Työtä tekevä työtön

Jos haluat saada täyden työttömyyskorvauksen, niin mene töihin.

Näin voi kiteyttää hallituksen puoliväliriihessä sopiman aktiivimallin. Hallitus sopi tiistaina, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei ei käy töissä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Epäselväksi jää vielä se, alennetaako tukea jatkuvasti niin kauan, että se loppuu kokonaan, vai jääkö alennus tuohon 4,65 prosenttiin pysyvästi.

Nyt on viimeinkin keksitty sellainen kummajainen kuin työssä käyvä työtön. Tai oikeastaan se on keksitty jo kauan sitten. Käytännössä työkokeilijat ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat olleet työssä käyviä työttömiä. Nyt keksintö on havaittu niin hyväksi, että sitä ruvetaan soveltamaan kaikkiin työttömiin.

Aamulehti antaa työttömille neuvoja aktiivimallissa toimimiseen. Ne ovat yhtä järjettömiä kuin itse mallikin, jonka käytännön toteuttamisesta kenelläkään ei vielä ole tietoa.

Ensimmäiseksi lehti neuvoo työtöntä hankkimaan työpaikan. Loistava idea, tätähän ei varmasti yksikään työtön ole koskaan tullut ajatelleeksi. Tähän asti työttömät ovat turhaan hakeneet olemattomia työpaikkoja päästäkseen irti työttömyydestä, mutta jatkossa heidän on saatava työpaikka pysyäkseen työttömänä ja saadakseen työttömyysetuutta.

Aktiivisuutensa voi osoittaa myös yritystoiminnalla. Tämän neuvon antajalla ei ole harmainta hajua TE-toimiston toimintatavoista. Jos työtön erehtyy vaikkapa vain vihjaisemaan yritystoiminnan aloittamisen harkitsemisesta, niin hänet määritellän yrittäjäksi, jolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Lisäksi vain pari päivää sitten laskutuspalvelu Ukko.fi ilmoitti asiakkailleen, että työeläkevakuuttajien vaatimuksesta se ei voi enää pidättää työeläkemaksuja, vaan asiakkaat siirtyvät yrittäjäeläkkeen piiriin. Se merkitsee kevytyrittämisen loppumista kokonaan. Yrittäjäeläkkeen piiriin siirtyminen tarkoittaa TE-toimistojen tulkinnan mukaan päätoimista yrittäjyyttä, jolloin työttömyysetuudelle voi sanoa hyvästit.

Toiseksi lehti neuvoo kyselemän työllistymistä edistäviä palveluja ja räätälöimään yhdessä TE-viranomaisten kanssa itselleen sopivan palvelun. Vaihtoehtoina kerrotaan  työnhaku- tai uravalmennus, työkokeilu ja koulutuskokeilu, työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna, maahanmuuttajan tuettu omaehtoinen opiskelu ja kuntouttava työtoiminta.

Käytännössä työttömille tullaan tarjoamaan työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa kuten tähänkin asti. Työnhaku- ja uravalmennuskurssit ovat ajanhaaskausta, josta hyötyy vain sen järjestävä yritys. Nämä kurssit ovat juuri sitä askartelua ja käsipäivän opettelua, josta on ollut puhetta. Työttömyystuella opskelemaan pääseminen on lottovoitto, jonka joku joskus onnistuu saamaan.

Mutta ensimmäisenä tarjotaan työkokeilua tai kuntouttavaa työtoimintaa. Ne ovat palkatonta työtä. Näin toteutuu vähitellen ihan virallisesti se jo vuosia ennustamani uhkakuva, jonka mukaan työttömistä tehdään palkattomia orjia. Kauan sitä on jo harjoiteltu, mutta nyt siitä tulee ihan virallista.

11215843_906288946083352_1530332830244682292_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (71)
 1. Nyt kerron mitä mulle tapahtui. Viime viikolla loppui työt, heti maanantaina ilmottauduin työttömäksi, soitin 5 puhelua, kävin haastatteluissa ja nyt olen taas töissä. Ainoa miten olin tekemisissä te toimiston kanssa oli että sain yhden viestin jossa oli toimimaton linkki, josta piti kai lukea ohjeet työttömyyden alussa? Työtä löytyi suhteilla ja kyllä annan täyden ymmärryksen niille joilla niitä suhteita ei ole. Mutta tätähän hallitus ei voi ymmärtää.
  Summa summarum, työkkäristä ei ollut, eikä koskaan olekaan ollut mitään apua tai hyötyä minulle ja tuskin kenellekään.

