Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömyyden orjat

Vapun kunniaksi Iltalehti päätti ruveta ruoskimaan kaikkein köyhimpiä eli sosiaaliturvan varassa eläviä työttömiä. Nämä elämäntapalaiskottelijat eivät halua mennä töihin, koska yhteiskunta kustantaa kaiken, niin asunnon, asumistuen kuin toimeentulonkin. Kirjoittaja Mika Koskinen näkee jopa leipäjonot laiskotteluun kannustavana tekijänä, koska tarjonta luo kysyntää.

Harvoin joutuu lukemaan näin härskiä tekstiä. Nykyisin näyttää olevan menossa jokin kilpailu siitä, kuka kehtaa sanoa työttömistä kaikkien häijyimmin. Tämä juttu lienee julkaisuajankohtansa ja sumeilemattoman ilkeytensä takia vahvasti ehdolla voittajaksi.

Suoranaisen ilkeilyn ja työttömien vastaisen asenteen vahvistamisen lisäksi kirjoittajalla lienee tarkoitus puhua töihin menemisen kannustamisen puolesta. Virallinen ja jatkuvasti toistettu mantrahan on, että työttömät ovat työhaluttomia. Muistatte ne ministerin maaliskuussa auki olleet satatuhatta työpaikkaa, joihin ei saada työntekijöitä.

Katsotaan nyt lopultakin ne maaliskuun työttömyysluvut ja avoimet työpaikat. Katsotaan myös se, missä nämä laiskat työttömät ovat.

työttömät

Lähde: Tilastokeskus (Kuvan saa suuremmaksi avaamalla sen uudessa välilehdessä)

Työnhakijoita oli siis maaliskuussa yli 636 000, ja heistä kokonaan työttömiä 317 000 eli 12,1 % työvoimasta. Pitkäaikaistyöttömiä, niitä sohvalla lojuvia ja ämpäreiden tavalla etuuksia ja leipää jonottavia oli 112 000. Työllistettynä eli palkkatuella oli palkattu 22 500 henkilöä. Palkattomassa työkokeilussa oli 12 600 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa 21 300. He ovat siis kursseilla opettelemassa sanomaan käsipäivää.

Muissa palveluissa oli 67 400 henkilöä. Luku pitää sisällään kuntouttavassa työtoiminnassa, vuorotteluvapaasijaisena ja omaehtoisessa opiskelussa olevat. Koska vuorotteluvapaasijaisia on vähän ja työttömyystuella opiskelemaan pääsy on lottovoittoon verrattava harvinaisuus, niin suurin osa tästä joukosta tekee palkatonta työtä kuntouttavassa työtoiminnassa.

Ja sitten ne avoimet työpaikat. Niitä oli maaliskuun aikana 56 400. Niitä ei ollut eikä tule olemaan sataa tuhatta, eikä myöskään työvoimapalvelujen sivulla oleva jatkuvasti vaihtuva määrä kerro muuta kuin senhetkisen tilanteen.

Siis 56 400 työpaikkaa, johon Mika Koskinen haluaisi ruoskia kaikki työttömät. Kun työnhakijoiden määrästä vähennetään toimenpiteiden kohteina jo olevat, niin äkkiä laskien niihin pitäisi mahtua puolisen miljoonaa henkilöä. He ovat niitä Mika Koskisen laiskoja ja haluttomia, ämpäreiden tavoin leipää jonottavia kelvottomia.

Nämä suurisuiset köyhien ruoskijat osaavat olla ilkeitä, mutta eivät koskaan osaa kertoa sitä, miten kaikki työttömät sullotaan vähiin työpaikkoihin. Heillä on vain vankka usko siihen, että kun kaikki etuudet otetaan pois, niin kyllä työhaluja ja työpaikkoja löytyy.

Eli ihan kuten Lapinlahden Linnut jo neljännesvuosisata sitten. Silloin se tosin ymmärrettiin vitsiksi, mutta nykyisin raakuus ja ylimielinen piittaamattomuus ovat tehneet vitsistä totta.

Kommentit (65)

 1. Tero Sivula

  Juha Sipilä on suurin valehtelija koko suomen itsenäisyyden aikana. Itse lapsuuden uskonnollisen psyykkisen kidutuksen kokeneena (Sama jumalainen lahko kuin valtakunnankanslerilla), sekä äärilahkoja seuranneena, ikävä kyllä siellä pesii kaikkein kovimmat arvot ja erittäin vähän ymmärrystä vääräoppineita kohtaan, olemmehan me niitä jumalan valittuja. On täysin puppua sanoa että uskonnollinen tausta ei vaikuta päätöksiin kyseisellä henkilöllä.

 2. työtöntyötön

  Kepittäkää vaan lisää ja kiristäkää ennestään. Minulla ei esim. ole varaa ostaa taikka ylläpitää autoa mikä olisi tarpeellinen ainakin täällä missä itse asun. Tämä asiahan tietenkin ratkeaa sillä että tuloja pudotetaan. Kuntouttavalla ja muulla hölynpölyllä ei ratkea onnettomat julkiset kulkuyhteydet ja auton puute.

  ”On siis kaksi näkökulmaa:
  1) Haluaisin mennä töihin, mutta se ei kannata.
  2) Miksi mennä töihin, kun yhteiskunta maksaa.”

  Tai sitten on vielä 3) Haluaisin mennä töihin mutta kukaan ei palkkaa. Tähän ei ole lisättävää.

  Leipäjonoista sen verran että nostakaa niitä viimesijaisia etuuksia ja poistakaa sen jälkeen leipäjonot. Jokainen hakisi tuotteensa kaupasta ja saisi itse valita minkälaista leipää tai jogurttia tänään ostan. Tämä piristäisi ymmärtääkseni myös taloutta.

  • Jasper

   ”Tai sitten on vielä 3) Haluaisin mennä töihin mutta kukaan ei palkkaa. Tähän ei ole lisättävää.”

   4) Haluaisin mennä töihin, mutta en ole sairauden takia työkykyinen. Silti kuntouttamisen tai eläkkeelle päästämisen sijaan pidetään kortistossa.

 3. Lasse Henritius

  Mielenkiintoista noissa avoimissa työpaikoissa on se, että ainakin jokin aika sitten, kun tarkemmin ilmoituksia nuuskin, oli avoimia työpaikkoja tyyliin ”yhden hengen yritys, joka tuo kiinalaisia sädetikkuja maahan etsii 20 myyntijohtajaa eri puolille Suomea”.

  Lisäksi ”avoimissa työpaikoissa” on aika paljon työvoimaa välittävien yritysten ilmoituksia, joissa etsitään tietyn osa-alueen (rakennus, siivous etc.) osaajia. Töitä on tarjolla heti, kunhan asiakas tekee tilauksen.

  Siis näissä ilmoituksissa ei ole sinänsä mitään moitittavaa. Jokainen ilmoituksen lukeva ymmärtänee, että töitä ei oikeasti ole juuri nyt tarjolla tai kyseessä on puhtaasti provisioon sidottu myyntityö. Mutta ei tämän tyyppisiä pitäisi oikeasti avoimiksi työpaikoiksi laskea, kuten uskon tällä hetkellä tehtävän.

  • elm

   Ja kukaan työvoimapoliitikoista ei tunnu kyseenalaistavan kannattaako epäeettistä työtä ylipäätään tehdä. Senpä takia tämä maa(ilma) vinksallaan onkin.

   On erinomaisen suoraselkäistä äänestää jaloillaan, myös työpaikasta.

   Mitä suurempi osa ihmisistä tekee epäeettistä tai muutoin kyseenalaista työtä, sitä enemmän metsään mennään.

