Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömyyskokeilu

-Kyllä tekevälle työtä löytyy!

-Onko muka niin mahdotonta tehdä jotain työtä tukien eteen tai mennä kuntouttavaan työtoimintaan sohvalla makaamisen sijaan?

-Töissä käyvänä veronmaksajana en halua kustantaa näiden kotisohvilla lojuvien työttömien kaljoittelua!

Ja niin edelleen, loputtomiin. Tällaisia kommentteja tulee jokaiseen työttömyyttä käsittelevään juttuuni jatkuvasti. Yhteistä niiden kirjoittajille on, että heillä itsellään on vakituinen työpaikka, jonka he luulevat olevan ikuinen. He pitävät itseään niin korvaamattomina, että työttömyys ei milloinkaan voi koskettaa heitä. Siinä he tietenkin ovat väärässä. Moni havahtuu vasta saadessaan irtisanomisilmoituksen kouraansa, ja sitten alkaa panikointi.

Näitä työttömyyselämästä syrjäytyneitä varten joku lukijani ehdotti pakollista työttömyyskokeilua ihan samaan tapaan kuin työttömiä velvoitetaan työkokeiluun. Millainen tämä kokeilu voisi olla?

Liian kauan yhtäjaksoisesti työssä olleita voitaisiin määrätä parin vuoden ajaksi työttömyyskokeiluun. Uustyötön joutuisi ensimmäiseksi opettelemaan asioinnin työvoimaviranomaisten kanssa. Kun se alkaisi sujua, niin alkaisi normaali työttömän arki.

Työttömyyskokeilijalla on tietenkin velvollisuus hakea koko ajan töitä. Hänen työnhakutaitonsa ovat kuitenkin työvuosien aikana ruostuneet, eikä edes cv ole ajan tasalla. Hänet velvoitetaan sanktion uhalla osallistumaan muutamalle työnhakukurssille, jossa opetellaan kampaamaan tukka, sanomaan käsipäivää ja katsomaan silmiin. Sitten päivitetään cv ja opetellaan kirjoittamaan hakemuksia.

Tietenkin pitää sanktion uhalla osallistua aktivointitapahtumiin, joissa tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa. Sitä tarjotaan muutenkin, sillä kotiin saattaa tulla kutsu allekirjoittamaan aktivointisuunnitelma, johon on jo valmiiksi merkitty kuntouttava työtoiminta. Kieltäymisestä seuraa sanktio. Koska työttömyyskokeilija on syrjäytynyt työttömyyselämästä, niin hän allekirjoittaa tarjotun suunitelman. Hänellä ei ole aavistustakaan siitä, että tervettä ja työkykyistä ei lain mukaan saa ohjata kuntouttavaan työtoimintaan.

Sitten alkaa kuntouttava työtoiminta, joka voi olla sitä työttömyyskokeilijan työvuosinaan ylistämää risusavottaa. Voi se olla myös alinhankintatyönä tehtävää ruuvien pussittamista työpajassa tai vaikkapa myytynä puutarhaorjana työskentelemistä. Orjan työstä laskutetaan tilaajaa, mutta tulot pitää orjatyön myyjä. Työn tekijä saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Viisaimmat työttömyyskokeilijat ovat kuulleet kuntouttavasta työtoiminnasta ja tietävät, että täysin työkyinen voi siitä lakiin vedoten kieltäytyä. Tällainen niskoittelija laitetaan työkokeiluun tekemään palkatontä työtä. Ihan vain opetuksen vuoksi työkokeilu järjestetään siinä samassa työpaikassa, josta hänet irtisanottiin työttömyyskokeilun ajaksi. Työttömyyskokeilija pääsee tekemään entistä työtään, mutta tällä kertaa ilman palkkaa.

Viimeistään tässä vaiheessa työttömyyskokeilija rupeaa kapinoimaan ja kieltäytyy. Juuri tätä viranomaiset toivovatkin, sillä nyt päästään antamaan sanktioita. Työttömyysetuuden maksaminen loppuu ja työttömyyskokeilija joutuu pelkälle toimeentulotuelle. Sitä alennetaan kieltäytymisen takia 20 %.

Koko ajan työttömyyskokeilija on hakenut töitä, mutta huomaa sen toivottomaksi. Ei häntä kukaan enää palkkaa, sillä hänen työpanoksensa saa ilmaiseksi. Kieltäytyjää haukutaan sossupummiksi, ja kaikki entiset työkaverit neuvovat häntä lopettamaan sen kaljan kittaamisen kotisohvalla ja menemään töihin, sillä kyllä tekevälle aina työtä löytyy.

Tästä työttömyyskokeilusta ei ole vielä keksitty paluuta takaisin työelämään. Ei ole väliksikään, sillä työttömyyskokeiluun laitetaan jatkuvasti uusia ihmisiä. Työnantajat ovat huomanneet, että työn voi teettää ilmaiseksikin.

Ja koko ajan työministeriön virkamiehet keksivät uusia keinoja siivota työttömiä pois tilastoista alennetulle toimeentulotuelle.