  1. Olet onnekas kun uusi työpaikka järjestyi heti. Onnittelut siitä ja menestystä uudessa duunissa.

   Mutta voin kertoa, että parin päivän työttömyyden aikana ”statuksesi” ei ole vielä ehtinyt muuttua ”työttömäksi”. Olit käytännössä vielä ”työpaikan vaihtaja” jonka ammattitaito nyt vaan sattui sopivasti vapautumaan uuden työnantajan käytettäväksi. Hetken aikaa entisen työpaikan suhdeverkosto vielä toimii.
   Mutta se rapistuu nopeammin kuin uskotkaan. Käytännössä työttömänä ”markkina- arvosi” putoaa prosenttiyksikön päivässä. Viimeistään puolessa vuodessa entisen työn suhdeverkosto on mennyttä. Puskaradio ja viidakkorumpu lakkaavat toimimasta ja puhelin soimasta.

   Jos olisit hakenut uutta työtäsi työkkärin kautta niin et olisi sitä saanut.

  2. Milja Hahto
   28.4.2017, 14:54

   Väärin, kyllä työkkäristä on ennemmin voinut apuakin olla. Olen itse saanut sitä kautta kerran vuodeksi töitä (vuorotteluvapaan sijaisuudet kulkevat työkkärin kautta), ja yhdessä vaiheessa apua urasuunnitteluun.

   Tällä hetkellä tilanne toki on eri, eiväthän ne ehdi kehenkään keskittyä, kun työttömiä on enemmän. Mutta sinä et selvästi tarvinnutkaan työkkärin apua – aivan kuten itsekin olen useimmiten löytänyt paikkani kaipaamatta työkkärin apua. Jos löytää suhteilla töitä heti, ei ehdi kokea työkkärin hyödyllisyyttä tai hyödyttömyyttä lainkaan.

   1. Zania Spapé
    29.4.2017, 16:31

    Täällä Briteissä tämä systeemi on jo nähty, ja suuret ketjut kuten Tesco ja Poundland aloittivat laittamalla palkalliset työntekijänsä pihalle ja hankkimalla tilalle ”työharjoittelijoita”. Virallista työttömyyttä on vähän, kodittomuutta, syvää köyhyyttä ja kaikkea mitä siitä seuraa kyllä riittää.

    Oman duunini sain kun istuin iloisena puolison kanssa pubissa, ja juttelin jollekin jonka firma sattui etsimään suomea äidinkielenään puhuvaa -seuraavana maanantaina haastattelussa ja sitä seuraavana aloitin. Jos ei olisi ollut miehen uraa ja sen seurauksena rahaa jolla saatoin olla pubissa, paikka olisi jäänyt saamatta -työttömien on siis syytä juoda olutta =7

    1. Tietynläiset aivot omistava hmm.. ihminen tämmösiä toimia aina puuhailee. Toki semmoselle nimityskin löytyy.

     Suhteet usein sen uraputken tuo. Kenellä ei semmosia ole, niin voi pohjoinen puhuri käydä ja ukkosenjumala Sipilä paukasta naulan arkkuun.

 2. Markku T Koivisto
  28.4.2017, 13:14

  Kaikkein surullisinta on se että duunarit, siis ne joilla vielä on työpaikka, menevät tähän halpaan:”Työttömät vain makoilevat ja vetävät kaljaa”.

  Hienosti on oikeisto saanut agendansa läpi. Itse olin joskus työttömänä, ei muuten ollut herkkua. Jos joku muuta väittää, niin väittäköön.

  1. Onko yhtään tutkimusta muuten olemassa, joka todentaisi tuon ”makoilun ja kaljan vetämisen”?

   Tarkoitan siis, että voisiko joku viranomainen näin kommentoidessaan antaa yhtäkään tutkimuslähdettä väitteensä perustaksi? Voisiko?

   Mututuntumalla mennään, niin että hirvittää (ainakin itseäni). Onko kirjaimellisesti vaihtoehtoisen totuuden aika meneillään ihan meillä Suomen hallituksessakin? Vuonna 2017?

   1. Sehän on helppo todentaa: Työllisyysviranomaisten mielestä työttömän ei ole sallittua tehdä muuta kuin istua sohvalla (kaljanjuonti lienee vielä tässä vaiheessa vaihtoehtoista). Jos työtön tekee jotain muuta, hän ei ole työtön, vaan todennäköisesti joko yrittäjä tai pimeän työn tekijä – riippumatta saako siitä tekemisestä jotain palkkaa tai muuta etuutta.

Kommentointi suljettu.