Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mitä nyt taas?

Jos joku maksaisi 40 euroa säästääkseen 5 euroa, niin pitäisitte häntä tyhmänä. Kun kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä vastuussa oleva kuntayhtymä tekee näin ja perustelee tekemistään asiakkaan valinnanvapaudella ja kevyemmällä tavalla hankkia palvelua, niin kukaan ei sano mitään. Ei kai nyt kuntayhtymä voi tyhmä olla, joten vian täytyy olla omassa tyhmyydessä ja ymmärtämättömyydessä.

eksote1

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksote aikoo ottaa käyttöön sähköisen palvelusetelin kuntouttavan työtoiminnan osalta. Setelin arvo on 41,20 euroa päivässä, ja sillä asiakas eli työtön voi valita haluamansa palveluntuottajan palveluja. Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Työtön saa ihan itse valita palveluja yli 40 euron edestä päivässä. Eksoten hallituksen esityslistan voitte lukea täältä.

Ikävä ihminen kun olen, niin avaan tämän kuvion. Tosiasiassa asiakas eli työtön saa vapauden valita missä tekee palkatonta työtä tai leikkii hippasta kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Mukaansa hän saa 41,20 euron päivittäisen rahamäärän, jonka ojentaa Eksoten lahjana työnantajalle tai piirileikin järjestäjälle. Itse hän saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Jotta koko hulluus paljastuisi, niin katsotaan vielä muutakin rahaliikennettä. Kunnan velvollisuus on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työllisyyspalveluihin. Kunta voi ostaa tämän palvelun vaikkapa kuntayhtymältä. Jos kunta ei järjestä itse tai osta muualta kuntouttavaa työtoimintaa, niin se joutuu maksamaan Kelalle puolet työttömän työmarkkinatuesta. Työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, joten puolet siitä on 16,20 euroa. Tämä on se paljon puhuttu sakkomaksu.

Tältä maksulta kunta välttyy laittamalla työttömät tekemään palkatonta työtä tai puuhastelemaan jotain kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Lisäksi kunta saa jokaisesta palkatonta työtä tekevästä ja hippaleikkijästä 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta valtiolta.

Kuntayhtymä Eksoten kunnat siis säästävät sakkomaksun 16,20 euroa päivässä ja saavat lisäksi 10,09 euroa päivässä jokaisesta Eksoten ostamaan kuntouttavaan työtoimintaan ohjatusta työttömästä. Kaiken tämän rahan Eksote lahjoittaa kuntouttavan työtoiminnan järjestäjälle lisien kanssa ostamalla kuntouttavaa työtoimintaa 41,20 eurolla päivässä. Erotuksen maksavat jäsenkunnat Eksoten osakkuusmaksuina. Voi sanoa myös, että kunnat käyttävät 40 euroa ansaitakseen työllistämiskorvauksena tulevan kympin.

Lienee turha sanoa, että halvemmaksi kunnille tulisi maksaa kiltisti ne sakkomaksut.

eksote2

Asiakkaasta puhuminen tässä yhteydessä on pelkkää silmänlumetta. Ei hän niistä rahoista näe vilaustakaan, vaan on pelkkä rahansiirron välikäsi. Hän tekee työtä tai puuhastelee jotain yhdeksän euron kulukorvauksella. Ainoa hänen vapautensa on vapaus valita kenen orjaksi tai pelleksi rupeaa.

Luulin jo nähneeni kaikki kuntouttavaan työtoimintaan liittyvät omituisuudet, mutta aina tulee jotain uutta. Itsensä kipeäksi säästäminen oli uutta tänään.

Kommentit (27)

 1. Päivi Tyni

  Kiitos taas ihan loistavasta selvennyksestä! On se hyvä, että jaksat olla ”ikävä” ihminen. Päivä alkaa aina parhaiten, kun olet ehtinyt jukaista blogisi jo kun itse pääsen vasta koneen ääreen.

 2. orja

  Kuulostaa työttömyystoimiin varatun budjetin rahanpesulta.

 3. Marja-Leena Kuronen

  Eihän tässä oikeastaan mitään uutta ole. Henkilöt, jotka eivät halua maksaa veroja,
  maksavat enemmän tai saman määrän kuin verot olisivat, asianajajille ja pankeille,
  jotta voivat piilottaa varallisuutensa ja ’säästää’ veronmaksussa.
  Se, että kunnatkin ryhtyvät samoin ’säästämään’ on jo huomattavan omituista.

