Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hämärärekisterin paluu

Kun muu Eurooppa pohtii miten veronkiertäjät saataisiin kuriin, niin Suomen hallitus haluaa tehdä heidän elämästään helpompaa. Eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi hallintarekisterilain täsmälleen samanlaisena kuin se on jo kaksi kertaa hylätty. Kaikki porsaanreiät jäivät lakiin, ja tuttuja ovat myös perustelut, joiden mukaan EU muka vaatii Suomea hyväksymään lain.

Ei vaadi, sillä EU:ssakaan ei mikään ole muuttunut. Suomella on edelleen komission antama erityislupa säilyttää oma lainsäädäntö. Muistanette myös Stubbin matematiikan, kun hän väitti, että 90 % asiantuntijoista on hallintarekisterin kannalla. Tosiasiassa sitä kannatti vain 10 %.

Muistatte varmaan myös Timon Soinin marraskuussa 2015 – siis tämän hallituskauden aikana – kirjoittaneen, että hallintarekisterin kaltaiset huonot uudistukset kannattaa jättää tekemättä.  Vain muutama päivä myöhemmin hän kirjoitti, että hallintarekisteriä ei viedä eteenpäin. : ”Päätös on oikea ja vastaa Perussuomalaisten linjaa.  Tämä on ollut johdonmukainen kantamme jo viime eduskuntakaudella.”

Nyt sitten kuitenkin takki kääntyi ja hallintarekisteri etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Kiire on kova, koska sosiaali- ja terveydenhuoltoa ollaan yksityistämässä ja sijoittajien on saatava rahat piiloon verottajalta. Samaan aikaan kun hallitus on rakentamassa leveää veronkiertokaistaa rikkaille, niin verottaja näpertelee urheiluseurojen talkootyön kanssa. Luin äsken uutisen, jonka mukaan verottaja aikoo tarttua tiukalla kädellä siihen, että urheiluseurojen talkoisiin osallistuneiden vanhempien lapset saattavat saada alennusta treenimaksuihin.

Mitenkäs se menikään? Ai niin:

Nyt jäädään odottelemaan uusimman kaupan vastapalvelusta. Vai myytiinkö periaate pelkällä kielikokeilulla ja kulttuuriministerin salkulla?

Kommentit (28)

 1. Tumppi

  Niinhän se, että eivät myy. Vaihtokaupoista ei Timppura mitään maininnutkaan. Ja olivatpa omasta naamakirjasivustaan jättäneet tuon hämärärekisterin pois. Muistivat mainita sen kielikokeilun jonka olivat luvanneet vai olikos se niin, että kun eivät saaneet kokonaan ruotsin kielen opiskelua pois niin tyytyivät kokeiluun (taisi siinä olla se kaupan kohde). Takki kääntynyt niin monta kertaa, että lienee jo koko kolttu hukassa…

 2. Erkki Posti

  Ei tarvitse myydä persettä, kun voi maksaa kansan rahoilla. Sitä kyllä riittää kaikille veronkiertäjill. Ja säätiöhän saa aina omansa, vaikka opiskelijat kuolisivat nälkään.

 3. AikaMies

  Enhän minäkään vakavissani tilastoihin ja gallupeihin usko, mutta kuitenkin…
  Hakusanoilla ”urheiluseura ja verot” kaikkitietävä kuukkeli antaa yli 700 osumaa.
  Eläkeläinen+veronkierto haku tärppää n. 8 500 kertaa.
  Hallintarekisteri+veronkierto antaa reilut 22 000 osumaa.
  Perussuomalaiset+veronkierto antaa reilut 53 000 osumaa.
  Käänteistä järjestystä käyttäen verottaja siis iskee järjestyksessä Urheiluseura, eläkeläinen, hallintarekisteri, perussuomalainen.
  Vertailun vuoksi: Keskusta+veronkierto antaa vain 47 500 osumaa ilman maataloustuki-osuutta 😉

  Lainsäätäjän (ja verottajan) voisi epäillä lukeneen esimerkiksi : https://www.kauppalehti.fi/uutiset/finnwatch-laaja-veronkierto-suomessa-helppoa/Eh2Wwbdq

 4. HTK

  Perussuomalaiset suostuvat kaikkeen siihen, mitä Sipilä ja kokoomus heiltä vaativat. He myyvät ”kuin Eesau esikoisoikeutensa hernerokasta”.