18402873_10154935670259342_5013810187047978036_n

Kuva: Turun Sanomat 11.5.2017

Nyt huomasin, että eihän tämä työttömyyskokeilu mikään uusi asia olekaan. Sehän on ollut käytössä jo vuosikausia.

Kommentit (42)

 1. keke

  Mikäli säästöjä ja luottokorttia ei takavarikoida kokeilun ajaksi saattaa autenttisesta kokemuksesta jäädä osa pois kun säädetään vuokranantajan kanssa syitä vuokranmyöhästymiseen sekä käydään sohvanvälit läpi tippuneiden kolikoiden varalta että saadaan perunat ostettua lähikaupasta kun tuet tulee myöhässä automaattisesti keskeytetyn työnhaun takia

 2. Kyösti Hyttinen

  ” He pitävät itseään niin korvaamattomina, että työttömyys ei milloinkaan voi koskettaa heitä.”
  Aivan, siinä hän on, kaiken ”solidaarisuuden äiti”, lähimmäinen, joka ajattelee vain sinun parastasi.

 3. Jukka Laine

  Olin eilen työttömyystoimistossa. Siellä minulle kerrottiin että pitkäaikaistyöttömyys on lain tarkoittamaa sairautta ja työkyvyttömyyttä. Sitä ei vaan lue laissa.

  Jonkinlaista työtoimintaa on tiedossa. Oli puhetta että toimisto-ohjelmia, tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa aikaisemmin opettaneena saisin kouluttaa isopalkkaisia kaupungin virkailijoita, jotka eivät itse osaa niitä juuri käyttää. Yhdeksän euroa saisin päivässä tästä ilosta.

 4. Erkki Posti

  Aivan liian optimistinen näkemys. Ei sitä 20-40% alennettuakaan toimeentulotukea saa ennenkuin kokeilujen tilit on syöty tyhjiksi, auto ja kesämökit myyty ja avioero astunut voimaan (jos oli ennen liitossa työssäkäynti kanssa).

 5. a m

  Mielenkiintoista, sain juuri ensimmäisen 3kk haastattelusoiton TE-toimiston vastuuvirkailijaltani. Hän kyseli miten pitkään sairauslomani jatkuu. Minulla tuli aikoinaan 300 KELAN sairauspäivärahapäivää täyteen ja eläkehakemus hylättiin, joten olen saanut toimeentuloni työttömyyskassasta, vaikka olen ollut koko ajan lääkärin määräämällä sairauslomalla. Tähän asti seuraavaa TE-toimiston yhteydenottopäivää on siirretty aina puoli vuotta eteenpäin, mutta nyt TE-toimiston virkailija halusi kuitenkin laatia suunnitelman – vai pitikö tehdä se, jotta saisi jonkun tulostavoitteen täyteen?

  • Jarkko

   Omassa kunnassani ei näitä 3kk välein tapahtuvia soittoja edelleenkään järjestetä ainakaan kaikille vaan kun 3kk päivä saapuu sitä ensin siirrellään ja lopulta heitetään puolivuotta eteenpäin. Ihmettelinkin mitä järkeä tuossa on kun täällä on 25% työttömyys ja työttömien joukossa on paljon maistereita, insinöörejä ja pitkän työkokemuksen omaavia. Täällä tosiaan on 25% työttömyys virallisten siivottujenkin tilastojen mukaan joten jokainen voi miettiä miten iso todellinen työttömyys on jos sitä ei saada siivotua tuon alemmaksi.

   Eikä täällä ole vuosiin resurssit riittäneet edes puolen vuoden välein tapahtuviin yhteydenottoihin. Eikä riitä tuohon 3kk välein tapahtuvaankaan vaikka kuinka säädetään lakia.

   Käsittääkseni vain pääkaupunkiseudulla olevat työttömät saavat 3kk yhteydenotot ja maakuntien suhteen on luovutettu jo heti alkuun. Kaikki tietävät, että täällä on 200 työtöntä jokaista avoinna olevaa työpaikkaa kohti. Viimeksi kun kävin rekrytointitilaisuudessa niin ihmiset melkein nyrkkitappelivat mahdollisuudesta saada provisio palkattu myyntityö. Kun tälläinen on tilanne niin 3kk välein soittelu mikset mene jo töihin on ihan suoranaista vittuilua varmaan sen takia ovat luovuttaneet vaikka Sipilä laittaisi mitä lakeja päälle. Ei tilanne muutu.

   • Teemu Heinola

    Espoolaisena työttömänä piti tulla yhteydenotto viime kuussa (oli muuten merkitty sunnuntaille se yhteydenottopäivä). Päivän mentyä ohi siirtyi yhteydenotto puolenvuoden päähän, eli ei täällä pääkaupunkiseudullakaan tuo 3kk välein haistattelu vaikuta toimivan.

   • a m

    Minä olen pk-seudulta ja tähän asti ei ole soiteltu, on vain automaattisesti siirretty yhteydenottopäivää 6 kk eteenpäin, viimeksi huhtikuussa siirrettiin lokakuulle. Nyt tuli kuitenkin TE-toimistosta soitto. Haluavatko järjestää vähän äksöniä työttömän elämään kun ei koskaan tiedä milloin soitto tulee ja pitää päivystää koko ajan puhelimen ääressä.

