Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syyttävä sormi

Maan hallituksen ongelmana ei ole työttömyys, vaan työttömät. Tämä kävi ilmi taas kerran eilisillan A-talkissa. Kun työtön työnhakija Hanna Rokkanen puhui käytännön kokemuksista, niin työministeri Jari Lindström puolusteli hallituksen keppi- ja kyykytyslinjaa. Rekrytointifirman edustaja meni pitemmälle ja puhui ylimielisesti elämänurakseen työttömyyden valinneista.

Työttömien näkeminen ongelmana lähtee jo lainsäädännöstä. Julkisen työvoima- ja yrityspalvelun tehtävänä ei siitä annetun lain mukaan ole auttaa työttömiä löytämään työtä, vaan yrityksiä saamaan työntekijöitä. Lain 1 § sanoo näin:

Talouden kasvun, korkean työllisyyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi valtio edistää työmarkkinoiden toimivuutta ja työvoiman tarjontaa yhdessä kuntien, työmarkkinajärjestöjen, yritysten ja muiden työnantajien sekä kansalaisten kanssa.

Lain tarkoituksen voi sanoa toteutuneen, sillä työvoimaa on totisesti tarjolla. Sitä on tarjolla niin paljon, että maan hallitus on julistanut sodan työttömiä vastaan. Hallitus asetti itselleen mahdottoman tavoitteen nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, ja koska tavoitteeseen on mahdotonta päästä oikeasti työllistämällä, niin hallitus siivoaa tilastoja.

Hallitus ei kuitenkaan myönnä siivoavansa tilastoja, vaan valehtelee pitkäaikaistyöttömyyden vähenemisen johtuvan hallituksen toimenpiteiden ansiosta tapahtuneesta työpaikkojen lisääntymisestä. Tosiasiassa pitkäaikaistyöttömyys ei vähene, mutta pitkäaikaistyöttömät vähenevät sekä tilastokikkailulla että potkimalla väkeä pois tilastoja rumentamasta. Tästä kertoivat eilen Taloussanomat sekä Jussi Korhonen blogissaan Isän pikajuna. Laitetaan vielä kuva, josta tämä näkyy:

tem

Kuva: Taloussanomat

Eivät pitkäaiaikaistyöttömät ole saaneet palkkatyötä sen paremmin kuin ennenkään. Heitä on siivottu työvoimapalveluihin eli joutaville kursseille tai palkattomiin töihin työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Lisäksi osaamisensa ja työllistymismahdollisuuksiensa puolesta kaikkein heikoimmalla olevia on kepitetty niin paljon, että monet ovat jättäneet uusimatta työnhakunsa. He ovat kyllästyneet olemaan turhien aktiovintitoimien kohteena ja jättäytyneet suosiolla elämään pelkän alennetun toimeentulotuen varassa.

Media on seurannut nöyrästi hallituksen ja työnantajien linjauksia. A-talkin isäntä puhui työttömän saamasta 700 euron työmarkkinatuesta ikään kuin se olisi käteen jäävä osuus. Oikeasti työmarkkinatuki on 32,40 euroa viitenä päivänä viikossa, ja ennakonpidätys on 20 %.

Nyt ei näytä enää työttömien ruoskiminen riittävän, vaan työntekijätkin ovat laiskoja. Tähän kuvaan sopii hyvin toissaillan A-studio, jossa kerrottiin ulkomaalaisen halpatyövoiman erinomaisuudesta. He ovat nöyriä, ahkeria ja vähään tyytyväisiä. He tyytyvät niin vähään, että ohjelmassa esiintynyt firma joutui jo samana iltana Rakennusliiton jatkotoimenpiteiden kohteeksi. Palkat olivat alle kaikkien mahdollisten sopimusten eivätkä työolosuhteet vastanneet lain edellyttämää tasoa.

Virallisesti syyttävä sormi osoittaa työttömien lisäksi myös työssä olevia. He yhdessä ovat aiheuttaneet laman, työttömyyden ja kaiken muun pahan. Lapinlahden Linnut sen näyttivät jo kauan sitten:

EDIT 12.5.2017 klo 12.30: Poistettu työmarkkinatukilaskelma asian kannalta tarpeettomana ja korvattu se tuen bruttosummalla ja ennakonpidätysprosentilla.

Kommentit (66)

 1. Toni Ranta

  En tiedä, miten Saku pääsi työmarkkinatuen määrässä tuohon lukuun minkä sai, mutta omassa Kelan ”tilinauhassani” työmarkkinatuen maksettava summa on 518€ ja sentit päälle.

  • Eetu S.

   Se summa vaihtelee joitain kymppejä itelläkin. Taitaa liittyä siihen et montako viikonloppupäivää kyseiselle jaksolle osuu.

   • työtöntyötön

    Työmarkkinatuki maksetaan neljän viikon välein jolloin viikonloppuja osuu aina samanverran jaksoonsa. Itselläni ei ainakaan vaihtele.

    Tuo 700 euroa taas saadaan siitä että työmarkkinatukea maksetaan 13 kertaa vuodessa joten kuukausiksi laskettuna (ei siis neljän viikon välein) saat vähän vaille 700 josta tietysti verot pois.

    • liisa hirvonen

     Työmarkkinatuki voidaan maksaa myös kalenterikuukausittain, jos etuuden saajalla on kerran kuukaudessa maksettavia työtuloja (esim.osapäivätyö).

     • työtöntyötön

      Ok, tämä oli uusi tieto minulle.

  • Jaana

   Mulla Työmarkkinatuki bruttona n 650, ei 700. Luulin että työmarkkinatuki on kaikille samansuuruinen?

   • liisa hirvonen

    Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki lasketaan eri tavalla. Tuen määrä riippuu siitä kumpaa etuutta saat. Sakun kirjoituksessa puhutaan työmarkkinatuesta. Työmarkkinatuki on ihan juuri niin kuten blogitekstissä on.

    • työtöntyötön

     Itse asiassa Kelan peruspäiväraha on tasan sama kuin työmarkkinatuki. Tuo 700 euroa tulee juuri siitä että tm-tuki lasketaan jotenkin 21,5 päivää kertaa 32,40 jolloin saadaan kuukausitulo, ei siis 4 viikon tulo.

     • essi

      Norm.20 kertaa 32,40. Kela laskee omia laskujaan 648€ tarkka/kk

     • Jaana

      Työmarkkinatuki kyseessä. Jokaisessa maksuilmoituksessa bruttosomma on 650, voisin tyhmänä kuvitella että se ON se summa josta verot vähennetään

 2. Atte

  Kuinka iso ongelma vapaaehtoisesti työtön oikeasti voi olla, jos edes työtä hakeville työttömille ei löydy töitä? Sellaisethan tekevät suorastaan palveluksen suurimmalle osalle työttömiä, koska eivät kilpaile riittämättömistä työpaikoista.

  • elm

   Naulan kantaan. Ja kun yksikään puolue ei missään nimessä edes halua ajaa täystyöllisyyttä.

  • työtöntyötön

   Aivan hirveän iso ongelma. Jos Skeitti-Juusot on tyytyväisiä elämäänsä työmarkkinatuella/toimeentulotuella niin kaikki mahdolliset voimavarat on käytettävä että näitä etuuksia lasketaan ja juurikin nämä sossupummit saadaan työn syrjään kiinni, mahdollisimman ikävään hommaan ja mielellään alle tes:in palkalla. Oppivatpahan olemaan ja ymmärtämään että työ on elämän tarkoitus. Väliäkö sillä jos etuuksia pienennetään samalla myös työhaluisilta.

   Oikeasti olen tismalleen samaa mieltä. Jos joku haluaa olla minimitoimeentulolla kotona niin hyvä vain. Teoriassahan tämä parantaa myös minun pitkäaikaistyöttömän asemaa, käytännössä ei sillä työhaluisia jää vieläkin ilman työpaikkaa vaikka vapaaehtoisia työttömiä olisi kymmeniä tuhansia.

