Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Puhdistus

”Vuodenvaihteessa käynnistyneet työttömien haastattelut putsaavat tehokkaasti työttömyyskortistoja. Työttömyys ja varsinkin pitkäaikaistyöttömyys vähenevät nyt vauhdilla.”

Näin alkaa Kauppalehden ”uutinen”, jonka on ilmeisesti kirjoittanut joku työ- ja elinkeinoministeriön poliittisesti ohjattu virkamies ja jonka Kauppalehti julkaisee sellaisenaan toimittajansa nimissä. Näin epäilen siksi, että jutussa ei ole kyseenalaistettu mitään ministeriön virkamiehen kertomaa.

Pitkäaikaistyöttömyys siis laskee kohisten niillä alueilla, joilla on lisätty kolmen kuukauden välein tapahtuvia määräaikaishaastatteluja. Talouskasvu elpyy ja työmarkkinat vetävät, ja tämä kaikki on määräaikaishaastattelujen ansiota. Ihmelääke ihmeparantaa.

Onhan jutussa sitten kerrottu muitakin syitä kuin työllistyminen. Itse asiassa työllistymisen ihmettä ei olekaan tapahtunut, vaan kortistoa on määrätietoisesti siivottu työttömistä. Tähän työttömät ovat tietenkin itse syyllisiä:

”Työttömyyslukujen kaunistuminen johtuu siitä, että moni työtön ei enää maalikuussa uusinut työnhakuaan. Syitä voi olla monia. Työtön on joko työllistynyt tai haastattelussa on käynyt ilmi, että työtön onkin jo töissä.

Tuomaalan mukaan rekistereitä vertaamalla on tullut esille, että moni työttömäksi ilmoittautunut onkin ollut toisen rekisterin mukaan töissä.

Osa haastattelussa käyneistä on saattanut heittää hanskat tiskiin, eli lopettaa työnhaun kokonaan.”

Työttömäksi ilmoittautuneet ovat siis töissä. Tästä seuraa sitten valtava määrä oikeudenkäyntejä, sillä Kela tekee rikosilmoituksen jokaisesta työttömyysetuutta oikeudettomasti saaneesta. Odotan, että Kauppalehti tulee uutisoimaan näistä massiivisista oikeudenkäynneistä todistaakseen juttunsa paikkansapitävyyden.

Tuon hanskojen tiskiin lyömisen kyllä uskon. Moni pitäaikaistyötön on varmasti saanut tarpeekseen jatkuvasta pompottamisesta ja jättäytynyt suosiolla alennetulle toimeentulotuelle.

Jutun lopuksi tulee tietenkin viralliseksi totuudeksi ylennetty valhe yli sadasta tuhannesta avoimesta työpaikasta. Tällä hetkellä niitä on noin 18 900.

Sipilän hallituksella on niin kova tarve todistaa toimiensa tehoavan, että se turvautuu ihmekertomuksiin ja suoranaiseen valehteluun. Tosiasiassa käynnissä on armoton työttömyystilastojen puhdistus. Se toteutetaan potkimalla pitkäaikaistyöttömiä ulos kortistosta palkattomiin töihin ja muihin työvoimapoliittisiin toimepiteisiin. Osa ei kelpaa enää edes työttömäksi, vaan heidät painostetaan jatkuvalla kiusaamisella luopumaan työnhausta ja jättäytymään alennetun toimeentulotuen varaan.

Se hallituksen juhlima talouskasvukaan ei ole totta, vaan se perustuu verohallinnon tietojärjestelmäkaaokseen.

Mutta ei anneta näiden faktojen häiritä, vaan juhlitaan uutta Sipilän hallituksen ihmettä. Uskonvaraisiin ihmeisiinhän koko hallituksen toiminta tuntuu perustuvan. Kärsijöinä ovat pitäaikaistyöttömät, joiden syyllistämiselle ei näy loppua.

teppo

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (31)