    Omalta kannaltani tämä pyöritys tuntuu absurdilta. En aluksi uskonut korviani kun minulle aikoinaan kerrottiin, että 300 spv-päivän täytyttyä pitää ilmoittautua työttömyyskortistoon ja saan sitä kautta toimeentuloni kun eläkeasia on vireillä/valitusmenettelyssä. Olin silloin vielä työsuhteessa ja ansiosidonnaiset työttömyyspäivät kuluivat koko ajan. Uskaltaako tässä edes ajatella ääneen, että pian TE-toimistossa aletaan toimia kuin vakuutuslääkärit ja antaa karenssia jos sairausloman syy ei ole virkamiehen mielestä ’pätevä’.

    • Jarkko

     Sehän tässä naurattaakin, että lopulta kun noita pakkoja, valepäivämääriä milloin saatetaan soittaa laitetaan tarpeeksi paljon. Lopulta työllistyminen menee täysin mahdottomaksi kun pitää kokoajan päivystää, että ei vain käy niin että ei kykene vastaamaan puhelimeen, jolloin tulee karenssi.

     Itse en ainakaan uskalla mennä työhaastatteluun niinä päivinä jolloin työkkäri saattaa soittaa, jotta ei aleta väittämään, että oletkin töissä katkaisemme työttömyysturvasi, koska taustalta kuuluu työpaikan hälinää. Pelkoja ei yhtään vähennä se millä vauhdilla pitkäaikaistyöttömiä siivotaan kortistosta pois ties minne ja väitetään, että töissä ovat vaikka tilastojen mukaan näin ei ole.

     Työtön on Suomessa sen verran lainsuojaton, että hänet voidaan todeta syylliseksi jo lähtökohtaisesti ja hänellä itsellään on todistustaakka syyttömyydestä. Lisäksi vaikka onnistuisit todistamaan syytteet perusteettomiksi ja pääset takaisin työttömyysturvalle siitä ei seuraa mitään syytökset tehneille.

     • Mikko H

      Näin yli 10 vuotta lähinnä työttömänä olleena, en kyllä allekirjoita tuota väittämää että ”Lopulta työllistyminen menee täysin mahdottomaksi kun pitää kokoajan päivystää, että ei vain käy niin että ei kykene vastaamaan puhelimeen, jolloin tulee karenssi.” Ikinä, en sitten ikinä ole saanut karenssia jos en vastaa puhelimeen. Itse en ole ikinä vastannut numeroihin, joita en tunnista ja näinpä on mennyt melkoinen määrä myös työkkärin soittoja ohitse. Aina on tullut kirje, että ”yritimme tavoitella, muttette vastanneet puhelimeen. Varasimme ajan teille 6.6.17 klo 13. Ilmoitathan jos aika ei käy.”

     • Jarkko

      Suomessa on kokoajan karenssissa plus miinus 40 000 ihmistä, joista melkein kaikki ovat pitkäaikaistyöttömiä miehiä. Hyvä, että sinä Mikko et kuitenkaan sellaista ole saanut.

      Jos asioita ruvettaisiin tutkimaan uskaltaisin väittää, että iso osa karenssilla olevista on lätkitty laittomin perustein esim. ihmisille jotka ovat sairaita, mutta joiden sairauksia ei ole diagnosoitu, koska vahvemmassa asemassa olevan on niin helppo vain väittää mitä haluaa syyksi mihinkin asiaan.

      Karensilla olevat ihmiset kuolevat keskimäärin sairauksiin 40 vuotiaina vaikka ovat papereissa työkykyisiä ja terveitä. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka monella työkykyisellä oli diagnosoimaton vakava sairaus johon he kuolivat ja siitä tehtäisiin julkinen tilasto, mutta sehän ei viranomaisille ja poliitikoille käy. Muutenhan tämä järjestelmä ja jo tehdyt päätökset saattaisivat joutua outoon valoon.

    • Hulivilipoika

     Minulle kävi niin, että sairastuin kesken opiskelujen. Sairasloma oli ihan OK, kaikki toimi, mutta kun tuli 300 päivää täyteen, minut siirrettiin työnhakijaksi, siis sairauslomalla olevaksi. Päivärahaa hakiessa tuli vähän tiukempi paikka. Olin keskeyttänyt opinnot maaräaikaisesti lukukausi kerrallaan, ihan niin kuin pitää. Nyt sanottiin, etten saa työttömyyspäivärahaa, koska olen päätoiminen opiskelija. Vähän siinä kyllä riemastuin. Hain toimeentulotukea pari lukukautta, kunnes totesin, että ne sai mut lannistettua. Lopetin siis opiskelut ja vasta sen jälkeen sain työttömyyskorvausta. Se niistä opiskeluista.

