Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kotomaan koko kuva

Ei, en minä sellaista pysty kirjoittamaan, mutta pystyn kirjoittamaan eilisiä mietteitäni. Presidentti Mauno Koiviston mukana haudattiin symbolisesti koko suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, joka on ollut henkitoreissaan jo kauan. Yhtenäisen kansan sijaan meillä on pieni joukko itselleen etuja kahmivia rikkaita ja suuri joukko keskenään tappelevia köyhiä. Maan hallitus leikkaa köyhiltä ja antaa rikkaille, ja köyhät tappelevat yli jääneistä muruista. Tästä klikkejä kalasteleva media saa hyviä otsikoita, varsinkin kun se samalla pikkuisen yllyttää jo valmiiksi tappelevia.

Hallitus puhdistaa työttömyystilastoja ja valehtelee työllisyyden kasvavan kohisten. Tosiasiassa näennäisen kasvun takana on nuorten naisten lisääntynyt osa-aikatyö, jolla ei tule edes toimeen. Palkan lisäksi on hatteva sosiaalietuuksia, eli käytännössä yhteiskunta maksaa verovaroista puuttumaan jäävän palkanosan.

Samaan aikaan hallitus aikoo myydä  lisää osuuksia energiayhtiö Nesteestä ja turveyhtiö Vaposta. Myös muiden valtionyhtiöiden myynnistä on ollut puhetta. Näin toteutetaan pääministeri Juha Sipilän lupausta panna ”taseet töihin”.  Saatuja rahoja ei tulouteta valtion budjettiin eduskunnan päätettäväksi, vaan pääministeri ja omistajaohjausministeri hallinnoivat rahoilla ikiomaa miljardibudjettiaan. Olen kirjoittanut asiasta tammikuussa ja uudelleen kaksi viikkoa sitten. Rahat ja valta keskittyvät hallitukselle.

Työttömille hallitus tarjoaa keppiä ja kyykytystä. Koko ajan lanseerataan uusia nimikkeitä palkattomalla työlle, kuten olen monesti kertonut. Palkkatyöstä tai edes palkkatuetusta työstä ei kukaan ole enää pitkiin aikoihin puhunut, vaan aina puhutaan työllistämisestä. Moni asiaa tuntematon luulee kyseessä olevan oikea palkkatyö ja haukkuu orjatyöstä kieltäytyviä laiskoiksi. Näin vastakkainasettelu lisääntyy.

Lisää vastakkainasettelua tarjoaa verovaroin kustannettu Yle. Viime keskiviikkona A-sudio tarjosi tunnin perussuomalaisten propagandaa puolueen tulevan puheenjohtajavalinnan varjolla. Asiaa pohjustetiin laajalla kannattajien haastattelulla, joka tarjoaa ahdistavan ja hyytävän kuvan pelon ja vihan täyttämään sielunmaisemaan. Kesäkuussa myös vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan, joten odotan Yleltä samanlaista panostusta vihreiden ehdokkaisiin. Toivottavasti siitä tulee hiukan tasapuolisempi ja mukaan pääsevät kaikki ehdokkaat. Perussuomalaista annettiin sellainen kuva, että ehdokkaita on vain kaksi.

Näistä kahdesta voi muuten ihan hyvin valita kumman tahansa, ei heissä mitään eroa ole. A-studion haastattelussa tuli selväksi, että puolue ei ole köyhien asialla. Sampo Terho ei sanonut sitä suoraan, mutta Jussi Halla-aho sanoi. Hänen mukaansa puolueen kannattajat ovat omillaan toimeentulevia, jotka ovat huolissaan omien verovarojensa käytöstä toisarvoisiin asioihin. Aiemmin Halla-aho on pitänyt sosiaaliturvaakin luksuksena.

Turvapaikka-asioissa molemmat haluavat Unkarin mallin mukaisesti sulkea kaikki turvapaikanhakijat lukkojen taakse odottelemaan hakemuksen käsittelyä. Kumpikaan ei arvioinut tästä aiheutuvia kustannuksia, mutta ei säilöönottotilojen rakentaminen ihan halpaa ole. Ja kun ne kerran on rakennettu, niin niitä pitää käyttää senkin jälkeen, kun turvapaikanhakijoita ei enää ole ja Suomi on joutunut hylkiövaltioksi kansainvälisten sopimusten rikkomisen takia.

Ehkä sen jälkeen tulee mieleen ruveta kannattamaan Valko-Venäjän mallia, jonka mukaan työttömyys on rikos. Se sopisi hyvin nykyisen hallituksen työllisyyspolitiikkaan, joten hallituskumppaneiden kanssa ei varmaankaan tulisi ongelmia.

Mauno Koivistoon vielä palatakseni totean, että semmoisia miehiä ei enää ole eikä heitä osata tehdä. Kun ei ole yhtenäistä kansaa, niin ei ole käyttöä myöskään koko kansan presidentille tai yhteistä etua ajavalle pääministerille. Muista pikkupoliitikoista puhumattakaan.

Kaikesta huolimata nyt on kesä, ja sen kunniaksi laitan tunnelmaan sopivaa musiikkia.

Kommentit (57)

 1. kr

  Hyvin sanottu.
  Australiassa on Unkarin malli potenssiin kaksi elikä turvapaikanhakijat ovat vankilassa ulkomaiden saarilla, joiden ylläpitoon on pantu liki 10 miljardia. http://www.refugeeaction.org.au/?page_id=3447
  Elikä kalliiksi tulee. Kalliimmaksi kuin yhteisössä asuttaminen. Australian veromiljardit valuvat kansainvälisille yhtiöille ja Naurun ja Papua-Uuden Guinean korruptoituneille hallituksille. Että siinähän sitä Unkarin mallia Suomen kansalle.

