Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Viivästymistä ja hutilointia

-Migrin virkamiehet toimivat virkavastuulla, joten heidän on noudatettava lakia eivätkä he tee virheitä!

Näin kommentoi joku Migrin tekemiä päätöksiä kritisoivaa juttuani. Sanoin silloin, että jostain kumman syystä samat ihmiset, jotka haukkuvat Kelan toimeentulotukipäätöksiä tekevät virkamiehet maanrakoon, uskovat Migrin virkamiesten noudattavan lakia pilkulleen ja erehtymättömästi.

Kaikki virkamiehet ovat ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä. Jos niitä virheitä alkaa kasaantua kovin paljon yhteen paikkaan, niin silloin on jotain vialla. Jotain on vialla sekä Kelassa että Migrissä. Kela on rikkonut avoimesti lain kirjainta koko alkuvuoden, kun toimeentulotukipäätökset ovat viivästyneet yli lain salliman seitsemän arkipäivän. Nyt Kela rikkoo lain henkeä, kun se iloitsee seitsemän päivän rajan saavuttamisesta. Seitsemän päivää on ehdoton yläraja, ja lain mukaan päätös on tehtävä viivytyksettä, kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Viivästystä on selitetty yllättävällä tilanteella, kun Kela ei ollut varautunut hakemusten suureen määrään. Kelan varautumattomuus on totta, mutta yllätyksenä hakemusten määrä ei voinut tulla. Kelassa vain ajateltiin, että niinkin monimutkainen asia kuin perustoimeentulotuki hoidetaan pelkällä rutiinilla, ja kyllähän köyhät joutavat odottelemaan.

Migrin tilanne näyttää olevan vielä pahempi. Hallinto-oikeudet ovat palauttaneet alkuvuodesta neljä prosenttia turvapaikkavalituksista uudelleen käsiteltäväksi. Migri perustelee hutilointiaan kiireellä ja kokemattomuudella. Laitetaanpa vielä tähän Ylen uutiseen  liittyvä kuva.

yle

Palauttaminen uuteen käsittelyyn on oikeuden antama vakava huomautus siitä, että asia on valmisteltu ja päätetty puutteellisesti. Kiire ja kokemattomuus eivät ole juridisesti päteviä selityksiä puutteellisille päätöksille milloinkaan. Kun  huolimattomuus alkaa näyttää suorastaan viranomaisen tavalta toimia, niin silloin viranomaisessa on jotain pahasti vialla. Migri näyttää luottavan siihen, että kyllä hallinto-oikeus sitten väärän päätöksen korjaa. Palauttaminen kuitenkin vain lisää entuudestaan Migrin työtaakkaa, sillä koko asia on tutkittava uudelleen. Helpompaa olisi ollut tutkia asia kunnolla heti.

Hallinto-oikeuksen ruuhka puolestaan on osittain hallituksen esittelemien ja eduskunnan hyväksymien lakien syytä. Kesällä 2016 lyhennettiin valitusaikaa Migrin päätöksistä ja heikennettiin turvapaikanhakijoiden oikeusavun saamista. Hallinto-oikeuksien resursseja ei kuitenkaan lisätty, vaan hallitus kuvitteli tyypilliseen tapaansa asian olevan hoidettu lakia muuttamalla. Siinä samalla murrettiin myös perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä.

Toimeentulotukiasiakkaat odottelevat nälkäisinä myöhässä olevaa viimesijaista etuuttaan ja turvapaikanhakijoille tehtaillaan kielteisiä päätöksiä vapaasti vasemmalla kädellä silmät kiinni. Vastuulliset virkamiehet kiemurtelevat vaivaantuneina ja ministerit sanovat luottavansa oikeusvaltion toimintaan, mutta kukaan ei aio tehdä asioille mitään.

Miksi taas rinnastin toimeentulotuen saajat ja turvapaikanhakijat? Siksi tietenkin, että olen jo kauan sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, niin se sama voidaan tehdä mille tahansa toiselle ihmisryhmälle. Oikeusvaltion periaatetta murennetaan poliittisten intohimojen takia. Turvapaikanhakijoilla harjoiteltiin, nyt ovat vuorossa köyhät. Saa nähdä, ketkä ovat seuraavana jonossa. Oikeusvaltio on kohta vain kaunis muisto.

