Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Esteettinen haitta

– Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta.

Näin puhui maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista perussuomalaisten puheenjohtajaksi ehdolla oleva Jussi Halla-aho puolueen puheenjohtajatentissä, ja uutisesta päätellen tunnelma oli ajoittain jopa hilpeä.  Maamme on siis muuttunut sellaiseksi, että kansaa voi huvittaa ihan julkisesti sanomalla joitain ihmisiä esteettiseksi haitaksi kenenkään kummastelematta.

Maahanmuuttajat ovat Halla-aholle sekä kansakunnallinen ongelma että esteettinen haitta. He ovat siis rumia. Silti meille jaksetaan vakuutella, että tämä on ihan normaalia puhetta ilman rasismia. Ei kannata miettiä miksi rasistiset viharikokset ovat selvässä kasvussa, kun media uutisoi ikään kuin tämä olisi jopa hauskaa.

Itsekin vähemmän esteettisen näköisenä olen jäävi sanomaan mitään Halla-ahon ulkonäöstä, mutta puhutaanpa oikeasta esteettisestä haitasta. Se on Helsingin paraatipaikalla jo kuukausia kestänyt rasistinen Suomi ensin -mielenosoitus, jota kaupunki pitää turvallisuusuhkana työntekijöilleen ja jättää sen siivoamatta. Työntekijöitä on häiritty ja uhkailtu, joten heitä ei enää velvoiteta menemään tämän porukan lähelle.

Tämähän merkilliseksi menee. Kaupunki omistaa alueen, mutta silti epämääräinen ja häiriköivä kaljaporukka on valloittanut Aleksis Kiven patsaan ympäristön itselleen leiripaikaksi. Oulussa vastaava mielenosoitus loppui lyhyeen, kun kaupunki määräsi leirin purettavaksi. Helsinkiin junalla saapuvat ja kaupungilla liikkuvat turistit pääsevät ihailemaan varsinasta törkypesää. Tämä roskien keskellä pesivä porukka on onnistunut mielenosoituksen varjolla perustamaan no-go zonen ihan keskelle pääkaupunkia.

Kyse ei ole pelkästä esteettisestä haitasta, vaan myös Helsingin imagosta. Suomen pääkaupunki viestittää selkeästi, että rasistit voivat täällä tehdä käytännössä mitä tahansa. Onhan kyseistä mielenosoitusta käynyt tervehtimässä jopa sisäministeri Paula Risikko, joten se lienee kaupungin lisäksi myös valtiovallan suojeluksessa. Kyse on myös hygieniasta. Ei ole mikään salaisuus, että läheisessä puistossa asuu melkoinen rottapopulaatio, joka varmasti kiittelee jätteiden paljoutta.

Saa nähdä mitä kaupunki aikoo tehdä sitten, kun Maailma kylässä festivaali alkaa Rautatientorilla. Jääkö tämä kaatopaikka keskelle ruokakojuja vai lyökö kaupunki viimeinkin isännän nyrkkiä pöytään? Vai annetaanko tämänkin kukan kukkia löyhkäten vaikka koko kesän yli?

risikko

Kommentit (45)

 1. Raimo Korhonen

  Niin, mielen osoittaminen ei tarkoita leiriytymistä. Ko. alueen omistaa Helsingin kaupunki, joka yleensä on hyvin tarkka siitä, mihin saa leiriytyä. Siksi tätä voi jo pitää Helsingin kaupungin kannanottona rasismin puolesta, vai mitä Anni Sinnemäki?

  Se, että sisäministeri osoittaa tukea rettelöitsijöille, vaikka edustaa yleistä järjestystä, on kyllä ennenkuulumatonta.

 2. Kari Kaleva

  Mitä se toinen leiri edustaa, eihän sekään ole mielenosoitus.
  Kaupungin olisi aika puhaltaa peli poikki kummaltakin ja siivota alue taas normaaliksi.

 3. Jaakko Häkkinen

  Piru lukee taas raamattua… Halla-aho sanoi: ”Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta.”

