Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työtoiminnan orjat

Näin vappuna lauletaan taas työn orjista, mutta laulu pitäisi päivittää ja laulaa kuntouttavan työtoiminnan orjista. Myös palkkatyössä olevien olisi viimeistään nyt syytä huolestua Kelan omavaltaisesta laintulkinnasta, jonka mukaan osa-aikatyötä tekevän pitää osallistua lisäksi myös kuntouttavaan työtoimintaan. Lukekaapa ensin tämä Elena Uusitalon blogijuttu, niin ymmärrätte miksi on syytä huolestua.

Palkatta teetettävän työn määrä siis lisääntyy, mutta mistä tässä on oikein kysymys?

Kunnan osuutta työmarkkinatuesta sanotaan yleisesti sakkomaksuksi, koska se kuulostaa sopivan dramaattiselta. Se on puolet työmarkkinatuesta yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneiden osalta osalta ja 70 % yli 1 000 päivää tukea saaneiden osalta.

Kunta voi vapautua tästä maksuosuudestaan järjestämällä kuntouttavaa työtoimintaa. Se voi olla mitä tahansa levyraatileikistä risusavottaan, mutta sen sisältö ei ole tällä kertaa aiheena. Sen sijaan kerron siitä, miten Kela tulkitsee lakia, rahastaa kuntia ja yllyttää kuntia rikomaan lakia tällä sakkomaksulla.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 2 luvun 6 §:n mukaan kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa silloin, kun henkilö on osa-aikatyössä yli kahdeksan tuntia viikossa. Jotkut kunnat velvoittavat kuitenkin osa-aikatyössä olevia osallistumaan työn lisäksi myös kuntouttavaan työtoimintaan. Syynä on Kelan tulkinta, jonka mukaan tällaiset henkilöt kuuluvat edelleen kunnan sakkomaksun piiriin. Kela perii osan heidän sovitellusta työmarkkinatuestaan kunnilta.

Aika kummallinen tilanne. Laki sanoo selkeästi, että kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, mutta Kela käytännössä pakottaa kunnan ja osa-aikatyötä tekevän siihen. Terve järki sanoo, että kun laki antaa vapautuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä, niin silloin tietenkin myös sakkomaksu poistuu.

Ei kuitenkaan Kelan mielestä. Kela rinnastaa osa-aikatyötä tekevän työttömään ja perii osan hänen sovitellusta työmarkkinatuestaan kunnalta. Laissa on aukko, jonka Kela on paikannut omalla tulkinnallaan. Tulkinta tietenkin säästää Kelan rahoja ja lisää kunnan menoja.

Siksi kunnat rikkovat lakia ja pakottavat täysin työkykyisen osa-aikatyötä tekevän osallistumaan myös kuntouttavaan työtoimintaan. Valvovat viranomaiset eivät käytännössä ole koskaan piitanneet kuntouttavasta työtoiminnasta annetusta laista, jonka mukaan toimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä.

Miksi palkkatyötä tekevien on syytä huolestua? Tietysti siksi, että kohta heitä ei tarvita. Terveet ja työkykyiset työttömät tekevät kohta heidän työnsä paljon halvemmalla. Ensin vaikkapa neljä tuntia palkkaa vastaan ja sen jälkeen toiset neljä tuntia yhdeksän euron kulukorvauksella.

Hyvää suomalaisen työn päivää.

teppo p

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (59)

 1. R.A.

  No jokohan viimeinkin vielä toistaiseksi palkkatyössä olevat heräisivät tajuamaan mitä on tekeillä. Tähän asti Sipilän hallituksen harrastama työttömien mustamaalaaminen on uponnut osaan kansasta täydestä kuin väärä raha. Mutta ehkä ne viimeinkin tajuavat mitä on tekeillä, jos niitten oma palkkatyö uhkaa muuttua palkattomaksi. Eihän ne toki orjatyötä itselleen halua, vaikka muille haluavatkin…

  • R.A.

   Jos joku palkkatyössä oleva ymmärtää mitä on tekeillä, niin hienoa. Silloin tuo yllä oleva kommenttini ei koske häntä. Mutta mä olen toistaisaeksi törmännyt vain heihin, jotka HURRAAVAT hallituksen toimille, joilla työttömiä syyllistetään ja mustamaalataan valehtelemalla, ja rankaistaan tilanteesta, joka ei ole työttömien syytä. Hallituksen valhe, että työttömyys johtuu vain työttömien työhaluttomuudesta näyttää saavan laajaa kannatusta, vaikka työttömiä on 60 kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Hallituksen toimet varmistavat sen, että työttömät eivät pääse takaisin palkallisiin töihin, mutta sehän on tarkoituskin. Sillä saadaan aikaan orjien yhteiskuntaluokka. Ja sinne on helppoa pudottaa kenet tahansa, joka ei kuulu kaikkein rikkaimpiin. Orja-luokkaan on jo nyt pudotettu tuhansia korkeakoulutettuja entisiä asiantuntijoita. Sinä voit tehdä aina kaiken oikein ja hyvin, ja silti päätyä pudotetuksi orja-luokkaan. Jos keskiluokka tajuaisi sen ennen kuin on liian myöhäistä, niin tämän Sipilän hallituksen ajaman dystopia-kehityksen voisi vielä pysäyttää.

 2. Antti Kautiainen

  Lain noudattaminen ei koske viranomaisia. Tämän on KELA ja Kittilä ja monet muut osoittaneet.

 3. Raija

  Onneksi olen jo eläkkeellä. Sipilän hallitus jää historiaan sinä hallituksena joka laillisti orjuuden suomessa.

  • R.A.

   Niimpä. Tulevat sukupolvet tulevat ihmettelemään, että mitä helvettiä ne esi-isät oikein ajattelivat, kun valitsivat Sipilän hallituksen valtaan.

  • Buster Keaton

   Kannattaa olla varuillaan. Ehkä KELA suuressa viisaudessaan päättää että eläkeläisetkin joutavat kuntouttavaan työtoimintaan.

   Tiedossahan on kuitenkin se, että mikäli ei ole töissä, on syrjäytymisvaarassa!

 4. Pohjola

  Mitä helkuttia?
  Tulee mieleen entinen päällikö joka viisaudessaa keksi irtisanoa 2 työntekijää kun pomo vaihtui ja ottaa ne molemmat työkärin rahalla takas tekeen samaa hommaa, toinen palasi, minä en.
  En vain enää tiedä mitä sanoa täällä, vaan ennemmin jossain työttömien pajalla voisi pitää valistuskurssin tästä sonnasta mitä hallitus työttömien eteen lykkää ja ehkä kohta pitäisi olla työttömilläkin jokin oma liitto??

  • R.A.

   Työttömillä pitäisi olla oma edunvalvontaliitto, koska työttömiä on jo niin paljon, että sillä pitäisi olla jotakin sananvaltaa työttömien omiin asioihin, mutta silti mikään nykyinen taho ei aja työttömien asiaa, päin vastoin. Kaikki valtarakenteet osallistuvat ”jos näet työttömän, pysähdy oikein erikseen potkimaan sitä” -bileisiin.

  • Maire.i.Korhonen

   Tätä tapahtuu parhaillaan Kuusamossa. Työnantaja lomauttaa vakituiset työntekijät. ELY-keskus työntää samanaikaiste tälle työnantajalle työllistämistuella toisia työttömiä. ELY-keskuksen edustaja sanoo vain, että ”emme voi asialle mitään. Noudatamme vain sääntöjä”.

   Onko siis lomautettu työntekijä laiska kun ei mene töihin? Avoinna olevat työpaikat ovat puhelinmyyntiä. Siivoojaksikaan ei pääse, koska ei ole suorittanut alan tutkintoja. Lisäksi siivoustyöt ovat nollatuntityösopimuksia.

 5. Jyrki

  On tuossa ainakin se hyvä puoli, että nyt ne ylimieliset onnekkaat. Joilla edes se osa-aikainen työ ollut ja loput rahat elämiseen tullut sitten KELA:sta. Mutta siitä huolimatta kuvitelmat omasta eriomaisuudesta muihin kokonaan työttömiin nähden liikuttavan vankkoja, näitäkin on. Niin ne kuvitelmat voi alkaa ottaa takapakkia. Kun tajuaa, että kun tulee ehkä raskaastakin osa-aikatyöstä niin seuraavaksi mennään tukkaputkella suorittaan 9e/pvä orjatyö risusavotassa.

  Eli on varmasti tulevaisuudessa täysin mahdollista, että yhtenä tai useampana päivän tosiaan menet osa-aikaisesta palkkatyöstäsi samana päivänä suorittaan myös 9e/pvä orjatyöpestisi vaikka risusavotassa. Jos mielit nostaa KELA:n maksama työttömyyskorvauksen, jotta rahat riittäisi. Koska osa-aikatyöstä tuleva palkka ei muuten riitä.