 2. Angie

  Kiitos!

 3. Erska Musu

  Nyt Saku ampuu kovilla 🙂 Kohta tämä ”ylhäisö” jakaa taivaspaikatkin uusiks, valitettavasti sinne ei risaperseillä ole asiaa. Tämä somessa valittaminen vaan tahtoo jäädä ainoaksi kapinaksi, ryhdistäytykää sorretut

 4. Arto Alila

  Kotomaan koko kuva:

  http://yle.fi/uutiset/3-9630144

  • Jyrki

   Lainaus tuon linkin jutusta:


   Aluehallintoviraston tarkastaja pelkää, että ilmi tulleet tapaukset kertovat laajemmasta hyväksikäytöstä.

   Heh melkein jo itkettää/naurattaa tämä. Tarkastaja ei taida tietää, kuinka paljon ja laajasti ilmaisella työvoimalla pyöritetäänkään asioita kaupungeissa ja kunnissa ja mitkä suunnitelmat on hallituksella ja eduskunnalla onkaan kaiken tämän orjatyön laajentamiseksi mahdollisimman suureksi firmoihin asti. Ongelma on todella vakava ja laaja ja tulee uhkaamaan yhteiskunnan rakenteita tulevaisuudessa laajasti monin tavoin. Ja se ongelma ei ole yksistään matujen orjatyö vaan myös kantasuomalaiset työttömät, jotka tekee täsmälleen samaa.

   Mutta kuten Saku on blogeissaan kertonut. On vain ajan kysymys siitä hetkestä. Kun joku oikeuksia heikentävä laki on saatu voimaan matuille. Niin jossain vaiheessa voidaan katsoa, että se heikennys voidaan tehdä osalle kantasuomalaisiakin yleensä niille, jotka muutenkin elää jo ahdingossa ja hädänalaisessa tilanteessa ilman mahdollisuuksia puolustautua. Ja monet luulee, että eihän se heitä koske. Niin ei ehkä koskekaan vielä…

   Joka tapauksessa puhtaan orjatyön muotoa ajetaan väkisin sisään, kuten on jo tapahtumassa työelämäkokeilun avulla, jolla korvataan vain hieman vähemmän suppeampi orjatyön muoto nimeltään kuntouttavatyö tai vaikka työkokeilu jne. Ja joka ajetaan väkisin läpi 2-3 vuoden sisään välittämättä minkään asteen vastuksesta olipa se työttömien, työnantajien, verottajan ja kaiken maailman ”tarkastajien” suunnalta tulevaa. Näin sen itse näen. Ja en usko että joudun näkemyksiäni syömään vaikka mielelläni sen tekisin.

   • Saku Timonen
   • stunned

    Kyllä palkatonta työtä riittää kaikille. 😉

    Ainakaan aktivointitoimenpiteiden kohteena olevien ei kannata kadehtia pakolaisten työllistämistä, sillä pakolaiset joutuvat täsmälleen samaan liemeen jossa aktivoitavat itse jo ovat. Kyllä palkatonta työtä riittää kaikille.

    Saku sen sanoi jo kauan sitten. Moniko uskoi, kun sanottiin, että ”mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä toisellekin ihmisryhmälle.”

    • töytön

     Palkatonta työtä ja vieläpä sädekehä hyväksikäyttäjille hallituksen suojelemana. Hyväksikäyttöähän ei toki tapahdu/tule tapahtumaan, vai mitä Lindström?

 5. Markku Kemppainen

  Aemeijassa meitä koulutettiin, että jos verinen vee lentäisi metrin korkeudella sikari suussa ja laulaisi maammelaulua niin ilmekään ei värähdä. Tällä intensiteetillä Sipilän hallitus tuhoaa kaiken sen, mitä edeltäneiden presidenttien ja hallitusten aikana on rakennettu. Mikä on tullut täysin selväksi, on se, ettei päättäjillä ole enää sivistystä kuten on ollut menneinä vuosikymmeninä. Menneiden aikojen päättäjät ovat ymmärtäneet asioiden syy-seuraussuhteita ja tehneet sen mukaan päätöksiä.

  Minusta on onnetonta, että jo muutama presidentti on valittu kansanäänestyksellä. Pelkkä kansan suosio riittää vaikka ihminen olisi millainen. Valitsijamiessysteemissä ei ainakaan mikään hörhö pääsisi valtaan. Niinistö on ollut erinomainen presidentti, mutta aina on vaara, että siihen virkaan valitaan täysin väärä henkilö. Kuten Usassa!

  • stunned

   Yhdysvalloissa on käytössä valitsijamiesjärjestelmä. Kansanvaalit voittanutta ei aina päästetä Valkoiseen taloon, koska presidentin valitsee valitsijamieskokous (Electoral college).

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_valitsijamieskokous

   Hillary Clinton sai viime presidentinvaaleissa huikeasti enemmän ääniä uurnilla, mutta hävisi Trumpille valitsijamiehissä.

   — Hillary 66 miljoonaa ääntä / 227 valitsijamiestä
   — Trump 63 miljoonaa ääntä / 304 valitsijamiestä

   Äskeisissä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa Hillary Clinton sai lähes kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Donald Trump, mutta Trump valittiin. Tämän takasi osavaltiopohjainen vaalipiirijärjestelmä valitsijamiehineen.

   https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kolumni-vaaleissa-pitaa-aina-voittaa-laskenta-ja-jarjestlmakin-24236084/

  • Vesa Nikula

   USAssa virhe tapahtui juurikin valitsijamiessysteemin vuoksi.

   Muuten ei lisättävää. Valitettavasti.

  • Pirkko Saarela

   M Kemppainen puhuu asiaa – sivistys puuttuu.

