Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyväksikäytön oppikirjasta

– Tässä voisi olla kyseessä kiskonnantapainen työsyrjintä tai työsyrjintä, mutta ne edellyttävät työsopimusta. Vastaavia tapauksia ei oikein ole aiemmin tullut vastaan.

Tämä valvontaviranomaisen epätietoisuus kiinnitti huomiotani eilisessä turvapaikanhakijoiden hyväksikäyttöä koskevassa uutisessa. Lahtelainen ravintola oli pyörinyt kuukausikaupalla pelkällä palkattomalla työvoimalla, mutta aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja ei ole varma pitäisikö epäillä rikosta. Vastaanottokeskuksen mukaan työkokeilun tarkoitus oli kestää vain kolme viikkoa, mutta silti se sai kestää kuukausia kenenkään puuttumatta asiaan. Palkatonta työtä tekeville turvapaikanhakijoille lupailtiin katteettomasti kokeilun muuttuvan palkkatyöksi.

Juuri näin tämä hyväksikäyttö aina menee. Kaikki näkevät, että jotain on pahasti pielessä, mutta kukaan ei osaa sanoa mitä. Ihan sama onko kyse kuntouttavasta työtoiminnasta, työkokeilusta, työelämävalmennuksesta tai kotouttamiseen liittyvästä lyhytaikaisesta työkokeilusta. Työtä tehdään, mutta palkkaa ei makseta.

Palkaton työ on jo maan tapa, mutta yleensä siitä on säädetty lailla. Tässä tapauksessa laki ei sano asiaan mitään. Jos kyseessä olisi kuntouttava työtoiminta tai Te-toimiston kautta järjestetty työkokeilu, niin palkaton työ olisi ihan laillista. Nyt viranomaiset ihmettelevät uutta tilannetta sormi suussa.

Ei tässä ole mitään ihmettelemistä. Koska palkatonta työtä ei ole järjestetty minkään erityislain mukaisella tavalla, niin silloin sovelletaan työsopimuslakia. Sen 1 § 1 momentin mukaan kyse on työsopimuksesta silloin, kun tehdään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.

Tässä tapauksessa palkkaa tai muuta vastiketta ei ole, mutta se ei haittaa. 1 § 2 momentin mukaan  lakia on sovellettava, vaikka vastikkeesta ei ole sovittu, jos tosiseikoista käy ilmi, että työtä ei ole tarkoitettu tehtäväksi vastikkeetta. Sopimus voi olla kirjallisen lisäksi myös suullinen, ja oikeuskäytännössä sopimuksen on katsottu syntyneen myös pelkästään työtä tekemällä.

Aluehallintoviraston on tehtävä asiasta tutkintapyyntö. Ymmärrän kyllä nihkeyden, sillä liemessä ovat työnantajien lisäksi myös vastaaonottokeskus ja SPR. Minun on vaikea uskoa, että vastaaonottokeskuksessa kukaan ei tiennyt minne ja mitä tekemään asukkaat lähtivät päivittäin.

Mitäpä tulee tapahtumaan? Näistä paljastuneista tapauksista en osaa sanoa, mutta sama uutinen kertoo mitä on tulossa:

Yksi keino olisi vakiinnuttaa turvapaikanhakijoiden työkokeilutoiminta lailla.

Juuri näin tulee tapahtumaan. Ongelma ei koskaan ole palkattoman työn teettäminen, vaan sen teettäminen ilman lain antamaa oikeutta. Tämä asia tullaan varmasti korjaamaan pikavauhtia, ja turvapaikanhakijoille tullaan myöntämään ”oikeus” työskennellä ilman palkkaa. Säädetään vaikkapa niin, että palkatonta työtä saa teettää 3-24 kuukautta putkeen, jonka jälkeen aloitetaan uusi 3-24 kuukauden kierros. Näinhän laki sanoo kuntouttavan työtoiminnan kestosta.

Tällä kertaa palkatonta työtä teettivät maahanmuuttajat. Entä sitten? Ei ole mitään merkitystä sillä, kuka palkatonta työtä teettää. Väärin on väärin. Nyt vain kävi niin, että nämä yrittäjät olivat nopeampia kuin maan hallitus. He ennättivät teettämään palkatonta työtä ennen kuin hallitus ehti tehdä siitä laillista.

