Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kohta tapahtuu ihme

Tai oikeastaan niitä ihmeitä tapahtuu kaksi, sillä elämme Sipilän hallituksen ihmeiden aikaa. Tuoreessa muistissa on vielä se, miten Terrafamen kaivos rupesi viime talvena ihan yllättäen tekemään tulosta. Pääministerimme julisti sen ihmeeksi, vaikka tosiasiassa tulos perustui varastoidun malmin uudelleen hinnoitteluun. Veronmaksajien rahaa sinne kaadetaan edelleen, vaikka sitä on upotettu sinne jo puoli miljardia ja tappiota tulee 15 miljoonaa kuukaudessa.

Ensimmäinen lähiaikojen ihme on se, että kaivoksen pohjavesiä laajalti pilaavat jätteet muuttuvat mannaksi ja hunajaksi. Yle kertoi eilen, että kaivoksen omien tutkimusten mukaan  pohjavedet uhkaavat pilaantua entistä laajemmalta alueelta. Itse kaivoksen alueen pohjavesi on vakavasti saastunutta, eikä pohjavesi yhdessä paikassa pysy. Saaste leviää koko ajan yhä laajemmalle alueelle.

Kaivos ei tästä hätkähdä, vaan on keksinyt jätteille suorastaan nerokkaan ratkaisun. Jätesakat halutaan peittää maa-aineksella eristämättä niitä mitenkään alla olevasta maaperästä. Jos joku nykyaikana tekisi saman tempun omille talousjätteilleen, niin hän olisi välittömästi oikeudessa ympäristörikoksesta. Terrafame sen sijaan vetkuttelee asianmukaisen kaatopaikan perustamisen kanssa pitämällä yllä jatkuvaa valitusprosessia.

Nyt siis odottelemme pääministerin julistavan jäteongelman ratkaistuksi ilman että sille oikeasti tehdään mitään.

sira

Kuva: Sira Moksi

Toinen ihme tulee olemaan ihan raamatullinen. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on tuoreessa päätöksessään todennut Suomen työmarkinatuen olevan liian pieni. Komitean mukaan riittävä perusturvan taso olisi 50 prosenttia mediaanitulosta, ja Suomen työmarkkinatuki on siitä alle kolmanneksen. Tuki ei ole riittävän suuri sittenkään, vaikka se yhdistettäisiin muihin tukiin, kuten asumistukeen.

Työmarkkintuki on tällä hetkellä 32,40 euroa viitenä päivänä viikossa, ja ennakonpidätys siitä on 20 % . Kuitenkin jatkuvasti saa kuulla poliitikkojemme ja elinkeinoelämän edustajien julistavan, että tuki on niin ruhtinaallinen, että työttömät eivät viitsi hakeutua töihin.

Nyt tämä pitää selittää ihmeeksi. Se olisi ihme, jos maan hallitus tässä tapauksessa julistaisi Euroopan toimielimestä tulevan päätöksen olevan velvoittava ja esittäisi työmarkkinatuen nostamista. Sitä ihmettä ei tule tapahtumaan. Sen sijaan tulemme kuulemaan, että se mitätön raha riittää ruokkimaan työttömän ja koko hänen perheensä ihan samalla tavalla kuin muuan puuseppä aikoinaan ruokki suuret kansanjoukot viidellä leivällä ja kahdella kalalla.

Pentti Haanpää totesi köyhän perheen elämästä jotenkin niin, että aina ei liene ollut mitään suuhunpantavaa, mutta elivätpäs vain, ja sonnalle haisivat. Siinä sitä oli jumalallista ihmettä kerrakseen.

Kommentit (36)

 1. Henry

  Kyseessä ei ole EU:n päätös lainkaan. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on Euroopan neuvoston, ei Euroopan unionin elin. Samoin sosiaalinen peruskirja on Euroopan neuvoston instrumentti.

 2. M

  Se suurin ihme olisi se jos ne jonkun mielestä aina liian pienet tukiaiset saataisiin nostettua kaikille kelpaavalle tasolle ilman konkurssia. Maailman korkeimpiin kuuluva kokonaisveroaste ei näytä kuitenkaan riittävän edes nykyisiin vaan joka ikinen vuosi juoksevia kuluja rahoitetaan velaksi. Seuraavaksi sitten vain odotetaan millä taikatempulla velat muuttuvat saataviksi.

