Köyhyyttä ja hanurimusiikkia

Muistan vielä ajan, jolloin maan hallitukset olivat sodassa köyhyttä vastaan. Nykyinen hallitus on sodassa köyhiä vastaan. Köyhät ovat hallituksen mielestä laiskoja ja työtä vieroksuvia, joten heidät on saatava olemattomiin töihin tekemällä heidän elämänsä sietämättömäksi.

Hallituksen puoliväliriihen päätökset olivat juuri sitä, mitä tältä hallitukselta voi odottaa. Asumistuen indeksi muuttuu vuokraindeksistä elinkustannusindeksiksi ja asumistukeen tulee myös vuokrakatto, joka leikkaa asumistukea. Näin vuokrat kuulemma alenevat.

Hallitus siis oikeasti kehuu laskevansa vuokria alentamalla asumistukea eli sitä rahaa, jota tarvitaan vuokraan. Asumistuen määrästä päätettäessä on jo käytössä vuokrakatto eli enimmäisasumismenot, joiden ylittävältä osalta tuen saajat maksavat vuokransa kokonaisuudessaan itse. Ihan samanlaiset enimmäisasumismenot ovat käytössä myös toimeentulotukilaskemissa. Köyhimmät joutuvat jo nyt hakemaan täydentävää toimeentuotukea asumistuen ylittäviin vuokriin.

Hallituksen päätös tarkoittaa sitä, että asukas joutuu maksamaan itse entistä suuremman osan vuokrastaan. Vuokrat eivät alene, mutta kuntien maksaman täydentävän toimeentulotuen menot tulevat kasvamaan. Hallitukselle ei tullut mieleen estää vuokrien nousua säätämällä vuokrakatto, koska se vaarantaisi omistajien voitot.

Työttömien aktivontiin hallitus satsaa lisää 50 miljoonaa. Sen sijaan että hallitus olisi käyttänyt senkin rahan palkkatukeen, se päätti ostaa lisää kaiken maailman valmennus-, aktivointi- ja askartelukursseja. Näin kurssien leikinohjaajat työllistyvät, kurssien tarjoajat rikastuvat ja työttömyystilastot kaunistuvat, kun työttömät kirjataan hippaleikin ajaksi työllistämistoimenpiteessä oleviksi. Työttömyys johtuu palkanmaksuhaluttomuudesta, mutta hallitus katsoo tuttuun tapaansa paremmaksi kyykyttää työttömiä.

Työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei käy työttömänä ollessaan työssä. Tämä aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän on tehtävä kolmen kuukauden aikana yksi vähintään 18-tuntinen työviikko. Tunnit voi jakaa enintään neljän viikon ajalle. Työn tekemisen voi korvata myös olemalla kolmen kuukauden tarkastelujaksolla vähintään viisi päivää niin sanotuissa työllistymistä edistävissä palveluissa, eli esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Nämä ovat palkattomia töitä.

Jos työtön ei näin tee, niin hänen työttömyysetuuttaan leikataan 4,65 prosenttia. Työmarkkinatukeen se tarkoittaa 30 euron leikkausta, joka siis ei hallituksen mukaan ole leikkaus. Pitää vain olla aktiivinen, niin mitään ei leikata. Pitää mennä töihin.

Köyhiltä siis leikataan, mutta onneksi ei sentään rikkailta. Yritystukiin ei tietenkään kajota.

Kulttuurista keskusteltiin jo eilen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo ihmetteli, että kuka penteleen tollo oli mennyt hyväksymään juhlarahan aiheeksi punaisten teloituksen. Nopeasti selvisi, että se tollo oli hän itse, mutta ei se vauhtia hidastanut. Nyt ministerisalkkuja jaetaan ja kulttuuri- ja liikuntaministeriksi tulee perussuomalainen.

Vuoden 2011 eduskuntavaalikampanjassa perussuomalaiset vaativat tuen poistamista nykytaiteelta ja keskittymistä kansallista idenditeettä vahvistavaan taiteeseen. Joissain yhteyksissä muistelen Timo Soinin kehuneen kesällä laiturinnokassa kuunneltavaa haitarimusiikkia, joten sitä lienee tulossa.