  • Rintsu

   ”Armeijassa meitä koulutettiin, että””…

   Niin koulutettiin. Edes vähän. Ja minun tapauksessani ei edes ihan vähän.

   Mutta vaikka olen intin käynyt ja valan vannonut panssarintorjuntakessu niin siitä huolimatta olen älämölöpiireissä isänmaaton ja äidinkieltäni osaamaton maanpetturi.

  • Ellen Granholm

   Kyllä Niinistön kyky johtaa maata perustuslain hengessä on kyseenalainen. Sen todistaa venkoilu oikeuskanslerinimityksessä. Missä länsimaisessa demokratiassa voidaan valtakunnan ylin lainvalvoja pitää sivussa 8 kk vain siksi, että hallitus voi viedä eteenpäin erittäin kyseenalaista sote-hankettaan? Ja apulaisoikeuskansleri on samaan aikaan virkavapaalla missä lie. Ottaako Sipilä nyt sijaiseksi jonkun kepu-juristin perähikiältä?

   • ”Aina Marina”

    ”Työväen presidentti” on varmistanut sen, että kaikkien aikojen oikeistolaisin hallitus saa hoitaa homman rauhassa. ”Työväen presidentti” ja ”Vastakkainasettelun aika on ohi”, hah!

 6. Jarkko

  ”Ravintola pyörinyt kuukausia turvapaikanhakijoiden ilmaisella työvoimalla – työministeriön palkitsemaa työkokeilua alettu käyttää hyväksi”

  ”Ollaan havaittu tätä useammassa ravintolassa. Sitten on ollut yksi parturiliike ja ainakin yksi kauppa. Ja nämä ovat nyt vain ne tapaukset, jotka meille ovat tulleet ilmi.”

  http://yle.fi/uutiset/3-9630144

  Kompa kysymys miten suomalainen työtön, joka elää näin kalliissa maassa kuin Suomi voi kilpailla työvoiman kanssa jolle ei makseta mitään eikä tarjota edes työsuhteen oikeuksia joutumatta itsekin orjaksi?

  • R.A.

   Ei mitenkään, mutta se ei ole tarkoituskaan. Hallitushan on juuri laillistamassa työttömien käyttämistä palkattomana orjatyövoimana myös voittoa tavoittelevissa yrityksissä. Jatkossa ei tarvitse ottaa orjaksi ummikkoa turvapaikanhakijaa, kun orjatyövoimaksi pakotetaan yli 300.000 kantasuomalaista. Siitä porukasta löytyy ammattitaitoa melkein kaikkeen, myös vaativiin asiantuntijatehtäviin. Kukapa enää palkkoja maksaisi, kun ei enää tarvitse?

 7. Ulkosuomalainen

  Erinomainen kirjoitus.

 8. Raija

  Presidentillä ei ole mitään valtaa, senkin pienen minkä saa ”päättää” saa sen tehdä vain hallituksen suostumuksella. Parempi olisi lakkauttaa koko presidentin homma sillä se vie vain turhaa rahaa eikä tuo yhtään mitään. Ei siis tarvitse pelätä vaikka kansa äänestäisi sinne kenet tahansa sillä valtaa se ei voisi käyttää väärineikä oikein, ainostaan huonolla käytöksellä ja juopottelulla saisi kulmkarvoja maailman johto henkilöillä nousemaan mutta ei se paljon haittaisi, vähän naureskelua aiheuttaisi ei muuta. Siis jos olisi mies.

  • Rintsu

   ”Presidentillä ei ole mitään valtaa”.

   Väitän vastaan.
   Englannin kuningattarellakaan ei ole muodollista valtaa, mutta j o s hän jostain päättäisi älähtää niin siinä vaihtuu kymmenen pääministeriä ennen kuin kuningatar syöstään näennäisen olemattomasta vallasta.
   Niinku Paavi. Ei ole Vatikaanin ulkopuolella muodollista valtaa mihinkään, mut mitä Paavi sanoo niin harva haastaa.

   Suomessa sama juttu on Tasavallan Presidentillä. Sitä ministeriä tai pääministeriä ei ole vielä syntynyt joka lähtisi haastamaan Tasavallan Presidentin arvovaltakilpailussa. Eikä elinaikanani tule.

 9. Erska Musu

  http://yle.fi/uutiset/3-9630144 Täällä on ollut paljon puhetta näistä orjamarkkinoista, tuntuu vaan ilmiö laajenevan. Kuukausia pyöritetty ravintolaa turvapaikanhakijoiden palkattomalla työllä, surullista on tämä iliö joka vaan lisääntyy.

 10. Paula

  Veit sanat suustani. Minulla on Manua ikävä, tillitin ja pillitin tv-lähetystä metrin päästä.

  Minusta on niin käsittämätöntä, että ihan yhtenäinen kansa on revitty näin hajalle. Ei ennen esim. työttömiä syytelty näin. Itse ainakin maksoin palkastani ihan mielelläni kaikki kulut, enkä alkanut lapsettomana miettimään kuka ne sai (lapsilisät, äitiyspäivärahat, asumistuet jne.) enkä ainakaan syyllistämään ketään edes mielessäni. Eikä kukaan muukaan tehnyt ympärilläni. Nyt, kun olen ollut pari vuotta työtön, hyvä palkkaiset/eläkeläiset ”ystäväni” ovat kääntäneen selkänsä ja liittyneet tähän syyllistäjä porukkaan. Kelpasin heille vielä 90-luvun lamassa, kun olin pätkätöissä, mutten enää nyt, kun jäin 15 v. jälkeen vakityöstä työttömäksi. Ajat ja mielet ovat muuttuneet tradikaalisti eikä ainakaan parempaan suuntaan. Mihin tämä hallitus meidät vielä ajaakaan, pelottaa.