 1. Marja Pihlajamäki

  V. 1933: ”Osta Apu, anna apu työttömälle!” Mitäs nyt alettaisiin myydä, että työtön saisi oikeata apua? Kepu?

 2. Juha Toivoniemi

  Ainakin viimeisten hallituksen toimien jälkeen hekin tietävät kenelle kellot soivat. Minä ainakin kuulen sen ja taitaa moni muukin kuulla saman. Itse aion seuraavissa eduskuntavaaleissa näyttää kynteni ja joka välissä kun vain joudan niin painotan ihmisille, että äänestäkää mutta äänestäkää nykyisiä oppositiopuolueita ihan sama värillä ,sillä huonommaksi se ei takuulla muutu. Haluaisin niin mielelläni nykyisen takiaisipuolueen tipahtavan satiaispuolueeksi ja Soinin sekä Terhon selittelevän että eihän me vaan nuo kaverit. Kyllä tekis nannaa kun Sipilä pyytelis anteeksi seuraavien Lestadius suviseurojen aikaan. Kyllä tekis nannaa kun Hakkarainen joutus sahan eteen tyäntään oikein kovaa koivua huonoa terää vasten.

  • Marko Wallenius

   Minkälaista hommaa ajattelit kokoomuksen ”kavereille” vaalien jälkeiseen elämään?

 3. Seppo Uuranmäki

  Mitä arvoa on talouden kasvulla, jos sen tulos pullistaa ainoastaan harvojen pussihousujen takataskua? Onkos unohtunut, että ilman kulutusta ei ole tuotantoa? Onkos unohtunut, että duunarit tekee sen, jonka myynnillä välineomistajat rikastuu? No OK, mutta hiukka tasaisempaa tuloksenjakoa tarvitaan, jotta duunarin elämänhalu säilyy. Epäoikeudenmukaisuus synnyttää eitoivottuja ajatuksia.

 4. ei kai tällaiseen nimeä tarvita

  Linkki Kauppalehteen menee jonkinlaiseen mobiiliversioon, joka isolla ruudulla venyttää tilastokäyrän pikselimössöksi ja tekstin laidasta laitaan. Voitko korjata, kun kaikki lukijat eivät kuitenkaan ihan vielä ole mobiilikäyttäjiä?

  • Saku Timonen

   En. Minulla ei ole parempaa linkkiä. Tilastolla ei ole jutun kannalta merkitystä ja teksti on ihan luettavaa myös isommalla näytöllä.

  • stunned

   Ota osoitteesta pois ”app.” ja ”/uusimmat” niin saat desktop-version.

   Suoralinkki kuvaan on tämä:

   http://content.kauppalehti.fi/news-images/2017/04/2017045082385.jpg

   App-alkuinen mobiilisovelluslinkki toimii sikäli paremmin, että se ei laske lukukertoja. Täysversio on maksumuurin takana, ja jo muutaman katselun jälkeen lukija ohjataan tilaussivulle. Evästeiden poistaminen auttanee ongelmaan.

  • Jarkko

   Täällä on linkki saman jutun ei mobiili versioon.

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-putsaa-tyottomia-kortistosta/CxAZigeR

  • Arto

   Koska kykenit lukemaan jutun, niin voi tehdä kaksi oletusta: osaat suomea ja osaat scrollata, eli siirtää valintaa näytöllä, jotta pystyt lukemaan koko tekstin.

   Nämä ovat niitä perusoletuksia, jotka asetetaan suomalaiselle riippumatta siitä, käykö töissä, vai ei.

   Oletan tietokoneen käyttötaitosi olevan kohtalaiset, koska löysit myös sen linkin sinne kauppalehden uutiseen ilman erityistä mainintaa, että tämä tässä on nyt linkki.

   Nyt menet sinne kauppalehden uutiseen, scrollaat alaspäin ja kuinka ollakaan alhaalla tulee vastaan kohta, jossa lukee täysversio. Ja kuinka ollakaakaan, maagisesti siirryt kauppalehden uutiseen.

   Itse aiheeseen liittyen, monesti näitä ristiriitaisuuksia seuraa viranomaisten osaamattomuudesta ja niiden ilmoitussivujen sekavuudesta.

