Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kenen rahoja?

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Näinhän perustuslaissa lukee, ja näin me luulemme asian olevan. Luulo on kuitenkin väärä, sillä eduskunta on jo säätänyt lain, jolla melkoinen osa valtiontaloudesta siirrettiin hallituksen ja jopa yhden ainoan ministerin päätettäväksi. Eduskunta hyväksyi joulukuussa hallituksen esityksen, joka siirsi miljardien edestä yritysvarallisuutta ja niistä saatavia myyntivoittoja ja osinkotuloja uuteen valtion kehitysyhtiöön. Vake Oy toimii täysin eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, käytännössä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin peukalon alla.

Vähän aikaa tuo ministeri oli pääministeri Juha Sipilä, nyt rahojen käyttämisestä päättää elinkeinoministeri Mika Lintilä. Ei ihme, että vallan määrä pelottaa jo häntä itseäänkin.

Lyhykäisyydessään tämä budjettivallan kaappaaminen toteutettiin säätämällä laki, jolla valtion yritysten myynnistä saatavat tulot ja osa osinkotuloista siirrettiin uudelle valtion kehitysyhtiölle. Tämä yhtiö toimii kokonaan eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, ja määräysvaltaa siinä käyttävät pääministeri ja valtioneuvosto. Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen miljardien käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää sen, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen.

Vake Oy:ssä on tällä hetekellä rahaa 100 miljoonaa, joka saattiin Ekokemin myynnistä. Tämän kevään aikana Vakeen ollaan siirtämässä valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Sitten ne voidaan myydä, ja rahat voidaan tulouttaa valtion budjettiin, jotta eduskunta voi päättää niiden käytöstä.

Näin ei kuitenkaan tarvitse tehdä eikä todennäköisesti tulla tekemäänkään. Maan hallitus voi käyttää rahat ihan itse uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Hallitus voi antaa rahat mihin tahansa sopivaksi katsomaansa yrityshankkeeseen.

Ja niitähän löytyy. Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara kertoo tuossa linkittämässäni jutussa, että hallituksen puoliväliriihessä on jo ”tavallaan sovittu” Ekokemin myynnistä saatujen rahojen käyttämisestä digi-sote -yhtiön kehittämiseen. Tämä tarkoittanee sitä, että rahoilla ostetaan soten vaatimaa tietojärjestelmien yhdistämistä. Tämä työ on valtava, mutta näin näppärästi hallitus uuden lain suomin valtuuksin päätti ”tavallaan sopia” 94 miljoonan euron käyttämisestä. Eduskunnalta ei kysytty mitään, vaikka sillä on perustuslain mukaan budjettivalta.

Kunhan vielä Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta myydään, niin sitten maan hallituksella on käytössään ikioma miljardibudjetti. Rahat saadaan panemalla valtion omistus lihoiksi ja saalis voidaan jakaa sopiviksi katsottujen kavereiden kesken. Näillä kavereilla pitää vain olla jokin hallituksen hyväksymä yrityshanke, jolloin taas voidaan ”tavallaan sopia” rahojen tunkemisesta heidän taskuihinsa.

Eduskunnalta ei taaskaan kysytä mitään. Siltä kysyttiin jo, ja se antoi luvan hyväksyessään Vake Oy:n perustamisen ja myyntivoittojen siirtämisen sinne hallituksen ikiomaksi budjetiksi. Ne ovat hallituksen rahoja, eivät enää kansan, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

pentti köyri

Kommentit (22)

 1. Toni Ranta

  Mitä pidempään olen seurannut Suomen kehitystä, niin tästä on tullut lyhyessä ajassa (vajaa parikymmentä vuotta) jonkinlainen kommunismilla höystetty markkinatalous. Seuraava kehitysaskel tällä janalla onkin sitten muualta itäpuolen maista tuttu oligarkia. Kummallista, että tähän ei kuitenkaan kukaan juuri maailmallakaan sano mitään. Ehkä tämäkin on ok, kun on ”oikealla” puolella.