  Perussuomalaiset on hallituksessa pelkkä takiaispuolue, joka ei millään olennaisella tavalla aja unohdetun kansan etuja, vaan kääntää huomion toissijaisiin sijaiskohteisiin: maahanmuuttajiin ja ruotsinkielisiin. Perussuomalaisten ”saavutukset” hallituksessa eivät ole mitenkään koituneet heitä äänestäneiden hyväksi, vaan päinvastoin haitoiksi. Tuskin millään muulla niin suuren kansanedustajamäärän saaneella puolueella on koskaan ollut niin vähäpätöiset ja näennäiset ”saavutukset” hallituksessa olosta.

  Timo Soinin täytyy pitää perussuomalaiset hallituksessa, maksoi mitä maksoi, aina seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Muussa tapauksessa ulkoministeri Soini ei saa luvattua palkintovirkaansa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Soini on ainoa puoluejohtaja joka on ”luonut” puolueensa 4 hengen saunaporukasta nykyiseen kokoonsa. Hän on ollut taitava ja ahkera organisaattori. Timo Soini ei tule enää asettumaan ehdokkaaksi missään valtiollisissa vaaleissa, vaan hänet sijoitetaan suurlähettilääksi johonkin hengenheimolaisensa johtamaan maahan. Hänen vetäydyttyään eduskunnasta myöskin hänen puolueensa tulee kuihtumaan.

  Ahkerana kentän kiertäjänä Timo Soini on onnistunut saaden puolueen palveleman hänen omia henkilökohtaisia tarpeitaan. Politiikan sisältö ja tulokset näyttävät olevan hänelle toissijaisia.

  Sampo Terho sijoitettiin Eurooppa-ministeriksi, jotta hän voisi harjoitella siirrettäväksi ulkoministeriksi Timo Soinin luopuessa sopivan tilaisuuden tullen. Jos Jussi Halla-aho valitaan persujen puheenjohtajaksi, niin hän tulee puolestaan siirtymään hallitukseen Sampo Terhon vapauttamalle paikalle. Uhkauksistaan huolimatta kokoomus ja kepu eivät lähde hallituksesta, vaikka äärinationalisti Jussi Halla-aho valittaisiin persujen puheenjohtajaksi. Joka tapauksessa nämä puolueet tarvitsevat perussuomalaiset panttivangikseen. Sillä tavalla he saavat persujen kannatuksen laskemaan.

  Kamppailu Soinin jättämästä ”poliittisesta perinnöstä” tullaan käymään sekä puolueen rippeiden sisällä että muiden puolueiden houkutellessa persujen pettämiä hyväuskoisia äänestäjiä. Merkittävä osa Soinin pettämistä äänestäjistä tullee siirtymään vasemmisto-opposition sijasta ”nukkuvien puolueeseen”, mikä myös palvelee kepua ja kokoomusta.

 5. jusa

  Hyviä uutisia! Syvä huolestuminen veronkierron helpottamisesta on täysin turhaa. Jos joku kuvittelee, että hallintarekisteri muuttaisi jotain oleellisesti veronkierron osalta, niin ei todennäköisesti myös ymmärrä asiasta mitään.

  Kuka tahansa sijoittaja voi nytkin ostaa osakkeita vaikka Lontoon, Frankfurtin tai New Yorkin pörssistä. Ja hallintarekisteriin ne nytkin päätyy. Eli jos joku on halunut ”piilottaa rahansa verottajalta”, niin sen on voinut tehdä jo. Ei siinä tarvitse odotella mitään lakimuutoksia hallintarekisterin osalta. Ihan vaan tiedoksi, että vaikka sieltä Frankfurtin pörssistä maksetuille osingoille tulee jopa kovempi verotus kuin Helsingin pörssistä maksetuille osingoille. Siinä kun ensin iskee Saksan verottaja ja sen perään Suomen verokarhu. Että aika onneton piilo verottajalta.