 6. Janne Viljanen

  Itsekin ”innolla” noita aktivoimistoimia odottelen…
  Olin valtiolla yli 30 vuotta duunissa, kunnes päättivät yhtiöittää IT-puolen Valtoriin. Sain fudut vuoden vaihteessa ”tuotannollisista ja taloudellisista” syistä ja nyt ne palkkaa samoihin hommiin vuokrafirman kautta nuorempaa porukkaa. Näin 50 vuotiaana noi työllistymis näkymäthän on suorastaa loistavat vai mitä :-/

  • a m

   a m
   Entinen IT-ammattilainen minäkin, tosin parasta ennen -päiväys on mennyt umpeen jo ajat sitten kun ikä on lähempänä kuutta- kuin viittäkymppiä.

   Kuten aiemmin, kerroin, olen pitkällä sairauslomalla ja nyt tänä vuonna on alkanut ropsahdella sähköpostiini TE-toimiston viestejä kaikenlaisista rekrytointitapahtumista. Kun kysyin työkkärin chatissa asiasta, sieltä vastattiin, että jos ei ole kirjattu suunnitelmaan eikä tehtäviin ei tarvitse välittää sähköpostista.

  • Jyrki

   Työllistymisnäkymäsi 9e/pvä on erittäin loistavat ja erittäin kirkkaat. Aina löytyy risusavottaa, ruohonleikkuuta jne. Josta joku ”hyväntekijä” työttömien ”auttaja” vuolee itselleen kunnon eurosiivuja avullasi, kunhan saa sinut ensin riveihisi.

   Sen jälkeen voit löytää itsesi vaikka haravoimasta jonkun mummon pihaa ties monettako kertaa lyhyellä ajalla. Koska mummo ei välttämättä edes ymmärrä, että piha on aivan siisti eikä kaipaa sillä hetkellä mitään haravointia tai muutakaan ylläpitoa. Mutta joka haravoimiskerralta lähtee lasku ”hyväntekijältä” ja sinun ”auttajaltasi” mummollesi pihan huolenpidosta. Jonka mummo kiltisti maksaa luonnollisesti uskoen itsekin ehkä tekevänsä hyväntyön. Ehkä hän jopa luulee tai on saanut ymmärtää, että saisit työstäsi ihan oikeaa palkkaakin teethän niin hyvää jälkeäkin luonnollisesti. Vaikka todellisuudessa ikävä totuus on, että mummokin on vain itsekin yksi osa tätä hyväksikäyttö bisnestä. Ja tämäkin oli vain yksi skenaario, jota oikeasti tapahtuu ympäri suomen.

   Ja mitä taas tulee PALKKA työllistymisnäkymiisi? Niin no ne on varmastikin erittäin himmeät olen pahoillani. Jos ei sitten joku lottopottiin verrattava tapahtuma tapahdu PALKKAtyöpaikan saamisen suhteen. Ehkä tässä lotossa tulee auttamaan nuo pakkohaut tulevaisuudessa. Vaikka en nyt usko, että oikeaa lottovoittokaan paljoa paremmin saa, vaikka tekisi 10 riviä enemmän lottoa viikossa 1 rivin sijaan kuukaudessa vaikka. Se on tyly matemaattinen tosiasia, mitä tulee todennäköisyyslaskelmiin.

   Näin se vaan menee

 7. FHJ

  Jo jonkun aikaa sitten tuli mieleeni uusi idea tositv-sarjasta. Eli Nousukausi elokuvan ideaa kopioiden seurataan muutamaa nykyajan poliittisista päättäjää kun he asuvat työttöminä, siten miten todella moni tällä hetkellä elää, Big Brotherin tapaan. Voisi tuoda hieman paremman kuvan siitä miten erilaiset päätökset vaikuttavat omaan elämään.

 8. Jarkko

  Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että Suomessa pitäisi olla veroprogressio sillä perusteella, että mitä pitempään on ollut työelämässä yhtäjaksoisesti tulppana muille, sitä suuremmaksi veroprosentti nousee. Lopulta veroprosentti nousee sataan ja ainoa keino nollata veroprogressio. On käydä muutama vuosi tekemässä töitä, ilman palkkaa samoissa paikoissa joihin työttömiä laitetaan tai sitten tehdä töitä sadan prosentin veroilla, joka ajaa saman asian.

  Tässä järjestelmässä näet on sellainen valuvika, että se tarjoaa mahdollisuudet, niille kenelle on taattu turvallinen asema suoltaa ihan mitä tahansa kuraa heikossa asemassa olevien niskaan ja silti pitää etunsa. Jos järjestelmä toimisi niin, että jokainen joutuisi vuorollaan heikkoon asemaan kuran suoltaminen kävisi paljon vaikeammaksi, koska jokainen tietäisi väistämättä itse joutuvansa olemaan kannattamiensa toimenpiteiden kohteena. Riippumatta siitä, että poliittisen järjestelmän tehtävänä ei pitäisi olla tälläisen aseman takaaminen kenellekään missä mikä vain kiusaaminen ilman seuraamuksia tulee sallituksi.

  • Teemu Heinola

   Kannatetaan!

