Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työtä tekevä työtön

Jos haluat saada täyden työttömyyskorvauksen, niin mene töihin.

Näin voi kiteyttää hallituksen puoliväliriihessä sopiman aktiivimallin. Hallitus sopi tiistaina, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa, jos työtön ei ei käy töissä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin. Epäselväksi jää vielä se, alennetaako tukea jatkuvasti niin kauan, että se loppuu kokonaan, vai jääkö alennus tuohon 4,65 prosenttiin pysyvästi.

Nyt on viimeinkin keksitty sellainen kummajainen kuin työssä käyvä työtön. Tai oikeastaan se on keksitty jo kauan sitten. Käytännössä työkokeilijat ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat olleet työssä käyviä työttömiä. Nyt keksintö on havaittu niin hyväksi, että sitä ruvetaan soveltamaan kaikkiin työttömiin.

Aamulehti antaa työttömille neuvoja aktiivimallissa toimimiseen. Ne ovat yhtä järjettömiä kuin itse mallikin, jonka käytännön toteuttamisesta kenelläkään ei vielä ole tietoa.

Ensimmäiseksi lehti neuvoo työtöntä hankkimaan työpaikan. Loistava idea, tätähän ei varmasti yksikään työtön ole koskaan tullut ajatelleeksi. Tähän asti työttömät ovat turhaan hakeneet olemattomia työpaikkoja päästäkseen irti työttömyydestä, mutta jatkossa heidän on saatava työpaikka pysyäkseen työttömänä ja saadakseen työttömyysetuutta.

Aktiivisuutensa voi osoittaa myös yritystoiminnalla. Tämän neuvon antajalla ei ole harmainta hajua TE-toimiston toimintatavoista. Jos työtön erehtyy vaikkapa vain vihjaisemaan yritystoiminnan aloittamisen harkitsemisesta, niin hänet määritellän yrittäjäksi, jolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Lisäksi vain pari päivää sitten laskutuspalvelu Ukko.fi ilmoitti asiakkailleen, että työeläkevakuuttajien vaatimuksesta se ei voi enää pidättää työeläkemaksuja, vaan asiakkaat siirtyvät yrittäjäeläkkeen piiriin. Se merkitsee kevytyrittämisen loppumista kokonaan. Yrittäjäeläkkeen piiriin siirtyminen tarkoittaa TE-toimistojen tulkinnan mukaan päätoimista yrittäjyyttä, jolloin työttömyysetuudelle voi sanoa hyvästit.

Toiseksi lehti neuvoo kyselemän työllistymistä edistäviä palveluja ja räätälöimään yhdessä TE-viranomaisten kanssa itselleen sopivan palvelun. Vaihtoehtoina kerrotaan  työnhaku- tai uravalmennus, työkokeilu ja koulutuskokeilu, työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna, maahanmuuttajan tuettu omaehtoinen opiskelu ja kuntouttava työtoiminta.

Käytännössä työttömille tullaan tarjoamaan työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa kuten tähänkin asti. Työnhaku- ja uravalmennuskurssit ovat ajanhaaskausta, josta hyötyy vain sen järjestävä yritys. Nämä kurssit ovat juuri sitä askartelua ja käsipäivän opettelua, josta on ollut puhetta. Työttömyystuella opskelemaan pääseminen on lottovoitto, jonka joku joskus onnistuu saamaan.

Mutta ensimmäisenä tarjotaan työkokeilua tai kuntouttavaa työtoimintaa. Ne ovat palkatonta työtä. Näin toteutuu vähitellen ihan virallisesti se jo vuosia ennustamani uhkakuva, jonka mukaan työttömistä tehdään palkattomia orjia. Kauan sitä on jo harjoiteltu, mutta nyt siitä tulee ihan virallista.

11215843_906288946083352_1530332830244682292_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (71)

 1. Pohjola

  Nyt kerron mitä mulle tapahtui. Viime viikolla loppui työt, heti maanantaina ilmottauduin työttömäksi, soitin 5 puhelua, kävin haastatteluissa ja nyt olen taas töissä. Ainoa miten olin tekemisissä te toimiston kanssa oli että sain yhden viestin jossa oli toimimaton linkki, josta piti kai lukea ohjeet työttömyyden alussa? Työtä löytyi suhteilla ja kyllä annan täyden ymmärryksen niille joilla niitä suhteita ei ole. Mutta tätähän hallitus ei voi ymmärtää.
  Summa summarum, työkkäristä ei ollut, eikä koskaan olekaan ollut mitään apua tai hyötyä minulle ja tuskin kenellekään.

  • Rintsu

   Olet onnekas kun uusi työpaikka järjestyi heti. Onnittelut siitä ja menestystä uudessa duunissa.

   Mutta voin kertoa, että parin päivän työttömyyden aikana ”statuksesi” ei ole vielä ehtinyt muuttua ”työttömäksi”. Olit käytännössä vielä ”työpaikan vaihtaja” jonka ammattitaito nyt vaan sattui sopivasti vapautumaan uuden työnantajan käytettäväksi. Hetken aikaa entisen työpaikan suhdeverkosto vielä toimii.
   Mutta se rapistuu nopeammin kuin uskotkaan. Käytännössä työttömänä ”markkina- arvosi” putoaa prosenttiyksikön päivässä. Viimeistään puolessa vuodessa entisen työn suhdeverkosto on mennyttä. Puskaradio ja viidakkorumpu lakkaavat toimimasta ja puhelin soimasta.

   Jos olisit hakenut uutta työtäsi työkkärin kautta niin et olisi sitä saanut.

  • Milja Hahto

   Väärin, kyllä työkkäristä on ennemmin voinut apuakin olla. Olen itse saanut sitä kautta kerran vuodeksi töitä (vuorotteluvapaan sijaisuudet kulkevat työkkärin kautta), ja yhdessä vaiheessa apua urasuunnitteluun.

   Tällä hetkellä tilanne toki on eri, eiväthän ne ehdi kehenkään keskittyä, kun työttömiä on enemmän. Mutta sinä et selvästi tarvinnutkaan työkkärin apua – aivan kuten itsekin olen useimmiten löytänyt paikkani kaipaamatta työkkärin apua. Jos löytää suhteilla töitä heti, ei ehdi kokea työkkärin hyödyllisyyttä tai hyödyttömyyttä lainkaan.

   • Zania Spapé

    Täällä Briteissä tämä systeemi on jo nähty, ja suuret ketjut kuten Tesco ja Poundland aloittivat laittamalla palkalliset työntekijänsä pihalle ja hankkimalla tilalle ”työharjoittelijoita”. Virallista työttömyyttä on vähän, kodittomuutta, syvää köyhyyttä ja kaikkea mitä siitä seuraa kyllä riittää.

    Oman duunini sain kun istuin iloisena puolison kanssa pubissa, ja juttelin jollekin jonka firma sattui etsimään suomea äidinkielenään puhuvaa -seuraavana maanantaina haastattelussa ja sitä seuraavana aloitin. Jos ei olisi ollut miehen uraa ja sen seurauksena rahaa jolla saatoin olla pubissa, paikka olisi jäänyt saamatta -työttömien on siis syytä juoda olutta =7

    • töytön

     Tietynläiset aivot omistava hmm.. ihminen tämmösiä toimia aina puuhailee. Toki semmoselle nimityskin löytyy.

     Suhteet usein sen uraputken tuo. Kenellä ei semmosia ole, niin voi pohjoinen puhuri käydä ja ukkosenjumala Sipilä paukasta naulan arkkuun.

 2. Markku T Koivisto

  Kaikkein surullisinta on se että duunarit, siis ne joilla vielä on työpaikka, menevät tähän halpaan:”Työttömät vain makoilevat ja vetävät kaljaa”.

  Hienosti on oikeisto saanut agendansa läpi. Itse olin joskus työttömänä, ei muuten ollut herkkua. Jos joku muuta väittää, niin väittäköön.

  • elm

   Onko yhtään tutkimusta muuten olemassa, joka todentaisi tuon ”makoilun ja kaljan vetämisen”?

   Tarkoitan siis, että voisiko joku viranomainen näin kommentoidessaan antaa yhtäkään tutkimuslähdettä väitteensä perustaksi? Voisiko?

   Mututuntumalla mennään, niin että hirvittää (ainakin itseäni). Onko kirjaimellisesti vaihtoehtoisen totuuden aika meneillään ihan meillä Suomen hallituksessakin? Vuonna 2017?

