Horjuva oikeusvaltio

Oikeusvaltiossa jokaisen pitää voida luottaa siihen, että kaikki viranomaiset toimivat lain ja hyvän hallintotavan edellyttämällä tavalla viivyttelemättä, tasapuolisesti ja lakia noudattaen. Ketjun on oltava aukoton alimmasta virkamiehestä ylimpään valitusviranomaiseen ja oikeusasteeseen. Meillä on totuttu luottamaan oikeusvaltioon, mutta viime aikoina luottamus on alkanut säröillä.

Toimeentulotuen perusosan myöntämisen siirto Kelalle ei sujunut kuten olisi pitänyt. Suuruudenhulluuksissaan Kela kuvitteli voivansa hoitaa itselleen ihan uuden tehtävän puolella siitä käsittelijämäärästä, joka asiaa hoiti kunnissa. Seurauksena Kela ruuhkautui alkuvuodesta pahasti, ja joutuu nyt maksamaan viivästymiskorvauksia. En tosin tiedä paljonko pienet korvaukset auttavat niitä, jotka ennättivät menettää luottotietonsa, asuntonsa tai lääkkeiden puuttumisen takia peräti henkensä.

Nyt Kela lienee saanut käsittelyajat lyhennettyä suunnilleen lain vaatimaan seitsemään arkipäivään. Syytä kerskailuun ei kuitenkaan ole, sillä lain mukaan hakemukset pitää käsitellä viivyttelemättä. Seitsemän arkipäivää on ehdoton yläraja, joten käsittelyssä pitäisi päästä huomattavasti lyhyempään aikaan.

Ylikuormittunut maahanmuuttovirasto Migri on toinen ongelmatapaus. Turvapaikanhakijoiden avustajina toimivat lakimiehet ovat havainneet pahoja puutteita tulkkauksessa ja jopa vastineiden antamisessa valitusasioissa. Vastineen puuttuminen on yksi valitusperuste lisää ylempään oikeusasteeseen, joten puutteellisella toiminnallaan Migri vain kuormittaa järjestelmää.

Migrin päätösten tehtailusta valmiin mallin mukaan on kerrottu täällä. Tulkkipalvelujen ongelmat näyttäisivät olevan peräisin kilpailuttamisesta. Migrillä ei tietenkään ole eikä voikaan olla omia tulkkeja kaikkiin kieliin, joten se on ulkoistanut tulkkaamisen yksityisille firmoille. Tulkkaussopimukset on kilpailutettu, ja voittajia ovat halvimman tarjouksen tehneet. Halvin tarjous perustuu tietysti halvimpaan työvoimaan, jonka ammattitaito saattaa olla hyvinkin heikko. Halvalla saa harvoin laatua.

Migrin ylikuormittumisesta kertoo paljon 47 vuotta Suomessa asuneen huippuviulisti Yoshiko Arain joutuminen byrokratian myllyyn. Oikeusvaltiossa kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä, joten hänen tapauksensa kertoo liiankin paljon nykytilasta.

Tähän kun vielä lisätään tieto siitä, että Itä-Suomessa poliisia joutuu odottamaan kiireellisissäkin tapauksissa 20 minuuttia, niin usko yhdenvertaisesti ihmisiä kohtelevaan oikeusvaltioon alkaa olla koetuksella. Oikeusvaltio on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Se lenkki näyttää olevan pettämässä, ja silloin kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät ensimmäisenä.

Justitia_4

 

Kommentit (16)
 1. Seppo Laitinen
  29.5.2017, 08:57

  Odotellaan SoTe n sotkua, sitten huomataan, että Suomi on Euroopan epäoikeuden mukaisin maa, valitettavasti.

 2. liisa hirvonen
  29.5.2017, 10:51

  Käy kuten Ruotsissa, jossa vastaavan soteudistuksen valuvikoja on yritetty korjata jo pitkään. Viime kesänä yksityinen synnytysosasto BB-Sophia lopetti toimintansa Tukholmassa, koska se ei tuottanut riittävästi voittoa. Tulevat äidit joutuivat aika ikävään tilanteeseen. Myös yksityisten pyörittämiä terveysasemia on suljettu, tuosta vaan, kun bisnekset eivät olekaan olleet riittävän tuottavia.

  Yle uutisoi kolme päivää sitten (23.5), että Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on otettu vastaan ruotsalaisia synnyttäjiä. -Autoimme heitä ihan inhimillisyyden pohjalta, sanoo ylilääkäri Seija Grenman. TYKS ja Uppsalan yliopistollinen sairaala ovat tehneet yhteistyösopimuksen ruotsalaisten riskisynnyttäjien osalta. Tyksissä on nyt myös pysyvästi paikkoja ruotsalaisille. Jos julkinen terveydenhoitomme olisi täysin surkeassa tilassa niin tuskinpa pystyisimme auttamaan naapureitamme.

  Julkisia palveluja moititaan joskus aiheesta, mutta usein myös aivan aiheetta. Sote-mullistuksesta seuraa ihan sama meillä kuin Ruotsissa. Tulee kalliiksi veronmaksajille ja hoidonsaanti heikkenee, alueellinen eriarvoisuus jyrkkenee. Palvelut pirstoutuvat, sekavuus lisääntyy.

  Kannattaa allekirjoittaa vetoomus oikeudenmukaisen soten puolesta.
  Löytyy täältä: sote.vasemmisto.fi

Kommentointi suljettu.