Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Asennekysymys

-Kyllä minä tarttuisin tilaisuuteen, jos en olisi eläkkeellä ja jos olisin työtön. Kaikki työ on arvokasta.

-Se on asennekysymys. Jotkut haluavat mieluummin tulla ruokituksi kotiin kuitn tehdä työtä.

-Tämä on mahdollisuus pysyvään työpaikkaan.

-Minulle kelpaa. Jos vaikka oppisi työtä tekemällä uuden ammatin ja vaikka töihin loppujen lopuksi palkattaisiin – onhan se kai mahdollista?

Nämä ovat toissapäiväiseen työelämäkokeilua käsittelevään juttuuni tulleita kommentteja. Työelämäkokeiluhan on hallituksen uusin innovaatio, jonka tarkoituksena on korvata kuntouttavan työtoiminnan nimellä teetettävä palkaton työ toisella palkattomalla työllä, jota voidaan tehdä kunnissa 12 kuukautta tai yrityksissä 6 kuukautta. Palkkaa ei makseta, vaan jopa kahdeksantuntisesta työpäivästä viitenä päivänä viikossa saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen. Työhön piiskaava kunta saa 10,09 euroa päivältä jokaisesta työelämäkokeiluun passitetusta ja vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta eli niin sanotusta sakkomaksusta.

Yhteistä kommentoijille viimeistä lukuunottamatta on, että kokeilu ei koske heitä tai ainakin he uskovat, että ei koske. Eläkkeellä olevilla on usein puutteellinen kuva nykyisestä työelämästä ja varsinkin työttömyydestä, joten he eläkööt onnellisina muistellen aikaa, jolloin palkkatyötä sai kysymällä.

Omahyväiset ivaajat ovat oma lajinsa. Sen edustajat pitävät omaa työpaikkaansa varmana ja itseään korvaamattomina. Ikävä kyllä moni heistä putoaa ja on jo pudonnut jysähtäen maan kamaralle irtisanomisilmoitus kourassaan.

Toiveikkaat haluavat uskoa, että tämä on oikeasti mahdollisuus pysyvään työpaikkaan. Saattaa joissain tapauksissa ollakin, mutta mietitäänpä kuitenkin ensin. Työelämäkokeilija saa siis työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Monien mielestä tämä on heidän palkkansa, jonka eteen on tehtävä työtä.

Kahdeksan tunnin työpäivää tekemällä tuntipalkaksi tulee 5,60 euroa, josta maksetaan ennakonpidätystä työmarkkinatuen osalta 20 %. Kulukorvaus on veroton. Työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksia ole. Jo nykyisin palkattomat työntekijät ovat alempaa kastia, jota samasta työstä palkkaa saavat ylenkatsovat.

Näillä työehdoilla työpaikasta tulee oppivaisimmille ja nöyrimmille helpostikin pysyvä. Niin tulee palkastakin. Koska meillä ei ole laissa säädettyä minimipalkkaa, niin siitä tulee uusi minimipalkka alakohtaisen, työehtosopimuksilla sovitun palkan tilalle. Tästä seuraa se, että työehtosopimuksia ei noudateta eikä niitä tarvitse noudattaa. Palkkaa vaativat voidaan potkaista ulos, koska heidän tilalleen saadaan valtion juuri ja juuri hengissä pitämiä työelämäkokeilijoita. Palkkatyö loppuu kokonaan.

Miettikääpä mitä tapahtuu yhteiskunnalle, jossa valtio maksaa verovaroista nimellispalkan, jolla ei osteta mitään muuta kuin välttämättömin. Kulutuskysyntähän siinä romahtaa. Myös valtion rahat loppuvat, sillä työmarkkinatuesta maksetulla verolla ei kovin kauan yhteiskuntaa pyöritetä. Hallituksen pitäisi myös poistaa rikoslaista kiskonnantapaista työsyrjintää koskeva kohta aikansa eläneenä. Muuten poliisille ja tuomioistuimille tulee ruuhkaa.

Tästä työelämäkokeilusta eivät ole innostuneet enempää ammattiyhdistysliike kuin työnantajatkaan. Ay-liike ymmärtää tulossa olevan palkka-alen ja työnantajat eivät halua, että kunta lähettää heille töihin ihmisiä, joiden elämäntilanteesta ja työmotivaatiosta ei ole mitään tietoa ja joita pitää joka tapauksessa perehdyttää työhön. Jokainen järkevä työnantaja haluaa itse valita työtekijänsä ja maksaa heille sellaista palkkaa, joka motivoi tekemään työn kunnolla.

Nyt näyttää siltä, että Sipilän hallitus onnistuu mahdottomassa ja yhdistää kansan tällä työelämäkokeilullaan. Hallituksen kannalta on ikävämpi juttu, että kansa yhdistyy hallitusta vastaan.

18485810_10155267007434354_5003603420807261550_n

Kiitos sille tuntemattomalle, joka teki meemin tästä Ilja Repinin maalauksesta.

Kommentit (76)

 1. Joonas

  Työttömillä on huonompi arvo työmarkkinoille kuin työssä olevilla, joten jollain tavalla heistä pitäisi tehdä työnantajan näkökulmasta houkuttelevimpia suhteessa työpaikkaa vaihtaviin. Minun mielestäni tämä ehdotus voisi korjatta tämän tilanteen yhdellä muutoksella: ilmaisen työn teettäjän on palkattava tietty osuus vaikka 1/3 tai 1/2 työelämäkokeilussa olleista toistaiseksi voimassa oleviin tai yli 12kk määräaikaisiin työsuhteisiin. Jos näin ei tapahdu niin työnantaja joutuu maksamaan jonkin rangaistus maksun vaikka summan joka vastaa kokeilussa olleille valtion maksamaa summaa korotettuna vaikka 30%.

  Tässä ongelmaksi tulee ettei tietysti ole kovin montaa paikkaa jotka tähän suostuvat: tämä malli estää kikkailut ja yrityksen pitää aidosti haluta palkkata ihmisiä.

  • Yrjö perkko

   Minulla on vielä parempi ehdotus: työnantaja velvoitetaan maksamaan työntekijälle palkkaa. Näin yhteiskunta saa verotuloja, työnantaja motivoituneen työntekijän ja työtön työtä. Lienee kaikille osapuolille parempi vaihtoehto kuin osaamato ja motivoitumton työtön tekemässä turhaa työtä välttääkseen rangaistuksen.

   • Jyrki

    Olen samaa mieltä, niin ja samallahan voidaan palkan maksamisen lisäksi laittaa heitetään nyt hatusta uusi innovatiivinen nimi KOEPALKKA-AIKA tämä korvaa vanhentuneen koeaika jutun. Vaikka nyt maksimissaan 4 kuukaudeksi työsuhteen alusta. Jona aikana niin työnantaja kuin työntekijä voi päättää työsopimuksen. Ja asia sillä selvä varsinkin jos kumpikin osapuoli ymmärtää, että tästä ei tule mitään.

    Minusta tämä olisi yksinkertaista erittäin suoraviivaista ja erittäin toimivaa. Ja kaikki tietää mikä on homman nimi. Se on tehdystä työstä maksetaan PALKKAA ja jos hommasta ei meinaa tulla mitään 4 kuukauden sisään niin asia on sillä selvä.

    Miksei kukaan ole mitään tuollaista keksinyt hallituksessa ja eduskunnassa. Kaiken maailman monimutkaisten orjatyö, konsultti, työpaja, risusavotta, pupuleikki jne. Viritysten tilalle.

   • elm

    Jos yritystukirahat annettaisiin palkkatukena työnhakijoille – onnistuisiko se? Siis niin, että yritystyki ei menisi yritykselle, muutoin kuin vasta palkatun työntekijän kautta.

    Parempi kuin nykyinen yritystukisysteemi? Ehkä.

  • Virva Itäranta

   Ongelma on se, että työttömän olisi pakko määrättäessä mennä työkokeiluun. Näitä kokeilun piiriin kuuluvia työttömiä oli muistaakseni noin 450 000. En usko, että yrityksille on mahdollista palkata kokeilijoista ehdottamaasi määrää työttömiä. Varsinkaan kun työttömien koulutus/kokemus ei välttämättä mene yksiin työpaikan odotusten kanssa.

   Sitäpaitsi en myöskään usko, että työnantaja haluaa maksaa sakkoja työkokeilijoiden palkkaamatta jättämisestä. Joten työnantaja mieluummin kieltäytyy koko hommasta.

   Ei tässä ole mitään onnistumisen mahdollisuutta. Hallitus ei pysty suunnittelemaan, eikä toteuttamaan mitään toimivaa. Pitäisi vaihtaa tilalle uudet kokeilijat.

  • Jarkko

   Itse lähinnä ihmettelen sitä, että jos työpanoksesta ei enää makseta palkkaa siis edes minimipalkkaa niin miksi kaupassa pitää enää maksaa tai asunnon vuokraa pitää maksaa eikö pääomankin voisi laittaa töihin vastikkeetta jos se vastikkeettomuus on se juttu?

   Oikeusneuvotella palkasta, työpaikasta ja suunnitella itse se miten elättää itsensä kuuluu perusihmisoikeuksiin länsimaissa. Laissa ja ihmisoikeus sopimuksissa ei lue, että ihmisoikeudet kuuluvat vain tietyn varallisuustason ylittäneille.

  • Satu Mikkonen

   Suomessa on jo työkokeilu ja työelämävalmennus ja niiden lisäksi hara-harjoittelut niin mihin ihmeeseen enää tarvitaan neljättä ilmaistyön mahdollistavaa keinoa jos ei orjatyöhön ? Jo näillä kolmella voi keplotella niin että yksi henkilö voi joutua jopa vuosiksi ilmaistyöhön.

