Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tilastoista katoavat työttömät

Joskus 1960-luvulla televisiossa näytettiin tietoiskua silloin vielä harvinaisesta turvavyön käytöstä. Mieleeni on jäänyt yksi autoilija, joka tyrmäsi haastattelijan vetoamisen tilastoihin sanomalla, että markan rahalla saa niin monenlaista tilastoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä vähenee tänä vuonna 35 000:lla ja ensi vuonna 30.000:lla. Työllisten määrä lisääntyy tänä vuonna 15 000:lla ja ensi vuonna 12 000:lla .

Erityisen nopeasti vähenee pitäaikaistyöttömyys. Viime vuonna pitkäaikaistyöttömiä oli 124 000, tänä vuonna heitä katoaa jonnekin 23 000. Ensi vuonna heitä arvioidaan olevan 85 000 ja vuonna 2019 noin 78 000.

Jokin tässä ei nyt ainakaan minun matikkapäälläni täsmää. Tänä vuonna työttömien määrä vähenee 35 000, mutta työssä olevien määrän kasvuksi saadaan vain 15 000. Ensi vuonna työttömien määrää vähenee 30 000, mutta työssä oleven määrän lisäys on vain 12 000.

Mihin ministeriö aikoo häivyttää tänä vuonna 20 000 ja ensi vuonna 18 000 työtöntä, jotka eivät ole työssä, mutta eivät myöskään työttömiä? Entä mihin katoaa valtava määrä pitkäaikaistyöttömiä?

Minäpä arvaan. Osa työttömistä siirtyy eläkkeelle tai kuolee. Osa pakkosiirretään toimeentulotuelle, ja yhä suurempi osa on hippasilla kuntouttavassa työtoiminnassa. Entistä useampi parantaa yritysten tuottavuutta tekemällä palkatonta työtä työkokeilussa.

Ei näitä laskelmissa olevia aukkoja voi mitenkään muuten selittää. Sipilän hallituksen pakkomielteenä on saada työllisyysprosentti 72:een, eikä siihen ole oikeasti mitään realistisia mahdollisuuksia. Palkkatyötä ei kerta kaikkiaan ole tarjolla, joten on turvauduttava tilastokikkaliluihin. Tärkentä on saada siirrettyä mahdollisimman paljon väkeä pois työttömien sarakkeesta.

Joku on joskus sanonut tulevaisuuden ennustamisen olevan vaikeaa. Työ- ja elinkeinoministeriö on ratkaissut tämän ongelman päättämällä etukäteen tulevaisuuden sisällön hallitusohjelman mukaiseksi. Sen jälkeen on helppo kirjoittaa numerot eli tässä tapauksessa työllisyys- ja työttömyysennusteet vastaamaan päätettyä tulevaisuutta.

Aina vain lasku ei mene ns. putkeen.

ei menny putkeen

Kommentit (28)

 1. seppo mahkonen

  Olis kiva tietää, paljonko yritykset on siirtänyt toimintojaan Intiaan ja muihin halpamaihin?

  • Jarkko

   Seppo Mahkonen muista aloista en tiedä, mutta pelkästään Suomesta on elektroniikan valmistuksesta siirretty 2000-luvun aikana 100 000 työpaikkaa ulkomaille. Vaatteiden valmistuksesta kymmeniätuhansia ainakin jos 80-lukuun vertaa. 2000-luvun alussa ja 90-luvun lopussa Suomessa valmistettiin vielä kännyköitä, televisioita ja monia erilaisia sairaalalaitteita mitä nykyään ei enää vuosiin ole valmistettu.

   Keramiikkateollisuudesta on siirtynyt myös töitä ulkomaille esim Arabian keramiikkaa ei enää aikoihin ole tehty suomessa. Sikäli parhaiten tiedän elektroniikka teollisuuden, koska nuorena olin siellä töissä monessakin eri tehtävässä ja paikassa.

 2. Jukkis

  Ei mitään uutta auringon alla. Tiesittekö että 60-luvulla ei ollut ollenkaan työttömiä? Niksi oli siinä että silloin pantiin kesäksi työvoimatoimistot kokonaan kiinni joten ei voinut olla työnhakijoitakaan. Hämmästyttävää että hallitus ei ole vielä keksinyt että kikka voi olla näinkin yksinkertainen.