***
Muistutetan taas kerran kommentoinnin säännöistä. Vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käytöstä. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

Kommentit (13)

 1. Rosa Warski

  Migrin menoa kuvaa ote YLE:n uutisesta 21.4.2017:

  ”Yksi paraatiesimerkki on vuodesta 2005 lähtien oleskelulupa- ja kansalaisuusasioiden hoitoon perehtynyt asianajaja Ville Punton mukaan turvapaikanhakija Irakista, joka kertoi, että hänet oli kidnapattu ja hänestä oli vaadittu lunnaita. Hän oli perheestä, jolla oli menestyvää liiketoimintaa.

  – Maahanmuuttovirasto uskoi, että näin on käynyt, mutta totesi, että tämä ei liity henkilökohtaisesti hakijaan vaan perheen liiketoimintaan. Eli henkilön kidnappaus ja lunnaiden vaatiminen ei liity henkilökohtaisesti hakijaan. Kuulostaa arkijärjelläkin suhteellisen mielettömältä väitteeltä.”

  Viite: http://yle.fi/uutiset/3-9564319

  Ja näin perusteltiin turvapaikkahakemuksen hylkäämistä. Tässä ei ole kysymys enää huolimattomuusvahingosta, rehellisestä viranomaistoiminnasta, tai ylipäänsä inhimillisestä käytöksestä. Sääntöjen seuraamisella voi toki oikeuttaa kaikenlaista, mutten ymmärrä, miten nämä henkilöt voivat elää itsensä kanssa.

 2. Pohjola

  http://yle.fi/uutiset/3-9564396?origin=rss
  Tässä uutisessa hieman valotetaan lisää migrin ongelmia.

 3. Angie

  On tää maa todella surkeassa jamassa lähes joka suhteessa. Hallitus on umpisurkea ihan joka asiassa. Tätä maata ajetaan kovaa vauhtia joka sektorilla alas….

  Tämän Migri-uutisen lisäksi tältä aamulta myös kaksi muuta uutisotsikkoa:
  – Lahoavat hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä Suomessa – ”Ei tapahdu muissa Pohjoismaissa”
  – Suomalaisia tutkijoita lähtee ulkomaille entistä enemmän. Yhä harvempi palaa takaisin.

  Tähän alasajoon ihmiset sitten reagoivat, kohdistamalla järkyttävää vihapuhetta turvapaikanhakijoihin, heidän puolustajiinsa sekä rodullistettuihin suomalaisiin.

 4. Pertti Jussila

  Virkavastuuhan on ollut pitkän aikaa pelkkää sanahelinää. Se muistuttaa olemassaolostaan vasta sitten, jos joku kuolee virheellisen päätöksen seurauksena ja silloinkin se pyritään ohittamaan olankohautuksella tyyliin ”tämmöistä tämä nyt vain on”.

 5. Ville Timari

  Samankaltaista toimintaa on myös työeläkeyhtiöillä, kun pitäisi tehdä lainmukaisia päätöksiä työkyvyttömyyseläkkeistä tai kuntoutustuista. Työeläkeyhtiöt julistavat julkisuudessa noudattavansa hyvää hallintotapaa (kuten valtion virastot), mutta käytännössä päätöksiä huiskitaan menemään vasemmalla kädellä jopa ilman lain edellyttämiä selkeitä perusteluja ja siten kuormitetaan muutoksenhakulautakuntia ja oikeusasteita. Tosin työkyvyttömien ollessa kyseessä, kaikki heistä eivät jaksa tai pysty hakemaan oikeutta itse ja kaikilla heistä ei ole saatavilla apua, tai tietoa siitä, miten voisi saada apua tilanteeseensa.

  Aika monta asiaa liittyen huono-osaisempien ihmisten toimeentuloon ja selviytymiseen on Suomessa rikki. Mitenkäs ne saataisiin korjattua?