   Jäin työttömäksi yt-neuvottelujen myötä, joten tietenkin ilmoittauduin työnhakijaksi välittömästi lapun saatuani kouraan. Koska oli yt:t siihen pakettiin sisältyi myös se, että varsinaista työntekijän irtisanomisaikaa ei ole, vaan voin siirtyä toisen työnantajan palvelukseen vaikka välittömästi. Työnantajan puolelta aika taas oli minun kohdallani 4kk. Joten työkkärissä olin työtön työnhakija, vaikka olin työssä. Tämä siksi, että tarvitsee olla työtön työnhakija voidakseen vastaanottaa vuorotteluvapaa- ja osa-aikaeläkepaikkoja, joita myös yt-neuvottelujen myötä isossa konsernissa voi tulla eteen. Olin siis samaan aikaan työssä, että työtön.

   Seuraava ongelma, kun siirryin työttömyyskorvauksella opiskelijaksi ja ohjeistus oli 5 opintopistettä per kuukausi. Myöhemmässä vaiheessa sitten toisessa välitarkastuksessa ja eri henkilön kanssa, kuin alkuperäinen sopimus oli tehty. 9 kuukautta, eli 45 opintopistettä oli vaatimus. Viranomainen selailee opintottodistusta ja pähkäilee, että eivät nämä ehdot oikein täyty, kyllä tämä sopimus nyt täytyy perua. Itse ihmettelen mikä on vikana, kun pisteitä pitäisi olla huomattavasti enemmän tuolta ajalta. Viranomainen näyttää, että täällä alhaalla lukee, että suoritettujen kurssien määrä on 42, eli 3 jää vajaaksi. Sitten väännetään rautalankaa, että tuo 42 kurssia on kaikki opiskellut kurssit, ei ne sen tarkastelujakson aikana saadut pisteet. Asia jää pöydälle, kunnes löydetään viisaampi lukemaan papereita. Myöhemmin tulee ilmoitus, että saan jatkaa opiskelua.

   Samaan opiskeluaikaan olin työtön työnhakija siinä mielessä, että paikkoja pitää hakea ja mahdollisesti ottaa vastaan vuorotteluvapaan sijaisuus ja irtisanoa opiskelupaikka. Paitsi en sitten siinä tilanteessa olekaan työtön työnhakija, koska työhaku astuu uudelleen voimaan opiskelun päätyttyä ja en täytä vuorotteluvapaapaikan vaatimuksia. Onneksi työnantaja ymmärtää tilanteen, eikä halua olla vittumainen, eli keskeyttää opintojani, kun en sen jälkeen ole kuitenkaan kelvollinen vastaanottamaan paikkaa.

 5. Hulivilipoika

  Pääministeri ja ulkoministeri ovat tunnettuja uskovaisia. Uskon voimalla mennään.

  • töytön

   Rukoileekoha ne iltasin, että häviis koko syntinen työttömien sakki pois pilaamasta heidän ja kamujen kemuja 🙂

 6. Jarkko

  ”Jutun lopuksi tulee tietenkin viralliseksi totuudeksi ylennetty valhe yli sadasta tuhannesta avoimesta työpaikasta. Tällä hetkellä niitä on noin 18 900.”

  Noistakin työpaikoista 5605 on osa-aikatyötä jolla ei oikeasti elä. Kokoaikatyötä tarjotuista työpaikoista on hakutulosten mukaan vain 13295.

  Jos hakukriiteereiksi laittaa että työn pitää olla yli vuoden kestävä kokoaikatyö ja siivoaa alle vuoden määräaikaisuudet pois sellaisia työpaikkoja on koko suomessa tällähetkellä hakutulosten mukaan auki 8187. (kun äärettömässä köyhyydessä elävän pitkäaikaistyöttömän pitäisi saada yli vuoden kestäviä työpätkiä jotta hänen elämänsä suunta voisi oikeasti muuttua)

  Noihin työpaikkoihin sitten pitäisi saada mahtumaan suomen 300 000 työtönta ja 300 000 työvoiman ulkopuolella olevaa työikäistä.

  • Jarkko

   Ihmettelen myös sitä, että jos työnantajilla oikeasti on vielä tuohon päälle 80 000 työpaikkaa jossain piilossa miksi he eivät viitsi tehdä edes työnhaku ilmoitusta tarjoamastaan työstä? Jos työntekijän pitää todistella aktiivisuuttaan, jotta hän ei menetä työttömyysturvastaan osaa miksi työantajien ei tarvitse todistaa hakevansa työntekijöitä edes sen vertaa, että kertoo missä työtä on ja minkälaista työntekijää haetaan?