  • AK

   ”Maailman korkeimpiin kuuluva veroaste” ei vaan pidä paikkaansa. Valtiovarainministeriön, joka ei ole valtion puolueeton elin, vaan elinkeinoelämän edunvalvontajärjestö, laskelmat kokonaisveroasteesta on tehty, sanotaanko, mielenkiintoisesti. Täysin eri tavalla kuin muissa EU-maissa. VM on ottanut tavakseen laskea kokonaisveroasteeseen mukaan muutakin kuin todelliset verot, kuten eläke- ja sosiaaliturvamaksut, sekä kirkollisveron, joka on vapaaehtoinen. Vertailuissa käytetyissä, EU-alueen verotiedoissa ei ole laskettu kokonaisveroprosenttiin samoja kuluja. EU:n alueen ulkopuolella kokonaisveroasteen laskeminen on yksi villi länsi, eivätkä luvut ole millään tavalla vertailukelpoisia keskenään.

   Vuonna 2015 myös pääministeri Sipilä teki omat laskelmansa Suomen kokonaisveroasteesta, päätyen lukuun 46%. Tällä luvulla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Edellä mainittujen yksityiskohtien lisäksi Sipilän arvio, mitä kokonaisveroaste aina on, oli laskettu vuoden 1995 tietojen mukaan, jolloin Suomi koki verotuksensa piikin. Vuodesta 1995 oli kaksikymmentä vuotta vuonna 2015. Vuonna 2011 useat mediat uutisoivat, kuinka vuoden 1995 jälkeen Suomen kokonaisverotus laski yli 10 vuotta putkeen.

   Kannattaa myös muistaa, että eri maissa verotuksella kustannetaan hyvin erilaisia asioita, ja pelkkä kokonaisveroaste ei kerro mitään, jos ei oteta myös huomioon, mitä kansalainen saa maksamiensa verojen vastineeksi. Suomessa niitä ovat käytännössä ilmainen terveydenhuolto, ilmainen koulutus ruokailuineen, ilmainen tieverkko ilman yksityisiä tietulleja, ilmainen päivähoito yms. Useimmista verrokkimaista nämä puuttuvat kokonaan, ja ne tulee maksaa omasta pussista. Jos nämä muutettaisiin maksullisiksi, Suomen veroaste romahtaisi, mutta käytännössä ihmiset maksaisivat saman verran, todennäköisesti enemmän samoista palveluista yksityisiltä ostettuna. Ne, joilla olisi varaa. Sen pätevimmän verrokkimaan, Ruotsin, jossa asiat ovat hyvin samalla tavalla kuin Suomessa, kokonaisveroaste on Eurostatin mukaan OECD-maiden kärkeä, ja Suomea korkeampi.

   Niin Eurostatin tilastot, jotka lasketaan melko samalla tavalla maasta riippumatta, mitä ne sanovat? Tietenkin kokonaisveroasteen laskemisen edellä mainitut vaikeudet pätevät Eurostatinkin tuloksiin, mutta ainakaan niihin ei valikoida mielivaltaisesti tilastotietoja oman agendan ajamiseksi. Eurostatin uusimpien tilastotietojen mukaan Suomen veroaste on OECD-maiden seitsemänneksi korkein, mikä on tosiaan pudonnut vuodesta 1995 saakka. Jos laskelmassa ottaisi huomioon myös Suomen keskimääräistä laajemmat ilmaiset julkiset palvelut, joita kaikki joutuvat joka tapauksessa käyttämään ja niistä maksamaan joko verojen tai käyttömaksun muodossa, olisi Suomen kokonaisveroaste todennäköisesti jossain OECD-maiden keskiarvon paikkeilla.

   http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
   http://yle.fi/uutiset/3-5365176
   http://faktabaari.fi/fakta/juha-sipila-veroaste-suomessa-ennatyskorkea/