  • Yrjö perkko

   Unohda tuo kommunismi, ei sillä ole tämän kanssa mitään tekemistä. Kommunismista on tullut kaputalisteille ja vöhän muillekin samanlainen yleisvihan kohde kuin islamista maahanmuuttokriittisille, vihan kohde ilman tietoa sen sisällöstä

  • a m

   Suomi on jo oligarkia. Esimerkkinä uutinen, miten peruspalveluministerin entinen valtiosihteeri, pitkän uran ministeriöissä tehnyt virkamies sai kovapalkkaisen yksityisten terveysfirmojen lobbarin paikan. http://sosiaaliala.fi/ulla-maija-rajakangas-hyvinvointialan-liiton-toimitusjohtajaksi/

  • essi

   Muistaakseni vasemmisto oli ainoastaan tätä vastaan.Ihan suotta kommunismia tähän juttuun vedät,vaikka se sua potuttaa.

 2. Pohjola

  Nyt herranjumala jonkun on lyötävä jarrua tän hallituksen touhuille!
  Varjobudjetteja, hyvävelidiilejä, suoranaista piittaamattomuutta kansasta, eiköhän tämän jo pitäisi riittää. Kaippa seuraavaksi Sipilä ratsastaa edesmenneen presidenttimmekin maineella jotta varmasti loukkaa tätä kansaa viimeiseen asti.
  Nyt sanon tämän niille kaikille jotka kiinnittivät huomionsa mieluummin ”pakolaisuhkaan”, juuri teidän tyhmyyden takia tämä kävi, jos huomio ei olisi ollut tuossa viattomien ihmisten rääkkäämisessä, niin ehkä, huom ehkä olisi ollut parempi ajatella hieman isompia kuvioita ja mahdollisesti tämä hallitus olisi kaadettu jo aikoja sitten.
  Nyt vain tietyt ihmiset tietää mitä tuleva tuo tullessaan ja ne ei ole jumalia, vaan ahneita perkuleita jotka ikäväksemme johtaa tätä maata.
  Muistakaa tämä hallitus ensi vaaleissa, jos ei, niin lupaan vaikka henkilökohtaisesti ensi kaudella levittää tätä kyseistä blogia, ihan muistutuksena kuinka viimeksi kävi!

  • Reetta Ojala

   Kiitos! Juuri tällaisia itsekin mietin! Vaan aika avuton on olo, kun maa ilmeisesti laillisin, joskin rajaa hipovin keinoin myydään ja muuten romutetaan…

 3. Erkki Havukainen

  Että mitä?! Nyt toimittajat tarkkana!

 4. Tanja Takalo

  Näin se Suomen kansan ryöstö edistyy.

 5. Asko Mertanen

  Tällaista rosvohallitusta ei Suomessa ennen ole nähty.
  Kuka tietää vaikka tämä konnaklubi järjestää poikkeustilan jolloin tulevia eduskuntavaaleja ei enää järjestetä ja nämä kriminaalit saavat vuosia ja taas vuosia mellastaa mielensä mukaan ja rosvota koko Suomen putipuhtaaksi.
  Mikään ei enää yllätä tämän rosvohallituksen touhuissa.

 6. Toni Uusimäki

  Eli suomen valtion rahoja käytetään soten vaatimaan yksityisten yritysten väliseen tietojärjestelmään, joka periaatteessa olisi näiden yritysten vastuulla ja ehto sille että ylipäätään voivat terveyspalveluita myydä. Tämähän on suora tulonsiirto veronmaksajilta isoille terveysfirmoille.

 7. Petri Korhonen

  Hmm… Kuka sen hallituksen on valinnut jos ei kansa? Montako budjettipäätöstä vaikkapa viimeisen 20 vuoden aikana on tehty vasten hallituksen tahtoa? Enemmistö hallitusten aikana hallitus päättää joka tapauksessa budjetista. Oppositio voi aukoa päätään mutta lopulta enemmistö hallitus tekee päätöksen. Sama koskee valtion yhtiöiden myyntiä!

  Voihan oppositio edelleen huudella (ja takuu varmasti huutelee) VAKEn rahojen käytöstä ja edelleen sillä on tasan yhtä vähän mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan kuin aikaisemmin.

  Mikä oikeasti muuttui?

 8. Jan

  Hyvä kun päästiin eroon valtioyrityksistä, mutta nyt rahat päätettiin käyttää vähän miten huvittaa. Oikea rehellinen tapa olisi laittaa niitä avustuksina julkiselle sektorille.