   • Mikko Kari

    Sehän on helppo todentaa: Työllisyysviranomaisten mielestä työttömän ei ole sallittua tehdä muuta kuin istua sohvalla (kaljanjuonti lienee vielä tässä vaiheessa vaihtoehtoista). Jos työtön tekee jotain muuta, hän ei ole työtön, vaan todennäköisesti joko yrittäjä tai pimeän työn tekijä – riippumatta saako siitä tekemisestä jotain palkkaa tai muuta etuutta.

 3. Eija Sarastamo

  Pieni tarkennus tuohon Ukko.fi-palvelun tiedotteeseen. Se meni nimittäin näin:
  Työeläkeyhtiöiden päätöksen myötä UKKO.fi:n käyttäjät siirtyvät 1.5.2017 yrittäjän eläkelain eli YEL-vakuuttamisen piiriin, jos laskutuspalvelun kautta vuoden aikana tienattu bruttopalkka on vähintään 7645,25 euroa.
  Jos vuosittainen työtulo eli bruttoansio kaikesta kevytyrittäjänä tehdystä työstä jää alle YEL-vakuutuksen rajan (7645,25 euroa), ei tarvitse tehdä mitään. UKKO.fi hoitaa kaiken byrokratian käyttäjiensä puolesta kuten tähänkin asti. Jos YEL-vakuuttamisen ehdot eivät täyty, saa jatkossa kevytyrittäjänä noin 24 % enemmän nettopalkkaa.

  • Antti Kautiainen

   Valitettavasti tuo ei pidä paikkansa TE-keskuksen tulkinnan suhteen. Koska UKKO.fi on YEL:in alaista toimintaa, kaikki sitä käyttäjät ovat päätoimisia yrittäjiä, jotka eivät ole työmarkkinoiden käytettävissä. Tämän voi osoittaa vääräksi olemalla 9 kuukautta täysipäiväisessä työsuhteessa ilman UKKO.fi:n palvelujen käyttöä.

   • Toni Palomäki

    Paikallinen TE-toimisto ainakin määrittää tuon sivutoimisen/päätoimisen kevytyrittäjyyden siltä pohjalta, paljonko kertyy työtunteja per viikko/kuukausi jne. Toistaiseksi sen enempää TE-keskukselta, kuin osuuskunnastakaan ei ole tullut minkäänlaista varoitusta tai viestiä siitä, että tuo voimaantuleva eläkepykälä sinällään vielä mihinkään milläänlailla vaikuttaisi.

 4. AikaMies

  Eikös ne ole Aamulehti ja Maaseudun tulevaisuus valtaapitävien hallinnassa. Neuvotkin on sitten sen mukaisia. Taitaa niitä valtioneuvostossakin joku ”referoida”.
  ___
  Oli työvoimistosta silloin ennen apua (yli puoli vuosisataa sitten 😉 ).
  Ilmoitustaululla oli lappusia, joista eikun kesähommia valiten. Kaverini erikoistui vanhemman väen nurmikon/puutarhan hoitoon. Itselleni hain apumiehenpaikkoja selkänsä venyttäneille ”hartiapankkirakentajille”.
  __
  Meinaan jotta ennen oli, ei oo enää…

 5. Mummo

  STOP THE PRESS!

  Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa laillistanut orjuuden.

  • Antti Kautiainen

   Valitettavasti ei ole, koska orjanomistajilla oli velvollisuus kustantaa orjien ruoka ja asuminen sekä vaatteet. Maaorjuus on lähempoänä tätä tilaa, koska työttömällä ei ole kohta oikeutta päättää missä asuu, vaan heille osoitetaan asuinpaikat ja työt, joita heidän on tehtävä.

 6. Tuukka

  Eikö hallitus nyt niin sanotusti näe metsää puilta? Homma on ihan perä edellä puuhun kiipeämistä, eikä asiantuntijoiden lausunnoista piitata pätkääkään. Oman edun tavoittelu paistaa niin selkeästi läpi (esim. hallintarekisteri) ja Suomen tulevaisuus on toissijainen asia.

  Mitäpä jos niitä kannustinloukkuja aletaan poistamaan yrityksiltä. Miksi maksaa palkkaa, kun tekijöitä voi hakea 6kk ilmaiseksi työskentelemään. Ymmärrän myös entisenä osuuskuntayrittäjänä, että palkanmaksun sivukulut ovat suuret ja huonosta palkkauksesta on vaikea päästä eroon.

  • ”Aina Marina”

   Naulan kantaan, Tuukka!

   ”Mitäpä jos niitä kannustinloukkuja aletaan poistamaan yrityksiltä. Miksi maksaa palkkaa, kun tekijöitä voi hakea 6kk ilmaiseksi työskentelemään.” Ja ne yritystuet pois kilpailua vääristämästä – kun juuri sitä markkinatalouttahan tässä kaiken aikaa peräänkuulutetaan.

 7. Jani Rikhard

  Kuten jo muualla tulikin kommentoitua, niin tällä menolla käy vielä sillä tavalla että vain terveet voivat hakea sairauslomaa.

 8. Rintsu

  Tuossa kun huoltoyhtiö tekee pihalla kevättöitä niin juolahtipa mieleeni…

  Ollakseni aktiivinen voisin nyt mennä pihalle työkokeilemaan lumenluontia. Luntahan pihalla ei ole, mutta voisin seuraavat puoli vuotta antaa työnäytettä siitä, että lapionheilutus sujuu. Se ei veisi huoltoyhtiöltä ensimmäistäkään oikeaa työpaikkaa. Ensi talvena en tietenkään lunta voisi luoda koska sillä korvaisin oikeaa palkkatyötä. Mutta voisin työkokeilla haravointia? Jos osaa haravoida lunta niin kai sitä osaisi haravoida lehtiäkin?

  Näin olisin hallituksen haluamalla tavalla aktiivinen. Työssä ei olisi järkeä eikä siitä maksettaisi palkkaa mutta heiluttaisinpahan lapiota ja haravaa korvausteni eteen. Mikä on hallituksen esitysten päätarkoitus.

  Kuinkas menikään se vanha sananlasku:
  ”Kun tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan”.
  En vain osannut koskaan arvata, että tuosta tulisi ihan hallitusohjelma.

  • Pertti Ikonen

   Ajattelin ehdottaa tulevalle 3kk-välein haastattelijalleni, että ryhdyn tarkailemaan kotikatuni lyhtypylväiden lamppujen kutoa ympärivuotisesti. Raportoin sammuneista lampuista kaupungille heti noita havaitsen.

  • elm

   Kiitos Rintsu tästä kommentistasi ja erityisesti tuosta lopun sananlaskusta! Kirjoitan ylös ja viljelen sitä tästä lähtien joka paikassa, jossa työllisyydestä puhutaan! 😀 Pelastit viikonloppuni tällä riemastuttavalla sanonnalla.

   Entä voisimmeko laittaa pystyyn jonkinlaisen kollektiivisen yhdistyksen (tai ajatushautomon?), ja teettää toisillamme työtä (siis ”työtä”), vaikkapa.. olla henkisenä tukena toisillemme? Siinä sitä työkokeilua olisi kerrassaan eikä ihan hetkeen loppuisi.

   Tukisimme toisiamme, vertaisina. Minä en ainakaan sen parempaa ja mielekkäämpää työtä tällä hetkellä tiedä. Kuin että jotenkin auttaisimme toisiamme selviämään tästä hullusta maailmasta.

   • Rintsu

    Ratkaiskaamme asia siten, että sinä perustat ”Elmin työttömät ry:n” johon minut määrätään kuntouttavaan työtoimintaan keittämään kahvia.
    Minä perustan ”Rintsun puuhapaja ry:n” johon sinut määrätään kuntouttavaan työtoimintaan keittämään kahvia.
    Sitten vaan keittelemme perhanasti kahvia, olemme aktivoituja ja saamme hyödyllistä kokemusta kahvinkeitosta.
    Puolen vuoden päästä kirjoitamme toisillemme loistavat työtodistukset.

    Turha tehdä asioista liian monimutkaisia. Annetaan hallituksen tehdä niin.

    • elm

     Jotain tällaista pitäisi ehdottomasti laittaa vireille, ihan sillä tavalla oikeasti (samaan tapaan virallisesti ja oikeasti, kuin esimerkiksi Pastafarismi-ilmiö laittaessaan pystyyn ihan oikean uuden ’uskonnon’ saadakseen samanmoisia erivapauksia kuin uskonnot niin ikään (löytynee googlaamalla, tyypit siis saivat oikeuden käyttää pastasiivilää päässään passikuvissa – koska pastasiivilä kuului heidän uskontonsa tunnusmerkistöönsä ihan virallisesti)).