 11. Tanja Takalo

  Varoitin jo 1990-luvulla,että menemme kohti Suomea jossa kukaan muu,kuin etujärjestön edustajat ja poliitikot eivät saa palkkaa. Näin on nyt käymässä,ja muutkin alkavat huomata sen. Havaittavissa oli myös poliitikkoaineksen jatkuva heikkeneminen. Jokaisessa vaalissa on ollut aina vain heikompaa ehdokasta tarjolla. Yleissivistys ja yhteiskunnan tuntemus on kokenut melkoisen laman,ja syöksykierre näyttää vain jatkuvan. Sääli lapsia jotka joutuvat elämään tulevassa totalitaarisessa yhteiskunnassa.

 12. Jarmo Mäkinen

  Kuinkahan moni kuuntelee ”Lapin kesän” vain kauniina Lapin ja kesän ylistyksenä eikä vertauksena kansan ja yhteiskunnan tilasta, joka pätee näinäkin aikoina?

  • Rintsu

   Lauluntekijä tai tulkitsija ei ole vastuussa laulamisistaan.

   Oliskin todella surkuhupaisaa jos maan tila tai poliittinen kannatus olisi lauluntekijöistä tai laulajista kiinni.

 13. Sami Lindberg

  Surullista, eikä mikään uusi ilmiö edes. Mikäli jotakuta epäilyttää tuo rahan kahmiminen ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajo, ja luulee sitä
  pelkäksi vassaripropagndaksi, kannattaa lukaista Ari Ojapellon ”Kasvun loppu”. Jäätäviä faktoja tutkimustuloksiin pohjautuen. Hyvä kirjoitus.

 14. M

  Se on totta ettei meillä ole enää yhtenäistä kansaa. Se mikä Sakulta jää huomioimatta on ettei asetelma ole rikkaat vastaan köyhät, vaan enemmänkin kaikki vastaan kaikki. Ja se on juuri sitä mitä viher/vasemmistolliberaalit ovat alunperinkin halunneet. Se mitä ei vain osattu (tai pikemminkin haluttu) huomioida on etteivät kaikki ryhmät atomisoituneessa yhteiskunnassa suinkaan puhalla yhteen hiileen, ole kivoja toisilleen ja jaa samoja käsityksiä kaikesta – ei ole mitään ”kumbaya-yhteiskuntaa.” Kun kerran on romutettu ajatus kansakunnasta omassa itsenäisessä maassa missä suomalaiset rakentavat yhteistä Suomea ja tilalle annettu jotain maailmoja syleilevää globalismia minkä osa porukasta kokee pelkästään negatiivisena, tai jopa omaa turvallisuuttaan (täysin aiheellisesti) uhkaavana niin sen looginen lopputulema on juuri kaikkien sota kaikkia vastaan. On aivan turha valittaa rikkaiden ahneudesta ja itsekkyydestä tilanteessa missä toisesta päästä ollaan lisäämässä kuluja enemmän kuin maan talous kertakaikkiaan kykenee kantamaan. Toisten rahoilla on aina hirveän kiva lisätä menoja, sen takia vasemmistopopulismi jossain määrin aina tuleekin myymään. Ehkä tulevaisuudessa vähän vähemmän koska se kosiskelee mieluummin kehitysmaiden etuja kuin suomalaisten vähäosaisten ja ne vähäosaiset näkevät kyllä kenelle etuoikeutettua kohtelua ollaan kustantamassa ja kenelle ei.

  Hallituksen työllistämispolitiikasta voi tietysti aiheellisesti olla eri mieltä, ns. kyykyttämislinja on huono ja tehoton. Se mitä vasemmistopopulistit eivät tosin mainitse on että muitakaan keinoja ei enää ole käytettävissä. Verotusta ei voida oleellisesti alentaa (ei haluta tehdä poliittisesti ikäviä leikkauksia, vaikka se olisi talouden tasapainon kannalta välttämätöntäkin). Päivärahoihin ei voida juurikaan vaikuttaa (koska korporativismi), jolloin palkkatulo vs päivärahat-asetelmaa ei pystytä muuttamaan. Joten lopulta ainoa ikävä ja huono keino suurentaa palkkatyön ja työttömyyden välistä hyvinvointieroa on byrokratia, tempputyöllistäminen sun muu kiusanteko. Vaihtoehtona on tietysti vain hyväksyä että työttömyys on korkealla pysyvästi – mutta rehellisyyden nimissä silloin pitäisi myös hyväksyä menopuolen leikkaukset pysyvästi jotta ei tarvitsisi jatkuvasti olla ottamassa syömävelkaa. Tämä on se osa mitä vasemmistopopulistit eivät halua hyväksyä.

  Turvapaikkapolitiikasta, tässäkin toivoisin Sakulta vähän realismia asioiden suhteen. Kaikki tulijat eivät ole todellisen turvapaikan tarpeessa vaan joukossa on paljon ns. elintasopakolaisia. Suurin paine EU-aluetta kohtaan ei ole turvapaikanhakijoista vaan korkeamman elintason (ensisijaisesti sosiaalietuuksien) perässä tulevat ja tuo paine tulee lisääntymään tulevaisuudessa (katso esim. Afrikan syntyvyystasoa ja laske siitä). Ajatus siitä että kaikki vain päästettäisiin rajan yli jonkinlaisen lähimmäisenrakkauden tms. nimissä ei vain toimi, sen lisäksi että alkuperäisväestö korvattaisiin pikkuhiljaa muilla maamme talous ei kestä sitä millään. Jos Koiviston aikaa kaipaillaan niin silloin pitää myös ymmärtää ajatus Suomesta suomalaisten kansallisena kotina, joka ei ole maailman sosiaalitoimisto eikä paikka mihin kenellä tahansa maailmassa on oikeus tulla tuosta vain esittämään erilaisia vaatimuksia kenenkään sitä kyseenalaistamatta.