 3. Mika Hietakangas

  Jaa’a näinköhän meistä pitkäaikaistyöttömistä, jotka ovat työmarkkinatuella ja työkyvyttömiä tehdään sossuluukun laiskoja, joilla ei ole edes haluja yrittää mitään….
  Olussahan tehtiin tutkimusta, jossa todettiin, että jopa 20 % pitkäaikaistyöttömistä ovat todellisuudessa työkyvyttömiä..
  Itsekkin tuki- ja liikuntaelin sairauden kanssa kamppailen.. Eläkkeelle ei edes pääse.. ei edes sille määräaikaiselle , jonka aikana olisi tarkoitus mahdollisesti kuntoutua ja löytää koulutus, minkä kautta pärjäisi..
  Onhan siellä joukossa mielenterveysongelmaisia ja alkoholisoituneitakin.. Kinka moni heistä on ensin ollut fyysisen vamman takia poissa työelämästä ?

 4. Kimmo Paaso

  Niin, kukapa se on sanonut että matikan pitää olla vaikeaa? Tai pikemminkin, että matikkaa ei voisi soveltaa omalla tavallaan vastaamaan lupauksia ja odotuksia. Hitto kunpa minäkin voisin tehdä noin! Olisi mukavaa mennä pankkiin ja osoittaa että velkani muuttuu vuoteen 2020 mennessä saatavaksi. Olisi se elämä erityisen mukavaa . . . Kuitenkin, onhan se todettu moneen kertaan että me tavalliset immeiset ja herrat ja rosvot elämme eri maailmoissa. Täten tulikin sitten todistettua sen rinnakkaismaailman olemassaolo . . .

 5. Tomi Virtanen

  Olis joskus kiva nähdä televisiossa Sakari Timonen vastaan Jari Lindström keskustelemassa
  näistä asioista.Vois olla aika mielenkiintoinen keskustelu.

  Sakke veis Lindströmiä kuin kuoriämpäriä.

  • Rintsu

   Minä en tahtoisi nähdä.
   En tahdo nähdä ketään viemässä ainuttakaan ministeriä kuin litran mittaa.
   Ministerit osaa möhliä ihan itsekin.

   Ilkka Kanerva sai lähtöpassit ulkoministerin hommasta koska laittoi seksiviestejä tekstitanssijalle. Missään vaiheessa ei kyseenalaistettu osaamistaan tai toimintaansa ministerinä. Mutta on ikävää jos poliittinen valta on riippuvainen seiskalehdestä.

  • Saara Nieminen

   Saku Timonen ei uskalla lähteä yhteenkään julkiseen keskusteluun mukaan. Siellä kun ei voi itse päättää mitä toinen kysyy. Siellä joutuisi vastaamaan myös sen toisen osapuolen esittämiin kysymyksiin, eikä niitä kysymyksiä voi sensuroida, kuten tällä palstalla. Eikä siellä voisi kertoa valikoituja totuuksia, koska se vastapuoli korjaisi ne kyllä heti. Täällä sekin käy, kun kukaan ei pääse korjaamaan noita valikoituja totuuksia. Siihen tarvitaan sensuurin läpäiseminen, eli Saku Timosen hyväksyntä. Eikä sitä tule.

   Kyllä Sakua varmasti kysytty on, mutta kun ei ole jostain syystä suostunut osallistumaan. Saattaa olla, että yrittää selittää asian sillä, ettei halua osallistua mihinkään kilpahuutamiseen. Tosin noissa keskusteluissa on toimittajat jakamassa niitä puheenvuoroja, joten tuon selityksen taakse piiloutuu ainostaan selittelijät. Itsekin näkisin mielelläni Saku Timosen ja Jussi Halla-ahon keskustelemassa maahanmuutosta ja rasismista.

   • Saku Timonen

    Minä taas en halua nähdä sinua tässä blogissa kommentoimassa millään nimellä, en Niemisenä, Virtasena, Järvisenä enkä Rantasena. Ala jo uskoa.

 6. Taspa Laasonen

  Ongelman ytimessä on tämä nykyajan vitsaus, harhakuva säästämisen tärkeydestä. Se tukahduttaa yhteiskunnan hitaasti mutta varmasti.
  Aivan kuten Late Laiskanen joka istuu kotonaan laiskanlinnassaan, miettien ”Pitäisköhän käydä lenkillä?” Vaan eihän Late käy, koska lenkillä käynti kuluttaa energiaa, ja Latella on niin vähän sitä.
  Aivan samalla tavalla yritetään hysteerisesti säästellä joka asiassa, sekä kunta- että valtiontasolla, ja kas kumma, kun tarpeeksi säästellään, mikään ei enää toimi. Rahat ei kierrä ja kaikki toiminta lopahtaa.
  Voiskohan sen Laten saada edes vähän liikkumaan?