  Ja mikä hauskinta tulevaisuudessa voi olla, että kun juokset osa-aika PALKKAtyö paikastasi toiseen paikkaan. Niin samalla morjestat sieltä paikasta vastaan tulevia, jotka juuri poistumassa suoritettuaan osa-aika PALKKAtyö hommansa paikassa jonne itse olet menossa 4h 9e/pvä orjatöihin.

  Eikä tässä vielä kaikki. Se paikka missä itse tulet juuri osa-aika PALKKA töistä. Niin osa niistä joita morjestat mennessä tekemään 9e/pvä orjatöitä. Niin heistä osa menee sinun osa-aika PALKKA työ paikkaasi tekemään vuorostaan sinne oman 9e/pvä orjatyö pestinsä. Eli vähän niin kuin vuoronvaihto PALKKAtöistä orjatöihin.

  Ja tämähän olisi jo täysin mahdollista teoriassa. En keksi minkään lain tätä estävän ja vaikka estäisi. Niin mitä sitten???

  • Markku Perttula

   Tuo riippuu aivan siitä miten pykäliä tulkitaan. Tuo vaihtoehto on ikävä kyllä mahdollinen. 🙁

  • Maire.i.Korhonen

   Lisäksi hänen, jonka on mentävä tekemään sitä talkootyötä 9 € päiväkorvauksella on oltava tosi innokas ja ahkera, ettei työvoimatoimistoon mene raportti, jossa lukee että tämä ns. harjoittelija ei ole kiinnostunut työnteosta. ”Työharjoittelija” on voinut tehdä tätä samaa työtä aikaisemmin juuri samassa työpaikassakin normaalina palkkatyönä! Harva meistä on niin fakiiri, että hymyssäsuin menee ”Työharjoittelijaksi” entiseen työpaikkaan.

   Nykyhallituksen pyrkimyksenä on saada aikaan pitkät työttömien jonot, työvoimareservit, jotta palaisimme 1920-luvun yhteiskuntaan, jossa työttömät tappelivat työpaikoista. Näin kilpailutetaan työttömiä, jotta he eivät hoksaa esittää vaatimuksia päättäjiä kohtaan. Kysymys on hajoita ja hallitse -menetelmästä. Toinen kysymys on, kuka on antanut hallitukselle tällaiset valtuudet? Jokaisen äänestäjän kannattaa esittää tämä kysymys peilin edessä – siellä seisoo syyllinen!

 6. Riku Suomi

  Arvoisa Sakari,

  kirjoitat viisaita ajatuksia näistä työttömien käyttämisestä hyväksi yritystoiminnassa.

  Mutta kaikista kirjoituksistasi puuttuu yksi tärkeä asia. Se on niin kutsuttu punainen lanka asioiden korjaamiseen.

  Nämä ongelmat ovat jo yleisesti ottaen tiedossa erittäin hyvin. Sen sijaan ratkaisut Suomen budjetin alijäämän korjaamiseksi ei ole eikä näin ollen myöskään työttömyyden lasku/työllisyyden nousu olekaan niin yksinkertaista.

  Nyt on sinun vuorosi esittää omat ideat asioiden korjaamiseksi. On helppo asioita arvostella ja kritisoida, mutta sehän ei johda mihinkään, jos kellään ei ole esittää parempia ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Nyt niitä tarvitaan ja eritoten sinulta. Sinähän olet myös SDP:n edustaja.

  Toivon, että tartut tähän haasteeseen ja kirjoitat vaikkapa ihan mielellään blogiin kirjoituksia, jossa esittelet omat ratkaisuehdotukset. Niistä saa paljon juttua aikaiseksi, joten parempi olisi, ne tulisi omina kirjoituksina kuin vastauksina kommentteihin.

  • Saku Timonen

   Miksi minun pitäisi kyetä ratkaisemaan kaikki ongelmat, joista kirjoitan? Onko niin, että mitään ei saa kritisoida, jos ei samalla ole antaa ratkaisua ongelmiin? Minä en kirjoita SDP:n nimissä, vaan omissani.

   Mutta on minulla parikin ratkaisua.Ruvetaan noudattamaan lakia ja maksetaan työstä palkkaa.

   • eiomastahalustatyötön

    Samaa mieltä, eikö saisi kritisoida mitään jos samalla ei ole vastausta jokaiseen ongelmaan. Tämä työttömyysasia on sellainen ongelma, että siihen ei ole yhtä ja ainoaa ratkaisua (vaikka muutama hyvä olisikin). Sitä yritetään yksinkertaistaa syyllistämällä työttömät ja väittämällä, että töitä on jos vaan haluaa tehdä. Silloin ei tarvitse miettiä ongelman syitä ja ratkaisuja eikä myöntää sitä tosiasiaa, että palkka töitä ei kaikille riitä. Toki töitähän Suomessa riittää, mutta niistä ei haluta maksaa palkkaa. Ja silti niidenkin joille ei palkkatyötä riitä pitäisi elää ja pysyä hengissä jotenkin. Tuskin kukaan haluaa lisää kerjäläisiä kaduille tai levottomuuksia.

    Yritystenkin pitäisi kantaa vastuunsa työttömyysongelmasta, miksi se sälytetään vain työttömille, joista suurin osa on työtön vastoin tahtoaan? Sanktiot niille yrityksille, jotka irtisanovat ihmisiä vaikka yrityksellä menee hyvin tai kohtuullisesti. Yritystuet pois etenkin sellaisilta yrityksiltä ja muiltakin jotka eivät niitä tarvitse. Ja sanktiot myös niille, jotka käyttävät jatkuvasti hyväkseen ilmaistyövoimaa ilman aikomustakaan palkata työhön ketään (esim.työssäoppijat, harjoittelijat, työkokeilijat) normaaleilla työehdoilla ja palkalla. Esim. työvoimakoulutuksissa pitkät (jopa 5kk) ilmaiset harjoittelujaksot ovat pakollisia eikä yrityksellä ole sen jälkeen mitään velvollisuutta palkata henkilöä vaan uusi harjoittelija tulee tilalle. Nimimerkillä kokemusta on.

    Ja tuo olisi myös toimiva ratkaisu: noudatetaan lakia ja maksetaan työstä palkka! Tässäkin on tekemistä.

  • Pohjola

   Palkkatyö tuo ostovoimaa, orjatyö ei, siinä on yhtälö jonka ratkaisu ei vaatisi hallitukselta isojakaan ponnistuksia, mutta kepittäminen nyt vaan on niin kivaa.

  • Jyrki

   No minäpä yritän ratkaista, vaikka Saku en olekaan. Aivan ensimmäiseksi ratkaisuvaihtoehdoksi ehdotan kunnon palkan maksua tehdystä työstä kaikilla työsuhteeseen kuuluvilla eduilla. Verokortteineen ja palkkakuitteineen jne. Siinä minusta kunnon patenttiratkaisu joka toimii tai on toiminut aikaisemmin. Jos tämä on ongelma, niin miksi se on ongelma?

   Onko niin, että palkkaa ei halutakaan maksaa. Vaiko se, että työpaikkoja, joista voisi kaikille maksaa palkkaa ei vaan yksinkertaisesti ole kaikille? Ja nyt asiaa yritetään paikata orjatyöllä?

   No tähänkin keksin ratkaisun sitten. Annetaan vihdoin viimein työttömien kokeilla ja yrittää toteuttaa ideoitaan vapaasti menettämättä korvauksiaan. Voi siis opiskella, kokeilla ideoitansa vaikka yrittäjänä korvauksia menettämättä jne. Jos kerran hippa ja ponileikitkin käy vaikka vuosikausia kuntouttavan työn muodossa tai ne risusavotat jne. Ja jos tämäkään ratkaisu ei käy. Niin joku viisaampi saakin kertoa syyn miksi hipan leikkiminen kuntouttavassa työttömälle on parempi idea kuin vaikka omatoiminen opiskelu?

  • Rosa Warski

   Budjetin alijäämä tuntuu olevan deus ex machina, millä milloin mitäkin ihmisoikeusrikkomusta perustellaan. Ja vaihtoehtojahan olisi vaikka kuinka:

   Veronkierron estäminen, erilaisten verojen nostaminen, pienyrittäjyyden rahallinen tukeminen, (työkykyä lisäävän) terveydenhuollon parantaminen, valtion velan (väliaikainen) kohottaminen, järjettömistä EU:n byrokraattisista vannehypyistä kieltäytyminen, patenttilainsäädännön uusiminen pienyrittäjiä tukevaksi, koulutusrakenteiden päivittäminen ja turhia itsestäänselvyyksiä opettavien kurssien karsiminen, huipputyövoiman koulutuksen tukeminen, täysin älyttömän ja kalliin työttömien kiusaamisen lopettaminen, virkamieskorruption vahvempi syynäys ja kriminalisoiminen, jne jne.

   Mutta jostain syystä nämä eivät tule mieleen ihmisoikeuksien rikkomista perusteltaessa. Ettei vain olisi, että ko. perustelijat eivät ratkasuja kaipaakkaan ?