 9. HTK

  Juha Sipilä on julkisesti käyttänyt Suomen Tasavallasta nimitystä Oy Suomi Ab. Hänelle Suomi on pelkkä yhtiö eli liikeyritys. ”Suomi kuntoon” oli kepun iskulause viime eduskuntavaalijulisteissa eli se tarkoittaa nyt ”Suomi alennusmyyntikuntoon”. Sipilä on julistanut panevansa ”valtion taseen töihin”. Mihin se johtaa? Siihenkö, että valtio köyhdytetään ja varakkaat keinottelijat vaurastetaan?

  Tehdäänkö nyt Suomessa sama kuin Venäjällä talousjärjestelmää vaihdettaessa, jossa valtion omistamat tehtaat yksityistettiin pilkkahinnalla niiden johtajille ja valtaeliitille, joiden johtajilla oli sisäpiirin tietoja ja mahdollisuus hyötyä sekavasta tilanteesta. Siten siellä syntyi entisten kommunistijohtajien tilalle nykyinen upporikkaiden rahamiesten oligarkia.
  Onko Suomesta tulossa samankaltainen valtio, koska eduskunta on Sipilän hallituksen tahdosta sivuutettu valtion omaisuuden hallinnasta täysin.

 10. Mari

  Voisiko joku selittää, miten tää on edes mahdollista?

  Perustuslaki on asian suhteen selvä:

  ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.”

  Miten kuitenkin valtioneuvosto voi päättää tuosta? Kun tuota lakiesitystä on puuhattu, niin miten perustuslakivaliokunta on tuohon lausunut? Onko se heidän mielestä OK?

  • AMK

   Sipilä enimmistöllä päättää asioista,jos joku on erimieltä,erotetaan nimikkeellä epäluottamuslause…koska sipi on toimitusjohtaja ja hän saa ”täksyt” jostain korkeammalta taholta (olen aina kunnioittanut ihmisten vakauksia,uskontoa,mutta nyt menee yliymmärryksen,koska omaa hyötyä ajetaan…tai hyvien veljien)tavallisella pulliaisella ei mitään asiaa että vääryydet poistettaisiin ja oltaisiin tasapuolisija.hänhän on pomo…onko???

 11. Jari

  Kun ei Sipilä vaan johtaisi Suomea yhtä hämärien bisnesoppien mukaan, kuin liikemiesurallaan. http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-olet-juha-sipila

 12. Virva Itäranta

  Wanha kalevalainen Sammon ryöstö nykytoteutuksena.

 13. J Louhelainen

  Ihan selvä olisi ollut että terveysyritykset maksavat tarvittavat tieto järjestelmät itse ja sillä selvä.

 14. Kotomaan koko kuva – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] rahoilla ikiomaa miljardibudjettiaan. Olen kirjoittanut asiasta tammikuussa ja uudelleen kaksi viikkoa sitten. Rahat ja valta keskittyvät […]

 15. Azza

  Valitettavasti kaikilla kansanedustajillakaan ei ole kapulakielen edellyttämää lukutaitoa – sipilän et al tekstejä on luettava rivien välistä!
  Yritin tosissani lukea HE 233 (VaKesta?), en minäkään, tottunut lukija ja kirjoittaja, ymmärtänyt missä oli kohta, jonka mukaan VaKe voi päättää ilman Eduskuntaa! Kai se kohta juuri on tämä:
  ”Esitykseen sisältyy eduskunnan suostumusta ja valtioneuvoston toimivaltaa koskevan päätöksenteon tarkentaminen”
  Eduskunnan suostumusta koskevan ~~~~~~ päätöksenteon tarkentaminen?
  Eli päätöksenteon poistaminen Eduskunnalta ja siirtäminen hallitukselle!?!?

  Mistäpä tavallinen talliainen ymmärtäisi tätä???

 16. Oligarkia Suomi – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] taseet töhin eli käytännössä myydä valtionyhtiöt ja jakaa rahat oman peukalonsa alla olevan Vake Oy:n kautta ohi eduskunnan budjettivallan. Tämä sopii hyvin Sipilän menettelytapoihin, jotka on kopioitu suoraan Neuvostoliiiton […]

Kommentoi »

Comments are closed