Ei kannata katsoa kuka palkatonta työtä teettää tai tekee. Kyllä sitä riittää kaikille tasapuolisesti, kun nyt paljastunut aukko laissa päästään tukkimaan.

vievät kutyn

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (40)

 1. Matti Virtanen

  Oireellista on, kun palkattoman työn teettäminen osui turvapaikanhakijoihin niin siitä saadaan suhteellisen iso juttu aikaiseksi. Eihän toki turvapaikanhakijoita moiseen saa laittaa.
  Vastaavasti kantasuomalaiset ovat joutuneet samaan jo vuosia niin se ei ole kiinnostanut oikeastaan ketään.

  Lehdistön vinoutunut uutisointi jatkuu ja jatkuu…

  • Saku Timonen

   Juttu saatiin aikaan siksi, että toiminnasta ei tässä tapauksessa ole säädetty lailla. Siksi yritän laajentaa ihmisten ymmärrystä näkemään, että samaa tapahtuu koko ajan ihan lailla säädetysti. Ihan hyvä, että asia tuli nyt ihmisten tietoonturvapaikanhakijoiden kautta. Ehkä joku tajaa, että samaa tapahtuu koko ajan kaikkialla.

  • ”Aina Marina”

   Ymmärsin jutusta, että huolena oli nimenomaan se, etteivät he saa edes työttömyyskorvausta ”palkakseen”… Se jäi vaivaamaan, että kuka muka oikeasti palkkaisi töihin henkilön, jolla ei ole ilmeisesti edes oleskeluun lupaa – palkanhan pitäisi kaiketi riittää asumiseen ja elämiseen, että työn perusteella voisi tänne jäädä. Käsittääkseni kaikilta jutun orjilta oli jo turvapaikka evätty.

   • stunned

    Vokkilaisten suuri työinto ilman palkkaa selittyy toiveajattelulla: että joku vapaaehtoisista saisi palkallisen vakityön. Silloin voisi hakea muutosta oleskelulupaan työpaikan perusteella. Tuokin on tietysti haihattelua, koska ravintolatyöstä ei entiselle ammattikokillekaan makseta tarpeeksi, jotta oleskeluluvan edellytykset täyttyisivät.

    Palkattoman työn houkutus on juuri tuossa lottovoittomahdollisuudessa. Jäämällä sohvalle ”ei voi voittaa.” Näinhän sitä perustellaan kaikkien palkatonta työkokeilua. Katteettomia lupauksia tietysti, mutta politiikassa pelataan nykyään illuusioilla.

 2. Ihmettelijä

  Kyseisessä vokissa turvapaikanhakijat velvoitetaan käymään päivittäin suomenkielen oppitunnilla. Opetusta ei voi väittää päteväksi parhaalla tahdollakaan, mutta opiskelua tärkeämpää vaikuttaakin olevan nimenhuuto. Jos turvapaikanhakija on muutaman kerran poissa, hän saa siitä huomautuksen. Pidemmistä (yli viikon) poissaoloista lähtee vastaanottoraha. Miten siis on mahdollista, että turvapaikanhakijat olisivat asuneet vokissa, mutta olleet päivät vokin tietämättä ”jossain”, eivätkä siellä oppitunnilla? En voi uskoa, ettei järjestely ole ollut vokin tiedossa tai jopa sovittu sen kanssa.

  Jos Saku sallii, kommentoin tämän kerran nimimerkillä.

 3. Mikko Viitamaa

  Olen Saku lueskellut paljon juttujasi ilmaisen työn teettämisetä ja yhtä asiaa en vain oikein ymmärrä: Kuka tästä oikeasti hyötyy pitkällä aikavälillä?

  Jos ajatellaan ensin valtion näkökulmasta, niin työttömyys näyttäisi aluksi vähenevän koska työllisyystoimenpiteiden kohteena olevia ihmisiä ei lasketa työttömiksi, mutta valtiohan näille kuitenkin maksaa. Jos ihmiset saataisiin oikeisiin palkkatöihin, niin valtion kulullinen rasitus vähenisi, koska työnantaja maksaisi työntekijöiden palkan, eikä valtion tarvitsisi maksaa mitään. Sen sijaan jos ihmiset laitetaan ilmaistöihin, niin pikkuhiljaa valtion työttymyysmenot vain kasvavat yhä suuremman joukon tehdessä töitä työttömyyskorvauksella, sen sijaan että pääsisivät palkkatöihin. Ei ainakaan näin mututuntumalta valtio ole se voittaja tässä.