 4. Tanja Takalo

  Hahaa, minä odotan vielä näkeväni sen keski-ikäisen työttömän ”Aki-Riitan” joka kertoo paikallislehden uutisessa todella hyötyneensä palvelusetelistä luetellen ne tutut fraasit siitä.miten mukavaa on tuntea itsensä tarpeelliseksi 🙂

 5. Mauri Pulkkinen

  Jos lukee lyhyttä matematiikkaa ja pitkää belgiaa, voi hairahtua blogisi esimerkin tapaan.

  Vaikea rasti tuntuu myös olevan ymmärtää, että kuntayhtymien toiminta ml. esimerkin kaltaiset palvelusetelit on jäsenkuntien rahoituksen varassa. Jos kuntayhtymä hassaa rahoja, laskun maksajina ovat viime kädessä kunnat.

  Vuosikymmenien ajan olen siunaillut salamaakin nopeampaa muutosta, millä kuntayhtymien hallintoon valitut kuntien luottamushenkilöt muuttuvat kuntien edunvalvojista kuntayhtymän edunvalvojiksi. Nopeudesta varmaan johtuu, että aivot jäävät jälkeen johonkin puolivälin tienoille.

  Edellä oleva ei tietenkään tee oikeutta kaikille. Paljon on niitä, jotka ymmärtävät tehtävänsä oikein ja paneutuen asioihin hoitavat luottamustehtävänsä mallikelpoisesti.

  Paha kello kauas kuuluu eli yksittäistapaukset ovat kimmokkeena purkaukselleni.

 6. Kirsti Era

  Eikös Siun Soten johdossa ole S-ryhmän paikallinen pomo? Jospa Eksotessa on samantyyppisiä kytköksiä. Hyvää veljeä pitää tukea.

 7. Siru Pola

  Pitää aina muistaa, ettei kunnilla saati kuntayhtymillä ole koskaan mitään muuta rahaa kuin veroilla kerättyä rahaa tai sitten velkarahaa, jota verovaroilla maksellaan takaisin.

  Eli veronmaksajat siis lahjoittajat joko sille hippaleikkien järjestäjälle tai muulle toiminnan järjestäjälle sitä rahaa.

 8. Mauri Pulkkinen

  Lukaisin pikaisesti lävitse Eksoten hallituksen esityslistan liitteenä olevan Kuntouttavan työtoiminnan toimintaohjeen. Se on laadittu vaivoja säästämättä ja on sisällöllisesti varsin kattava.

  Moni pelästyy sisällön laajuutta ja sitovuutta eli se toimii tehokkaana karkotteena tunnollisille palveluntuottajille. Soromnoo-sopimuskumppaneita ei pitäisi edes valita.

  Syy, miksi palaan aiheeseen uudelleen, on kaavaillun järjestelyn tuoma esimerkki kevyimmästä päästä, kun valmisteilla olevaa Sote-uudistusta pannaan toimeen. Laajuudeltaan mittavampia sopimuksia laaditaan käsittämätön määrä. Niiden sisällön valmistelu sitoo väkeä ja jatkossa sopimusten toteutumisen seuranta ja valvonta.

  Sopimusohjaus on vaativampaa kuin hierarkinen johtaminen itse palvelua tuottavassa organisaatiossa.

  Rinnastaisin tilanteen omaan puunkaatooni. Moottorisahan käynnistämiseen käyttämälläni energiamäärällä olisin kaatanut kaarisahalla puun useampaan kertaan, kun kaksitahtikoneiden oikukkuus ei ole avautunut minulle.

  • Erkki Posti

   Eipä tunnu Google löytävän tuota Eksoten toimintaohjetta. Löysin kuitenkin Hilmasta Kaarinan seudun tarjouspyynnön kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä sillä seudulla – mielenkiintoista luettavaa.
   https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2016-022547

   Mielenkiintoista on mm. se , että tässä tuottaja saa 500€ bonuksen per ”asiakas”, joka joko aloittaa ammattiopinnot tai työllistyy. 350€ bonusta tulee, jos ”asiakas” pääsee työvoimakoulutukseen.

 9. stunned

  Tästä tulee mieleen Likaisen Harryn kaupunginjohtaja, joka tokaisemaan: ”Me emme maksa rikollisille siitä, että he eivät tee rikoksia. Me maksamme poliisille.”