 3. Maarit Oinonen

  Nyt hallitus kyllä nysvää asioita ihan väärästä päästä! Tarkoitushan pitäisi olla koko elinkeinotoiminnan edistämisessä ja teollisuuden ja palvelujen tuottamisen tukemisessa. Nyt joudutaan ottamaan velkaa nykyisen infrastruktuurin ylläpitämiseen sen sijaan, että halvalla lainarahalla tehostettaisiin maan logistista toimintaa, raideliikenteen edistämistä, tiestön kunnostamista, nopeiden tietoliikenneyhteyksien kehittämistä. Toinen työtä ja siten edelleen verotuloja tuova toimialue on rakentaminen, jonka kohteena ovat mm. homekoulut ja muut julkisen sektorin rakennukset, jotka joudutaan joka tapauksessa purkamaan tai remontoimaan. Kun laatukriteerit osataan laittaa kohdalleen samoin kuin kilpailutusvaatimukset, tuloksena olisi nimenomaan kotimaisen tuotannon kasvu. Osa teollisuudestahan kasvaa ja toimii hyvin tällä hetkellä, mutta oman osaamisensa ja maailmanmarkkinoiden suhdanteiden vuoksi, ei hallituksen toimenpiteiden takia. Innovaatioihin ja tuotekehitykseen sekä koulutuksen kehittämiseen panostamalla tätä toimintaa voidaan tehostaa edelleen. Kun ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen opetus laitetaan kohdalleen, se tuottaa entistä enemmän pätevää ja osaavaa työvoimaa sen lisäksi, että se työllistää lisää opetushenkilökuntaa. Suomessa ei kannata kilpailla halvoilla bulkkituotteilla, niitä tehdään Aasiassa vielä halvemmalla, eikä alhaisilla palkoilla. Meidän vahvuutemme on korkea koulutustaso ja laadukas osaaminen ja sen mukaiset palkat, jotka tuovat verotuloja yhteiskunnan palveluiden ylläpitämiseen. Huonompiosaisten käytettävissä olevien varojen leikkaaminen ja rankaiseminen milloin mistäkin syystä esim. työttömyysturvaa leikkaamalla ei ole länsimaisen sivistysvaltion politiikkaa, sillä tiellä alamme muistuttaa entisten itäblokin maiden alikehittyneitä valtioita, jotka taas puolestaan kaikin tavoin pyrkivät siihen hyvinvointiin, mikä meillä on ja on ollut.

  • Helena

   Tai sitten alamme muistuttaa myös yhä enemmän Yhdysvaltoja, missä tavallisilla palvelualoilla (tarjoilijat, myyjät jne…) työskentelevät joutuvat tekemään kahta kolmeakin eri matalapalkkaduunia raapiakseen kasaan edes siedettävän elämisen tason. Yli 12 tuntiset työpäivät ovat arkipäivää varsinkin yksinhuoltajaperheissä. Moni ei tätä pudotuspeliä jaksa, ja seuraukset ovat olleet yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta surullisia ja dramaattisia, kun valtion tarjoama kansalaisen perusturva on niin minimaalinen kuin se Yhdysvalloissa on. Suomenkin hallituksen mm työttömiin ja muihin pienituloisiin kohdistamat toimet alkavat enenevässä määrin muistuttaa pikemminkin usalaisilta kuin pohjoismaiselta hyvinvointimallilta.
   ps matalapalkka-arjesta Yhdysvalloissa on kirjoitettu loistava dokumenttikuvaus Barbara Ehrenreich: ”Nälkäpalkalla”. http://minnanlukemaa.blogspot.fi/2010/05/barbara-ehrenreich-nalkapalkalla.html

 4. Jarkko

  Tässä muuten opettava juttu miten ulkomaalaista halpatyövoimaa käyttäneelle firmalle kävi:
  http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/serkuksille-600-000-euron-saalis-murtamatta-riviakaan-koodia-asiakaspalvelun-ulkoistaminen-intiaan-ei-saastanytkaan-rahaa-6648434

  Kannattaa lukea juttu ajatuksella loppuun saakka. Eivät muuten tule saamana penniäkään takaisin, koska ulosotto ulkomailta ei onnistu kovinkaan hyvin ja on hyvin kallista ja hankalaa. Lisäksi tällaisten juttujen tutkiminen maksaa veronmaksajille valtavasti kun tekijät ulkomaalaisia. Samalla kun tällaiset firmat, jotka ulkoistavat työnsä murentavat veropohjaa jolloin resurssit tutkia tällaisia rikoksia ohenevat entisestään.

  Tekijöillekään joku parin vuoden rangaistus länsimaisessa vankilassa täyshoidossa ei ole mikään rangaistus kun siitä sai satojentuhansien eurojen palkan, joka on summa jolla elää jossain köyhemmässä maassa kymmeniä vuosia kuin kuningas.

 5. liisa hirvonen

  Oranssipalkki kertoo paljon. Työvoiman ulkopuolelle (lue: ei ole työnhakijana) on siirtynyt ennätyksellisen paljon työikäisiä ihmisiä. Pitkäaikaistyöttömyyden laskuun vaikuttavat nyt kaksi asiaa: muutama tuhat 60 vuotta täyttänyttä pääsee ennenaikaiselle eläkkeelle sekä uusi eläkelaki joka antaa mahdollisuuden jokaiselle 61 vuotta täyttäneelle hakea varhennettua osa-aikaeläkettä (joko 25% tai 50%). Tämä mahdollisuus on siis myös työssäkäyvillä, ja jos työnantaja suostuu työsuhde voi jatkua sen jälkeen osa-aikaisena. On siis mahdollista, että jonkun verran syntyy lisää osa-aikaisia työpaikkoja.

 6. Paula

  ”Maan hallituksen ongelmana ei ole työttömyys, vaan työttömät.” Loistava kiteytys hallituksen asennevammasta.

  Näin pitkäaikaistyöttömän (2 v 4,5 kk) näkökulmasta sanoisin myös, että työllisyyden ongelmana ei ole työttömien asenteet vaan työnantajien asenteet. Kerronpa nyt kolme omakohtaista esimerkkiä, jotka nousivat mieleen eilisen A-studion myötä.

  1. Hain viime kesänä Opteamin kautta työpaikkaa sikaa säkissä eli he eivät kertoneet yrityksen nimeä, johon paikka on osoitettu. Heidän ilmoituksessaan te-palvelujen sivuilla työpaikka ilmoitettiin vakituiseksi. Hakumenettely tapahtui netin kautta Opteamin sivujen kautta. Siellä tämä paikka olikin sitten määräaikainen. No, tähän päiväänkään mennessä Opteamilta ei ole tullut mitään muuta vastausta tästä hakemastani paikasta kuin, että hakemus on vastaanotettu. Nyt sitten varmaan syytetään tätä Opteamin tekoälyä, mutta kyllä se tekoäly pystyisi vastaamaan hakemukseeni ”kiitos hakemuksestasi, mutta et valitettavasti tullut valituksi…”. Eli Opteamissa ei viitsitä nähdä edes sitä vaivaa, että vastattaisiin työhakemuksiin asiallisesti ja nyt toimitusjohtaja kehtaa ylimielisesti tv:ssä syyttää työttömien asennetta.