  Entäpä yritysten näkökulma? Jos otetaan se scenaario, että ilmainen työ alkaisi korvata suurissa määrin palkkatyötä. Aluksi varmaan yritysten voitot kasvaisivat, koska palkkamenot pienenisivät huomattavasti, mutta entäpä pitkällä aikavälillä? Jos ilmaistyö nousisi ohi palkkatyön työntekijämäärissä, niin eikö pikkuhiljaa kotimaan kysyntä kuolisi, koska ihimillä ei yksinkertaisesti olisi rahaa kulutukseen, kun palkattoman työn työttömyyskorvaus menisi kokonaisuudessaan pakollisiin elinkustannuksiin? Tämä taas tekisi suurta hallaa taloudelle ja veisi myös rikkaiden pussista kun yritykset eivät saisi tuotteitaan kotimaan markkinoilla kaupaksi ja näiden tulos laskisi tai osa yrityksistä menisi konkurssiin. Myös itse yrittäjänä en välttämättä olisi hirveän innoissani ilmaistyöntekijöistä, koska kuinka hyvin käytännössä ilmaiseksi töissä olevat ihmiset jaksavat tehdä työnsä?

  Eli olenko missannut jotain vai onko yhtälössä jotain mitä en ymmärrä? En vain näe, että oikein kukaan hyötyisi pitkällä aikavälillä siitä, että palkaton työ alkaisi suurissa määrin korvaamaan palkallista.

  • ”Aina Marina”

   Yhtälöä on mahdoton ymmärtääkään – samat naamat vastustavat vastikkeetonta rahaa vähempiosaisille ja vaativat vastikkeetonta työpanosta ja kaikkia mahdollisia tukiaisia yrittäjille. Työttömyys tai työkyvyttömyys on toki jokaisen oma vika, mutta yrityksen kannattamattomuus on yhteiskunnan vika…

   • Jarkko

    Varmaan menee samaan yhtälöön kuin maahanmuuttokriittisten suurmestari, joka pelottelee islamisaatiolla blogissaan elää itse moniavioisesti jäljitellen islamin moniavioisuutta.

 4. stunned

  Huomio ei taaskaan kohdistu siihen vääryyteen, johon sen pitäisi — palkattomaan orjatyöhön.

  Maahanmuuttajataustaisesta yrittäjästä ja palkattomista turvapaikanhakijoista tehdään aivan varmasti tarinan konnia. Jo nyt levitetään ”totuutta”, että vokin asukkaille on maksettu pimeästi.

  Vastuuseen laitetaan oppositio ja vasemmisto. Ei suinkaan istuvaa pääministeriä, työministeriä tai hallituspuolueita sovi syyttää.

  Raivo suuntautuu maahanmuuttajataustaiseen yrittäjään, joka saa kilpailuetua suomalaiseen yrittäjään nähden. Kantasuomalainen yrittäjä, joka teettää leipää leipomossaan palkatta ja nostaa vieläpä yhteiskunnan tukea, on suuri filantrooppi ja hyväntekijä. Maahanmuuttaja on tukihuijari ja rikollinen.

  Samaan aikaan palkaton työ jatkuu ja yleistyy kaikkialla kenenkään paheksumatta. Pitäähän tukien eteen työtä tehdä.

  • Rintsu

   Ihonvärin ikävä vaikutus. Vaikka eihän me olla rasisteja, eihän?
   Nimim. En ole rasisti mutta ottaa kyllä päähän kun mamut vie naiset ja raiskaa ne joita eivät vie ja sit vievät sekä työpaikat, että työttömyyden joten kyllä olis kirveellä ja Suomi-konepistoolilla töitä siellä saunan takana.

   Ylläoleva saattaa sisältää satunnaisen sanan sarkasmia.

 5. Sanna

  Niin, tää on yleistä, mutta eikös tämä ollut kuitenkin törkeää, ettei tälle maksettu yhtään mitään vrt. suomalaisiin jotka saavat jotain kuntoutusrahaa Kelalta?