 9. Jorma Reijonen

  Itse olin 39 vuotta samalla työsopimuksella, töitä olisi ollut, mutta potkut tuli. Ensin ansiosidonnaista, sitten peruspäivärahalla 2 kuukautta, kun kunta ”mietti” sopivaa työllistämishommaa, vaikka olin ilmaissut tahtoni selkeästi. Tämän jälkeen melkein vuosi kunnalla pienellä palkalla. Sitten ansiosidonnaisella, lopulta eläkkeelle. Tämän rumban hyötyinä näen, että saadaan pidettyä byrokratiaa ja paperin kulutusta yllä. Toiseksi päästään kyykyttämään työtöntä. Ehkä tärkein pointti on, että saadaan alennettua eläketuloa. Tämä vaikuttaa suunnitelmalliselta, monella työkaverillani on samankaltaisia kokemuksia.

 10. työtöntyötön

  Jokin aika sitten paikallislehdessä oli juttua miten tällainen ”työhönvalmennus-säätiön” tms. työntekijä kertoi miten yhteistyölle säätiön vieressä olevien yritysten kanssa voi tulla uusia mahdollisuuksia. Tuolla säätiössä käy lähinnä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia. Toki toivoisin että he työllistyisivät ihan palkallisena näihin yrityksiin mutta jotenkin en usko. Ainakin pitkä valmennusaika (lue palkatonta työtä) lienee odotettavissa.

  Vieressä olevien yritysten toimenkuva on sellainen että työtehtävät on helppoja, tyyliin hyllytys. Sitä kun puoli vuotta-vuoden olet harjoitellut ilmaiseksi niin ehkä pääset osa-aikaiseksi. Paino sanalla ehkä koska ainakin yhden vieressä sijaitsevan firman omistaja sanoo avoimilla fb-sivuillaan ”laiskat töihin jotenkin” tarkoittaen juurikin tukia vastaan tehtävää työtä. Omat vuositulonsa toki ovat kuusinumeroinen summa.

  Kyllähän näistä haluaisi uskoa hyvää mutta minusta ei siihen enää ole.

  • Servitus

   Meidän paikallislehdessä oli liite, jossa esiteltiin kaupungin työllisyyspalvelujen tuottamia hankkeita ja palveluita, myös kuntouttavaa työtoimintaa. Liite oli tehty sellaisessa ”ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisin saanut olla mukana…” -hengessä, kuntouttavan asiakkaiden lausunnotkin olivat suorastaan ylistäviä siitä, miten se aina kotona olemisen voittaa ja miten vuorokausirytmi saatiin kohdalleen.

   Minäkin haluaisin uskoa, että vilpittömästi työttömien auttamistarkoituksessa näitä palveluita järjestetään ja kenties joku niistä voi oikeasti hyötyäkin, ehkä jopa viihtyykiin pajapuuhastelussa, mutta usko on ollut jo pidempään koetuksella.

  • Rintsu

   ”Kyllähän näistä haluaisi uskoa hyvää mutta minusta ei siihen enää ole.”

   Uskoaan ei pidä menettää.
   Minä uskon siihen, että kaikki yrittäjät eivät tosiaankaan ole ”MonsteritOy”- hallituksen kelkassa ainoana toiveenaan saada ihmiset näkemään vieläkin pahempia unia.

   Jos olisivat niin tämä maa olisi jo menetetty ja myyty eniten tarjoavalle.
   Sitähän nyt tietysti yritetään hallituksen toimesta mutta se on osoittautunut oletettua vaikeammaksi.

 11. liisa hirvonen

  Työttömyyskaruselli on pyörinyt aina. Kaikki työssäkäyvät kun eivät voi olla työttöminä samanaikaisesti, joten kiertoa on pakko olla. Kaikkein kateellisimpia voi lohduttaa, että kyllä se heidänkin työnantajansa pian järjestää yt-neuvottelut, kun melkein joka toisessa työpaikassa niitä on jo järjestetty. Ettei kukaan vaan jäisi paitsi tästä työelämään kuuluvasta tapahtumasta. Yyteissä sitten selviää kuka pääsee työttömyyskokeiluun. Se on jännä päivä. Eikä kaikkia voi onnistaa, osan on ihan pakko jäädä töihin. Mutta ehkä sitten jo seuraavissa yyteissä käy parempi säkä!

 12. Servitus

  Työttömyyskokeilun vastapainoksi löytyy myös työnantajille räätälöityä palkanmaksuharjoittelua: http://media2.riemurasia.net/albumit/mmedia/z6/1r/g8zq/517249/1831591358.jpg

  • töytön

   Näitä imoituksia joka lehteen! 🙂

 13. Rintsu

  Tunnen aivan ihastuttavan naisen joka on oikeasti sitä mieltä, että kuntouttava työtoiminta on hänelle todella hyvä juttu. Työskentellee palvelutalossa avustajana, milloin keittiössä ja milloin vanhusten kanssa. On hyvin pidetty ja luonteensa tietäen en ihmettele sitä yhtään. Tekee ihan oikeita töitä, mutta moniin hommiin selkänsä sanoo vahvan vastalauseen, joten hommansa on räätälöity hommiksi joita hän pystyy tekemään. Hän tykkää siitä todella ja on sitä mieltä, että kun vaihtoehtona on vaan olla kotona niin tämä on todella hyvä juttu.