  • Tintti

   Oman alansa ilmoituksista huomaa helpoimmin, mitkä ilmoitukset ovat asiallisia, mitkä eivät. https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/personal-trainer-espoo-smsol-3736337 Tässä ilmoituksessa etsitään personal traineria kuntoketjulle. Oma firma kuitenkin pitäisi olla, eli itse asiassa työpaikan sijasta tarjotaan työtiloja: laitteita ja tilaa saa käyttää. Koulutus on hankittava omalla rahalla, ja se ei ole ihan halpaa. Myyntityö tehdään itse, ja mitä alasta tiedän, ilmoituksessa mainittu esimerkkilaskutusmäärä on epärealistinen. Suurin osa tietämistäni kuntoketjujen personal trainereista eivät suinkaan onnistu myymään noin paljon, vaikka päivä alkaa jo viiden, kuuden maissa ja päättyy mahdollisesti 22.00 – eihän asiakas kesken työpäivän kovin usein kuntosalille tule. Työttömillä taas ei ole varaa. Koska ala vaatii myös omaa kuntoa, ovat peeteet usein nuoria. Kaikkien neuvottelutaidot ja -asema eivät ole kovin hyviä. Heitä käytetään hyväksi kuntoketjuilla, sillä joillain ketjuilla (en osaa sanoa ilmoituksen ketjusta) ensimmäinen harjoittelukerta on ilmainen. PT:n päivä täyttyy ilmaisista kokeilukerroista, eikä monikaan jatka asiakkuutta sen jälkeen. Ystäväni peetee valitteli, että päivä on pitkä, seitsemän päivää viikossa, hyppytunteja on monta kertaa päivässä ja suolaa korkeintaan oli laittaa leivän päälle – siis hänellä oli vakavia toimeentulo-ongelmia.

   Pitääkö tälläinen työpäikka oikeasti laskea mukaan avoimiin työpaikkoihin?
   Sillä ei elä, se vie kaiken valveillaoloajan jokaisena viikon päivänä, ja yrittäjäriski on sillä kahdeksantoistavuotiaalla (tai nelikymppisellä, jos vielä paikat kestävät). Montako viisikymppistä peeteetä tunnet? Se osoittanee, että joko ala on raskas tai että alavalinta on ollut huono ja sitä on vaihdettu. (Edellä mainitu PT-homman lisäksi kuntoalalla on paljon muitakin ongelmia, kun ala on uusi, järjetäytymätön ja lähtökohtaisesti nuoria duunareita on paljon alan luonteen takia. Esimerkiksi ryhmäliikuntaohjaajasi ei välttämättä saa palkkaa, jos tunnille ei tule asiakkaita tai lukumäärä jää rajan alle. Monien brändituntien vetäjien lisenssit maksavat satoja euroja vuodessa, ja niitä ei työnantaja välttämättä maksa. Ohjelman opetteluun kuluneet kymmenet tunnit ovat palkatonta työtä, jolloin erään toisen ohjaajan tuntipalkaksi jäi kertamansa mukaan 2 euroa. Laskujeni mukaan hänen vastauksensa on realistinen.)

   Yksi selitys tälle löytyy siitä, että moni ohjaaja tekee kahta työtä, ja joko aluksi tai vähitellen ainakin suhtautuu kuntosalityöhönsä kuin harrastukseen: palkaksi riittää ilmainen pääsy kuntosalille ja karkkiraha päälle, jos sitäkään. Jokainen voi tykönään miettiä, miten asiantuntevaa harrastelija- tai kakkostyöohjaus on. Jätäkö terveytesi tälläisen henkilön huomaan? Tällä poljetaan ammattiohjaajien ja kokopäiväisten palkkoja / ehtoja, mutta huonosti on vaihtoehtoja, ellei ulkopuolelta asioihin puututa. Lakien valvominen ja työehtosopimus saattaisivat auttaa, mutta työnantajien silmissä ne eivät ehkä ole toivottuja asiainkulkuja, vaikka työntekijän motivaatio asiallisesta kohtelusta kasvaisikin. Duunari-ohjaaja ei voi olla se, joka ottaa yrittäjäriskin. Häpeä sellaisille kuntosalinomistajille, jotka siirtävät yrittäjäriskiä nuorille (tai vanhemmille) ohjaajilleen.

   Työpaikkailmoituksissa on varmasti paljon muitakin, jotka eivät oikeastaan ole soveliaita ilmoituksia / paikkoja. Itse osaan arvioida liikunta-alan ilmoituksia. Olisi kiinnostavaa kuulla muistakin aloista. Lukujen tuijottaminen ei anna oikeaa kuvaa.

   • Jarkko

    Suomen työttömyysongelman voisia ratkaista perustamalla 1 000 000 avointa työpaikkaa, jossa jokaisessa tarjotaan nolla tuntia työtä. Sitten edellyttää, että kaikki työttömät hakevat noita miljoonaa työpaikkaa työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla. Jos joku työtön sitten sattuu saamaan yhden tuollaisen työpaikan hänelle ei enää tarvitse maksaa työttömyyskorvausta ja jos työtön kieltäytyy hakemasta niin sittenkin voi lopetta työttömyyskorvauksen työstä kieltäytymisen perusteella.

 4. töytön

  Oli kyllä niin odotettavissa jatkumoa tuolle sotaveteraanin avautumiselle (iltahuudolle) työttömien…eiku veteraanipäivänä. On siinä puheluita ollut tälläkin toimittelijalla juttuu tehdessä, tiedä vaikka pari velikultaakin soitellu ja kiitelly:)

 5. Sari

  Vielä kun joku tutkisi, mitä nämä ”avoimet työpaikat” oikeasti ovat.
  Pätkätöitä, nollatuntisopimuksia, provikkapalkalla, ”laskuta itse Ukko.fi:n kautta”, harjoittelupaikkoja, joista ei makseta palkkaa jne.
  Työtöntä levyseppähitsaajaa ei lohduta, jos avoinna on ylilääkärin paikka. Kaikista meistä ei ole myöskään lähihoitajiksi. Myyntiedustajan paikka paljastuukin puhelinmyyjän paikaksi, sille on vain annettu seksikkäämpi nimi, tai useampikin.

  Lisäksi varsinkin vuokrafirmat usein välttävät kertomasta edes minkä ALAN töitä on tarjolla, firman nimestä tai sijainnista nyt puhumattakaan, ilmeisesti siinä pelossa että joku työtön aktiivisesti ottaisi yhteyttä suoraan ko. yritykseen.
  ”Työkkärin” verkkosivut sitä paitsi muuttuvat koko ajan huonompaan suuntaan, ainakin mobiiliversio. Miksei voisi hakea paikkoja esim.”80 km säteellä”? Kategoriat ovat ihan mitä sattuu, kuten ilmoituksetkin, joita kukaan ei ilmeisesti valvo – niin ihmeellisiä ja suorastaan lainvastaisia asioita niistä saa toisinaan lukea. Piilotyöpaikoista puhutaan myös, miksei työnantajia velvoiteta ilmoittamaan kaikki avoimet paikat TE-keskukseen? Miksi niitä pitää yrittää guuglettaa monesta eri lähteestä, rekisteröityä kymmeniin eri palveluihin, täyttää vähintään yhtä monta verkkolomaketta, joissa kaikissa kysytään samat tiedot (joista suurin osa käy joka tapauksessa CV:stä ilmi)?
  Piiskaa pitäisi antaa monelle muullekin taholle kuin työttömille, tai jopa näiden sijaan.

 6. Kyösti Hyttinen

  Heh, eikun piilotöihin. Suomessa on piilossa jopa 280000 piilotyöpaikkaa Sitran tutkimuksen mukaan.

 7. työtöntyötön

  ”Suomessa on antelias sosiaaliturva.”

  No verrataanpa vaikka Tanskaan. Tanskassa viime sijainen tuki on 1490 euroa (vuonna 2016), tämän päälle saattaa tulla vielä asumistukea, Suomessa toimeentuotuki on 480 jos sitä ei ole alennettu. Tanskan keskipalkkojen ollessa noin 4000 ja Suomen n. 3000 pitäisi täällä viimesijaisen tuen olla yli 1000 euroa. Ja tähänhän pudotaan vasta ansiosidonnaisen jälkeen. Tanskassa viimesijaiselle tuelle pudotessaan on käsittääkseni velvollisuus osallistua 3kk mittaiselle työpatkälle kunnalle, jotain yleishyödyllisiä töitä. En tiedä mitä tuon 3kk jälkeen tapahtuu enkä tiedä saako sen aikana tulonsa palkkana. Epäilen etteivät joudu tekemään sosiaaliturvalla töitä vuosikausia.