   • M

    ”Kannattaa myös muistaa, että eri maissa verotuksella kustannetaan hyvin erilaisia asioita, ja pelkkä kokonaisveroaste ei kerro mitään, jos ei oteta myös huomioon, mitä kansalainen saa maksamiensa verojen vastineeksi. Suomessa niitä ovat käytännössä ilmainen terveydenhuolto, ilmainen koulutus ruokailuineen, ilmainen tieverkko ilman yksityisiä tietulleja, ilmainen päivähoito yms. Useimmista verrokkimaista nämä puuttuvat kokonaan, ja ne tulee maksaa omasta pussista. ”

    Siinähän se perinteinen propagandapläjäys tulikin…. Jos nyt vähän vertaillaan taas:

    – Suomen ns. ilmainen terveydenhuolto ei todellisuudessa ole erityisen ilmainen. Se ei ole OECD-maiden mittapuulla myöskään millään tavalla poikkeuksellinen laadukas.
    – Tieverkkomme ei ole ilmainen, siitä maksetaan aika isosti veroina. Siitä huolimatta se on kunnoltaan heikko ja heikkenee koko ajan, uusia investointeja on tehty erittäin kitsaasti. Tietulleja meille on suunniteltu kaiken vanhan päälle jo ties miten kauan, on vain ajan kysymys milloin joku runnoo sen läpi. Ja taas maksetaan vähän lisää. Sen lisäksi liikenteelle ollaan taas kerran suunnittelemassa lisää maksuja ja se tulee olemaan aivan suoraan pois kansalaisen ostovoimasta, maamme kilpailukyvystä ja tulevaisuuden talouskasvusta mitä ilman maamme on seuraavan 10-20 vuoden aikavälillä todennäköisesti konkurssissa mikäli menopuolelle ei tehdä radikaaleja vähennyksiä.
    – Päivähoito ei ole ainakaan minulle ilmaista. Tällä hetkellä päivähoitomaksut ovat siinä määrin tyyriitä että paremman puoliskon työssä käynti on kulujen jälkeen lähinnä kallis harrastus.
    – Koulutus on oikeastaan ainoa tuossa listassa mistä voi olla ylpeä ja minkä osalta lasken saavani varsinaista vastinetta rahoilleni. Toki sitäkin varjostaa se että opetusministeriö pyrkii muuttamaan koululaitosta enemmän ja enemän aivopesulaitoksen suuntaan kasvattamaan tiettyyn ideologiaan ”sopivia” kansalaisia. Viimeisimmät suunnitelmat ovat aika suora toisinto ns. pirkkalan monisteista.

    Edelleen, jos kokonaisveroastetta lähdetään vertaamaan vaikka suhteessa GDP:hen niin Suomen edellä on ainoastaan viisi muuta maata. Jos mitataan suomalaisten ostovoimaa niin sehän on OECD-vertailussa aika mutasarjaa ja yksi suuri tekijä tässä on valitettavasti verotus.

    Lopulta sillä miten laajat ”julkiset palvelut” ovat ei ole itsessään arvoa – sillä on arvoa, onko kansalaisilla käytettävissään tarvittavat palvelut (yksityisesti tai julkisesti) eikä Suomi tässä suhteessa ihan valtavan paljon eroa edukseen verrokeista. Nimimerkillä ei-niin-tyytyväinen isoja veroja maksava.

   • Toni Jääskeläinen

    ”Suomessa niitä ovat käytännössä ilmainen terveydenhuolto, ilmainen koulutus ruokailuineen, ilmainen tieverkko ilman yksityisiä tietulleja, ilmainen päivähoito yms.”

    Meidän sanakirjoissamme taitaa olla hieman eri määritelmät ilmaiselle.

    Meillä päin ainakin ihan perus reseptin haku arvauskeskuksesta maksaa sen 30-40€. Pari yötä kun joudut viettämään vuodeosastolla niin puhutaan jo satasista.

    Samoiten tuo ”ilmainen” päivähoito maksaa n. 300€/kk/kersa. Toki tästä taitaa saada vähän ”ryhmäalennusta” jos useammalle on hoidon tarvetta.

