Kenen hallitus?
– Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana, silloinen valtiovarainministeri Stubb vakuutti joulukuussa 2015.
No siinä menikin jopa kolmisen kuukautta, kun hallintarekisteriä yritettiin seuraavan kerran ujuttaa Suomeen.
Kiva, että poliitikkojen puheisiin voi luottaa.
Ja hallintarekisteriä valmistellaan jälleen kerran ja samassa muodossa kuin aikaisemmin, ja edelleen tämän hallituskauden aikana.
Näin vastaa Iltalehden Tommi Parkkonen kolumnissaan otsikon kysymykseen. Puoliväliriihessä tuli selväksi, että hallituksen päätökset eivät toimi halutulla tavalla. Vuokranantajat sanovat suoraan, että asumistuelle asetettava katto ei hidasta vuokrien nousua. Tutkijat ovat sitä mieltä, että päätös voi siirtää köyhät omille asuinalueilleen. Asumistukea saavat pienituloiset odottavan kauhuissaan päätöksen vaikutuksia.
Halitus päätti olla leikkaamatta yritystukia. Tämä päätös ei miellytä edes Suomen Yrittäjiä. SY esitti esitti kehysriihen alla 556 miljoonan euron leikkauksia tehottomiin yritystukiin, mutta silti niitä ei leikattu. Perusteluna oli, että jokaiselle tuelle oli joku puolustaja.
Ainakaan köyhillä ei tässä riihessä ollut yhtään puolustajaa, sillä heiltä leikataan asumistukea. Työttömilläkään ei ollut puolustajaa, sillä heiltä leikataan työttömyysturvaa, jos he eivät tee töitä joko palkkaa vastaan tai palkatta. Tämä aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän on tehtävä kolmen kuukauden aikana yksi vähintään 18-tuntinen työviikko. Tunnit voi jakaa enintään neljän viikon ajalle. Työn tekemisen voi korvata myös olemalla kolmen kuukauden tarkastelujaksolla vähintään viisi päivää niin sanotuissa työllistymistä edistävissä palveluissa, eli esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Nämä ovat palkattomia töitä.
Sen sijaan hallintarekisterilaki nousee taas kerran haudasta, jonne se on peitelty jo kaksi kertaa. En tiedä millainen poliittinen lehmänkauppa on tehty, että on saatu perussuomalaiset tämän taakse. Tähän asti he ovat vastustaneet lakia kiivaasti.
Ja kiire on kova. Eduskunnan talousvaliokunta käsittelee hallintarekisterin sisältävää lakia tänään, ja voimaan se on tarkoitus saada jo kesällä. Hallituksen esitys on täsmälleen sama esitys, johon aikaisemmalla lausuntokierroksella suhtautuivat kriittisesti ja moittien jopa 90 prosenttia lausunnonantajista – muun muassa verottaja, poliisilaitos ja syyttäjälaitos, jotka pelkäsivät hallintarekisterin mahdollistavan osakesijoitusten piilottamisen viranomaisilta ja siten tukevan harmaata taloutta.
Hallituksen päätökset eivät miellytä kansalaisia, vuokranantajia eikä yrittäjiä. Sen sijaan pääomapiirejä miellyttää hallintarekisterilain runnominen läpi. Siinäpä vastaus siihen, kenen hallitus maatamme johtaa.
Kuva: Facebook/Veikka Lahtinen
Mahtaakohan tuon hallintarekisterin ruhjomisessa olla kysymys siitä, että ennen soten tuloa täytyy hoitaa salausasiat kuntoon, ettei kansalainen (tai verottaja) saa tietää, kenen liivintaskuun ne soterahat lopulta lipsahtavat?
Ja kiire on, että kansa ehtii unohtaa ennen seuraavia vaaleja, mitkä puolueet olivat näitä päätöksiä tekemässä!
Lieneekö yhteys tuon hallintarekisterihankkeen runnomisesta, kun uutisoitiin että Nordeakin saattaisi olla muuttamassa pääkonttoriaan Suomeen. Onhan täällä helpompi jemmata omistajuudet wanhaan malliin sitten.
Tuo hallintarekisteri on kuin vieteriukko konsanaan, vaikka kuinka sen löisi maihin niin aina se pongahtaa takaisin. Hirveä on halu päästä piilottamaan omaisuuttaan verottajan ulottumattomiin ja se tuon säädöksen idea on ihan selkeästi ja vaikka ihan kaikki siitä on tietoisia, niin läpi se runnotaan. Aikalailla röyhkeää.
Puoliväliriihi toi julki sen mikä tiedettiin, rikkaille porkkanat, köyhille keppi ja muruset.