutsuttuna. Meillä ei muuten vieraita esitellä eikä papereita kyselijoille näytellä. Ei poliisille ei persulle. Väkisin joutuvat tulemaan sisään. Rosiksessa tavataan? Tai ehkä kahville kutsun ja pitkään juttelen. Eivät meinaan ehdi muualle. Ehkä sängynallekin konttivat… tulee pölytkin pyyhittyä.
  Mistä niitä lakeja oikein tulee.

  • Mikko Kari

   Tulevat pokat kaulassa, jos on lupa tulla. Ja itse lähdet maijaan turpa edellä ja kahleissa jos ryppyilet. Ei niitä kiinnosta joku kansalaistottelemattomuus – jos saavat luvan mennä kenen tahansa asuntoon, niin sitten menevät aina kun siihen joku näennäinen syy on.

 11. Rosa Warski

  ”Taustalla on Sipilän hallituksen tammikuun lopussa tekemä ulkomaalaislain muutos, asumisvelvollisuuspykälä ja sen soveltaminen. Tällä hetkellä perheen vanhempia kuljetetaan Metsälän säilöönottokeskukseen. Alaikäisen pojan olinpaikasta ei ole tietoa. Valitettavasti se ei tunnu edes kiinnostavan viranomaisia.”

  ”Poliisilaitoksen putkassa vietettyjen vuorokausien jälkeen vanhemmat on vangittu ja heitä kuljetetaan säilöön Metsälän säilöönottokeskukseen. Lapsi ei ole mukana.”

  (Blogissa jo oleva) viite: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3707085-pakkokeinoja-arestia-putkaoita-ilmiantoja-heitteillejatto-afgaaniperhe-ilmiannon-kohteena

  Niimpäniin. Lasten pakkopalauttaminen ei sanojensa mukaan sovi Sipilän oikeustajuun, mutta heitteillejättö kyllä kelpaa.

  Kerrassaan hienoa toimintaa myös ulkomaalaispoliisilta, joka tuntiaikataululla uhrautui kärkkymään pääsiäisriisiä keittävien afghaanivanhempien vangitsemiseksi. Olette jälleen kerran sankarillisesti puolustaneet suomalaisten turvallisuutta !

 12. Annika Lindfors

  ”Ymmärrän” pykälän turvapaikanhakijoita ennaltaehkäisevänä kun nyt kaikki ulkomailla syntyneet turvaa tarvitsevat kerran on niin hirvittävän kamalia, etteivät sitä muka meidän maassamme ansaitse, mutta miksi tätä pykälää ei sitten mainosteta innokkaasti lentokentillä ja satamissa? Miksi kukaan ei tästä pitänyt henkselinpaukutustilaisuutta lehdistölle?
  Koska Sipilä ei ota mistään viestistä onkeensa, niin mitä kautta me kansalaiset saimme hakea uudisvaaleja ja eduskunnan purkamista? Minäkin ruoja kävin kouluni vanhan perustuslain aikana…

 13. Hämmentynyt

  Turvaamistoimi pyydetään tuomioistuimelta. Kai siihen olisi oltava jokin syy, jotta tällaiseen menettelyyn päädyttäisiin…Tuskin pelkkä ”turvapaikan hakija” on riittävä syy.

  • Saku Timonen

   Asumisvelvoitetta ei pyydetä tuomioistuimelta, vaan sen määrää poliisi. Sitä ei tuon 120a §:n mukaan voi edes saada tuomiosistuimen käsiteltäväksi. Vasta säilöönotto on vahvistettava oikeudessa.

 14. Pirkko Ryyppö

  Että ois monta rumaa sanaa sanottavsksi %/#_&/%$# 😡 ”Onnea” sitten vaan 100 vuotta täyttävä Suomi. Itsenäistymisen jälkeen kansa rupes lahtaamaan toisiaan, mutta on se ”onni” että ny meillä on ne ”muut” joita vainota. Että tämäki sitten piti vielä nähä täsä elämässä.

 15. Rauno Makkonen

  Kyllä on alas vajottu Suomessa. Suunnittelen itsekin Afrikkaan muuttoa. Mihin on ihmisten inhimillisyys hävinny Suomessa? Onko kepulle maakunnat ja kokoomukselle valinnanvapaus sotessa niin tärkeitä että persujen vaatimukset turvapaikanhakijoiden olojen kiristämisestä hyväksytään ja ihmisoikeudet unohdetaan?
  Kiitos Sakulle hyvästä kirjoituksesta.

  • töytön

   Hyvinpä velikullat yhteen hiileen puhaltaa. Seuraava kohderyhmä (kärkihanke) on työttömät, luvassa ensin jalkapantaa ja sitten reipasta leirielämää.

  • Sami Eklund

   Inhimillisyys ei ole hävinnyt mihinkään, humaanisuus vain on todettu aikansa eläneeksi voitonteon jarruksi. Kyseessä on pelkkä suuren mittakaavan harhautus. ”Hallitus” usuttaa tietoisesti uusnatseja ja ”suvaitsevaistoa” toistensa kimppuun, voidakseen ajaa todelliset tavoitteensa lävitse julkisuudelta piilossa.