  Tämä ymmärtyy normaaleille ihmisille niin, että ihmiset eivät vastusta tietynlaista maahanmuuttoa pinnallisten rasististen syiden vuoksi, vaan he ovat tietoisia sen todellisista haittavaikutuksista.

  • Saku Timonen

   Sinä HALUAT tulkita sen niin.

   • Tuomo von Hertzen

    Eikö asiaa sitten voi tulkita niin?

  • AikaMies

   Ei ymärry minulle. Onneksi en koekaan olevani tasapää, normaali (ihminen). Meinaan jotta kukin tulkoon uskollaan autuaaksi.

  • Riitta Häkkinen

   Olen tietääksi normaalin kirjoissa ja koen, ymmärrän ja tulkitsen Halla-Ahon lausuman ala-arvoiseksi, rasistiseksi lausumaksi.

  • Minna Ylitalo

   Jos Halla-Aho on keksinyt uuden viiltävän solvauksen, niin ei sitä sovi muuksi yrittää selitellä. Ei hän koskaan pääse tämän radikalisoituneen pikkupuolueen puheenjohtajaksi, jos opetuslapset eivät jaa hänen sanomaansa sen alkuperäisessä merkityksessä. Tämä on juuri tätä merkillistä kiemunkilaisuutta, että julistetaan sanomaa selkokielellä ja sitten väitetään, ettei niin sanottu.

  • Pirkko Ryyppö

   Siis ihanko tosissasi yrität kääntää selkeesti ilmaistun joksikin muuksi mitä se on? Kukahan täsä oikein lukee ku piru Raamattua, herää kysymys?

   • Rosa Warski

    Ei tämä tosiaan ole mitenkään vaikea ilmaus tulkita. Otetaampa vielä uudestaan esiin:

    ”– Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta.”

    Kyse ei ole _pelkästään_ esteettisestä haitasta, eli kyse on _esteettisen haitan lisäksi_ myös muusta.

    Halla aho myös selittelee kommenttiaan, täällä: http://i.imgur.com/NQHrMq9.png

    ”Viittasin siihen suvaitsevaiston harhakäsitykseen, että maahanmuutto ei kiinnostaisi maalaispersuja, koska maalla ei ole maahanmuuttajia. Tämän harhakäsityksen taustalla on tietysti se virheellinen oletus, että maahanmuuttokriittiset kokisivat maahanmuuttajat lähinnä esteettiseksi haitaksi. Eli että jos heitä ei ole kylän raitilla häiritsemässä, ei ole maahanmuuttokriittisiä asenteitakaan.”

    _Lähinnä_, eli vastoin suvaitsevaiston käsitystä, maahanmuuttokriittiset kokevat maahanmuuttajat esteettisen haitan lisäksi myös muuksi haitaksi.

    Missään kohdassa ei Halla-Aho kiellä, etteivätkö maahanmuuttajat olisi mielestään tai kannattajiensa mielestä esteettinen haitta.

    • Tuomo von Hertzen

     Tuosta Imgur -kuvasta on jätetty jatkokeskustelu pois tai sitten sitä ei ole kuvakaappauksen aikana ollut. Halla-aho siis jatkaa näin:

     ”En. Tarkoitin sitä, että uuninpankkoväen uskomuksissa me nuivat vastustamme maahanmuuttajia siksi, että nämä ovat rumia eli esteettinen haitta. Näinhän ei ole asian laita, vaan kyseessä on taloudellinen ja sosiaalinen (ja valtakunnallinen) ongelma. Siksi myös fiksut maalla asuvat ihmiset ovat maahanmuuttokriittisiä, vaikka heidän nurkillaan ei mamuja näekään.”

     https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18301464_10154823846888920_8614515208268473119_n.jpg?oh=83fca99d48d15904f5f9234a8c39294a&oe=59AE47E3

     • Saku Timonen

      Halla-aho tunnetusti vastustaa maahanmuuttajia ihan millä tahansa perusteella.

     • Tuomo von Hertzen

      Ilmeisesti ei kuitenkaan esteettisin perustein.