 2. Pohjola

  Tässä olen miettinyt entistä enemmän sitä työttömien omaa liittoa? Olisiko sellaisen luominen ja rahoittaminen mahdollista? Kun nykyisillä hallituksen toimilla sellaisen liiton olemassaolosta olisi hyötyä, kun ei näitä päätöksiä enää pysäytetä muulla kuin kansan yhdistymisellä.

  • Aleksi Ruohonen

   Koska sellainen on jo, ainakin minun ymmärtääkseni
   http://www.tvy.fi

 3. Jaakko Lautaoja

  Sitten, jos työministeriä hiillostetaan tuostakin, kuten mm. pakkohakemuksista, lienee selityksensä ”kyseessähän on vasta ehdotus, joka on menoss lausuntokierrokselle”. Sitä hän on hokenut niin eduskunnan edessä, kuin haastatteluissa tavan takaa. Mikä järki on tehdä täysin kaheleita ehdotuksia virkamiesten päänvaivaksi, ellei niiden ole tarkoitus joskus muuttua laeiksikin? Siihen ei saa järkevää vastausta millään.

  • Jyrki

   Niin olen itse myös miettinyt sellaistakin vaihtoehtoo. Että kysymyksessä on puhdas savuverhon tuottaminen, jolla peitellään muu törky. Törky kuten kuravesien ja saasteiden siirtely Talvivaarassa nykyisessä Terranovassa. Tai vaikka hallintarekisteri tai vaikka hallituksen oma budjetti ohi eduskunnan, nämä orjatyön eri muodot, joissa ei haittaa että yksi muoto onnistutaan estämään, koska on 10 muuta vielä olemassa ja lisää keksitään jne jne.

   Toisin sanoen tuotetaan läjittäin savuverho törkyä, jolla halvennetaan omaa kansaa ja pyritään vähentää demokratiaa. Ja näin jatkaen lopulta saadaan täysin vapaat kädet tehdä oikeastaan mitä tahansa, kunnes yhteiskunta päätyy jonkin asteiseen kaaokseen. Niin terveydenhuollon, veronmaksun, palkkatyön suhteen jne.

   Jotka kaikki myös kielletään kaiken muun vielä tuntemattoman sonnan lisäksi. Sen sijaan etsitään syyllisiä heikko-osaisista, kuten työttömät, opiskelijat, sairaat, vanhukset, lapset jne. Ja osoitellaan, syllistetään ja rangaistaan heitä kovimman mukaan ja kansa tai ne vielä parempi osaiset vaatii tätä lisää ja hurraa joka kerta kun sitä saa lisää.

 4. Sauli

  Olet niin oikeassa. Olen itse ollut työttömänä työkokeilussa ja saanut kokea sen miltä tuntuu enemmistön edustajana saada vähemmistön kohtelua. Kun työnjohtaja katsoo ja puhuu ohitsesi, valmiiksi matalalla oleva itsetunto valahtaa jonnekin lattian rakoon. Kun sinulle tarjotaan ne tehtävät joita palkkatyössä oleva kollegasi ei viitsi tai ennätä tehdä, yhteiskunta on kyllä osoittanut mikä on paikkasi.

  Kaiken tämän jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit alkaa vihata tai antaa periksi. Viha ei kohdistu sinne minne sen pitäisi, yhteiskuntaan ja sen päättäjiin, se kohdistuu itseen tai johonkin syyttömään. Periksiantaminen ja masentuminen on monen työttömän arkea. Kaikki tämä käy lopulta yhteiskunnalle niin kalliiksi, ettei yhdelläkään hallituksella luulisi olevan varaa tällaiseen ihmiselämän ja resurssien haaskaukseen.
  Vielä hetki sitten en olisi uskonut että kirjoitan jotain tällaista. Mutta kuten Saku kirjoitit, kukaan ei ole turvassa työttömyydeltä. Tapa jolla hallitus kohtelee työttömiä on epäinhimillinen ja osoittaa täyttä ymmärtämättömyyttä siitä missä todellisuudessa ihmiset, työttömät elävät.

  • Virva Itäranta

   Tekisi mieli sanoa, että älä anna periksi! Silloin kun menee huonosti, ne oikeat ihmiset seuloutuvat akanoista. Myös työelämässä. Aina on niitä, jotka pyrkivät alistamaan, jos mahdollista, vaikka olisi samalla palkallakin töissä. Aina on myös niitä, jotka ymmärtävät, ettei ihmisen arvo riipu elämäntilanteesta. On myös mahdollista itse oppia laittamaan omat arvot oikeille kohdilleen kun elämäntilanne niin pakottaa.

   Työttömien yhdistyminen kyllä kannattaisi. Sen verran alkaa olla joukkovoimaa.

 5. Matti Meikäläinen

  Mitä noihin alussa lainattuihin kommentteihin tulee, niin kovin samantapaisia löytyy muiltakin kommettipalstoilta. Jopa niin samantapaisia, että pistää miettimään, onko niiden takana joku palkattu (vai peräti työkokeilussaoleva) kommentoijaryhmä.

  • Jyrki

   Niin totuus voi olla tarua ihmeellisempää. Nettiin voi tuottaa propagandaa läjittäin. Ja jos sen oikein tekee saa haluamansa tahot hurraamaan ja vaatimaan lisää.

   Sen jälkeen nuo hurraajat voi propagandan tuottajat käskeä kuvaannollisesti vaikka hyppäämään jyrkänteeltä alas. Ja ne hyppää mitään kyseenalaistamatta.

   Mutta jos sitten joku/jotkut niistä hurraajista herääkin todellisuuteen joku ikävä päivä. Kuten vaikka sairastuu, vanhenee, alkaa opiskelee, päätyy työttömäksi, löytää itsensä orjatöistä jne. Niin nämä heränneet voidaan myös työntää hurraajien toimesta jyrkänteeltä alas kuvaannollisesti.

   Tämän jälkeen muut hurraajat ja propagandan tuottajat taputtelee toisiansa selkiin ja kehuvat toisiansa kilpaa kabineteissaan ja julkisesti. Ja ehkä jokunen nyrkkitervehdyskin nähdään televisiokameroiden edessä naamat hymystä loistaen. Jos ei muuten niin ainakin väkinäisesti. Sillä jos naama ei loistaisi vaikka väkinäisesti, niin olisi tiedossa seuraava joka lähtee jyrkänteeltä alas…

   Ja nyt täytyy ymmärtää, että tämäkin teksti saattoi olla propagandaa tai totuus, osa totuus tai jotain miten sen haluaa itse kukin nähdä…

  • ani

   Itse olen ajatellut kyseisten kommentoijien olevan palkattuja mielipiteenmuokkaajia.

 6. Paula

  Mitenkäs työsuojelu työpaikalla esim. kiusaamisen suhteen? Tuleeko luottamusmies apuun? Ei taida apua saada työelämäkokeilija, kun työterveyshuoltoakaan ei saa. Muutenkin työpaikalla palkkaakin saavat pätkätyöläiset jätetään usein esim. syrjään vakiporukasta, tälläisestä työilmapiiristä itselläni on kokemusta, vaikka olen pätevä ja mukava ihminen. Ja voin vain kuvitella suhtautumisen ilmaistyöntekijään, kiusaajatyypeille hyvää materiaalia lisää. Savustetaan uhkat pois, että oma palli säilyisi, näin ainakin kuvitellaan. Elämä on.

 7. työtöntyötön

  Itse saan laskutoimituksesta niinkin huiman tuntipalkan kuin työmarkkinatuen 32,40 e/pv jaettuna 8 tekee 4,05 euroa tunnilta. Eli verojen jälkeen n.3,24. Ja työtönhän luultavasti joutuu tekemään tuon puoli vuotta 40 tuntia viikossa ja ilman lomakertymiä. Eli vaikka vakituisten työaika olisi 37,50 tuntia viikko niin työtön joutuu sen puoli tuntia pitempään olemaan. En yhtään ihmettelisi jos laissa tulisi lukemaan 4-8 tuntia ja sitä tulkittaisiin kirjaimellisesti. Ei mitään työajan vähennyksiä tai lyhyempiä työpäiviä perjantaisin. Samalla ei tarvittaisi palkata lomantuuraajia.

  ”-Minulle kelpaa. Jos vaikka oppisi työtä tekemällä uuden ammatin ja vaikka töihin loppujen lopuksi palkattaisiin – onhan se kai mahdollista?”

  Tälle kommentoijalle ei ole muuta sanottavaa kuin jos todella olet jo työtön niin työkokeilu on mahdollista jo nykyään. Varaa aika työkkäriin ja ala etsiä itsellesi kokeilupaikkaa ja kirjoita puolen vuoden sopimus vaikka heti ensi viikolla niin ennen joulua saamme jo kuulla onnistiko palkkatyön saaminen vai ei. Vai olisiko kumminkin niin että kelpaisi jos asuisin kokeilukunnissa mutta kun (onneksi) en satu asumaan. Jos ja jos.

  ”-Kyllä minä tarttuisin tilaisuuteen, jos en olisi eläkkeellä ja jos olisin työtön. Kaikki työ on arvokasta.”
  Jos ja jos. Jos minäkin olisin eläkkeellä niin saattaisin vaikka olla samaa mieltä. Siis jos, mutta toivottavasti en. Sukulaisia on kyllä eläkkeellä ihan riittämiin ja onneksi suurin osa heistä ei pidä tätä nykymenoa hyvänä.