  • Jarkko

   Riku Suomi,

   Suomen kunnat ja valtio saavat vuodessa yhteensä noin 120 miljardia euroa verotuloja tai muita veroluonteisia maksuja. Tuosta summasta menee työttömyyden hoitoon noin 4 miljardia euroa vuodessa. Valtion ja kuntien hallinnon ylläpitoon menee 20 miljardia vuodessa, joista suurin osa on virkamiesten palkka menoja. Ev. Lut kirkolle ja sen 21 000 työntekijälle menee 2,1 miljardia kirkollisverojen ja yhteisöverojen tuottoja. Niillä on varaa maksaa piispoille 10 000€ kuukausia palkkaa per piispa.

   Jos tuo Ev lut. kirkolle menevät 2,1 miljardia euroa jyvitettäisiin työttömille sille pystyisi pitämään koko vuoden huolta 262 500 työttömästä, joka saa kelan päivärahaa ja asumistukea. Mutta on tehty poliittinen päätös, että summa kulutetaan 21 000 ihmisen etuihin kokonaisuudessaan. Eikä kukaan edes kyseenalaista rahojen riittävyyttä.

  • Hupu

   Käy ihmeessä lukemassa tuo Sakun aiemmin kirjoittama juttu: http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/03/03/tienataan-tyottomilla/

   Helposti voidaan säästää työttömien kyykytykseen käytetyistä rahoista, joilla sitten voikin palkata työntekijöitä ihan rehellisellä kuukausipalkalla, jolloin osa palautuu veronmaksujen muodossa ja loppuja tulee ostettujen tuotteiden ja palveluiden verotuksesta. Muistaakseni vasta äskettäin lisättiin ihan rempseästi työttömien kolmikuukautishaasatteluilla yhteiskunnan työttömyydenylläpitomenoja ja uusi työttömyydenylläpitomeno tulee tuosta uusimmasta aktiivisuuvalvonnasta.

   Myös palkattoman työn tekeminen on yhteiskunnan talouteen puhdasta menoa, koska siinä työnantajan palkka korvataan veronmaksajien kukkarosta otettavalla sosiaaliturvalla ja sen lisäksi rahaa jaetaan välittäjälle ja työpanoksen vastaanottajalle.

   Eiköhän näitä ihmisoikeusloukkauksiin käytettäviä menoja ole useampaankin kertaan ehdotettu säästettäväksi, mutta… menee joka kerta ohi silmien?

   Miksi ei kelpaa vaihtoehto käyttää työttömien hyödyttömiin kyykytyksiin meneviä rahoja työntekijöiden palkkaamiseen?

  • Riku Suomi

   Sakari, toivottavasti et ottanut henkilökohtaisesti kommenttiani etkä loukkaantunut, mutta ei suinkaan ollut tarkoitus kieltää asioiden kritisoimista. On hyvä kritisoida eri asioita ja hyvä, että joku tekeekin näin, siitä ei tästä nyt ollut kysymys, että pitäiskö olla hiljaa. Ei todellakaan.

   Mutta, jos kritisoi niin se luultavasti tarkoittanee, että joku asia on huonosti ja sitä täytyy parantaa. Jatkuva, siis todellakin jatkuva asioiden haukkuminen johtaa siihen tilanteeseen, että jonkun on otettava uudet kortit esiin ja iskettävä ne pöydälle: eli kerrottava miten jatkossa toimitaan. Muussa tapauksessa ollaan vähän niin kuin loputtomassa kierteessä, ämpärissä jossa pyöritään ympyrää haukkuen kaikkea missä on vikaa. Siitä on päästävä ulos. Eihän sekään auta, jos pari tuhatta ihmistä menee torille meluamaan ja vaatimaan muutosta, mutta ketään ei kerro, mikä se tulevaisuuden malli on? Eikä sekään auta, jos menet haukkumaan autotehdasta huonoista moottoreista, mutta paha niitä on muuttaa, jos kukaan ei kerro mikä se tulevaisuuden moottori on.

   Tässä välissä joku vastaa, että sen takia ne virkamiehet näitä asioita tekee ammatikseen. Niin tekee, mutta virkamiesten näkemys asiaan on tämä nykyinen malli. Ei siis kannata odottaa parempaa. Ja tietysti vaihdetaan virkamiehiä… mutta jos niillä uusillakaan ei ole muuta tarjottavaa, niin eipä sekään auta. Talousasiat ovat varsin monimutkaisia eikä asiantuntijayhteisössäkään vallitse täysymmärrys asioiden hoitamiseen. Joitakin yksittäisiä tieteilijöitä on jotka ovat varmoja asioiden korjaamisesta, mutta sitten taas löytyy kasa ihmisiä, jotka eivät edes pääse yhteisymmärrykseen mitkä syyt ovat tähän nykyisen tilanteeseen.

   En tietysti odota, että sinä lähdet näitä asioita korjaamaan tästä vain, eihän sinulla edes asiantuntemuskaan riitä, teidänhän erityisosaaminen perustuu juridiikkaan mutta talous on juridiikan lisäksi myös sosiologiaa, psykologiaa, finanssiosaamista jne. mutta en myöskään pidä mahdottomana, että sinä tai joku muu tavallinen henkilö ratkaisi ongelmat, onhan niitäkin maailmalla ollut. Loppupeleissä, kyse oli vain siitä, että halusin heittää sinulle ”haasteen”, kun kuitenkin olet perehtynyt näihin ongelmiin hyvin. Mutta kävi nähtävästi huonosti, eli meni niin kuin oletin: eikö saa kritisoida, noudatetaan lakia ja maksetaan työstä kunnon palkkaa. Eli tyhjä arpa.

   Mutta minäpä kerron sinulle ihan oikean esimerkin (liittyen sinun ratkaisuihin ongelmiin). Eräässä Euroopan maassa, sijaitsee parin tunnin lentomatkan päässä Suomessa, on vähimmäispalkka määritelty. Olkoon se vaikkapa 500 euroa. Palkka täytyy maksaa tilille. Mutta, koska työnantajat eivät halua sitä maksaa, ovat he keksineet kiertokeinon. Palkka maksetaan kokonaisuudessaan 500 e tilille, mutta työntekijä maksaa erotuksen takaisin, mitä työnantaja ei lasketa palkaksi. Eli minimipalkka lain mukaan 500 e ja se maksetaan. Työnantajan näkemyksen mukaan palkka on kuitenkin 400e. Kun palkka saapuu, työntekijä nostaa 100e ja palauttaa sen työnantajalle. Ja työnantaja seuraa tätä. Ja ihmiset hyväksyvät tämän, parempi olla töissä kuin työttömänä. Ja viranomaiset tietävät tämän.

   Mitä haluan tällä viestittää? ”Noudattakaa lakia” ”maksakaa kunnon palkkaa” on yhtä tyhjän kanssa, kun vastapuolellakin on omia tavoitteita. Eli säästää palkkakustannuksissa ja maksimoida voitto osakkeenomistajalle. Ei huumekauppakaan loppunut sillä, että se kiellettiin, vaan uusia keinoja rikolliset keksivät. Ja sitähän työnantajatkin tekevät.

   Eli kritisoiminen ok, mutta jos pöydällä on vain haukuttavaa, niin sekään ei ole hieno tilanne, jossain vaiheessa kannattaa lyödä faktaa pöytään, miten se ongelma ratkaistaan. Ja toiseksi, se miksi nostin SDP:n esille, tiedän kyllä, että kirjoitat näitä omalla nimellä etkä SDP:nä, mutta SDP nostoon oli yksi syy: SDP ei ole noita ongelmia koskaan ratkaissut eikä tod. näk. koskaan tule, ei edes silloin, kun olivat Suomen hallituksessa. Ja katso muita Euroopan paitsi ja vertaa miten hyvin SDP on menestynyt – huonosti, uppoava puolue niinkuin laiva. Johtuu siitä, että noita ongelmia ei SDP ole ratkaissut. Ei muutkaan puoletkaan ole, mutta eihän esim. Keskustalla eikä Kokoomuksella ole edes tavoitteenakaan niitä ratkaista… surullista mutta totta.

   • liisa hirvonen

    Kuinkas suuri työttömyys kiusaa muita Euroopan maita? Onko sekin Suomen Sdp:n syytä? Ei työttömyys ole yhden eikä kahden puolueen ansioita tai syytä. Työttömyys on pysyvä ilmiö kaikissa länsimaissa. Kukin valtio yrittää ratkaista sitä omalla tavallaan.

    Suomen nykyinen hallitus leikkaa työttömien sosiaaliturvasta, on leikanut työllistämismäärärahoista ja aikoo yksityistää työvoimapalvelut. Nykyisen hallituksen ratkaisu on palkattoman työn kasvattaminen ja sosiaaliturvan liittäminen palkan osaksi (jos em. onnistuu, niin se tulee koskemaan myöhemmin muutakin sosiaaliturvaa), niin kutsuttu ”vastikkeellistaminen”.