  Eikä tarvitse mennä edes merta edemmäs kalaan, sillä rahansa voi sijoittaa vaikka kotimaisiin osakerahastoihin. Ihan yhtä lailla varat on ”piilossa verottajalta” sielläkin. Samoin voi sijoittaa sijoitusvakuutukseen tai eläkevakuutukseen. Sielläkin on rahat ”piilossa verottajalta” eikä rahastojen vaihtojen yhteydessä tarvitse maksaa veroa kertyneistöä voitoistakaan. Vero maksetaan vasta kun vakuutuksesta nostetaan voittoja ulos.

  Siispä: jos joku haluaa ”piilottaa rahaa”, niin siihen löytyy keinoja vaikka kuinka. Käteisen voi haudata vaikka kukkapenkkiin. Hallintarekisteriä ei todellakaan tarvita sen takia, että jonkun tarvitsisi piilotella rahojaan. Joka muuta väittää, valehtelee tai yrittää vääristää totuutta parhansa mukaan. Totuuden vääristely on kyllä onnistunut ihan loistavasti, koska suuren yleisön korviin hallintarekisteriä on lanseerattu juuri veronkierron suurena lobbauksena. Onnistuttiin jopa sumuttamaan kansaa niin, että herkkäuskoisimmat kuvitteli valtiovarainministerin yrittävän rakentaa veronkiertosysteemiä.

  Hallintarekisteri ei ole huono asia sen takia, että se mahdollistaa veronkierron, koska sitä se ei tee. Rekisterin pahin ongelma on se, että suuri valtiomahti, roskalehdistö, ei enää pääsisi yhtä vapaasti tutkimaan ihmisten suomalaisia osakeomistuksia kuin mitä se nyt tekee. Selvänä esimerkkinä tästä on jokavuotiset verokalenterirevittelyt mediassa. Niiltä revittelyiltä on voinut välttyä tähän mennessä ihan vaan sillä, että ostaa ulkomaisia osakkeita, kun niitä ei roskajournalistit pääsekään näkemään. Jos hallintarekisteri vihdoinkin saataisiin käyttöön myös suomalaisten osakkeiden osalta, niin silloin mediakohua vihaavat sijoittajat voisivat rauhassa ostaa suomalaisia osakkeita ulkomaalaisten sijaan. Raha pysyisi silloin kotimaassa. Mutta sehän se vasta kamalaa olisi.

  • ”Aina Marina”

   Mahtaisiko se mahdoton hoppu johtua siitä, ettei nyt nähdä kuinka Sotesopan keittäjät ja yritystuista päättäneet henkilöt ovat onnistuneet hankkimaan juurikin niitä voittajaosakkeita juuri oikeaan aikaan… Eipä tule kiusallista esteellisyysjälkipyykkiä, vaikka koko hallitus sukuineen satsaisi samaan varmaan lähtöön.

   • jusa

    Montako sellaista yritystä löytyy Helsingin pörssistä, jotka voisi edes teoriassa olla Sotesopan voittajia?

    ”Hallitus sukuineen satsaisi samaan varmaan lähtöön…” Hyvä heitto 😉 Tästähän tulee mieleen yksi nimeltä mainitsematon naisministeri, jonka perheellä oli Talvivaaran osakkeita. Siinäpä olikin varma voittaja. 🙂 Se on yllättävän helppoa tämä sijoittaminen teoriassa, ainakin sellaisen silmissä, joka ei ole itse laittanut omia rahojaan likoon. On helppo kuvitella kaikenlaisia.