Koska kulttuuriministeri päättää myös poliittisille nuorisojärjestöille myönnettävistä avustuksista, niin ehkä perussuomalaiset nuoret saavat lisää rahaa vaikkapa kirkon portailla vaipoissa konttaamisen kaltaiselle performanssitaiteelle. Siinä yhdistyy mukavasti kulttuuri ja poliittisen nuorisojärjestön tukeminen.

Meinasin linkittää tähän Severi Suhosta, mutta antaa olla. Laitan vain kuvan.

20110126-1704_jpeg_IMG_2010_00210799

 

EDIT 26.4.2017 klo 11.15: Lisätty aktiivimallia selittävät kaksi kappaletta.

 

Kommentit (36)
 1. Parviainen Juha-Pekka
  26.4.2017, 10:51

  toimeentulotuen puolella taitaa olla se ikävä piirre, että sitä ei makseta jos on omaisuutta!

 2. Maija Pietilä
  26.4.2017, 10:54

  Ensin kiellettiin työttömien lapsilta päivähoito, nyt vähennetään työttömiltä päiväraha, ellei hän tee pieniä keikkoja tai osallistu viiden päivän puuhailuun. Näyttää taas loukulta vai järjestyykö päivähoito nopeasti kun tarve tulee.
  Toivottavasti työttömien yhdistykset ja muuta järjestöt saavat järjestää näitä työllistämispalveluita, ellei homma mene aivan hulluksi.

  1. Irina Niemelä
   26.4.2017, 12:25

   Meidän kuopus oli täyspäivähoidossa opiskelujeni ajan (omaehtoinen, työttömyyspäivärahalla + 9€/pv) ja kun opinnot päättyivät niin sanottiin että päivähoito-oikeutta on noin kahdeksi toimintapäiväksi. Koululla oli kuitenkin vielä valmistumisen jälkeen parina päivänä tapahtumaa jonne piti osallistua. Jouduin sitten ottamaan lapsen mukaan kun ei voinut lasta tuoda päiväkotiin vaikka viikkoja aiemmin asiasta kysyin! Sama hammaslääkärin kanssa. Aikoja saa tosi huonosti ja se ensimmäinen aika kahden kuukauden päässä oleva aika oli otettava. Taas kysyin kuukautta aiemmin että voisiko viikolla x olevan maanantaipäivän vaihtaa keskiviikkopäivään, niin ei… entä jos tarttis mennä ke, to tai pe työhaastatteluun? Ei taitaisi silloinkaan onnistua kun lapsella on vain ma ja ti sovittu hoitopäivät. Mihin on hävinnyt jousto?

   1. "Aina Marina"
    26.4.2017, 20:00

    Luulenpa, että päiväkodit pyörivät jo ”nerokkaasti” kaiken aikaa sillä maksimilapsimäärällä, joka on tarkoitettu vain väliaikaisia ja lyhytkestoisia poikkeuksia varten, joten sitä paikkaa ei todellakaan löydy edes heille, joilla on kuitenkin jo jonkilainen paikka (se paripäiväinen). Jos työtä, ”työtä” tai hippakurssia sitten ilmaantuu, voikin lapsia joutua viemään sinne, mistä paikka kokopäiväiselle löytyy. Siinä sitä sitten ollaankin, jos lapsia on useampi kuin yksi ja heitä sijoitellaan vaikkapa eripuolille pääkaupunkiseutua, eikä taloudessa ole autoa. Voi se olla autollakin haastavaa aamuruuhkissa, jos päiväkoteihin on matkaa, niihin voi lapsen viedä aikaisintaan klo 7 ja vanhemman on oltava jossakin viimeistään klo 8. Puhumattakaan siitä, miten tämä riepottelu vieraisiin paikkoihin ja vieraiden ihmisten hoitoon/keskelle saattaa lapsiin vaikuttaa. Kaikenkaikkiaan omasta lapsuudestani kumpuava sana ”tarha” kuvannee päivähoitoamme paremmin.

Kommentointi suljettu.