  Ilmankos puhe tanskan mallista haudattiin kaikessa hiljaisuudessa. Harmittaa etten osaa tanskaa enkä tunne ketään joka voisi tätä asiaa selventää. Suomen sosiaaliturva ei jokatapauksessa ole erityisen antelias. Ehkä jos vertauskohdat hakee esim. Etelä-Amerikasta tai Afrikan mantereelta.

  Tässä vielä linkkejä

  http://sosiaalivakuutus.fi/tanska-leikkasi-turvapaikanhakijoiden-toimeentulotukea/

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2017/01/15/suomessa-hyodynnetaan-vain-kepit-eika-lainkaan-porkkanoita/

  • Heli

   Itseasiassa palkka Tanskassa on kutakuinkin 3300e kk. Veroprosentti on 38%. Tiedän tän koska itse työskentelen Aarhusissa. Eläminen on melko samoissa kuin Suomessa. Ruoka halvempaa. Kun avopuoliso oli työtön tuli perus työttömyystuki joka oli 10 000 kruunua eli 1300e kk. Siihen tulisi vielä asumistuki. Sitä ei kuitenkaan edes haettu koska yhteiset tulot oli liian korkeat joten turha edes yrittää. Tietääkseni työttömänä pitää Tanskassa muutaman viikon välein käydä ”ilmottautumassa” paikallisessa jobcenterissä että tuet jatkuu. Ja tulee näyttää että tosiaan hakee töitä. Kyllä tuon rahan eteen velvotetaan tekeen hommiakin mutta melkein kuin Suomessa kuukauden palkka niin voihan siinä muutamat hakemukset ruksata sen eteen.

 8. Tuomo Sallinen

  Erinomainen kirjoitus! Tiedustelisin, että oletko tarkemmin perehtynyt viime aikoina kirjoituksissanne näihin niin sanottuun 56 400 avoimeen työpaikkaan? Viittaan siihen, että käytännössä poikkeuksellisen moni näistä avoimista työpaikoista on aika kaukana asianmukaisesta työsuhteesta, jolla voisi elättää itsensä.

  • Jarkko

   Ainakin TE-toimiston tietokanta antaa noin 13 000 työpaikkaa koko suomessa jos hakutuloksiin laittaa, että etsii kokopäivätyötä ja ylivuoden kestävää työsuhdetta.

   Jos laittaa kaikki käy haun niin sitten tulee noin 19 000 työpaikkaa koko suomessa. Eli provisio, osa-aika, lyhytmääräaikaisuus työtä on se noin 30% tarjotuista työpaikoista.

 9. Jani Rikhard

  Kirjotin kans vastinetta tolle Koskiselle. Veti kyllä luisuotsaisuudessa sellaset pohjat että saas nähdä pystyykö edes Hjallis pistämään paremmaksi.
  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/04/30/iltalehden-vihapuhe-tyottomista-jatkuu/

 10. Rintsu

  ”Leipäjonoissa käyvät ihan tavalliset ihmiset”.

  Tuo on totta. Harvemmin niissä yli- ihmisiä näkyy. Ihan tavallisia ihmisiä niissä on aina ollut.

  ”Koska tarjonta luo kysyntää”.

  Tuokin on totta. En ole nähnyt ketään jonottamassa leipää semmoisessa kadunkulmassa missä sitä ei jaeta.
  Toisekseen, sitä ehkäpä kympin arvoista arvoituskassia ei kannata lähteä jonottamaan jos matka kuluineen tekee samaisen kympin. Ellei sitten ota riskiä ja mene pummilla. Eli jos johonkin avataan uusi jakopiste (lisätään tarjontaa) niin se kerää jonon niistä joille muut jakopisteet ovat ajallisesti tai rahallisesti liian kaukana.
  Kolmanneksi, he eivät ole työllisiä. Sen näkee ihan katsomalla kelloa. Hurstinkin jakoaika on 10-14. Kukaan työssäkäyvä ei lounastauollaan ehdi jonottamaan.

  Härskeintä tuossa on valjastaa veteraanit pyhän päähänpotkimisen asialle.

 11. ”Aina Marina”

  Tänään tulleessa ”Dr Who:n” jaksossa oli ”kovin ajankohtainen aihe”, sieltä ehkä löytyisi joku kiva klippi tekstien oheen myös…

 12. Samppa Haapavaara

  Mika Koskinen on ideologiansa vanki. Eikä varmaan mene kovinkaan pitkää aikaa, kun keskinkertainen poliittinen toimittaja puhdistetaan talouskasvun nimissä, kyvykkääseenpään nuoreen, joka kirjoittaa ideologiaa 9 euron päivä korvauksella. Siksi nuoria tulee mollata. Vielä kun ehtii, ehkä pomo on samaa mieltä, ja saa partipoika pisteitä.

 13. Jyrki

  Jutun yksi lause kertoo minusta kaiken oleellisen jutun tarkoitusperistä:


  Kuvaan kuuluu, että järjestelmän uudistajat on helppo leimata köyhien kyykyttäjiksi.

  Juuri näin aivan kuin järjestelmän uudistajien kuvaan ei sitten kuuluisi leimaisi työttömiä voimiensa tunnossa milloin miksikäkin? Lienee vain ”sivistyneemmin”. He voivat ja mobilisoivatkin myös julkisen mediankin tähän tarkoitukseen armotto ja säälittä sossutatuineen ja skeittaavine Viljameineen jne?

  Mutta sitä ei kerrota, että uudistusta haluisi tehdä myös nämä köyhät, työttömät jne. Jos heitä oikeasti edes vaivaannuttaisi kuunteleen?!? He kun ei saa ääntänsä julkisiin medioihin samalla tavalla kuin no niin sanotut kyykyttäjät.

  Tai no oikeastaan ollenkaan paitsi käydään ehkä leipäjonoja kuvaamassa ja paria tyyppiä haastatellaan medioiden toimesta, jotka valittu varmastikin huolella. Mutta sekin on jutun mukaan ilmeisesti väärin. Ja ongelma on jutun mukaan se, että leipäjonoja käytetään väärin. Kun nälkäiset hakee ruokaa. Vaikka joukossa toki varmaan niitäkin, jotka ei tarvitse leipäjonoa vaan jääkaappi on muutenkin täynnä ja rahaa tilillä.

  Mutta kuten sanottua ne köyhät on jo leimattu osaamattomiksi kaljan lipittäjiksi sohvallaan maaten jne. Juuri näiden kyykyttäjien toimesta, jotka kovasti puuhaamassa näitä uudistuksia kaiken kaikesta tietävinä. Ja nyt heitä sitten kutsutaankin kyykyttäjiksi…

  Joten tuossa jutusta lainatussa lauseessa vain pata kattilaa soimaa sekä marttyyrius nostaa päätänsä tässä lauseessa nostaen vain kyykyttäjiä jollekin jalustalle. Ja haetaan jotain säälin tapaista hyväksyntää kyykytyksille. Sitten kerrotaan kumminkin, että tekeehän heikompiosaisetkin näin niitä… No parempi osaisia kohtaan.

  Ei kyllä parempi osaisten parempaa pitäisi minun mielestä pystyä jos aikoo kohota jotenkin muiden yläpuolelle ja pönkittää juttujansa vaikka sotaveteraanien sanomisilla vaikka sotaveteraani asiaa puhuukin.

  Ja uskallan väittää, että moni elossa oleva sotaveteraani kavahtaa hyvin paljon kansan vastakkain asettelua muistaen 1918 vuoden tapahtumat mielessään. Muistelisin jopa Mannerheimin varoittaneen asiasta useaan otteeseen aikanaan.

  Mutta siitä huolimatta juttuhan näyttää olevan yhtä vastakkain asettelua vapun kunniaksi.

  • Pekka Toivonen

   Suomessa käydään vielä uusi sisällissota vuoden 1918 malliin jos ei työttömien tai muiden köyhien kyykyttäminen lopu. Lopulta sietokyky loppuu ja sitten otetaan aseet käteen ja pistetään kyykyttäjät matalaksi.