     • Mikko uttula

      Olen koittanut samaistua halliksen puhetapaan joka on jonkinlainen sekoitus yläkoulun skinhediä ja poliitikkoa joka sitten saivartelee kun kysytään ihan suoraan että mitä tarkoitit tuolla?

      Koitan imitaatiota :

      ”Minun suupieleni nousee aina tahattomaan hymyyn kun näen negridin mutustamassa banaania. Mieleeni tulee että onpa kaveri kerrankin löytänyt itselleen sopivaa ruokaa.”

      Sitten kun somekohu hieman laantuu niin alkaa saivartelu :

      ”No enhän minä nyt herranjestas sanonut yhtään mitään väärää tai rasistista. Miten ihmeessä voit edes saada mielikuvan jostain apinoista ja banaaneista? Tuohan on aivan kamalaa! Banaanithan ovat pullollaan kaliumia , hiilihydraatteja ja vaikka mitä nannaa jotka on oikeaa ravintoa eikä mitään ale-hampurilaisia taikka melonia ja kanaa. Et kai sinä vain ole rasisti?”

 4. Pekka Forstadius

  Ei ainoastaan no-go vyöhyke vaan itse asiassa ovat onnistuneet kaupungin ja ministerien tuella rakentamaan keskitysleirin ympärilleen. Eikös tuo ole Saurin vastuualuetta? Ehkä on kotona odottamassa huolestuneiden kaupunkilaisten soittoja lumitilanteesta.

 5. Mauri Pulkkinen

  Kotipaikkakuntani valtuutettu muotoili joskus 90-luvulla somalien vastaanottokeskuksen perustamisen yhteydessä kielteistä kantaansa vetoamalla siihen, että harmoninen katukuva rikkoutuu.

  Vieläkään eivät suupieleni pysy aloillaan, vaan hymyä pukkaa.

  Harmoniseen katukuvaan kuuluivat paitsi kaupoissa ja kunnan palveluissa asioivat pääosin vaaleaihoiset kansalaiset. Pukeutumiskoodi vaihteli minkkiturkista tuulipukuun, autokanta Ladan raadoista Mersuun. Erityisen mausteen antoivat ajoittain äänekkäät, maahan räkivät, sivullisille huutelevat ja tappelua ajoittain käynnistäneet kaljaringit, joissa oli jotain samaa kuin SE -mielenosoittajien porukoissa.

  Kauneus ja harmonia eivät olleet ensimmäisenä mieleen tulevia sanoja, mutta silloin oli sentään häpyä peittää muukalaisvastaisuus kiertoilmaisuun.

  Tempora mutantur, nos et mutamur in illis!

 6. Jari Kurvinen

  Pankonpoika unohtaa suvaitsevaisuudessaan torin toisella puolella olevan etnisesti edistyneiden laittomien maassaoleilijoiden leirin. Jonka vastapainoksi Suomi Maiden pitää omaa mielenilmaustaan. Kaksinaismoralismi taas huipussaan.

  • Saku Timonen

   En unohda. Siinä toisessa mielenosoituksessa ei asuta, ryypätä, sotketa ympäristöä eikä häiritä ohikulkijoita.

  • Päivi Tyni

   Se on Maidan siis ei e:llä Maiden. Wikipediasta voit etsiä selityksen.

  • Seppo Moisio

   Eikä siellä pidetä Ilja Janizkin presidenttikamppanjaa.

 7. Jussi Kallioniemi

  Toisaalta molemmat leirit on pidemmällä aikavälillä haitallisia.

  Koska se asettaa aina lisää kyhäelmiä.

 8. Kaarina

  Eikö tuolle porukalle oikeasti pysty tekemään mitään? Onko vireillä jotain addressia porukan häätämiseksi, minkä voisin allekirjoittaa, tai olisiko siitä mitään hyötyä, jos lähettäisin sähköpostia Helsingin kaupunginjohtajalle tai apulaiskaupunginjohtajalle tai jollekulle? Tällainen rasistinen roskasakki keskellä Helsingin sydäntä turhauttaa ja raivostuttaa ihan vietävästi, mutta eihän sinne uskalla mennä lähellekään mielipidettään ilmaisemaan, eikä se olisi järkevääkään porukan historian tuntien.