 7. Pohjola

  On se helppa ”hävittää” työttömiä tilastoista kun heidät laitetaan työllisyyden ja työttömyyden välimaastoon. Onko se nyt sitten säästöä, silläkö raha palaa valtiolle, kun työtön on vain pois tilastoista? Voi jeesus mitä touhua.

  • Jyrki

   No osa niistä siirtyy vaan erilaisiin muihin hyvin ikäviin tilastoihin. Kuten itsemurha, rikos ja vaikka mielenterveystilastoihin. Kumma, että nämä tilastot ei ahdista nykyisiä päättäjiä millään muotoa? Niin että tarmokkaasti tekisivät kaikkensa noiden tilastojen kasvamisen pienentymiseen. Nythän nämä nykyiset toimet tekee minusta ihan jotain muuta vihapuheineen työttömistä.

   Mietin myös edelleen, sitä miksei tilastojen siivoamiseen avata sitten kaikki mahdolliset ovet sepposen selälleen. Itse avaisin omatoimisesti hankitun opiskelupaikan ja siinä opiskelun työttömyyskorvauksella yhdeksi oveksi, joka pitäisi potkaista saranoiltaan mieluummin karmeineen päivineen ja isontaa vielä lisää syntynyttä aukkoa. Saman kohtalon antaisin myös kaikenlaiselle muullekin kokeilemisen sulkeville oville.

   Mutta ei nämä ovet pidetään visusti kiinni. Perusteluina pidetään esimerkiksi sitä, että ei työttömyyskorvaus ole tarkoitettu opiskeluun tai vaikka jonkun idean kokeilemiseen. Voisiko siitä syntyä jotain, joka ehkä tuottaisi työpaikkoja. Ja nyt ei vielä puhuta edes yrittämisestä vaan mahdollisuuksista ja kokeilemisesta vasta. Jolloin vaikka musiikkiakin voi kokeilla tehdä ja katsoa meneekö kaupaksi. Ilman että välittömästi pamahtaa karenssi ja yrittästatus otsaan.

   Mutta sitten kummikin työttömyyskorvausta voidaan käyttää vuosikausia hippa,poni, tonttu ja ties mihin huispaus jne. Leikkeihin hyväntekijöiden ja suursankareiden rahaa heille takovissa puuhastelupajoissa. Tai vaikka raskaaseen työntekoon, kuten vaikka betonilattian piikkaus auki tai risusavottaan jne. Tai vaikka laajaa osaamista vaativaa suunnittelu yms työhön. Ja kaikkea tätä ja paljon muuta voidaan teetättää palkatta vaikka 10 vuotta työttömille työttömyyskorvauksella. Se ei ole ongelma kuin siihen hyväksikäyttöön joutuneille näemmä.

   Miksi sitten opiskelu tai muu vastaava olisi, mistä hyötyä ehkä eniten työttömälle nähdään ongelmana? Se on minusta jännittävä ajatus ja epäkohta jne. Pitäisikö oikeasti alkaa miettimään, että meillä ei enää olisi opintotuki ja työttömyyskorvausta erikseen. Vaan ne olisi sama asia, kun kerran palkka ja työttömyyskorvauskin katsotaan nykyään jo luonnostaan samaksi asiaksi?

   Loppukevennykseksi laitetaan juttu iltalehdestä: ”Säästötalkoot työministeri Lindströmin malliin”. Missä Lindström pelastaa yhden työpaikan henkilökohtaisesti.

   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705152200132449_pi.shtml

   Ja toki pelastettavana ei ollut heikko-osainen 9e/pvä orjaksi joutunut tai muuta vastaavaa.

   • Jarkko

    Työttömien kiusaamisessa ja sen lisäämisssä on ihan oma kylmä logiikkansa, sillä pyritään alentamaan työttömien elämänlaatua, jotta nämä tajuaisivat mennä töihin tai muuttaa pois Suomesta jos töitä ei suomesta löydy. Aikaisemminkin historiassa Suomen massatyöttömyys on hoidettu kiusaamalla eri keinoin sadat tuhannet Suomalaiset pois Suomesta.