  Hyvinvointiyhteiskunta vaatii toimiakseen vahvan kansalaisten keskinäisen luottamuksen, ts. yhteiskunnallisen koheesion – juuri sen minkä vasemmistopopulismit ovat internationalismin/globalismin huumassaan tietoisesti pyrkineet romuttamaan.

  • ”Aina Marina”

   Kyllähän ne sossuavut kelpaavat loistavasti yrittäjille, ex-kansanedustajille ja muille hyvin toimeentuleville ja suorastaan rikkaille – ja jos näistä tuista rikkaille ja yrityksille luovuttaisiin, olisi siinä aika monen pitkäaikaistyöttömän ja muun vähätuloisen tulot turvattu.

   Kannattamattomien yritysten tukeminen ja tukien sekä verohelpotusten valuminen osinkoihin ilman työllistämisvelvoitetta eivät auta valtion tilannetta pätkääkään. Palkatta tehty työ vain vääristää markkinoita ja todellakin se duunarin tilipussi kulutetaan ihan täällä kotimaassa ja raha kiertää. Toisin on näiden ”verosuunnittelijoiden” tuottojen ja tulojen laita.

   Populismin liittäminen vasemmistoon on kyllä yhden sortin populismia.

   • töytön

    Yhtään ei tuhansien miljoonien yritystukia leikattu, liian ”vaikeeta”, vai miten se oli? Ei mitään vastiikkeellisuutta yrityksien suuntaan työllistämiseen ym. Tienaahan siellä joku kravattipelle toki. Reiluksi on meininki mennyt, kun ei edes TESsin mukaista palkkaa sais työstään vaatia vastineeksi 🙂

   • M

    Olen samaa mieltä siitä että yritystukiviidakko on kovin tehotonta. Esimerkiksi Suomen Yrittäjät on kritisoinut niitä jo pitkään (you know, se tosi ahne ja äärimmäisen pahuuden keskittymä) kilpailutilannetta vääristävänä. Ylipäätään suomalainen korporativistinen järjestelmä on ensisijaisesti suuria yrityksiä suosiva ja näillä on vahvat omat lobbausryhmät joiden varpaille poliitikot harvemmin uskaltavat astua. Se kelpaa myös erittäin hyvin AY-väelle. Sitä en tiedä syntyisikö tuon järjestelmän romuttamisesta kissanpäiviä pitkäaikaistyöttömälle, se on vähän niin että kovin pitkään syrjässä olleilla ei välttämättä ole kovin paljon avuja hypätä enää työelämään ja korporativimin väheneminen tarkoittaa myös lisää paikallista sopimista mikä on vasemmistolle myös jonkin asteinen punainen vaate. Loppujenlopuksi työpaikkojen syntymisessäkin logiikka toimii aika pitkälti niin että jos työ tuottaa yritykselle enemmän kuin se maksaa niin työpaikka syntyy ja jos se ei tuota niin se jää syntymättä – muunlainen järjestely ei oikein sovi edes yritysten laissa määriteltyyn tehtävään (tuottaa voittoa omistajilleen).

    Kyseenalaistan kuitenkin heiton että duunarin tilipussi kulutetaan kotimaassa. Suomi on siinä määrin tuontiriippuvainen ja kaikki edullisempi tavara tulee ulkomailta, niin valtaosa siitä duunarin kulutuksesta menee todennäköisesti muualle kuin kotimaisten tuotteiden tai palvelujen ostoon.

    Eikä populismin liittäminen vasemmistoon mitenkään erityisen populistista ole. Se on vain tosiasian toteamista – ei populismi ole millään tasolla minkään tietyn ryhmittymän erityisoikeus.

  • liisa hirvonen

   No niinpä on Aina Marina. Esimerkiksi jollotus hyvästä sosiaaliturvasta jonka vuoksi meille onlisi tulossa mijoonia maahanmuuttajia on melkoinen satu, siis puhdasta populismia. Euroopan neuvosto on antanut jo kolme kertaa huomautuksen sosiaaliturvastamme, viimeisin huomautus tuli työttömyysturvasta. Huomautuksessa todetaan, että sosiaaliturvan liian alhainen taso rikkoo sosiaalisten oikeuksien sopimusta. Suomi on tarkkailulistalla.

   Edes se ei muuta sossufiktiota todeksi. Monet suomalaiset eivät tiedä minkälainen sosiaaliturvamme taso todellisuudessa on. Mutta jokainen Afrikan mantereella asuva tietää ja tuntee meidän sosiaaliturvamme, ja siitä syystä he pakkaavat reppunsa ja pyrkivät tuntemattomaan maahan melkein toiselle puolen maapalloa? Ihanko totta?

  • Virva Itäranta

   Tässä se on. Isänmaan ankea kokonaiskuva. Kyse ei ole rahasta. Vaatimattomissakin oloissa voi ihminen elää onnellisena. Mutta kukaan ei voi elää onnellisena valtiossa, josta sivistys on kadonnut ja eriarvoisuus on pyrkimys.