     Kiitos ajatuksen jatkojalostuksesta Rintsu sekä ”Aina Marina” kannustuksesta!

     Laitetaan mietintämyssyyn ja palataan ajatukseen tuonnempana! 🙂 Mukava, että meitä on monta – emme kukaan ole yksin.

   • ”Aina Marina”

    Kiitos Rintsu sananlaskusta ja elm ajatushautomoideasta 🙂

 9. Servitus

  Työnhaussa epäonnistumisesta aletaan rankaisemaan. Typerintä tässä on se, että aktiivisuudella tarkoitetaan vain ja ainoastaan palkatonta pakkotyötä ellei työtön onnistu jotenkin ihmeellisesti löytämään riittävän paljon töitä. Kaikki muu aktiivisuus on edelleen kielletty: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/1tyoton-63473

  Ja hallitustahan ei tietystikään kiinnosta osa-aikatyön ja työttömyysturvan yhteensovittamisen vaikeus. Siinä kun joutuu elämään jonkin aikaa pelkällä jalolla ajatuksella jalan saamisesta työmarkkinoiden oven väliin. Sinäkin aikana pitäisi kuitenkin syödä.

  • elm

   Kuka voisi perustaa ajatushautomon, joka alkaisi ottaa meitä työttömiä työkokeiluun, diilinä se, että meistä jokainen vuorollaan tai vaikka kerran kuukaudessa (vai mikä se vaatimus nyt sitten onkaan) kävisi heidän yrityksessään sanelemassa tuntojamme ja antamassa palautetta tästä nykyisestä tilanteesta. Ja noista sadoista palautteista sitten toimitettaisiin ihan ihka oikea kirja, tai tutkimus.

   Eli meidän työtä olisi vastata kysymykseen: ”kuvaile nykyistä tilannetta omin sanoin ja kerro, millaisia vaikutuksia hallituksen työllisyystoimilla on ollut elämääsi?”

   Tai: ”Mitä mieltä olen hallituksen ja TE-keskusten nykyisestä työttömyydenhoidosta? Sana on vapaa ja saa olla värikästäkin”

   Eli meidän työtämme olisi tuottaa tulevan kirjan leipäteksti. Osa ”meistä” voisi työkokeilun aikana purkaa sanelukoneelta noita kuvauksia, editoida ja oikolukea ja kirjata tekstit sähköisesti. Graafiset suunnittelijat voisivat omalla työpanoksellaan tehdä aivan ainutlaatuisen kuvituksen tulevaan kirjaan. Ja taittotaitoiset sekä kustannustoimitustaitoiset työttömät voisivat avustaa sisällön saamisessa älyttömään taidokkaaseen muotoon.

   Tästä voisi tulla menestys?! Voisiko? Voisimmeko kollektiivisesti saada Finlandia-ehdokkuuden kyseisestä kirjasta? Entä mitä tekisimme voittorahoilla? (paljonko se muuten on, ja olisi pekkaa päälle?) Jos nyt sallitaan hieman asioiden edelle meno. Ja sallitaanhan se.

   Mutta: materiaalia olisi aivan _älyttömän paljon_. Ja olisi mieletöntä saada kirjojen kansien sisään kaikki nämä ihmisarvoa alentavan koneiston toimenpiteet hullunkurisine esimerkkeineen. Siinä voisi korvat viranomaisilla punottaa sitä sitten joskus lukiessa! Todistusaineistoa älyvapaudesta riittäisi varmasti sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

   Teos voisi olla merkkipaalu jo sikäli, että sen sanoma tuleville sukupolville olisi selvä: älkää te nuoret sukupolvet vahingossakaan harjoittako tällaista työllisyyspolitiikkaa. Koska: se maksaa ihmishenkiä ja ihmisten mielenterveyksiä, toisin sanoen: maksaa paljon. Eikä vain tälle vaan myös tuleville polville.

   Ja jäisipä tästä historian kirjoihin melkoinen nivaska, tiiliskivi, jota tutkijat voisivat aikanaan käyttää.

   Miksi muuten ketkään tutkijat eivät herää tätä kyykyttämistä vastustamaan?

   • Hupu

    Tuota ei tavallaan voi tehdä, koska silloin tavallaan itse ryhtyisi vetämään pupunpussauskoulutusta kun ne ”vapaaehtoiset ja innosta puhkuen osallistuvat” valitaan niiden haluttomimpien työttömien joukosta. Katsos, kun aina tuollaiseen työttömien ”työllistämiseen” vaaditaan kuitenkin se TE-toimiston osoitus.

    Niin, ja jotenkin on vain tullut mielikuva, että työttömälle yritetään tyrkyttää mahdollisimman hyödytöntä palvelua.

    • elm

     Hupu. Pupupussauskoulutus kuulostaa sinänsä ihan hienolta (en ollutkaan tätä termiä ennen kuullut, kiitos siitä 🙂 mutta tarkoitan tällä nyt hieman eriä. Eli että me emme olisi tyhmiä (ja tarjoaisi hyödyttömyyttä tai sen maksimointia) vaan valjastaisimme tämän järjettömyyden joksikin oikeasti mielekkääksi. Tai sellaiseksi, josta syntyisi jotakin ennennäkömätöntä, toisenlaista, jotain, joka nostaisi ihmisen ja yhteisyyden taas arvoonsa. Joka nostaisi meidät, arvoomme.

     Eli sinänsä tuo ”kehysrakenne” (eli se, olisiko kyseessä ajatushautomo, osuuskunta, jokin pieni firma) tms ei ole niin olennaista, mutta olennaista olisi se, että se tehtäisiin oikeasti viralliseksi ja toimivaksi. Niin, että kilpailutuksessa voisimme voittaa ja että oikeasti tämä täyttäisi TE-keskuksen kriteerit sen suhteen, että työnhakijoita voisi tähän paikkaan ohjata vaikkapa nyt sitten työkokeiluun. Ja SITTEN, me yhteen hiileen puhaltajat (yhdessä firman perustajan/johtajan kanssa, joka toki saisi palkkaa ja rahoittaisi sillä toimintansa ja tämän projektin, mutta joka olisi asenteiltaan samaa maata meidän kanssa eikä haluaisi tämän älyvapauden enää jatkuvan hetkeäkään liikaa) valjastaisimme toimintamme johonkin ihan käsittämättömän hienoon. Kuten vaikkapa kirjaan, sarjakuviin, taiteeseen. Kuten vaikkapa psykologiseen tukeen ja vertaistuen uusiin muotoihin (työttömissä on lukuisia vaikkapa nyt psykologiaa ja sosiologiaa opiskelleita – heidän mukanaolonsa olisi arvokasta, kuten kaikkien muidenkin). Eli laitettaisiin pakkaa niin paljon ympäri, että tästä SYNTYISI jotakin uutta.

     Uusia työnteon tapoja, uusia yhdessäolon muotoja, uusia rakenteita, ehkä uusia yhdessätekemisen ja olemisen muotoja. Sellaisia, jotka kantaisivat meitä tulevaisuuteen ja jotka saisivat meidät kaikki tuntemaan, että olemme osa tätä yhteiskuntaa. Ja että myös ME, saamme sanoa sanottavamme. Myös meillä on VÄLIÄ.

     Eli tällaista ajatuksillani haen. Eli pystyisimmekö jotenkin peräänkuuluttamaan ihmisiä, jotka toistaiseksi ovat töissä ja lähtisivät tällaiseen mukaan?

     Ajatelkaa, jos nuo 74 miljoonaa euroa euro-lotossa voittaneet vaikka laittaisivat tällaisen firman pystyyn ja tekisivät vaikkapa viiden vuoden määräaikaisena jaksona jotakin näin erilaista? He pystyisivät siihen. Siis palkkaamaan (ah, anteeksi, siis ottamaan työkokeiluun) meidät kaikki, niin että me jokainen pääsisimme sanomaan mielipiteemme, kertomaan kokemuksemme, ja heillä olisi yhteydet ja verkosto painotaloihin, kustantajiin, yms, jolla meidän kokemuksistamme tehtäisiin TIILISKIVI (eli paksu kirja, jonka lukemisesta tulisi osa seuraavan vuosisadan historiaa).