  Onko muuten lain mukaan palkattoman työn teettäminen laitonta (siis vakituinen työsuhde ja sopimukseen kirjattu palkaton)? Laissa puhutaan vastikkeellisuudesta mutta eihän se tarkoita välttämättä sitä, että pitäisi rahapalkkaa maksaa. Voihan sitä antaa vaikkapa ruokaa.

  • R.A.

   Niillä turvapaikanhakijoilla oli yhteiskunnan maksamat asunto ja ruuat.

   Palkattomassa työssä oleva kantasuomalainen työtön saa työmarkkinatukea ja ehkä asumistukea, mutta maksaa niistä asumisensa ja ruuat. Käytännössä nuo tuet on niin pieniä, että ne riittävät ruokaankin vain jos syöt oikein halvasti. Työtön saa orjatyöstä palkaksi 9 euroa/päivä, joka riittää tai ei riitä pelkkien työmatkojen maksamiseen.

   Eli ei tuossa paljoa eroa ole. Tosin se juttu ei kertonut, että oliko se orjatyöpaikka vastaanottokeskuksen lähellä, tai jos ei ollut, niin miten ne turvapaikanhakijat hoitivat työmatkansa.

   Mutta yhtä kaikki, YLEn mielestä tuo orjatyön teettäminen turvapaikanhakijoilla oli ”järkyttävää”. Mutta samaan aikaan YLEä ei häiritse lainkaan se, että kantasuomalaisilla työttömillä teetetään orjatyötä kaiken aikaa, ja sitä toimintaa vieläpä laajennetaan. Ehei, se ei haittaa lainkaan. Se saa YLEltä täyden siunauksen. Onhan se Sipilän hallituksen tahto, ja sellaisena automaattisesti pyhä ja kannatettava asia.

   En siis moiti sitä, että tästä tuli kohu. Moitin sitä, että siitä EI tule minkäänlaista kohua silloin kun orjat ovat kantasuomalaisia. Silloin se on olevinaan täysin oikein.

   • stunned

    Suhtautumisessa on ihan totta jonkinlainen kaksijakoisuus näkyvissä mediassa. Ihmiskauppaa tai orjatyötä ei jostain syystä nähdä lähellä. Vasta kaukaa muilta mailta roudattuna se nousee esille.

    Kantasuomalaiset työttömät on leimattu juopoiksi, joiden putki loppuu ja korkki menee kiinni, kunhan päivärytmiin tulee jämäkkyyttä. ”Työ on parasta sosiaaliapua,” sanotaan. Ei haluta nähdä, että työttömistä valtaosa on koulutettua tavallista väkeä, joiden ainoa ongelma on palkkatyön puute.

    Maahanmuuttajia pidetään helpommin höynäytettävinä työmarkkinoilla, ja heidän katsotaan tarvitsevan varjelua hyväksikäytöltä, varsinkin maanmiehiltään tai jo kotoutuneilta maahanmuuttajilta ja Isiksen värväreiltä.

    Maahanmuuttajataustainen etninen ravintola tai pitseria on epäilyttävä. Kenties palkattomuuden kulissien takana raha vaihtaakin pimeästi omistajaa. Toisaalta suomalaisiin hyväksikäyttäjiin, kuten Fazeriin tai lieksalaiseen leipomoon, luotetaan. He ovat lahjomattomia.

    Nuivien mielestä kaikki turvikset töihin ja heti, mutta orjatyössä ei saa olla vapauksia, itsemääräämisoikeutta tahi vaikutusmahdollisuutta. Pakkotyön pitää olla ihmisarvoa alentavaa, huonoilla välineillä surkeassa säässä tapahtuvaa haravointia tai vesakkoraivausta. Mielellään ihmispolot kahlittuina toisiinsa ketjuilla tien pientareella jonossa roskia keräten. Illaksi yhteistupaan piikkilangan taakse uutta työpäivää odottamaan.

    Sipilä taas on sitä mieltä, että kaikki töihin mahdollisimman pian. Palkasta ei hänkään puhu koskaan mitään, mutta silti pitää kotiutua nopeasti.