    Käytännössä Sotelle voi lähteä käyntiin ihan yhtä hienosti kuin mitä nykyinen fiasko Kelassa. Kuinka paljon olisit itse valmis laittamaan rahallista panosta moisen virityksen puolesta? Varsinkin, jos olisit 4 vuoden pätkätyöläinen, jolla ei ole mitään takeita palkkatulojen suuruudesta enää seuraavien vaalien jälkeen? Ja ministerin salkku voi lähteä kiertoon milloin vaan, siinä ei tarvita edes vaaleja.

    Terveydenhoitoalaan voi sijoittaa vallan mainiosti rahaston kautta, jolloin sun suoraa osakeomistusta ei näe mistään. Samalla myös yritysriski minimoituu yksittäisten yritysten osalta, kun rahastossa ei yhden yrityksen painoarvo ole suuri. Jos sote on sijoittamisen kannalta enemmän mahdollisuus kuin riski, niin siihen voi osallistua ihan ilman hallintarekisteriuudistuksiakin. Sen motiivit on ihan muualla. Kun maasta on saatu muitakin monopoleja purettua, niin en ymmärrä, miksi EuroClearin monopoli olisi niin pyhä ettei siihen saa koskea?

    • ”Aina Marina”

     Köyhä mökin akka niiaa jusalle kiitokseksi vastauksesta ja salaa googlettaa EuroClearin 😉

     • jusa

      Eräässä toisessa keskustelussa joku sanoikin sen aika nasevasti:
      ”… miten ihmeessä voi joku kannattaa monopolin
      asemassa olevaa belgialaista yhtiötä lypsämässä
      suomalaista osakesäästäjää. ”

      Ja toinen jatkoi siihen perään:
      ” Sen hiukan ymmärtäisi jos olisi kyse viranomaisesta, tai
      edes suomalaisesta yhtiöstä, mutta kun ei kummastakaan,
      vaan ulkomaisesta pankkikonsernista jolla on ollut
      historiallisista syistä lakiperustainen monopoliasema. ”

      No, jos itse olisin tuollaisessa firmassa, niin en tietenkään haluaisi luopua tuottavasta lypsylehmästä. Tuskin kuitenkaan kehtaisin laittaa liikkeelle ilkeämielsiä huhuja veronkierrosta ja omaisuuden piilottamisesta. Ei kai sellaisiin edes kukaan täysijärkinen uskoisikaan.

  • Mauri Pulkkinen

   Käytävässä keskustelussa on kyse suomalaisten sijoittajien Suomeen tekemien sijoitusten hallintarekisteristä. Verotussäännökset ovat moniulotteisia ja tilannetta sotkee vielä Suomen tekemät erilaiset verosopimukset eri valtioiden kanssa.

   Lähdeveroa voidaan periä osinkotuloista, mutta jos hallintarekisteri ei ole avoin nykyiseen tapaan, Suomessa saadut myyntivoitot saattavat jäädä verottajan ulottumattomiin.

   Ihminen ei ole muulloin niin kekseliäs kuin vältellessään verojen maksua = jättämällä oman osuutensa muiden maksettavaksi. Suoranaisia taloudellisia tyhmyyksiäkin saatetaan sen perusteella tehdä.

   Isoimpien sijoittajien on jo nyt ollut mahdollista toimia hallintarekisterin suojissa ulkomaille rekisteröidyn holding-yhtiön kautta aktiivista verosuunnittelua käyttäen optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Pikku sijoittajille kulut ovat liian suuret hyötyihin nähden.

   Pyrkimys verovälttelyn ehkäisemiseen on johtamassa maailmalla hallintarekisterien avoimuuden ja läpinäkyvyyden sekä tietojen vaihdon lisäämiseen maiden ja pankkien välillä. Verovälttely ja verokilpailu ovat merkinneet valtaisia summia valtioiden toimintojen rahoituspohjassa.