     (kiitos ”Aina Marina” taittotarjouksesta – osaamisesi olisi kullanarvoista!!)

     Laitetaan mietintään ja yritetään muovata ajatusta jollain tapaa eteenpäin. Sekin auttaa! (ja se auttaa, ettemme vaivu epätoivoon vaan käännämme tämän älyvapaan työllisyyspolitiikan ympäri).

     • elm

      Tai miksipä se ei voisi olla firma, joka alkaisi dokumentoida tätä elokuvaksi. Meissä työnhakijoissa on tuhansia, tai ainakin satoja kyvykkäitä elokuvaajia/kuvaajia, editoijia, äänen ammattilaisia, jollaisellakin videokameralla kuvaamaan pystyviä, myös retoriikan ja väittelytaidon ammattilaisia. Jos pitettäisiin ryhmä pystyyn, niin työkokeilun (jossa meistä kukin kävisi sen jokusen päivän kolmessa kuukaudessa? Vaikka rotaatiolla, antaen kapulan aina seuraavalle) puitteissa voisimme ensiksi käsikirjoittaa dokumentin ja sitten kuvata sen.

      Päiviemme sisältö voisi olla vaikka jotakin tällaista:
      – huolellisesti mietittyjä kysymyksiä TE-toimistojen virkailijoille
      – nykyisten työllisyystoimien hyötyjen / haittojen kartoittaminen ja kuvaaminen systemaattisesti (tilastoiden, myös).
      – dokumentoinnin ideointi ja käsikirjoittaminen
      – uusien ideoiden kerääminen
      – kokemusten tallennus (olisi jatkuvaa) – ja tilastointi myös
      – käsikirjoituksen valmistuttua varaisimme TE-toimistoilta aikoja, jolloin voisimme heitä mennä haastattelemaan kameran kanssa – varmasti löytäisimme virkailijoita, jotka suostuvat myös haastateltaviksi (ehkä niitäkin, jotka eivät suostuisi).
      – pääkaupunkiseusulla asuvat voisivat käydä tekemässä haastatteluja eduskunnassa (täsmähaastatteluja tietyiltä kansanedustajilta, jotka ovat esimerkiksi lehtijutuissaan kertoneet muunneltua totuutta (ehkä tahtomattaakin saaneet väärää tietoa eivätkä itse ole esim. työllisyyslukuja tarkastaneet itse)) -> kertoisimme heille oikeat luvut, näyttäisimme lähteemme, ja kysyisimme (ja dokumentoisimme) miksi näin?

      Eli tekisimme elävää dokumenttia elämästämme, tilanteistamme, työlisyystoimien vaikutuksesta.

      Eikö tämä olisi kuitenkin mielekkäämpää, kuin höpöhöpökurssit tai tuo pupunpussauksen opettelu?

      Minusta olisi.

      Yksi vaihtoehto voisi tietysti olla jokin työnhakijoiden klubi, työnhakijoiden ”hätäkaljat” tai ”hätäkahvit” -ryhmä, tai ihan fyysinen tietty kokoontumistila joka paikkakunnalla, jossa samanhenkisiä ihmisiä on. Ja aivoriihet ja ideointi vaikkapa joka viikon maanantaisin tiettyyn aikaan. Ja katsoisi mitä siitä syntyisi…

      Ja kolmas vaihtoehto, olisi keksiä joku rakentava joukkorahoituskampanja, jossa kerätään varoja johonkin tällaiseen projektiin – ja jos se saisi tukea ja vaikkapa suunnattaman suosion (niistäkin työssäkäyvistä, jotka ovat lopen kyllästyneitä tähän politiikkaan), niin joukkorahoituksen turvin voisimme ”palkata” itsemme tekemään jotkin tällaista. Vaikkapa niin, että sillä rahoituksella laittaisimme pystyyn tällaisen työnhakijoiden yhteenliittymään. Ja siitä sitten jatkettaisiin.

      Ei lannistuta! Vaikka ketuttaakin. Tähän täytyy tulla muutos.

     • Hupu

      … oikeasti mielekkääksi. … ennennäkömätöntä, toisenlaista, jotain, joka nostaisi ihmisen ja yhteisyyden taas arvoonsa. Joka nostaisi meidät, arvoomme.

      Ymmärsin tuon pointin, mutta ajattelin lähinnä, että ehkä ne työttömien aktivointeja suunnittelevat henkilöt todellakin pyrkivät järjestämään työttömille mielekästä ja hyödyllistä aktiviteettia työllistymisen parantamiseksi ja työttömän omantunnonarvon palauttamiseksi. Vaikka hyvää tahtoa voi löytyä nykyistenkin työllistämispalveluiden taustalta, niin lopputulos typistyy yleensä työttömän nöyryyttämiseksi, kun haluttomat työttömät määrätään hakeutumaan toimintaan ja toimintaan halukkaat jätetään ulkopuolelle.

      Luultavasti keneltäkään ei löydy rahaa homman pyörittämiseen, joten pitäisi hyödyntää TE-toimiston kautta saatavaa rahallista tukea, myydä palveluja TE-toimistolle tai ainakin saada ”kuittaus” aktiivisuusehdon edellyttämästä palvelussa olemisesta. Tämän yhteistyö voi päättyä kuin kanan lento, jos työvoimavirkailijan mielestä toiminta ei ole riittävän hyödyllistähyödytöntä.

      Toki työttömienkin kannattaa miettiä eri vaihtoehtoja ja yhteistyömahdollisuuksia, vaikka omalla kohdalla voikin todeta lähes kaikki aikomukset taloudellisesti mahdottomaksi. Tosin sanoen, omat rahat ei riitä ja olen todennut kaiken yhteistyön TE-toimiston kanssa mahdottomaksi.

   • ”Aina Marina”

    elm, ilmoittaudun taittohommiin, kun tämä projekti käynnistyy. Pitäisikö heti saada tälle oma blogi/sivu, jonne kaikki kiinnostuneet voisi ohjata?

    • elm

     ”Aina Marina”, joku alusta, jossa tätä asiaa voisi aivoriiheillä (brainstormata), voisi ollakin hyvä… Mikähän muoto siihen olisi paras..?

     Siis aivan joku sellainen, jossa mitä villeimpiä ajatuksia voisimme viljellä ja yhteisesti ruotia… ja jotkut niistä ideoista sitten varmaan jäävät elämään ja toiset kuopataan, ja nimenomaan sillä (=yhteisellä ruotimisella ja ideoinnilla) varmistaisimme ideoiden elinvoimaisuuden.

     Monista ihmisistä koostuu joukko, jossa kukin oman elämänkokemuksensa sekä työkokemuksensa ja taitojensa perusteella ’tietää’ aina jotakin uutta (ja erilaista kuin toinen) ja siten tuo ideoiden jalostaminen olisi yhteinen juttu.

     • ”Aina Marina”

      Ehkä pitäisi olla kaikille avoin sivu/blogi asian esittelemiseksi ja jonkinlaisten väliaikatietojen kertomiseksi, jonne voisi väkeä ohjata. Sieltä voisi löytyä linkki suljettuun ryhmään, jonne pitäisi siis pyrkiä ja jossa varsinainen ideointi voisi alkaa..? Sinne päästäkseen olisi annettava ainakin voimassaoleva sähköpostiosoite ja mielellään ”virallinen nimi”.

      • Saku Timonen

       Perustakaa oma sivu tai blogi, mutta joka tapauksessa suunnittelutalkoot minun blogissani loppuvat tähän.

   • Nina Nores-Syvänen

    Olen kirjoittanut blogitekstin aktiivisen työttömän haasteista. Esitän siinä sarkastisen kysymyksen:
    Onko tarkoitus ensin passivoida aktiivinen ja oma-aloitteinen työtön, jotta hänestä saataisiin aktivoinnin kohde?

    http://www.noreni.net/blog/kokemuksia-te-toimistosta-aktiivisen-tyottoman-haasteet/

    • elm

     Kiitos Nina tuosta linkistä (ja siitä, että olet kiteyttänyt ajatuksesi mielipidekirjoitukseksi asti – hyvä!) että tämä asia tulisi näkyväksi.

     Kun Petteri Orpo puoliväliriihen tuoksinassa sivusi uusia työllisyystoimia sanoen, että tässä ei ole tarkoitus ketään holhota tai kytätä vaan auttaa, niin minä luulen että hänellä ei ole tietoa TE-toimiston virkailijoiden työtavoista lainkaan. Karenssien tarkoituksellisesta viljelystä tai niillä uhkailemisesta.