  Työtön on ”rikollinen” tässä tarinassa. Mikä tahansa kulu, kunhan se menee muualle kuin työttömälle, on perusteltu.

  Ei rikollisia ja työttömiä turhaan yritetä koplata yhteen. Heillä on jo nyt enemmän yhteistä keskenään kuin valtaväestön edustajien kanssa.

  • töytön

   ”Työtön on ”rikollinen” tässä tarinassa. Mikä tahansa kulu, kunhan se menee muualle kuin työttömälle, on perusteltu.”

   Samaa olen itekki naureskellut 🙂 Rahaa kyllä riittää kuin sieltä kuuluisasta ”taikaseinästä”, kunhan vaan kyseessä on työttömien nöyryyttämiseen, hyväksikäyttöön ja vahtimiseen tähtäävän toiminnan rahoittaminen.

 10. Jyrki

  Itsehän olen vain varsin yksinkertainen idiootti ja haluankin kysyä. Miksi tätä 41,20 e/pvä palveluseteliä ja valtiolta saatavaa noin 10e/pvä ja muuta byrokratia ja työttömien kyykytys/nöyryytys himmeliä. Ei saisi työtön itse käyttää vaikka omaehtoiseen itse löydettyyn opiskeluun per päivä. Miten itse parhaakseen näkee ja vapaasti valiten jotain sopivaa?

  Olipa se mitä hyvänsä ja millä koulutustasolla hyvänsä eli vaikka kansalaisopistossa opiskelua tai ammatin opiskelua ammattioppilaitoksissa tai korkeakoulu opiskelua jne. Opiskella voi sitten vaikka 2 vuoden pätkissä. Ja jos kahden vuoden päästä siltä tuntuu, että opiskelua voisi jatkaa samalla rahalla taas seuraavat 2 vuotta, niin sitten jatketaan aivan kuten kuntouttavassa orjatyössäkin halusi tai ei. Tätä sitten vaikka seuraavat 12 vuotta jos pää opiskelua vaan kestää. Näin hän tehdään jo kuntouttavassakin eri orjatöiden ja hippaleikkien muodossa, miksei siis laajenneta opiskeluunkin sama idea.

  Ja nyt on turha alkaa itkemään jälleen kerran, että meillä on tätä varten opintuki yms järjestelmät. Niin myös tehdystä työstä tehtävään palkan maksuunkin oma palkanmaksu järjestelmä. Jota myös tehdystä työstä palkan saamiseksi kutsutaan. Ja palkanmaksu järjestelmään kuuluu muun muassa työsuhde ja siihen kuuluvat edut. Mutta kumminkaan tätä systeemiä ei haluta käyttää enenevissä määrin työttömiin, koska heidät saa orjatöihin jolloin muullakin sopivalla nimikkeellä palkatta. Ja palkanmaksu pyritään näin ollen korvaamaan mahdollisimman tehokkaasti erilaisilla työvoimapoliittisilla nimikkeillä kuten nyt kuntouttavatyö, työkokeilu jne.

  Mutta jos samoja resursseja käytettäisi myös opiskelun täysiverisesti mahdollistavaan toimintaan ilman byrokratia, kyttäys, valvonta ja ohjeistuskomiteoita, joiden varaan nykyään työttömän hankalasti toteutettava opiskelu perustuu. Niin työttömille avautuisi ovia verkostoihin, joista voi hyvinkin löytyy tahoja, jotka yrittää repiä työttömän suoraan koulunpenkiltä palkkatyöhön. Toki niin, että työnantajat laittaa sellaisia tarjouksia tiskiin palkasta, että joku saattaa kokea järkevämmäksi jättää koulunkäynnin kesken ja mennä töihin eikä valmistu koskaan. Kuntouttavassa orjatyössä ja hippaleikeissä en ole kuullut, että joku työnantaja olisi hienosti hippaa leikkineen tai risuja keränneen yrittänyt repiä palkalla töihin nöyryyttäjien käsistä väkisin…

  Ja tässä oli vasta esitelty koulutuslaajennus kuntouttavan työn kylkeen. Toki muut voi kehittää muitakin ideoita, jotka tukee yhtä hyvin tai paremmin työttömiä. Nykyiset orjatyöt ja hippa ja muut leikit ei tue minun mielestä ei edes jos ne naamioidaan jonkun pelleilyn kuten palveluseteli nimikkeiden alle.