    Etelä-euroopan maissa (mm portugali, kreikka, espanja) työttömyys on todella suuri ongelma. Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi vuonna 2015 tehdyssä raportissaan, että työttömyys kasvaa tämän vuosikymmenen loppuun saakka. Ongelma on kaikkea muuta kuin ohi. Euroopan Unionin omien työllisyystilastojen mukaan vain noin kolmanneksessa EU:n jäsenmaissa työllisyysaste on yli EU maiden keskiarvon (70%) ja muissa maissa, Suomi mukaan luettuna, se on alempi kuin keskimääräinen työllisyysaste. Joissain maissa työllisyysaste on painunut jopa 50%:n tuntumaan.

    (Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus väestöstä, 15-64 vuotiaista).

   • liisa hirvonen

    Aivan oleellinen kysymys on kuinka työttömiksi joutuneista pidetään huolta. Käytetäänkö heitä ns.ilmaistyövoimana vaiko pidetäänkö kiinni työehdoista, palkkaehdoista vai luodaanko työmarkkinoille täysin villit markkinat. Joka tulee vaikuttamaan kaikkien työssäkäyvien työehtoihin, palkkoihin ja työsopimuksiin. Suomessa ei ole mitenkään erityisen korkea palkka-aste, ja jos palkkoja painetaan alemmas keskiluokka saadaan kyllä kutistumaan.

   • Jarkko

    Tuloeroja perustellaan usein ahkeruudella, yrittäjyydellä, älykkyydellä, osaamisella, lahjoilla jne. Köyhä on laiska, hänellä ei ole motivaatiota, eikä hän varmasti älykäskään ole. Kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa rikkaista kuvastaa täydellisesti juuri jälkimmäistä kategoriaa: heidän ainoa saavutuksensa oli syntyä rikkaaseen perheeseen.

    Mietitäänpä mistä tuloerot johtuvat:

    AHKERUUS: Siivooja voi olla ahkerampi kuin yritysjohtaja; tässähän on kyse lähinnä työn raskaudesta, ja työtuntien määrästä. Silti yritysjohtaja voi saada 500 kertaa enemmän palkkaa. Toisaalta johtaja yleensä nauttii työstään, mikä alentaa työn raskautta merkittävästi; toiminta jota tehdään huvin vuoksi on raskaudestaan riippumatta nimeltään ”harrastus”, eikä ”työ”. Harva siivooja harrastaa työtään.

    ÄLYKKYYS: Älykkyys on pitkälti geneettinen ominaisuus. Pitäisikö palkka siis maksaa työntekijän vanhemmille, heiltähän ne geenit ovat peräisin? Tai jakaa kaikille… meillähän on yhteiset esivanhemmat. Toisaalta on muistaakseni tutkittu, että esim. asiantuntija-ammateissa johtajien ÄÖ on keskimäärin 20 pistettä matalampi kuin heidän alaistensa; siitä huolimatta johtajat saavat paljon enemmän palkkaa.

    YRITTÄJYYS: Länsimaissa on lukemattomia ihmisiä jotka ovat yrittäneet kaikin voimin, mutta bisnes ei ole jostain syystä menestynyt ja he ovat menettäneet kaiken. Usein vähemmän yrittänyt saa parempaa palkkaa, hän on vain sattunut yrittämään oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikeaa asiaa. On käynyt MÄIHÄ.

    OSAAMINEN: Lääkärikouluun pääsee vain pieni osa hakijoista, moni ahkerakaan lukija ei pääse. Toisaalta ei ole yksittäisen lääkärin ansiota että siitä maksetaan niin paljon paremmin kuin siivoamisesta. Joissakin ammateissa itseoppinut saattaa olla paljon pätevämpi kuin muodollisen koulutuksen saanut hakija, mutta palkka perustuu usein muodolliseen koulutukseen eikä ilman sitä yleensä edes saa töitä.

    LAHJAT: kts. ”älykkyys”; termi on kuitenkin mielenkiintoinen, koska jo sana ”lahja” viittaa siihen ettei sellaisen saaminen ole välttämättä täysin saajan itsensä ansiota. 😉

    Lopulta kun varakkaat saavat kaikki maapallon taloudelliset resurssit keskitettyä itselleen ja käännetty laitkin itseään suosiviksi tulee se väistämätön ongelma. Miksi ihmiset noudattaisivat systeemiä joka tuomitsee heidät – tai vähintään suuren osan heidän rakkaistaan – orjuuteen ja / tai kuolemaan?

    • Rintsu

     ”AHKERUUS: Siivooja voi olla ahkerampi kuin yritysjohtaja; tässähän on kyse lähinnä työn raskaudesta, ja työtuntien määrästä. Silti yritysjohtaja voi saada 500 kertaa enemmän palkkaa. Toisaalta johtaja yleensä nauttii työstään, mikä alentaa työn raskautta merkittävästi”

     Mä uskallan olla kommentistasi eri mieltä. Ihan siitä syystä, että haistan tossa täysin aiheettoman ”herravihan”.

     Mikään firma ei menesty sillä, että sillä on hyvät siivoajat. Eikä sillä, että kokoonpanolinjalla on perhanan pätevä Rintsu.
     Nokia aikanaan nousi sillä, että ”joku” päätti, että nyt keskitytään tähän. Piste. Sit firma kasvoi tuhannen prosentin vuosivauhtia.
     Silloin on ihan samantekevää mikä on johtoportaan liksa. Siivoaja saa siivoajan palkan ja Rintsu saa Rintsun palkan. Kaikki on just niinku pitää.

     Kun Nokian johto menetti otteensa ajan hermolta niin firma romahti nopeammin kuin nousi. Siivoajien ja Rintsun ammattitaito pysyi ihan entisellään, mutta ei niillä vaikutettu firman romahdukseen mitenkään, kuten ei nousuunkaan.

     Työmies on palkkansa ansainnut. Mut työmies ei kadehdi hyvän johtajan liksaa. Kyl se hyvä johtajakin on palkkansa ansainnut vaikka olis miljoonia.

     Aika moni intin käynyt muistaa, et milloin oli hyvä komppanianpäällikkö niin hommat luistivat kuin itsestään. Jengi teki **skamaisiakin asioita hyvin vähällä mutinalla.
     Mut kun sattui kohdalle huonompi niin kukaan ei tiennyt missä on, mitä pitäis tehdä ja lomallekin pääsi vain jos Rintsu nyrhii kynsisaksilla tukan muistuttamaan kananpe*settä.

     Mä en kaipaa Lahtista enkä konekivääriä. Hyviä johtajia mä kaipaan. Ja herneitä rokkaan.

     • Jarkko

      ”Mä uskallan olla kommentistasi eri mieltä. Ihan siitä syystä, että haistan tossa täysin aiheettoman ”herravihan”.”

      Senkun kyseenalaistat, mutta se menee edelleenkin niin, että mitä paremmin työntekijät tekevät työnsä sitä enemmän pomot ja firman omistajat nostavat palkkaa itselleen. Vain ilmoittamalla, että me otammekin firmaan tulevista rahoista ensin 10 miljoonaa ja sitten 100 miljoonaa. Samalla kun työntekijät, jotka tekivät kaikki työt korkeintaan säilyttävät työpaikkansa. Nykypäivänä usein ei edes sitä.

      Oikeasti kenenkään johtajan työpanos ei voi olla 1000 tai 10 000 kertainen muihin nähden. Jos olisi niin miksi työttömiä pitää kiusata niin paljon jos noi johtajat ja omistajat ovat niin ylivertaisia yksilöitä eivätkö he voisi ihan yksinään hommata kaikki miljardit itselleen ja lakata käyttäytymästä kuin he omistaisivat kaikki muut ihmiset ja saisivat päättää kaikkien muiden elämän suunnankin heidän puolestaan.

   • j louhelainen

    Valtion velkaantuminen loppuu samana päivänä kun yritystuet muutetaan vastikkeellisiksi eli saatu tuki kartuttaa velkasaldoa valtiolle päin. Valtio muuten oli käytännössä velaton niin kauan kun talouskyky puolue kokoomus päästettiin hallitukseen 1987 jos muistat niin vanhoja asioita ?

   • Riku Suomi

    ”Kuinkas suuri työttömyys kiusaa muita Euroopan maita? Onko sekin Suomen Sdp:n syytä? Ei työttömyys ole yhden eikä kahden puolueen ansioita tai syytä. Työttömyys on pysyvä ilmiö kaikissa länsimaissa. Kukin valtio yrittää ratkaista sitä omalla tavallaan. ”

    En ymmärrä, missä väitin, että muiden maiden työttömyys on Suomen SDP:n syytä. Kirjoitin ihan yleisesti ottaen, että SDP:n, siis SDP:n kaltaisten puolueiden, joilla on sama ideologia on puolueiden kannatus laskusuunnassa. Katso vaikkapa viimeiset 10 v vaalit ja tee omat johtopäätökset tästä. Jopa monet asiantuntijat ovat kertoneet, että tuo kannatuksen hiipuminen on todellinen ilmiö. Tietysti ei ihan kaikissa maissakaan näin ole. Sen takia ennustan, että Suomessakin sen puolueen kannatus vajoaa RKP:n tasolle, kun sitä kannattaa vain ikäihmiset eikä niinkään nuoret enää. Maailma muuttuu, mutta SDP ei. Sen takia ihmettelenkin Sakarin puoluevalintaa, mutta toisaalta, eihän asia minulle kuulu jos joku puolue vajoaa kannatuslukemissa alas. Ainahan on puolueita mennyt ja tullut..