  2. Olin ollut viime kesän alussa vajaa 1,5 v työttömänä. Pääsin työhaastatteluun, jippii. Heti ensimmäisten kysymysten joukossa minulle todettiin ”olet ollut jo noin pitkään työttömänä, et varmaan halua tulla kesää vasten töihin”. Uskomattoman julma asenne, jota en olisi uskonut päin naamaa sanottavan. Tuota vartenko minut sinne kutsuttiinkin, että saatiin läpsäistä? En päässyt tuohon määräaikaiseen työhön, mutta toisaalta suru siitä jäi lyhyeksi, kun nuo sanat soivat päässäni. Millainen työilmapiiri tuollaisessa paikassa olisikaan ollut? Hassuinta muuten oli, että tehtävässä korostettiin asiakaspalvelukokemusta ja työkokemustani vähäteltiin, mutta siinä, kun olin odotellut haastatteluun pääsyä, niin tämä virkailija, jonka olisin korvannut, sanoi asiakkaan kaikkiin kysymyksiin vain ”katso meidän nettisivuilta”. Siinä sitä asiakaspalvelukokemusta tosiaan tarvitaan 🙂

  3. Töiden yliarviointi. Määräaikainen työ, jossa perustaulukko neljällä sarakkeella, johon puhelinkyselyn tulokset olisi pitänyt kirjata. Tähänkin olisi pitänyt olla kurssit käytynä, hei haloo! No, palkkaajana oli henkilö, joka itse osaa nippa nappa käyttää toimisto-ohjelmia. Tässä paikassa työ ilmoitettiin osa-aikaisena, mutta kun kyselin työaikaa, niin sanottiinkin, että ”ai jaa, niinkö se te-palvelut on ilmoittanut, kyllä tässä saa sitten tehdä kaikki tauotkin töitä, jos on osa-aikainen”. Lopulta en saanut selvyyttä työajasta enkä palkkauksesta. En jatkoon eikä tuo firmakaan.

  Summasummarum kyllä sitä työnantajissa on monenlaista asennevammaa, sähläriä yms., turha syyttää työttömiä, kun omatkaan jauhot eivät ole puhtaat.

  • Katja Koskelainen

   Minäkin hain Eilakaislan välittämää paikkaa pari vuotta sitten. Haastattelija katseli mua kumma ilme naamallaan ”kannattaakohan sun mennä töihin, oletko laskenut”. Sanoin että mieluummin töissä kuin työttömänä. Sitten piti tulla tietoa päivään x mennessä, sitten tiedonsaanti siirtyi viikolla, eikä mun lähettämääni sähköpostikyselyyn ole vieläkään vastattu. No, olin tässä töissä 1,5 v muualla, mutta yt-neuvotteluissa jäin jalkoihin eikä määräaikaisia työsuhteita enää uusittu. Taas olen työtön, mutta en todellakaan työhaluton.

 7. Krisse

  Hallitus on systemaattisesti rakentamassa kahtiajakoa. Koulutuksesta leikataan, terveydenhuolto romutetaan, työttömiä ja rivityöntekijöitä lyödään, heikoilta otetaan. Vain yrityksiltä ei vähennetä edes järjettömiä tukia ja rahaa suhmuroidaan kaverin taskuun. Virat jaellaan tiskin alta kavereille. Eli kohta maata hallitsee yläluokka (Kepu-Kokoomus-lestadiolaiskopla) ja orjina pidetään alaluokkaa, jolla ei ole sivistystä eikä rahaa, eikä edes mahdollisuutta nousta ylöspäin. Tuntuu kovin tutulta historian kirjoista.

  • Jyrki


   Eli kohta maata hallitsee yläluokka (Kepu-Kokoomus-lestadiolaiskopla) ja orjina pidetään alaluokkaa, jolla ei ole sivistystä eikä rahaa, eikä edes mahdollisuutta nousta ylöspäin. Tuntuu kovin tutulta historian kirjoista.

   Niinpä ja sitten tuli vuosi 1918. Ja siitä eteenpäin pyrittiin rakentamaan suomi niin, että jokaisella olisi ollut mahdollisuus. Ja näin varmaan olikin ehkä noin 1990 luvun paikkeille. Siitä alkoi mahdollisuuksien purkaminen hiljaa mutta varmasti.

   Mutta nyt tämä nykyinen hallitus/eduskunta. Se on päättänyt kiihdyttää vauhtia ja rajusti. Nyt runnotaan pienempää vaihdetta sisään väkisin ja kaasu pohjaan. Sen jälkeen kun kierroslukumittari on ollut punaisella enemmän kuin ollenkaan järkevää. Runnotaan seuraava vaihde sisään. Ja taas kierroslukumittari punaiselle.

   Lopulta käy niin, että ajetaan rajusti ulos seuraavassa mutkassa tai sitten moottori ja muu tekniikka sanoo itsensä irti. Ja irtisanoutumistahan on jo tapahtumassa sen näkee jo tuon kaaviokuvan palkeista. Joka on itse asiassa oikein hyvä ”kierroslukumittari”.

   Mutta kuten tiedetään, niin kyllähän se komealta kuullostaa ja näyttää, kun moottori ärjyy ja renkaat muuttuu ilmassa leijailevaksi savuksi lyödessään tyhjää. Puhumattakaan mitä tyydytystä yleisölle tulee, kun tulee ulosajoja tai moottori hajoaa. Sitä tarjoillaan nyt hallituksen ja eduskunnan toimesta.

   Ainoa vaan, että nämä kisat tarjoaa hallituksen ja eduskunnan toimesta heikompiosaiset kilparadalla, jossa ei ole voittajia lopulta edes ne parempiosaisiksi itsensä tuntevat.

 8. tauno lehtonen

  A-talkista kävi selville myös se, että TE-toimistojen tehtäviä ollaan siirtämässä viranomaisilta yksityisille firmoille. ”Luodaan uudet mittavatavat markkinat” sanoi Lindström.
  Selvisi myös se, että työttömien pakkoraportointeja ei ole tarkoituskaan lukea, vaan netissä annetun raportin ”lukee” tekoäly. Miten se menikään Lindströmin lupaus, ”jokaisesta työttömästä otetaan koppi”

  • tyätön

   Jotenkin heräsi pelottava epäilys, että koko hakusysteemiä ollaan luomassa yhteistyössä yksityisten rekrytointifirmojen kanssa. Silloin pakkohaku, raportointi ja kontrolli tulisivat samassa paketissa. Kontrollin ja raportoinnin viranomaisille hoitaisi se ”tekoäly”.

   Jotenkin eilisessä ohjelmassa ihmetytti Lindströmin reaktio ja selittely paperipinon ilmestyttyä studioon. Vaikutti siltä, ettei hänellä oikeasti ollut mitään tajua kuinka paljon hakemuksia oikeasti tulee tai että työnantajien pitäisi ne lukea. Vielä enemmän ihmetytti se, että hän sanoi ettei jokainen työtön ole mukana (haku)rumbassa. Siis mitä?

   • Jarkko

    Tekoäly on ehkä vähän turhan raflaava nimi, mutta fakta on se, että erilaiset tekstin ja hakemusten käsittelyyn erikoistuneet algoritmit ovat nykypäivänä paljon kehittyneempiä kuin aikaisemmin. Tietokone ohjelmaan ohjelmoidut Algoritmit osaavat ilman ihmistä etsiä virheitä hakemuksista ja tarkastaa niissä olevia tietoja eri rekistereistä automaattisesti. Arvioida hakijan persoonallisuutta ja tekstin sävyä mitä tunteita teksti ilmaisee. Onko teksti analyyttistä vai tunteellista.

    Isot firmat kuten Facebook, Google, IBM kehittävät kokoajan kehittyneempiä järjestelmiä tiedon analysointiin automaattisesti. Esim. Kielen kääntäjä Google Translate on kehittynyt kokoajan paremmaksi suurin harppauksin.

    Lisäksi tuollaiseen järjestelmään voi ohjelmoida eri kriteereitä millä se tiputtaa hakemuksia suoraan roskakoriin. Jos hakemuksesta löytyy enemmän kuin kolme kielioppivirhettä hakemus lentää virtuaaliroskikseen ja niin edelleen.

  • liisa hirvonen

   Tämä liittyy maakuntauudistukseen sekä soteuudistukseen. Te-tmstoja ajetaan parhaillaan alas, koska niiden toiminta halutaan lopettaa kokonaan. Työvoimapalvelut järjestää jatkossa maakunta. Joka kilpailututuksen kautta valitsee palvelujen tuottajat. Suomessa ollaan siirtymässä ns. Australian malliin työvoimapalveluissa. Se mahdollistaa niin kutsutun ”kerman kuorinnan”. Toisinsanoen isot, mahdollisimman suuria voittoja takovat henkilöstöyritykset (joista osa harjoittaa veronkiertoa) imuroivat valtion työllistämisrahat omiin holvehinsa.

   Tuosta Australian mallista löytyy tietoa googlettamalla. Useat asiantuntijat ovat varoittaneet. Sitä ei pitäisi toteuttaa Suomessa.