   Välillä tulee sellainen olo tästä Suomen politiikasta, että täällä kiusataan työttömiä ihan tahallaan sen takia, jotta heistä päästäisiin eroon ja saataisiin heidät lähtemään muualle. Vähän kuin pakolaiset joutuvat lähtemään omasta maastaan kun eivät sinne enää mahdu paremmassa asemassa olevien omistuksille ja tiluksille.

   • Ari

    Työnantajana voin kertoa että jos työpaikkoja on tarjolla, niitä ei todellakaan piilotella minnekään. Ne halutaan täyttää mahdollisimman nopeasti kykenevillä työntekijöillä. Voin myös ihan suoraan sanoa, etten halua palkata ihan ketä tahansa. Työ on asiakaspalveluhommaa ja siihen ei sovellu kielitaidoton tai sellainen jonka mutinasta ei saa selvää. Jotain pitäisi sen lisäksi alalta osatakin.

    Muilta toki löytyy paikkoja joihin pääsee vähemmällä. Kunhan avasin omaa tilannettani. Tällä hetkellä tosin ei ole edes työntekijöitä haussa kun ei olisi varaa maksaa kellekään palkkaa. Aiemin niitä on tullut ja mennyt jokunen kappale.

    • piilotyöpaikka

     Kyllä vaan on olemassa piilotyöpaikkoja (enenevässä määrin) joista te-toimistojenkin työnhakuinfoissa muistetaan kertoa ja muistuttaa aina. Yhä useampi yritys etsii työntekijää verkostojensa kautta, eikä koskaan laita paikkaa mihinkään julkiseen hakuun. Rekrytointi on kallista ja aikaavievää.

     Tietenkään työnantaja ei halua palkata ketä tahansa, vaan työn ja tekijän on sovittava yhteen. Eikä myöskään työnhakija halua eikä voi ottaa mitä tahansa työtä mihin hänellä ei esim. riitä osaaminen eikä koulutus.

 7. Jyri Mikkola

  ”Työttömäksi ilmoittautuneet ovat siis töissä.” Tämä on ihan normaalia pätkätyöläisillä. Koska työkkäriin ilmoitettu työnhaku on voimassa pitkään (ja hyvä niin), esim. puoli vuotta tai jopa vuoden, sen aikana tehdään vakituisen duunin puuttuessa pätkätöitä aina kun sellaisia saadaan, katkaisematta työkkäriin rekisteröityä työnhakua jottei sitä tarvitse olla uusimassa aina kun yli 2 viikon mittainen pätkätyökeikka päättyy. Periaatteessahan työkkäriin pitäisi aina ilmoittaa kun näitä pätkiä tekee, mutta käytännössä moni ei niin tee, kun näin säästyy kaikilta osapuolilta turhaa aikaa ja vaivaa. Työttömyystilastoihin tämä toki aiheuttaa vääristymää. Mutta koska työkkäri ei myönnä tai maksa kenellekään työttömyyskorvausta, vaan työttömän on sitä aina erikseen anottava KELAsta tai työttömyyskassalta, rikolliseksi em. menettely muuttuu vasta sitten, jos hakija menee ja hakee työttömyyskorvausta sellaisilta päiviltä jolloin on todellisuudessa ollut töissä.

  • Jarkko

   ”Työttömyystilastoihin tämä toki aiheuttaa vääristymää.”

   Eikä aiheuta, koska vain valehtelija laskee muutaman tunnin pätkätyötä kuukaudessa tekevän työllistyneeksi. Niin kauan kun ihminen ei kykene elämään edes länsimaalaisen alaluokan elämää saamallaan palkalla ja työtunneillaan häntä ei missään tilastossa tulisi lukea työllistyneeksi. Työllistymistilastojen tarkoitus ei ole tukea propagandaa tarkoitushakuisella tilastoilla vaan tuottaa totuudenmukaista tietoa työllisyydestä. Valitettavasti tämä vaatimus ei Suomessa toteudu.