  Haluaisin vain tehdä JOTAIN, mutta keinot tuntuvat olevan todella vähissä, kun virkavaltaa ja maan johtoa ei tuollaisten öykkärien toimet tunnu huolestuttavan tai edes kiinnostavan.

  • keke

   Kiikuta salaa yön pimeinä tunteina sinne leiriin vaikka punalippu niin eiköhän aamuun mennessä ole mellakkapoliisit hevosineen kaataneet leirin kumoon

 9. Mari Mattila

  Jos tämän blogikirjoituksen yhteydessä olisi julkaistu kuva Risikosta itsenäisyyspäiväiltapuvussa, olisiko kommentti: sisäministeri juhlii rasistien kanssa? Koska kuvassa on ministeri peukku pystyssä, takana suomi ensin leiri, mutta sitä, mille hän peukkua nosti, annetaan valheellinen selitys. Jos nyt oikein muistan, hän kertoi käyvänsä kummassakin leirissä, ”koska ihmisiä täytyy kuulla”. Mielestäni hän kuuntelikin ansiokkaasti, poistui sitten paikalta sanoen jotakin siitä, miten keskustelemalla tämäkin asia (kaksi toisilleen vastakkaista viestiä välittävää mielenosoitusta) ratkeaa. Ja siinä se peukku. Googlettamalla varmaan löytyy se uutispätkä, josta voi tarkistaa.

  • Saku Timonen

   Löytyy pitkä video keskustelusta Suomi ensin-porukan kuvaamana, mutta se ei ole mikään uutisjuttu. Etsi YouTubesta, jos kiinnostaa.

  • Minna Ylitalo

   Itse asiassa tässä blogissa lukee vain, että kyseistä mielenosoitusta on käynyt tervehtimässä sisäministeri Paula Risikko.

   Risikko kuunteli ansiokkaasti ja sanoo videolla, että: ”Mä ymmärrän teitä, sen mä halusin välittää, mä ymmärrän”. Peukun hän nosti sanaakaan sanomatta pystyyn porukoille, kun kääntyi lähteäkseen. En voi tietää, mitä hän sillä yritti sanoa. Oliko kyse siitä, että porukat lupasivat olla vilustumatta kylmässä, mutta ainakin tämä sisäministerin komppaava elekieli on näitten mielenosoittajien keskuudessa otettu riemulla vastaan ja se elää edelleen omaa elämäänsä. Ministerille keksisin sopivammankin tyylin poistua keskustelusta, mutta hän nyt kuitenkin halusi jostain syystä esittää hyvää jätkää tässä seurassa ja sinetöi vierailunsa peukutuksella.

 10. Jartsa Kangas

  Maailma kylässä -festivaali käsittääkseni vuokraa koko Rautatientorin käyttöönsä, ts. maksaa sen käytöstä, toisin kuin tämä milloin mielenosoitukseksi, milloin vaalitapahtumaksi ja milloin miksikin itseään kutsuva rasistisakki. Kai nyt ainakin alueen vuokraaja saa itse päättää mitä alueella tapahtuman aikana saa olla ja mitä ei, jollei kaupunki kerran aio tehdä mitään?

  Jos itse vuokraisin jonkun paikan jotain tapahtumaa varten, niin en kyllä sietäisi sitä että jossain vuokratun tilan nurkassa loisisi porukkaa, joka vieläpä pelkällä olemassaolollaan vastustaisi omaa tapahtumaani.

  • Rintsu

   Sinänsä kummallista, että sama tila on sekä vuokrattavissa, että otettavissa vapaasti käyttöön?

  • Angie

   Suomi Ensin -leiri osuu Maailma Kylässä- festareiden alueen sisään. Oikeus Elää ei osu.
   Tämä lienee se syy, miksi Suomi Ensin porukoille poliisi joutunee osoittamaan uuden miekkaripaikan jostakin muualta.

