Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sitkeä myytti

Kun myytti on kerran syntynyt, niin sehän ei suostu kuolemaan koskaan. Yksi sitkeimpiä näkemiäni myyttejä on taas tänään sosiaalisessa mediassa leviävä Ylen uutinen vuodelta 2009. Sen mukaan Suomi maksaa turvapaikanhakijoille EU-maista suurimmat kuukausittaiset tuet.  Jutun mukaan Suomesta turvapaikkaa hakeva kahden aikuisen ja kolmen 10-17-vuotiaan lapsen perhe saa kuukaudessa toimeentulotukea 1 277 euroa. Lisäksi perheen asuminen on ilmaista.

Yle julkaisi uuden jutun vuonna 2015, mutta jostain syystä se ei tunnu kiinnostavan. On mukavampi jakaa vanhaa klassikkoa, koska se sopii paremmin omaan ajatusmaailmaan.

Kuten uudessa jutussa sanotaan, niin paljon on muuttunut. Vuonna 2009 mikä tahansa tuloton perhe olisi saanut saman verran toimeentulotukea kuin esimerkiksi otettu turvapaikanhakijaperhe. Vuodesta 2011 lähtien turvapaikanhakijoille ei ole maksettu ollenkaan toimeentulotukea, vaan vastaanottorahaa. Se on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Siitä säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain 20 §:ssä tällä hetkellä näin:

Vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti on:

1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 312,23 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 91,52 euroa;

2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 263,78 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 75,36 euroa;

3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 199,18 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 59,21 euroa.

Summat löytyvät täältä, mutta laitetaan varmuuden vuoksi vielä kuva.

migri

Vanhan uutisen esimerkkiperhe eli kaksi aikuista ja kolme lasta saa vastaanottorahaa seuraavasti:

Jos vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita, niin yhdessä asuvan perheen vastaanottoraha on aikuisille 263,78 euroa ja jokaiselle lapselle 199,18 euroa eli yhteensä 1 125,10 euroa kuukaudessa. Jos keskus tarjoaa aterian, niin vastaanottoraha on 75,36 + 75,36 + 59,21 + 59,21+ 59,21 eli yhteensä 328,35 euroa.

Toimeentulotukilaskurin mukaan malliperheen toimeentulotuki nollatuloilla olisi 1780,80 euroa. Turvapaikanhakijaperhe saa siis  654,90 euroa vähemmän kuin mitä heidän toimeentulotukensa olisi. He eivät myöskään saa lapsilisiä eivätkä mitään muitakaan sosiaalietuuksia, sillä he eivät kuulu Suomen etuusjärjestestelmän piiriin.

Onhan joku tietysti tästäkin kateellinen. Sen olen oppinut, että kenelläkään ei voi mennä niin huonosti, etteikö joku olisi silti kateellinen.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (19)

 1. Rintsu

  ”Faktat. Niillä nyt voi perustella mitä tahansa.”
  (Homer Simpson)

 2. Keijo Kuusisto

  Voihan veljet jos jäisikin 328,35 euroa asumismenojen ja ruokakulujen jälkeen joka kuukausi.

  Terv: töissä käyvä, kolmen alaikäisen lapsen isä.

  • Saku Timonen

   Tuon esimerkkiperheen ruokakulut kattavat vain yhteisateriat vok:ssa. Kaikki välipalat, makeiset, kahvit, tupakat ja muut on ostettava tuolla rahalla.

 3. Juhani Laukko

  Työmarkkinatuki Suomen kansalaiselle työttömälle on netto 520/kk. Siitä on maksettava asuminen, ruoka, vaatteet, liikuminen, sairauskulut. Eihän se riitä mitenkään, joten joka kk on hänen kuittiensa kanssa näyryyttävästi kerjättävä fattasta. Eikä riitä sittenkään.

  • Saku Timonen

   Yksin vokissa asuva saa 312,23 euroa/kk. Sillä hänen on kustannettava kaikki muu paitsi asuminen. Hän saa siis vähemmän. Arvasin, että löytyy sellaisia, jokta kadehtivat jopa itseään köyhempiä.