     Kysyt ”Onko tarkoitus ensin passivoida aktiivinen ja oma-aloitteinen työtön, jotta hänestä saataisiin aktivoinnin kohde?”

     Tämä on se miljoonan dollarin kysymys, johon itsekin haluaisin vastauksen.

     Melkoista karhunpalvelusta nämä TE-toimiston ihmiset yhteiskunnallemme tekevät. Ja se vaan jatkuu. Kyseessä ovat ihmiset ja heidän elämänsä, arvokkaimmat asiat tässä koko maailmassa.

     • ”Aina Marina”

      Nyt näitä ohjeita ja sääntöjä tottelee ja toteuttaa (aivan tarkoituksella täysin riittämättömäksi vähennetyillä resursseilla..?!) TE-toimisto – tulevaisuudessa sitä keppiä heiluttanee jokin yksityinen vuokratyövoimafirma. Tilanne työttömien osalta tuskin paranee – orjatyömarkkinat vain tehostuvat… Tuo Ninan teksti on kyllä täyttä asiaa ja hyvä, että se on myös mielipidekirjoitus.

      Vielä tuohon elmin ideaan liittyen – siitä voisi myös syntyä valtakunnallinen yhdistys (joka voisi ajaa työttömien asiaa muutenkin – yhdessä kehittämiemme loistavien ideoiden pohjalta), jos yhdistyksen perustamiseen ja toimintaan perehtyneitä joukkoon liittyisi. Tässä ideassa hyvää on myös se, että näitä asioita voisi tehdä etänä.

      • Saku Timonen

       Menkää muuanne suunnittelemaan, tämä ei ole mikään yhteisösivu eikä keskustelupalsta.

   • Rea Peltola

    Millä rahalla tämä rahoitettaisiin? Työttömät ehkä voisivat saada sen 9 euroa päivässä työllistämisrahoja, mutta muuten rahoitus pitäisi saada ”jostakin muualta”. Kirjojen tai tutkimusten tekeminen ei ole juuri koskaan taloudellisesti kannattavaa toimintaa Suomessa, ei edes Finlandia-palkittujen kirjojen tekeminen. 🙂

 10. Markku Perttula

  Laitan tähän Matti Kankaren kommentin(talouelämän toimittaja).

  ”Juha Sipilän (kesk) hallituksen puoliväliriihen viesti Suomen yli 300 000 työttömälle on selkeä. Työttömien aktivointi eli vaatimus hakea jatkuvasti työpaikkoja on oikea linja.

  Mutta nyt Jari Lindströmin (ps) ministeriössä pähkäilty uusi työttömien viikoittainen raportointivelvoite sanktioineen näyttää aika puhtaalta veemäisyydeltä.

  Jos uudet ehdotukset pannaan toimeen, kyse on siitä, että hallitus näkee kaikki työttömät syntisinä, jotka pannaan kärsimään synneistään. Se aika on ohi, jolloin työttömät loikoilivat kotona hakien kerran kuussa ruhtinaallisia 
ansiosidonnaisia päivärahoja.

  Työttömyys on jokaisen yksilön omaa syytä ja jokaisen yksilön on syytä hakeutua niin pian kuin vain mahdollista pois tästä syntisestä olotilasta. Jos tätä ei tee, tarjolla on kepin jälkeen vain keppiä.

  Esimerkin voi ottaa vaikka hallituksen paljon puhumasta kevytyrittäjyydestä. Puheet eivät paina, kun työeläkevakuuttajien vaatimuksesta kevytyrittäjiä siirretään nyt yrittäjäeläkkeen piiriin. Tervetuloa yrittäjäriski ja tervemenoa työttömyysturva”

  Mitä jos työttömät sidotaan samantien paaluun torin keskelle ja herrat saavat ruoskia vapaasti? 🙁 🙁 :/

 11. Työtön

  Tätä viestiä ei tarvi välttämättä julkaista, tässä vain juttuvinkki koskien työttömyysturvan muutoksia. Jatkossa työttömän on raportoitava kerran viiikossa internetissä toimistaan. Jos näin ei joka viikko tee, niin tuki katkaistaan välittömästi. Tuen voi saada takaisin esittämällä lääkärintodistuksen b-lausunto, tai työtodistus. Mitä tuo sitten tarkoittaakin? Päästäkseen takaisin työttömäksi pitää sairastua tai olla ensin töissä? asiasta kirjoitti Talouselämä. Jatka Saku samaan malliin, olet unohdetun kansan ääni yhteiskunnassa! http://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomille-ehdotetaan-pakkoraportointia-kuka-lukisi-vuodessa-syntyvat-17-miljoonaa-raporttia-6644453

  • elm

   Tehdäänkö vallankumous? Noustaanko barrikaadeille?

   Mitä me voimme tehdä?!?!? Tämän älyvapauden on loputtava.

   ps. voisiko ne taannoin 74 miljoonaa euroa voittaneet tyypit tulla apuun ja laittaa koko tämän kansakunnan sekaisin ja palkata vaikka puolet työttömistä tekemään jotain oikeasti mielekästä hetkeksi? Laitettaisiin sillä koko TE-toimistojen rekisteri sekaisin. Näytettäisiin mallia siitä, miten asioita voi hoitaa.

 12. töytön
  • Raija

   Ne raportit pitäisi laittaa luettavaksi niille jotka niistä on päättäneet. Ei sellaiseen turhaan lukemiseen voi laittaa oikeasti työtä tekeviä ihmisiä.

 13. jusa

  ”Ukko.fi ilmoitti asiakkailleen, että työeläkevakuuttajien vaatimuksesta se ei voi enää pidättää työeläkemaksuja, vaan asiakkaat siirtyvät yrittäjäeläkkeen piiriin. Se merkitsee kevytyrittämisen loppumista kokonaan.”

  Niinpä. Tässä olet niin valitettavan oikeassa, että melkein itkettää. Juuri kevytyrittäjyyden kautta moni voisi kokeilla helposti, että olisiko mahdollista työllistää itse itsensä. Mutta nyt ollaan siitäkin vetämässä mattoa jalkojen alta pois. Todella murheellinen juttu. Tämän katastrofin suuruus ei ole vielä auennut läheskään kaikille.

  Pienenä valopilkkuna on tieto siitä, että Ukko.fi- ja Eezy- ym. vastaaville laskutuspalveluille on olemassa vaihtoehto. Sekin on valitettavasti paikallinen, mutta on kuitenkin parempi, että edes joillakin on mahdollisuus. Tämä vaihtoehto ja mahdollisuus on nimeltään Osuuskunta Pirkanmaan Pesti, jossa on mahdollista tehdä töitä oikeassa työsuhteessa, joko tavallisessa tai vuokratyö-sellaisessa, mutta työsuhteessa yhtä kaikki. Eipä siitä ole apua koko Suomen ongelmaan, mutta jos vähän helpottaisi tilannetta edes Pirkanmaalla. Asiasta kiinnostuneet pirkanmaalaiset osaa varmasti googlettaa asiasta lisätietoja, mutta koko maan ja työttömien kannalta kyseessä on melkoinen tragedia.

  Tässä tulee mieleen vastaavanlainen fiasko eläkevakuutusten kanssa. Kun ihmiset yritti oma-aloitteisesti turvata omaa eläkeaikaista toimeentuloaan, niin sitä katsottiin karsaasti. Päätettiin uudistaa systeemi, jolloin eläkevakuutuksilta vedettiin matto alta ja tilalle lanseerattiin PS-tili. Alusta asti pidettiin huolta, että siitä ei hyödy kukaan. PS-tili ei ole kannattava pankeille, vakuutuslaitoksille tai edes PS-tilin omistajallekaan. Lopputuloksena on, että PS-tilejä ei juuri avata, koko systeemi kuivui kokoon, eikä ihmisten kannata yrittää vaikuttaa eläkeaikaiseen toimeentuloonsa. Ihan sama juttu työllistymisen kanssa: niiltä, joilla olisi voinut olla mahdollisuus kokeilla työllistymistä omin keinoin kevytyrittäjyyden kautta, niiltä vedettiin matto alta.

  Periaate on tuttu verotuksesta: jos on jotain aktiviteettia, niin verota sitä. Jos vieläkin liikkuu, niin verota lisää niin kauan, että kaikki aktiivisuus loppuu. Sen jälkeen on tavoite saavutettu.