 11. Rintsu

  Jos saa olla skeptinen, niin ”vapaa valinta” ei todellakaan ole ”vapaa” vaan kuntayhtiön kelpuuttamat ”palveluntarjoajat” ovat jo valmiiksi tiedossa. 750.000,- vuodessa on semmoinen summa, että ei sitä lahjoiteta kenelle tahansa. Ainoastaan kelvolliseksi katsotuille joiden tulee kuulua kunnallispoliittiseen hyvävelikerhoon.

  Kuinkahan tuo mahtaa olla linjassa hankintalain kanssa? Siis että kuntayhtymä päättää hankkia palveluja hintaan 750.000,- vuodessa ilman kilpailutusta tai tarjouspyyntöjä ja päättää ihan itse kustannustasonkin hinnaksi 45,- /päivä? Ja antaa työttömien tehtäväksi kantaa kyseisen setelin jollekin kuntayhtymän hyväksymälle palveluntarjoajalle.

 12. Marko

  Miksei makseta työttömälle 40 euroa päivässä ylimääräistä, jos hän löytää itse mieleistään vapaaehtoistyötä? Tällaisella bonuksella aika harva jäisi ”työllistymättä”.

  Ikiliikkujaa ollaan taas keksimässä, pukemassa päälle keisarin uusia vaatteita, jatkettu peittoa hölmöläisten tapaan, jälleen yksi tapa lisää teettää arvotonta työtä ja niin edespäin.

  Aika moni kunta osaa jo nyt sen verran matematiikkaa, ettei muutaman euron takia rupea järjestämään jonninjoutavaa puuhastelua.

  • ”Aina Marina”

   Asiaa.

 13. Vesa Kananen

  Nämä sun sosiaalipoliittiset jutut on hyviä, mutta pirun tylsiä. Lisää itkupotkuraivareita matuista, sanon minä! Entisaikaan aloitin aina päiväni MV:llä ja blogillasi saadakseni nauttia vastakkaisista käsityksistä & loukkauksista ja huuteluista puolin ja toisin. Nyt kirjoitat matuista todella harvoin. Surullista.

 14. Pekka Malo

  Onkohan tässä kaikki luvut täysin oikein? Kuntouttavaa työtoimintaa tuskin tarjota setelilläkään aivan jokainen päivä? THL:n mukaan 1-4 päivänä viikossa. Ja mikäli tämä kuntouttava työtoiminta ohjaa asiakkasta takaisin työelämään pelkkää työmarkkinatukea paremmin, säästää kunta ilmeisesti pitkällä tähtäimellä enemmän.

  • Rintsu

   ”mikäli tämä kuntouttava työtoiminta ohjaa asiakkasta takaisin työelämään”

   Vaan kun on todettu, että näin ei käy. Hyvin pieni prosentti ”kuntouttavaan” osallistuvista työllistyy oikeasti. Heidänkään tapauksissaan ei ole kummemmin tutkittu, että oliko ”kuntouttavalla” työllistymiseen mitään myötävaikutusta.

   Sen sijaan monilla työnsaanti tyssää kuin seinään jos ceeveessä lukee ”kuntouttavassa työtoiminnassa”.

  • stunned

   Kuntouttava on viimeinen satama. Ei sieltä työllistytä palkkatöihin, mutta se ei ole tarkoituskaan.

   • vc

    Kuntouttava on tosiaan suunniteltu olemaan ”viimeinen satama” niille, joilla työkyky lähentelee nollaa esimerkiksi pitkäaikaisesta päihteiden väärinkäytöstä johtuen. Mutta nykyään sinne passitetaan enimmäkseen täysin tavallisia pitkäaikaistyöttömiä, jotka selviäisivät myös palkkatyössä, jos heille sellaisia riittäisi. Kuntouttavassa itse asiassa käy jopa henkilöitä, jotka samaan aikaan ovat keikka- tai osa-aikatöissä.

    Hyvinkin luokkaa 90 prosentille kuntouttavan ns. asiakkaista ehdottomasti paras aktivointitoimenpide olisi työllistämistyö kunnan palveluksessa TESin mukaisella palkalla vaikkapa saman tuntimäärän viikossa kuin mitä he olisivat kuntouttavassakin. Nettokustannuksiltaan tämä olisi kunnalle halvempaa ja työtön voisi laittaa sen työn myös CV:hensä työllistymistä edistämään (toisin kuin kuntouttavan työtoiminnan, joka CV:hen lisättynä päin vastoin käytännössä estää työllistymisen). Jostain syystä tällainen malli ei kuitenkaan päättäjille kelpaa, vaan kalliit hippaleikit katsotaan paremmiksi.