    -Mitä nopeammin turvapaikanhakija saadaan työelämään, sitä nopeampaa kotoutuminen on. Mahdollisimman pian töihin, se pitää olla lähtökohta, Sipilä jatkoi. Hänen mukaansa hyvin kotoutuneilla turvapaikanhakijoilla voi olla ratkaiseva merkitys Suomen kestävyysvajeen hoitamisessa.

    https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/127864-juha-sipila-turvapaikanhakijoista-mahdollisimman-pian-toihin

    Jos turvapaikanhakijat jätetään toimettomiksi vastaanottokeskuksiin, joutuu Suomi vaikeuksiin, arvioi Juha Sipilän (kesk) erityisavustaja Antti Pentikäinen Helsingin Sanomille.

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100320460413_uu.shtml

    Turvapaikanhakijat on saatava mahdollisimman nopeasti töihin, sillä terrorijärjestö Isis haalii yhteiskunnan pudokkaita riveihinsä. Näin varoitteli Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja, nyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisedustajana Välimeren pakolaiskriisin hoidossa toimiva Antti Pentikäinen lauantaina Helsingin Sanomissa.

    http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001013105.html

   • Heikki Alanen

    Työttömillä on Suomessa teetetty ”orjatyötä” vuosikymmenet, joten en kyllä näe kuinka se voisi olla juuri Sipilän hallituksen syy?

    • Saku Timonen

     Sipilän hallitus lisää sitä orjatyötä koko ajan.

    • stunned

     ”Vietnamissa on sodittu jo vuosikymmeniä. En näe miten se voisi olla Nixonin hallinnon syy, että sota eskaloituu ja summittaisissa mattopommituksissa uhreina kuolee yhä enemmän siviilejä.”

  • Rintsu

   ”…eihän se tarkoita välttämättä sitä, että pitäisi rahapalkkaa maksaa. Voihan sitä antaa vaikkapa ruokaa.”

   Kymmenen tuhatta vuotta sitten oli ihan normaalia, että jos mä olen hyvä metsästäjä ja sä olet hyvä keräämään polttopuuta niin meidän kannattaa lyödä hynttyyt yhteen koska siten molemmat saa lämmintä ruokaa. Näin keksittiin avioliitto kauan ennen kuin raha.

   Sit keksittiin raha yleispäteväksi vaihdantavälineeksi joka kertoo ihan suoraan minkä arvoinen on yksi oravannahka tai kopallinen polttopuuta. Hallinnollisesti hirveen kätevä keksintö koska rahaa on huomattavasti helpompi verottaa kuin oravannahkoja tai risukimppuja.

   Joten nykyään palkat on tapana maksaa rahassa.

   Vaihdantatalous on vieläkin jossain määrin arkipäivää mutta kokeilehan joskus määrittää vaikkapa tullausarvo toimitukselle jossa osa kauppahintaa on käytetyn tavaran vaihto ja osa maksetaan palveluna. Parhaimmillaankin menee arveluksi.

   Riisikulhosta on hemmetin hankala periä veroja tai työeläkemaksuja, joten nyky- yhteiskunnassa ny vaan täytyy sopeutua siihen, että työstä maksettavaa korvausta kutsutaan palkaksi joka maksetaan rahana.

 6. Kyösti Rantasalo

  Turussa SPR pyörittää Konttiänimistä kirppistä. Sen työntekijät ainakin muutama vuosi stten olivat pitkäaikaikaistyöttömiä, joista SPR työllistämistukea 6 kk. ajan.Työsuhde päättyi, kun tuki loppui, ja työntekijöistä kai suurin osa palasi työttömyyskortistoon. Ainakaan mitään apua uuden työpaikan löyätmiseen ei tarjottu.

 7. Irma Myllys

  Yhteiskuntamme joutuu selvitystilaan sitä nopeammin mitä enemmän talous toimii palkattomalla työllä ja pienipalkkaisella osa-aikatyöllä. Toivoisinkin jonkun palkkaa saavan taloustieteilijän laskevan miten nopeasti Suomi on konkurssissa. Toki kannattaa lisäksi huomioida samanaikaisesti ko. laskelmassa ylisuurten palkkojen, palkkioiden ja eläkkeiden vaikutus valtiomme kantokykyyn.

  • R.A.

   Amen.

  • Samppa Haapavaara

   Tässä Myllyksen Irma on harvinaisen oikeassa. Ilmaistyö, on tuhon tie. Tämä yhteiskunta tuhotuu sellaisena kun sen tunnemme, jos päädymme tähän vinoutuneeseen kommunismiin, jota porvarit havittelevat.

   • R.A.