 6. Heli Heikkinen

  ”Myös muilla perusteilla palautettujen ja muutettujen hakemusten määrä on kasvanut.”
  http://yle.fi/uutiset/3-9564396

  Ikävä olla aina ikävissä asioissa oikeassa, mutta Migrin ja siis oikeasti hallituksen turvapaikkapolitiikan vääryydellisyys on ollut näkyvissä tuloksia läheltä seuraavalle jo pitkään. Järjenvastaiset, ristiriitaiset perustelut päätöksille eivät ole poikkeus vaan sääntö. Voisin tässä siteerata useita kielteisiä perusteluita – itse asiassa kaikkia näkemiäni ehkä yhtä lukuun ottamatta – jos mulla olisi asianomaisten lupa siihen. Siinä yhdessäkin vain hakija uskaltanut kertoa todellista tilannettaan ensimmäisessä turvapaikkahaastattelussa. Nyt on uusi hakemus todellisin perustein vireillä.

 7. Rintsu

  Ainakin Kela juhlii ennenaikaisesti.
  Minulla on kädessäni 11.4 tehty päätös jonka käsittelyssä on mennyt kymmenen arkipäivää. Kyseessä ei ole edes ensimmäinen hakemukseni joten pohjatietoni ja tilanteeni on jo valmiiksi tiedossa. Kaiken lisäksi hakemus on mahdollisimman ns. ”perus” sisältämättä mitään harkinnanvaraisuuksia ja kaikki liitteet toimitettuna.
  Siis mahdollisimman yksinkertaisen hakemuksen käsittelyssä on vielä tässä kuussa mennyt se kymmenen arkipäivää.

  Migri taas… jos 4% valitetuista päätöksistä tulee oikeudesta bumerangina takaisin se kertoo kaiken työn laadusta.. SE- väki tietysti hurraa jokaiselle kielteiselle päätökselle, mutta ei kannattaisi. Koska jos työn laatu on noin luokatonta niin yhtä hyvin voi kysyä, että onko niitä myönteisiäkään päätöksiä valmisteltu yhtään paremmin? Meinaan, että jos työn tekee arpakuutio jossa on yhdeksän ”ei”tä ja yksi kyllä niin ei se kylläkään aina osu kohdalleen.

  • Angie

   Niinpä. Juuri näiden se- ääliöiden omakin etu olisi se, että jokainen Migrin päätös tehdään yksilöllisesti ja huolella. Vaikka nää natsit toivoisi, että kaikki päätökset olis kielteisiä, niin ei kuitenkaan tapahdu. Vaikka Suomessa oli persujen ylsipuoluehallitus vallassa, niin siitä huolimatta joku aina sen turvapaikan saa.

 8. Arto Alila

  Hallinto-oikeuksien palauttamat perusteettomat turvapaikkapäätökset ovat aiheuttaneet persuissakin hammasten kiristystä. Nopeimmin tuosta masennuksesta on selvinnyt kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän on varma siitä, että jos noin suuri määrä hakemuksia on hylätty kiireen ja asiantuntemattomuuden takia, sama syy ei voi olla vaikuttamatta siihen, että myös myönteisissä päätöksissä täytyy olla ”kakkoslaatua”, ts. päätöksiä, joissa on tehty virhearvio.

  Niinpä Eerola on oitis – tarmokas maahanmuuton vastustaja kun on – vaatinut tänään ministeri Risikolle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että myös myönteiset päätökset on tutkittava uudelleen, ”koska yhdestäkään myönteisestä päätöksestä ei ole valitettu”.

  Ei tule Migrin väeltä työt loppuman.

  • Pirkko Ryyppö

   ”koska yhdestäkään myönteisestä päätöksestä ei ole valitettu”.” Ööö.. siis joku oikeasti haluaisi valittaa myönteisesti päätöksestä? Siis joku oikeasti ajattelee (?) että joku niin tekisi? No, sanotaanko että ainoastaan täysi typerys.

 9. Maanvainotut

  Minulla on tehty pitkäaikainen toimeentulotukipäätös, joten se osa rahasta on tullut tämän johdosta ajoissa, en pysty siis kommentoimaan itse perustoimeentulotukipäätöksen nopeutta tässä kuussa. Viimekuussa meni kuitenkin noin kolme viikkoa, ja päätös tuli parissa päivässä tämän jälkeen uhkaamalla tehdä valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle.