  • ”Aina Marina”

   Palkaton työhän ei ole yhtä arvokasta kuin se palkallinen edes siltä kantilta, ettei se kerrytä sitä eläkettä. Kyllä sekin tässä tilanteessa on ikävää, ettei yli viisikymppisellä ole näkyvissä enää mahdollisuuksia eläkkeensä kerryttämiseen, vaikka niitä haluja kyllä olisi. Tosiasia näyttäisi olevan, että nämä rekryfirmat (joille nyt myös työkkärin toiminta halutaan siirtää) nimenomaan automatisoivat viisikymppisten palkkatyöhakemukset suoraan ö-mappiin, todennäköisesti myös suurten yritysten laajat hakusivustot ja vain suorahaussa pienempiin yrityksiin voi saada edes hieman huomiota.

 8. Aleksi Ruohonen

  Haluaisin sanoa, että on olemassa porukka, joka on täysin korvaamaton työantajalleen: nimittäin minun isäni ja hänen kollegansa, tosin se johtuu enemmän siitä että kyseisen firman kaikki ohjelmat on tehty ohjelmointikielellä, joka oli käytössä joskus 70-luvulla ja sen korvaaminen toisella on liian kallista ja aikaavievää 😁

  • a m

   Itse IT-urallani näin monta tuollaista ’korvaamatonta’, jotka olivat työnantajalle ja työtovereille painajainen. Jouduin kollegoineni monesti tekemään hätäkorjauksia kun korvaamaton ei ollut työkunnossa tai oli lomalla. Sitten töihin palattuaan kuultiin palautetta ’väärin sammutettu’. Y2K:n ansiosta eräät erittäin isot tietojärjestelmät pistettiin uusiksi, vaikka ’korvaamaton’ kampitti hanketta parhaansa mukaan eläkkeellejäämiseensä asti.

 9. Tiuhti

  Tässä maailmalla reissatessa näkee kaikenlaista. Väkisinkin tulee aina vertailleeksi ja pohtineeksi sitä omaa kotimaataan ja sen systeemeitä. Toki varmasti tuolla muualla on omat miinus- puolensa ja ikävät juttunsa, mutta monta hyvääkin ja toimivaa asiaa olen havainnut. Asioita ja toimintaa on kehitetty eteenpäin sensijaan että huononnetaan toimintaa ja palveluita.
  No anyhow, sen enempää en niitä tässä mieti. Lähinnä sen haluan tuoda esiin kuinka tämän päivän suomi alkaa olla varsinainen DDR tai jokin muu entisaikojen diktatuuri valtio. Enää ei puutu kuin ”johtaja Sippilän” propaganda puhetta suoltavat ämyrit kaduilta ja kansalaisten kodeista.
  Kansalaiset palkattomaan työhön pikkuhiljaa hivutellen erilaisin työkokeiluin ym. Kyllä ilmaistyövoima kelpaa kaikille yrityksille ja kunnillekin. Kenenkään on turha oikeesti uskoa että kyllä tästä oikea palkka työ irtoaa. Onhan tuo systeemi jo nyt nähty. Uusi kokeilija astuu palkatta tilalle kokeilemaan heti edellisen lähdettyä.
  Esimerkkinä tästä poikani oli palkattomassa työharjoittelussa eräässä liikkeessä. Teki siellä itsenäisesti töitä täysiä päiviä. Kun harjoittelu loppui tuli uusi harjoittelija jälleen palkatta töihin. Tunsin tuon pojan myös lasteni kautta. Tämäkin harjoittelija teki täysiä työpäiviä ja oli vastuussa tuon putiikin toiminnasta. Teki tilaukset ym asiaan kuuluvat. Omistaja jopa tituleerasi nuorta myymäläpäälliköksi. Palkkaa ei tippunut, ei ollut varaa. Pimeesti maksoi joskus 50 e, yleensä antoi”krediitteinä” eli jonain tavarana mitä liikkeessä myytiin. Kun hän lähti aikanaan pois ko liikkeestä tuli taas uusi nuori tilalle ilmaiseen orjatyöhön.
  Näitä riittää suomessa. Ja lisää tulee kun ilmaista työvoimaa löytyy hyväuskoisista kansalaisista jotka nöyränä suostuu kaikkeen.
  Tähänkö maallamme sitten on varaa? Rikastuttaa niitä jo ennästään rikkaita antamalla heille ilmaistyön kautta vielä lisää rikkatta jota nyt uuden uuden ”korruptiolain” turvin voi piilotella vaikka ulkomaille.

  • a m

   Yle, siis valtion yleisradiohan toimii jo pääministerin ämyrinä

 10. Heikki

  Älä höpötä. Tuo sama kokeiluksi muuttuva toiminta on ollut jo kynmeniä vuosia ”työelämävalmennuksen” nimellä. Nyt muuttuu niin että tuossa valemnnuksessa voi tehdä oikeaa työtäkin. Suomeksi mikään ei muut muu kuin nimi.

  • Saku Timonen

   Työelämävalmennusta ei ole ollut 1.1.2013 alkean olemassakaan, koska silloin työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin työkokeiluksi. Kuntouttava työtoiminta on ollut vuodesta 2002 alkaen. Jos tulee sanomaan toista höpöttäjäksi, niin kannattaa ensin varmistaa, että ei itse ole höpöttäjä. Tässä tapauksessa sinä olet.

   • Jyrki

    Älä nyt, onhan Heikki yhdessä asiassa täysin oikeassa. Nimittäin siinä, että nimet vaan vaihtuu toimenpiteillä. Toisinaan hyvinkin tiuhaan tahtiin. Koska entinen nimi ei kuullosta enää hyvältä rahvaan kansan korviin, vaikka herrojen korvissa vielä kuullostaisikin.

    • töytön

     Paljonkohan palkka sillä alkueliöllä kuka näitä nimikkeitä vetää hatusta. Tämäkin ”työelämäkokeilu” voi jumalauta 😀

 11. a m

  Kirjoitit: ” Eläkkeellä olevilla on usein puutteellinen kuva nykyisestä työelämästä ja varsinkin työttömyydestä, joten he eläkööt onnellisina muistellen aikaa, jolloin palkkatyötä sai kysymällä.”

  Nämä työelämäkokeilut tulevat kolahtamaan myös eläkeläisiin, koska Eläketurvakeskuksen mukaan suurin osa eläkkeistä rahoitetaan pääasiassa jakojärjestelmällä eli kunkin vuoden työeläkemaksuilla (lähde http://www.etk.fi/elakejarjestelmat/suomi/elakkeiden-rahoitus/).

  Koska työmarkkinatuesta ja kulukorvauksesta ei peritä työeläkemaksuja, niin kuinka kauan eläkeläisille on varaa maksaa työeläkkeitä?

  • Jarkko

   ”Koska työmarkkinatuesta ja kulukorvauksesta ei peritä työeläkemaksuja, niin kuinka kauan eläkeläisille on varaa maksaa työeläkkeitä?”

   Tämä nykyinen tapa toimia on järjestelmän valitsema poliittinen linja ja sitä on toteutettava sen loogiseen päätepisteeseen saakka. Miksi luopua siitä enää kun se on laitettu käyntiin? Oikeastaan eniten työttömiä solvaavat eläkeläiset voisi etsiä ja maksaa jonkun bonus eläkkeen normaalin eläkkeen päälle. Turha enää on laittaa jarruja päälle. Kaasu pohjaan ja silmät kiinni kyllä moottoritie vie sinne minne sen kuuluukin viedä.

  • ”Aina Marina”

   Hyvä pointti, turha kai tässä on sitä oman eläkkeen kertymistä surra, kun ei ole takeita työssäkäyvilläkään siitä eläkkeestä. Tätäkin voisivat työssäkäyvät orjatyön kannattajat miettiä. Ne pärjää, joilla on tarpeeksi laittaa veroparatiisitileille ja/tai sijottaa (ja sisäpiiritietoa) tähän yksityistämisbisnekseen…

 12. Oikea työ ja oikea palkka

  Varmaan voi tehdä oikeaa työtä – palkatta. Jos työkokeilussa tehdään OIKEAA työtä, niin MIKSI siitä ei voi maksaa myös oikeaa palkkaa? Mikä tekee toisen ihmisen työpanoksesta vähempiarvoisen?

 13. Heikki Alanen

  ”Nämä ovat toissapäiväiseen työelämäkokeilua käsittelevään juttuuni tulleita kommentteja.”

  Yhtään niistä ei tietenkään julkaistu kyseisessä blogissa koska ovat agendaan sopimattomia.

  • Saku Timonen

   Ne eivät tulleet tähän blogiin, vaan Facebookiin. Siellä on oman profiilini lisäksi blogille oma sivu, ja jakoja jutulla oli Facebookissa yli 4 000. Jos haluat, niin voit etsiä nuo kommentit sieltä jostain. En aio auttaa etsimisessä.

 14. Anna-Katriina Lius

  Olen varma, että tämä uusi palkattoman työn muoto tulee entisestään lisäämään ihmisten hyväksikäyttöä. Mielipiteeni perustuu omaan kokemukseen. Suoritin opiskeluihini (kv. kaupan tradenomi) kuuluvan palkattoman työharjoittelun eräässä perheyrityksessä. Ensimmäisen viikon sain harjoitella tilaus-toimituskäsittelyitä, mutta toisella viikolla minut pistettiin varastoon pakkaamaan 8 tuntia/päivä. Minulle ei kustannettu tarvitsemaani seutukorttia, en myöskään edes saanut ostaa tehtaanmyymälän tuotteita henkilökunta-alennuksella. Työssä tiuskittiin ja pomotettiin, uhattiin vessojen pesettämisellä sekä yritettiin pakottaa kiipeämään tikkailla usean metrin korkeuteen. Lopulta otin yhteyttä oppilaitokseen ja sain onneksi sen luvalla keskeyttää harjoittelun.