 16. Viima Havu

  Mitä tuubaa tää taas on? Kuka vaan on keksinyt? Miks menee läpi? Mihin tästä voi valittaa?

  En tajua. Aivan käsittämätöntä.

 17. Jukka Salakari

  Tämä nyt on sitä mitä on odotettavissa nykyhallitukselta. Persujen ohjelmassahan on tämän periaatteen laajentaminen myös suomalaisia paluumuuttajia koskevaksi ”jos he eivät pysty todistamaan pystymään olevansa hyödyksi yhteiskunnalle”. Mikä tahansa pakkomuuttaminen on mahdollista kaikille kunhan pää on nyt saatu auki.

 18. Ilmari Pietilä

  Kirjoituksessa mainitut turvaamistoimet on nyt saatu kuulostamaan pahemmilta kuin ne ovat. Asumisvelvollisuudesta on tehtävä kirjallinen päätös ja se on annettava tiedoksi sille jota päätös koskee. Tiedoksianto on suoritettava sellaisella kielellä jota henkilö ymmärtää. Koska kyseessä on pohjimmiltaan hallinnollinen päätös, ei siis pakkokeinolain mukainen pakkokeino, päätöksestä voi tietenkin valittaa hallinto-oikeuteen, kuten muistakin hallinnollisista päätöksistä.

  On myös muistettava, että asumisvelvollisuus tuli lakiin juuri siksi että ulkomaalaislain rajuimmalle turvaamistoimelle, säilöön ottamiselle, haettiin pehmeämpiä vaihtoehtoja. Sinällään ulkomaalaislaissa on ollut ilmoittautumisvelvollisuus jo iät ja ajat, joka siis on käytännön vaikutuksiltaan ollut sama kuin uusi asumisvelvollisuuskin. Kumpikaan näistä ei velvoita ulkomaalaista pysymään minkäänlaisessa kotiarestissa, kuten yllä annetaan ymmärtää, vaan ainoastaan ilmoittautumaan viranomaiselle määräajoin, esim. vastaanottokeskuksessa.

  Jos henkilö tai henkilöt eivät ole olleet tietoisia heitä koskevasta päätöksestä, niin se kuulostaa siltä että päätöksen tehnyt viranomainen on suorittanut tiedoksiannon huonosti. Hallintolaki on se säädös josta tulee hyvän hallinnon vaatimus viranomaisten toiminnassa.

  Kritiikki menee siis väärään osoitteeseen jos arvostellaan maan hallitusta ulkomaalaislain muuttamisesta ja yllä kuvailtu tilanne on aiheutunut siitä että asumisvelvollisuudesta päättänyt virkamies ei ole noudattanut hallintolakia ja hyvän hallinnon periaatteita.

  • Mikko Kari

   Kuulostaako ’neljä kertaa vuorokaudessa’-ilmoittautumisvelvollisuus MILLÄÄN muotoa järjelliseltä? Ja että se ei rajoita elämää mitenkään tarpeettomasti?

   Muistan että armeijassa oli Poistumiskielto-niminen rangaistus, joka tarkoitti että parin tunnin välein piti käydä päivystäjälle kertomassa että on yhä paikan päällä. Se on näemmä otettu käyttöön ’matujen kurittamismielessä’.

   Hallituksen muutokset ulkomaalaislakiin ovat ristiriidassa kaiken järjen kanssa, ja antavat viranomaisille mahdollisuuden pompottaa kaikkia sellaisia, joilla on a) käsittelyssä oleva turvapaikkahakemus tai b) tuntevat turvapaikanhakijan (ainakin yhdenkin viranomaisen mielestä).

   Muistuttaisin sitaatista ”Se mikä ei ole kohtuus, ei voi olla lakikaan.”(sic)

 19. Matti Luomansuu

  ”Tämä ei ole lopun alkua, vaan alun loppu”.Sanoi eräs Brittipoliitikko Normandia maihinnousun aikoihin. Sattuiko kukaan katsomaan taannoin tv:n ajankohtais ohjelmaa Somalian, nyt jo 3vuotta kestäneestä, sateettomasta ajasta ja sen aiheuttamasta katastrofista? Ihmiset muuttavat ensin maaseudulta maan kaupunkeihin, katastrofi laajenee, sitten naapurimaiden kaupunkeihin. Joka taasen aiheuttaa ns dominoilmiön joka laajenee, ”lisäpotkua” antaa väestön hallitsematon kasvu. Nyt nähty eurooppaa kohdannut pakolaisvyöry= tarkoituksella aiheutetut Lähi-idän sekä Afrikan valtioiden tuhoamissodat ja siitä seuranneet pakolaisaallot, on vielä pientä mitä tulevaisuuden eurooppa tulee kohtaamaan Afrikan suunnalta. Sitten ei puhutakaan sadoista tuhansista tai miljoonasta… lienee parempi kohdata kymmenien tai satojen miljoonien tulijoiden vyöry. Poliitikkojen ym päättäjien puheet auttamisesta on diipadaapaa. Luontoäiti on arvaamaton, sillä tapahtuva voi nopeutua, eikä puheet vasta sadan vuoden päästä pidäkään paikkaansa. Tämän blogin aiheeseen, sanoisin, Että: ”Suomi on henkisen kyykyttämisen, kiusaamisen ja tasapäistämisen kyttäys holhousvaltio.Suomi on maa, missä eri virkamies,viranomais – sekä poliittiset tahot ovat lupa, sääntö ja kielto-orientoituneita, sekä pyrokratiapervoja.” Ja hups, nyt ulos alkavan kevään keskelle.