    Ei ne havittele minkäänlaista kommunismia vaan keskiaikaista feodaaliyhteiskuntaa. Siinä oli pieni upporikas aatelisto, joka omisti kaiken. Ja sitten oli suuri joukko rutiköyhiä maaorjia. Viimeisimpänä tällainen yhteiskuntarakenne oli Keisarillisella Venäjällä. Sipilän hallitus ilmeisesti ottaa oppia sieltä, mutta unohtaa kokonaan mitä Keisarillisella Venäjällä tapahtui sitten, kun maaorjat saivat sorrosta tarpeekseen….

 8. Jukka Laine

  Ilmoitin työkkärissä ihan selvästi että en suostu palkattomaan työhön. Nyt mulla on paperi etta asiakas osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan.

  • Rosa Warski

   Nykyinen uudiskieli on kyllä raivostuttavaa. Kuntouttava työtoiminta ”ei ole työtä”, ja asiakas = käskyjen ja määräysten kohde.

   • Rintsu

    Jos se jäisikin vain kielioppiin…

    • Rosa Warski

     Niimpä :/

 9. Rintsu

  Uutinenhan ei olisi täydellinen jos siihen ei olisi saatu mukaan kahta haastateltua joiden mielestä on kiva kun ”saa” tehdä jotain. Epäilemättä näin onkin. Kyllähän mielekäs tekeminen on mukavampaa kuin epämieluisa joutilaisuus.
  Tosin palkkaa vastaan tehty työ olisi vielä mieluisampaa, mutta sitähän ei koskaan kysytä. Siis että kelpaisiko sinulle tästä työstä ihan palkkakin? Etkö olekaan lottovoittaja joka tekee töitä huvikseen?

  Turhan monella vielä työssä olevalla asenteet ovat jumiutuneet jonnekin 80-luvulle jolloin töitä sai jos sai itsensä raahattua firman ovesta sisään. Silloin hanttihommistakin oli tapana maksaa palkkaa jolla pystyi elämään. Ihan täydellä palkalla ilman mitään tukia töissä oli kehitys-, liikunta- ja näkövammaisia. Moni tuntemani olisi voinut luulla olevan ”tukityöllistetty” mutta eipä ollut vaan tekivät täyttä työpäivää täydellä palkalla. Jos eteen sattui tilanne jossa vamma oli haitaksi niin työkaverit jeesasi eikä asiassa ollut mitään kummallista. Oi niitä aikoja.

  Jos jotain työllistämistukia tarvitaan niin ne tulisi kohdentaa nimenomaan semmoisille joiden työllistymisessä on muukin este kuin työttömyys.

  Työttömyyteen taas ainoa lääke on palkallinen työ. Hallitus ei voi luoda ainuttakaan työpaikkaa, mutta tuossakin uutisessa on heti vähintään muutama kokoaikainen piilotyöpaikka joita ei koskaan tulla täyttämään niin kauan kun hallitus työntää ilmaistyövoimaa sisään ovista ja ikkunoista.

  Surullista hommassa on se, että nykyhallitus ei murehdi niitä työpaikkoja.

 10. Turhautunut äiti (oikeasti Heli Laitinen)

  Olen seurannut pitkään blogiasi ja on mahtavaa Saku, että pidät tätä palkattoman työn teettämistä isosti agendalla.

  Hulluun tilanteeseen törmäsimme juuri ylioppilaaksi valmistuneen lapseni kanssa: hänen on toki ilmoittauduttava (varmuuden vuoksi) te-keskukseen työttömäksi työnhakijaksi vaikka ei ole puoleen vuoteen oikeutettu tukiin JA hänellä on jo opiskelupaikka ensi syksyksi.

  Arvaatteko mitä hänelle ”aktivointi/seuranta/mikälie-puhelussa” ehdotettiin? Työkokeilua. Nuorelle, joka on vuosia tiennyt mitä haluaa tehdä lukion jälkeen. Nuorelle, joka sai opiskelupaikan todistusten ja kirjoitusten tulosten perusteella. Niin, työkokeiluapa hvyinkin ”että selviäisi mitä tulevaisuudelta haluaa”. Huokaus!

  Jotenkin haisee taas siltä tilastojen siivoamiselta

  • R.A.