 14. elm

  Kannattaa lukea tämä Hesarin ansioitunut vieraskynä kuukauden takaa: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

  Olen sisällyttänyt kommentteihini tämän linkin aiemminkin, mutta koska meille ihmisarvoa kaipaaville työttömille on niin kovin vähän valtavirrasta myönteiseen suuntaan poikkeavaa luettavaa, laitan sen vielä tähänkin. Koska aiheeseen se sopii.

  Kirjoittajat kuvaavat työllisyydenhoitoon liittyviä tilanteita tarkemmin kuin yksikään toinen maassamme tähän asti työvoimapolitiikkaa kommentoinut! Näin ainakin minun mielestäni. Ja he nojaavat tutkimustuloksiin.

  ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla.” juttu alkaa ja jatkuu: ”Osallistumisen edut tiedetään, mutta osallistumispakko voi loukata perusoikeuksia tai olla kansalaisten tasavertaisen kohtelun vastaista. Jos ­oikeus perustoimeentuloon on ansaittava luopumalla itsemääräämis­oikeudesta, osallistumistulosta tulee köyhien alistamisen ja kontrollin väline.”

  Eli he ymmärtävät itsemääräämisoikeuden kuuluvan kaikille, myös työnhaun suhteen.

  Kirjoittajat jatkavat: ”Kansainvälisten tutkimusten mukaan syrjäytymistä on onnistuttu lieventämään parhaiten panostamalla työttömien hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kehittää itseään sekä sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen.”

  jolloin oma kysymykseni kuuluukin: perustaako nykyinen hallitus suunnitellut työllisyystoimenpiteensä tutkimuksiin? Perustaako nykyinen hallitus mitään toimenpiteitään tutkimuksiin? Saati tulevaisuuden arvioitaan?

  Kirjoituksen loppupuolella on kaksi olennaista asiaa:
  ”Osallisuutta ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella.” ja ”Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

  Tämän kun edes osa hallituksen ministereistä vielä jonakin päivänä ymmärtäisi!

  Ja lopuksi: ”Osallistumistulon yhteiskunnallista arvopohjaa mitataan kysymällä, voisiko osallistumisvelvoitteen kohdistaa samoilla ehdoilla muillekin kuin pitkäaikaistyöttömille.”

  Arvostan Helsingin Sanomia, että se julkaisi tällaisen näin ansiokkaasti valtavirrasta poikkeavan perustellun kirjoituksen. Eden yksi kirjoitus on saatu virallisissa päivälehdissä, puolustamaan oikeudenmukaista jokaiselle – myös työnhakijalle – kuuluvaa ihmisarvoa.

  Kirjoittajille kumarran ja heitä kiitän sydämeni pohjasta. Kunpa mahdollisimman moni päättäjistämme lukisi tuon kirjoituksen ja kaivaisi kyseiset kansainväliset tutkimukset esiin.

 15. Elina

  Tasapuolisuuden nimissä voitaisiin palkkatyössä olevat velvoittaa olemaan työttöminä, että saavat täyden palkan. 😉

 16. Servitus

  Hesarissa oli jokunen vuosi sitten tilastokäppyrä, jossa oli kuvattu 50-, 60- tai 70-luvulta alkaen työttömien/työnhakijoiden ja muistaakseni työn tarjonnan suhdetta, en ole ihan varma. Aluksi kaavion viivat kulkivat hyvinkin tarkasti yhtä matkaa, mutta sitten alki tulla aina vain enemmän eroa.

  Sattuisiko jollain olemaan ko. artikkeli tallennettuna kirjanmerkkeihin tai muistaisiko joku tarkemmin, minkä niminen artikkeli oli? Paljon puhuva tilastokaavio olisi hyvä saada esille ja mahdollisimman monen ihmeteltäväksi.

  • Servitus

   Löytyi! http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002916488.html

   Katsokaa artikkelissa olevaa tilastokuvaajasta työttömien ja avoimien työpaikkojen suhdetta. Hallituksen työttömien patistelu olisi jollain tavoin ymmärrettävää, jos viivadiagrammin viivat menisivät toisen päin, työpaikkoja olisi monta kertaa enemmän kuin työttömiä – tosin siinäkin tapauksessa olisi hedelmällisempää lähteä selvittämään, että miksi työ ja tekijä eivät kohtaa.

   • ”Aina Marina”

    No näinpä. Itse tekstissä pisti silmääni mm. kotihoidon enimmäistuen keston lyhentäminen – miten ihmeessä tämä työttömiä auttaa? Eikö juuri lapsen kanssa kotona olevan vanhemman tilalle tarvita määräaikaista työvoimaa..

 17. Kristian

  Itselleni osuvat nämä hallituksen uudistukset varsin napakasti omalle kohdalle. Olen entinen koulunkäynnin ohjaaja, joka on joutunut vaihtamaan alaa, koska kouluilla ei enää säästötoimenpiteistä johtuen ole varaa palkata uusia ohjaajia. Aloin siis opiskella uutta alaa työttömyysrahalla, koska ikää alkaa olemaan, eikä lainan ottaminen enää ole vaihtoehto.
  Uudelle opiskelupaikalle on matkaa 45km, joka meinaa 16€/päivä matkakustannuksia, koska työttömänä opiskellessa et ole oikeutettu opiskelijan matkakustannuksiin. Tämä on selitetty sillä, että tuo 9€/päivä saatava ylläpitokorvaus kattaa tämän. No eihän se kata, enkä usko, että matkahuolto olisi tuota säädöstään muuttanut 2017 tammikuussa tulleen uuden päätöksen myötä, jonka mukaan ylläpitokorvausta ei enää makseta niille jotka aloittavat omaehtoiskoulutuksen vapaaehtoisesti. Kiinnostais kyllä tietää miten ne selittää tämän nykyisten säädösten valossa, vaikka itseäni se ei koskekkaan, kun onnekseni aloitin opiskelut jo viime elokuussa.

 18. piilotyöllinen

  Innolla rynnätään lähettämään hakemuksia omegatabletti, lomaosake ja euron iphone suoramarkkinointitöihin.

 19. Kirsti Kuusisto

  Ehdotan tukkimaan hallituspuolueiden kansanedustajien postilaatikot lähettämällä niihin hakemuksia kansanedustajan avustajaksi.

 20. Ani

  Mulla on alkanut ilmetä pelkotiloja näiden työttömyysturvan heikennysesitysten takia. Mä tiedostan, että nämä esitykset on täydellisen päättömiä, eihän näitä Lindströmin 3kk koppejakaan pystytä toteuttamaan, itselle just siirrettiin puhelinaikaa puolen vuoden päähän, viimeksi soitettu joskus viime vuonna.
  Voiko tällaisesta hallituksen systemaattisesta kiusaamisesta saada sydänkohtauksen? Siis mä olen ihan tosissani.
  Siis ei mahdu mun kalloon, että normaalia ihmistä pitää käskyttää, holhota, kytätä, pelotella, pitää ala-arvoisena, puhua kuin vähä-älyiselle ameeballe ym. Tämä koko tilanne mielisairaine esityksineen ja ihmisarvon alentamisineen ja ihmisoikeuksien polkemisineen saa mut niin totaalisen raivon partaalle ettei oikein hyvänä päivänä edes uskoisi.
  Mä olen terve normaali elämänhaluinen ihminen ja aina kun joudun hakemaan Kelasta tätä viittäsataa euroa hengenpitimiksi, niin joka kerta sydänalaa vihloo, kun niin paljon ennemmin haluaisin päästä takaisin työelämään ja säännöllisiin ansioihin, että voisi elää vapaan ihmisen elämää.
  Tämä työttömän elämä on kahleissa olemista, jatkuvaa rahan miettimistä, tulevaisuuden pelkoa, jota lisää nämä sipilän_orvon_jne kurjistamistoimet.
  Jos tulee päivä, että omaisuus pitää realisoida, niin lakipykälät tässäkin asiassa on sorvattu sellaisiksi, että talokin pitää myydä purkukuntoisena välttyäkseen ostajan rettelöinneiltä.
  Sain viime vuoden lopulla työkkäristä työtarjouksia (uuskieltä), siis näitä sanktioituja pakkohakuja, joista en ole tähän päivään mennessä saanut näiltä hakuilmoitusten laatijoilta mitään vastausta. Yksi näistä tarjouksista oli harjoittelijan paikka (siis mulla on noin kolmekymmentä vuotta ansiotyötä takana). Mä vaan joka kuukausi ruksin sinne työkkärin sivuille, että en vielä tiedä, onko minut valittu. Mä ruksaan tällä tavalla vaikka maailman tappiin asti, koska heidän vaihtoehdoista puuttuu yksi oleellinen valintaehto.
  Mä osaan itsenäisesti hakea työtä, ei mua siihen tarvitse käskyttää, tuollainen pakkohakeminen vaan ärsyttää ja aiheuttaa vastareaktioita ja hankaloittaa työnhakemista. Mutta pitää tehdä niinkuin käsketään kun kerran liekanarussa tässä ollaan.