    Työttömyysasiat eivät ole yhden eikä kahden puolueenkaan syytä, mutta se on aina hallituksen syy. Se on myöskin opposition, jos oppositio ei ole tarjonnut varteen otettavia vaihtoehtoja hallituksen politiikalle, niin heidän kannatus laskee eikä heilläkään ole mahdollisuutta sen jälkeen edes niitä pienikään ideoita esittää. Se ongelma on esimerkiksi SDP:llä. SDP on esim. avokätisesti toiminut hallituksessa kun talous syöksyy eikä mitään hyvää ole saatu aikaan kuten ei nykyinenkään hallituksessa. Mutta toisaalta he ovat antaneet taas avokätisiä lupauksia yrityksille ja myöntäneet tukia. Seuraavissa vaaleissa taidankin äänestää jotain uutta puoluetta.

    Siitä olen kyllä samaa mieltä, että voisi työttömistä pitää enemmän huolta ja auttaa heitä. Mutta sekin on yksilöllistä. Jotkut saavat esimerkiksi jo nyt TE-toimistosta hyvää palvelua, osa saa törkeää. Sehän on välillä ihan työntekijän ammattitaidosta kiinni.

    Sitten ottaen kantaa Jarkon ja Rintsun kommentteihin, niin onhan se tosiasia, ettei se yritysjohtaja tee mitään töitä, eihän hän suunnittele tuotteita tai vastaavia, mutta hän kantaa myös vastuun yrityksen menestyksestä ja perustamisesta. Siis se liikeidea, josta on lähdetty nollasta on ollut alussa varmasti riskialtis ja perustaja onkin ottanut yritystä perustettaessa sen riskin. Tietysti yritysjohtokin vaihtuu, harvoin myöhemmin yrityksen johdossa on perustajia. Mutta sellaisiakin on. Facebook, Tesla… noissa yritysjohtajat eli perustajat ovat ansainneetkin hyvän palkan.

    Tosiasia on myöskin sen, että yritysjohtaja päättää myös yrityksen strategiasta, joskaan ei kuitenkaan suunnittele, mutta voi saada idean. Nokian nousu ja kuolema kertoo aika hyvin, miten yritysjohto voi munata lähes kaiken.

    • Jarkko

     ”Sitten ottaen kantaa Jarkon ja Rintsun kommentteihin, niin onhan se tosiasia, ettei se yritysjohtaja tee mitään töitä, eihän hän suunnittele tuotteita tai vastaavia, mutta hän kantaa myös vastuun yrityksen menestyksestä ja perustamisesta. ”

     En kutsuisi tilannetta vastuunkatamiseksi missä voi ottaa kaikissa tilanteissa itselleen maapallon luonnonvaroista niin paljon, että ei enää ikinä tarvitse tehdä päivääkään töitä. Vaikka vain vittuilisi kaiket päivät kaikille muille tekemättä mitään silti saa kokoajan enemmän kuin muut. Mutta huvinsa kullakin.

     Ikävintä tilanteessa on se, että nuo saavat kaikki laitkin ja niiden tulkinnat pikkuhiljaa säädettyä omaksi edukseen enemmistöä vastaan. Kaikkein heikoimmilla olevat eivät kykene edes vastustamaan heihin suunnattuja aggressiivisiakaan lakimuutoksia, koska heillä ei ole varaa ylläpitää etujärjestöjä, jotka ajaisivat heidän etuaan.

     Sitten on vielä se puoli, että viimekädessä valtioiden ja kansojen olemassaolo ei perustu tieteeseen, eikä faktoihin, eikä edes lakiin. Vaan valtioiden ja kansojen olemassaolo perustuu pelkkään uskoon. Se, että Suomi on olemessa ei ole mikään fakta tai luonnonjärjestys se on pelkkä uskomus, että näin on ja kuten on kaikkien uskomusten laita voi uskoa toisinkin.

 7. Mauri Pulkkinen

  Kuntouttava työtoiminta on karannut alkuperäisestä hyvästä tarkoituksestaan. Vaikka hyvä hallintotapa muuta edellyttäisi, vakiintuneet käytännöt ovat johtaneet kunnissa käytäntöihin, jotka eivät ole sopusoinnussa lain kanssa. Viranomaiset ml. Kela ovat omaksuneet tulkinnat, joihin kuntouttavan työtoiminnan piiriin joutuneilla henkilöillä ei ole muutoksenhakumahdollisuutta. Aktivointisuunnitelmasta ei tehdä päätöstä, josta voisi valittaa. Työttömät täysin työkykyiset henkilöt ovat karrikoiden ilmaistuna mielivallan alla. Sellaisen ei pitäisi olla mahdollista oikeusvaltiossa.

  Kantelujen kautta ei taida helpolla saada muutoksia eikä taida sellaista virtuoosia löytyä, joka sopimusoikeudellisin perustein voisi käräjien kautta ajaa muutosta.

  Kansalaisaloitteita on tehty monista asioista. Olisiko kansalaisaloitteen paikka lähteä esittämään muutoksia lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta, jotta siihen saataisiin korjauksia oikeusturvan osalta ja tukittaisiin viranomaisilta muihin lakeihin perustuvia tulkintamahdollisuuksia?

  Jotain täytyisi tehdä. Muutoin vallitsevat viranomaisten tulkinnat johtavat vähän kerrallaan täydelliseen etääntymiseen lain alkuperäisestä tarkoituksesta.

  • Rauno Jääskeläinen

   SAK ja enempää muukaan demariporukka (Sakua lukuun ottamatta) ei ole kiinnostunut työttömän kusitolppanaolosta, eikä leipäjonoista. En kuullut kunnallisvaalipuheissa, enkä vappupuheissa sanaakaan näiden asioista. Kuuntelin Ay-pomoja, samaa virttä, kansantalouden kurjasta tilasta, velasta, kilpailukyvystä kuin muiltakin porvareilta.

    • Jyrki

     Tähän minun täytyy kertoa, että tiedän AY-aktiiveja joille kuntouttavan työn teettäminen työttömille on täysin oikein heidän mielestään. Eikä siinä ole mitään väärää heidän mielestään. Ei haittaa sekään, että työttömän ammattitaitoa ja osaamista hyväksikäytetään töissä, joista pitäisi maksaa oikeaa palkkaa. Toki AY-aktiiveissa on myös henkilöitä, jotka ei tästä pidä. Mutta sillä ei ole mitään merkitystä, koska itse näen AY-liikkeen siunanneen orjatyöluokan syntymisen jo ajat sitten. Eikä se oikeasti heitä haittaa, vaikka jotain muodonvuoksi asiasta lausuvat.

     Toisin sanoen itse en laita AY-liikkeiden horinoille yhtään mitään painoarvoa. Niiden olemassa olo työttömällle on lähinnä taakka ja ongelma. Toki työttömästä tulee heille potentiaalinen jäsen siinä vaiheessa jos onnistuu alkaa saamaan palkkaa tekemästään työstä. Silloin varmasti alkaa kysely, että kiinnostaisiko alkaa maksaan AY-liiton jäsenmaksuja?

     Mutta tämä onkin vain minun mielipide, jossa uskon olevani erittäin oikeassa omiin kokemuksiin perustuen. Mielelläni toki olisin kovin väärässä, mutta pelkään pahasti, ettei tarvitse olla.

     • Hupu

      AY:n jäsenyys ei ole pakollista. Miksi maksaa ammattiliitoille, kun edunvalvonta lakkaa samalla kun loppuu jäsenmaksujen maksaminen eli työttömyys.

      Täsmälleen saman työttömyysturvan saa kun liittyy työttömyyskassaan.

     • töitön

      Kerron tässä omasta elämästä (ja siksi nimimerkki): tein töitä ja tienasin hitusen vaalien aikana. Kuulun ammattiliittoon ja saan tällä hetkellä pientä ansiosidonnaista. Työttömyyskassa neuvoi puhelimessa hyvin miten menettelen pienen tuloni suhteen. Sitä neuvoa ja palvelua en olisi saanut Kelalta. Puhelun jälkeen tein päivärahahakemuksen kanssa kuten neuvottiin ja muutaman minuutin päästä tuli päätös päivärahasta. Olen enemmän kuin iloinen ja tyytyväinen ammattiliiton jäsen. Olen maksanut työttömänä jäsenmaksua, ja maksan jatkossakin. Asiat ovat hoituneet aina mallikkaasti ja hyvin.