 8. Rosa Warski

  Sipilän hallitus tosiaankin kykenee ihmetekoihin. Edes 17 miljoonan raportin vuosittainen lukeminen ei tuota heidän alaisuudessaan lisätyötä:

  http://www.talouselama.fi/uutiset/ministeriosta-vastataan-tyottomille-ehdotetusta-viikoittaisesta-pakkoraportoinnista-17-miljoonaa-vuosittaista-raporttia-ei-vaatisi-lisatyovoimaa-6645333

  • työtöntyötön

   Entä jos ei ole tietokonetta käytössä? Mitä jos on ollut tapana kuitata tehtävät vaikka torstaisin viikon välein ja tietokone rikkoontuu? Tähän lisään sen jostain toisesta uutisesta lukemani jutun että takaisin ei pääsekkään jos ei ole työtodistusta tai sairaslomalappua. Eli yksi työtön vähemmän ja ikuisiksi ajoiksiko? Kylläpä siivoutuu tilastot hurjaa vauhtia! Uskoisin että näillä toimenpiteillä työttömyys on alta vuodesta hoideltu kokonaan.

   ”Samaan aikaan kun aktiivista ja omatoimista työnhakua koskevat velvoitteet kasvaisivat, niin tarkoituksena olisi vastaavasti vähentää erilaisia tilanteita, joissa nykyisin työnhakijalle tehdään selvityspyyntöjä ja erikseen asetetaan korvauksettomia määräaikoja”, Korhonen kertoo”
   Tämä nyt on jo ihan sitä itseään. Nimenomaanhan tässä halutaan pudottaa ihmisiä pois tilastoista ja päivärahoilta. Välttämättä ei myöskään joka viikolle satu pienemmissä kunnissa sopivia työpaikkoja haettavaksi tai ylipäätään mitään työpaikkoja. Tästä voi sitten vaan päätellä että vika on työnhakijassa.

   Pitänee vaan sanoa ettei ole nettiä käytössä joten raportit lähtevät minulta postin mukana tai käyn tuomassa ne paikan päälle. Tällä saattaa jo ollakin työllistävä vaikutus kun tarpeeksi moni tekee näin.

 9. työtöntyötön

  Periaatteessa kaikki tuossa jutusta voi olla totta. Missään ei väitetty että työttömien lukumäärä olisi vähentynyt sen takia että he ovat työllistyneet palkkatöihin. ”Hallitus putsaa”, ”moni työtön ei enää maalikuussa uusinut työnhakuaan” jne. Jo sanavalinnat sen kertoo. Eli ei edes tiedetä minne he ovat päätyneet, kaikkia ei ole edes saatu vielä haastatetltua.

  ”Haastattelussa on käynyt ilmi, että työtön onkin jo töissä.” Ihanko totta? Joku joka on töissä on viitsinyt vielä vaivautua paikanpäälle haastateltavaksi, onkohan oikein ottanut palkatonta vapaata.

  ”Rekistereitä vertaamalla on tullut esille, että moni työttömäksi ilmoittautunut onkin ollut toisen rekisterin mukaan töissä” Eli onko työnhaku sitten katkennut automaattisesti. Kannattaisi varmaan jokaisen osa-aikatyöllisen pikapikaa mennä tarkistamaan tietonsa ettei jää soviteltu päiväraha saamatta. Muistaakseni myös pätkätyöläinen (joka tällä hetkellä on kokoaikatöissä) voi olla työnhakijana samaan aikaan?

  ”Syksyllä tulee voimaan aktiivimalli”. Syksylläkö tämä jo tulee?

  Kaikenkaikkiaan pohjattoman huono kirjoitus (tuo Kauppalehden siis). Ja tässä parempi linkki, itsellänikin tuo näkyi huonosti https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-putsaa-tyottomia-kortistosta/CxAZigeR.