  Mutta hetkinen… hänen mielipiteensä perustuu siihen, että niitä vaihtoehtoja ei ole.
  Hän tekee ihan oikeaa ja arvokasta työtä. Selkänsä ei tuossa tule paranemaan joten ei hän kuntoudu yhtään mihinkään.
  Vaihtoehto toki voisi olla se, että hän saisi työstään palkkaa. Se ei olisi yhtään kalliimpaa, paitsi että hänelle kertyisi eläkettä ja olisi lomat ja työterveyshuolto kuten muillakin.
  Kun ei pysty kaikkeen niin työnantajalla voisi olla porkkana vajaakuntoisen palkkaamiseksi. Vaikkapa alennetut työnantajamaksut tai viime kädessä suora palkkatuki.

  Ei se ny yhteiskunnalle olisi yhtään kalliimpaa. Mut ihmisen omantunnonarvon kannalta siinä on suuri ero saako työstä palkkaa vai puuhastelukorvausta.
  Mut ei se nyt niinkään voi olla, että hän tekee keittiöapulaisen/hoitoavustajan/palveluneuvojan duuneja x- tuntia viikossa saamatta lanttiakaan palkkaa ja on itse tyytyväinen tilanteeseen kun muitakaan vaihtoehtoja ei ole. Niinku palkka.

  • AMK

   Yhteiskunnalle tulee kalliimmaksi se kun työtön passitetaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömälle 9 euroa/pvä,työnjärjeställe/toteuttajalle 10 jotain päälle euroa/pvä ja nämä maksetaan kaikki verorahoista,sen sijaan työn”antaja” saa ilmaisen työntekijän mistä seuraa se että työtön on vienyt jonkun palkkaa saavan työpaikan vaikka näin ei saisi lain mukaan tehdä,mutta käytäntöhän on tämä monissa paikoissa, aikojen saatossa jos tämä jatkuu ovat kaikki (lukuunottamatta herroja) palkattomissa töissä työmarkkinatuella.Ihmettelen että monet eivät tätä ymmärrä,kukaan ei ole korvaamaton,silti työlliset ovat innolla työntämässä työttömiä palkattomiin töihin.No kunhan omallekohdalle sattuu…voi olla myöhäistä.

  • töytön

   Ja näitä on paljon. Kunnalle oikea jättipotti, kun löytyy innokkaita ilmaisia työntekijöitä. Rahaakin tuovat kunnan kassaan ja eivät sairaslomillakaan ole innokkaimmat, toisin kuin vaikkapa kunnan palkkalistoilla olijat. Moni sanoo käyvänsä töissä ylpeänä, näin se ilmaistyö on sulaututettu olennaisena osana tähän yhteiskuntaan. Ihan kohtuullista olisi mun mielestä maksaa siltä 4 tuntia/päivä ajalta sitä palkkaa, tosin paskaakos se ketään kiinnostaa..

  • Jarkko

   Rintsu,

   Tuossa on vain se ongelma, että se ei korjaa työttömyyden todellista syytä, joka johtuu miljoonien työpaikkojen ulkoistamisesta halpamaihin. Jos työttömille aletaan maksaa enemmän etuja se vain pahentaa jo syntynyttä ja voimassa olevaa talouden vinoumaa, mutta ei tee itse ongelmalle mitään.

   Jos kaikki työt teetetään orjilla ulkomailla ja hyöty siitä menee muutamalle rikkaalle ja omalle kansalle maksellaan työttömyyskorvauksia niin mitä siitä seuraa? Auttaisiko jos maksettaisiin enemmän työttömyyskorvauksia? Vai pahentaisiko se jo syntyneitä talousongelmia?

   Tämä järjstelmä on puun ja kuoren välissä, koska se ei voi myöntää totuutta eikä maksaa enempää ns uhreille eli työttömille. Ulospääsyä ei ole myöskään sitä tietä, että pakotetaan työttömät kilpailemaan orjien kanssa, koska ei työtön voi kilpailla orjan kanssa joutumatta itsekin orjaksi. Länsimainen koulutettu ihminen, jolle on luvattu länsimaalainen elintaso ei ikinä suostu orjaksi.

 14. työtöntyötön

  Muistetaan nyt vielä se että vain vähän aikaa sitten oltiin huolissaan syrjäytyneistä pojista/miehistä. Joku jopa sanoi että ehkei se karenssi/työssäolovelvoite olekkaan hyvä jos se saa heidät kokonaan syrjäytymään. No se nyt pitäisi olla itsestään selvää ettei kaikenmaailman karenssit ja toimeentulotuen alennukset ole ketään koskaan auttaneet.