 9. työtöntyötön

  Lasketaanko työkokeilussa/kuntouttavassa/typo-koulutuksessa oleva työlliseksi? Työttömäksihän häntä ei taideta virallisesti laskea mutta lasketaanko muka työlliseksikään? Tällöinhän työllisyysaste saataisiin vaikka heti 72%, kiristettäisiin vaan kaikkia menemään kuntouttavaan puuhastelemaan jotakin.

  • Saku Timonen

   Hän on toimenpiteen kohteena eli ei ole työssä eikä työttömänä.

 10. Virva Itäranta

  En tiedä, millä eliitin salaliitto puretaan. Tätä rakennelmaa on nimittäin kyhätty pikkuhljaa ja vaivihkaa näemmä eri tavoin jo 90- luvulta asti, esimerkkinä Loimaan kassa, jonka tarkoituksena on ollut romuttaa ay-liikkeen voima. Ilmeisesti siinä on onnistuttu, koska liitot hipihiljaa näyttävät hyväksyvän pienituloisten työehtojen heikennykset ja työttömien kyykytykset. Missä on vastarinta? Lakot? Yleislakko? Jollain on uhkailtu, lahjottu tai kiristetty, jotta näin kiltisti totellaan pääomaa vastaan pullikoimatta.

  Harva tietää, että tämä yllä mainittu työttömyyskassa on työnantajapuolen omistama. Se nimittäin tarjoaa vain työttömyyskassan, ei mitään liiton palveluja. Mutta se on halpa. Tosin sekin voi lopulta tulla todella kalliiksi kun kukaan ei enää aja työntekijän asiaa.

  Salaliittoon kuuluu minusta sekin ilmiö, että suuri osa ei enää miellä itseään työtätekevien luokkaan, vaikka jokainen, joka tekee työtä toisen palveluksessa on työläinen eli meistä 90 %. Silti äänestetään kokkareita eli ajetaan tuon 10 %:n etuja, joihin ei itse kuuluta. Aika hyvin pelattu minusta! Vahinko vain, että kun silmät lopulta aukenevat, voi olla myöhäistä tehdä mitään.

  • Hupu

   Ammattiliitto ja työttömyyskassa ei ole sama asia vaan kyse on kahdesta eri toimintapisteestä. Ammattiliittoon kuulumisen kautta liitto ilmoittaa jäsenensä työttömyyskassaan, josta jäsen voi työttömyyden perusteella saada työttömyyspäivärahaa.

   Jokaisen ammattiliiton työttömyyskassan voi liittyä suoraan (toki joillakin työttömyyskassoilla saattaa olla tästä poikkeavia käytäntöjä). Ammattiliittoon kuulumalla ei saa yhtään erillaisempaa tai parempaa työttömyysturvaa kuin suoraan johonkin työttömyyskassaan liittymällä.

   Ammattiliittoon kuulutaan sen vuoksi, että ammattiliiton pitäisi ajaa työntekijöiden etuja samalla tavoin kuin esim. paperiliitossa tai suomen lääkäriliittossa. Nykyään tuo ammattiliittojen homma on mennyt puhtaaksi rahastukseksi ja hyväveli toiminnaksi, joten kannattaa miettiä saako ammattiliiton jäsenmaksuille mitään vastinetta. Automaattisesti jäsenmaksua ei kannata maksaa.

   • ”Aina Marina”

    Korjatkaa ihmeessä, jos olen täysin tipahtanut kelkasta. Olen siinä käsityksessä, että ammattiliitoista saa neuvoja ja oikeusapua mahdollisissa palkka- ja lomakiistoissa sekä tarvittaessa juridista ja taloudellista apua mahdollisissa oikeudenkäynneissä em. syistä tai varsinkin irtisanomisen ollessa laiton. Mielestäni ammattiyhdistysmaksut ovat vielä (kopkop) verotuksessa vähennyskelpoisia.

    • Hupu

     Mielestäni ammattiyhdistykset saisivat olla samalla asialla kuin Sakukin eli toimia aktiivisemmin työmarkkinoiden tervehdyttämiseksi.

     Teoriassa ammattiliitosta voi saada apua riita-asiassa. Todennäköisempää on yhden jäsenen uhraaminen isomman edun vuoksi. Lisäksi kiista voi olla sellainen ettei siihen kannata ammattiyhdistyksen sekaantua, koska asialla ei ole suurempaa merkitystä. Muuten -Kuinka monta oikeudenkäyntiä ammattiyhdistykset ovat avustaneet(?) ja millaisia tapauksia.

     Patti/Riitatilanteissa: Palkkasaatavia voi hakea itse palkkaturvasta. Palkkatodistuksia ja työtodistuksia voi (ainakin aiemmin) pyytää aluehallintoviranomaisen voimalla vahvistettuna. Eli monet asiat saa itse hoidettua eikä tarvitse käyttää hitaasti toimivaa välikättä.

     Vähennyskelpoisuus tarkoittaa, että maksu vähennetään tuloista ei veroista, joten saat verovähennystä tavallaan vain veroprosenttisi verran ja loput maksat summasta, joka muuten tulisi sinun käytettäväksi. Verovähennyskelpoisuudella usein harhautuu ajattelemaan, että koko jäsenmaksu tulee maksettua verottajalle menevästä osuudesta.

     • Tarja Pajuniemi

      kyllä ammattiliitot ajavat jäsentensä asioita edelleenkin. Ammattiliitot neuvottelevat työehtosopimukset joissa alan vähimmäisehdoista sovitaan, sitä ei tee kukaan muu. Neuvottelutuloksen taso on suoraan verrannollinen alan järjestäytymistasoon. Jos jengi on siis Loimaan kassassa tai ei ole valmiina tarvittaessa lakkoilemaan ei liitolla ole tarvittavaa voimaa. mitä enemmän porukka on järjestäytynyt sitä paremmin neuvotteluissa onnistutaa. Liitot myös valvovat työehtosopimusten noudattamista. Tähän valvontakoneistoon kuuluvat oleellisena osana luottamusmiehet ja muut aktiivit siellä työpaikkojen seinien sisällä. he pystyvät seuraamaan mitä talossa tapahtuu ja puuttumaan asioihin ja tuomaan rikkeet tarvittaessa liittojen tietoon ja hoidettavaksi. Liitot myös avustavat jäseniään oikeudessa saaden vuosittain valtavia euromääriä jäsenille maksamattomia palkkoja ym maksuun oikeuden päätöksillä.
      en ymmärrä mitä tarkoitat hyväveli-puheillasi?

     • Tarja Pajuniemi

      esimerkiksi PAM hoitaa n 1000 erimielisyysasiaa vuosittain, enimmäkseen palkkasaatavia mutta myös laittomia työsuhteen päättämisiä ym. ym oikeuteen niistä on mennyt n.200-300 / vuosi. muut on sovittu liiton avustuksella. Oikeuteen viedään siis vain ne jutut joita ei muuten saada sovittua ( onneksi sillä käräjäoikeudet tukkeutuisivat näistä muuten aika nopeasti) Oikeuteen ei myöskään viedä selviä( ennakkopäätökset ym) häviöjuttuja.

      ja sinulle tiedoksi että palkkaturva ei maksa riitaisia palkkasaatavia. yrityksen pitää olla maksukyvyttömyyden vuoksi jättänyt palkat maksamatta (ei maksuhaluttomuuden) lisäksi saatavat palkkaturvan suhteen vanhenevat 3 kuukauden kuluessa eräpäivästä.

     • Hupu

      Wiki”: ”Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. Siihen kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista 80 prosenttia on naisia. Jäsenet työskentelevät esimerkiksi vähittäiskaupassa, matkailu-, ravintola-, ja vapaa-ajan palveluissa, kiinteistöpalveluissa ja vartiointialalla.”