  • Heta-Riikka

   Tässä yhteiskuntatilanteessa kansalaisen kannttaa hankkia tietoa, joka kertoo todellisuudesta. Monet faktoina kerrotut jutut saattavat ollakin jonkun tietyn jengin eduksi toimivaa tietoa. Valtamedioissa nämä totuudet pääsääntöisesti palvelevat hallitsevaa eliittiä, joka myös huom! omistaa mediasta ison osan. Tällä taustalla herättää suurta pettymystä Yle, jonka asiaohjelmista vain murto-osa on monien eri näkökulmien sekä asiantuntijuuksien sisältämää pohdintaa ja keskustelua. Koskee siis taloutta ja yhteiskuntaa. Enpä muista, milloin Ylessä olisi mm haastateltu nykyiseen talouden austeritymeininkiin järkiperäisiä vaihtoehtoja esittänyttä Markus Jänttiä (nyt se onkin myöhäistä, sillä Suomen systeemeistä tarpeekseen saanut tutkija palaa takaisin Tukholman yliopistoon). Sen sijaan saavat nykyisin sanasensa tuon tuostaan sanoa ja lähes asiasta kuin asiasta mm pankkien ekonomistit.
   Yhteiskuntatieteelliset ja varsinkin filosofiset näkökulmat puuttuvat lähes täysin. (yleisesti tiedetään, että maastamme puuttuu julkinen yhteiskunnallinen keskustelu)

   Ei ihme, että tässä pommituksessa neoliberalistinen talousteoria alkaa vaikuttaa myös kansalaisten enemmistön keskuudessa ainoalta oikealta totuudelta. Ja kun ihan järkevä vaihtoehdoista puhuminen on medioissa leimattu (joskus toimittajienkin taholta) vasemmistopopulismiksi tai vihervasemmistolaisessa kuplassa elämöimiseksi, on selvää, että suuri osa kansalaisista alkaa nähdä myös tutkimukseen perustuvat vaihtoehdot poliittisesti värittyneinä. Eli osana ”vihervasemmistolaista kuplaa”.

   Tänä päivänä polttavimmat ongelmat, kysymykset sekä asiayhteydet alkavat olla kasvavasti planeetan laajuisia, minkä ainakin jälkipolvea hankkineita luulisi mietityttävän. Osin kurssikirjoina, mutta myös harrasteena olen tarttunut teoksiin, joissa tutkimuksen kautta lähestytään asioita, joista media niukanlaisesti puhuu. Stephen Gill: ”Valta ja vastarinta uudessa maailmanjärjestyksessä”, Thomas Piketty: ”Pääoma” (käsittelee mm globaalia omaisuuden ja vaurauden jakaantumista nykymaailmassa), lisänä voisi mainita proffien Heikki Patomäki sekä Markus Jäntti tuotanto, haastattelut ym
   (yllättävästi em teosten teemoja käsittelee dokumentäärinen ”Ajan Henki”, jossa pääsee ääneen myös tutkijoita, mutta epäilenpä , ettei sitä tv:ssä koskaan tulla näyttämään)

   • Heta-Riikka

    linkki

 15. Merja Parkkila

  Kiitos Sakari ! Järjen ääntä on aina mukava lukea, ihan tarpeeksi saa lukea puutaheinää.

 16. Varakansalainen

  1990-luvulla oli samanlainen tilanne eli työttömyys korkealla, yrittäjät ja muut (ulkomaisen) luoton ottajat ajettu vaikeuksiin, pahimmillaan konkursseihin ja ulosottoihin.

  Mauno Koivisto oli olennaisena toimijana tässä varallisuuden uusjaossa kahden yllättävän devavaation, pankkien rajattoman pelastamisen roskapankkien kautta, veronmaksajien varoilla, tietenkin. Kaikenkaikkiaan Koivisto oli valtaapitävien ja hallitsevan rahaylimystön presidentti, ei koko kansan presidentti.

 17. Rintsu

  Budjettitalouden ulkopuolisia miljardibudjetteja on muitakin kuin vastaperustettu Vake.

  Solidium juuri ilmoitti ostaneensa Konecranesia 93 miljoonalla eurolla. En kommentoi kauppaa hyvänä tai huonona mutta siinäkin on valtionyhtiö jolla on päiväkohtaisen arvon mukaan kahdeksan miljardin omistukset ja 93 miljoonaa löytyy kassavaroista ihan budjetin ulkopuolelta.

  Toinen vastaava on vanha rakennushallitus, nykyinen Senaatti- kiinteistöt jolla on viiden miljardin kiinteistöomaisuus jota se hallinnoi, vuokraa, ostaa ja myy valtiovarainministeriön alaisuudessa näkymättä valtion budjetissa mitenkään.

  Kolmas ja mastodonttisin on eläkerahastot, joissa on 180! miljardin euron omaisuus. Asia joka pitää suomen luottoluokitukseltaan parhaassa A- ryhmässä. Mutta asiassa on talonpoikaisjärkisesti (hah, minullako semmoista olisi?) jotain hyvin kummallista. Nimittäin ”suuret ikäluokat” ovat nyt eläkkeellä joten eläkemenot ovat juuri nyt suurimmillaan, kunnes luonnollinen poistuma alkaa korjata satoaan. Eläkemenot näkyvät valtion budjetissa aikamoisena menoeränä, mutta eläkerahastot kasvavat tahtiin 22.000 euroa minuutissa.
  http://www.etk.fi/wp-content/uploads/Elakevarat_rahavirrat_2015_fin-1.png

  Joten raha ei ihan heti pääse loppumaan. Mutta tyhmä kysymys kuuluu, että jos eläkerahoja ei käytetä eläkkeiden maksuun edes silloin kun tarve on suurin niin mihin hemmettiin ne on aikomus käyttää?

  Manua tulee kyl ikävä. Hän paini ”vähän” eri sarjassa kuin nää nykyiset eturivin poliitikoiksi ittensä nimenneet. Maan Isänä (tai Äitinä) pitäis aina olla semmoinen joka omakohtaisesti tietää mihin huono politiikka pahimmillaan voi johtaa. Mutta onneksi ollaan siinä tilanteessa, että semmoisia ei enää tänään ole tarjolla.