  Vaihdoin harjoittelupaikkaa. Seuraava paikka oli ihana; sain opetella tärkeitä taitoja omassa tahdissani, pomo opasti ja neuvoi. Markkinatutkimuksen tein ulkomailla ja firma maksoi minulle siihen apurahan. Minulle jäi paikasta lämpimät muistot. Tällöin totesin, että on firmoja jotka käyttävät harjoittelijoita räikeästi hyväkseen ja on firmoja, jotka panostavat harjoittelijaan ja huomioivat hänet yksilönä. Nämä firmat myös ymmärtävät sen, mikä on palkattoman harjoittelun henki; palkattomalta ei pidä vaatia normaalia työpanosta.

  Koska minulla on kaksi täysin erilaista kokemusta, tiedän että palkaton harjoittelu voi pitää sisällään melkein mitä tahansa. Meidän on muistettava ihmisluonnon raadollisuus. Näitä palkatonta työtä koskevia lakeja ei pidä laatia pelkästään ”hyvisten” mukaan, vaan ottaen huomioon, että todellisessa maailmassa saalistaa myös iso joukko ”pahiksia”.

 15. Matti Pelkko

  En kehoita ketään, mutta onhan aina mahdollista mennä pizzeriaan, tilata pizza ja laskun tullessa sanoa olevansa tekemssä talouselämäkokeilua eikä maksa. Jos joku tekisi flashmobin n. 30 hengen porukalla ravintolaan, niin varmasti huomio olisi taattu.

  Mutta oli mulla asiaakin: Olen aina ihmetetellyt, miten harvoin oppositio valtaan päästyään kumoaa haukkumiaan lakeja. Kumoamisia on tapahtnut ainakin – ei koskaan. 90-luvun leikkaukset ovat edelleen voimassa, opintotukea säädetään jatkuvasti huonommaksi ym. Vallalla oleva kehysbudjetointi on oikeastaan lumetta, koska tarvittaessa rahaa kyllä löytyy mitä kummallisimpiin tarkoituksiin.

  Olen sen verran iäkäs, että muistan kuinka valtiolla oli vielä yksinkertainen menobudjetointi, silloinkaan ei jäänyt sairas hoitamatta, vanhus heitteille tai sosiaalipalvelut hoitamatta. Tilanne muuttui erittäin huonoksi kun valtio siirtyi tilaaja-tuottajamalliin eli jonkinlaiseen tekoliiketaloustoimintamalliin. Sen myötä talous on tosiasiallisesti romahtanut eikä se tästä toivu ennenkuin raha alkaa taas kiertää ja inflaatio on noussut sille tasolle mille se kuuluu.

 16. Jyrki

  Vaikka itse en hirveämmin välitä Jari Sarasvuon kannanotoista erinäisistä syistä. Niin nyt Jari on jostain asiasta samaa mieltä kuin itsekin ja varmaan moni muukin orjatyön epäreiluksi ja nöyryyttäväksi kokeva henkilö. Vaikka tätä päivää en olisi uskonut näkeväni.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/jari-sarasvuo-hallituksen-tyokokeiluesityksesta-pilaa-tyopaikan-hengen-6650967

  Paitsi sitä Jari ei taida vielä hahmottaa, että jo nykyisillä vuosikausia kestäneillä kyykytystoimilla on tuhottu monen tulevaisuus ja usko siihen orjatöiden eri muodoilla ja toimilla aiheuttaen vain katkeruutta ja vihaa.

  Toimilla, jotka verhottu milloin minkäkin nimisen työvoimapoliittisen toimenpiteen autuaaksi tekevään voimaan kenet sitten tekeekään autuaaksi? Ja nytkin Jarin sai heräämään vai heräsikö ehkä sittenkään? Vasta, kun omassa kaveri/tuttavapiirissä törmättiin yhteen lukuisista orjatyön hyväksikäytön hienouksista.


  Hän sai kimmokkeen Twitter-kommenttiinsa tutultaan, joka on ollut kuukauden työkokeilussa ravintolassa keittiöapulaisena. Työtehtäviin kuului vihannesten pilkkominen ja tiskaaminen. Kokemus työstä oli ollut hyvä, mutta ilman alan koulutusta työsuhde ei jatkunut.

  ”Pitää olla joku roti ja kohtuus!” Sarasvuo kuittaa.

  Niin joku roti ja kohtuus? Nyt ollaan menossa aivan toiseen suuntaan…

  • Jarkko

   ”Paitsi sitä Jari ei taida vielä hahmottaa, että jo nykyisillä vuosikausia kestäneillä kyykytystoimilla on tuhottu monen tulevaisuus ja usko siihen orjatöiden eri muodoilla ja toimilla aiheuttaen vain katkeruutta ja vihaa.”

   Alunperinhän noita kyykytys toimia mainostettiin väylänä työelämään ja samalla lupailtiin, että kun suuren ikäluokat jäävät eläkkeelle niin tulee työvoimapula. Kun tulikin massatyöttömyys. Ilkeämpi voisi kuvitella, että kyykytys toimet eivät alunperinkään olleet mikään väylä työelämään vaan pelkkä viivytys taktiikkaa missä ihmisiä pidettiin turhan päiten jumissa vuosia. Kun ei ihan suoraankaan voitu sanoa, että sitä työpaikkaa ei ehkä teille riittänytkään koskaan. Kun monet suurten ikäluokkien kupla työpaikat lopetettiin eikä uusia työntekijöitä eläkkeelle siirtyneiden tilalle palkattu ja yksityinenkin sektori ulkoisti satojatuhansia työpaikkoja aasiaan.

   Sitä Jari ei ole selkeästikkään tajunnut että tuolla järjestelmässä saattaa pyöriä kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille käytännössä sanotaan ähäkutti ei toiminutkaan juo kuravettä syö silliä päälle. Sitten pitäisi aloittaa kaikki alusta. Vaikka monelle alkaa tulla kiire hukattujen vuosien takia, että pääsisi edes köyhän länsimaisen ihmisen elämään kiinni, koska riskinä on kehitymaalaisen elintasolle jämähtäminen. Ei olisi oikein varaa hukattavaksi monia vuosia palkattomissa töissä.

 17. Jari Kähkönen

  Niin, mahtoi se eräille tulla huono huomen, kun heräsivät todellisuuteen missä yhtä aikaa katoaisivat niin järjestäytymisaste kuin työehtosopimusten sitovuuskin Sakarin bloggaaman kokeilun myötä. Siinä sitä ollaan niin ahtaassa paikassa puristuksissa, että turha olisi enää kenenkään työsuhteisten herralliseen säätyyn kuuluvaa leikkiä, sen paremmin ajatuksissa kuin teoissakaan. Mutta uho noussee tuhon edeltä ja niin poispäin. Pitäisi siis tietää, että mitä kello on lyönyt. Ei vaan pidä nyt unohtaa, että Pro on ollut lähimenneessäkin koko liikkeen volatiilisin ja nopeiten reagoiva osa, joten eiköhän vielä yksi jos toinenkin teollisuusliitto ole yhä autuaasti oman suuruutensa ja vahvuutensa kuvitelmassa. Ei hyvä. Paras olisi käsittää, että edessä on tässä suunnassa todellakin se viimeinen taisto. Nytpä sitten nähdään, että mihin heistä on, kun eteen tulee tosipaikka. Eivät pakkolakihaikailut pari syksyä sitten tainneet olla vielä mitään.

  Se ei yllätä yhtään, että solidaarisuus on nyt ennätyksellisen alhaalla vrt. tyhmä kommentointi, jonka Sakarikin ylösnosti. Kun ne taitavat ihan oikeasti luulla olevansa ylä- tai ulkopuolella. Sen nyt tiesi jo Gor(j)kikin, kun Tunnustuksen kirjoitti. Kirjahyllyssäni on exemplaari siitä painoksesta, jonka Sosialistin kirjapaino Turussa oli painanut. Laittoi vielä ärrän ja koon väliin tuon jiinkin. Kummoistakaan toivoa en silti näe. Moinen, muka järjen muodon ottanut tolkuton hulluus on aina ollut läsnä, kun Suomessa on käsitelty heikompien tai vähänkään valtavirrasta poikkeavien ihmisten asioita. Se siinä vaan on, että sitten kun tällä tiellä jatkettaessa yhteiskunta käy liian epävakaaksi ollakseen olemassa, on kaikilla niin ikävä olla, ettei moisia asenteita voi ylläpitää. Tuskin enää edes ymmärtääkään.

  En päästä asenteellisia niin helpolla, että manaisin heille minkäänsortin kirousta tai kuolemaa. Siitähän ne tykkäisivät, jotta saisivat torjunnan kautta kokea olevansa turvassa asenteissaan. Lieneköhän siinä sittenkin käyne niin, että saavat arkisessa alhaisuudessa nolona sekä hiljaa katua ja ajatella uudelleen. Tulla uudelleen ihmisiksi, joiden yläpuolelle asettuivat. Nämä ovat vain omaa sorttiansa, siinä kuin ovat nostalgian vollottajat ja vähän höpsähtäneetkin keille taas menee raaka ihmisviha. Nii-in. bloggaus-pari Sakari totesi oikeassaolemisen kiusallisuudesta, jos osoittautuu tienneen tulossaolevan pahan. Kyllähän sitä minäkin jo männäkesänä kirjoitin esseen työvoimapolitiikasta, joka julkaistiinkin joulun alla antologiassa eräässä. Ja vain kokeilun nimeä en silloin tiennyt sanoa.