 3. Hanna Sipponen

  Henry, se on komitean päätös joka kantelun seurauksena on annettu. Tuo on tuota ”kapulakieltä”. Jotkut sanovat Suomen saavan sapiskaa komitealta, mutta ei kukaan oikeasti ole piiskatuksi tullut.
  (anteeksi tämä; blogi ei ole mielestäni keskustelukanava)

 4. Hannele

  Etuuksien veroprosentti on 25%. Korotettiin vuoden 2016 alusta

  • Saku Timonen

   Ansiosidonnnaisesta peritään veroa 25 %, mutta työmarkkinatuesta ainakin Kelan sivujen mukaan 20 %.

   • Hannele

    Niin siellä väitetään, mutta 25% se on käytännössä. Olen ollut sekä työmarkkinatuella että sairauspäivärahalla ja molemmista menee 25%, jos siihen ei erikseen hae muutosta.

   • Risto Väyrynen

    Pysyykö ko. vero-% myös lopullisessa verotuksessa? Jos saa verovuoden aikana sekä palkkatuloa että ansiosidonnaista ja/tai työmarkkinatukea, eikö lopullisessa verotuksessa kaikki lasketa yhteen ja veroteta verovelvollista kokonaistulon perusteella, ”taulukon mukaan”. Vai eritelläänkö lopullisessa verotuksessa erikseen palkkatulon, ansiosidonnaisen tulon ja työmarkkinatulon verot eri vero-%:ien mukaan erikseen?

    • Saku Timonen

     Saa kyllä palautusta, joka sitten mahdollisessa toimeentulotuessa otetaan huomioon tukea vähentävänä tulona.

    • liisa hirvonen

     Vero koko verovuodesta vaihtelee, koska se riippuu työttömän muista tuloista. Mutta keskimäärin se asettuu 15-17% hujakoille. Siinä ovat nämä: tulovero, ylevero, kunnallisvero. Lisäksi työtön maksaa muita veroja kuten muutkin ihmiset: monenlaisia veroja asumisenkuluissaan ja elämisen menoissaan arvonlisäveroa tuotteista ja palveluista. Alvit nostavat kokonaisveroa, eikä sitäkään kovin tarkkaan voi tietää.

    • liisa hirvonen

     Lopullisessa verotuksessa kaikki lasketaan yhteen, mutta etuuksia verotetaan eri perusteilla kuin palkkatuloa tai mahdollisia muita tuloja.

   • Martti

    Se 20% tai 25% on ennakonpidätys – ei vero – jos ei toimita etuudelle erikseen verokorttia. Vastaava ennakonpidätys on palkansaajalle 60%.

    • työtöntyötön

     No itse maksoin viime vuonna työmarkkinatuesta 20 veroprosentin mukaan (olin koko vuoden työmarkkinatuella). Palautusta tulee hieman yli 100 euroa eli aikalailla kohdillaan on tuo 20 veroprosentti. Verolaskurin avulla voi testailla miten paljon pitäisi saada palkkaa jotta maksaisi yhtä paljon kunnallisveroa kuin työmarkkinatuesta.

     Olen kyllä kuullut että jotkut menevät pienentelemään työttömänä veroprosenttiaan ja tuloksena on ollut mätkyjä.

   • Sam

    Se on tosiaan 20% ja on ennakonpidätys. Veroasteen saa laskettua n. 16% soittamalla verotoimistoon ja pyytämällä muutosverokortin etuuksia varten.
    Jää kyllä sitten palautukset saamatta.

    (jätän oikean nimen mainitsematta, sillä meikäläisellä ei ole kaimoja)
    p.s. Onko sinulle Saku mahdollista laittaa sähköpostia? Olisi kokemus tästä järjettömästä byrokratiasta koskien palkkatukea ja sen järjettömyydestä ja kuinka vähän sitä valvotaan.

    • Saku Timonen

     Valtettavsti en enää jaksa lukea ihmisten kokemista väärinkäytöksistä. Ne ovat raskasta luettavaa ja yksittäisiä tapauksia on vaikea käsitellä julkisuudessa, koska jokaisen yksityisyyttä pitää suojella.