   No nehän tuputtavat väkisin työkokeiluja vuosikymmeniä työssä olleille täysin ammattitaitoisille ihmisille, joilta YT-neuvottelut on vieneet työpaikan. Ikäänkuin semmoiset henkilöt eivät jo valmiiksi tietäisi mitä osaavat ja mihin sopivat.

   Samoin tuputetaan kuntouttavaa työtoimintaa täysin työkykyisille terveille ihmisille. Päihdekuntoutukseen voi joutua, vaikka on aina ollut täysraitis. jne.

   Tavallaan on hyvä jos näitä järjettömiä palkattoman työn velvotteita alkaa napsahtaa myös keskiluokalle, koska silloin se uinuva keskiluokka saattaa viimeinkin herätä tajuamaan, että eihän näissä hallituksen ”työllistämis” toimissa ole järjen hiventäkään.

 11. Viljami Paavola

  Yle näki Lahden tapauksen olevat erityisen raskauttava, koska työ oli vastikkeetonta. Sehän ei pidä paikkaansa. Jos turvapaikanhakijan saama tuki yhteiskunnaltamme, siis meiltä veronmaksajilta, muutetaan rahaksi, löytyy vastiketta ainakin pitkäaikaistyöttömän saaman työmarkkinatuen + 9 e verran. Työtön taas vastaa itse esim. asuntokuluistaan ja kyse ei ole pikkusummista. Lisäksi hän maksaa etuudestaan 20 % veron.
  Oli kyse ns. laillistetusta ilmaistyöstä, joka ei ole vapaaehtoista, tai sitten turvapaikanhakijan tekemästä ilmaistyöstä, johon kukaan ei pakota, työnantajan panostus on nolla euroa. Siis moraaliselta kannalta yhtä arveluttavaa, sillä kaikki työ tuottaa teettäjälleen lisäarvoa, siis siitä kuuluu maksaa palkkaa.
  Mutta kaikkein eniten järkyttää se, että asiasta tehdään numero vasta, kun se koskee jotain muuta kuin kantaväestöön kuuluvaa työtöntä. Jos kerran asia on niin tuomittava, miksi siihen ei ole tartuttu aiemmin, onhan ilmaistyön teettämisellä maassamme jo riittävän pitkä historia. Myös järkyttää viranomaisen ajattelutapa. Se, että ongelma korjataan tekemällä laittomasta laillista.

  • Saku Timonen

   Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Lisäksi nämä uutisen työharjoitelijat eivät saaneet 9 euron kulukorvausta. Itseänikin ihmetyttää, että tarvittiin turvapaikanhakijoita ennen kuin tiedotusvälineet kiinnostuivat palkattomasta työstä. Mutta hyvä että edes nyt. Pitää jaksaa muistuttaa, että sitä palkatonta työtä tekevät koko ajan kaikki työkokeilijat ja suurin osa kuntouttavassa työtoiminnassa olevista. Siksi minä kirjoitan aiheesta jatkuvasti ja toivon, että tästä ei tehdä asetelmaa kanntasuomalaiset vastaan turvapaikanhakijat. Kaikki ovat samassa kusessa.

   • viljami paavola

    Tällainen vastakkainasettelu ei todellakaan ole hyväksyttävää. Jos olisin vielä työtön, voisin periaatteessa tehdä ilmaistyötä, jos saisin asunnon ja ylläpidon. Kuitenkin Ilmaistyö on moraalisesti väärin, teki sitä kuka tahansa. Kuitenkaan siitä ei haluta laajemmin puhua, eivät poliitikot eikä suuria osa mediaa. Sitä tarvitaan mm. tilastojen kaunisteluun.

    • Rosa Warski

     Ylläpidossa on se ongelma, että mitä siihen kuuluu ja kenen mielestä.

     Ruoka ja asuminen. Vaan entä ravinnon taso: voiko ostaa muutakin kuin halvinta uunimakkaraa? Asumisen taso: voiko asua muualla kuin halvimmassa kerrostaloyksiössä? Tai jos kämppä on homeessa, kustannetaanko muutto ja uudet kalusteet? Terveydenhuolto: perusterveydenhuoltoa saat, vaan entä jos haluat perusteellisempia tutkimuksia, sisältäen esim. standardiin kuulumattomia verikokeita? Ulkomaanmatkat: onko ylläpidetty henkilö oikeutettu esim. yhteen lomamatkaan vuodessa? Tai kymmenessä vuodessa? Jne jne.