 11. Saara

  En ole lukenut/nähnyt Halla-ahon haastattelua. Tuli kuitenki mieleen, että mahtoiko hän tarkoittaa nimenomaan ihmisiä puhuessaan esteettisestä haitasta. Meinaan, että etsimällä esim. YouTubesta materiaalia vaikka haulla ”Paris immigration crisis”, löytyy melkoista videomateriaalia sotkuisista leireistä. Josko oli kuitenkin kyse sotketusta ympäristöstä eikä ihmisistä sinänsä?

  • Saku Timonen

   Mielenkiintoista, miten ihmiset haluavat tulkita Halla-ahon sanoja aina parhain päin.

  • Rintsu

   Kekkosen järjestäessä ETY- kokousta Helsinkiin ”massiiviset turvatoimet” tarkoittivat sitä, että poliisit käskivät ”Arskoja” ja ”RantaReiskoja” siirtymään nurkan taakse Finlandiatalon ja Kalastajatorpan välisellä reitillä.
   Ei heidän olojaan mitenkään parannettu mutta tulipahan esteettinen haitta korjattua.

   Valtiovieraita ei nytkään viedä pitkin Helsinginkatua vaikka se olisi ihan kelpo reitti lentoasemalle… mutta kun siinä saattaa näkyä leipäjono.

   Jos Halla- Aho olisi roskaamista vastaan niin hän voisi sanoa, että ”roskaaminen on kiellettävä”. Mutta hupsiskeikkaa, se on jo kielletty.
   Joten mistähän esteettisestä haitasta Saara luulee Jussin puhuvan?

   • Saara

    Väitän, että monet myös haluavat tulkita Halla-ahon sanomiset aina mahdollisimman rasistisiksi. Minä halusin tuoda esiin vain sen tosiasian, että tässä blogikirjoituksessa esitetystä siteerauksesta ei käy yksiselitteisesti ilmi, mitä H-a tarkoittaa puhuessaan esteettisestä haitasta. Monia kommentoijia tämä ei tunnu häiritsevän, itseäni se häiritsee suunnattomasti.

    • Minna Ylitalo

     No olisiko ”ihmissaasta” vanhan kertauksena ollut vähemmän tulkinnanvarainen?

     • Saara

      Kyllä olisi. Ihmissaastasta H-a puhui viitatessaan afrikkalaistaustaisiin väkivaltarikollisiin. Siinä ei ollut ainakaan itselleni mitään epäselvää.

  • Katariina Hännikäinen

   Aikanaan Halla-aho kirjoitti blogiinsa ärtyneen jutun siitä, kuinka Ranskan jalkapallomaajoukkueessa on liikaa tummaihoisia ja tämä on väärin, koska he eivät ole ”etnisesti” ranskalaisia. Kyse ei siis ollut sen käytännön kritisoimisesta, että ostetaan ulkomaisia pelaajia, vaan ihonväristä, joka kävi Hallo-ahon hermoille niin paljon, että hänen piti purkaa tunteitaan blogikirjoituksella. Hänen kaverinsa huomauttivat, että tämä kirjoitus tullaan ymmärtämään ”väärin”, joten Halla-aho poisti tekstin, mutta se oli ehditty jo ruutukaapata. Jonkinlaista esteettistä kärsimystä tummemmalla ihon katseleminen näyttäisi Halla-ajolle tuottavan.

  • Taavi Horila

   Halla-Aho on taitava tässä. Hän muotoilee sanansa tarkkaan siten, että niistä välittyy aika selkeä rasistinen ja vihaan yllyttävä viesti, mutta kuitenkin ne ovat aina tulkittavissa ns. parhain päin.

   Älykäs mies ja taitava sanankäyttäjä. Tässä suhteessa arvostan kyllä Halla-Ahoa, vaikka olenkin aika lailla eri mieltä hänen kanssaan suunnilleen kaikesta.