   Venäjän bolsevikkivallankumouksenkin perimmäinen syy oli se että kansa sai kyykyttäjistä tarpeekseen.

  • Sofia

   Sotaveteraanien vetäminen mukaan milloin mihinkin on aivan sietämätöntä. Isä oli veteraani ja hänen isänsä punikki. Hän itse pesunkestävä demari. Ei voinut sietää kommunisteja mutta muuten ei haukkunut ketään. Olisi taatusti järkyttynyt nykyisistä puheista.

 14. Rintsu

  Ai niin. Koska työttömien asiat ovat niin hyvin, että työttömät eivät tahdo töihin vaan makaavat mielummin sohvalla juomassa kaljaa niin luulisi, että työttömäksi olisi tunkua?
  Prinssikin vaihtoi osia kerjäläispojan kanssa kun kyllästyi olemaan prinssi.
  Minä vaan en ole tavannut ainuttakaan työssäkäyvää joka olisi halukas vaihtamaan osia minun kanssani. Minun pitänee olla aktiivisempi, koska täytyyhän heitä olla, koska niin moni on sitä mieltä, että työttömänä pärjää niin hyvin, että ei kannata ottaa työtä vastaan.

  • R.A.

   Joo niimpä. Minulle voi ilmottautua vaikka heti, jos haluaa vaihtaa palkkatyönsä työttömyyteen KELAn työmarkkinatuella. Mä otan palkkatyön vastaan hyvin mielelläni ja päästän sen työstään luopuvan nauttimaan KELAn valtavasta ja ylellisestä työmarkkinatuesta, 537 €/kk netto. Kyllähän tuolla viettää kadehdittavan ylellistä elämää! Asunnon yhtiövastikkeen jälkeen käteen jää kaikkiin muihin menoihin yhteensä 84 €/kk. Se ei riitä edes ruokaan. Kyllä sitä kannattaa jokaisen palkkatyötä tekevän kadehtia!

 15. Marko Liikanen

  Oma kokemus omaehtoisesta opiskelusta työttömyysturvalain on positiivinen. Ei ollut vaikeuksia saada te-toimistolta puoltavaa lausuntoa. Ihme ettei hallitus poistanut tätä, sillä tästä on ihan oikeasti hyötyä.

  • töytön

   Nythän ne vaikeutti juurikin omaehtoiseen opiskeluun pääsyä. Ajetaan porukkaa pienempään karsinaan joka suunnasta.

  • Servitus

   Ymmärtääkseni omaehtoinen opiskelu voi onnistua varsin helpostikin, kunhan ala on vain TE-toimiston mielenmukainen. Kaikista meistä vain ei ole sairaanhoitajiksi tai provisiopalkaisiksi myyntiedustajiksi.

   Mutta hyvä kuulla, että kohdallasi kokemus on ollut positiivinen.

 16. Erkki Posti

  Nyt olisi hyvä hetki lopettaa Iltalehden lukeminen.

 17. Ani

  Vihapuhuja saa tuta omat puheensa. Edes lapsuudessani kuulemani tai lukemani sadut eivät yllä ministerien, lainvalmistelijoiden, toimittajien mielikuvituslaukkaan.
  Katselin omia työpaikkahakujani ja poimin muutaman ilmoitetun hakijamäärän: 70, 213, 90, 38,110, 124, 323, 68, 144, 50. Ja taisivat kaikki olla peräti määräaikaisia.
  Ja vain osa edes ilmoittaa hakijamäärät.
  Aktiivimallissa (voi pyhä Sylvi mikä sana) työttömyysturvan heikennyksen voi välttää menemällä työhön. Mutku nykyään ei voi noin vain mennä edes työpaikkojen eteisauloihinkaan..
  Olen parissa työpaikkahaastattelussa käynyt, joista jälkikäteen tuli ajatus niiden olleen ikäkiintiöhaastatteluja. Toisessa haastattelutilanteessa HR-henkilö katsoi minua kauniisti ja käytti sanaa ikääntyvä. Kun aika ajoin haastatellaan myös 55+ työnhakijoita vältytään ikäsyrjintäsyytteiltä.
  Mennään bussilla työhön.

  • Sirkka Metsäkunnas

   Ennenkuin työttömyysturvaa pienennetään ko. turvan pienentäjät voisivat kertoa missä ne työpaikat ovat joihin työttömät voivat mennä. Siis työpaikan nimi ja osoite. Olis kiva jos siitä työstä maksettais palkkaa.

 18. Hupu

  Kun yhteiskunta kärsii eikä missään nimessä hyödy työttömyydestä, niin olisi aika ryhtyä purkamaan työttömyyttä lisääviä epäkohtia:

  a) työttömien haukkuminen kiellettävä – kuka palkkaisi kelvottomaksi väitetyn työttömän
  b) palkattoman työn tekeminen kiellettävä – kun työt ei tule tehdyksi palkatta, niin on palkattava työntekijä
  c) työvoimapula – työvoimapulaa valittavan työpaikkailmoitus pitää olla netissä löydettävissä ja maksettava palkka mainittuna -> a)
  d) työnhaulta aikaa vievä kyykkyhyppelyvelvollisuus poistettava
  e) taloudelliset edellytykset hakea töitä ja vastaanottaa työpaikka on lisättävä
  f) työllistämistä edistävät palvelut on toteutettava työnhakijalähtöisesti eikä työvoimavirkailijalla saa olla oikeutta jyrätä työttömän suunnitelmia
  g) työttömän mahdollisuuksia yrittäjyyteen pitää helpottaa – tukien ja tulojen välinen erotus pitää myöntää siihen asti kunnes saavutetaan tukia vastaava tulotaso – yritystä ei saa kannattavaksi parissa kuukaudessa (4 kk?)
  h) osa-aikatyön ja tukien sovittaminen pitää tehdä siten, että työttömyysajalta maksetaan tuet ja vain työaika jätetään ulkopuolelle
  i) lyhytaikaiset työsuhteet eivät saa johtaa tilanteeseen, jossa odotellaan kuukausia seuraavien tukien saamista
  j) …

  Mielestäni tuo työttömien täysin sallittu parjaaminen on yksi keskeisin syy nykyiseen massatyöttömyyteen.

  • työtöntyötön

   j) Karenssit poistettava. Yksikään työ ei taatusti jää tekemättä vaikka juuri henkilö x ei siihen pystyisikään. Eikä se ketään auta työllistymään.
   k) Palkkatuen kuuluisi olla vain pitkäaikaistyöttömille ja vajaakuntoisille, ei vastavalmistuneelle joka on ollut juuri ja juuri puoli vuotta työttömänä. Vähintään vuosi tai puolitoista pitäisi olla työttömyyttä takana ennenkuin siihen pääsisi yksityiselle. Nyt tuntuu että se on vain yritystuki muiden joukossa (siis yksityiselle palkattaessa).
   l) Työttömän kuuluu saada opiskella kunhan voi samalla ottaa vastaan työtä. Ei selvityksiä ja tulojen jäädytyksiä selvitysten ajaksi. Eikö kaikki opiskelut voi keskeyttää vaikka sillä silmänräpäyksellä jos löytyy töitä?

  • R.A.

   Hallitus lietsoo vihaa työttömiä kohtaan niin järjestelmällisesti, että siitä olisi jo pitänyt tulla rikossyyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Itse asiassa, myös siitä palkattomaan työhön pakottamisesta pitäisi tulla rikossyyte – sehän on ihmiskauppaa. Työttömien ihmisoikeuksien poistaminen on hallituksen ”kärkihanke”.

   Toinen Sipilän hallituksen ”kärkihanke” on hallintarekisterin junttaaminen läpi keinolla millä hyvänsä. Sillä helpotetaan rikkaita talousrikollisia tekemään veropetoksia jäämättä siitä kiinni. Sen lisäksi Sipilän hallitus on ajanut mm. syytesuojaa rikkaille törkeissäkin veropetos-rikoksissa.