   Ei hallintarekisteri ole peikko, jos se rakennetaan läpinäkyväksi. EuroClear ei ainakaan minulle pikku sijoittajana ole merkinnyt juuri mitään kustannusmielessä. Kulut ovat olleet varsin pienet eikä niillä ole ollut käytännön merkitystä.

   Jotkut monopolit on nähty tarpeellisena mm. Veikkaus. Monopolien purku pelkästään purkamisen vuoksi vaatii sokeaa uskoa markkinatalouden luonnonvoimien kaltaiseen toimintaan ja uskoa ihmisen hyvyyteen ja altruismiin.

   Kun ihminen on raadollinen ja ahne olento, yhteiskunnan on tarpeen suitsia yleiseksi ja yhteiseksi hyväksi talouden menettelytapoja ja pelisääntöjä. Erityisen hyvä esimerkki laajasta säätelystä on USA jopa naurettavuuksiin asti, vaikka sitä pidetään markkinatalouden mallimaana.

   • jusa

    ”… keskustelussa on kyse suomalaisten sijoittajien
    Suomeen tekemien sijoitusten hallintarekisteristä.”

    Juuri näin. Sijoittaminen onkin Suomessa sen verran suuri synti, että se kai pitäisi kitkeä pois kokonaan. Vielä suurempi synti on sijoittaa suomalaisiin yrityksiin. Sehän voisi luoda tänne vielä työpaikkojakin. Siksi kannattaa unohtaa hallintarekisteriuudistus kokonaan. On näköjään parempi, että varat sijoitetaan ulkomaille, niin ettei niistä päästä Suomessa hyötymään vahingossakaan. Sitten on kaikki tyytyväisiä. Viimeinen sammuttaa valot.

    • Mauri Pulkkinen

     Eipä hallintarekisteri muutu yhtään autuaammaksi tahallaan väärin ymmärtämällä ja vetämällä johtopäätöksen, että sitten voidaan kaikki lyödä läskiksi, kun ”nillitetään” hallintarekisteristä..

     Itse olen ostanut ja myynyt suomalaisten firmojen osakkeita ja nostanut vähäisiä osinkoja, jotta voisi ostaa sen verran pehmeää leipää, että eläkeläisen hampailla pystyy sitä syömään. Treidaamista olen vähentänyt, koska vaatimaton tavoite on saavutettu. Syntyneet voitot ja tappiot sekä osingot ovat menneet pankilta verottajan tietoon. Joka sentistä olen maksanut verot. Efektiivinen vero on ollut kohtuullinen, kulut kokonaisuuteen nähden pienet, kun itse olen tehnyt kauppaa joutessani. Minun kohdalleni ei ole osunut merkittäviä anteja, joista firmalle olisi tullut tuoretta rahaa. Olen siis ollut mukana nollasummapelissä.

     EU:n alueella ja globaalisti haasteena on aggressiivinen verovälttely ja valtioiden välinen osin epäterveeksi muuttunut verokilpailu. Siihen ollaan hakemassa korjausta avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä pakollista tietojen vaihtoa lisäämällä. Paine hallintarekisterien avoimuuden lisäämiseksi on kasvamassa eikä yleiseen tavoitteen asetteluun istu hallintarekisteröinti, jos siinä ei toteudu läpinäkyvyyden tavoitteet. En rutise yhtään, jos hallintarekisteri täyttää läpinäkyvyysvaatimukset ja selvittelykeskus voi olla mikä tahansa, jos se täyttää viranomaisten ja asiakkaiden vaatimukset luotettavasti ja varmasti.

     • jusa

      ”Eipä hallintarekisteri muutu yhtään autuaammaksi tahallaan väärin ymmärtämällä..”

      Myönnän kyllä, että tehostin asiaani pienellä kärjistyksellä. 😉 Oliko se asiattomasti tehty? Väärinymmärtämisellähän nämä rekisterin vastustajatkin ratsastaa! Joko tahallisesti tai tahattomasti ymmärretään väärin koko rekisterikuvio ja aletaan vaahdota veronkierrosta tai omaisuuden piilottamisesta.