   • Matti Meikäläinen

    Älykyydestä en nyt tiedä, mutta puheissaan Halla-Aho on tosiaan kuin entinen piika-likka: antaa ymmärtää mutta ei ymmärrä antaa…

 12. Rintsu

  Jos tahtoo kansallistuntoa nostaa niin sitä voisi tehdä asioilla joista voi syystäkin olla ylpeä. Niinku vaikka äitiyspakkaus.

  Mut tietysti voi tehdä Halla- Ahot ja sanoa, että meillä hakataan vääriä ihmisiä enemmän kuin teillä. Ikävä kyllä tommoiset ennätykset on turhan helposti rikottavissa.

 13. Korkki

  Koska edellinen viestini ei kelvannut niin todetaan nyt lyhyemmin että käydessäni kaksi viikkoa sitten Helsingissä molemmat leirit olivat yhtä törkyiset. Sen vuoksi en ymmärrä miksi ainoastaan toinen pitäisi poistaa, varsinkin kun toisessa leirissa on laittomasti maassa olevia.

  Molemmat leirit pois, se on myös tasa-arvoinen ratkaisu.

  • Angie

   Stara ei voi siivota Suomi Ensin -leirin lähistöllä olevia kaupungin roskiksia, koska mielenosoittajat uhkailevat Staran työntekijöitä. Tämän takia heitä ei velvoiteta siivoamaan siellä eikä normaali katualueiden puhtaanapito onnistu. Tämä on ongelmallista siksikin kun Aleksis Kiven patsaan juurella on ollut myös massiivinen rottaongelma.

   Oikeus Elää porukat eivät ole uhkailleet yhtäkään Staran työntekijää, jolloin normaali katualueiden puhtaanapito onnistuu.

   Eivät siis ole mitenkään yhtä törkyisiä kuten väität.

 14. Niilo Nimetön

  Halla-Ahon ymmärtäjien ja hänen tavoin ajattelevien määrä senkun kasvaa, ja omien havaintojeni mukaan yli puoluerajojen. Erityisesti Kokoomukselta on jokseenkin kaksinaamaista hurskastelua vetää kieltäytyä hallitusyhteistyöstä ministeri Halla-Ahon kanssa kun juuri Kokoomuksessa on iso joukko ihmisiä joiden rasismi ei jää Halla-Ahosta yhtään jälkeen – eikä tämän blogin kuvassa ollut ministeri ole edes pahimmasta päästä.

 15. Jan

  Tuskinpa turisteja kiinnostaa, mitkään leirit. Kyllä he menevät suoraan katsomaan niitä hienoja alueita kuten kauppatori ja esplanaadi jne. Samalla tavalla joku yksittäinen juoppo puistopenkillä aiheuttaisi jotain imago ongelmia.

 16. Pohjola

  Olen pitänyt Hullu-uhoa aina totaalisena nuivelona, mutta on pakko ihailla hänen tapaansa onnistua luoda sellaisia tekstejä että ne ovat tuomittavia, mutta ei tarpeeksi tuomittavia. Tuossakin lyhyt teksti, mutta sen voi käsittää monella tapaa, kuten ylläolevista kommenteista huomaa. Voi Jussi parkaa, jos hän joutuu pj-pallille, eikä saakaan jäädä brysselin turvaan vaan joutuu median eteen välillä puhumaan vailla mahdollisuutta miettiä vastauksiaan ennakkoon. En odota sitä päivää millään innolla, mutta suurella mielenkiinnolla haluan nähdä nyt sen miehen kantamassa vastuuta, sitten nähdään mestarin oikeat karvat.

 17. Kristiina Heino

  ”Ei se ole oikeudenmukaista, että yksi saa jäädä ja toinen joutuu lähtemään. Se on väärin” sanoo Suomi ensin leirin edustaja HS:ssa, kun heille selvisi, että heidän leirinsä puretaan Maailma Kylässä -tapahtuman alta, mutta se toinen leiri saa jäädä.
  Mutta eivätkö Suomi ensin -porukka juuri sitä vaadi, että toiset joutuvat lähtemään ja toiset saavat jäädä?

Kommentoi »

Comments are closed