      PAM edustaa aloja, joilla työntekijöiden oikeuksia loukataan ehkä kaikkein rohkeimmin, joten siihen suhteutettuna 200 -300 ei ole paljon, vaikka osa riita-asioista saadaan sovittua. Tämä on kuitenkin enemmän kuin osasin odottaa, joten PAMin ehkä kannattaisi pitää ennaltaehkäisevästi hieman enemmän ääntä.

      – Ellei yritys ole maksukyvytön, niin miksi ihmeessä kukaan hakisi palkkasaataviaan palkkaturvasta eikä yritykseltä?

      – yksi ehkä tunnetuin tapaus http://yle.fi/uutiset/3-5675730 , vaikka jää minun mielestä kirkkaasti toiseksi Jari Linströmin ansioille.

      Neuvottelutilanteessa pitää antaa joissakin asioissa periksi, jotta toisissa asioissa voi saavuttaa pyrkimyksensä. Joskus yksilötasolla työntekijälle voi olla ammattiliiton aktiivisuudesta riippuen järkevämpää kuulua vain työttömyyskassaan ja mahdollisessa riitatilanteessa voi säästyneillä ammattiyhdistysjäsenmaksuilla palkata oman juristin. Mitä lyhyempi ja turvattomampi työsuhde, niin sitä kannattavampaa on teoriassa kuulua ammattiliittoon, mutta kukaan ei takaa ammattiliiton auttavan työntekijää siinä vaiheessa kun apua tarvittaisiin.

      ”Mitä enemmän porukka on järjestäytynyt sitä paremmin neuvotteluissa onnistutaan…” pitää paikkansa, mutta nykyaikana ollaan ajauduttu kauaksi siitä ajasta, jolloin ammattiyhdistys taisteli työntekijöiden puolesta – nyt ammattiyhdistykset lähinnä hyssyttelevät.

      Onneksi jotain tahtoa mielipideilmaisuun vielä löytyy: http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005177853.html

      …vaikka palaute on tasolla – vielä palkkaa nauttivat olkoon kiitollisia omasta tilanteestaan ja pitäkööt turpansa kiinni,

      https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219098-1500-metallimiesta-lakossa-kansanedustaja-hermostui-mita-pahaa-nama-yrittajat-ovat

      1500 työntekijää ajoivat myös työnantajiensa etua, koska huolimatta yrityksen hyvästä tilanteesta – tulevaisuudessa palkattomia työntekijöitä hyväksikäyttävät yritykset voivat tuottaa saman myyntituotteen työntekijäkustannuksia halvemmalla, jolloin palkkaa maksavien yrittäjien on yhä vaikeampaa kilpailla markkinoista (tällä hetkellä pinnalla pysytään työn laadulla).

   • Virva Itäranta

    Huomasin juuri, että Loimaan kassan yhteyteen perustetulla yhdistyksellä on tarjota lisämaksusta lakimiehen neuvontapalveluja. Mutta työläisten asioita ajavaa toimintaa ei ole tarjota.

 11. Sauli

  Ymmärsinkö Lindströmin kommenteista nyt oikein, ettei työttömien sydänverellä rustaamia ja lain edellyttämiä työnhakuilmoituksia lueta kuin sattumanvaraisesti.

  ”Eihän se niin mene, että siellä joku istuu ja niitä hakemuksia luetaan saman tein” hän kertoo. Mutta eikö sen juuri niin pitäisi mennä. Että kun lakikin sitä työttömältä edellyttää, niin eikö viranomaisilta pitäisi edellyttää samaa. Kyseessä on sentään työttömän toimeentuloon vaikuttava toimi.

  Toinen hiukan korvaan särähtänyt asia oli yksityisten työnvälitysfirmojen rooli. Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on varmasti tyytyväinen vallitsevaan työttömyystilanteeseen. Robotit valkkaavat työnhakupapereista avainsanoja ja arpovat ties millä logiikalla haastatteluun pyrkijät. Oli logiikka mikä tahansa, kovin inhimillinen koneäly tuskin valinnassa on. Rahan tuloa vuokrafirmoille ei voi estää.

  • töytön

   Eipäs Opteamin pamppu tainnut mainita Uudenkaupungin autotehtaalle hakeneiden määrää, Opteam oli mukana rekrytoimassa porukkaa. Oli toki kivempi mainita suorassa lähetyksessä että suurin osa työttömistä on laiskoja. Sipilä saattanu tekstarilla kiitellä 🙂

  • tyätön

   Kone- tai tekoälystä puhuminen taitaa olla hiukan turhan suurellista, mikäli tarkoitetaan työnvälitysfirmojen nettilomakkeiden ohjelmallista tarkistamista. Se on viime kädessä hyvin suoraviivaista toimintaa. Tarkistusohjelmaan voidaan esim. ohjelmoida, että kaikki tietyn ikäiset hakijat hylätään automaattisesti, ja sen jälkeen tutkitaan seuraava ehto tai ehtojen kombinaatio jne. Lopuksi saadaan halutut ehdot täyttävä joukko hakijoita, jotka joku ihan oikea ihminen ehkä käy läpi.

   Mutta tekoälystä puhuminen kuulostaa tietysti hienolta ja modernilta, varsinkin kun sen sanoo jonkun rekrytointifirman johtaja.

   • Sauli

    Eli käytännössä TE- toimistoille tapahtuva työnhaun raportointi toteutetaan nettilomakkeella, kuten nyt esim. Kelan ilmoitus työttömyysajasta. Tämä on itse asiassa ainoa käytännössä toimiva malli ja tähän suuntaan Lindströmin kommentit hakemusröykkiön äärellä viittasivat. Koko järjestelmän tarkoitus on siis pelkästään työttömän aktiivisuuden tarkkailu ja kontrollointi. Se miten hakemustehtailu hyödyttää työtöntä on edelleen arvoitus.

    No, kyllä tietysti tällaisen iso-veli kyttää järjestelmän rakentaminen, ylläpito joitakin tahoja varmasti hyödyttää.

 12. Hannes Wirta

  Ei mitään uutta sillä jo edellisetkin hallitukset ovat olleet aivan samoilla linjoilla.

  ”Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen on vakuuttunut, että Suomen talouskasvun tärkeimpiä ongelmia on niukkuus työvoiman tarjonnassa. Se hidastaa taloutta nyt ja estää ripeän talouskasvun taantuman jälkeen.”

  Itse asiassa työpaikat (tai huoltosuhde) eivät ole tärkeitä vaan työvoiman tarjonnan lisääminen jos on uskominen poliitikkoja:

  Kokoomuksen www-sivuilta lainattua:
  ”Työllisyysasteen nostaminen edellyttää työvoiman tarjonnan lisäämistä. Eli sitä, että työmarkkinoille osallistuu nykyistä enemmän ihmisiä”

  Suomen pankin tutkimus
  ”… joka osoittaa työvoiman tarjonnan lisääntymisen pitkällä aikavälillä nostavan työllisyyttä ja lisäävän kasvua, ei lisäävän työttömyyttä.”

  Juhana Vartiaisen (sdp/kok) mukaan vain työn tarjonnan lisääminen ratkaisee julkistalouden kestävyysvajeen.

  Jytki Katainen (kok) v. 2008. Tv -haastettelussa (löytyy juutuubista edelleen): Suomeen tarvitaan seuraavien 11v aikana 1.8 MILJOONAA maahanmuuttajaa paikkaamaa työvoimapulaa…

  Ja jopa Vihreät kannattavat työvoiman tarjonnan lisäämistä
  ”Keskimääräistä eläköitymisikää olisi pystyttävä edelleen nostamaan parilla vuodella, sillä ikäihmisissä on suurin potentiaali työvoiman tarjonnan kasvattamisessa”

  Mikä määrä työvoiman tarjontaa on riittävästi?

  • Jyrki

   Tämä on minusta erittäin ristiriitainen ajatus:

   Kokoomuksen www-sivuilta lainattua:
   ”Työllisyysasteen nostaminen edellyttää työvoiman tarjonnan lisäämistä. Eli sitä, että työmarkkinoille osallistuu nykyistä enemmän ihmisiä”

   Eli siis työllisyysaste nousee jos vaan saadaan riittävästi työttömiä tarjoamaan työpanostaan. Toisin sanoen myös työllisyysaste nousee vain jos saamme lisää työttömiä?
   Vain silloin voidaan sanoa, että työvoimaa tarjotaan paljon lisää. Vai tarkoitetaanko tässä sitä, että ilmaisia 9e/pvä orjia on saatavat firmat täyteen.