  • Jarkko

   ”Eli ei edes tiedetä minne he ovat päätyneet, kaikkia ei ole edes saatu vielä haastatetltua. ”

   Menee muuten mielenkiintoiseksi, jos sattuisi paljastumaan, että suurin osa on päätynyt kokonaan työvoiman ulkopuolelle palveluiden saavuttamattomiin. Eikä työllistynyt oikeisiin töihin. Tätä vauhtia kun ihmisiä tippuu 20 000 kuukaudessa. Se tarkoittaa siis enemmän kodittomia, puliukkoja kadulla, ruokajonot pitenee, ilkivalta ja näpistyksen lisääntyvät. Jos rikostilastot alkavat nousta pienellä viiveellä niin on se merkki siitä, että näin on tapahtunut. Kun kymmenitä tuhanisa ihmisiä sullotaan yhteiskunnan ulkopuolelle näkyy se ennenpitkää väkisinkin jossain.

   Poliisille oltiinkin jo vaatimassa viime hallitursriihessä merkittäviä määrärahojen korotuksia eri verukkeilla. Onko hallituksella sitten joku ennustus olemassa asiasta, että järjestyshäiriöt lisääntyvät kun Suomea ollaan muuttamassa pikkuhiljaa Jenkkityyliseksi jokainen jääköön oman onnensa nojaan maaksi?

 10. Rintsu

  Useampikin löisi viimeistään nyt hanskat tiskiin jos voisi.

  Se onnistuu henkilöltä jolla ei ole perhettä, asuntovelkaa eikä omaisuutta. Silloin on samantekevää saako 520,- työmarkkinatukea vai 490,- toimeentulotukea, ja leikatullakin t-tuella pysyy hengissä, etenkin jos ei polta tai juo.

  Muissa tapauksissahan siirtyy ensin puolison elätettäväksi jos sellainen on. Säästöt on syötävä, omaisuus realisoitava jne ennen kuin on oikeutettu penninkään t-tukeen.
  ts. varattomalla poikamiesäijällä tulot tippuvat ehkäpä vain kolmekymppiä kuussa. Perheellisellä perheen tulot saattavat tippua viisisataa kuussa.

  Kaikilla ei siis tosiaankaan ole varaa saada karenssia tai heittää hanskoja tiskiin.

  Kuinkahan monta avioeroa tämän vuoksi on jo otettu? Vaimo ja lapset kun pärjäävät huomattavasti paremmin jos työtön isä muuttaa omilleen.

  • Jyrki


   Kuinkahan monta avioeroa tämän vuoksi on jo otettu? Vaimo ja lapset kun pärjäävät huomattavasti paremmin jos työtön isä muuttaa omilleen.

   Yksittäistapauksia kaikki! Heitetään nyt vaikka luku 50 000. Ei niihin tarvitse reagoida vielä vähemmän välittää tai miettiä miksi näin.

   Terveisin Hallitus ja kumppanit me tiedämme paremmin

  • työtöntyötön

   Tätä olen itse vakaasti harkinnut. Maksoin viime vuonna työmarkkinatuesta muistaakseni yli 1500 euroa kunnallisveroa. Jää nämäkin pennoset kunnalta saamatta. Työnhakua voin kyllä jatkaa itsenäisestikin vaikka uskon sen olevan turhaa. Ainakin itsetunto kohoaisi toivottavasti.

 11. Jyrki

  Siis työttömillehän on tulossa valtavasti lisää töitä kuin puun takaa. Tästä niitä lähtee: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219727-satoja-tuhansia-pakkoraportteja-tyottomilta-te-kuka-ne-lukisi

  Nyt täytyy vatuloida vaan voimabalanssit sopivalla iteroinnilla balanssiin. Ja sen jälkeen pyrkiä pitämään tilanne vakaana turbulenseista huolimatta niitä meinaa tulee. Tässä astuu kuvaan tietty 9e/pvä orjatyöt, joilla hienosäädetään tilannetta herkällä säädöllä. Ja samalla tietysti työllistetään konsultteja ja uusia työttömyyden torjunta firmoja pitämään tätä herkkää ja hienoa tasapainoa yllä. Ja sitten alkaakin jo näyttää hyvältä ja voidaan siirtyä autopilotille kun tilanne rauhoittuu ja selkeytyy. Ja työttömyydestä on otettu ihmeen tapaisesti niskalenkki kiitos siitä hallitukselle…

  • Jarkko

   ”Siis työttömillehän on tulossa valtavasti lisää töitä kuin puun takaa. Tästä niitä lähtee: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219727-satoja-tuhansia-pakkoraportteja-tyottomilta-te-kuka-ne-lukisi

