Asennekysymys

-Kyllä minä tarttuisin tilaisuuteen, jos en olisi eläkkeellä ja jos olisin työtön. Kaikki työ on arvokasta.

-Se on asennekysymys. Jotkut haluavat mieluummin tulla ruokituksi kotiin kuitn tehdä työtä.

-Tämä on mahdollisuus pysyvään työpaikkaan.

-Minulle kelpaa. Jos vaikka oppisi työtä tekemällä uuden ammatin ja vaikka töihin loppujen lopuksi palkattaisiin – onhan se kai mahdollista?

Nämä ovat toissapäiväiseen työelämäkokeilua käsittelevään juttuuni tulleita kommentteja. Työelämäkokeiluhan on hallituksen uusin innovaatio, jonka tarkoituksena on korvata kuntouttavan työtoiminnan nimellä teetettävä palkaton työ toisella palkattomalla työllä, jota voidaan tehdä kunnissa 12 kuukautta tai yrityksissä 6 kuukautta. Palkkaa ei makseta, vaan jopa kahdeksantuntisesta työpäivästä viitenä päivänä viikossa saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen. Työhön piiskaava kunta saa 10,09 euroa päivältä jokaisesta työelämäkokeiluun passitetusta ja vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta eli niin sanotusta sakkomaksusta.

Yhteistä kommentoijille viimeistä lukuunottamatta on, että kokeilu ei koske heitä tai ainakin he uskovat, että ei koske. Eläkkeellä olevilla on usein puutteellinen kuva nykyisestä työelämästä ja varsinkin työttömyydestä, joten he eläkööt onnellisina muistellen aikaa, jolloin palkkatyötä sai kysymällä.

Omahyväiset ivaajat ovat oma lajinsa. Sen edustajat pitävät omaa työpaikkaansa varmana ja itseään korvaamattomina. Ikävä kyllä moni heistä putoaa ja on jo pudonnut jysähtäen maan kamaralle irtisanomisilmoitus kourassaan.

Toiveikkaat haluavat uskoa, että tämä on oikeasti mahdollisuus pysyvään työpaikkaan. Saattaa joissain tapauksissa ollakin, mutta mietitäänpä kuitenkin ensin. Työelämäkokeilija saa siis työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Monien mielestä tämä on heidän palkkansa, jonka eteen on tehtävä työtä.

Kahdeksan tunnin työpäivää tekemällä tuntipalkaksi tulee 5,60 euroa, josta maksetaan ennakonpidätystä työmarkkinatuen osalta 20 %. Kulukorvaus on veroton. Työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksia ole. Jo nykyisin palkattomat työntekijät ovat alempaa kastia, jota samasta työstä palkkaa saavat ylenkatsovat.

Näillä työehdoilla työpaikasta tulee oppivaisimmille ja nöyrimmille helpostikin pysyvä. Niin tulee palkastakin. Koska meillä ei ole laissa säädettyä minimipalkkaa, niin siitä tulee uusi minimipalkka alakohtaisen, työehtosopimuksilla sovitun palkan tilalle. Tästä seuraa se, että työehtosopimuksia ei noudateta eikä niitä tarvitse noudattaa. Palkkaa vaativat voidaan potkaista ulos, koska heidän tilalleen saadaan valtion juuri ja juuri hengissä pitämiä työelämäkokeilijoita. Palkkatyö loppuu kokonaan.

Miettikääpä mitä tapahtuu yhteiskunnalle, jossa valtio maksaa verovaroista nimellispalkan, jolla ei osteta mitään muuta kuin välttämättömin. Kulutuskysyntähän siinä romahtaa. Myös valtion rahat loppuvat, sillä työmarkkinatuesta maksetulla verolla ei kovin kauan yhteiskuntaa pyöritetä. Hallituksen pitäisi myös poistaa rikoslaista kiskonnantapaista työsyrjintää koskeva kohta aikansa eläneenä. Muuten poliisille ja tuomioistuimille tulee ruuhkaa.

Tästä työelämäkokeilusta eivät ole innostuneet enempää ammattiyhdistysliike kuin työnantajatkaan. Ay-liike ymmärtää tulossa olevan palkka-alen ja työnantajat eivät halua, että kunta lähettää heille töihin ihmisiä, joiden elämäntilanteesta ja työmotivaatiosta ei ole mitään tietoa ja joita pitää joka tapauksessa perehdyttää työhön. Jokainen järkevä työnantaja haluaa itse valita työtekijänsä ja maksaa heille sellaista palkkaa, joka motivoi tekemään työn kunnolla.

Nyt näyttää siltä, että Sipilän hallitus onnistuu mahdottomassa ja yhdistää kansan tällä työelämäkokeilullaan. Hallituksen kannalta on ikävämpi juttu, että kansa yhdistyy hallitusta vastaan.

18485810_10155267007434354_5003603420807261550_n

Kiitos sille tuntemattomalle, joka teki meemin tästä Ilja Repinin maalauksesta.