    Nykyään muuttaminen on vaikeampaa kuin kolonialismin suuruusvuosina ja kohde maita missä on leipää tarjolla suurille joukoille on vähemmän. Pätkätyötä ja pettuleipää on tarjolla kaikkialla.

    • Jyrki

     Niin, ennen Suomestakin lähdettiin Ruotsiin tai jopa Amerikkaan asti ja monet pärjäsikin hyvin ja jäi sille tielle. Ja kyllähän sitä nykyäänkin monet nuoret lähtee mikä vain hyvä asia. Toivottavasti jäävät myös sille tielle varsinkin, jos muualla heidän osaamista ja tekemistä arvostetaan enemmän muualla kuin Suomessa.

     Tosin tuotakin muuttamista jo hidastaa tekniikan kehittyminen. Monet työt mitä tehtiin ennen käsin tehdään nykyään tietotekniikan avulla. Joten ulkomaille lähtee sitten se koulutetuin tai no paremmin ne, jotka hallitsee kielien lisäksi tietotekniikan hyvin. Tai näin sen itse näen. Käsityöntaitajia ei ehkä niin hyvin ulkomaille lähtö auttaisi.

     Ja ainakin mitä Ruotsista olen kuullut, niin arvostavat hyvinkin paljon. Tietysti Ruotsissakin jotain nurinaa palkoista ollut, mutta senkin monet työnantajat kuitanneet, että kyllä sekin palkka pystytään maksamaan eikä asiasta sen koommin naristu työnantajien kohdalla.

     Suomessa taas kun voi ja joutuukin monet osaamisensa ja työntekonsa luovuttamaan 9e/pvä orjana viimeistään niille sankareille ja hyväntekijöille, jotka ”auttamassa” näitä heidän mielestään ressukka työttömiä orjatyö pajoineen ja risusavotoineen. Palkan puhuminen taas tehdystä työstä kun on suomessa suuri synti sekä häpeä ja ennen kaikkea röyhkeää varsinkin työttömien kohdalla.

     • Jarkko

      Automaation ja tekoälyn kehittymisen myötä työvoimaa tarvitaan kokoajan vähemmän jolloin ulkopuolelle jäävät muodostuvat vain ylimääräiseksi kulueräksi, joka aiheuttaa riskejä vahvassa asemassa olevien mukavalle elämäntyylille. Jos tekniikan kehittyminen jatkuu tätä nykyistä rataansa eikä suurinta osaa ihmiskunnasta enää tarvita työvoimaan on hyvin mahdollista, että heitä aletaan kärrätä tuhoamisleireille. Kunhan heidän ihmisarvonsa saadaan ensin vietyä. Voin olla toki väärässä, mutta yleensä en ole näin on tehty aikaisemminkin historiassa ja yleensä historia toistaa itseään.

      Ihmiselle voidaan antaa kaikki hienot teknologiat käyttöön, mutta ei hänen itsekkyytensä ja moraalinsa siitä nouse samaa tahtia kuin teknologia kehittyy. Erityisesti ylijäämä miesten kohtalo on päätyä tuhamisleireille, koska naisista varsinkin nuoremmista voi olla jotain iloa rikkaampien seksiorjina. Naiset lienevät muutenkin parempia orjia kun kapinoivat vähemmän kuin osattomat miehet.

      Viimeistään tämä tulee käyttöön kun osattomuus ongelma paisuu valtavaksi ja huomataan, että kiusaamallakaan eivät tajua kadota jonkun muun maan ongelmaksi. Eikä muuallakaan löydy työtä maapallon ylijäämä väestölle.

   • Milla

    ”ei työttömyyskorvaus ole tarkoitettu opiskeluun tai vaikka jonkun idean kokeilemiseen”

    Tähän on helppo ratkaisu. Vaihdetaan työttömyyskorvauksen nimi joksikin neutraalimmaksi. Vaikka perustulo. Sit maksetaan sitä kaikille eikä yritetä ehkäistä ihmisten toimeliaisuutta.

 8. Arbeit macht frei

  Ministeriön suunnitelmat työttömien, erityisesti pitkäaikaistyöttömien, vähentämiseksi… löytyyköhän suunnitelmista myös kuljetuksia syrjäisille pikkupaikkakunnille ”töihin”?

 9. Rintsu

  Tilastoja on yhtä monia kuin totuuksia. Jokaiselle löytyy omansa.

