Työtoiminnan orjat

Näin vappuna lauletaan taas työn orjista, mutta laulu pitäisi päivittää ja laulaa kuntouttavan työtoiminnan orjista. Myös palkkatyössä olevien olisi viimeistään nyt syytä huolestua Kelan omavaltaisesta laintulkinnasta, jonka mukaan osa-aikatyötä tekevän pitää osallistua lisäksi myös kuntouttavaan työtoimintaan. Lukekaapa ensin tämä Elena Uusitalon blogijuttu, niin ymmärrätte miksi on syytä huolestua.

Palkatta teetettävän työn määrä siis lisääntyy, mutta mistä tässä on oikein kysymys?

Kunnan osuutta työmarkkinatuesta sanotaan yleisesti sakkomaksuksi, koska se kuulostaa sopivan dramaattiselta. Se on puolet työmarkkinatuesta yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneiden osalta osalta ja 70 % yli 1 000 päivää tukea saaneiden osalta.

Kunta voi vapautua tästä maksuosuudestaan järjestämällä kuntouttavaa työtoimintaa. Se voi olla mitä tahansa levyraatileikistä risusavottaan, mutta sen sisältö ei ole tällä kertaa aiheena. Sen sijaan kerron siitä, miten Kela tulkitsee lakia, rahastaa kuntia ja yllyttää kuntia rikomaan lakia tällä sakkomaksulla.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 2 luvun 6 §:n mukaan kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa silloin, kun henkilö on osa-aikatyössä yli kahdeksan tuntia viikossa. Jotkut kunnat velvoittavat kuitenkin osa-aikatyössä olevia osallistumaan työn lisäksi myös kuntouttavaan työtoimintaan. Syynä on Kelan tulkinta, jonka mukaan tällaiset henkilöt kuuluvat edelleen kunnan sakkomaksun piiriin. Kela perii osan heidän sovitellusta työmarkkinatuestaan kunnilta.

Aika kummallinen tilanne. Laki sanoo selkeästi, että kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, mutta Kela käytännössä pakottaa kunnan ja osa-aikatyötä tekevän siihen. Terve järki sanoo, että kun laki antaa vapautuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä, niin silloin tietenkin myös sakkomaksu poistuu.

Ei kuitenkaan Kelan mielestä. Kela rinnastaa osa-aikatyötä tekevän työttömään ja perii osan hänen sovitellusta työmarkkinatuestaan kunnalta. Laissa on aukko, jonka Kela on paikannut omalla tulkinnallaan. Tulkinta tietenkin säästää Kelan rahoja ja lisää kunnan menoja.

Siksi kunnat rikkovat lakia ja pakottavat täysin työkykyisen osa-aikatyötä tekevän osallistumaan myös kuntouttavaan työtoimintaan. Valvovat viranomaiset eivät käytännössä ole koskaan piitanneet kuntouttavasta työtoiminnasta annetusta laista, jonka mukaan toimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä.

Miksi palkkatyötä tekevien on syytä huolestua? Tietysti siksi, että kohta heitä ei tarvita. Terveet ja työkykyiset työttömät tekevät kohta heidän työnsä paljon halvemmalla. Ensin vaikkapa neljä tuntia palkkaa vastaan ja sen jälkeen toiset neljä tuntia yhdeksän euron kulukorvauksella.

Hyvää suomalaisen työn päivää.

teppo p

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (59)
  1. No jokohan viimeinkin vielä toistaiseksi palkkatyössä olevat heräisivät tajuamaan mitä on tekeillä. Tähän asti Sipilän hallituksen harrastama työttömien mustamaalaaminen on uponnut osaan kansasta täydestä kuin väärä raha. Mutta ehkä ne viimeinkin tajuavat mitä on tekeillä, jos niitten oma palkkatyö uhkaa muuttua palkattomaksi. Eihän ne toki orjatyötä itselleen halua, vaikka muille haluavatkin…

    1. Jos joku palkkatyössä oleva ymmärtää mitä on tekeillä, niin hienoa. Silloin tuo yllä oleva kommenttini ei koske häntä. Mutta mä olen toistaisaeksi törmännyt vain heihin, jotka HURRAAVAT hallituksen toimille, joilla työttömiä syyllistetään ja mustamaalataan valehtelemalla, ja rankaistaan tilanteesta, joka ei ole työttömien syytä. Hallituksen valhe, että työttömyys johtuu vain työttömien työhaluttomuudesta näyttää saavan laajaa kannatusta, vaikka työttömiä on 60 kertaa enemmän kuin avoimia työpaikkoja. Hallituksen toimet varmistavat sen, että työttömät eivät pääse takaisin palkallisiin töihin, mutta sehän on tarkoituskin. Sillä saadaan aikaan orjien yhteiskuntaluokka. Ja sinne on helppoa pudottaa kenet tahansa, joka ei kuulu kaikkein rikkaimpiin. Orja-luokkaan on jo nyt pudotettu tuhansia korkeakoulutettuja entisiä asiantuntijoita. Sinä voit tehdä aina kaiken oikein ja hyvin, ja silti päätyä pudotetuksi orja-luokkaan. Jos keskiluokka tajuaisi sen ennen kuin on liian myöhäistä, niin tämän Sipilän hallituksen ajaman dystopia-kehityksen voisi vielä pysäyttää.

  2. Antti Kautiainen
    1.5.2017, 11:47

    Lain noudattaminen ei koske viranomaisia. Tämän on KELA ja Kittilä ja monet muut osoittaneet.

Kommentointi suljettu.