    • stunned

     Juuri loppui 5. osa sarjasta Euroopan juutalaisten tarina Ylen Teemalta. Olen vielä samoissa tunnelmissa, ja siksi kirjoitankin seuraavaa:

     Kuntouttava on Umschlagplatz, jonne gheton asukit kootaan lähetettäväksi muka työhön itään. Todellisuudessa juna laiturista lähtee matkaan määränpäänään Belzec. Jotkut saattavat päästä Belzecistä karkuun kertomaan ghettoon jääneille pajaverstaan kauheuksista, mutta heitä ei uskota. Loput ovat mennyttä kauraa.

     Himmler sanoi, että ”juutalaiskysymys” on ennen kaikkea ”hygieniakysymys”. On siis vain ajan kysymys, kun osattomiksi jätetyt työttömät taantuvat ja alkavat muistuttaa heistä maalattua kauhukuvaa, jota valtaväestön ”omillaan toimeentulevat” ihmiset katsovat aluksi kauhistuneina, mutta tottuvat nopeasti sulkemaan silmänsä. Heille kerrotaan, että tällaisia ne työttömät ovat aina olleet. Kurjalisto on saanut mitä ansaitsee.

 15. markus

  Työttömyydestäkin politikot osaavat tehdä humpuuki bisneksen. Sillä lailla. Valittavat vielä työttömyysmenojen olevan kuutisen miljardia, mutta eivät osaa tehdä tuolla rahalla mitään muuta. Eiköhän niillä jotain hyödyllisempääkin aikaan saisi?

  Sotesta näyttää tulevan samanlainen politikkojen tekele. Tuskinpa valtion lähettämät rahat potilaalle saakka menevät. Välistävetäjiä tulee sen verran monta.

 16. viljami paavola

  Tapa tuokin maksaa vastikkeetonta yritystukea. Ja rahan lisäksi ilmainen työpanos. Nerokkaat aivot keksivät uusia tapoja pestä rahaa yhteiskunnalta yksityiselle. Kannattaisiko tätä varten rekisteröidä yritys, jonka toimiala olisi työpaikkojen myynti seteleitä vastaan. Kaikki tuotto jäisi yritykseen ja verot voisi välttää esim. Hallintarekisterin kautta. Vai onko jo keksitty? Ainakin konsultit elävät kulta-aikaa.

 17. Jarkko

  Säästö tai tehostamisvelvoitteet eivät ikinä koske kulloinkin vallassa olevan eliitin lempihankkeita.

 18. rami l

  http://www.eksote.fi/eksote/ajankohtaista/2017/Sivut/Eksote-ottaa-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-kuntouttavan-ty%C3%B6toiminnan-s%C3%A4hk%C3%B6isen-palvelusetelin.aspx

  Julkaistu: 1.6.2017 8:45

  ”1.9.2017 käyttöönotettava sähköinen kuntouttavan työtoiminnan palveluseteli kasvattaa Eksoten​ palvelusetelivalikoimaa. Palveluseteli korostaa asiakkaan valinnanvapautta. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, jota säätelee laki kuntouttavasta työtoiminnasta. Sen mukaan yritykset eivät voi tuottaa kyseistä palvelua, vaan palveluntuottajina voivat toimia kolmannen ja julkisen sektorin toimijat. Palveluntuottajaksi voi hakeutua kesäkuusta alkaen.”

  jna plaa plaa plaa.

  Eli aikovat ottaa sen käyttöön, halusitte tai ette.
  Sitten onkin mielenkiintoista nähdä, ketä sitä hakevat?

  ”Kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin palveluntuottajaksi voi hakeutua 12.6. alkaen osoitteessa palse.eksote.fi. Palvelusetelin tuottamiseen on jatkuva haku.”

 19. Tietämättömät tekevät… | Elämää köyhänä

  […] tietoa siitä, kuinka työttömyyden varjolla kupataan verovaroja löytyy Saku Timosen blogista: http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/05/30/mita-nyt-taas/ (ja jostakin luin, että työttömille ostetaan verovaroilla palveluita, joissa työttömän […]

Kommentoi »

Comments are closed