  • Servitus

   Veit sanat näppiksestäni. Ihan samanlaisia fiiliksiä on minullakin. Pelkään oman jaksamiseni puolesta. Ja jos joskus mielenterveys, tai terveys ylipäätänsä meneekin näiden kurjistamistoimenpiteiden vuoksi (niin kuin työttömyydessä ei olisi jo tarpeeksi!), niin sieltä sitten on aina vaan vaikeampi kavuta takaisin työelämään.

   Hirtehishuumoria. Ylen artikkelissa (http://yle.fi/uutiset/3-9581355) sanotaan, että: ”Työttömyyden alussa omavastuupäiviä vähennetään seitsemästä viiteen päivään, mutta mikäli työttömyys jatkuu yli kolme kuukautta siihen tulisi yksi kuukausittainen omavastuupäivä lisää. Käytännössä tämä tarkoittaisi tuen pienentymistä 4,65 prosentilla. Työttömyysturvan leikkautumisen voisi välttää, mikäli työtön käy töissä tai työllistymistä edistävissä palveluissa.”
   Eli viimeistään nyt voi todeda, että työ vapauttaa!

  • työtöntyötön

   Itsellä vähän samat ongelmat. Tuntuu että verenpaine nousee joka kerta kun näitä uutisia lukee.

   Omalla kohdallani ainakin toimisi paremmin juuri päinvastaiset keinot. Aito kuuntelu työkkärissä käydessä, sen sijaan että saan kuulla olevani kuntoutuksen tarpeessa voisivat olla kannustavia tai edes todeta että työllisyystilanne nyt vaan on tällainen jne. Ainoan kerran kun olen ollut sairaslomalla, olen ollut silloin työttömänä. Tämä kertonee jo jotakin. Toki työkokemustakin on vähän mutta yhdestäkään työstä tai työkokeilusta (olin vapaaehtoisesti) en ole ollut poissa ja aina olen saanut kuulla positiivista palautetta.

  • Aleksi Ruohonen

   Ymmärrän tilanteensi sain ensimmäisen paniikkikohtaukseni torstaina tämän takia.

  • elm

   Ani, olen samantapaisessa tilanteessa ja jaan kokemuksen kanssasi. Kuvaat tilanteen mielettömän hyvin.

   Jaksamista sinulle! Koitetaan keksiä jotain, että meidän mitätöintimme loppuisi.

   (olen itse toivonut, että sosiologit alkaisivat tutkia tätä asiaa ja siis työllisyyspolitiikan vaikutuksia syrjäytymiseen, omanarvontunnon laskuun ja elämän tarkoituksettomaksi kokemiseen.. materiaalista en usko olevan pulaa. Päinvastoin, määrä tuntuu vaan kasvavan. Ja kokemukset vaihtelevat raivosta apatiaan.).

   • elm

    Käytän kovaa kieltä, mutta mieleeni tulee, kuinka esimerkiksi mielenterveyden ongelmista kärsiviä on Suomen menneisyydessäkin joskus steriloitu. En tarkoita, että sellaista voisi enää tapahtua, mutta rinnakkaisena ilmaisuna voisin sanoa, että omanarvontunnon mitätöinti on vähän kuin henkistä sterilointia. Viedään arvo ja oikeus päättää omasta elämästään. Kun viedään myös itsemääräämisoikeus työnhaussa, ei ihme jos oireilemme.

    Nuorille toisella suulla korostetaan koulutuksen ja omien intohimojen seuraamisen merkitystä ja sitä, miten tärkeä on hakeutua alalle, jonka tuntee omakseen. Ja kun joutuu työttömäksi, omilla taidoilla, ominaisuuksilla, intohimoilla saati kiinnostuksilla pyyhitään pöytää. Ne unohdetaan. Meidän – ja siis nuoretkin, koko elämä edessänsä – mitätöidään. Toisella suulla nuoria yritetään laittaa välittömästä koulun jälkeen putkeen, jossa millään muulla ei ole merkitystä kuin kiireellä ja tehokkuudella.

    Ei ihme, jos nuoret oireilevat jo nyt. Miettiessään miten yhteiskunta heidät lopulta ottaa syliinsä. Erotellen jo nuoresta lähtien rahantuottajat ja mahdollisesti siitä ”syrjäytyjät” (vaatimalla pyrkimään alalle, joka vain maksimoi yhteiskunnan rahantuotannon).

    Näinkö on 100-vuotiaassa itsenäisessä maassa vuonna 2017?

    Mikä vallankumous meidän pitäisi tehdä, että arvot muuttuisivat?

    Minä olen välittömästi mukana, jos joku keksii.

 21. työtöntyötön

  Jännityksellä odotan milloin kuulemme jonkun yrityksen kannan näihin pakkohakuihin, eikö heille muka tule tarpeeksi hakemuksia jo muutenkin? Olisi nimittäin aika avata sanainen arkunsa. AIka hiljaista vaan on sillä suunnalla.

  En usko että kaikki yritykset käyttävät orjatyövoimaa. Olin jokunen aika sitten sellaisessa työhön suuntaavassa (vapaaehtoisessa) palvelussa jossa näin pieniä tekstin pätkiä mitä yritykset olivat vastanneet kun palvelun työntekijä oli käynyt yritysvierailulla. Muistan ainakin yhden firman (suht suuri alueen työllistäjä jonka työhön ei minun käsittääkseni ole varsinaista koulutusta) ilmoittaneen ettei ole tarvetta työkokeilijoille. Myöskään tuttuni joka on ollut vuosikymmeniä elintarvikealan pakkaustehtävissä sanoi ettei heillä ole ollut koskaan työkokeilijoita, kaikki jotka tulevat töihin tulevat palkallisina ja heidät perehdytetään.

  Yhden paikallisen pk-yrittäjän tiedän joka avoimilla facebook-sivuillaan julisti jonkin työttömyysuutisen jakaessaan että ”laiskat töihin jotenkin” vaikka ilman palkkaa. Mitähän herra yrittäjä olisi tehnyt ”laiskalla työttömällä” omassa firmassaan. Sanomattakin selvää etten sen koommin ole käyttänyt hänen yrityksensä palveluita.

  Sen sijaan uskon vahvasti että näillä toimilla kunta alkaa käyttää palkattomia työntekijöitä ja korvaamaan esim. palkkatuella työskenteleviä. Tähän soppaan kun lisätään vielä se aikomus että kunnan tulisi maksaa osa asumistuesta on moni kunta tiukoilla.

  • Servitus

   Suomeen tarvittaisiin uusi rekisteröity yhteisömerkki, joka kertoisi, että tuotteen valmistuksessa ei käytetty palkatonta pakkotyötä. Se voisi olla nimeltään esim. Reilu palkka, vrt. Reilu kauppa.

 22. AMK

  ”Teoria on sitä,että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi.
  Käytäntö on sitä,että kaikki toimii, mutta ei tiedetä miksi.
  Meillä teoria ja käytäntö ovat yhdistyneet siten, että
  mikään ei toimi eikä kukaan tiedä miksi.”
  Päättömiä keinoja vain ja ainoastaan sen takia että valtio säästäisi työttömyyskustannuksissa,antaakseen
  nekin rahat yritystukiin (hyville veljille),ei todellakaan tämän hallituksen kärkihanke ole saada
  työttömille palkallisia työpaikkoja,vaan yrityksille ilmaisia työntekijöitä ja tietenkin rikollisten
  (työttömien) kyykytys.Hyi hel….i.Ministerit,kansanedustajat ajattelevat kansalaisten parasta,ai niin ovatko työttömät kansalaisia joilla on myös ihmisoikeus????

 23. Virva Itäranta

  Luettuani edeltävät kommentit, tulen siihen lopputulokseen, että kaikki hallituksen toimet vain entisestään vaikeuttavat kenenkään työnsaantia.

