Mitä nyt taas?

Jos joku maksaisi 40 euroa säästääkseen 5 euroa, niin pitäisitte häntä tyhmänä. Kun kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä vastuussa oleva kuntayhtymä tekee näin ja perustelee tekemistään asiakkaan valinnanvapaudella ja kevyemmällä tavalla hankkia palvelua, niin kukaan ei sano mitään. Ei kai nyt kuntayhtymä voi tyhmä olla, joten vian täytyy olla omassa tyhmyydessä ja ymmärtämättömyydessä.

eksote1

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksote aikoo ottaa käyttöön sähköisen palvelusetelin kuntouttavan työtoiminnan osalta. Setelin arvo on 41,20 euroa päivässä, ja sillä asiakas eli työtön voi valita haluamansa palveluntuottajan palveluja. Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Työtön saa ihan itse valita palveluja yli 40 euron edestä päivässä. Eksoten hallituksen esityslistan voitte lukea täältä.

Ikävä ihminen kun olen, niin avaan tämän kuvion. Tosiasiassa asiakas eli työtön saa vapauden valita missä tekee palkatonta työtä tai leikkii hippasta kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Mukaansa hän saa 41,20 euron päivittäisen rahamäärän, jonka ojentaa Eksoten lahjana työnantajalle tai piirileikin järjestäjälle. Itse hän saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Jotta koko hulluus paljastuisi, niin katsotaan vielä muutakin rahaliikennettä. Kunnan velvollisuus on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työllisyyspalveluihin. Kunta voi ostaa tämän palvelun vaikkapa kuntayhtymältä. Jos kunta ei järjestä itse tai osta muualta kuntouttavaa työtoimintaa, niin se joutuu maksamaan Kelalle puolet työttömän työmarkkinatuesta. Työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, joten puolet siitä on 16,20 euroa. Tämä on se paljon puhuttu sakkomaksu.

Tältä maksulta kunta välttyy laittamalla työttömät tekemään palkatonta työtä tai puuhastelemaan jotain kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Lisäksi kunta saa jokaisesta palkatonta työtä tekevästä ja hippaleikkijästä 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta valtiolta.

Kuntayhtymä Eksoten kunnat siis säästävät sakkomaksun 16,20 euroa päivässä ja saavat lisäksi 10,09 euroa päivässä jokaisesta Eksoten ostamaan kuntouttavaan työtoimintaan ohjatusta työttömästä. Kaiken tämän rahan Eksote lahjoittaa kuntouttavan työtoiminnan järjestäjälle lisien kanssa ostamalla kuntouttavaa työtoimintaa 41,20 eurolla päivässä. Erotuksen maksavat jäsenkunnat Eksoten osakkuusmaksuina. Voi sanoa myös, että kunnat käyttävät 40 euroa ansaitakseen työllistämiskorvauksena tulevan kympin.

Lienee turha sanoa, että halvemmaksi kunnille tulisi maksaa kiltisti ne sakkomaksut.

eksote2

Asiakkaasta puhuminen tässä yhteydessä on pelkkää silmänlumetta. Ei hän niistä rahoista näe vilaustakaan, vaan on pelkkä rahansiirron välikäsi. Hän tekee työtä tai puuhastelee jotain yhdeksän euron kulukorvauksella. Ainoa hänen vapautensa on vapaus valita kenen orjaksi tai pelleksi rupeaa.

Luulin jo nähneeni kaikki kuntouttavaan työtoimintaan liittyvät omituisuudet, mutta aina tulee jotain uutta. Itsensä kipeäksi säästäminen oli uutta tänään.

 

 

 

Kommentit (27)
  1. Päivi Tyni
    30.5.2017, 09:57

    Kiitos taas ihan loistavasta selvennyksestä! On se hyvä, että jaksat olla ”ikävä” ihminen. Päivä alkaa aina parhaiten, kun olet ehtinyt jukaista blogisi jo kun itse pääsen vasta koneen ääreen.

  2. Kuulostaa työttömyystoimiin varatun budjetin rahanpesulta.

Kommentointi suljettu.