 5. Rosa Warski

  ”Yhtiö myöntää, että sakoilla on asetusten tarkoittamia vaaraominaisuuksia, mutta riskiarvion perusteella sijoittamisesta ei aiheudu merkittävää uhkaa ympäristölle.” (blogin viite)

  Mikään ei ole niin luotettavaa kuin Terrafamen tekemät ympäristöriskiarviot 😀

 6. Virva Itäranta

  Valtion on pelastettava Terrafame hinnalla millä hyvänsä! Mitä väliä luonnosta. Tai veronmaksajien rahoista. Siellä on päättäjillä osakkeita.

  Köyhät kuolkoot nälkään ja kurjuuteen. Jos eivät kuole perustulon niukkuuteen, niin loput tappaa SOTE.

  Kuulostaa kamalalta. Mutta alkaa olla totta Suomessa. Missä on sivistyneistö, joka nousee äänekkäästi tätä kehitystä vastaan? Pari dosenttia ei enää riitä. Eikä Saku. Tarvittaisiin iso joukko.

  • Mikael Holm

   Ei nykyisessä Terrafamessa ole päättäjillä osakkeita. Ne ovat Talvivaaran kaivososakeyhtiössä, joka on konkurssikypsä.

   Terrafame taas jatkaa konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon toimintaa. Talvivaara Sotkamo taas oli Talvivaaran kaivososakeyhtiön tytäryhtiö.

   Talvivaaran kaivososakeyhtiöllä ei ole omistuksia Terrafamessa.

 7. Jarkko

  Jaahas työttömille on jaettu enemmän kuin koskaan aikaisemmin karensseja työstä kieltäytymispykälän perusteella vaikka postin lisääntyneiden jakeluongelmien takia työtön ei ole saanut kirjettä työpaikasta, jota hänet velvoitetaan hakevan.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/posti-jattanyt-kirjeita-toimittamatta-tyottomille-karensseja-viimeisen-parin-vuoden-aikana-ongelmat-lisaantyneet-ihan-selkeasti-6646386

  Kirjeiden katoilun lisääntyminen ei sinällään yllätä onhan posti vähentänyt henkilökuntaa ja lisännyt vuokratyövoimaa ja osa-aikaisia. Vuokratyövoima ei sitten ole kovinkaan kokenutta tai motivoitunutta. Onko kaikilla edes kielitaitokaan kunnossa? Samalla kun kiristetään työnhakuvelvoitetta saadaan aikaan mukava karenssiautomaatti.

  Vielä ei kai ole tarpeeksi tiukkaa tämä karenssien lätkintä, koska muutamat työttömät vielä onnistuvat saamaan sen Euroopan Neuvoston mukaan liian alhaisen työttömyyskorvauksensa.

  • ”Aina Marina”

   Miten ihmeessä vasta heräsin miettimään, miten henkilökohtaisia ja arkaluontoisia papereita posteljoonin matkassa kulkeekaan.. Yksi ongelma on myös joitakin vuosia ollut (ainakin pääkaupunkiseudulla) lukitsemattomista postilaatikoista varastetut postit, joista pyritään saamaan riittävästi henkilötietoja lainahakemuksien tehtailua varten. Onneksi aika suuri osa näistä itsellä hoituu tunnistautumisen kautta netissä. Toivottavasti mahdolliset ”työpaikkaosoitukset” tai edes tieto niistä tulee sähköpostilla.

 8. Siru Pola

  Ei kai tuo pohjavesien saastuminen mitään haittaa. Korkeintaan närästystä ja silmien kirvelyä aiheuttaa. Ja ainahan sitä voi sitten käyttää pintavesiä.

  Eipä ne säteilyarvojen nousutkaan Talvivaarassa tainneet saada taannoista ympäristöministeriä heräämään, joten kyllä sinne seudulle vissiin mömmöjä mahtuu. Pressu päälle vaan.

  Siitä huhutusta isojen joukkojen ruokkimisesta on sellainenkin versio, että ruokkijalla olisi ollutkin käytössään viisi leipää ja kakssikalaa..