  Alan epäillä, että tämä onkin hallituksen tarkoitus.

 24. Onneksi jo Eläkkeellä entinen työläinen

  Hallituksen Vappupilat senkun lisääntyvät mitä lähemmäs Vappua Työn Päivää mennään. Viimeisimpänä pilana Työttömien raportointi työttömyspäivistään.

 25. töytön

  Ei oo ekaa koppii kuulunu, vaikka tohkeissani oottelin. Tais pihvi välillä huilata, kun kiirettä pitäny työttömien parissa miettiessä uusia kopituskeinoja. Syyllistäminen ei kuulemma ole kyseessä, muistan haastattelun.

  Tsemppiä! Ei kait muuta ossaa sannoo. Saa nyt nähä mikskä tämä mennee. Ite aika huumorilla ottanu jo nämä jatkuvat kepitykset. Haetaan sitte vaikka 500 työpaikkaan/päivä, jos herrat nii haluaa. Sipilä tais jonku eriarvoistumisbingonki polkasta käyntiin, vai mikä ihme ”kori” se oli nimeltään. Moni työtön haluis varmaan kiitollisuuttaan osoittaa kaikille näille eriarvoisuuden puolustajille.

  • elm

   Tai mennään työkokeiluihin vaan kavereiden hyviin firmoihin (ja aletaan pelastaa hyviä tyyppejä, niin että ainakin siinä meidän oma valinnanvapautemme näkyisi. Saisimme ainakin valita kenelle oman aikamme ja panoksemme annamme).

   Tai mitä tapahtuisi, jos kaikki noin 300000 työtöntä jättäytyisi alennetulle toimeentulotuelle ja työttömyysprosentti olisi 0%? Kokeillaanko?

   Saisivat sitten keksiä uusia keinoja, kun ei ole TE-toimistoissa yhtään aktiivista työnhakijaa. Saisivat myös miettiä mistä se johtuu.

 26. Saku Timonen

  Älkää käyttäkö tätä kommenttiosiota keskustelupalstana. Jos löysitte hengenheimolaisen, niin vaihtakaa sp-osoitteita ja jatkakaa keskenänne juttua.

  • Hupu

   Tosiaan, kommenttien läpi lukeminen ja hyväksyminen vie arvokasta työaikaa, jolloin olisi paikallaan esittää kommentteja vain alkuperäiseen kirjoitukseen liittyen.

   Mielestäni tuo aktiivimalli on vain keino alentaa maksettavia työttömyyskorvauksia ja siirtää vastuu alentamisesta työttömälle. Jos työttömällä olisi keinot työllistyä viideksi päiväksi kolmen kuukauden aikana, niin eiköhän siitä nopeasti kampeaisi itsensä työelämään, mutta työttömän kannalta tilanne on toivoton, koska työtön on palkattoman työn teettämisellä siirretty täysin työmarkkinoiden ulkopuolelle.

 27. anon speaker

  Sorkkarautatalous on entistä lähempänä. Näin se vaan menee. Ei kokkareita kiinnosta miten köyhä voi, paitsi jos varastat kruunulta, ansaitset kunnon rangaistuksen!

  Jännä huomata taas, miten entisestä duunarista (Lindström) tuli huikea kepittäjä, kun pääsi työläisen roolista johtajaksi. Näin ne aatteet unohtuu, yhdessä yössä.

  Työelämää olisi helppo kehittää jopa porvarien haluamaan suuntaan, jos tunti siellä täällä tehtyä työtä tehtäisiin byrokratiavapaaksi. Eli käytännössä kun vaikka teet sen 20 tuntiakin töitä (jos onnistut löytämään!) ei vaikuttaisi tukiesi määrään mitenkään kuukausitasolla. JA selvitykset ym. voisi antaa jälkikäteen pelkoa, että 1-2kk syötäisiin pelkästään kynsiä.

  Ymmärrän entisenä yrittäjänä ukko-palvelun tuomat edut ja haitat eli ei senkään palvelun kaikki puolet ole täällä käsitelty. Ukkopalvelun käyttäjä on käytännössä yrittäjä, mutta suurimmalta osalta täysin ilman yrittäjäriskiä. Käytän itse myös ukkopalvelua, niin jotakin tiedän mistä puhun. Yksi kysymys on, että onko oikein, että palvelunkäyttäjä toimii kuten yrittäjä, mutta on vailla niitä riskejä, mitä oikealla yrittäjällä on? Yrittäjähän ei saa mistään rahaa, jos laskutettavaa ei ole, jos ei ole muualla töissä myös.

  Täytyy toisaalta todeta, että itseäni ja muita, jotka pystyvät laskuttamaan edelleen ukon kautta, ei tietenkään haittaa, jos työttömät ei voi tulla enää samoille apajille. Tarvitsee vain huolehtia, että jos tuloraja ylittyy, siirrytään yelin maksuun jatkossa tai ei ylitetä rajaa, keksitään jotakin muuta. (jos haluaa pysyä työntekijäkassan puolella)

  Nykykehitys johtaa katastrofiin, se on selvä. Pelkkää keppiä keppiä. Eniten ihmetyttää, että ainoastaan työttömät on useimmiten äänessä. Kyllä, vaikka ite olen työllistetty 24/7 käytännössä, niin YT:t on meidänkin firmassa käyty. Ikinä ei voi tietää koska tulee kenkää. Ei noita työpaikkoja todellakaan ole tarjolla, jos työttömäksi joutuu.

 28. Jori

  Kolmen kuukauden välein tulee raportoida (TE-keskukselle vrt Stasi), puhelinkuuntelua, ilmiantoja, meno alkaa olla kuin entisessä DDR:ssä. Puuttuu vaan enää, että toisinajattelijat suljetaan vankilaan.

 29. R.Hietaniemi

  Mitenkähän tilanteessa kun Yliopistosairaalan kuntoutustutkimusyksikkö lausuu, että asiakas ei ole minkäänlaiseen työkuntoon kuntoutettavissa eikä lääkkein parannettavissa eikä Kela myönnä eläkettä….kun sitten työkkkäri ei katso hakijan olevan kykenevä hakemaan työtä koska tämä ei kykene kuntouttavaan työtoimintaan.
  Ihminen putoaa toimeentulotuen varaan…ilmeisesti vielä mahdollisimman paljon alennetun.
  Ihmisarvo on viety jo vuosien sairastamisen aikana, nyt se on muisto vain.

  Entäpä vammaiset nuoret joilla ei ole kehitysvamma-statusta ja työpaja-oikeutta?

  Aikuiselle lapselle jonka palkaton omaishoitaja olen tuli toimeentulotukipäätöksessä UKAASI:
  Opislelijan velvollisuus on HAKEA ja KÄYDÄ TÖISSÄ. Kesällä ei makseta toimeentulotukea ellei ole todistettavissa että on hakenut runsaasti kesätöitä.

  Jaa vammainen jota ei ilman ”saattaen vaihdettava” apua voida työllistää edes valmistumisen jälkeen (ja tämä ei tapahtunut edellisten opintojen jälkeen joten pysyäkseen elämässä kiinni nuori meni opiskelemaan) kykenee kesätöihin.
  Miten ihminen joka ei osaa hakea työtä, ei osaa tehdä työtä ilman kuukausien työnohjaajan kanssa tehtävää jaksoa kykenee hakemaan kesätöitä??
  Pitääkö minun työkyvyttömän (pysyvä eläke) hakea ja tehdä se työ hänen puolestaan, että hän voi saada toimeentulotukea???

  Ei ihme, että ystäväni joka on tuo ensimmäinen ja lapseni harkitsevat VAKAVISSAAN itsemurhaa.

  Jos kävisin töissä pystyisin elättämään heidät, mutta pienellä sairauseläkkeellä saan itsekin toimeentulotukea.

  Toinen lapseni käy töissä 6 h työpäiviä ja saa palkkaa käteen 2 € koska työnantaja ei ole tajunnut, että hän on aikuinen jolta menee eläkemaksut. Ne perittiin sitten takautuvasti. Tällaisia työpaikkoja Suomessa.

  Mihin tämä maa on mennyt??

  Anteeksi kirjoitusvirheet en näe kunnolla.

 30. Jorma Hevonkoski

  Katosiko johonkin se malli, jossa työtön voisi ”työskennellä” kolmannen sektorin ”yleishyödyllisissä” toimissa tms ilman karenssia

Kommentoi »

Comments are closed