   Tässä muuten on takana se, että halutaan kerätä tietoa työttömistä jotta voidaan väittää, että heillä on osaamispuutetta, joka sitten ratkeaa vain sillä, että osallistuu pakolliseen koulutukseen. Koulutus taas on rakennettu siten, että opiskelua siinä on hyvin vähän ja suurin osa koostuu työstentelystä ilman palkkaa jossain firmassa ja ilman työsuhteeseen kuuluvia etuja. Sillä toivolla, että sieltä ehkä 1 / 20 sattuisi saamaan työpaikan. Siis oikean työn josta maksetaan palkkaa.

   • Jyrki

    En yhtään ihmettelisi, että näinkin olisi. Tosin jos työtön omatoimisesti osaamispuutteitaan haluisi korjata tällä hetkellä. Vaikka ollessaan kuntouttavassa työssä ja samalla opiskella vaikka AMK:ssa, Yliopistossa jne. Niin eipä onnistukaan.

    Lienee taustalla suurempi ymmärrys siitä, että työtön ei vaan voi itse tietää mikä hänelle parasta. Parempi sen sijaan mennä lähes pakotettuna vaikka lähihoitaja koulutukseen, kun selkeästi työttömästä on siihen jonkun suuremman ymmärryksen omaavan virkailijan tai no nyt tulevaisuudessa yksityisen konsultin tai muun vastaavan mielestä. Joka luonnollisesti tietty etsii uusia oppilaita oman konsultti firmansa järjestämään ja alkavaan lähihoitaja ja ties mihin koulutukseen, jotka valtio maksaa.

    Niin ja toki ei sen tarvitse olla lähihoitajakoulutus voihan se olla vaikka autokuski, peltiseppä jne. Konsultti firman järjestämä koulutus yhtä kaikki. Tärkeintä onkin, että kurssi saadaan käyntiin ja raha virtaamaan oikeisiin taskuihin. Ja jos ei työtöntä tuollainen ratkaisu kerran kiinnosta. Niin voi sitten mennä kuntoutumaan ja leikkiin sitä hippaa tai risusavottaa 9e/pvä. Siellä sitä kuntoutuu ja kehittyykin entistä paremmaksi ihmiseksi kuka vaan.

    Ja kenties uravalinta lähihoitajana, peltiseppänä jne. Kirkastuukin pukkihyppelyä ja hippaa leikkiessä karenssin uhalla ihan hyväksi ideaksi lopulta risusavotan ohella. Vaikka olisi aikaisemmin kiinnostanut se insinöörin tai vaikka tutkijan ura tai ihan vaan jäsenkorjaajan tai vaikka puusepän jne. Jonne oli hakeutumassakin, mutta johon ei voinut mennä, koska rahan tulo olisi loppunut siihen työtön kun oli.

    Toki en tiedä onko tuollainen pakko lähihoitaja sitten parasta potilaalle. Ei kyllä pakkohan sen on olla, kun korkeampi tietämys on niin päättänyt ja opastanut työttömän sille tielle. Ja se peltiseppä voikin sitten jatkaa 9e/pvä orjatöissä jossain metallialan firmassa karenssin uhalla. Koska juuri nyt ei ollutkaan palkkatöitä tarjota vaikka ennen pakko koulutusta alalle maalailtiin hienoja kuvia töistä. Olisi vaan pitänyt tajuta, että tosiaan vaan töistä ei PALKASTA.

    Ei sen puoleen eipä se lähihoitajaksikaan lähtenyt palkkaa nauttinut kuin sen ajan kun valtiolta sai palkkatuen. Toki kaverit jotka aikoinaan onnistui opiskelemaan PALKKAtöissä ollessaan itsensä insinööriksi tai vaikka puusepäksi miksikä peltisepäksi pakko koulutettu olisi halunnut kuntouttavan tai muun vastaava hömpän lomassa. Niin nyt nämä kaverit on jo valmistuneet ja päässeet jo parempiin hommiinkin kuin myös palkallisestikin jos niin voi sanoa.