   • Eeva-Liisa Haanpää

    Uskomatonta, mutta arvasit oikein!

   • Markku Janhonen

    Luuletko todella että suomessa monikin saa asumisen vaikka nyt tuolla noin 200€/kk joka tässä on erotuksena?

    • Saku Timonen

     Sitä varten on asumistuki.

    • PÄIVI

     Otetaan esimerkki: Stadilainen yksin asuva työmarkkinatukea saava. Asumiskulut vuokra 695,- yksiö

     Tmt=518,-käteen
     At=460,-
     Tt=276,-
     Yht tulot 1200,-
     Vuokra – 700,-
     Jää 500,-

     • PÄIVI

      Sori asumistuki 406,-

   • Tiina Laine

    Ja työmarkkinatuella ei kuulu kattaa koko asumista. Olethan oikeutettu asumistukeen. Sellaista ei Vokissa asuva saa, eikä saa päättää missä ja kenen kanssa asuu. Huonekaverina on kuka sattuu, sillä omaa huonetta ei ole.

 4. MrrKAT

  Vuosia vuosia sitten oli kyse lähinnä kantasuomalaisista mutta se retorisesti soveltunee myös tähän päivään. Silloin MTV:n aamujuontaja Lauri Karhuvaara kertoili jostain kaverista jota ärsytti köyhäin saamat tuet. Lauri siihen oli ehdottanut että : -No, olisitko valmis vaihtamaan osia?

 5. Leena

  Lämmin kiitos kun jaksoit taas korjata väärin ilmoitettu asiaa….voinko commentoifa englanniksi?

  • Saku Timonen

   Kyllä voit.

 6. Seppo Paakkinen

  Kyllä suomalainen on kateellinen ja kaiken lisäksi vielä valehtelee. Kyllä fatta teki ennen pitkiä päätöksiä kelan perusrahalla elävälle yksinasuvalle ja nyt kun kela on oppinut virheistään on myös kela alkanut tehdä pitkiä päätöksiä ttt:n
  asiakkaille ja yksinasuvan perusosa on huomattavasta suurempi kun pakolaisen
  saama avustus. Fatta ja kela maksaa myös reseptilääkkeet, silmälasit ja kohtuulliset asumiskulut – kyllä kannattaa taas olla kateellinen <3

  • Vote

   Mikä/Mitä on ’fatta’?

   • Saku Timonen

    Sosiaalivirasto.

 7. Marko

  Jossain keskustelussa perheenisä valittelee, että hänen perheellä on hyvä jos muutama satanen jää kaikkien menojen jälkeen käteen. Siis kaikkien menojen jälkeen, joita ovat asumis-, laina-, ruoka-, vaate-, harrastus- ja muiden menojen jälkeen. Jos perheenisä saa siis 2500 euroa kuussa nettopalkkaa, niin se on selvästi enemmän kuin 400 euroa. Jotain suhteellisuuden tajua peräänkuuluttaisin!

 8. Heini Peiponen

  Minun äidilläni, joka oli ”kävelevä kansanviisauksien tietosanakirja” oli tähän hyvä kommentti: ”Sellaistahan se on elomme täällä,
  köyhemmät hyppii köyhempien päällä!”
  Ihmiset eivät ota asioista selvää, vaan jos joku jossain on joskus jotain sanonut, niin siihen uskotaan.
  Kerran yksi tuttu nuori nainen kertoi mulle, että ”sossu maksaa pakolaisille ajokortit ja ostaa mersut”. Mä kysyin, että mistä semmoista tietoa oot saanut ja se sanoi, että lehdessä luki.
  Mä kysyin, missä lehdessä, niin se vastasi, että en minä tiiä, mä vaan kuulin, että jossain lehdessä luki niin.
  Tällaisilla perusteilla ihmiset muodostavat mielipiteitään turvapaikanhakijoista.
  Peräänkuulutan edelleen lukutaitoa! Vallankin nykyään on hyvin helppo saada googlettamalla tietoa melkein mistä asiasta tahansa, myös turvapaikanhakijoiden saamista tuista!

Kommentoi »

Comments are closed