   Sipilän hallitus ei ole tehnyt mitään hyvää tai edes neutraalia kunniallisen taviksen tai koko Suomen kansan kannalta. Ne ovat vain rikkaiden talousrikollisten asialla tavallista kansaa vastaan. Sipilän hallitus kuuluisi vankilaan.

 19. Milaja Rantanen

  A.P. Pietilä Turkulaisessa 25.4.2017: ”Nuorten aikuisten työttömyys ja työhaluttomuus ovat yhteiskunnallinen syöpä, joka ei parane ilman viiltäviä toimenpiteitä.”

  • R.A.

   Toi A.P. Pietilä joutaisi saada potkut. Tai sen voisi pakottaa takaisin ala-asteen ekalle luokalle opettelemaan matematiikan alkeita yhdessä Stubbin kanssa. Pietilän mukaan (31.8.2016 Etelä-Suomen kaupunkilehdissä):
   ”Työttömyystukea maksetaan 700.000 suomalaiselle. Avoimia työpaikkoja on vajaat 70.000. Noin puolelle nykytyöttömistä olisi työpaikka.”

   Eli Pietilän laskuopilla 70.000 on puolet 700.000:sta. Pietilän laskutaito on samaa luokkaa kuin Stubbin, jonka mukaan 9% = 90%.

   Noi molemmat tosiaan joutaisi passittaa takaisin ala-asteelle opiskelemaan matematiikan alkeita. Jos ne jonakin päivänä edes oppisivat tunnistamaan numeroita, niin se olisi jo huikea parannus nykytilaan verrattuna. On suorastaan irvokasta, että Kokoomus itse kehuu itseään ”kyky-puolueeksi”, kun sen kyvyt ovat tuota luokkaa.

   Noitten kummankin tilalle löytyisi pilvin pimein paljon osaavampia ihmisiä työttömien joukosta, joten olisi aiheellista tehdä vaihto.

  • liisa hirvonen

   Kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota kielellisiin ilmaisuihin.
   Varsinaisen median lisäksi on sosiaalisen median aktiivit, jotka oman joutenolonsa keskellä käyttävät sanastoa ja mielikuvia joiden tarkoitus on: a. pönkittää kirjoittajan omaa haurasta omanarvontuntoa tai epävarmuutta ja b.vahvistaa tarinaa luusereista, luuserismista sekä c. normalisoida ihmiskäsitys epäkelvoista tai huonoista ihmisistä tai heikosta aineksesta d. joiden huono kohtalo on seurausta vain omista valinnoista.

 20. Mika Pajari

  Missähän välissä työtön tulevaisuudessa ehtisi oikeasti töitä etsimään, kun hallituksen määräämät työttömien uudet raportointivelvollisuudet astuvat voimaan: http://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomille-ehdotetaan-pakkoraportointia-kuka-lukisi-vuodessa-syntyvat-17-miljoonaa-raporttia-6644453

  • Rintsu

   Tuli mieleeni vanha vitsi:
   Virkamiehellä oli töissä ns. ”peukalonpyörittelypäivä” ja hän tappoi aikaansa seuraamalla kärpästen lentoratoja katossa. Hän kirjoitti siitä leikkimielisen raportin ja laittoi sen muiden joukkoon. Sama toistui seuraavassa kuussa. Sitten virkamies jäi kesälomalle.
   Lomalta palattuaan pöydällään oli tiukkasanainen kirje; ”Missä viipyy heinäkuun kärpäsraportti”.

  • Raija

   Lähettäkää näille käytäntöjen laatijoillle nämä raportit sähköpostitse ja pitää saada läpi vaatimus että heidän tulee lukea ja vastata näihin. Eiköhän heillä ole joku työsähköpostiosoite jossain. Tai laittakaa kopio raportista menemään postitse heille. Ei näillä raporteilla saa tähän syyttömiä työkkärin virkailijoita rangaista.

 21. Anja R

  Väittäisin Sakulle vastaan kahdessa asiassa 1. Työttömyysetuudella tuettuun koulutukseen on ainakin tähän asti ollut melko helppo päästä 2. Vuorotteluvapaan sijaiset eivät näy missään tilastossa muuta kuin työssäolevana työnhakijana. Kun vuorotteluvapaapaikka täytetään, siitä syntyy välitys ja sen jälkeen työnhakijan status on työssä oleva.

  • liisa hirvonen

   TEM työllisyyskatsaus: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi
   Valitse kieli
   Valitse valikko:Palvelut
   Vuorotteluvapaa, kuntouttava työtoiminta ja työkokeilut.

   Ja löytyy vuorotteluvapaasijaisten määrä.

 22. liisa hirvonen

  Työttömyydessä on se ongelma ettei se poistu, koska sitä ei voida hävittää tämänkaltaisessa talousjärjestelmässä. Se on ja pysyy. Se on kiinteä osa harjoitettua talouspolitiikkaa, kansantaloudet tarvitsevat työttömyyttä. Globaalin talouden riepotellessa yhteiskuntia, valtioiden hallitusten ja poliittisten päättäjien tehtäväksi jää päätetäänkö pitää hyvää huolta siitä väestönosasta, joka ei saa ansiotyötä, eikä pääse ajoittain tai pysyvämmin säännöllisiin palkkatöihin.

  Huolenpito voi olla näennäistä hyväntahtoisuutta. Silloin tarjotaan orjan osaa (palkatonta työntekoa, kurittamista, kontrollia, uhkailua ja kepittämistä). Se perustellaan mahdollisimman kielteisellä mielikuvalla työttömästä. Työttömiin sijoitetaan kaikki paheet ja paheellisuus, synnillisyys ja jopa rikolliset ominaisuudet jotka pääsevät valloilleen ellei työtön ole jatkuvassa viranomaisvalvonnassa. Kuin rikollinen.

  Huolenpito voi olla myös laadukasta ammattilaisuutta. Työtöntä voidaan auttaa, neuvoa ja opastaa kaikissa niissä asioissa joissa tarvitaan toisten ihmisten apua, tukea, kunnioitusta ja arvostusta. Hyviä julkisia työvoimapalveluja tarvitaan.

  Mutta sote-uudistuksen myötä myös työvoimapalvelut ollaan pilkkomassa ja antamassa yksityisille yrityksille hoidettaviksi. Tapahtuu sama kuin muissakin palveluissa. Ne pirstoutuvat, eri-arvoistuvat ja vain raaka bisneslogiikka ja voitontavoittelu ohjaa lopulta työvoimapalvelujakin.

 23. Pertti Ikonen

  Usein ainakin Vantaalla on lähetetty työttömiä työllistämistukipaikkaan haastatteluun mutta sitten kuukausien kuluttua kerrotaan, että ei saatukaan varoja järjestää tukityöpaikkaa – pahoittelemme. Nuo työpaikat kuitenkin näkyvät avoimina työpaikkoina niille jotka näitä tarjoavat työttömille.

 24. Einari Ruunalampi

  minnee oo sammaa mieltä ku hirvoskan akan tyttö etten sanois ja sanonki tööttömän noggalaiseen bieraisten jytypaukun niiku totanoi

  • Saku Timonen

   Sinusta teen rikosilmoituksen viestiliikenteen häirinnästä. Olet suoltanut yli vuoden tuota vähämielistä mölinääsi eri nimillä useita kertoja päivässä. Poliisi jäljittää sinut IP-ositteesi perusteella ja tapaamme oikeudessa.

   • Anteeksipyyntö

    Anteeksipyyntö sinulle Saku Timonen. Elämäntilanteesta johtuen (kuntouttavassa työtoiminnassa) olen purkanut pahaa oloa ja ongelmia tähän blogiin. Viestit oli tarkoitettu huumoriksi, huonoa huumoria myönnän. Minulla ei ole sinua vastaan mitään. Olen köyhä ja varaton ihminen. Pyydän että annat armon käydä oikeudesta. Lupaan, että en enää lähetä typeriä viestejä. Vielä kerran anteeksi!

    • Saku Timonen

     Jos olet tosissasi, niin asia on selvä.