   No tottahan on se, että oikeaoppisesti tajuttuna tuo tarkoittaa. Että työttömien pitää suostua kaikenlaiseen kyykytykseen ja nöyryytykseen mitä hallituksen ja parempi osaisten toimesta keksitään työttömille tehdä. Oli vaikka hipan leikkimistä tai muuta orjatöitä 9e/pvä jne.

   Mutta työttömiltä ei kannata kysyä mitä oikeasti pitäisi tehdä? Ja jos moisia ehdotuksia pullahtelee julkisuuteen vahingossa työttömiltä, niin se on aina katkeran ressukka työttömän yksittäistapaus, jota tässä ollaan nyt ”auttamassa”. Ei mitään muuta ja ei aiheuta mitään sen kummempaa. Se on tosi asia, koska kaikki muu olisi tosiasioiden myöntämistä, mitä juuri äsken kirjoitin.

 13. Matias

  Mahtaako kaikki viranomaisten tekemät ja tulevaksi kaavaillut toimet työttömien ja vähävaraisten orjuuttamiseksi ja kyykyttämiseksi olla edes laillisia. Niistä tulisi kaiketi raportoida EU:lle ja Ihmisoikeustuomioistuimeen. Ihmettelen kuinka lauhkeita lampaita suomalaiset ovat. Muualla maailmassa tällaisesta ala-arvoisesta kohtelusta noustaisiin jo äkisti barrikadeillle. Näinkö nämä meidän viisaat virkamiehet ja poliitikot, jotka ovat täysin pihalla köyhien elämän vaikeuksista, ajavat tämän pian 100-vuotiaan maamme vielä uuteen sisällissotaan. Taisi olla sittenkin aika osuva tuo paljon kohua aikaan saanut 100-vuotis juhlarahan teloituskuva-aihe.

  • elm

   Puhutaan työhakemuksien tehtailusta tämän uuden suunnitellut uudistuksen yhteydessä.

   Mietin, voisikohan puhua myös karenssien tehtailusta, kun puhutaan siitä, miten TE-toimistot kaikkien mahdollisten (ja mahdottomien) syiden viitoittamana yrittävät saada mahdollisimman monet pois työmarkkinatuelta? Joskus mietin, että onkohan heillä joku proviikkapalkka tai muutoin palkitsemisjärjestelmä, joka puoltaa sitä, että inhimillisenkin kohtelun kustannuksella ihmiselle hoidetaan lähinnä karenssi?

   Sitä en itse kyllä työttömyydenhoidoksi voi sanoa, en edes parhaalla tahdollani.

   Missä se on se kommunikaatiokatkos, kun yksikään poliitikko ei tunnu käytännössä tietävän TE-toimistojen priorisoimista keinoista ja kivenkovaan väitetään, että ei ole tarkoitus kyykyttää tai holhota. Ei ole tarkoitus ei, mutta miksi sitten niin tehdään??

 14. Petteri Ritala

  Pitää olla kuitenkin rehellinen, että tämä kehitys on jatkunut vuosikausia, viime hallituskaudella kun demareista oli työministeri tuli kymmeniä tuhansia työttömiä lisää. Se ei ollut työministerin vika, mutta näin se vaan menee.

  Tämän hallituksen toimet ovat erikoisia, enkä niistä voi mitään hyvää sanoa, mutta se on lapsellista, että odotetaan ja haukutaan, mutta kuka sen viisaan vaihtoehdon antaa. Sitä ei ole tullut myöskään oppositiolta, joten mielenkiinnolla sellaista viisautta odotan.

  • Rintsu

   Jos maailmantalous menee karille niin sille ei paraskaan suomalainen ministeri voi mitään.
   Mutta ministerimme voivat jotain sille miten ihmiset täällä selviävät.
   Hallitus ei varsinaisesti voi luoda ainuttakaan työpaikkaa (paitsi virkoja) mutta hallitus voisi auttaa vaikkapa pk- yritysten niin viennissä kuin työllistämisessäkin.
   Jo vuosia sitten muistan nähneeni yrittäjille tehdyn kyselyn, jossa kysyttiin työllistämisen suurimpia esteitä. Palkka ei ollut läheskään kärkipäässä.
   Tälle hallitukselle yrittäjät tarjosivat kuin hopealautasella lähes pari miljardia sisältävän listan tehottomista ja kilpailua vääristävistä yritystuista. Hallitus ei sille kallistanut korvaansa lainkaan.

   Nyt kun raha on nollakorkoista niin v o i s i tehdä investointeja tulevaisuutta ajatellen. Vaikkapa vanhan kototönni vierellä menee rata jonka sähköistäminen laskettiin kannattavaksi jo 30 vuotta sitten. Rahaa siihen ei ole löytynyt vieläkään.

   Nykyhallitus keskittyy kärkihankkeisiinsa joita ovat maakuntahallinto, valinnanvapaus ja yksityistäminen. Siis myynti.

   Alla täydellinen lista onnistuneista ja hyviksi havaituista yksityistämisistä:

   Epäonnistuneiden lista onkin sitten niin pitkä, että kirjoittamisessa kestäisi juhannukseen.
   Ja juu, kyllä siinä on demaritkin onnistuneet möhlimään ihan urakalla. Se vaan on kummallista, että kukaan ei ota opikseen menneistä virheistä.

  • Jyrki

   Haukutaan toki, mutta onhan jo tuotu esille julkisesti toimia työttömien toimesta. Joilla ei katsota olevan mitään merkitystä työttömän oman aseman paranemisen suhteen. Päin vastoin se tuhoaa niitä nöyryyttämällä ja kyykyttämällä.

   Näillä toimilla viittaan esimerkiksi julki tulleisiin pupu, hippa, poni yms leikkeihin. Tai siihen, että yksi rakentaa linnunpöntön jonka toinen työtön purkaa jne. Ja uskon vakaasti, että tämä uutisointi ei voinut olla menemättä päättäjien korviinkin/ajatuksiin. Jos se ei sinne mennyt niin jotain on pahasti pielessä.

   Mutta meni tai ei lopputulos on täsmälleen sama tai tilanne tulee vain pahenemaan. Ja nuo pilipali leikit linnunpönttöjen kasaaminen/purkaminen jne. Tulee vain jatkumaan.

   Sen sijaan työttömän omatoimisuus vaikka opiskelussa. Kuten vaikka tutkintoon tähtäävä opiskelu AMK:ssa, yliopistossa, ammattiopistossa jne. Niin se on edelleen kiellettyä vaikka voisi johtaa parempaan lopputulokseen. Kuin vaikka 2-10 vuotta hipan yms leikkimistä tai risusavottaa ohjatusti 9e/pvä milloin milläkin nimikkeellä. Jotain on siis tässä touhussa pielessä ja pahasti. Mutta sen koetaan kumminkin olevan täysin oikein niiden monien niiden mielestä joilla menee vielä hyvin omasta mielestä.

 15. rami l

  Tiedättehän Stanfordin vankilakokeen?
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vankilakoe

  ”Stanfordin vankilakoetta on pidetty osoituksena siitä, että kuka tahansa kykenee pahuuteen ja voi kohdella lähimmäisiään julmasti, jos hänelle annetaan siihen rajoittamaton valta.”

  Minusta tuntuu, että ministeri Lindström on nyt päässyt tähän vankilanjohtajan asemaan ja sen vuoksi uhittelee mediassakin, mukamas ihmetellen että miksi hänen kyykyttäviä päätöksiään edes kehdataan arvostella.

  • Rintsu

   Tuon ja muutaman muun vastaavan kokeen ongelma on se, että eivät täytä tieteellisiä standardeja… lähinnä siitä syystä, että moisten kokeiden tekeminen on ainakin nykyään kielletty. Eli koetta ei voi toistaa eikä siten vertailla.