 15. Paula

  Todella hyvä näkökulma, joka pitäisi ulottaa myös hyvätuloisiin eläkeläisiin. Minulla on tuttava, joka arvostelee pakolaisia ja työttömiä kovasanaisesti. Itse hän on saanut koulutuksen, majoituksen, ruokailun ja päivärahat ammattiin ilmaiseksi valtiolta sekä automaattisen eläkeviran, josta jäänyt vanhuuseläkkeelle 55 vuotiaana käytännössä toimistotyöstä. Lisäksi tietysti lastensa syntymän, koulutuksen, terveydenhuollon jne. Hänellä on nyt varaa heitellä kiviä huonompi osaisia kohtaan vai olisiko? Pitäisikö hänen eläkkeensä lakkauttaa 20 v. jälkeen, eiköhän silloin häneltä kerätyt eläkemaksut ole jo käytetty? Kuka meistä tietää milloin joutuu terveyden huollon pitkäaikaisasiakkaaksi, vaikkapa oman huolimattomuuden takia liukastuu ja lyö päänsä, ja yhteiskunta maksaa suurimmaksi osaksi hoidon? Joten kenellä on oikeasti varaa kivittää näistä nykyisen tasoisista tuista? Mistä tämä ihmisten paha olo kumpuaa, joka pitää vihana toisia kohtaan osoittaa?

 16. nimetön

  Sitä työtä josta minulle vielä joskus maksettiin palkkaa teetetään nyt kuntouttavana työtoimintana ilmaiseksi. Ei mitään toivoa että siihen enää koskaan palkataan ketään, ei tarvitse koska ilmaista työvoimaa löytyy.
  Kadun niitä kuukausia ja rahoja jotka käytin ammattitaidon hankkimiseen kun tämä on lopputulos.

 17. ani

  Näitä työttömyys”etuuksia” tässä jonkun aikaa ”nauttineena” taas kummeksuin tuossa a-talkia kuunnellessani, että minkälaisella laskukaavalla toimittaja saa esimerkkityöttömän kuukausi”ansioksi” 700 eur, kun itse saan 648 eur brutto ja 518 eur netto per kuukausi.

  Merkillepantavaa sekin, että puhutaan palveluista, palvelutarpeesta ja kaikenlaisen muun hässäkän pyörittämisestä, johon pitää resursoida huikeita summia verorahoja, mutta kukaan ei hiisku mitään siitä, että tarttis niitä työpaikkoja. Kyllä sen itsetyytyväisimmänkin tuolinjalkaa joku on sahaamassa.

  • AMK

   Työttömyydellä tehdään bisnestä ja sitä halutaan hallituksen toimesta laajentaa,yksityistää hyville veljille, niinkuin tehtiin tai tehdään myös pakolaisilla.Työmarkkinatuki 32,40×21,5 pvä=696.60-20%=557,28eur kuukaudessa.Laskennallinen kaava kuukaudessa keskimäärin 21,5 työpäiviä,ennakkovero 20%. Toimittaja ei halunnut tai ei tajunnut ottaa veroja huomioon vaan halusi kaikkien luulevan että työtön saa tosiaan 700 ekee käyttörahaa.Tää on sitä linssiin viilaamista,jolla saadaan tietämättömät uskomaan hyvistä korvauksista.Lisäksi puhutaan kuinka työtön saa asumistukea ja toimeentulotukea,joita todellakaan ei kaikki saa.

 18. Pertti Ikonen

  Kuntouttavan työtoiminnan maineesta huolimatta, uskon että on olemassa yksi ryhmä mikä ihan oikeasti on hyötynyt kuntouttavasta työtoiminnasta. He ovat sellaisia koulupudokkaita jotka eivät pärjänneet omine apuineen koulussa. Usein he joutuivat hoitokoteihin epäinhimillisiin olosuhteisiin. Nyt moni heista on päässyt esim. erääseen isoon tavarataloon täällä Vantaalla töihin keräämän ostoskärryjä takaisin asiakkaiden haettaviksi jonosta.

  Minäkin olisin halukas pääsemään tuollaiseen työhön, vaikka olen täysin työkykyinen, että olisi ihan mukava tehdä tuollaista kuntoa kerryttävää työtä ennen kuin muutaman vuoden kuluttua päätyy työttömyydestä eläkkeelle hounoon olosuhteeseen, että rahan ansainta entisestään vaikeutuu.

 19. Rosa Warski

  Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Hallituksen kyykytyspolitiikan edetessä eräs henkilöstönvuokrausfirma on jo reagoinut nykyiseen pakkohakemusten lähettelymääräykseen:

  ”henkilöstöä vuokraavalla firmalla on jo hakemuksessa vaihtoehto, että mikään ei kiinnosta, mutta ”TE-keskus käski laittaa hakemuksen”

  Viite: http://www.hs.fi/nyt/art-2000005204531.html

  Turvapaikanhakijat saavat kuitenkin jälleen osansa. Nyt asialla on Päivi Nerg, ex-kristillisdemari ja kaikin puolin hyvä ja lämmin ihminen:

  ”Tulisiko meidän todeta, että turvapaikan peruste on ulkomaalaislain ja kansainvälisten sopimusten sijaan ihmisen subjektiivinen tahto?

  Viranomaisten pitää noudattaa lakeja ja tehdä päätöksiä niiden pohjalta. On oikeusvaltion perusta, että lait ovat samoja kaikille – viranomaiset eivät voi valita, mitä lakeja he milloinkin soveltavat.”