     • Hupu

      Työttömyyskassa siis neuvoi sinua – ei ammattiyhdistys.

      Pelkän työttömyyskassan jäsenyyden saa pienellä summalla verrattuna ammattiyhdistyksen maksuihin.

      Työntekijöiden pitäisi suoraan työttömyyskassaan liittymällä ilmaista ammattiliitoille sen, että ammattiliiton pitäisi myös ajaa työntekijöiden etuja – http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/ahosen-elakepuheet-raivostuttavat-paperiliitossa-potkut-uhkaavat/2080852
      tämä henkilö jäi hieman nolosti rysän päältä kiinni ja muut …).

 8. Olavi Hillgren

  Näkemykseni mukaan ketään ei pakoteta kuntouttavaan työtoimintaan; tai työhön ylipäätänsä. Kyllä valinta työn tekemiseen on ihan jokaisen oma asia. Aloitin ansiotyön 1960. Valinta oli ihan oma. Jos aioin syödä, oli mentävä ansiotyöhön. Sosiaalitoimisto ei ollut jakamassa toimeentulotukea. Olin ansiotyössä yhteensä runsaat 43 vuotta. Työnantajia oli useita. Työttömyyskorvauksia ei nautittu.

  Kyllä nykyisinkin löytyy halukkaalle työtä. Näkemykseni perustuu parin nuoren henkilön työnhakua seuranneena. Ei ehkä löydy ”johtajan” töitä, mutta siivoamaan on päässyt heti! Ajan myötä tavoitteita ja päämääriä asettamalla, työnteolla ja opiskelulla, löytyvät myös ”paremmat” hommat. Tosin ehkä vähemmän jää aikaa pubiin, krouviin jne..

  • Saku Timonen

   Kokemuksesi ovat viime vuosituhannelta, nyt ajat ovat toiset.

  • Pohjola

   Kävin tämä vuoropuhelun juuri isäni kanssa, joten olen jo sopivasti lämpöinen.
   Ensimmäinen viittaus, olet varmasti onnekas ollut kun olet 60-luvulla töihin päässyt ja sitä sitten tehnytkin sen + 40 vuotta. Mutta koitko siinä ne muutamat lamat? Koska jos koit, niin on äänesi varmasti erilainen. Sinä myös varmasti näit ja koit Kekkosen ajan ja nykyisen hyvinvointivaltion synnyn ja kasvun, joten eikö sinua nyt syljetä tilanne, jossa sinun sukupolvi rakensi tämän maan.
   Yhdyn tuohon mitä sanoit, että halukas saa töitä, se on totta, minä olen elävä esimerkki siitä kun olin työttömänä vain 4 päivää ja sitten olikin jo uusi työpaikka, mutta, minä käytin siinä jotain mitä moni ei voi käyttää ja ne on laajat suhteet omalla alalla. Sitä etua minä kasvatin monia vuosia, mutta moniko sen edun omaa? Eipä monikaan.
   Ja nyt sanotaan ”no senkun hakee paikkaa”, joo, ihan kaunis idea ja kommentti olisi, mutta jos nyt vaikka Vaajakosken ABC:lla aukeisi työpaikka, niin kuinka moni sitä hakisi? Ei siellä olisi vain paria hakijaa vaan niitä olisi satoja ja taas satoja. Ja mitäs sitten tapahtuu kun hallitus tuo vielä päälle osallistumispakon ja kiintiöhaut? Siinä saisi sitten kyllä pykätä kymmenen huoltoasemaa vierekkäin ja vieläkin riittäisi halukkaita työharjoittelijoita ja pätkätyöläisiä.
   Se mitä yritän sanoa, on että älä hurskastele menneellä jos et ole tekemässä tulevalle mitään.

  • Pohjola

   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219803-kaksi-arahdysta-hallitukselle-idealingosta-sinkoilee-nyt-uusia-virityksia-tyottomien
   Laitan vielä tämän tähän luettavaksi ja ymmärrettäväksi. Jos tämän jutun jälkeen tekee mieli sanoa että niitä töitä tulee kun vaan hakee, niin minä luovutan.

  • Buster Keaton

   Nyt ei eletä 60-lukua. Tätä eivät monet vanhemmat sukupolvet tunnu käsittävän.
   Nykyään ei asiat toimi enää ”kävelin firmaan ja sanoin että tässä työmies ja sain paikan”-periaatteella.

   Eivät kaikki nykyajan työttömät ole päättäneet jäädä kotiin joutilaaksi, vaan sitä työtä ei vaan löydy.

  • Jarkko

   Olavi Lingren,

   Talvisodan jälkeen evakoille ja maattomille sotaveteraaneille jaettiin maata 330 000 hehtaaria rintamamiestiloina. Nykyrahassa tuon omaisuuden arvo on 1,6 miljardia euroa. Jatkosodan jälkeen maata jaettiin samalle porukalle peräti 5 000 000 hehtaaria maa omaisuuden arvo nykyrahassa 25 miljardia euroa!!!

   Sen lisäksi maksettiin tukia tilan perustamiseen sen mukaan minnepäin suomea tilan perusti seuraavan mukaan:
   I vyöhyke……………………………….130 000 markkaa
   II vyöhyke……………………………..200 000 markkaa
   III vyöhyke……………………………300 000 markkaa
   IV vyöhyke……………………………400 000 markkaa

   Suurimmat 400 000 markan palkkiot maksettiin syrjäisissä Pohjois- Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

   Se nykynuori joka on työtön ja saa pienintä sosiaaliturvaa ja asumistukea saa noin 8000€ vuodessa. Itseäni tässä nykypäivän meiningissä huvittaa se kun jaksan lukea historiaa ja tutkia mitä määriä omaisuutta edellisille sukupolville on jaettu suomessa vastikkeettomasti käteen ja laskea mikä on omaisuuden arvo nykypäivän hinnoilla. Pahasti veikkaan, että nykynuorillakin menisi vähän paremmin jos heidän hyväkseen olisi tehty 30 miljardin euron pelastuspaketti millä 60 vuotta sitten evakot ja maattomatsotaveteraanit pelastettiin joutumasta kadulle.

   Nykyaan ajat on eri silloin oli talvisodan henki nykyään tämä maa on lähinnä sodassa omaa nuorisoaan vastaan ja päättäjät ja vallassa olevat nokittelevat sillä kuka syyllistää nuorison eniten ja keksii kovimmat keinot heikommilla olevia vastaan.

 9. Markku Perttula

  Tässä linkki Elena Uusitalon blogiin:http://elenauusitalo.weebly.com/

 10. Työttömyysuhan alainen korkeakoulutettu 28 v

  Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta mielestäni tuo Elena Uusitalon blogissa kuvakaapattu teksti on ollut Kelan työttömyysajan ilmoituslomakkeessa jo useamman vuoden. Mitään uutta tässä ei siis mielestäni ole, ellei asiaa ole alettu tulkita eri lailla.

  Pyydän saada kommentoida nimimerkillä, koska tunnistamiseni voisi vaikuttaa jo valmiiksi heikkoon asemaani työmarkkinoilla.

 11. Esa Lyttinen

  Vanhempi ikäpolvi kuvittelee edelleen että työn haku on sitä että marssitaan pajaan sisään ja kysytään töitä !
  valitettavasti se vain ei nykypäivänä ole niin helppoa
  monella yrityksellä on sopimukset Työtävälittävien yritysten kanssa esim. Barona tms.
  ja jos sellaiseen firmaa astelet sisään tai soitat sinne vastaus on että ”meneppä sinne Baronaan…”
  joka sitten valitsee sinut sinne töihin tai sitten ei

  netistä työn haku oli muutamia vuosia sitten vielä ihan kätevää oli selkeä puhelin numeron mihin pystyi soittamaan ja kysymään onko paikka vielä vapaa ja pääseekö haastatteluun
  nykyisin toiminta on muuttunut niin että jokaiseen työhakuun pitää täyttää hyvin yksityiskohtainen netti anomus jonka täyttämiseen voi hyvinkin mennä 2-4 tuntia/kpl
  siinä missä ennen pystyi päivässä hakemaan noin 20 eri työpaikkaa ei enään onnistu
  hakuja voi noin 8h rupeamassa ehtii tekemään ehkä 2-5

  60-80 luvuilla oli työvoima pula eikä silloin tarvinnut kuin intoa työn tekemiseen
  nykyisin jo yhden tietyn lapun/luvan puuttuminen torpaa muuten 100% työpaikan saamisen
  kokeiden tms. suorittamisen jälkeen paikka on jo mennyt ja seuraavaan paikkaa saatetaan taas kysyä/tarvita uudet lippulaput/kortit

  vanhemmalla ikäpolvella ei ole mitään hajua miten vaikeaa niinkin yksinkertaisen asian hoitaminen voi olla kuin työpaikan hakeminen.
  joten nauttikaa eläkkeistänne niin kauvan kuin niitä vielä tulee
  sekään ei tuylevaisuudessa ole enään niin varmaa kuin luulette !
  itselläni ei ole minkäänlaisia odotuksia että koskaan tulen omaani näkemään
  tai että sillä pystyisi elämään ihmisarvoista vanhuutta

 12. Markku Perttula

  Saku Timonen kirjoitti”Ei kuitenkaan Kelan mielestä. Kela rinnastaa osa-aikatyötä tekevän työttömään ja perii osan hänen sovitellusta työmarkkinatuestaan kunnalta. Laissa on aukko, jonka Kela on paikannut omalla tulkinnallaan. Tulkinta tietenkin säästää Kelan rahoja ja lisää kunnan menoja.