 12. markus

  Sitten on vielä kiskonnantapainen asuminen, jos vaikka vähän palkkaa saakin. Uudessakaupungissa on lyöty ennätykset. ”Moduuliasunto” yhdeksän neliömetriä, sänky ja pöytä, vuokra 450 euroa kuukaudessa, 50 euroa neliö. Turha enää valittaa Helsingin kantakaupungin eteläisen osan yksiön vuokrien kalleudesta. Nehän näyttävät olevan siinä 23 euron paikkeilla.

  • Jarkko

   markus perheellinen ihminen voi vähentää vuokrakuluja 250€ kuussa verotuksessa jos kakkos asunto on jouduttu hankkimaan pelkästään työstä johtuvasta syystä ja ykkös asunto on yli 100km päässä työskentelypaikkakunnalta. Joten perheellisille todellinen vuokra ”moduuliasunnosta” on vain 200€ kuussa.

   Yksineläjä taas ei voi tehdä tätä vähennystä, koska verottaja katsoo, että hän voi valita asuinpaikkansa. Ainoastaan silloin yksineläjä saa vähennyksen jos hänellä on kaksi erityöpaikkaa eri paikkakunnilla jotka ovat yli 100km päässä toisistaan.

  • karvinen

   Jos halvempia asuntoja ei ole, siitä tuskin voi syyttää moduulien tarjoajaa. Niihin muuttaminen lienee vapaaehtoista, ja jos niitä ei olisi ei voisi muuttaa lainkaan.

   Sama homma kuin Helsingin kanssa, kallista vuokraa pyytävä vuokranantaja on väärä kohde valituksille. Syytä ennemmin valtiota siitä, ettei se ole saanut aikaan tarpeeksi asuntoja.

   • stunned

    Tehdaspaikkakunnilla työnantajilla oli aina tarjota omakustannehintainen työsuhdeasunto duunarille. Se oli silloin kun työvoimasta oli pulaa ja väkeä piti saada. Asunto oli vetovoimatekijä. Luulisi kunnan päättäjien ymmärtävän sen vieläkin.

    • markus

     Asuminenkin on jätetty ”markkinoiden” hoidettavaksi, koska yksityistämällä saadaan parempaa halvemmalla.

  • Rintsu

   Uudessakaupungissa tuo ongelma on vain positiivinen. Ei pieni kaupunki pysty mitenkään varautumaan siihen, että autotehdas saa ison diilin ja palkkaa läjäpäin uutta väkeä. Suomessa saisi olla enemmänkin tuon tyyppisiä ongelmia.

   • Jarkko

    Itse toivon, että Suomalaiset poliitikot onnistuvat puljaamaan jonkun ison maailmanlaajuisen sähköautojen akkutehtaan Suomeen. Suomessa kun sattuu olemaan euroopan suurimmat litiumvarat. Jostain pitäisi löytää pykälät millä puljata asia yhteen ja tehdä selväksi, että litiumia ei tipu jos akkutehdaskin ei sijaitse suomessa. Eivät Kiinalaiset, Australialaiset tai Chileläisetkään luovu litiumistaan ilman kovia ehtoja. Norjalaiset myös pelaavat omilla öljyvaroillaan täysin norjalaisten pussiin. Norjassa ei todellakaan mietitä mitä muut meistä ajattelevat jos emme äkkiä myykään pilkkahinnalla kaikkia öljylähteitä jollekin veroparatiisifirmalla vaan vain omalle valtionyhtiölle.

    Pahasti pelkään, että poliitikot myyvät Suomen litumvarat jollekin ulkomaiselle veroparatiisi firmalle joka jättää louhinta paskat suomen veronmaksajien kärsittäväksi ja kaikki voitot valuvat veroparatiisiin ja akkutehdaskin menee ruotsiin tai jonnekin muualle.

    Ihan sama miten se tehdään, mutta yksi vaihtoehto on se, että litumkaivoshankkeet eivät etene jos akkutehdasta ei ilmesty nimenomaan Suomeen. Jos Suomi jää pelkäksi raaka-aineen toimittajaksi niin silloin näet on melkein parempi kun niitä ei edes toimiteta ollenkaan. Suurin osa verotuloista ja työpaikoista kun tulee valmistavasta teollisuudesta.

Kommentoi »

Comments are closed