 20. Helppoahan se on – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] juttuni Täydellinen ansa  toi taas runsaasti palautetta. Ihan aiheellisesti huomautettiin, että Suomessa saa valittaa […]

 21. Jari J. Marjanen

  Meillä Suomessa saa liian helposti kotietsintä”luvan” – sehän ei edes ole lupa, vaan päällystöön (komisario, ylikomisario, apulaispoliisipäällikkö…) kuuluvan poliisimiehen päätös, jonka tosiaan voi antaa suullisestikin. Mikäli oikein muistan, vain parissa Euroopan maassa poliisi voi tehdä päätöksen, kaikissa muissa tarvitaan tuomioistuimen eli käytännössä yhden tuomarin antama lupa.
  Vaikka tuomioistuimen lupa lieneekin usein ns. kumileimasinkäsittely, olisi syytä saada Suomi yleiseurooppalaiselle tasolle tältä osin.

  • Juha vainio

   Vihdoin joku joka puhuu järkeä.Suomen poliisi voi mennä ihmisten yksityisyysvyöhykkeelle missä vain ja milloin vain ilman lupia…kotiaresteja annetan myös Suomalaisille välillä aika hepposin perustein

 22. Jussi Gaumoff

  Selvä. Turha tänne on kommentoida. Vain ”herranjestas sentään” ja ”jees jees” – tyyppiset kommentit pääsevät läpi. Eli ei ole keskustelua tämäkään kommenttiosio; pelkkää yksipuolista hölmöilyä.

  • Saku Timonen

   Tämä ei ole keskustelupalsta. Jos sellaista etsit, niin etsi muualta.

 23. Juha Wiklund

  Taisi kaveri unohtaa että jopa laittoman maassaolijan auttaminen on rikollista puuhaa. Puhumattakaan laiton maassa olo.

  12 luku

  Rangaistussäännökset

  185 §

  Ulkomaalaisrikkomus
  Ulkomaalainen, joka tahallaan

  1) oleskelee maassa ilman vaadittavaa matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa taikka laiminlyö velvollisuutensa rekisteröidä oleskelunsa taikka hakea oleskelulupakortti, oleskelukortti tai pysyvä oleskelukortti,

  2) oikeudetta tekee ansiotyötä tai harjoittaa elinkeinoa,

  3) jättää noudattamatta 118 §:n nojalla määrätyn ilmoittautumisvelvollisuuden, 119 §:n nojalla määrätyn muun velvollisuuden, 120 a §:n nojalla määrätyn asumisvelvollisuuden, 120 b §:n nojalla määrätyn lapsen asumisvelvollisuuden tai 130 §:n nojalla annetun kutsun saapua antamaan tietoja oleskelustaan tai

  4) tulee maahan, vaikka hänelle on määrätty maahantulokielto yleiseen järjestykseen tai yleiseen turvallisuuteen taikka kansanterveyteen liittyvistä syistä,

  on tuomittava ulkomaalaisrikkomuksesta sakkoon.

  • Saku Timonen

   Laiton maassaolo ei ole rikos, vaan rikkomus, josta tuomitaan sakkoon. Rikkomukseen syyllistyneen auttamisesta ei voida tuomita rangaistukseen. Auttaminen on rikollista vain silloin, jos autettava on syyllistynyt rikokseen, josta voidaan tuomita vankeutta. Rikoslain 15 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan rikoksentekijän suojeleminen ei koske rikosta, josta ei säädetä ankarampaa rangaistusta kuin kuusi kuukautta vankeutta. http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/06/23/viranomaisilta-piilossa/?_ga=1.233897950.1379407183.1492879081

   Jos rupeaa väittelemään laista, niin olisi syytä tuntea laki.

 24. Raimo

  Mulla meni usko tähän blogiin, kun edes tolkun ihmisen kommentteja ei hyväksytä, grrrrr.

  • Saku Timonen

   Tämä ei ole keskustelupalsta ja jos on ihan pakko kommentoida, niin se tehdään omalla etu- ja sukunimellä. En myöskään vastaile lukijoiden kysymyksiin eikä minua kannata haastaa kinaamaan. Minulla on muutakin tekemistä kuin väitellä jokaisen siihen halukkaan kanssa.

Kommentoi »

Comments are closed