   Minulla ei ole mitään pätevyyttä sanoa noista kokeista mitään.
   Huolestuttavaa on se, että noiden kokeiden lopputulokset eivät yllätä yhtään.

   Olen liian monta kertaa ollut todistamassa sitä kun hyvästä työntekijästä tehdään esimies. Ja menetetty hyvä työntekijä ja saatu huono esimies.
   Niinku intissä. Jos joku on paras ampuja niin ei se sitä tarkoita, että hän on paras komppanianpäällikkö.

   Mut suomessa kun ollaan niin parempaa palkkaa ny vaan ei voi maksaa ilman ylennystä.

   • Jarkko

    ”Minulla ei ole mitään pätevyyttä sanoa noista kokeista mitään.
    Huolestuttavaa on se, että noiden kokeiden lopputulokset eivät yllätä yhtään.”

    Kyllä se noin menee kuten tuossa kokeessa. Ei ehkä ihan noin ääritavalla vielä, mutta tuohon suuntaan. Olen ollut työelämässä niin monta kertaa mukana eri vuokrafirmojen kautta ja kyllä se usein johtaa siihen, että vakituiset työntekijät alkavat kipata paskaa vuokrafirman kautta tulleiden niskaan. Ei tietenkään kaikki sitä tee, mutta osa aina haistaa tilaisuutensa tulleen.

    Kyseisen höykkyyttämisen mahdollistaa se, että on luotu keinotekoinen asema jossa osalle tulee edut kuin manulle illallinen jopa niin turvatusti, että voi toimia noin ja osa ei voi puolustautua ilman, että menettää työnsä, koska vuokratyöntekijä voi menettää työnsä pelkän huhupuheen ansiosta. Vakituisen erottaminen taas on hyvin raskas prosessi.

    Tämä ongelma johtuu siitä millainen Suomi on ja millainen Suomesta on tehty.

 16. Rintsu

  Tämäkin varmasti lasketaan avoimeksi työpaikaksi.
  http://m.iltalehti.fi/tyoelama/201705122200133919_tb.shtml

  Homman nimi on rakentaa tulevan verkkokaupan sivusto – ilmaiseksi.

  Näitä vaan paljon lisää ja sitten ihmettelyä päälle kun suomalaisille ei työ kelpaa.

  • töytön

   Juuh voi pahus kun ei oikein nappaa tommonen työ. Kai tässä nyt sitten on laiska työtön. Hallituksen siunaus oikein tämmösille kusettajille. Toista puolta ei toki tarkastella mitenkään. Tukea vaan sinne tyyliin Kummelin ”5 miljardia”, ei tunnu missää.

  • Jarkko

   Tuollaisessa ilmaistyössä, joka on luonteeltaan sisällöntuotantoa muuten pystyy tekemään laillisin keinoin kelliä kympillä, koska työstä ei makseta palkkaa, jää kyseenalaiseksi onko kyseessä oikea työsuhde. Eikä kyseessä ole myöskään toimeksianto eri firmojen välillä, josta on sovittu joku palkkio. Koska kyseessä ei ole työsuhde eikä toimeksianto sivuston tekijänoikeudet sivustoon eivät automaattisesti siirry työnantajalle tai asiakkaalle vaan ne jäävät sivustojen tekijälle, jolloin sivujen tekijä voi koska tahansa vaatia sivujen käytön lopetettavaksi tekijänoikeuksien loukkaamisen periaatteella. Sekä vaatia korvauksia asiasta oikeustoimin ja koska juttu on niin selvä varsinkin jos tajuaa dokumentoida kaikki työvaiheet, jotta voi osoittaa olevansa sivujen tekijä voittaa juttunsa lähes varmasti oikeudessa.

   Itse ainakin olen sitä mieltä, että hyvin harmaalla alueella mennään ja yritys ottaa tuossa valtavan riskin tekijänoikeuslakien takia, koska työn luonne on sisällöntuotantoa. Toki firma voi yrittää siirtää tekijänoikeudet jollain erillisellä sopimuksella, mutta sellaista ei ole pakko allekirjoittaa.

 17. Ulla Vehaluoto

  A-studion ohjelmassa tuli esiin muutama seikka:
  – työttömien työhakemukset tehdään hallitusta varten, ei työpaikkoja varten
  – työttömiä aktivoidaan pakottamalla, palvellaan kiristämällä ja kannustetaan kurjistamalla
  – työttömien tekemät pakkohakemukset seuloo robotti, joten tulevaisuus on tässä:

  Automaatio, jonka tarkoitus alun perin oli vapauttaa ihminen tylsästä raadannasta, onkin se herra, jota työttömien armeijan tulee palvella.

 18. Sofia

  Hiukan ihmettelen miksi ensimmäinen kommentti tai mainos on täällä ollenkaan? Luulin ettei Kansalainen-lehti ole sopiva mainostettava tänne.

  • Saku Timonen

   Kiitos huomiosta, kommentti on poistettu. Oli epähuomiossa livahtanut läpi.

 19. Jyrki

  Tämmöiseen juttuun törmäsin:
  https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/6a78qv/tetoimiston_aggressiiviset_ty%C3%B6h%C3%B6npakottamismessut/?st=j2lzx14x&sh=ecde47c9

  Juttuhan näyttää noudattavan juuri sitä itseänsä. Tuon jutun kirjoittaja ei itse halua tulla julkisuuteen, koska pelkää kostotoimia TE-toimistolta jne. Mikä on täysin ymmärrettävää ja aika varmasti jotain toimia kohtaisikin ja mikään tuskin olisi mitään positiivista.

  Timo saa itse päättää julkaiseeko tämän vai ei. Itse en ole tuota kirjoittanut reddittiin. Mutta jutun perusteella uskon täysin, että kaikki on totta. Tuolla on linkkejäkin kuviin paikalta ainakin yksi. Missä todistetaan, kuinka paikalle tulevia työttömiä kohdellaan kuin vajaaälyisiä saattajineen, jotka vahtii, että työtön tekee mitä käsketään tai ottaa karenssia.

  • Jarkko

   Jyrki,

   Itselleni paistoi silmään juttuun linkatun kuvan ilmoitustauluun kirjoitettujen ohjeiden hyvin käskyttävä sävy. ”ETSI ITSELLESI KELTATAKKINEN HENKILÖ”, ”SOVI VÄHINTÄÄN 1 TAPAAMINEN TARJOLLA OLEVIIN PALVELUIHIN”, ”HAE KUITTAUS OSALLISTUMISESTA LAVALTA TE-TSTOLTA”, ”HAE KAHVIOSTA ITSELLESI VÄLIPALA”.

   http://i.imgur.com/VUJQ5e5.jpg

   Tilaisuutta mainostettiin näin:
   http://toimistot.te-palvelut.fi/kaikki-tapahtumat?p_p_id=8&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3&_8_struts_action=%2Fcalendar%2Fview_event&_8_eventId=22926465

   ”Onko tavoitteenasi työ, koulutus vai jotain muuta?

   Tule VPK-talolle Työ- ja työnhakumessuille tutustumaan eri mahdollisuuksiin tavoitteesi toteuttamiseksi. Näytteilleasettajina Turun kaupunki, oppilaitoksia, yrityksiä, yhdistyksiä sekä TE-palveluiden yhteistyökumppaneita. Tilaisuuden isäntänä toimii Jethro Rostedt.

   Tervetuloa, tarjolla töitä ja purtavaa!!”

   Lehdistö tiedoite tilaisuudesta:
   https://www.epressi.com/tiedotteet/tyoelama/korjattu-aikatervetuloa-brankulla-tarjolla-toita-ja-purtavaa.html

   Tilaisuuden todellinen luonne lienee näillä perusteilla rankaista ja alentaa työttömien elämänlaatua. Harhauttamista tarvitaan sen takia, jotta asian todellinen luonne ei paljastu, jotta työttömälle jää mahdollisimman lyhyt aika miettiä puolustautumista ansaa vastaan. Kyseessä ei ole myöskään mikään vahinko tai harkitsemattomuus vaan ihan tietoisesti valittu taktiikka, jolla pyritään kiusaamaan työttömiä, jotta heidän elämänlaatunsa muuttuisi niin huonoksi, että heille kelpaa mikä tahansa työ millä ehdoilla tahansa kunhan ei vain enää tarvitse olla työttömänä kiusaamisen kohteena.