 18. Katariina

  Olisin itse valmis tekemään useita kuukausia työkokeilua pelkällä työmarkkinatuella ja kulukorvauksella, jos todellakin minulla olisi mahdollisuus työkokeilussa oppia uutta ja työllistyä kyseisen työnantajan palvelukseen.

  Viime kesänä olin erään kunnan kirjastossa 3kk ajan työkokeilussa ja silloin minulle kävi harvinaisen selväksi, että vaikka minulla on alalle vaadittava koulutus, en voinut hakea kyseisessä kirjastossa avoinna olevia työpaikkoja, koska ne olivat vain sisäisessä haussa. Myös se kävi harvinaisen selväksi, että kirjastojen hyllytystehtävät on jo nyt siirretty täysin palkattomien harjoittelijoiden tehtäväksi samoin kuin lainattujen cd- ja dvd-levyjen pyyhkiminen. Kokonaisuudessaan tekemäni työtehtävät olivat sellaisia, että en kehtaa edes liittää niitä ansioluetteloon, eli kyseisestä työkokeilusta ei ollut minulle minkäänlaista käytännön hyötyä.

 19. Luukas Pyykorpi

  Ennen ihmiset pelkäsivät terroristeja ja pyysivät hallitusta ja valtiota apuun. Nykyään pitää pelätä hallitusta ja pyytää apua ulkopuolelta tai jostain !

 20. Paula

  Ostin alesta uudet silmälasit, jotta voisin tehdä hyvin työtä, ei olisi työpaikan saanti ainakaan siitä kiinni. Jos minut määrätään töihin, josta en saa palkkaa, niin uudet lasit jääköön kotia. Kustantakoon työnantaja minulle uudet lasit, joilla pärjään orjatyössä, koska muutoin työ on todella hidasta ja virheitä sattuu. Vaatteetkin on joka päivä samat. En uhraa senttiäkään ylimääräistä ja riisikakku olkoon lounas. Ja hymykin maksaa. Repiköön siitä sitten huumoria työpaikalla. Nyt tämä täti on todella vihainen.

 21. AMK

  Eduskunta säätää Suomessa kaikki lait ja päättää valtion talousarviosta. Eduskunta myös valitsee pääministerin ja valvoo hallituksen toimintaa. Lisäksi eduskunta hyväksyy tärkeimmät Suomea sitovat kansainväliset sopimukset ja vaikuttaa Euroopan unionin asioihin.
  ….Niin ja nykyään pääministeri päättä kaiken …onhan hän suomi oy ab :n toimitusjohtaja.Lisäksi siihen pääministeri päättää ovatko työttömät ihmisiä ,tarviiko heitä kohdella tasa-arvoisesti.pluffia tasa-arvo ajatushautimo…millä ei ole mitään merkitystä..usko herra herraan -totuus on työttömät ovat suomen suurin rikollisjärjestö-…minkähän takia???Koska toimitusjohtaja alaisineen ovat päätyneet tähän mielipiteiseen.Ei auta apua huudella ”olen 56 vuotta täyttänyt” heidän vastaus on palkaton työ siitähän se ura aukenee.Ehkä politiikassa oleville eikä tarvii olla ,kyllä keva maksaa,mutta ei työkyvyttömille,tarkeinpihän ovat työkyiset entiset kansanedustajat.

 22. Mari

  Ehkä astun muurahaispesään, mutta senkin uhalla, haluaisin esittää hieman poikkeavan kannanoton. En ihan ymmärrä, mistä näissä tämän kaltaisissa keskusteluissa on kyse, kun sanotaan että ”kansa yhtyy hallitusta vastaan”. Meitä on tässä kansassa aika paljon kaikenlaisia ajatuksen omaavia, jotka harvemmin näille sivuille lähtevät mielipiteitään sanomaan, koska se ei johda mihinkään. Silloin näillä foorumeilla sitten korostuu vain tietynlaisen näkökulman omaavien mielipiteet, ei missään nimessä koko kansan. En itse ymmärrä jatkuvaa systemaattista päättäjien haukkumista, eihän me voida millään kaikki 5,3 miljonaa olla kaikesta samaa mieltä? Eiköhän nuo päättäjätkin yritä varmasti tehdä koko maan kannalta parhaita ratkaisuja, mikä intressi heillä olisi syöstä koko kansa alas? Aika halventavaa tekstiä, sori vain. Monta epäkohtaa on joka maassa, eihän siitä pääse mihinkään. Itselläni on lähipiirissä muutamakin tuttu, jotka suoraan sanottuna laskelmoivat miten ei tarvitsisi mennä töihin ja saisi keinoteltua parhaimmat rahat, yhtään ei kyllä näitä työnteko kiinnosta. Minkä takia meidän muiden pitää maksaa tämän kaltaisesta toiminnasta? On paljon ihmisiä, jotka tosissaan haluaisivat töihin ja kritiikkini ei kohdistu heihin millään lailla. Mutta ei ole olemassa mitään erillistä valtion kassaa, jonka päällä joku päättäjä jakaisi rahoja..ne rahat tulevat meiltä kaikilta. En itse kannata tällaista kokeilua, että työtön menisi firmaan töihin korvatakseen meiltä kaikilta saamansa rahat, siitä koituu monta pulmaa. Luulen, että tämän ehdottajakin kuvittelee ihmisten olevan niin hyviä, että tällaista pyyteetöntä työntekoa toteuttaisivat. Olen lukenut näitä keskusteluja ja monet mielipiteensä esittäneet ovat sanoneet sabotoivansa sitten sitä yritystä, johon joutuisivat. Siis anteeksi mitä? Mistä maailmasta nämä ihmiset ovat kotoisin? Mennään tuhoamaan toisten omaisuutta omaa ärsytystä lieventääkseen. Huh huh. Aikuiset ihmiset, järki käteen. Yritystyökokeilun sijaan tuolla olisi vaikkapa vanhainkodeissa monta maatansa rakentanutta vanhusta vailla juttukaveria..tai lastenkodeissa monta syliä tarvitsevaa. Voisiko tämä olla parempi vaihtoehto tuolle? Vähin rahoin maailmaa kiertäneenä tekee oikeasti pahaa lukea tällaista, vaikka on kuitenkin monikin asia, länsimaisessa maailmassa huomaamaton asia (esim puhdas vesi), hyvin. Niin surkeita elämän kohtaloita nähneenä kuulostaa jotenkin karmealta, että valitetaan siitä rahamäärästä, jolla meidän maa tukee ihmisiä. Olkoon se raha työttömyystuki tai mikä vain. Eihän meillä yhteiskunnan välttämättä tarvitsisi maksaa yhtään mitään kellekään? Mutta meillä on pitkät juuret ihmisten tukemiseen ja näen sen ennemmin pohjautuvan lähimmäisen rakkauteen kuin riistoon. Olen itse ollut työttömänä ja muistan silloin miettineeni, että aika kiva kun joku maksaa minulle rahaa..eikä se ole kukaan sukulaisistani, joka rahaa tunkee vaan koko yhteiskunta johon me kaikki kuulumme.

  • a m

   Jostakin syystä aina nostetaan näissä keskusteluissa esiin tuo, että työttömät voisivat toimia vanhusten juttukumppaneina tai lastenkodeissa sylittelijöinä. Mari, eivätkö vanhusten- ja lastenhoito ole mielestäsi palkan arvoista työtä? Millainen luulet olevan karenssin uhalla käskytetyn työttömän motivaatio tehdä orjatyönsä kunnolla vanhusten palvelutalossa tai lasten parissa?

   Olen itse myös kiertänyt maailmaa vähin rahoin ja minusta on surullista, miten Suomea ollaan ajamassa takaisin kehitysmaaksi, joka tämä maa ei-niin-kauan-sitten oli. Minun kohdallani isovanhempani elivät sellaisessa Suomessa, jossa puolet lapsista kuoli pieninä.

   • Mari

    Ne ovat myös palkan arvoista työtä…kyse on lähinnä siitä, että tekee jotain sen eteen, että saa meiltä kaikilta (myös itseltä) tukea elämiseen. Sitä sanotaan yhteiskunnalliseksi, meitä kaikkia hyödyttäväksi, työksi. Eiköhän ne vanhukset ja yksinäiset lapset olisi kiinnostuneita sinunkin sylistäsi ja korvistasi, heitä tuskin kiinnostaa saatko palkkaa vai et. Maassamme on aika paljon kurjissa oloissa olevia…meidän systeemimme täällä ei todellakaan ole aukoton ja kaikkein paras: ajatukseni koski lähinnä vapaaehtoistyötä…josta saisi valtion maksamaa rahaa. Veikkaanpa, että aika moni lastenkodin työntekijä tai sairaanhoitaja vanhuskodissa olisi aika onnellinen, jos jollain muulla olisi aikaa keskustella ja kiinnittää huomionsa näihin kaikkein heikoimpiin yhteiskunnassamme.

    • Jarkko

     Itsestäni koko ajatus siitä, että vanhuksista huolehtiminen kuuluu jotenkin pelkästään heille ketkä eivät saa palkkaa eivätkä omista kiveäkään suomesta on täysin absurdi ajatus. Ikäänkuin jotkut ihmiset ovat olemassa vain siksi, että kaikki nykyisen yhteiskunta muodon ja talousjärjestelmän aiheuttamat haitat voidaan kipata heidän niskaansa työttömyytenä, köyhyytenä, vanhuksista huolehtimis vastuina.