 25. Markku Perttula

  Ilta(lehti)paska meni nyt ainaisboikottiin. 🙁 🙁

 26. Pohjola

  Niin minäkin olisin mieluusti maannut jo maanantaista lähtien niillä suurilla tienesteillä jotka saisin kelasta, mutta kun ei sieltä sitä rahaa syljetä työttömän taskuun noin vain. Töihin meno oli välttämätöntä.
  Kyllä saa tarkkaan sentit laskea nytkin, vaikka työelämässä ollut kokoajan poisluettua tuon viikon mitä olin ”lomautettuna”. Ei ole omalle kohdalle osunut sitä kultasuonta joka sylkee tukia ja ilmaista rahaa käytettäväksi ja olisi mielenkiintoista kyllä kohdata ne kaikki jotka saa nämä supertuet ja kysyä miten se onnistuu, kun kaikkialta saa niistä lukea, mutta mistään ei todisteita moisesta saa?
  Voi luoja mihin tässä on menty?
  Saataisiinko se 70-luvun mentaliteetti takaisin, kun kansa vaati hallitukselta töitä, eikä lisää tukia?! Koska edelleen, hallituksella on kaikki kortit työpaikkojen lisäämiseen, enkä nyt tarkoita että tarvitaan lisää virkamiehiä vaan oikeita konkreettisia töitä!

  • töytön

   Kapitalistien EKHallitus tekee just sitä mitä oli oletettavissa, hiukan vielä paremmaks pistäneet toki. Persujen toimintaa saattaa moni niitä äänestänyt miettii. Semmone kiva hämy, täydellinen sivuvempula sumutukseen ja kaikkien aikojen puhallukseen.

  • Tim Junell

   Tässä nyt on ongelmana se, että vallitsevan ideologian mukaan julkinen sektori ei saa kuluttaa rahaa työpaikkoihin ihmisille. Julkinen sektori saa maksaa rahaa yrityksille ja nätisti pyytää (mutta ei velvoittaa) työllistämään lisää, ja se saa maksaa palkattoman pilipalityön tai -koulutuksen järjestäjille. Mutta se joka rohkenee hallitukselta pyytää työpaikkoja, saa nykyisen uuskielen mukaista työttömien kepittämistä ja palkkojen laskemista, koska työttömyys johtuu liian korkeista palkoista ja laiskoista työttömistä.

   Kyllä työtönkin lopulta oppii uuskielen ja ymmärtää olla pyytämättä työpaikkoja. Pyyntöä tukien inhimillistämisestä on vaikeampi kääntää pyytäjää vastaan.

 27. Eeva Koiranen

  Vaikee juttu on, löytää lähes puolelle miljoonalle työttömälle töitä.

  Kummallista on, että työnantajat huutaa, ettei ihmiset tule töihin esim. alle 20 euron tuntipalkalla. Yksi työnantaja tarjosi kesätyötä koululaiselle minimipalkalla reilu 7 euroa tunti, siitähän riemu nousi. Yrittäjäparka sai aikamoiset vihat niskaansa, syytettin vaikka mistä. Ohjeistettiin, että vähin mitä voi koululaiselle maksaa on 15 euroa tunti.

  Ennen oli ennen eikä se mitään kulta-aikaa ollut. Sodan loputtua suurimmalla osalla ei ollut yhtään mitään, ei asuntoa, ei rahaa eikä työtä. Ihmisillä ei ollut töitä, ei vaikka näin nyt väitätte. Vuodesta 1945 heti sotien jälkeen alkoi työnhaku Ruotsista, sinne oli vuoteen 2000 mennessä muuttanut 545.000 suomalaista. Eikä muuten ollut mitään tukia, hanttihommia tehtiin, jos niitä jostain sattui löytämään. Jos nuo ukot jotain hörisee, niin kovaa duunia he ovat ainakin joutuneet tekemään tuon viiden vuoden työttömyyden jälkeen.

  Miten tähän tilanteeseen ollaan päädytty, että maassa noin 500.000 työtöntä, eikä työpaikkoja. Muistelisin, että sairaanhoitajien työpaikkoja alettiin ensimmäisten joukossa vähentää. Moni muutti työn perässä ulkomaille. Meitä muitahan se ei mitenkään liikuttanut. Sitten siirrettin vähän kerrallaan tehtaita tai tuotantoa Viroon, Puolaan ja tietysti Kiinaan. Työpaikkoja katosi pilvin pimein, kukaan ei ollut moksiskaan, eihän se meitä muita koskettanut. Työttömien määrä lisääntyi kertaheitolla tuhansilla vuosittain kymmenillätuhansilla, eikä kukaan tehnyt mitään. Kun esim. Nokialla meni lujaa, tuskin yksikään Nokialainen ei olisi voinut kuvitella olevansa joskus työtön, nyt aika moni on.

  Moni kyselee miten sitä työtä voi hakea, kun ei ole työpaikkoja. Ei mitenkään. Jos teitä on nyt noin 500.000 se on suuri luku. Mitä, jos tekisitte asialle jotain. Ryhtyisitte vaatimaan niitä työpaikkoja, kyllä 500.000 ihmisen ääni kantaa jo ”kuurojenkin” päättäjien korviin. Vaihtoehtona on vaan lisää kyykytystä ja tukien leikkauksia. Nuo työssä käyvät nuoren sukupolven edustajat jo huutelevat, etteivät halua muiden elättämiseen osallistua. Tuo toimittajan kirjoitus on täyttä totta kovenevista asenteista, mitä enemmän meitä tuettavia on, sitä kovemmaksi tulevat puheet ja teot.

  • Pohjola

   Niin, nyt sallitaan kovat puheet, niin seuraavaksi sallitaan kovat teot. En voi millään käsittää tuota julistusta kuinka työttömät on sohvalla löhöäviä laiskureita. Kyllä olisi paljonkin sitä tekemätöntä työtä suomessa, mutta ei sinne risusavottaankaan omilla bensoilla voi kauaa ajaa, tai ei sitä viitti edes pyörällä tai ryömimälläkään sinne töihin vailla korvausta kauaa mennä. Eli ilmaiseksi vain jonnekin työtä tekemään, sillä suomi nostetaan nousuun, kun kyllähän kaikki suuret kansakunnat rakennettiin orjien, ei työläisten toimesta. Niin että hitosti onnea vain keisari Sipilälle, olet liki onnistunut rikkomaan demokratian jota tähän maahan on kauan rakennettu ja kohta on kansa jaettu rahvaaseen ja eliittiin ja kansa ain hymyillen hyväksyy sen ja sekös kelpaa SOS-koalitiolle.

  • Jarkko

   Suomessa köyhyyden hallinta on jo vuosikymmeniä perustunut siihen, että köyhät hajotetaan asunto ja tukipolitiikalla ympäri suomea pieniin helpommin hallittaviin kokonaisuuksiin. Köyhähän ei Suomessa saa päättää sitä missä hän asuu, koska hänellä ei ole rahaa hankkia tai vuokrata omaa asuntoa vaan hänen on muutettava juuri sinne mistä valtio tai kunta osoittaa asunnon. Asia tehdään niin hienovaraisesti, että suurin osa ihmisistä, joille on annettu mahdollisuus hankkia asunto, juuri sieltä mistä haluavat ei tätä koskaan edes huomaa. Tämän seurauksena jokainen köyhä jaa ikään kuin yksin ongelmineen. Mikä on hyvä lopputulos paremmassa asemassa olevien kannalta.

   Tämä politiikka tuli käyttöön kun oli koko 1800-luku hakattu päätä seinään kaduilla liikkuvien satapäisten köyhien irtolaisjoukkioiden kanssa kuten mm. Pohjanmaan häjyt. Moni köyhyyttä koskeva poliittinen retoriikka peräytyy Suomessa noilta vuosilta, koska ne ovat osa valittua köyhyyden hallinta politiikkaa. Retoriikkaa tarvitaan, jotta enemmistö saataisiin hyväksymään kovat otteet köyhiä kohtaan ja että he eivät koskaan huomasi sitä kuka täällä esim. saa valita asuinpaikkansa ja kuka ei. Pysyvästi köyhäksi jäänyt ei täällä omaa asunpaikkaansa ainakaan saa valita.