  • Jyrki

   Haitanneeko mitään jos pohjavesien laatu vähän heikkenee? Eihän ne muualla Euroopassakaan kovin kummoiset ole laadultaan kuulemma ei siis pidä olla suomessakaan? Suomessa on siis aivan liian priimaa pohjavettä. Josta kansa voi ottaa vaikka oman kaivonsa muodossa vetensä ja juoda semmoisena janoonsa ainakin toistaiseksi. Ja se on pois niiltä tahoilta, jotka haluisi myydä puhdasta vettä vaikka pulloissa.

   Se kait se ongelma onkin tai ainakin yksi niistä. Ja näin ollen jos pohjavesiä ei saada myytyä typerän kansan vastustuksen takia yksityisille. Ne voidaan sitten hillityn hallitusti en nyt sano pilata, mutta laskee pohjaveden tasoa. Vaikka sitten julistamalla maahan kuopattujen saasteiden peittäminen ihmeeksi tai laskemalla ne vesistöihin, joka poistaa saasteongelmat ihmeen lailla.

   Olipa taas melkoinen foliohattuteoria vai oliko?

   • työtöntyötön

    Laatua alennetaan varmaan se 4,65 prosenttia kolmen kuukauden välein? Ja siihen asti kunhan pohjavedet oppivat puhdistamaan itse itsensä.

 9. KalleMP

  Ihmetyttää kyllä:
  ”Kuitenkin jatkuvasti saa kuulla poliitikkojemme ja elinkeinoelämän edustajien julistavan, että tuki on niin ruhtinaallinen, että työttömät eivät viitsi hakeutua töihin.”

  Kuinka monta palkkatyöläistä on vapaaehtoisesti siirtynyt toimeentulotulitasolle, harvat haluaa edes ansiosidosnaistuki tasolle?

  Olisi nyt jo valtavasti enemmän työttömiä jos se tukitasolla eläminen olisi niin herkullista.

  Tämä halveksiva tapa voisi jo loppua ja edeltävä kysymys on hyvä vastalause jos tulee kuultua.

 10. Mirri

  Jos saatte tilaisuuden, suosittelen katsomaan tämän blogin aihepiiriin tiiviisti liittyvän brittielokuvan I, Daniel Blake. Sikäläiset työkkäri-ihmiset kiirehtivät kommentoimaan että ”it doesn’t represent reality”…

 11. HTK

  Sipilän hallitus on ajoittanut sote-puhalluksen pakkoyhtiöittämisineen, kotimaista verovälttelyä edistävän hallintarekisterin laajennuksen ja työttömien oikeuksien huonontamisen sopivasti rahvaalle jatkuvalla uutisvirralla syötettävien kolme viikkoa kestävien jääkiekon MM-kisojen ajaksi. Kansan huomio käännytetään jäägladiaattoreiden kamppailuun pikkumustaan maaleihin saamisesta.

  Jääkiekon MM-kisoihin käytetään kallista TV-aikaa, jotta kansa ei protestoisi hallituksen harjoittamia huijauksia vastaan. Ajattelutapa on: ” Ei kansa demokratiaa ja tasa-arvoisuutta tarvitse, heille riittää jääkiekkomenestys.” Vähemmän leipää työttömille, enemmän sirkushuveja. Sama linja oli myös muinaisessa Neuvostoliitossa. Nyt se täällä kapitalistisessa muodossa.

 12. työtöntyötön

  Yksi asia kiinnostaisi. Saako muut pohjoismaat samanlaista noottia komitealta? Entäpä muut euroopan maat? Jos eivät niin jostainhan heilläkin rahaa rittää kaikista heikommassa asemassa oleville. Vai k*staanko tässä nyt päättäjien taholta suomalaista silmään ihan kympillä? Milläköhän hakusanoilla tuota pitäisi netistä etsiä. Jos löytyisi edes englanniksi tai ruotsiksi jotain.

  • nälkää ja sirkushupia

   Niin… kiinnostaisi todella tietää, millainen on perusturvan taso muissa Pohjoismaissa sekä vaikka esim. Saksassa? Lisäksi askarruttaa nämä leipäjonot. Kuinkahan pitkiä ne ovat muissa Skandinavian maissa? Vai onko ko ilmiö pelkästään suomalais-anglo-merikkalainen?