      ”… ja vetämällä johtopäätöksen, että sitten voidaan kaikki lyödä läskiksi, … ”

      Nämä vastustajat taas vetää johtopäätöksen, että rekisteri tarvitaan veronkierron tai salailun takia. Ei todellakaan tarvita. Esim. jos sijottajalla on kapitalisaatiosopimus, niin sen sisässä olevat osakkeet on vakuutusyhtiön/pankin omistuksessa, joten silloin omistajana näkyy Nordea tms. Tämä on täysin laillinen tapa ”piilottaa” omistuksia, joten hallintarekisteriä ei siihen enää tarvita.

      Tämä julkisuusasia on muutenkin aika omituinen. Jos omistan yhden Elisan osakkeen, niin sen kyllä pitää olla julkista tietoa. Mutta jos joku voittaa lotossa 87 miljoonaa euroa, niin voittajan nimi ei olekaan julkista tietoa. Onko siinäkin kyse ”miljoonien piilottamisesta”?

 6. Pertti

  Näin pitkä ja perusteltu viesti. Oli siinä vähän huumoriakin. Onko oikesti Jusa nyt niin, että ne 90% verottaja, tulli ja mitä niitä nyt oli, ovat väärässä. No jos ei nyt väärässä, niin hirveitä hössöttäjiä.

  Kiitos Jusa hyvä, että kirjoitit. Kai joku siellä tullissakin lukee tämän ja näkevät rekisterin oikeassa valossa. Tulkoon kirkkaus, ollaan uskossa vahvoja, siitähän tässä on kyse. Suomi nousuun!

 7. Raija

  Tarkoitus onkin tällä ”uudella lailla” pitää kaikkien politikkojen ja tarpeeksi varakkaiden ”salaiset kansiot” turvassa verottajalta.

  • jusa

   ’ ’ Tarkoitus onkin tällä ”uudella lailla” pitää kaikkien politikkojen ja
   tarpeeksi varakkaiden ”salaiset kansiot” turvassa verottajalta.’ ’

   Jos osaat perustella väitettäsi, niin kuuntelen mielellään perustelusi. Pelkkä ”kaikki rikkaat on ketkuja” ei riitä perusteluksi.

   Ensinnäkin, näiden ”kaikkien poliitikkojen” varallisuus on niin auttamattoman onnetonta, että niillä ei ole mitään piilotettavaa. Tämä on toistunut vaalikaudesta toiseen. Poikkeuksia sääntöön ovat Sipilä ja E.Lehti, mutta lopuilla ei ole juuri mitään (sijoitus)omaisuutta, suurimmat rahasummat näillä näyttää olevan kiinniasuntolainoissa. Yksi selitys on tietysti se, että sijoitusomaisuutta kyllä on olemassa, mutta se on piilotettu. En itse usko tähän useammastakaan syystä, mutta vaikka se pitäisi paikkansa, niin mihin sitä uutta ”hämärärekisteriä” sitten enää tarvittaisiin?!?

   Toiseksi, mainittuja ”tarpeeksi varakkaita” löytyy Suomesta kyllä jonkin verran, mutta heillä ei ole lainsäädäntövaltaa. Lisäksi he voivat nytkin sijoittaa rahansa täysin lailliseen sijoituskuoreen, hankkia ulkomaisia osakkeita, tai sijoittaa esim. rahastoihin tai vaikka ETF-tuotteisiin rapakon takaa , jolloin keltaisen median haaskat jää nuolemaan näppejään. Ei siihen mitään hallintarekisteriä tarvita. Kysymys hallintarekisteristä on tärkeä aivan muista syistä. Kyllä pankit ja rahoituslaitokset antaa verottajalle ja viranomaisille riittävästi tietoja ihan jo oman etunsa vuoksi.

   • stunned

    Kysymys hallintarekisteristä on tärkeä aivan muista syistä.