  Viite: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005206680.html

  Lait ovat siis samoja kaikille, ja turvapaikanhakijoille on omat, perustuslain vastaiset lait. Jos tämä tuntuu käsittämättömältä, niin ei huolta – Nerg on selventänyt kantaansa Etelä-Saimaassa:

  ”— Minun on hyvin vaikea ymmärtää sitä, että lainvoimaiset, kaikki oikeusasteen läpäisseet päätökset kyseenalaistetaan.
  — Ihmisoikeudet säätelevät perustuslakia Suomessa ja Euroopassa, ja me viranomaiset ovat sitoutuneita sitä noudattamaan.”

  Ihmisoikeuksien mukaan siis mennään, paitsi humanitaarisen suojelun perusteella, josta Suomi irtautui jo 2016. Miten näin voitiin tehdä? Siihenkin on Nergillä vastaus:

  ”— On hyvä tunnistaa, että turvallisuus suomalaisesta perspektiivistä on erilaista kuin esimerkiksi afganistanilaisesta.”

  Viite: http://tinyurl.com/lw33w4x

  There you have it, folks. Afghanistanilaisnainen ei yksinkertaisesti välitä kuolemasta tai raiskuusta niin paljon, kuin suomalainen.

 20. Jussi Parviainen

  Jep! Katselin eilisen A-studion ja mieleen jäi juontajan kommentti ”muistuttaa sotea”. Toden totta! Työhakukin yksityistetään. Onko näin, että mikäli yksityisellä ei ole virkamiehen velvollisuuksia, se on valtiolle paitsi näppärä tapa luistella vastuusta ,
  myös kätevä tapa yksityiselle poimia rusinat kakusta? Onko olemassa jonkinlainen eliitin yhteinen yhteiskuntasopimus, joka toteutuessaan jättää köyhät kuolemaan? Surullista, että vielä työelämässä olevat eivät tosiaan halua nähdä tilannetta! Ehkä ajatus on, että kun köyhät uhrataan, meillä on paremmin. Millähän logiikalla keskitysleirien capot toimivat? ja kävikö siinä lopultakin niin, että samaan uuniin joutuivat?

 21. Kyösti Hyttinen

  Väärin kiusattu.

  ”Liberan Pursiainen: Työttömiä ei pitäisi kiusata hakemusrumballa, vaan leikata työttömyysturvaa.
  – Työttömyysturvan leikkaaminen olisi työttömien kannalta ikävä juttu, mutta seurauksena olisi sentään säästö kaikille muille.” (http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005207914.html)

  • a m

   Todella jäätävää settiä. Pursiainen ei taida ymmärtää, että yhtä lailla valtion työntekijöiden palkkojen leikkaaminen olisi työntekijöille ikävä juttu, mutta sen seurauksena sentään säästö kaikille muille.

   • Jarkko

    Pursiainen ei näytä ymmärtävän, että työttömyysturvaan ei mene kuin muutama prosentti kaikesta suomeen tulevasta rahasta. Vaikka työttömille ei annettaisi mitään ja he perheineen kuolisivat nälkään ei säästyneillä rahoilla pystyisi antamaan kaikille muille kuin muutamien prosenttien palkankorotukset jos rahat jaettaisiin lopuille tasan. Todennäköisempää kuitenkin on, että joku pieni ryhmä vetäisi nekin rahat välistä eikä niitä jaettaisi tasan. Kuten kävi vaikka työnantajamaksujen leikkauksissa. Töitä ei tullut lisää, mutta yritykset jakoivat ennätysosingot.

    Lisäksi Pursiaisen perustetta voi käyttää kaikkeen muuhunkin. Viranomaisten palkkojen leikkaukseen, K-kaupan ruokalaskuun, pakollisiin katsastusmaksuihin, Caruna Sähköyhtiön hinnankorotuksiin. Miksi valtion rahat on aina loppu työttömien kohdalla, mutta ei koskaan kun päätetään viranomaisten neljäntonnit palkoista tai piispojen kymppitonnin palkoista? Tai kun päätetään monopoli asemassa olevien Carunoiden hintojen korotuksista?

 22. rami l

  Onkohan Tampereen seudulla jaettu (taas) vastaavia pakollisia kutsuja tapahtumiin?
  Siellä kun alkaa 15.5.2017 ”työliisyysviikko”, johon törmäsin youtube-linkin kautta.
  Tällaisella siis markkinoidaan tapahtumaa?

  Tapahtuman sivut ovat http://www.trestart.fi/tyollisyysviikko/ ja siellä on maalailtuna vaikka mitä..
  Ihannoiden odotellaan seuraavan kokeen alkamista, josta on tiedotettu maaliskuussa:
  http://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/uutiset/2017/03/06032017_1.html

  Koko Pirkanmaan alueen tmt- ja peruspäivärahatyöttömät siirtyvät te-toimistolta täysin kaupungin haltuun?
  Mitä tästä voi muuta seurata kuin risumetsää kaikille..

 23. Jere

  Itse olen suunnitellut että kun kakka osuu tuulettimeen niin ostan viimeisillä rahoilla lapion ja kaivan niin syvän kuopan etten näe sieltä enää ensimmäistäkään byrokraattia ikinä.

Kommentoi »

Comments are closed