  Ollessani työelämässä verotarkastajana säännöllisen epäsäännöllisesti pöydälleni putkahti keikka johon pyydettiin tekemään ”tilastokorjaus” tai varmistus. Poikkeuksetta aina kun tilasto oli sitä mieltä, että asiassa on jotain pielessä niin siinä oli jotain todella pielessä.

  Joten aloin ihmettelemään, että mistä tilasto tietää, että tässä on jotain persiillään? Tutkimusmatka auttoi. Tilastonikkareilla yksinkertaisesti oli huomattavasti paremmat työkalut. Heidän ei tarvinnut tietää itse asiasta mitään, kunhan antoivat koneen seuloa loogisia mahdottomuuksia. Yksinkertaistaen, jos television kilohinta on halvempi kuin merisuolan niin jossain on jotain pielessä. Loogisuusparametrejä vaihtamalla tilasto ns. heitti voltin. Joten menin johtajalta kysymään, että miksi minulla ei ole tuommoista työkalua vaan tuijotan tyhmänä mikrokortteja ja paperipinoja?

  Jos työllisyysluku ei nouse mutta työttömyys vähenee niin jotain on pielessä.
  Työttömät eivät katoa mihinkään. Korkeintaan siirtyvät hallitusohjelman mukaisiin sarakkeisiin joissa eivät hälytä.

  Tilastot sinänsä harvoin valehtelevat. Niitä vaan voi tulkita miten huvittaa.

  • Jarkko

   Rintsu tähän kaikkeen pätee kuitenkin sama yleismaailmallinen sääntö. Silloin kun sanat menettävät merkityksensä ihmiset menettävät vapautensa. Sama pätee tilastoihin jos niitä tehdään ja tulkitaan miten milloinkin sattuu huvittamaan tilastojen ainoaksi tehtäväksi lopulta jää vain mahdollistaa ihmisten vapauksien vieminen keinolla millä hyvänsä. Tilastot väännetään sitten vaikka väkisin asentoon missä haluttu asia eli vapauksien vieminen saadaan suoritettua.

 10. Erkki Posti

  Nopein tapa ”nostaa” työllisyysastetta olisi tilastointimenetelmien muutos. Valtio voisi myös pakottaa Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen haastatteluun kutsutut työttömät (n.9% 12000:sta) töihin haastatteluviikolla yhdeksi tunniksi. Näin työllisyys pomppaisi ilmaiseksi 100%:iin.

  Sarkasmi sikseen. Työllisyyyden määrittelyä pitäisi muuttaa niin, että työntekijä on työllinen vasta 18 viikkotunnin täytyttyä, kuten työttömyysturvalaissakin määrätään. Nykyisinä nollatuntisopimusten aikoina ja varsinkin uuden kiristyslain tultua voimaan työtön tekee pakostakin vaikka tunnin työkeikkoja – ja kärsii siitä koituvan taloudellisen tappion nahoissaan.

 11. AK

  Perusturvan kieltäminen tarvitsevilta kyllä johtaa osittain säästöihin valtionbudjetin sosiaaliturvamenoissa. Näillä ihmisillä ei sitten olekaan muuta mahdollisuutta elättää itsensä, kuin ammattirikollisuus, minkä seurauksena valtionbudjetin muut menot räjähtävät käsiin.

  Kun Sipilä huomasi, että vene vuotaa ja kengät kastuu, niin ratkaisuksi hallitus keksi avata tulpan; sittenhän se vesi valuu takaisin järveen.

 12. työtöntyötön

  Tuota samaa laskuongelmaa olen itse miettinyt. Vaikka puolet työttömistä siirrettäisiin kuntouttavaan työtoimintaan niin työllisyysprosentti ei nousisi yhtään sen enempää koska he eivät olisi työllisiäkään. Työttömyys toki näyttäisi vähenevän.

  ”Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontoisetua vastaan tai voittoa saadakseen”. Jos työllisyysprosentti haluttaisiin oikeasti ylös niin esim. kunnan pitäisi palkata (siis ihan rahalla) tarpeeksi työttömiä sen yhden tunnin viikossa vaikkapa vain istumaan kaupungintalolla kahvilla. Näin työtönkin luettaisiin työlliseksi. Toki edelleen hän saisi työttömyyskorvauksia ynnä muita etuisuuksia eli oikeasti asia ei muuttuisi miksikään mutta tilastot näyttäisivät hyvältä. Ja sehän se on tärkeää.