 

Kommentit (76)
 1. Työttömillä on huonompi arvo työmarkkinoille kuin työssä olevilla, joten jollain tavalla heistä pitäisi tehdä työnantajan näkökulmasta houkuttelevimpia suhteessa työpaikkaa vaihtaviin. Minun mielestäni tämä ehdotus voisi korjatta tämän tilanteen yhdellä muutoksella: ilmaisen työn teettäjän on palkattava tietty osuus vaikka 1/3 tai 1/2 työelämäkokeilussa olleista toistaiseksi voimassa oleviin tai yli 12kk määräaikaisiin työsuhteisiin. Jos näin ei tapahdu niin työnantaja joutuu maksamaan jonkin rangaistus maksun vaikka summan joka vastaa kokeilussa olleille valtion maksamaa summaa korotettuna vaikka 30%.

  Tässä ongelmaksi tulee ettei tietysti ole kovin montaa paikkaa jotka tähän suostuvat: tämä malli estää kikkailut ja yrityksen pitää aidosti haluta palkkata ihmisiä.

  1. Yrjö perkko
   20.5.2017, 09:57

   Minulla on vielä parempi ehdotus: työnantaja velvoitetaan maksamaan työntekijälle palkkaa. Näin yhteiskunta saa verotuloja, työnantaja motivoituneen työntekijän ja työtön työtä. Lienee kaikille osapuolille parempi vaihtoehto kuin osaamato ja motivoitumton työtön tekemässä turhaa työtä välttääkseen rangaistuksen.

   1. Olen samaa mieltä, niin ja samallahan voidaan palkan maksamisen lisäksi laittaa heitetään nyt hatusta uusi innovatiivinen nimi KOEPALKKA-AIKA tämä korvaa vanhentuneen koeaika jutun. Vaikka nyt maksimissaan 4 kuukaudeksi työsuhteen alusta. Jona aikana niin työnantaja kuin työntekijä voi päättää työsopimuksen. Ja asia sillä selvä varsinkin jos kumpikin osapuoli ymmärtää, että tästä ei tule mitään.

    Minusta tämä olisi yksinkertaista erittäin suoraviivaista ja erittäin toimivaa. Ja kaikki tietää mikä on homman nimi. Se on tehdystä työstä maksetaan PALKKAA ja jos hommasta ei meinaa tulla mitään 4 kuukauden sisään niin asia on sillä selvä.

    Miksei kukaan ole mitään tuollaista keksinyt hallituksessa ja eduskunnassa. Kaiken maailman monimutkaisten orjatyö, konsultti, työpaja, risusavotta, pupuleikki jne. Viritysten tilalle.

   2. Jos yritystukirahat annettaisiin palkkatukena työnhakijoille – onnistuisiko se? Siis niin, että yritystyki ei menisi yritykselle, muutoin kuin vasta palkatun työntekijän kautta.

    Parempi kuin nykyinen yritystukisysteemi? Ehkä.

  2. Virva Itäranta
   20.5.2017, 10:06

   Ongelma on se, että työttömän olisi pakko määrättäessä mennä työkokeiluun. Näitä kokeilun piiriin kuuluvia työttömiä oli muistaakseni noin 450 000. En usko, että yrityksille on mahdollista palkata kokeilijoista ehdottamaasi määrää työttömiä. Varsinkaan kun työttömien koulutus/kokemus ei välttämättä mene yksiin työpaikan odotusten kanssa.

   Sitäpaitsi en myöskään usko, että työnantaja haluaa maksaa sakkoja työkokeilijoiden palkkaamatta jättämisestä. Joten työnantaja mieluummin kieltäytyy koko hommasta.

   Ei tässä ole mitään onnistumisen mahdollisuutta. Hallitus ei pysty suunnittelemaan, eikä toteuttamaan mitään toimivaa. Pitäisi vaihtaa tilalle uudet kokeilijat.

  3. Itse lähinnä ihmettelen sitä, että jos työpanoksesta ei enää makseta palkkaa siis edes minimipalkkaa niin miksi kaupassa pitää enää maksaa tai asunnon vuokraa pitää maksaa eikö pääomankin voisi laittaa töihin vastikkeetta jos se vastikkeettomuus on se juttu?

   Oikeusneuvotella palkasta, työpaikasta ja suunnitella itse se miten elättää itsensä kuuluu perusihmisoikeuksiin länsimaissa. Laissa ja ihmisoikeus sopimuksissa ei lue, että ihmisoikeudet kuuluvat vain tietyn varallisuustason ylittäneille.

  4. Satu Mikkonen
   22.5.2017, 06:37

   Suomessa on jo työkokeilu ja työelämävalmennus ja niiden lisäksi hara-harjoittelut niin mihin ihmeeseen enää tarvitaan neljättä ilmaistyön mahdollistavaa keinoa jos ei orjatyöhön ? Jo näillä kolmella voi keplotella niin että yksi henkilö voi joutua jopa vuosiksi ilmaistyöhön.

 2. Tässä olen miettinyt entistä enemmän sitä työttömien omaa liittoa? Olisiko sellaisen luominen ja rahoittaminen mahdollista? Kun nykyisillä hallituksen toimilla sellaisen liiton olemassaolosta olisi hyötyä, kun ei näitä päätöksiä enää pysäytetä muulla kuin kansan yhdistymisellä.

  1. Aleksi Ruohonen
   20.5.2017, 18:07

   Koska sellainen on jo, ainakin minun ymmärtääkseni
   http://www.tvy.fi

Kommentointi suljettu.