  Siksi kunnat rikkovat lakia ja pakottavat täysin työkykyisen osa-aikatyötä tekevän osallistumaan myös kuntouttavaan työtoimintaan. Valvovat viranomaiset eivät käytännössä ole koskaan piitanneet kuntouttavasta työtoiminnasta annetusta laista, jonka mukaan toimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä.”

  Onko tästä mitään konkreettisia esimerkkejä ja astuvatko uudet lain tulkinnat/vääristelyt voimaan heti?

  • Saku Timonen

   Ovat olleet voimassa jo kauan. Ensimmäisen kerran kirjoitin tästä tulkinnasta jo helmikuussa 2016.

 13. Jari Kähkönen

  Päällä on vakava denialismi, joka koskee paitsi aikapalkkaista työtä yhä jostain kumman syystä tekeviä niin myös osan valtionjohtoamme muodostavia kansanedustajia. Hupailin vapun kunniaksi pitämällä viisi tuntia yhtä soittoa ylioppilaslakkia päässäni ja kävin haastamassa lähimmän toritapahtuman puhujana ollutta naisdemarikansanedustajaa, kotipaikkansa kunnallisjärjestön puheenjohtajaa, ylivuosikymmenistä kuntapoliitikkoja ja niin edelleen loputtomiin, debattiin kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. Esittelin itseni, en sortunut ilmeisen sopimattomaan käytökseen ja aurinkolasejakin pidin päässäni ihan vaan siksi, koska mollukka taivaalla helotti suoraan silmiin ihan kunkin uskonnon yliolennon -masti. Oli se minullekin pieni kulttuurishokki, kun tällä vuosituhannella kovalla puolella sai taas olla aurinkolasit päässä vaikka sitten puhutuksessa/tehtävällä, mutta nyt jo menen tässä suhteessa valtavirran mukana, vaikka nyttemmin entinen olenkin.

  Kärkeni oli tälläisten ihan kummallisten työllisyyssensuntämien, yleensä koordinaattorien palkkaaminen kuntiin ja kuntatalous edellä meneminen vaikka pointin piti olla ihmisten auttaminen. Ja ei kuulemma tiennyt asiasta mitään! Sitten se meni viestilinjalle, osasi vain jänkätä että piti joko mennä puhumaan torikunnan valtuuston tai kunnallisjärjestöjen puheenjohtajille, vaikka olen saletissa etten sanonut nimiä enkä kuntia. Halusin kuulla, että mitä lainsäätäjä tietää todennäköisesti itse säätämänsä lain toimeenpanosta. Johan oli juhlallinen käsienpystyynnosto! Non-verbaalinen viestintä antoi selkeän indikaation tämän läpän laukaisusta, joten ei se ollut aivokuollut. Tässä kohtaa päätin keskeyttää ja siirtyä käristemakkaraan, koska kuuloetäisyydellä oleva syntymädemari rupesi huutelemaan väliin oman kuntansa työllisyyskoordinaattoria puolustellakseen(olinko muka kyseisestä määräaikaisesta jotain sanonut, no en).

  Jälkipohdinta on, että täällä eletään erillistodellisuuksissa. Kiduttavan työtoiminnan vankileirien saaristoon joutuneet feikkaavat olevansa töissä ihan kaikille keille vain pystyvät, työssäolevat kuvittelevat olevansa korvaamattomia ja sortavat kuntouttavan työp–n sosiaalipalveluasiakkaita aina kun vain voivat sekä poliitikot…Ei ne mitään välitä…Jos se nyt tosiaan tuli jollekulle vielä jonkinsortin yllätyksenä. Teemapäivän ollessa suomalainen työ, on hyvä muistaa mieleen että kaikki sitä tekevien osakseen saama hyvä edeltävän sadan vuoden ajalta on solidaarisuuden johdannaisilla tehty. Joskus taistellen, joskus neuvotellen, mutta kuitenkin. Vaativaa ja pitkäjänteistä toimintaa se on aina ollut.

  Solidaarisuus on kuitenkin vapaan ihmisen ominaisuus, opetti Marcuse ja oli ihan oikeassa. Joka työläisensä tuntee, tietää että ne ovat aina tasantarkkaan yhden kateellisen juorun tai kiimaisen mielennouteen päästä alkamasta puukottaa/nyrkkitapella KESKENÄÄN. Joka aikaan on aina löytynyt itämurteella sanoen joutavan rillaamisen tahi telkkuamisen aiheet. Miksi osallisen ja osattoman välillä oleva jakolinja olisi nyt tätä kummempi? Marxistahan muistetaan, että työttömyys on yksityisesti omistetun pääoman ja tuotantovälineiden seuraus, epäoikeudenmukaisuus mikä tahallaan luodaan sekä tahallaan ylläpidetään. Minä en voi olla maamme tilannetta katsoessani kysymättä, että onko työttömyys nyt tuotteistettu ja luotu eisenhowerilainen työttömyysteollinen kompeksi, kun kerran osallisuus-osattomuus -tematiikka ei ketään kiinnosta? Mitä nyt Sakari blogissaan kirjoittelee, kiitos siittä.

  Niin. olisihan se aika häkellyttävä ajatus, että jotkut kuvittelevat olevansa uutta herrallista aatelia(ei titteliä) eli rälssiä kuuluen virka- ja työsuhteisuuden vuoksi ”uuteen keskiluokkaan”, joka on vapautettu työtoimintavelvoitteista. Että yläluokan kaikki tietävät jo ja alaluokankin kohta, kun todennäköisessti itse ovat ne onnettomat jotka sinne filatovlaiseen vankileirien saaristoon syöstiin vaikka lopuksi iäkseen. Jossain eskapismimoodissa hengasi myös parlamentaarikon kyljessä ollut syntymädemari, joka koettaa nomenklatuuran jäsenelle puputtamalla hoitaa pojalleen pääsyn töihin. Tähän liittyen, monella heikommalla olisi varmasti pettänyt täysin pokka, jos olisi yleisötilanteen luonteen vuoksi joutunut kuulemaan samat lärinät.

  Niin, ei sitä Sakarin kaipaamaa työtoiminnan orjien hymniä tai taistelulaulua taida olla ihan äkkiä tulossa. Edeltävän seitsemänkymmenen vuoden aikana yhteiskuntamme vakaus on lisääntynyt niin paljon, että mitä ilmeisimmin nuo pöljänterit eivät edes käsitä tosiasiassa irtisanoneensa yhteiskuntasopimuksen, minkä varassa historiallisen hyvinvointivaltion perinnetyötä tekevät. Sitä sosiaalipalveluaan. Kehtaavat vielä surra, kun sinne ei kaikki ”pääse”. Siispä Sakarilla kärjessä ollut linkki toiseen blogiin, jossa kuvakaappaus Kelan sähköisen lomakkeen laajentuneeseen, KIRJAIMELLISESTI alasvetovalikkoon. Uskokaa huviksenne, että ei sieltä kunnalliskodin hullun pellolta tulla tälläkään vuosisadalla työmiehiä hakemaan.

  Näkemästäni päättelen, että tämä taitaa tulla aika monelle yllätyksenä…Sitten kun omalle kohdalle nasahtaa. Se on se tietämättömyyden hinta tai typeryydellä briljeeraamisen sakko, uskottelee itselleen kaikenlaista höpöhöpöä eikä osaa olla solidaarinen, ei ainakaan oikein, mikäli on ollenkaan. Ottanevat seikkailun kannalta, kun henkilöjuna Tammisaareen lähtee tai kuntoilun kannalta mikäli sinne joudutaan paikkakunnan perinteitä noudattaen marssimaan. Vertaukseni on tarkoituksellisen loukkaava ja sanon sen tahallani tälläisenä päivänä, koska haluan nähdä, että kyetäänkö moisessa historiallisen työväenliikkeen perikunnassa enää edes suuttumaan tosissaan aatteellisesta syystä.

 14. työtöntyötön

  Kuka, ketkä tai mikä hallitus tai työryhmä on tämän ”sakkomaksun” keksinyt? Milloin ensimmäinen versio kyseisestä laista on tullut voimaan. Pikaisella googlettamisella en löytänyt. Tämähän on ollut puheenaiheena vasta suhteellisen vähän aikaa.