  Niinistössä tosin ei o hirveesti moittimista. Tosin se, että suomi on tällä hetkellä perustuslaittomassa tilassa on hänen syytään. Maassa on tasavallan presidentti ja hallitus mutta kiitos nimityssotkujen maassa ei ole heidän toimiaan valvovaa oikeuskansleria ainakaan puoleen vuoteen. Ja kun nimetty astuu virkaansa niin pahimmassa tapauksessa joutuu selvittelemään omia tekemisiään nykyisenä SoTe-vastaavana. Ei me ihan kuin Strömsöössä?

  Vaikka Manu ittekin oli sitä mieltä, että ”tais tulla karsittua valtaoikeuksia vähän liikaa” niin kyllä sitä valtaa vaan jäi uskomaton määrä. Nimittäin arvovaltaa, joka on huomattavasti enemmän kuin muodollinen valta. Eduskuntaan pääsee olemalla suorasanainen show-painija. Ministeriksi pääsee ilman ensimmäistäkään ääntä. Tasavallan presidentiksi sentään valitaan.

 18. stunned

  Sakun linkki Valko-Venäjän parasiittilakiin on huvittavaa luettavaa. Anteeksi leikki vakavalla asialla, mutta eikös Suomenkin verottaja voisi katsoa toimivia ratkaisuja sieltäpäin. Veroja vältteleville suurtuloisille lähetettäisiin sakkolaput kotiin verotulojen keräämiseksi valtion kassaan. Tuo on huippua: ”välttääkseni konfliktin valtion kanssa.”

  ”Pidin sitä epäoikeudenmukaisena, mutta lopulta päätin maksaa välttääkseni mahdollisen konfliktin valtion kanssa tulevaisuudessa”, hän kertoo …

  Hän myös päätteli miehensä kanssa, että maksamattomalla sakolla voi olla kielteisiä seurauksia miehen it-yritykselle. Miehen yritys oli mahdollistanut sen, että Marzan pystyi olemaan viime vuonna syksyyn asti kotona.

  Vaikka hän piti sakkoa epäoikeudenmukaisena, hän sanoo ymmärtävänsä sen joitakin perusteita.

  ”Yksi tavoitehan oli saada harmaassa taloudessa toimivat maksamaan. Se on minusta ihan ok.”

 19. Lena

  Ihmisillä on monenlaista elämätilannetta. Joskus kyllä työntekijäkin hyötyy palkkatuetusta työstä.
  Itselläni oli ilo päästä edesmenneen puheenjohtaja Antti Pesosen myötävaikutuksella Itsenäisyyspuolueeseen tällaiseen työhön joka-paikan-lenana, aikana, jolloin en itse vielä ollut puolueen jäsen. Se merkitsi työmarkkinatukea plus 9 euroa, sillä IPU:lla ei koskaan ole ollut rahaa, jolla työntekijöitä voisi palkata. Tämän ”orjatyösuhteen” päätyttyä, josta siis itse olin kovin iloinen, onnistuin pääsemään suoraan opetustehtäviin 100 kilometrin päähän kevääksi ja pääsinkin sitten kesällä takaisin ansiosidonnaiselle. Rassaavaahan tällainen on, mutta minulle siis oli kuviosta selkeä hyöty, ja käsittääkseni IPU:llekin. Kotikaupungissani olen virkakiellossa parin kantelun ja valituksen vuoksi, joten tällaista reissaamista tämä on ollut auskoltoinnista saakka (1993).

  Onhan Mauno Koivistoa jollain tasolla pakko kunioittaa; Rauha hänen muistolleen.

  Mielestäni hän kuitenkin presidenttinä oli mukana saattamassa tätä suomalaista yhteiskuntaa vahvasti eriarvoistavaan suuntaan. Suomi piti saattaa eurokuntoon. Tuossa tohinassa pankit pelastettiin ja tavalliset kansalaiset uhrattiin. Oli äitejä ja isiä, jotka masentuivat ja joiden lapset joutuivat tuuliajolle. Tuli työttömyyttä ja itsemurhia. Tämä oli kova hinta siitä, että Suomi pääsi mukaan suurpääoman näpeissään pitämään organisaatioon, johon kuuluminen tuli merkitsemään monen suomalaiseen yhteiskuntaan kiinteästi kuuluvan ohjausmekanismin loppua. Näin kävi esim. sekatalousjärjestelmän, joka oli hyvinvointiyhteiskunnan tärkein peruspilari.

  • Varakansalainen

   Lena, naulankantaan!

  • stunned

   Palkkatuettu työ on eri asia kuin palkaton työ. Palkkatukea kaivattaisiin kovasti, mutta määrärahat loppuvat aina kesken. Palkkatuki on nykyään lottovoitto, mutta sellaisen kun osuu kohdalle, niin on syytä olla tyytyväinen. Koskee vaan niin harvoja. 😉

  • Paula

   Lena olit siis kuntouttavassa työtoiminnassa, jossa sait Kelasta työmarkkinatukea + 9 e/työpäivä.
   Palkkatuettutyö työ on eri asia, siinä työntekijä saa palkkaa ja 75% ajasta lasketaan työssäolovelvoitteeseen (6 kk). Työnantaja saa tukea työllistämiseen.

  • Lena

   PS. Siis minä kantelin kaupungin parista virkamiehestä ja valitin parista päätöksestä. – Myöhemmin toki hieman useammastakin.

   • Rintsu

    En ole koskaan kysynyt kenenkään puoluekantaa.
    En vaimoni, lasteni, isäni, enkä äitini.
    Omakaan puoluekantani ei ole koskaan vaikuttanut vähäisintäkään tippaa koskaan missään, paitsi yhden äänen verran vaaleissa.

    Liikkuva poliisi lakkautettiin koska ottaahan se nyt päähän jos piirissä liikkuu joitain jotka eivät kutsu herraksi.