     Samalla kun kaikki nykyisen yhteiskunnan hyödyt kasataan tiukasti sitten niille kenelle ei kuulu mitkään vastuut mistään.

     Voin suostua pitämään vanhuksille seuraa jos kaikki sopimukset, työsopimukset, omistusoikeudet ja lait revitään auki ja säädetään uudelleen, jotta hyödyt ja vastuut jakautuvat tasaisemmin. Katson että tämä yhteiskunta on aiheuttanut ongelmat joten sen on ne korjattavakin jollain järkevällä tavalla palkaton pakkotyö pitemmänpäälle vain pahentaa jo kasaantuneita ongelmia eikä korjaa mitään.

    • a m

     Et vastannut kysymykseeni, joten toistan sen: millainen luulet olevan karenssin uhalla käskytetyn työttömän motivaatio tehdä orjatyönsä kunnolla vanhusten palvelutalossa tai lasten parissa?

     Tunnen ihmisiä, jotka jo käyvät vapaaehtoisesti vanhainkodeissa, mutta paino on sanalla ’vapaaehtoisuus’. Se ei tarkoita sitä, että joku muu komentaa menemään ’vapaaehtoiseksi’.

     Lisäksi kysyn: jos pitää tehdä jotain sen eteen, että saa tukea yhteiskunnalta (siis meiltä) niin mitä näiden lasten ja vanhusten pitäisi mielestäsi tehdä tukensa eteen?

  • liisa

   Länsimaissa on sellainenkin asia kuin palkka, joka maksetaan työntekijälle tehdystä työstä. Ja työsopimus. Sen kraanaveden lisäksi. Miksi muuten sinulle pitäisi maksaa palkkaa ja moninkertaisesti enemmän kuin köyhemmissä maailman valtioissa? Palkkasi voisi olla paljon pienempikin. Eikös niin?

   Ja toisaalta, mikset sinäkin tekisi työtäsi ilman palkkaa, koska saat kuitenkin sosiaaliturvaetuuksia ja – korvauksia tarvittaessa? Miksi vain toisten ihmisten pitää tehdä palkatonta työtä sosiaaliturvaa saadakseen, mutta sinun ei? Etkö ymmärrä, että sama koskee pian jokaista ja kaikkea sosiaaliturvaa? Lapsilisää vastaan pitäisi käydä palkatta ja vapaa-ajalla siivoamassa päiväkoti. Opintorahaa saadakseen olisi haravoitava yliopiston pihamaat tai luututtava luentosalin lattia. Mitä hyvänsä kelakorvauksia saadakseen olisi ilmoittauduttava vapaaehtoistyöhön, vaikkapa sitten vanhuksia ulkoiluttamaan.

   • työtöntyötön

    On olemassa sellaiset ammatit kuin lastenhoitaja ja lähihoitaja. Myös henkilökohtaisen avustajan paikkoja on molin sivut pullollaan. Riistäisitkö heiltä siis palkan? Näinhän tulee käymään. Jos virallinen henkilökuntamitoitus esim. vanhustenhoitokodissa on vaikkapa 2 hoitajaa per kymmennen vanhusta niin tokihan siihen mukaan lasketaan palkatonta työtä tekevät. Ja kaksi 4 tunnin kokeilijaa vie yhden työpaikan ja näin se työpaikan menettänyt saa pian kokeilla vaikka lehtien haravointia. Ja kaksi lehtien haravoijaa vie taas yhden kiinteistöhuollon työpaikan ja tämä voi mennä sitten puolestaan lastenhoitoa kokeilemaan. Keksi itse lisää ammatteja. Ja oravanpyörä on valmis.

    Maailmaa kiertäneenäkö oikeasti ehdotat ettei täällä tarvitsisi olla esim. toimeentulotukea? Oliko asiat oikeasti muualla niinkuin haluaisit niiden olevan täällä? Luulisi asian olevan juuri toisin päin. Jos olisin päässyt maailmaa kietämään ja näkemään noita surkeita ihmiskohtaloita niin ennemminkin toivoisin että myös heillä olisi mahdollisuus elää vähintään tyydyttävää elämää vaikkeivat töissä olisikaan.

    Itse olen ollut ”kokeilemassa” työtä jonka jokainen oppii hyvin lyhyessä ajassa ja minut jopa laitettiin neuvomaan muita harjoittelijoita. Arvaappa kahdesti kiinnostiko korjata heidän tekemiään virheitä. En korjannut. Ja kyllä siitä tuli jonkinlaista hävikkiä ja ainakin yhden saarnan kuulivat nuo muut harjoittelijat. Kyllä firman omassa henkilökunnassa pitää olla opastajia eikä se kuulu minulle. Jos olisi palkka juossut niin olisin opastanut mielelläni. Opastin kyllä nytkin mutta jos eivät kysyneet vaan tekivät väärin niin minun ei kuulu siihen puuttua vaan vakihenkilöstön jota ei kyllä näkynyt mailla eikä halmeilla. Ja kyllä, tunsin pientä mielihyvää, sen siitä saa kun palkatonta työvoimaa käyttää noin törkeästi hyväkseen.

    • AMK

     Muuten ministerit eivät ole vielä ymmärtäneet,heidätkin voidaan korvata eikä tarttis maksaa ai niin se ei ole työpaikka mistä maksetaan palkkaa vaan heille maksetaan palkkiota..niin mistä työttömien kyykyttämisestä,menee kai palkkiosta sama veroprossa kuin korvauksestakin vai onko palkkio verovapaata tienestiä niinkuin kulukorvauksetkin jonka he saavat automaattisesti ilman kuittia.

   • Mari

    Minulla ei ole tällä hetkellä palkkaa, olen opiskelija…eikä montaa senttiä taskun pohjalle jää. Olen silti kiitollinen siitäkin vähästä. Sen sijaan, että täyttää aikansa täällä sompailuu, voisi kurkata noita työsivuja: aika paljon on ainakin omalla alueellani työpaikkoja, ”mutta kun ne eivät ole sitä, mihin olen kouluttautunut”…voi hyvä sylvi sentään. Jos ei työ kelpaa, niin sitten ei voi kyllä valittaakaan mistään siitä rahasta, minkä elämisen tueksi tällöin omasta valinnastaan saa.

   • Mari

    Ja käsittääkseni opiskelijat esimerkiksi tekevät jotakin sen rahansa eteen? Käyvät niillä luennoilla saadakseen ammatin.

    • työtöntyötön

     Syytä käydäkkin. Ilmainen opiskelu ei ole mahdollista kaikkialla. Eikä pian täälläkään.

     Luuletko ettei työttömät ole jo opiskelleet? Kuinka monta eri ammattia on opiskelteva? Ei ainakaan lastenhoitajaksi tai lähihoitajaksi kannata opiskella? Luuletko ettei työttömät käy molin sivuilla? Tai eivät lähetä hakemuksia?

     Mitä työtä ja kuinka paljon pitää tehdä ”töitä” lapsilisien eteen? Entäpä esim. kansaneläkkeelä olevan? Entäpä jos vähennät työmatkat verotuksessa? Kuinka monta tuntia pitää sen eteen tehdä töitä? Ei muiden kuulu maksaa siitä ettet muuta kävelymatkan päähän työpaikasta.

     On yhteiskunnan asia palkata tarpeeksi henkilökuntaa vanhusten- ja lasten hoitoon. Se että työttömän työ helpottaa jonkun palkallisen työtä ei ole mikään peruste. Melkein joka alalta löytyy työttömiä, nämä kun laitetaan kokeilemaan työtä niin se todellakin syö palkallisia työpaikkoja.

     Kyse on tasa-arvosta, tuskin itsekkään olisit tyytyväinen jos saisit samoista työtehtävistä vähemmän palkkaa kuin vieressä tasan samaa työtä tekevä. Eiköhän soisi puhelin liittoon hyvin äkkiä. Miksi siis työttömän pitäisi olla tyytyväinen? Lisäksi yleensä työkokeiluissa ollaan joko oman alan paikoissa (vaikka tämän ei enää pitäisi olla mahdollista) tai työtehtävissä mitkä ei vaadi kovin kummoista. En ole kuullut kenenkään kokeilevan lääkärin, insinöörin tai asianajajan työtä.

     Työssäkäyvä työtön nyt vain on melkoinen paradoksi.

     • töytön

      Sepä siinä onkin..Ehkä Sipilä ja kumppanit keksii seuraavaks uuden ja jänskän, leikkisän sanan työssä käyvälle ”työttömälle”.

     • Ulla Vehaluoto

      ”Ehkä Sipilä ja kumppanit keksii seuraavaks uuden ja jänskän, leikkisän sanan työssä käyvälle ”työttömälle”.”

      A-studion talkissa 11.5. korpraali Lindström käytti asiasta ilmaisua ”työvoimapalvelu”, Filatov taas puhui ”aktiivitoimityöpäivistä”. Näin ollen työssä käyvä työtön voisi olla vaikkapa ”työvoimapalveltava” tai ”aktiivitoimityöpäivätyötön”.

      Työvoimapalveltava aktiivitoimityöpäivätyötön: ihminen, joka pistetään tekemään toisen hyväksi työtä, mutta jolle ei makseta siitä palkkaa, ja jolle ei myönnetä työntekijän statusta, ja jota uhataan välttämättömän toimeentulon lakkauttamisella, mikäli hän ei näihin työttömyysehtoihin suostu.