  Entä mikähän on ollut mahdollisesti kyseisen lain alkuperäinen tarkoitus eli millä sitä on markinoitu eteenpäin. Olipa kyseinen tarkoitus mikä tahansa niin siihen sopinee aforismi Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla. Sama sopii kaikkiin näihin ”hyvää tarkoittaviin” ja ”työttömän parhaaksi oleviin” työllisyystoimiin.

  • Saku Timonen

   Sakkomaksu tuli vuonna 2006 eli samaan aikaan kuin kuntouttava työtoiminta. Kunta maksoi puolet työmarkkinatuesta 500 päivän jälkeen vuoteen 2015 asti ja 1.1.2015 lähtien puolet 300 päivän jälkeen ja tuhannen päivän jälkeen 70 %. Maksun tarkoitus oli kannustaa kuntia työllistämään palkallisesti, mutta kunnat rupesivat käyttämään sitä lisätäkseen palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Eli kävi juuri kuten arvelit. Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla.

 15. Paula

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189
  Tuoko on voimassa oleva laki kuntouttavasta työtoiminnasta?

  Täytyy kyllä lukea useampaan kertaan, mutta kerta vilkaisulla seuraavaa:

  Tässä laissa säädetään toimenpiteistä, joilla parannetaan pitkään jatkuneen työttömyyden perusteella työmarkkinatukea TAI toimeentulotukea saavan henkilön edellytyksiä työllistyä avoimilla työmarkkinoilla sekä edistetään hänen mahdollisuuksiaan osallistua koulutukseen ja työ- ja elinkeinoviranomaisen tarjoamaan julkiseen työvoimapalveluun. Laissa säädetään myös toimenpiteisiin osallistuvan henkilön oikeuksista ja velvollisuuksista.

  Toteuttaminen
  Kuntouttava työtoiminta on sovitettava henkilön työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan niin, että se on työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa. Kuntouttava työtoiminta ei saa vakavasti loukata henkilön uskonnollista tai muuta eettistä vakaumusta.

  Eli jos ei suostu työmarkkinatuella tai toimeentulotuella orjaksi pilipali hommaan, niin ihminen ei saa enää mistään mitään tukia, vaikka työn pitäisi olla lain mukaan työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa?

  Siinähän sitä on kunnille haastetta löytyy akateemisille töitä. No duunarit noihin kuntouttaviin kai sitten vain määrätään.

  Kuntouttavaan työtoimintaan ei sovelleta työterveyshuoltolakia.

  Tuo asia pitäisi saada muuttumaan! Onko kuntouttavassa oleva henkilö todellakin lainsuojaton terveysasioissa? Ymmärtävätkö politiikot tämän?

  On tämä kaikki niin uskomatonta, välillä miettii kumpaa politiikot ovat enemmän, hölmöjä vai välinpitämättömiä. Kyllä työministerin pitäisi lukea sinun blogiasi, jos haluaisi ymmärtää kansalaisia ja heidän hätäänsä.

  • Mikko Saarinen

   3§ Aktivointisuunnitelma laaditaan henkilölle, jonka pääasiallinen tulonlähde on työttömyyden johdosta maksettu toimeentulotuki.

   5§ Aktivointisuunnitelma on uudistettava siihen saakka, kun henkilö täyttää työttömyysturvalain 5 luvun 3 tai 7 §:ssä tarkoitetun työssäoloehdon.

   6§ Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

   14§ Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttava työtoiminta ei saa aiheuttaa kunnan tai muun toiminnan toteuttajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisia tai lomauttamisia, eikä heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumista.

   Tuo kuudes pykälä on sen verran rajoittava, että tuskin kunnallakaan niin montaa työpaikkaa on avoinna, että niillä voidaan montaa ihmistä ”kuntouttaa”. Varsinkin kun myös pykälä 14 on voimassa, eli käytännössä hiljattain irtisanottuakaan ihmistä ei saa korvata kuntouttavalla työtoiminnalla.

   Samoin tuo 3§ estää käytännössä tekemästä aktivointisuunnitelmia sellaisille henkilöille, jotka ovat osa-aikaisessa työsuhteessa, sillä jo muutaman työpäivän viikoista kertyy enemmän rahaa kuin mikä on työttömyyskorvauksen osuus.

   Viides pykälä taas puhuu työssäoloehdosta, joka työttömyysturvalain 7§ mukaan menee näin: ”tässä laissa tarkoitetaan työssäoloehdolla sekä palkansaajan että yrittäjän ansiopäivärahan ja peruspäivärahan saamisen edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa”, joka puolestaan YTK:n mukaan täyttyy silloin, kun: ”olet jäsenyysaikanasi työskennellyt vähintään 26 kalenteriviikkoa 28 kuukauden mittaisen tarkastelujakson aikana. Työssäoloehtoa kerryttää pääsääntöisesti sellainen työ, jossa työaika kunakin kalenteriviikkona on vähintään 18 tuntia. Tämä työaika voi täyttyä yhdestä tai useammasta työstä.”

   Jos siis olet jo osa-aikatyössä ja sinut määrätään kuntouttavaan työtoimintaan, niin kysy hyvin tarkasti perusteet, pyydä ne myös kirjallisena ja nauhoita keskustelu ”tulevaa oikeudenkäytiä varten”, niin voit huomata kuinka tarjoavan osapuolen into laantuu huomattavasti.

 16. Petri nousiainen

  Koska nykyiset ”Yrittäjä /Yritykset” ovat vätyksiä ja kykenemättömiä toimimaan omillaan ja tarvitsevat valtion tukia ja ilmaista työvoimaa pysyäkseen ”hengissä” olisikin hyvä tiukentaa näitä ”kannustimia”, viikkoraportointi, 3 kk haastattelut yritämisen kehittämiseksi, pakolinen työntekijän palkkaaminen vuodeksi kerrallaan, työn sisällöllä ei niin väliä kunhan siitä maksetaan oikeata palkkaa. Jos näitä ”kannustimia” ei pystytä täyttämään loppuu ”sosiaalituki” /yritystuki kokonaan tai määräaikaiseksi. Vapautuisi suuri summa rahaa viisaasti käytettäväksi ja vätykset lakkaisivat yrittämästä.

 17. Jarkko

  Nykyään kun on tämä globaaliverokilpailu. Suomi voisi nokittaa kaikki muut maat maailmassa veroparatiiseja myöten kertaheitolla suoraan julistamalla, että kaikki tietyn varakkuustason ylittäneet rikkaat ovat Suomessa jumalia, joten mikään laki ei koske heitä ja kaikki muut kansalaiset ovat tästä lähtien Suomessa heidän orjiaan.

  Sitten isot mainoskampanjat pystyyn viimeisillä rahoilla, että suomessa tietyn varallisuustason ylittänyt ei ole enää pelkkä vapaaherra vaan suoraan jumala. Siinäpä olisi veroparatiiseillakin miettimistä miten nokittaa tarjous.

 18. HTK

  Nykyistä hallitusta johtavat tunnustukselliset kristityt miehet, jotka ovat Raamattunsa lukeneet. Evankeliumeissa sanotaan mm. ”kellä paljon on sille lisää annetaan, kellä vähän on siltä otetaan entinenkin pois”. Samoin jo Vanhan Testamentin Sananlaskuissa on: ” Ken ei työtä tee, ei syömänkään pidä”. Sen omaksui myös neuvostodiktaattori J.V. Stalin valtionsa perustuslakiin. Hallituksen linja toteuttaa uskollisesti Raamatun sanaa. ”Köyhät ovat aina luonanne.” Siksi köyhyyttä ei haluta poistaa, saati edes vähentää.

  Onko hallituksen jäseniltä jäänyt huomaamatta, että siellä lukee myös: ”Työmies on palkkansa ansainnut”. Kohdellaanko lähimmäisiä niin kuin itseämme?

  • Rosa Warski

   Kun valitsee luterilaisesta kultista olevan miljonäärin köyhäinpolitiikan johtajaksi, ei voi käydä kuin yhdellä tavalla.

   • Jarkko

    ”Kun valitsee luterilaisesta kultista olevan miljonäärin köyhäinpolitiikan johtajaksi, ei voi käydä kuin yhdellä tavalla.”

    Kauas on tultu niistä ajoista kun kivikaudella ihmiset tekivät vain kaksi päivää viikosta töitä elättääkseen itsensä ja sellaisia ihmisiä, jotka juoksivat koko viikon kauriin perässä saamatta sitä kiinni tai kalastivat koko viikon saamatta ainuttakaan kalaa pidettiin täysinä idiootteina, joilla ei jäänyt ollenkaan aikaa tärkeämpiin juttuihin kuten tieteisiin, taiteisiin tai lisääntymiseen.

    Nykypäivänä yhteiskunta on kääntynyt ylösalaisin ja turhaa tekemistä missä ei synny mitään arvokasta pidetään hyveenä ja kaikkea mikä kulutta ja rikkoo pidetään hyveenä ja mieluiten kaikki oikeasti tärkeä saisi jäädä kokonaan tekemättä tai se pitää tehdä hutiloiden.

    • Rosa Warski

     Näin on !

Kommentoi »

Comments are closed