  • Jarkko

   ” Yksi työnantaja tarjosi kesätyötä koululaiselle minimipalkalla reilu 7 euroa tunti, siitähän riemu nousi. Yrittäjäparka sai aikamoiset vihat niskaansa, syytettin vaikka mistä. Ohjeistettiin, että vähin mitä voi koululaiselle maksaa on 15 euroa tunti.”

   Jos 7€ on alan työehtosopimuksen minimipalkka niin siinä ei pitäisi olla mitään. Uskoisin, että suurin osa vihasta pätkätyötä kohtaan johtuu siitä, että usein jotkut esittävät, että lyhyt muutaman kuukauden pätkä minimipalkalla olisi joku ratkaisu vaikkapa 20 vuotta kestäneeseen äärettömään köyhyyteen, jossa ihminen on jo menettänyt satojatuhansia euroja palkkatuloja vuosien varrella työttömyyden takia.

   Pätkätöissä on myös paljon epäkohtia vakituiset työntekijät usein kohtelevat pätkätyöntekijää huonosti käyttäen hyväksi sitä, että pätkätyöntekijällä ei ole samanlaista irtisanomisuojaa kuin vakituisilla. Suomihan on saanut Euroopan Neuvostolta huomautuksen liian huonosta irtisanomisuojasta ainoana pohjoismaana.

   Oma lukunsa on sitten että onko Suomelle oikeasti hyötyä, että vaikkapa Suomen parhaiten koulutettu nuoriso pakotetaan hyppimään tasajalkaa jonkun koulutattamattoman idiootin pillin mukaan joka tuurilla sattu joskus saamaan vakituisen työpaikan. Siellä sitten seitsemää kieltä sujuvasti puhuvat maisterit hyppivät, jonkun peruskouluakaan loppuun saakka käymättömän tyypin pillin mukaan opettelemassa tahdottomiksi lampaiksi, joka on ainoa keino jolla ei saa vaikeuksia itselleen. Lopulta koko Suomi on täynnä tahdottomia lampaita eikä kukaan tiedä miten Suomeen edes saisi aikaan mitään hyödyllistä. Kun se yksinkertainen muiden kyykyttäjäkään ei sitä vakituisesta työpaikastaan käsin tehnyt.

   Jos rakenteiden ainoaksi tarkoitukseksi jää tälläisen toiminnan lisääminen ja mahdollistaminen eikö olisi parempi vain lakkauttaa koko Suomi ja jakaa suomen satojen miljardien valtion omaisuus tasan kaikille ja sanoa siinä rahat jokainen voi nyt lähteä samalta viivalta etsimään uutta elämää muualta.

 28. Kaija laine

  Koskinen mainitsee artikkelissaan toiseksi törkeäksi lusmuiluporukaksi kotona ”valtavien” tukien avulla omia lapsiaan hoitavat.
  itse olin vuosia kotona, tosin 90-luvun parempien kotihoidontuen ja lapsilisänkin aikana oli pakko kehittää kotona tehtävää lisätyötä että pärjäsi.
  Mutta jos tänä päivänä jollakin on mahdollisuus, halua ja uskallusta jäädä paljon leikattujen ja suhdannealttiiden tukien varassa kotiin lapsiaan hoitamaan, niin en ymmärrä millä lailla se on kansantaloudelle tappioksi?? Jos kyseisellä ihmisellä on vakituinen työ, niin hänellä on sijainen siellä. Eikä kumpikaan näistä ole työtön työnhakija.
  Jos tämä on väärin, niin nyt en oikeasti ymmärrä tätä työttömyysmatematiikkaa.

 29. Tuuria vai taitoa?

  Omakohtainen otanta on tietysti pieni mutta kattaa kuitenkin kaikenikäistä ja kaikissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.
  Esimerkiksi anoppi jäi juuri 63-vuotiaana eläkkeelle. Ei ammatillista koulutusta, useita eri työnantajia mutta aina löytänyt siivoustyötä myös yli 50 vuotiaana ja yli 60 vuotiaana. Töitä löysi kun suostui tekemään. Siivousalalla on tälläkin hetkellä vaikeuksia löytää tekijöitä.

  Toinen sukulainen on autonkuljettaja. Ei ole vain viitsinyt ottaa töitä vastaan. Elää mukavasti yksinhuoltajana sossunrahoilla. Kyse puhtaasti siitä ettei ole halunnut ottaa töitä, koska töitä ovat tarjonneet myös sukulaiset…

  Siskot taas ovat kouluttaneet itsensä erilnäisiin ammatteihin mutta koulutusta vastaavaa työtä ei ole ollut tarjolla. Siskot ovat menneet kauppojen kassoille, hyvällä työmoraalilla osa-aikaisista määrääaikaisista on tullut vakituisia. Yhdestä sisäisten koulutusten kautta myymälävastaava. Siskot ovat kaikki lapsenteko iässä, kuuluisaa nuorten naisten syrjintää ei ole näkynyt.

  Muut sukulaisetkin ovat kyllä töitä saaneet kun ovat niitä halunneet. Ne, jotka ovat lukittautuneet koulutusta vastaavaan työhön tai ei ole muuttanut työnperässä eivät sitten ole töissä. Isä jäämässä kohta täysin palvelleena eläkkeelle…

  Oma suku / kaveripiiri on tietysti pieni otanta eikä yleistyksiä voi tehdä mutta mutuna sanoisin, jotta asenteella on melkoinen merkitys.

  Itse taas olen kouluttautunut alalle joka ei ole kovin media seksikäs mutta töitä on riittänyt niin paljon kun ehtii tekemään. Tämä alueella, joka Suomessa muuten kärsii suht. korkeasta työttömyydestä.

  Ps.
  En mainitse nimeäni

  • Jarkko

   ”Toinen sukulainen on autonkuljettaja. Ei ole vain viitsinyt ottaa töitä vastaan. Elää mukavasti yksinhuoltajana sossunrahoilla. Kyse puhtaasti siitä ettei ole halunnut ottaa töitä, koska töitä ovat tarjonneet myös sukulaiset…”

   Tähän ei voi sanoa muuta kuin, että silloin joskus yli 10 vuotta sitten kun oli töissä vartijana mielenterveys yksikössä. Parhaiten siinä työssä pärjäsi kun omaksui asenteen. Minä olen, ole sinäkin ja anna muidenkin olla. Sen sijaan, että lähti heti lähtökohtaisesti kertomaan millaisia kaikkien muiden pitäisi olla ja sitten halveksimaan heitä jos he eivät olleet juuri sellaisia.

   Ehkäpä tällä sukulaisellasi oli joku syy miksi hän ei koskaan halunnut töihin mitä hän ei halunnut tuoda kaikkien muiden reviteltäväksi, koska tiesi millaisia te muut olette jo lähtökohtaiselta asenteeltanne. Maailmassa jossa suurin osa ihmisistä on mitä on usein fiksuin ratkaisu on olla vain hiljaa eikä edes yrittää perustella omia elämänvalintojaan kenellekään.

   Monet ihmiset täällä ovat hyvin uteliaita ja vain odottavat mahdollisuutta päästä vähän kiusaamaan. Valtion, lakien ja organisaatioiden tehtävä ei vain pitäsi olla tehdä tätä tälläistä kenellekään yhtään helpommaksi. Ei ainakaan maailmassa, jossa ihmisarvo kuuluu kaikille.

  • liisa hirvonen

   Tämä ”tuuria vai taitoa” kommentoijan tarinatyyppi toistuu usein, ja aina nimimerkin suojista, jiten siitä muuta huomio:

   Näissä tarinoissa todistetaan, sen kunnollisen ja hyvän ihmisen moraalilla, että työpaikan saaminen ja työpaikan pysyvyys on itseasiassa vain asennekysymys ja että työttömyys on seurausta kuuluisista ”sossunrahoista” tai laiskuudesta. Tarinatyyppi toistuu ja sitä kierrätetään erilaisin variaatioin. Ne kaikki muistuttavat amerikkalaista pomopiilossa tv-tarinaa. Siinä ohjelmaformaatissa on nöyrä, urhea ja ahkera köyhä, jonka pomo loppukohtauksessa palkitsee ja sitten köyhä itkee kiitollisuudesta. Happy end.