     • Jarkko

      Ei sitä Ulla Vehaluoto voi työsuhteeksikaan kutsua, koska silloin toimintaa pyörittävät joutuisivat ongelmiin Suomen lain kanssa. Työsuhdelakiakaan ei voi muuttaa sellaiseksi, että kaikki käy, koska sellainen muutos koskisi yhdenvertaisuus periaatteen mukaan kaikkia työsuhteessa olevia myös niille ketkä saavat työstään palkkaa. Niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää väittää, että kyse on lakiteknisesti jostain muusta kuin työsuhteesta.

  • Hupu

   ”Olen lukenut näitä keskusteluja ja monet mielipiteensä esittäneet ovat sanoneet sabotoivansa sitten sitä yritystä, johon joutuisivat. Siis anteeksi mitä? Mistä maailmasta nämä ihmiset ovat kotoisin? ”

   Voisitko vielä valoittaa mielipidettäsi sen verran, että kerrot, miksi joillekin ei pidä maksaa työstä palkkaa vaan heidät on alistettava ihmisoikeuksien vastaisesti pakkotyöhön, johon siis pitäisi mielestäsi nöyrästi alistua?

   • Mari

    Miksi joillekin pitää maksaa siitä, etteivät tee mitään? Jos tämä sinun ajatuksesi olisi vedenpitävä, ei kenenkään työtä tai opiskelua tekemättömän kuuluisi saada yhtään mitään keneltäkään. Edelleen peräänkuulutan jonkinlaista kiitollisuutta siitä, että ylipäätään me kaikki saamme jotain…jollain, vaikkakin puutteellisella tavalla, meitä yritetään tukea. Olkoomme opiskelijoita, työttömiä, vanhempia…eikö kellään oikeasti herää kysymys siitä, miksi joku tukee meitä? Eikö meillä ole aika hieno systeemi kuitenkin täälllä Suomessa, että heikoille jääneitä yritetään tukea edes jollain lailla? Ollaanko me todella näin yhteen polkuun lukkiutuneita ja näiden keskustelupalstojen orjia tai vaikkapa tällaisten blogistien vietävissä, ettei oma ajatus enää kulje? Miksi aina tarvitsemme jonkun kokoamaan jonkin turhautumisen ja sitten se lietsoo asiat aina pahempaan suuntaan….koska en näe tässä mitään rakentavaa. Tällaisessa ei ole mitään hyvää…tällainen ei johda mihinkään hyvään.

    • Jyrki


     Edelleen peräänkuulutan jonkinlaista kiitollisuutta siitä, että ylipäätään me kaikki saamme jotain…jollain, vaikkakin puutteellisella tavalla, meitä yritetään tukea.

     Jos tukeminen on sitä, että kun minä annan sulle tämän yhden almun. Niin sinä kiitollisena teet minulle 10 almua lisää. Olemalla vaikka raskaassa risusavotassa, leikkimällä ohjauksessani pupuleikkejä karenssin uhalla jne.

     Ja se että minä saan tästä 10 almua ja sinä 4-8 tuntia minun sinulle hyvää hyvyyttäni keksimääni kyykytystä. Niin sinun pitää olla vaan kiitollinen ja hyväksyä asia nöyrästi. Sillä minä olen ansainnut ne kaikki 10 almua ja enemmänkin pitäisi saada, mutta sinulle pitää piisata se 1 almu mieluummin vielä vähemmän tulevaisuudessa.

     Ja minä tässä olen se suuri hyväntekijä ja sankari. Sinä työttömänä, syrjäytyneenä jne. Taas no reppana osaamaton ja kyvytön jne. Jonka omat ajatukset vaikka opiskelusta tai mistä tahansa on vääriä ja epätoivottovia, koska vaarantaahan ne minun tulevaisuuden 10 almua (lue rahani).

     Niin jos tämä sinulle sopii, niin olet oikeassa omalta osaltasi. Mutta ei pidä luulla, että olet muiden osalta oikeassa. Meidän tukijärjestelmä on tosiaan hieno ja toimiva. Mutta sen taivuttaminen järjestelmän varaan joutuneiden nöyryyttämiseen ja hyväksikäyttämiseen mukamas hyvän asian takia on röyhkeää ja täysin väärin.

     Kuten nyt jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla näyttäisi käyvän, koska mitä idiootimmat jutut näyttää menevän läpi ja hyvä osaiset hurraa vielä niin ”varmoissaan” PALKKAtyöpaikoissaan. Pudotus voi olla kipeä kun se sattuu omalle kohdalle ja löytää itsensä tekemästä samaa työtä sillä 1 almulla kun muut vieressä saa samasta työstä jo vaikka 15 almua, koska sinut on laitettu sinun oman ETUSI vuoksi tekeen samaa yhdellä almulla. On se kumma jos se ei aiheuta mitään raivoa ja muuta sellaista???

    • Hupu

     Mari, voisitko vastata kysymykseen, miksi toiselle kuuluu palkka työstä ja toiselle ei?

     Ei anna kovin hyvää käsitystä opiskelijan älykkyydestä, jos ei kykene vastaamaan hyvin yksinkertaiseen kysymykseen.

    • Ulla Vehaluoto

     ”Miksi joillekin pitää maksaa siitä, etteivät tee mitään?”

     Käsityksesi, että työttömät eivät tee mitään, on virheellinen. Se ei vastaa todellisuutta.

     On totta, että on paljon yhteiskunnallisesti hyödyllistä työtä, josta ei makseta palkkaa. Lasten hoito, omaisten, vanhusten hoito, oman itsen hoito, jne. Niiden hyödyt, kustannukset, selviävät vasta jos ne jätetään tekemättä. Esimerkiksi lapsen hoidotta jättäminen aiheuttaa mittavat yhteiskunnalliset kustannukset, laitoshoito ja traumojen hoito on todella kallista järjestää. On yhteiskunnallisesti järkevämpää tukea vanhempia siinä, että he pystyvät hoitamaan lapsensa.

     Hallituksen suunnitelmat ihmisten syrjäyttämiseksi eivät sellaista järkevyyttä tue. Hallituksen suunnitelmiin kuuluu olennaisena se, että yksityisfirmoille siirretään verotuloja, rikkaiden käsiin, joille valtio takaa sekä halpa- tai ilmaistyövoimaa, mahdollisimman korkeasti koulutettua, että tulonsiirtoja, joita uudiskielellä nimitetään ”työvoimapalveluiksi”. Valtio takaa väkivaltakoneistoineen myös sen, että systeemi, oli se mikä tahansa orjasysteemi, pysyy pystyssä. Nykydystopian juuret olivat nähtävissä jo viime vuosisadalla:
     http://juhamakiketela.info/manipulaatiota/orwell.html?sivu=orwell

     ”Miksi joillekin pitää maksaa siitä, etteivät tee mitään?”

     Siksi että Suomessa jokaisella on:
     http://www.oikeusministerio.fi/ss/index/perustuslaki/perusoikeudet.html

    • Jarkko

     Opettavainen laulu:

     On porvarin puutalo hieno ja parveke valkoisin. Vain hökkeli olkinen, ahdas, on suojana orjien. Uhatkaa vaikka tappaa, mut vannon mä sen, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien.

     Porvari firmoineen sinut osti, hän on isäntä. Saa kaikkea ostaa, vaan ei ihmistä. Uhatkaa vaikka tappaa, mut vannon mä sen, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien.

     Kaivoksissa kulta loistaa, kaivoksen kuilun pohjalla ja porvari ryövää kaiken. Vain tuska orjille jää. Uhatkaa vaikka tappaa, mut vannon mä sen, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien.

     Ja kun kaivoksesta saavun, lopen uupunut iltaisin. Miks vaimoni huutaa murhettaan? Taivaatko hylkäsi sen? Miksi lapset huutaa nälkää? En vastausta vain saa. Uhatkaa vaikka tappaa, mut vannon mä sen, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien.

     Porvari sinut osti, hän on isäntä. Saa kaikkea ostaa, vaan ei ihmistä. Uhatkaa vaikka tappaa, mut vannon mä sen, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien, kuolla en aio kuiluihin kaivoksien.

     Kaivoksissa kulta loistaa, kaivoksen kuilun pohjalla ja porvari ryövää kaiken. Vain tuska orjille jää.

    • työtöntyötön

     Voisi ennemminkin kysyä miksi joillekin pitää maksaa palkkaa? Eikö kaikki voisi ihan vaan solidaarisuuden nimissä tehdä töitä työmarkkinatuen määrällä.

     Muistellaanpa vaikka 90-luvun lamaa. Miltei yhdessä yössä satoja tuhansia työllisiä vaan päätti että työttömänähän on mukavampi olla, saa hyvin rahaa ja vapaa-aikaakin on. Osa jopa mieluummin tappoi itsensä kuin meni takaisin töihin. Vai miten se nyt oli. Tuon laman seurauksista maksetaan vielä nytkin.

     Olet vielä opiskelija. Toivottavasti olet vielä sitten samaa mieltä kun teet kolmannen vuoden kestävä sopimuksesi ”työelämäkokeilusta” ja edelleen elät alle köyhyysrajan. Mikä ihme saa ihmisen olemaan sitä mieltä että toisen työpanos ei ole minkään arvoinen? Ja nimenomaan toisen eikä oma. Kun vuodesta toiseen elät stressin kanssa milloin tukeasi taas kerran alennetaan ja olet kelvollinen töihin vain ilman palkaa (ja mm. tasa-arvoista kohtelua) niin siinä saattaa jo mielenterveyskin rakoilla. Joka penni on laskettava ja mihinkään ylimääräiseen ei varaa. Tällä toiminnalla ei ainakaan Suomen talous nouse mihinkään.

