Mahdollisuus dialogiin

Vähän väliä kulttuuripiireistä tai muuten vain tolkun ihmisten joukosta nousee joku paheksumaan punavihreässä kuplassa eläviä suvakkeja ja vaatimaan dialogia sen toisen ääripään kanssa. Viime viikonloppuna sen teki Pirkko Saisio, joka lienee elellyt viimeiset vuodet ihan omassa kuplassaan. Hän nimittäin otti esimerkiksi kaksi poteroihinsa kaivautunutta ääripäätä Helsingin Rautatientorilla.

Se toinen ääripää on tietenkin Suomen käännytyspolitiikkaa vastustavien turvapaikanhakijoiden ja heidän tukijoidensa mielenosoitus. Toinen on Suomi ensin -porukka Marco de Witin johdolla. Molemmat mielenosoitukset ovat olleet paikalla koko alkuvuoden, mutta nyt Helsingin kaupunki on päättänyt ratkaista ongelman häätämällä molemmat pois Maailma kylässä -festivaalin alta. Suomi ensin -väki jäisi jalkoihin, mutta turvapaikanhakijoiden teltta ei järjestäjien mukaan ole festivaalialueella.

Yle kävi eilen sitä dialogia haastattelemalla kuulemani mukaan Marco de Witiä radiossa ja näkemäni mukaan Etelä-Suomen alueuutisissa. de Wit kertoi tulevansa vastustamaan poliisia ja kaupungin virkamiehiä perustuslaillisen sananvapauden nimissä.

Niin, se sananvapaus. Sitähän tämä porukka on totisesti käyttänyt hyvin omaperäisellä tavalla. Maaliskuussa joukko hurrasi julkista itsemurhaa yrittäneelle turvapaikanhakijalle, ja koko talven he ovat häirinneet sekä toista mielenosoitusta että ohikulkevia kansalaisia jopa käymällä käsiksi. Nyt Yle normalisoi tämän käytöksen nostamalla joukon tasavertaiseksi keskustelukumppaniksi, jolla on varteenotettava mielipide.

Katsotaanpa vähän miten Suomi ensin -porukka tätä dialogia käy. Heidän mielestään on sananvapautta ivata sairauskohtauksen saanutta ikäihmistä:

ssa

Heidän mielestään on sananvapautta solvata asiallisesti käytäytyvää herrasmiestä maanpetturiksi ja pahoinpidellä selvästi alaikäistä poikaa ilman mitään syytä. Nämä sankarit kuvaavat itse kaikki tekonsa ja ylpeilevät niillä.

Toivotan Saisiolle ja kaikille muillekin tolkun ihmisille oikein antoisaa dialogia näiden kanssa. Jos tämä porukka vaikuttaa liian kesyltä, niin aina voi kokeilla rakentavan keskustelun käymistä MV-porukan kanssa sosiaalisessa mediassa.

Eräs nuorukainen kertoi Facebookissa ilmiantaneensa MV:n suljetun ryhmän, jossa muun muassa haaveillaan poliitikkojen murhista. Tämä oli niin kamalaa sananvapauden rajoittamista, että MV:n lukijakunta suunnittelee avoimen väkivaltaista kostoa alaikäiselle pahimpaan alamaailmatyyliin. Vasikkaa on rangaistava.

mv1

mv2

mv3

Että kyllä niitä mahdollisuuksia dialogiin on, olkaa hyvä ja osallistukaa. Minä en enää edes yritä.

sira

Kuva: Sira Moksi

EDIT 19.5.2017 klo 9.20

Jäi sanomatta, että ei kommenttien moderointi on tiukkaa. Joa aiotte tulla höpöttämään kahdesta toisiaan vastaan väkivaltaan lietsovasta ääripäästä, niin unohtakaa koko kommentointi. Jutusta näette kyllä kuka sitä väkivaltaa suosii.

Kommentit (50)
 1. Katsoin tuon videopätkän eilen, kun se pompsahti somefeediini. Ensimmäinen reaktioni oli puhdas raivo. DeWit paasaa videolla kunnioituksesta, kun samaan aikaan käy gorilloineen lasten kimppuun. Eihän tuollaisia ihmisiä oikeasti voi edes kunnioittaa. Jos vastaavan teon tekisi lapsen oma vanhempi, tapauksesta kirjattaisiin lastensuojeluilmoitus.

  Ja mitä tulee paikalla olleeseen vanhempaan herrasmieheen, videolla ei näkynyt minkäänlaista provokaatiota. Henk.koht. uskon tämän miehen tehneen Suomen hyväksi miljoona kertaa enemmän asioita kuin Helsinkiin leiriytyneen porukan.

  Ihan oikeasti pitänee alkaa väsäämään foliohattua päähän, koska netissä julkaisuista videoista huolimatta Suomi Maidanin toimintaan ei ole puututtu. Alan kallistua sille kannalle, jolla somessa ja blogosfäärissä on jo tovi spekuloitu, että rasistiseen toimintaan ei puututa siksi, että se vie huomion hallituksen suhmuroinnilta.

  1. Mari Mattila
   19.5.2017, 13:40

   Voisiko siinä olla kyse myös siitä, että “kunnioituksen vaatijoille” ikäänkuin annetaan tarpeeksi köyttä, johon he melkoisella kiihkolla hirttäytyvät? Kun nämä videot leviävät, kaikki näkevät heissä ne kouluaikojen tyhmät kiusaajat, jotka nauravat toisten vahingoille ja osaavat huutaa vain sitä yhtä, ehkä ainoata ajatustaan, kuten tässä tuosta kunnioituksesta. Samalla kun hyökkäsivät aggressiivisesti ja ilkeästi vanhempaa herraa vastaan ilman pienintäkään kunnioitusta.

 2. Sirpa Nieminen
  19.5.2017, 09:19

  Huh! On aivan käsittämätöntä, että Marco de Witt ja hänen uskovaisensa eivät saa rangaistusta esimerkiksi näistä selvästi dokumentoiduista uhkauksista ja tönimisistä. Yhtä käsittämätöntä on, että turvapaikanhakijoidenkin mielenosoitus määrättiin lopetettavaksi samalla kuin tämä ohikulkijoita ahdistellut marcouskovaisten pitkittynyt polittinen agitaatiohurmoksen messu.

Kommentointi suljettu.