    Samaa mieltä, mutta muista syistä kuin sinä ehkä ajattelet. Hallintarekisteri on hyvä esimerkki siitä, kuinka hallituksen sana ei merkitse mitään. Ajalle ominaista puhua äänestäjille sontaa rangaistuksetta.

    Tämän hallituksen aikana ei pitänyt enää ottaa asiaa pöydälle. Stubbin ”90” taisi olla viritetty ansa, ja miehen poistuminen näyttämöltä vapautti hallituksen kaikesta vastuusta.

    ”Seteliselkärankaisia”, sanoisi joku.

 8. Rosa Warski

  Hallintarekisterihän alkaa olla kuin Guggenheim, joka nousee haudastaan yhä uudelleen ja uudelleen.

  • Arto Alila

   Niin tekee, takuuvarmasti.

   Kun Vapaavuori tulee kalifiksi Helsinkiin, niin hups! – Gugenheim otetaan ”uuteen” käsittelyyn. Siihenhän Vapaavuori on viitannutkin.

 9. Tomi Näränen

  Kielikokeilu on täysi susi. Jätetty puolitiehen. Jos oikein olen ymmärtänyt, 2200 lasta saa jättää peruskoulussa opiskelematta toista kotimaista, mutta jos heillä on myöhemmin halua virkamieheksi, täytyy edelleen suorittaa se virkamiesruotsi. Käytännössä heidät näin ajetaan vielä hankalampaan tilanteeseen: mitä vanhempana aloittaa vieraan kielen opiskelut, sitä hankalampaa se on.
  Toimiva ratkaisu olisi ollut tehdä näille kokeiluun osallistuville vapautus virkamiesruotsista.

  • Arto Alila

   Oikein olet ymmärtänyt.

   Toki kielikokeilussa, tässä persujen ”elinehdossa”, on sellainen pieni ehto, että kunkin kunnan pitää erityisesti anoa lupaa kielikokeiluun. Arvuuttelematta, miten laajaa kansakunnan kiinnostus loppupeleissä on, saattaa käydä niinkin, että juuri tuosta syystä kokeilu kärsii inflaation, persujen kuntaedustus valtuustoissa kun kärsi sekin melkoisen romahduksen. Toisaalta, moni persu pitää kielikokeilua ihan hulabaloona, tärkeimpiäkin asioita olisi.

 10. Ei vain ”virkamieheksi”

  Jos joku 2200 haluaa virkamieheksi, tai lääkäriksi tai diplomi-insinööriksi tai peruskoulun opettajaksi tai ekonomiksi tai mihin tahansa ammattiin, johon yliopistosta valmistutaan, heillä on edessään melkoinen kasa ruotsin opintoja, alkeista lähtien tietysti.

 11. töytön

  Vähiten korruptoitunut maa..☺

  • tieto on valtaa

   Niinpä. Ei tätä demokratian loppumatonta alasajoa enää tahdo jaksaa katsella. Pitääkö mm persut näissä takinkääntövallanhuumapippaloissaan äänestäjiä aivan tyhminä sekä muistinsa menettäneinä. Nyt tarvittaisiin kipeästi laajojen piirien jonkinlaista demokratia-kansanliikettä tavallisia ihmisiä – työllisiä tai työttömiä sekä lapsia, nuoria, tulevia sukupolvia, vanhuksia, terveitä ja sairaita kansalaisia – puolustamaan. Muuten nämä mahtirahan juoksupojat ottavat totaalisen niskalenkin kaikesta. Planeetastamme on tulossa, ellei ole jo tullut, pelkkä kosminen casino, josta saattaa panokset pian loppua.
   ps toimittajilla ja äänestäjillä tulisi olla avoin tieto kaikesta poliittisesta lobbauksesta, kaikesta vaalirahoituksesta, ministerien ja kansanedustajien sidonnaisuuksista ja omistuksista jne…

 12. Jyrki


  Samaan aikaan kun hallitus on rakentamassa leveää veronkiertokaistaa rikkaille, niin verottaja näpertelee urheiluseurojen talkootyön kanssa. Luin äsken uutisen, jonka mukaan verottaja aikoo tarttua tiukalla kädellä siihen, että urheiluseurojen talkoisiin osallistuneiden vanhempien lapset saattavat saada alennusta treenimaksuihin.