  • Servitus

   Siis miten nämä määritelmät menevät? 1 h/vko työtä tekevä tilastoidaan työlliseksi, mutta kuitenkin alle 8 h/vko (?) työskentelevä voidaan määrätä toimenpiteisiin, ainakin kuntouttavaan?

 13. Esko Mäkinen

  Mahtaakohan hallituksen suunnitelmissa olla joidenkin työttömien lähettäminen keskitys… eikun kuntoutusleireille? Niihinhän helposti ihmset katoaa…

  Mutta mutta. Jos asuisin vielä Suomessa, niin ehkä ryhtyisin järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa. Kaikki mahdolliset taloudelliset voitot toiminnasta jaettaisiin kerran kuussa kaikkien toimintaan määrättyjen onnettomien kesken. Oisi siitäkin hommasta jotain hyötyä. Ei vain taida olla laillista se, otaksun.

 14. Teppo Halonen

  Eräs tuttavani kertoi, että Tsekkoslovakiassa ei aikoinaan ollut lainkaan työttömiä. Työttömyys oli nimittäin rangaistavaa ja siitä sai vankeutta.

 15. Rintsu

  Noi ovat asioita jotka eivät muutu kikkailemalla.
  Minusta on moneksi mutta ei kaikkeen. Ainuttakaan työtä en ole koskaan elämässäni väheksynyt. Toisin kuin nykyhallitus joka tuntuu olevan sitä mieltä, että ”jos elääkseen tarvitsee tehdä töitä” – on köyhä luuseri. Ja semmoiset joutavat tekemään hommia ilmaiseksi.
  Tai ainakin vaikka seisomaan aidantolppana.

  Mutta minusta ei saa tehtyä aidantolppaa. Vaikka kävisin kuinka monta kurssia asiasta olen silti sitä mieltä, että puupölli osaa homman paremmin. Ja on konsultillekin helpompi koulutettava.

  Jos pankkopoika sallii, niin kerron surkuhupaisan tarinan.
  Kun olin viistoista vuotta ollut virassa niin firmaan keksittiin semmoinen kuin ammattitutkinto. Se tiesi minulle paljon hommia leikkien opettajaa. Mutta itse en ole koskaan moista tutkintoa suorittanut, joten jokainen opettamani on muodollisesti pätevämpi kuin minä.

  Joten jos hallituksen tahto on, että vietän varttitunnin päivässä täyttäen sanaristikkoa niin kyllä minä voin sen tehdä. Mutta miksi minun pitää sen vuoksi mennä johonkin opettelemaan sanaristikon täyttöä? Eikö hallitus luota postiin?

 16. Juha Nieminen

  Eihän työttömyyden vähentäminen tarkoita työllisyyden kasvua! Työtoimissa oleva tai kurssilla olevat eivät tietääkseni ole työllisiä. Tälläinen temppuilu ei lisää työllisyyttä vaan ainoastaan vähentää työttömyyttä. Hallituksen tavoite oli työllisyyden nostaminen.

  Ei sillä, etteikö työllisyys parane ihan itsestäänkin, hallituksesta huolimatta. Teollisuuden tilauskirjat ovat hyvässä kasvussa ja jollakin viivellä se näkyy väkisin työllisyydessä.

 17. Jarkko

  Työttömien syyllistäminen näyttää yltyvän suomessa sitä mukaa mitä enemmän media rummuttaa vaatimatonta kasvua vaikka todellisuudessa Suomen talous ei ole nousemassa vielä vuosiin lähellekään sitä kasvu uraa missä se oli ennen 2008 romahdusta. Median jatkuva propaganda antaa ammuksia syyllistämiselle.

  http://www.findikaattori.fi/fi/39

  Todellisuudessa Suomen talouden pitäisi saada kiinni menetetty kasvu ura ja kasvaa jopa nopeammin kuin se, jotta työttömillä olisi realistiset mahdollisuudet saada edes osa menettämänästään elintasosta kiinni.

  Ilkeämpi voisi todeta, että tässä kaikessa ei ole takana muuta kuin etsiä muutamia työttömiä jotka tuurilla pääsivät työhön kiinni ja väittää, että kaikki pystyvät samaan, jotta järjestelmä voisi oikeuttaa itsensä ja maalata piiloon kaiken epäoikeudenmukaisuuden.

Kommentoi »

Comments are closed