   • Jarkko

    Saksassa perusturvan taso on samaa tasoa kuin Suomessa, mutta sillä erolla, että pienen sosiaaliturvan ja minitöiden yhdistäminen tukiin on helpompaa. Asumiskulut ovat keskimäärin vain 50% Suomen tasosta ja ruoka 30% Suomea halvempaa. Köyhällä kun menee suurin osa rahoista Asumiseen ja Ruokaan niin asia on merkittävä. (Saksassa on ostovoimaan nähden Euroopan halvimmat vuokra-asunnot).

    Asuminen on halpaa Saksassa osittain historiallisista syistä kun kommunismin leviämistä Länsi Saksaan piti torjua niin valtiolla piti olla muitakin arvoja kuin pienen porukan voittojen maksimointi kaikissa tilanteissa. Ruoka taas on halpaa koska Saksassa logistiikka pelaa ja kilpailu asiakkaista eri ketjujen välillä on veristä. Suomessahan kilpailu on ollut viimeiset 50 vuotta lähinnä sitä kuka saa olla se ainoa kauppa pitäjän ainoalla kaavoitetulla kauppapaikalla samalla kun kaavoitus asiasta päättäneillä poliitikoille itselleen on annettu henkilökunta alennuskortit koko perheelle, jolla saa hinnoista tuotteesta riippuen 10%-50% alennusta.

    • nälkää ja sirkushupia

     Tiedoista kiitokset. Olen vakavasti harkinnut maastamuuttoa, koska tämä yhteiskunnan eli yhteisen hyvän kurjistuspolitiikkapainajainen ei ole loppunut seuraaviin vallanvaihtoihin – ainoastaan pahentunut vaali vaalilta.

 13. Pohjola

  Kaikkea sitä kanssa. Minä pidän pienen loman somesta ja jo on kurottavaa heti. Talvivaara on kyllä historian pahin floppi ja pahemmaksi sen tekee se, että valtio jatkaa sitä mihin Pekka Perä jäi, eli luonnon suruton tuhoaminen vain jatkuu, eikä tästä tunnuta perääntyvän?
  Vai on eu jo ottanut kantaa suomen työttömien tilanteeseen, voi kuinka suloista 🙂 tuo kannanotto minun mielestä on yhtä tärkeä kuin paavin pallit. Täällä suomessa on niin kiinteä hyväveli rinki, että en oikein vain jaksa uskoa siihen että hallitus tuohonkaan tarttuisi vaikka mitä yritettäisiin.
  Mutta onhan sirkushuvit nyt järkätty, kiekkoa tulee töllöstä ja meillä on ihan aito sirkusteltta pelleilijöineenkin helsingin päässä,ei enää puutu kuin se leipä.
  Koska, siis koska kansa näkee tämän läpi ja herää!!!!

  • työtöntyötön

   Ei ole ensimmäinen kerta eikä varmaan viimeinenkään kun samasta asiasta tulee noottia. Ihmettelen jos tulee mitään muutosta.

   • töytön

    Justha ne leikkas vuoden alusta ruhtinaallisia korvauksia. Niin ruhtinaalliset, että työttömän pitäs nyt mennä sillä korvauksella ties minne töihin. Mikähä nimike olis työttömälle kuka on töissä, ”riman ylittävä työtön”? Vähintään se 4 tuntia/päivä, että suuttuneimmat työssäkäyvät ja yrittäjät voisivat ees hiukan vähemmän kyynisemmin ja someraivo vähenisi karvan verran. Toki se työleiri 24/7 piikkilanka-aitoineen siintelee monien ajatuksissa, mukaan lukien myös ministerit ja monet edustelijat.

 14. Lupauksia ja takinkääntöä – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] kun lisätään vielä veronmaksajien rahojen pumppaaminen pohjavesiä saastuttavaan Terrafamen kaivokseen, niin ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen: hallituksen puheisiin ei voi luottaa yhtään. […]

Kommentoi »

Comments are closed