  • Ulla Vehaluoto

   Jos ihminen pistetään orjuuteen, on hänen suoranainen velvollisuutensa taistella orjuutta ja sen tuottanutta järjestelmää vastaan.

   Kyseessä on perus- ja ihmisoikeudet. Niistä ei pidä hyvän ihmisen ruveta tinkimään. Hallitus kuitenkin politiikallaan ja suunnitelmillaan pyrkii rikkomaan sekä perus- että ihmisoikeuksia.

   Suomessa sosiaaliturvasta hyötyvät eniten hyvin toimeentulevat eläkkeissä ja terveydenhuoltopalveluissa. Työmarkkina- ja toimeentulotuen osuus valtion budjetissa on minimaalinen, ja niissä on kuitenkin kyse laissa määritellystä vähimmäisturvasta. Ne on kansainvälisissä vertailuissa todettu riittämättömiksi. Suomen köyhimmän kansanosan sosiaaliturva on laskenut vuodesta 1995 alkaen ja on nyt 1970-luvun tasolla. Samaan aikaan rikkaille on myönnetty lisää tulonsiirtoja. Köyhin desiili saa tulonsiirroista 9,4 %, rikkain desiili saa tasan 10. Verovarat todellakin menevät enemmän parempiosaisille kuin eniten tarvitseville.

   Miksi hyökätään kaikkein köyhimpien kimppuun? Siksi että köyhimmillä ei ole puolustajia. Köyhimmät harvoin pystyvät itse puolustamaan itseään, heiltä puuttuu taloudellisten resurssien lisäksi valta.

   Köyhien demonisointi ja suoranainen dehumanisaatio on jatkunut jo kaksi vuosikymmentä, samaan aikaan on toteutettu todellinen kurjistaminen. Mutta taloudellinen kurjistaminenkaan ei riitä, vaan pitäisi vielä orjuuttaa tämä väestö. Seuraavaksi saadaan varmaan eutanasia-lain myötä se lopullinenkin ratkaisu.

   • AMK

    Eutanasia on hyvä juttu jos se lähtee ihmisen omasta halusta,mutta jos se lähtee päättäjän halusta…niinkuin tällähetkellä ministerit omilla mututuntumallaan päättäneet työtön tarvitsee työtä mutta työstä yleensä saatavaa palkkaa he eivät tarvitse,he itse tarvitsevat palkan työtön ei.Eutanasia on jo hyväksytty,se vain tulee päättäjien päätöksellä ei ihmisen omasta halusta.Nimitetään sitten vaikka kuntouttavalla työtoiminalla,työkokeilulla mitä niitä nimikkeitä keksitään,yhdistävä tekijä on silti orjatyö työ ilman palkkaa ja kaikki ovat tyytyväisiä vai ovatko?????Ei varmaankaan se työtön työtä tekevä palkaton työntekijä.

  • AMK

   Miksi maksat veroja????

  • töytön

   Mielellään vois mummoille ja papoille rupatella, kuhan kyseessä on palkkatyösuhde eläkekertymineen ja lomineen ym. Lumet ja ruohotkin vois pois hoidella.

   ”Eiköhän nuo päättäjätkin yritä varmasti tehdä koko maan kannalta parhaita ratkaisuja, mikä intressi heillä olisi syöstä koko kansa alas?”

   Eihän ne nyt sentään koko kansaa ole alas syöksemässä. Hyvää työtä tekevät niiltä osin ketkä on hallituksen intresseissä.

   ”Olkoon se raha työttömyystuki tai mikä vain. Eihän meillä yhteiskunnan välttämättä tarvitsisi maksaa yhtään mitään kellekään?”

   Työtä vastaan yrityksessä ei todellakaan tarvitse yhteiskunnan maksaa. Yritys maksaa palkan työstä, tai kunta.

 23. Turo Mustakallio

  Muisto 1970-luvulta:

  – kaverini oli OK:n makkaratehtaalla töissä Helsingin Sörnäisissä. Kesätyöläiset huvittelivat käymällä kädellä ja ruiskimalla esanssinsa makkaramössöön.
  Toki menihän se mössö sitten uuniin.

  Toinen muisto vuosien takaa:

  – kapakkatuttavani (mikä ihmeen ravintola oli siinä Annankadun ja uudenmaan kadun kulmassa, nyt en muista) kertoi, että hänet oli irtisanottu mäkkäristä (varmaan syynä alkoholi, uskoisin). Niinpä reippaana poikana tehdessään hampurilaisia vetäisi sormellaan rundin anuksensa ympäri ja hieraisi pihviin lisäää aromia. Jonkinlainen ruokamyrkytysepidemia taisi tulla, mutta syytä ei löydetty.

  Lontoossa tiedän tapahtuneen samoja asioita saman tyyppisten kokeilujen myötä.

  Enemmän pelkään sitä, että joku, kokeiluun joutunut kyvykäs, muokkaa yhtiön suunnitteluohjelmistoa niin, että (sanotaan vaikka pannatinpalkin mitoitus on liian pieni) tuote on hengenvaarallinen.

  Minä en ainakaan luota yrityksiin, joilla on näitä orjia.

  • Mari

   Eikös tämän kaltainen toiminta kerro enemmän näistä työntekijöistä kuin siitä yrityksestä?

   • Jyrki

    Minusta tämä toiminta kertoo enemmän katkeruudesta joka aiheutetaan sillä, että osaa ihmisitä pidetään oletusarvoisesti alempi arvoisina. Jolloin tietysti ylempiarvoinen saa tästä syyn nähdä alempiarvoiset taas entistä alempiarvoisina lisäten lisää katkeruutta jne.

 24. Jorma Reijonen

  Minä olen eläkkeellä, enkä ”tarttuisi tilaisuuteen, jne.” Samassa kommentissa henkilö toteaa, että kaikki työ on arvokasta. Jos hoidan mökkitonttiani, tai teen ruokaa vaimolle, käykö sekin työstä, vai onko itsekkyyttä? Jos olisin pääministeri, ymmätäisin ainakin hävetä.

  • AMK

   Tuskin osaa hävetä,hänen luonteenpiirteisiin ei kuulu sympatia toisista välittäminen,vaikka uskovainen on niin oma ja lähimmäisen napa on tärkein,vaikka olisi valan vannonut niillähän vain pyyhitään persettä että oma napa paisuu.

   • Mari

    Käsittääkseni en ole ulkopuolinen henkilö, vaan osa tätä keskustelua niin kuin sinäkin. Etkä tunne minua tai luonteenpiirteitäni tai vakaumuksestani mitään, en minäkään sinun. Kai ymmärrät itsekin sen, että tälle palstalle kerääntyy vain tietynlaiset kommentit yleensä, koska kukaan muu ei halua lusikkaansa tällaiseen soppaan laittaa, vaikka olisikin eri mieltä? Tällainen saa aikaan sellaisen illuusion, että kaikki tässä maassa ovat samaa mieltä ja vain tämän blogistin seuraajien mielipiteet oikeita. Tämä ei pidä paikkaansa..minusta on oikeasti ihan hirveää, että tällaisilla jutuilla vain paisutetaan pahaa oloa ja eristetään ihmisiä muista. Eihän tällainen voi oikeasti johtaa mihinkään? Napani on tosiaan suuri, muttei siksi, etten välittäisi muista. Mun navan syy on jääkaapissa.

  • Jyrki

   Olisiko tosiaan arvokasta mutta ei ole. Vain se työ on arvokasta, joka tuo lisää rahaa työttömien ja muiden syrjäytyneiden hyväksikayttäjille. Jos ei tuo kuten vaikka työttömän omien puiden pilkkominen omaan puuvajaan. Tai vaikka itse löydetty opiskelupaikka ja opiskelu saadakseen paremmat mahdollisuudet. Niin se ei ole arvokasta kuin taas vaikka pupuleikkien leikkiminen tai risusavotat jne 9e/pvä orjatöissä. Koska hyväksikäyttäjät ei tästä hyödy.

   En ymmärrä miksi nämä hyväksikäyttäjät on jossain erityissuojeluksessa, mutta työtön omine ideoineen siitä miten voisi aktivoitua vaikka opiskelemalla yliopistossa ei ole. Ja on turha sanoa, että meillä on erikseen työttömyyskorvaus ja opintotuki. Koska nyt meillä oikea palkka ja KELA ”palkka” on jo käytännössä sama asia ja lakia muutetaan kovaa tahtia siihen suuntaan. Vaikka missään nimessä näin ei saa olla.

 25. Jussi Parviainen

  Tuossapa linkki! ”voitolla yöhön”( lue, ”palkatta työhön!”) https://www.youtube.com/watch?v=CGfE11nCGMY

 26. elm

  Yksi uusi tapa (kansalaisalotteiden ohella) vaikuttaa tähän yhteiskuntaan voisi olla vaikka tämä: https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/

  Kynnys ainakin tuntuisi hyvällä tavalla suht matalalta.

  Tuntuu siltä, että samoin kuin on presidentin valtaoikeuksia vähennetty, kohta pitää olla vähentämässä myös hallituksen ja poliitikkojen valtaa – ettei mentäisi ihan täysin metsään tässä yhteiskunnassa. Kansalaisyhteiskunta alkaa kuulostaa jo varsin hyvältä idealta.

Kommentoi »

Comments are closed