   Tätä samaa taktiikkaa kapulakielella tai muulla tavalla harhauttamista on aina käytetty Suomessa viranomaistoiminnassa nyt se on ehkä vain astetta röyhkeämpää kun työttömyydestä on tullut iso ongelma. Ainoa mitä nuo eivät tajua on se, että näin informaatio aikana tieto siirtyy netissä hyvin vauhdikkaasti.

 20. Petri Korhonen

  Keskimäärin ihmiset ovat tyytyväisiä nykypolitiikkaan. Jos eivät olisi niin tämä luonnollisesti näkyisi vaalituloksessa. Hallituksessa istuu ja asioista päättää yli 50% äänistä saanut porukka.

  Jos nykypolitiikka ei kelpaa niin äänestäkää vaikka vasemmisto liitto suurimmaksi puolueeksi! Suomalaiset vain ei taida haluta erilaista politiikkaa.

  Mutuna eli ilman todellista tietoa väittäisin, että pitkäaikaistyöttömistä ja muista sossun eläteistä suurin osa kuuluu nukkuvien puolueeseen. Kannattaa vilkaista peiliin jos politiikka ei miellytä mutta ei viitsi äänestääkkään.

  Tämän maan politiikka pitää muuttaa vain ja ainoastaan demokraattisessa järjestyksessä, ei mutisemalla kahvipöydissä tai netin palstoilla.

  • töytön

   Petrinkin syyttävä sormi kääntyy työttömiin 🙂 Ei ääni kääntäny suuntaa, mutta tulipaha kokeiltuu. Mikä on muuten semmonen ”sossun elätti” arvoisan herran mielestä?

  • Jyrki

   Olet oikeassa tässä asiassa, että ne ketkä voisi äänestystuloksiin vaikuttaa rajustikin. Niin ne jättää äänestämättä ikävä kyllä, vaikka heillä olisi varmasti käytössä erittäin suuri voima vaikuttaa vaalituloksiin niin halutessaan.

   Joskus itse pohtinutkin, että jos tehtäisikin niin, että ne ketkä ei käy äänestämässä. Niin he saisivat saman tien veroprosentin korotuksen palkkatuloihin tai jos on työtön niin sitten pienennettäisi työttömyyskorvauksia, vaikka samaan tapaan kuin nytkin karenseilla. Toki rangaistus olisi määräaikainen vaikka 1kk kestävä.

   Tästä äänestämättömyys rangaistuksesta pääsee eroon, jos on toimittaa sairaustodistus. Ettei ollut kykenevä vaikka 39 asteen kuumeessa vaaliuurnalle tai vaikka sairaalapedistä jossa makasi tajukankaalla syystä tai toisesta. Tai joku muu hyväksyttävä syy. Muu kuin se, että ei kiinnostanut.

   Se olisi minusta oikeuden mukaisempaa ja saataisi viimein ehkä nukkuvien ääntä kuuluviin vaaleissa. Toki myös tyhjän vaalilipukkeen pudotus vaaliuurnaan on sallittu ja se ei kenellekään kuulu. Pääasia onkin, että on vaivautunut edes tiputtaa sen tyhjän lapun ja merkitty äänestäneeksi.

   Mutta toki täytyy sekin ajatus ottaa huomioon, että valtaapitävät ei välttämättä ole moisesta yhtä innostuneita. Tuollainen äänestämättömyys rangaistus, kun voisi viedä tosiaan sitä valtaa pois niiltä, jotka sitä haluavat itselle lisää.

   Jännintä olisi kyllä seurata keskustelua siitä, mitä seuraisi jos eduskunta alkaisi julkisesti pohtimaan tuollaista äänestämättömyys rangaistusta eduskunta ja kuntavaalien suhteen jokaiselle.

   • Rintsu

    Tuossa kandee muistaa mitkä on ne maat joissa äänestysprosentti on sata, tai tarvittaessa ylikin.
    Äänioikeus on oikeus jonka vuoksi on maksettu käsittämätön määrä verta, hikeä ja kyyneleitä.
    Kaikki ne menee hukkaan jos asia korvataan äänestysvelvollisuudella. Äänestä tai saat raippaa.

    Eikä se äänestäminen tunnu aina auttavan. Perukset kärsivät tällä hetkellä nahoissaan kun vaihtoivat monta kertaa haudatun hallintorekisterilain vastustamisen ministeripaikkaan ja pakkoruåtsittomuuskokeiluun, johon ainutkaan kunta ei liian kalliina tule tarttumaan.

    Et jos vaihtoehtona itteäänkin markkinoiva puolue kääntää takkiaan nopeammin kuin kameleontti vaihtaa väriään niin vähemmästäkin äänestäjät joko heittää hanskat tiskiin tai äänestää vielä pahempaa populistia.

    • Jyrki

     Totta tuokin, tässäkin törmätään samaan ongelmaan kuin työttömyyden vähentämisessä. Pakko ei toimi vaan päin vastoin käy niin, että pakko lisää sitä mistä pyritään eroon.

     Joten kyllä pitäisi paremminkin keksimään keinoja, joilla pakko muuttuu puhtaaksi haluamiseksi tehdä asioita. Ja ainakin työttömyyden vähentämiseen on jo monia ideoita esitelty työttömien suunnalta näissä nettikeskusteluissa.

     Mutta eipä sekään auta jos päättäjien mielestä heidän ideat on ne mitä vain toteutetaan. Kuten vaikka teatterimaiset pakkohaut, haastattelut, hippaleikit, risusavotat jne. Mitä nyt vielä keksivätkään. Mutta jos työtön ehdottaa omaa ideaa, niin pääsääntöisesti se ei käy, vaikka se ei maksaisi yhtään enempää kuin johonkin risusavottaan tai hippaleikkiin 9e/pvä pakolla osallistuminen vaikka 1-10 vuoden välillä. Väkisin laittaa mietityttään, että miksi ne näin tekee?

  • timo harju

   Eikö keskustelu yhteiskunnan tilasta mielestäsi ole sitä ”demokraattista järjestystä”? Ja hallituksessa istuu sellainen porukka, jolla tavaton kiire ajaa läpi törkeitä lakeja suorastaan valheellisin perustein (hallintarekisteri), koska toista tilaisuutta samankaltaiseen valtaan ei näköpiirissä ole. Sipilän hallituksen mandaatti toimilleen on tarkalleen persujen apupyörän varassa ja siitä pyörästä on ollut ilmat pihalla jo hyvän aikaa.

   Mainintasi ”pitkäaikaistyöttömistä ja muista sossun eläteistä” oli jotensakin vastenmielinen.

 21. Tarja Pajuniemi

  minä olen pikkuhiljaa tullut siihen johtopäätökseen että suomessa nimenomaan bisnes (yrittäjät, toimarit, pääjohtajat, osakkeenomistajat) on laiskaa. heille tuntuu enimmäkseen riittävän että tämä minun pikku firmani tuottaa maksimaalisen tuoton minimaalisilla henkilöstöresursseilla. tuotannon jatkuva tehostaminen nimenomaan henkilöstöä vähentämällä on laiskan miehen keino. Voisivat tehdä työnsä ahkerasti ja miettiä miten tämä pikkufirma kasvaisi isommaksi ja paremmaksi kehittää uutta, parantaa laatua, markkinoida, tehdä uusia aluevaltauksia… painaa jarrun sijasta kaasua kun tulee huonompi hetki.

 22. Petri Korhonen

  Sossun elätti ei sinänsä ole negatiiviseksi tarkoitettu. Se on vain termi niistä kaikista, joiden pääasiallinen tulonlähde on erinäiset kelan ja sossun tuet. Ryhmään kuuluu iso määrä ihmisiä… opiskelijat, työttömät, kotiäidit, jne, jne…

Kommentoi »

Comments are closed