Kenen rahoja?

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Näinhän perustuslaissa lukee, ja näin me luulemme asian olevan. Luulo on kuitenkin väärä, sillä eduskunta on jo säätänyt lain, jolla melkoinen osa valtiontaloudesta siirrettiin hallituksen ja jopa yhden ainoan ministerin päätettäväksi. Eduskunta hyväksyi joulukuussa hallituksen esityksen, joka siirsi miljardien edestä yritysvarallisuutta ja niistä saatavia myyntivoittoja ja osinkotuloja uuteen valtion kehitysyhtiöön. Vake Oy toimii täysin eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, käytännössä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin peukalon alla.

Vähän aikaa tuo ministeri oli pääministeri Juha Sipilä, nyt rahojen käyttämisestä päättää elinkeinoministeri Mika Lintilä. Ei ihme, että vallan määrä pelottaa jo häntä itseäänkin.

Lyhykäisyydessään tämä budjettivallan kaappaaminen toteutettiin säätämällä laki, jolla valtion yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirrettiin uudelle valtion kehitysyhtiölle. Tämä yhtiö toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, ja määräysvaltaa siinä käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää sen, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen.

Vake Oy:ssä on tällä hetkellä rahaa 100 miljoonaa, joka saattiin Ekokemin myynnistä. Tämän kevään aikana Vakeen ollaan siirtämässä valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Sitten ne voidaan myydä, ja rahat voidaan tulouttaa valtion budjettiin, jotta eduskunta voi päättää niiden käytöstä.

Näin ei kuitenkaan tarvitse tehdä eikä todennäköisesti tulla tekemäänkään. Maan hallitus voi käyttää rahat ihan itse uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Hallitus voi antaa rahat mihin tahansa sopivaksi katsomaansa yrityshankkeeseen.

Ja niitähän löytyy. Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara kertoo tuossa linkittämässäni jutussa, että hallituksen puoliväliriihessä on jo “tavallaan sovittu” Ekokemin myynnistä saatujen rahojen käyttämisestä digi-sote -yhtiön kehittämiseen. Tämä tarkoittanee sitä, että rahoilla ostetaan soten vaatimaa tietojärjestelmien yhdistämistä. Tämä työ on valtava, mutta näin näppärästi hallitus uuden lain suomin valtuuksin päätti “tavallaan sopia” 94 miljoonan euron käyttämisestä. Eduskunnalta ei kysytty mitään, vaikka sillä on perustuslain mukaan budjettivalta.

Kunhan vielä Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta myydään, niin sitten maan hallituksella on käytössään ikioma miljardibudjetti. Rahat saadaan panemalla valtion omistus lihoiksi ja saalis voidaan jakaa sopiviksi katsottujen kavereiden kesken. Näillä kavereilla pitää vain olla jokin hallituksen hyväksymä yrityshanke, jolloin taas voidaan “tavallaan sopia” rahojen tunkemisesta heidän taskuihinsa.

Eduskunnalta ei taaskaan kysytä mitään. Siltä kysyttiin jo, ja se antoi luvan hyväksyessään Vake Oy:n perustamisen ja myyntivoittojen siirtämisen sinne hallituksen ikiomaksi budjetiksi. Ne ovat hallituksen rahoja, eivät enää kansan, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

 

pentti köyri

 

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (22)
 1. Mitä pidempään olen seurannut Suomen kehitystä, niin tästä on tullut lyhyessä ajassa (vajaa parikymmentä vuotta) jonkinlainen kommunismilla höystetty markkinatalous. Seuraava kehitysaskel tällä janalla onkin sitten muualta itäpuolen maista tuttu oligarkia. Kummallista, että tähän ei kuitenkaan kukaan juuri maailmallakaan sano mitään. Ehkä tämäkin on ok, kun on “oikealla” puolella.

  1. Yrjö perkko
   13.5.2017, 08:26

   Unohda tuo kommunismi, ei sillä ole tämän kanssa mitään tekemistä. Kommunismista on tullut kaputalisteille ja vöhän muillekin samanlainen yleisvihan kohde kuin islamista maahanmuuttokriittisille, vihan kohde ilman tietoa sen sisällöstä

  2. Suomi on jo oligarkia. Esimerkkinä uutinen, miten peruspalveluministerin entinen valtiosihteeri, pitkän uran ministeriöissä tehnyt virkamies sai kovapalkkaisen yksityisten terveysfirmojen lobbarin paikan. http://sosiaaliala.fi/ulla-maija-rajakangas-hyvinvointialan-liiton-toimitusjohtajaksi/

  3. Muistaakseni vasemmisto oli ainoastaan tätä vastaan.Ihan suotta kommunismia tähän juttuun vedät,vaikka se sua potuttaa.

 2. Nyt herranjumala jonkun on lyötävä jarrua tän hallituksen touhuille!
  Varjobudjetteja, hyvävelidiilejä, suoranaista piittaamattomuutta kansasta, eiköhän tämän jo pitäisi riittää. Kaippa seuraavaksi Sipilä ratsastaa edesmenneen presidenttimmekin maineella jotta varmasti loukkaa tätä kansaa viimeiseen asti.
  Nyt sanon tämän niille kaikille jotka kiinnittivät huomionsa mieluummin “pakolaisuhkaan”, juuri teidän tyhmyyden takia tämä kävi, jos huomio ei olisi ollut tuossa viattomien ihmisten rääkkäämisessä, niin ehkä, huom ehkä olisi ollut parempi ajatella hieman isompia kuvioita ja mahdollisesti tämä hallitus olisi kaadettu jo aikoja sitten.
  Nyt vain tietyt ihmiset tietää mitä tuleva tuo tullessaan ja ne ei ole jumalia, vaan ahneita perkuleita jotka ikäväksemme johtaa tätä maata.
  Muistakaa tämä hallitus ensi vaaleissa, jos ei, niin lupaan vaikka henkilökohtaisesti ensi kaudella levittää tätä kyseistä blogia, ihan muistutuksena kuinka viimeksi kävi!

  1. Reetta Ojala
   17.5.2017, 08:32

   Kiitos! Juuri tällaisia itsekin mietin! Vaan aika avuton on olo, kun maa ilmeisesti laillisin, joskin rajaa hipovin keinoin myydään ja muuten romutetaan…

Kommentointi suljettu.