   • Saku Timonen

    Taitaa tämä ”Tuuria vai taitoa” olla sama tyyppi, joka kiertää näissä blogeissa kertomassa näitä tarinoita. Huvinsa kullakin.

 30. Rosa Warski

  ”Väitän silti, ettei jonojen jatkuva piteneminen kerro suoraan köyhyyden lisääntymisestä Suomessa, vaikka niin väitetään. Tarjonta luo tässäkin kysyntää.”

  Tällaista asennetuubaa oksentelee Koskinen. Haluaisin nähdä sen keskiluokan edustajan, joka pari tuntia jonottaa saadakseen pöydälleen satunnaista vanhentunutta ruokaa eli jätettä.

 31. Sauli

  Jotain se kertoo hallituksen prioriteeteista, että hallintarekisteriuudistusta ajetaan kolmen oikeistopuolueen koko voimalla läpi. Jos he käyttäisivät edes osan samasta energiasta työttömyysongelman hoitoon, niin ehkä meillä olisi muutama työllinen enemmän.

  Sen sijaan että hallituksemme oikeasti miettisi miten lisääntyvän automaation ja robotiikan haasteisiin vastataan tarjoamalla ihmisarvoinen vaihtoehto palkkatyölle, se syyllistää ja alistaa työttömät. Sanktioiden uhalla tapahtuvat pakkokurssitukset ovat lähes vastine 30- luvun pakkotyöleireille. Aivopesua jossa työttömät menettävät viimeisenkin itsekunnioituksensa rippeen.

  Työn päivänä onkin hieno hetki juhlia katoavaa kansanperinnettä palkkatyötä. Kunpa päättäjät ymmärtäisivät, että työn ja palkkatyön ero on kuin yöllä ja päivällä. Olen ollut molemmissa ja vain toisessa tunsin hetkittäin työniloa. Ero ei johdu pelkästään rahasta, vaan jostain mitä ennen kutsuttiin aatteeksi tai arvoksi. Vähintä mitä päättäjiltä voisi odottaa, on lopettaa työttömien arvottaminen jonnekin kierrätystavaran ja jätteen välimaastoon.

  Ps. Hyvää vappua kaikille viisaille kirjoittajille tällä palstalla.

 32. eiomastahalustatyötön

  Työttömien syyllistäminen, kyykyttäminen ja parjaaminen on tässä maassa nykyään erittäin sallittua vihapuhetta, jopa toivottavaa. Parempiosaiset (ml.hallitus ja päättäjät) eivät kykene, osaa, halua puuttua työttömyyden todellisiin syihin ja rakenteisiin ja myöntää sitä, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole kaikille työnhakijoille/työttömille tarpeeksi. Siis sellaisia töitä joista maksettaisiin edes kohtuullista, pientäkin palkkaa jolla jotenkuten pärjäisi. Ja työehdot olisivat lainmukaiset. On työpaikkoja jossa edes työlakia ei noudateta, kun palkataan työtön työnhakija ja oletetaan, että ”se” tekee millä ehdoilla tahansa mitä vaan epätoivoissaan tai kiitollisena siitä, että sai lyhyenkin työpätkän.

  Kyllä niitä esim. ”myyntineuvottelijoiden” (=puh.myyjien) paikkoja on tarjolla provikkapalkalla, nollatuntisopimuksilla ja myös tarvittaessa töihin kutsuttavien työpaikkoja. Ei niillä palkoilla kukaan elä (pahimmillaan muutama satanen/kk) ja jatkuvassa epävarmuudessa milloin töihin tarvitaan/kutsutaan (esim. kaupan/ravintola ala). Ja sitäpaitsi, eihän kaikista ole ”myyntitykeiksi”, pitää osata myydä, puhua asiakas pyörryksiin ym. Aika nopeasti saa kenkää jos ei tulosta tule.

  Kaikki eivät sovellu myöskään lähihoitajiksi, eivätkä pääse alaa opiskelemaan/vaihtamaan vaikka haluaisivat ja yrittäisivät. Koneistajista ja hitsaajistakin on vissiin pulaa, mutta jos ei ole alan koulutusta niin turha on hakea niihinkään. Se ei vaan toimi, että työ kuin työ käy työttömälle. Niin yksinkertainen asia ei ole, mutta se on helpointa esittää niin ja saada työttömät syyllistettyä. Poliitikoilla ei ole toimivia keinoja asian hoitamiseksi.

  Poliitikot, päättäjät ja moni muukin (kuten moni toimittaja) näkee työttömät yhtenä massana ja vetää johtopäätökset pienen työtä vieroksuvan joukon perusteella koskemaan kaikkia Suomen työttömiä. Siinä pienessä joukossa jotka eivät halua/hae aktiivisesti töitä on lisäksi sellaisia jotka eivät työhön (ainakaan kokoaikaiseen) edes kykene syystä tai toisesta esim.sairauden takia.

  Milloinkahan työttömiin kohdistunut vihapuhe tulee rangaistavaksi? Voin samantien vastata: ei milloinkaan.

 33. Salvia Mundi

  Oli pakko lukea em Koskisen kirjoitus. Mielestäni sisältö oli tietyn talousteorian läpitunkema. Tällä hetkellä Suomea hallitsee ideologialtaan ”mies”muistiin luultavasti kaikkien aikojen uusliberalistisin hallitus, ja Koskisen kirjoitelma palveli hyvin nykyhallituksen aatteellisia toimintasuunnitelmia. Tämän kaltaisilla teksteillähän propagoidaan jotain kansanosaa jotain toista vastaan. Tässä tekstissä tendenssi oli mielestäni usuttaa työssäkäyvät verokorttipalkansaajat ja työttömät vastakkain. Koskinen naamioi teesinsä koskemaan lähinnä nuorempaa työttömien joukkoa ja oli ikään kuin ”lainannut” ajatuksensa kunniakkaasti iäkkäältä sotaveteraanilta (jonka kokemus/tietämys nykyisestä maamme työelämätilanteesta on luultavasti n 20-30 vuoden takaista). Silti kirjoituksen asenteellinen tarkoitushakuisuus oli mielestäni ilmeinen. Leipäjonoon joutuneitten arvosteleminen lähenteli pelkkää ylimielistä ilkeyttä, kun tiedämme, että siellä tuntikausia palelevat mm sadat pieneläkeläiset, työssäkäyvät pienipalkkaiset ihmiset ja monet rakasta työtä tekevät yksinhuoltajat. Silmiinpistävää on, että näissä Koskisen kirjoituksen kaltaisissa teksteissä ei usein sanallakaan mainita tai vaadita veroparatiiseihin piilotettujen miljardien selvittämistä, tai puututa rikkaiden ja varakkaiden sijoittajapiirien keinoihin häivyttää rahoja Suomen verohallinnon ulottumattomiin. Näissä kirjoituksissa syyllinen ja ongelma on aina työttömäksi jäänyt tai muutoin pienituloinen tavallinen kansalainen. Tämän kaltaisia kirjoituksia lukiessamme meidän ei tulisi kansalaisina nousta toisiamme vastaan eikä meidän pitäisi kadottaa empatiakykyämme heikommin pärjääviä kohtaan, sillä tänä päivänä yt-neuvottelut ja potkut vaanivat monia toistaiseksi vielä töissä käyviä, ja keinoäly sekä digitalisaatio kehittyvät kehittymistään ja valloittavat yhä uusia työelämän lohkoja. Toistemme tuomitsemisen sijaan meidän kannattaisi miettiä, piileekö Koskisen kirjoituksen tyyppisten ajatusten takana jotain aivan toisia tarkoitusperiä kuin teksteissä itsessään annetaan ymmärtää, ja ketä nämä tarkoitusperät palvelevat ja hyödyttävät?

 34. Pasi vaan

  Kokoomuksen Harri Jaskarin missio on työttömien ja duunareiden kyykyttäminen. Se mies ei häpeä mitään, eikä faktoilla ole painoarvoa, kun hän oksentaa aivopierujaan.

Kommentoi »

Comments are closed