    Juu ihan utopiaahan tämäkin tarina oli…

  • Rintsu

   ”Siis työttömillehän on tulossa valtavasti lisää töitä kuin puun takaa.”

   Semmoinen käsityshän hallituksella on.
   Nytkin hallitukseen palkattiin kolme uutta ministeriä vaikka tarve olisi ollut vain oikeusministerille. Jollaisen olisi saanut pyytämällä hommaan joku puoluekirjaton oikeusoppinut.
   Mutta tosta vaan hallituksen sisältäkin löytyi heti kaksi piilotyöpaikkaa. Ikävä kyllä ne oli mahdollista saada vain suhteilla.

   Joten jos jo hallituksesta löytyy piilotyöpaikkoja niin kyllähän niitä täytyy löytyä kaikkialta muualtakin. Laiskat työttömät vaan eivät viitsi niitä hakea vaan makaavat mielummin sohvalla kittaamassa kaljaa. (jos heille annetaan siihen rahaa, mutta ähäkutti, eipäs annetakaan).

   • Jyrki

    No siis sen verran korjaan toteamustani, että töitä on puun takana odottamassa joka ikiselle työttömälle maailman loppuun asti. Palkasta tehdystä työstä niin siitä taas en ole puhunut mitään 🙂

    Ja monet työttömistä keksisi itsekin itselleen töitä loputtomasti, mitä pitäisi tehdä omaksi eduksi jos saisi niin omatoimisesti tehdä, mutta kun eipäs saa. Sehän on väärin jos hippa ja risusavotta leikit kuntouttavassa jää tekemättä, kun työtön tekee saman 4h/pvä töitä, mistä hyötyy omasta mielestään eniten. Tekee sitten vaikka itselleen polttopuut, mutta se onkin vääränlainen ”risusavotta”.

 12. Paula

  Miltä minusta tuntuu nyt keski-ikäisenä naisena reilun 2 vuoden työttömyyden jälkeen? Ikinä, ikinä minua ei ole näin alas painettu kuin tämän hallituksen aikaan. Jokaisella on oikeus somessa ja siviilissä ivata työttömiä luusereiksi yms. Ilkeillään päin naamaakin, kuka tämänkin lystin maksaa. Olen ihan näpsäkkä naisihminen, normaaliälyinen ja kiloinen, enemmän veroja aikanaan maksanut kuin monikaan piruilija arvaakaan. Olisi niin ihanaa edelleen tehdä töitä ja saada ansaittu loma. Koko ajan olen elänyt toivossa, että tärppäisi, mutta työhaastattelussakin kyseenalaistetaan, että olisinko edes tulossa töihin, kun olen ollut pitkään työttömänä ja kesäkin tulossa, wtf. Ja nyt nämä tulevat uudistukset ”aktivoimisesta” yms. Paljonko ihminen kestää, että itsetunto viedään ja sen myötä varmasti tulevaisuus? Joka päivä saa tsempata itseään, ettei vaivu epätoivoon ja jää sisälle kotiin, ei halua nähdä enää ketään piruilijaa, tai ei ainakaan halua keskustella kenenkään kanssa. Sen verran olen psykologiaakin lukenut, että tämä nykyinen ”aktivoiminen” yms. vie ihmiset tuhon tielle suhteessa oman arvon tuntoon ja siten haluun saada/tehdä töitä. Tämä kaikki nostaa vihan ja kapinan parempiosaisi kohtaan, vihan yrittäjä-Sipilöitä kohtaan. Lyödään hanskat tiskiin. Eipä osattu nähdä pakolaisvirtoja, eipä taideta osata nähdä mitä tämä työttömien kyykytys ja nöyryys tuo tullessaan. Ei hyvä.

 13. Pohjola

  Koskakohan alkaa vuokratyövoima/rekry firmat nostaa päätään? Koska jos tämä touhu pitkään jatkuu, niin niille firmoille tulee kyllä helkutin hyvä markkinarako pätkätöiden täyttämiseen?
  Onko vieläkään missään edes uutisoitu suunnitelmaa sille, kuinka kunnat tulevat järjestämään työttömien palvelut?
  Vuosi 2018 alkaa jo pikkuhiljaa pelottaa 🙁

Kommentoi »

Comments are closed