  • töytön

   Palkkatuettu= Normaali TES-palkka. IPU-aikana se ei sinulla toteutunut.

 20. ”Aina Marina”

  Palkkatuettu työ olisikin hyvä asia ja silloin kun pääsee tekemään myös omaa ammattitaitoa ylläpitävää ja kartuttavaa työtä, voi muutaman kuukauden pätkä tätä yhdeksän eron harjoitteluakin olla myös tekijälleen eduksi. Mutta jos kaikkien työttömien pitää lähteä tekemään palkatonta työtä eri yritysten hyväksi, niin eipä sitä palkkatyötä ole pian kenellekään tarjolla. Ei etenkään, jos pestit ovat täysipäiväisiä, viikot viisipäiväisiä ja kesto puolesta vuodesta vuoteen kerrallaan – ja sitten saadaan uusi tekijä jatkamaan hommaa ilman palkkaa tai mitään muutakaan työsuhteen etuja.

 21. Heikki Alanen

  Eipä itkettänyt Timosta aikoinaan Urpilainen ja Rinne A-studiossa. Se ei tietenkään ollut demaripropagandaa se.
  Täytyy kyllä ihmetellä kuinka kauan Apu suostuu tällaista vasemmistopropaganda-paskaa julkaisemaan, ja miksi se sitä ylipäätään tekee?

  • Saku Timonen

   Olen arvostellut julkisesti SDP:tä varmasti enemmän tai ainakin suuremmalle lukijakunnalle kuin sinä tulet ikinä tekemään.

   • Markku Pyttynen

    Muistin virkistämiseksi Saku laittanee pari esimerkkiä tästä SDP:n kritiikistän?

    • Saku Timonen

     Etsi. Kaikki jutut ovat tässä blogissa.

    • stunned

     Blogissa on hakukenttä. Sinne kun syöttää vaikka ’SDP’, niin löytää monta monituista juttua, joissa Saku antaa demareille piiskaa. Kohteena välityömarkkinat, Filatov, Urpilainen, eräskin tyhmiä kyselevä kansanedustaja, joka näki lieksalaiset nuoret uhreina, jos heidät ehdoin tahdoin ajetaan väkivaltaan, ja monta muuta. Vietin antoisan parituntisen kahlaamalla läpi noita juttuja. En laita linkkejä, koska en aio tehdä tyhmien kysymyksien esittäjien hommia heidän puolestaan.

     Näin Saku laittoi 12.2.2015:
     Olen ennenkin sanonut, että minua hävettää oman puolueeni suhtautuminen työttömyyteen. SDP on erkaantunut kovin kauas alkuperäisestä ideologiastaan eli kaikkein huonoimmassa asemassa olevien aseman parantamisesta. Nyt on erkaannuttu niin kauas, että työväenpuolue haluaa laittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tekemään töitä palkatta, ihan vain puhdetöinä. Tämä tapahtuu tietenkin hyvässä hengessä vedoten vanhusten yksinäisyyteen ja työttömien aktivointiin.

 22. Ripa

  Hyvä kirjoitus, mutta valitettavasti kaksi asiaa. Toinen hallituksen yritysten myyntiaikeet hukkuvat hyvien kommenttien alle.
  Olen Saku sitä mieltä, että valtion tärkeän omaisuuden ja infrastruktuurin myynti on oman juttunsa arvoinen aihe.

  • Saku Timonen

   Totta puhut. Olen kirjoittanut tästä lypsävien lehmien myynnistä useammankin jutun joskus vuosia sitten, joten alkaisi varmaan olla aika kirjoittaa uudelleen.

 23. että näinkin

  On tainnut uuninpankkopojalta unohtua muutamakin Mauno Koivistoon kohdistunut kritiikki, tai sitten on hyvien tapojen mukainen vainajan muistelu sekoittanut. Tosiasiahan on, että Koivisto puolusti pankkikriisissä omistajien etuja häikäilemättä ja kovasanaisesti ihan toisen presidenttikautensa lopulla. Takkiinsa ottivat pankkien asiakkaat, erittäinkin ikävin seurauksin.

  • Saku Timonen

   Minulla ei ole tapana henkilöidä menneisyyden virheitä vainajiin, ei ainakaan heti hautajaisia seuraavana päivänä.

  • Arto Alila

   Nm. ”että näinkin”:

   suurimpaan tuskaasi morkata juuri haudattua presidentti Mauno Koivistoa pyydän ystävällisesti paneutumaan kaikella asian vaatimalla hartaudella Paavo Väyrysen puheenvuoroon, jonka hän us.fi:ssa kirjoitti, ennenkuin Koiviston kalmo edes ennätti kylmetä. Siinä Väyrynen purkaa – jälleen kerran – ikiaikaisia, maalaisliitto-kepulaistuntojaan salaamatta vähääkään vuosikymmenen takaista katkeruuttaan kansalaisten kahteen kertaan äänivyöryllä valittua tasavallan presidenttiämme kohtaan.

 24. Servitus

  Kevennyksenä suosittelen katsomaan Yle Areenasta Millainen oli 1980-luku? -ohjelman. Siinä mukamas-vuoden 2013 ihmiset tarkastelevat 80- ja hieman myös 90-lukua. Hupaisien kliseiden lisäksi ohjelma tarjoaa hyvinkin tarkkoja havaintoja mm. työllisyyden kehittymisestä. Pelottavinta on, että osa ohjelman tulevaisuuden ennusteista sopii edelleenkin hyvin myös tähän todelliseen 2010-lukuun. Tulee sellainen olo, että ongelmat ovat olleet tiedossa jo ohjelman valmistusvuonna 1983, mutta mitään niille ei ole tehty.

  http://areena.yle.fi/1-4120460

Kommentoi »

Comments are closed