  Täytyy kuitenkin muistaa, että perustoimeentulotukeen kuuluu muitakin menoeriä, kuin se pelkkä toimeentulotuen perusosa ja mahdollisesti vuokra, jotka käsitellään perushakemuksen yhteydessä.

  Useasti hakukuukauden aikaisia perustoimeentulotuessa korvattavia laskuja, kuten taloussähkö ja mahdolliset julkisen terveydenhuollon kulut, eivät ole ehtineet vielä muodostua, joten niitä ei voi liittää mukaan jättäessä perustoimeentulotukihakemusta ajoissa suhteessa hakukuukauteen.

  KELA on jättänyt näitä laskuja käsittelemättä, käsitellyt ne pahasti myöhässä, tai käsitellyt vasta eduskunnan oikeusasiamiehelle valittamisesta uhkaamalla, jos lasku on toimitettu liitteenä erikseen mm. KELA:n sähköisen asioinnin palvelun kautta viestillä liitteineen perustoimeentulotuen osana käsiteltäväksi.

  Minulla kävi juuri näin, eli perustoimeentulotuki oli jo myönnetty HUHTIKUUKSI pitkällä päätöksellä, ja taloussähköä sekä hammaslääkärilaskua ei ollut ehtinyt muodostua myöntämisvaiheessa.

  Laskut saa tietenkin toimittaa vasta siinä vaiheessa kun ne muodostuvat, kunhan ne toimitetaan hakukuukauden aikana.

  No, toimitin mm. ym. HUHTIKUUN sähkölaskun hyvissä ajoin ennen k.o kuuta, ja kuinkas kävikään, lasku oli käsittelemättä vielä noin 3 viikkoa sen toimittamisesta. Sama hammaslääkärilaskun suhteen. Mitään viestiä kummastakaan ei ollut tullut, ja molemmat olivat jo erääntyneet ja myöhässä, vaikka ne oli toimitettu ajoissa, heti kun postitse saapuivat.

  Kun huomautin asiasta ja uhkasin eduskunnan oikeusasiamiehellä, menivät ne 2 päivässä yllättäen käsittelyyn ja maksettiin laskuttajalle. Aikaa meni noin 3 viikkoa laskun toimittamisesta. Mitenhän olisi käynyt jos en olisi valittanut KELA:lle asiasta ja vaatinut käsittelyä?

  Tämä tapahtui siis huhtikuun aikana, joten voidaan todeta, ettei huhtikuussa ainakaan erillisiä laskuliitteitä ole käsitelty kohtuullisessa ajassa, jos yli 3 viikkoa kestää valituksen kautta saada lasku käsitellyksi.

  Pointtina oli tässä lähinnä vain se, että KELA on mahdollisesti saattanut tavoitella perustoimeentulotukihakemusten lakisääteistä käsittelyaikaa, ei suinkaan palkkaamalla tarpeeksi lisää väkeä käsittelemään hakemuksia, vaan jättämällä käsittelemättä muita perustoimeentulotuen osa-alueita kokonaan, kuten juurikin nuo mainitsemani perustoimeentulotuen piiriin kuuluvat tietyt ns. ”pakolliset laskut”, kuten sähkö.

  Omalla nimelläni en halua kirjoittaa, koska työttömät ovat vainottuja tässä maassa.

  • Maanvainotut

   Ja täytyy tuohon aiempaani vielä lisätä vertailun vuoksi se, että omassa kunnassa vielä ennen 2017, jo myönnettyyn toimeentulotukeen jälkikäteen toimitetut laskuliitteet käsiteltiin monesti jopa ihan samana päivänä, kun ne toimitti. Keskimäärin 2-3 arkipäivässä. Niistä korvattiin ne ihan asianmukaisesti, jotka laissa toimeentulotuesta on määritelty toimeentulotuessa korvatuiksi. Koskaan jo myönnettyyn toimeentulotukeen myöhemmin toimitettujen laskujen käsittelyssä ei mennyt viikkokaupalla aikaa.

 10. Kirsti Kuusisto

  Olen kerran elämässäni ollut osoittamassa mieltä – Irakin sotaa vastaan. Sota, joka vaikutti nykyiseen pakolaistilanteeseen.
  Heti kun joku järjestää hallituksen eroa vaativan miekkarin niin lähden toisen kerran.

Kommentoi »

Comments are closed