  Eihän tässä ole mitään ihmeellistä sehän on nyt linjaus, jossa köyhiltä otetaan mahdollisuuksia pois. Ja nyt vain kohteena köyhien kakarat, joilta pitää ottaa pienikin mahdollisuus harrastaa vähän halvemmin pois, onhan se väärin muita kohtaa ja vaarantaa tasa-arvoisen kohtelun. Rikkaampien kakaroiden vanhemmilla on taas mistä maksaa, joten mitään ongelmaa ei ole jos heidän kohdalta talkoilu urheiluseuroissa kielletään.

  Köyhät voisi siis mennä PALKKAtöihin tai saada kovempaa palkkaa. Ja se on oma vika jos ei saa kovempaa palkkaa, talkootöillä sitä ongelmaa ei ainakaan saa paikata.

  Sitä paitsi talkootyöt kuuluu 9e/pvä orjille tai se on heidän velvollisuus. Josta toki joku hyväntekijä kuntouttaja laskuttaa vaikka sitä urheiluseuraa, jonka paikkoja käydään 9e/pvä laittaa kuntoon. Ja kas näin kaikki näyttää oikein hyvältä…

  Tätä linjaustahan on noudatettu tiukasti muutenkin siellä ja täällä ei vaan lasten harrastuksissa.

 13. maxdollar

  Minä se olen ylpeä siitä mitä omistan. Jos et kehtaa sanoa omistavasi osakkeita yrityksestä, joka käyttää lapsityövoimaa jne. moraalittomia keinoja saadakseen maximituottoja, on hallintarekisterit sinua varten.
  Minä muuttaisin osakeyhtiölakia niin, että KAIKKI omistajat vastaavat yrityksen vastuista KOKO omaisuudellaan.

  • jusa

   ”Minä muuttaisin osakeyhtiölakia niin, että KAIKKI omistajat
   vastaavat yrityksen vastuista KOKO omaisuudellaan.”

   Johan on loistava idea. Kuka sen jälkeen uskaltaisi yrittää yhtään mitään? Tai edes omistaa? Tuolla saataisiin ajettua loputkin yritykset alas. Sen jälkeen ei olisi juuri enää työpaikkojakaan. Sitten oltaisiin kaikki itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka työllistää tasan itsensä. Onnellinen loppu. Kun ei ole yrityksiä, niin ei voida riistää voittoja duunarin selkänahastakaan. Duunarit saa työllistää itse itsensä. Jos joku erehtyy perustamaan yrityksen, ja vielä epäonnistumaan, niin rangaistus on hirmuinen.

   Eipä sillä, tuolla systeemillä maailma olisi takuulla oikeudenmukaisempi. Kun jokainen työllistäisi itsensä, niin ei voitaisi väittää että on siivelläeläjiä. Jokaisen olisi rakennettava oma leipäpuunsa. Pienituloisetkaan ei voisi syyllistää omasta pienituloisuudestaan edes saitaa työnantajaa, joka ei anna palkankorotuksia. Kaikki olisi itsestä kiinni.

 14. jusa

  Jos aihe kiinnostaa jotakuta oikeasti (eikä vain veronkiertokauhistelun liipaisijana), niin voi lukea aika mielenkiintoista keskustelua Kauppalehden keskustelupalstalta:
  https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?messageID=7368278
  Heti ekassa pidemmässä kirjoituksessa tulee täyslaidallinen faktaa, josta kuvio avautuu kohtalaisen selkeästi maallikollekin. Toinen vaihtoehto on tietysti unohtaa moiset ja moraalisesti närkästyneenä kauhistella omaisuuksien piilottamista ja veronkiertoa

Kommentoi »

Comments are closed