Lupauksia ja takinkääntöä

Eilen hallitus rysäytti eduskunnan käsiteltäväksi samanaikaisesti kaksi paljon puhuttanutta asiaa, eli hallintarekisterin ja soten valinnanvapauslainsäädännön. Hallintarekisterin kohdalla ennättivät perussuomalaiset kääntää takkinsa peräti kaksi kertaa yhden päivän aikana. Sitä ennen se takki oli kääntynyt jo kerran.

Ensinhän he vastustivat jyrkästi hallintarekisteriä. Hallituksen puoliväliriihessä periaate myytiin kuitenkin pakollisen ruotsin kielen luopumiskokeilun hinnalla. Sitten takki kääntyi uudelleen, kun puolueen poliisikansanedustajat vastustivat hallintarekisterin hyväksymistä. Niinpä asia vedettiin eilen pois eduskunnan esityslistalta. Jo muutaman tunnin kuluttua asiasta oli päästy sopuun, joten eduskunta tulee hallituspuolueiden enemmistön äänin puhaltamaan hengen tähän jo haudattuun ruumiseen.

Tietenkin tämä rahojen verottajalta piilottamisen mahdollisuus tehdään suurin lupauksin. Suurimman niistä antoi valtiovarainministeri Petteri Orpo, joten se kannattaa panna mieleen.

lupaus

Tulevaisuus sitten näyttää, mikä on Orpon mielestä verottajalle kuuluva osuus tuloista, joita ei pystytä kunnolla edes selvittämään.

Verotukseen liittyy toinenkin eilen käsittelyyn tullut asia. Valinnanvapaus on valtava kokonaisuus, jota suunnilleen kaikki asiantuntijat ovat kritisoineet. Lausunnonantajat eivät koskaan nähneet lopullista lakiesitystä, aikataulu on mahdoton, valinnanvapaus mahdollistaa kermankuorinnan, harvaan asutuilla alueilla ei ole ollenkaan valinnavapautta ja muuta semmoista pientä huomautettavaa. Yksi lukunsa on tietojärjestelmien yhtenäistäminen, joka tulee maksamaan valtavasti ja ennen valmistumistaan sekoittaa koko järjestelmän. Mutta vähät siitä, sillä kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntahallinnon.

Yksi kritiikin kohde oli  kansainvälisten suuryritysten mahdollisuus veronkiertoon. Tämä luvattiin pyhästi vannoen korjata, joten lakiin kirjattiin kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin, jolla voidaan arvioida yritysten veronmaksun vastuullisuutta.

Hallitus ei pitänyt lupaustaan. Velvollisuus kyllä kirjattiin lakiin, mutta raportoitavat luvut valittiin niin, että raportoinnin tarkoitus vesittyy. Kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli 10 tietoelementistä, mutta hallituksen lakiesityksessä näistä tiedoista puuttuu puolet, kertoo Finnwatch.

Finnwatch muistuttaa myös, että maakohtaisen raportoinnin vesittäminen on ristiriidassa hallituksen julkilausuttujen tavoitteiden kanssa. Vielä maaliskuussa Petteri Orpo lupasi, että kaikkien sote-palveluita tarjoavien yritysten pitäisi tehdä maakohtaiset tilinpäätökset ja niiden olisi maksettava verot Suomeen. Tämä lupaus on tällä lakiesityksellä nyt rikottu.

Tähän kun lisätään vielä veronmaksajien rahojen pumppaaminen pohjavesiä saastuttavaan Terrafamen kaivokseen, niin ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen: hallituksen puheisiin ei voi luottaa yhtään. Koomikko Iikka Kivi kiteytti sen Facebookissa näin:

ilkka kivi

 

Kommentit (26)
 1. Tuija Rantala
  10.5.2017, 12:20

  Mielenkiintoista oli EK:n asiantuntijalääkärin esiintyminen A-talkissa, kun sote-uudistuksesta keskusteltiin. Hän kertoi koko ajan, kuinka ”me tavoittelemme”, ”me teimme” jne. Ja minä kun luulin, että kysessä oli hallituksen esitys?

 2. Mitä ihmettä täällä suomessa tapahtuu???

  1. liisa hirvonen
   10.5.2017, 19:46

   Täällä sataa lunta. Koko vuoden, paitsi Jouluna.

Kommentointi suljettu.