Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syyt syvemmällä

-Tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki.

Näin perusteli rikoskomisario Marko ”Fobba” Forss eroaan poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpidosta keväällä. Long Playn Sivuääniä tarjosi tänään sellaisen uutisen, että luultavasti sekä poliisin että sisäministeriön tiedotusyksiköt ovat hälytystilassa huomenna julkaistavan pitemmän version varalta.

-No ei, Fobba. Poliisi tuossa näyttää helvetin pahalle. Ei ne vuodot, kommentoi Samuli Suonpää artikkelia tuoreeltaan Facebookissa. Poliisihallitus on jo antanut asiasta tiedotteen, ja sisäministeri Paula Risikko on vakuuttanut, että asia selvitetään ja rasismiin on poliisissa nollatoleranssi.

Moni onkin jo ennättänyt ihmetellä, että Suomi ensin -porukka saa häiriköidä vapaasti Rautatientorilla ja jopa koulussa. Moni on ihmetellyt, että Pohjoismainen Vastarintaliike saa edelleen toimia, vaikka sen lakkauttaminen piti panna vireille jo viime syksynä. En väitä, että asioilla on mitään yhteyttä, mutta joka tapauksessa juttu näyttää erittäin pahalta.

Ei minua ihmetytä se, että poliisilla on tällainen epävirallinen ryhmä Facebookissa. En silti pidä poliisia rasistisena organisaationa, vaan ymmärtääkseni poliisissa on yhtä monenlaisia ihmisiä kuin suomalaisissa yleensäkin. Ongelma ei ole siinä, että poliisissa on rasistisesti ajattelevia, vaan siinä, että he ovat voineet toimia näköjään ilman kontrollia.

Ongelma on siinä, että tälle toiminnalle on annettu hiljainen hyväksyntä ylempää. Hyväksyntää ei ole annettu kirjallisesti, suullisesti eikä edes tietoisesti, vaan omalla esimerkillä. Sen on antanut maan hallitus, joka vain neljän ministerin työryhmän voimin päätti viime joulukuussa julistaa paperittomat maahanmuuttajat laittomiksi ja aloittaa heidän suoranaisen jahtaamisensa luomalla ilmiantokoneiston ja velvoittamalla muut viranomaiset siihen mukaan jopa salassapitovelvollisuutensa rikkoen.

Sen luvan ovat antaneet poliitikot, jotka ovat jatkuvasti ratsastaneet maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden vastustamisella.  Sen ovat antaneet kaikki ne ministerit uutta oikeusministeriä myöten, jotka ovat paheksuneet kirkon ja muiden vapaaehtoisten työtä turvapaikahakijoiden auttamiseksi. Sen on antanut koko hallitus, joka ensin velvoitti Migrin tekemään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja sen jälkeen käynnisti pakkopalautuslennot.

Sen luvan antoi nyt nollatoleranssia julistava sisäministeri Paula Risikko, joka vasta kevättalvella kävi peukuttamassa Suomi ensin -häiriköiden mielenosoitusta.

risikko

Kurt Vonnegutia siteeraten nyt iski paska tuulettimeen. Siitä selvitään varmaan rankaisemalla muutamaa yksittäistä poliisia.

Niinhän se aina menee.

Kommentit (43)

 1. Anssi Keskiväli

  Helvetin synkältä näyttää tämän maan meininki, yhä enenevässä määrin… 🙁

 2. Jaakko Lautaoja

  Selityskin on melko yksinkertainen. Minkä luonteiset ihmiset mieluusti hakeutuvat sellaisiin ammatteihin, kuin poliisiin, tai sotilasuralle. Jos upseereiden joukosta tehtäisiin tutkimus asiasta, olisi sielläkin melkoinen prosentti ”nuivia”. Ainakin omaan tuttavapiiriini kuuluu paljon eläköityneitä sen alan ihmisiä ja en ns. suvakkia taida tietää heistä ainoatakaan. Eräässä tutkimuksessa poliisien eniten suosima puoluekin oli Perussuomalaiset, siitäkin on helppo päätelä jotain. Noihin ammatteihin kokee suurta vetoa lukuisat sellaiset ihmiset, joita alalle ei saisi päästää missään tapauksessa.

  • Matias Rasi

   Kyllähän tosiaan poliiseihin mahtuu rasisteja vähintäänkin sama määrä kuin kansaan yleisesti. Ehdottomasti suurin osa kuitenkin osaa hoitaa työt omien henkilökohtaisten mielipiteiden näkymistä työtuloksessa, kuten muissakin hommissa. Omasta mielestäni samaan luonteenlaatuun kuuluu myös poliisin työssä hyödyllisiä piirteitä, kuten jämäkkyyttä sekä ohjeiden ja käskyjen noudattamista. Aärisuvaitsevainen ajatusmaailma sopisi poliisin tehtäviin mielestäni vielä huomattavasti huonommin. Ongelmana on minusta myös johto, joka ei ole puuttunut asiaan. Siellä pitäisi olla se laajempi näkemys ja kontrolli.

  • Heikki

   Kausaatio voi olla myös päinvastainen : voi olla että poliisit äänestävät mieluiten perussuomalaisia saatuaan ensi käden kokemusta ja tietoa asioista.

  • Olavi Lehtonen

   Syytä saattaa myös olla poliisin työtehtävien kuormittavuudessa, sillä harvassa ammatissa joutuu jatkuvasti kohtaamaan sakkia, jota tavalliset ihmiset tuskin haluaisivat nähdäkään. Seurauksena saattaa olla kyynistyminen ja turtuminen, jolloin yksilön tapa toimia ja tehdä johtopäätöksiä muuttuu ja raaistuu. En väitä, että rasistiset ajatukset ovat pelkästään ammatinvalinnan seurausta, mutta olisiko poliisin koulutuksessa ja työnohjauksessa syytä vähän enemmän antaa vaikkapa psykologin tukea miten selvitä henkisesti terveenä arkisesta poliisityöstä.

 3. Erkki Kelloniemi

  Poliisien poliittiset kannathan on selvitetty. Oliko se niin, että yli puolella poliiseista on joko kokoomuslainen tai perussuomalainen poliittinen kanta?

 4. a m

  Nyt on vähän kahdenlaista infoa liikkeellä: poliisihallitus puhuu suljetusta Facebook-ryhmästä, Long Play ja Yle uutisoivat salaisesta ryhmästä. Ulkopuoliset eivät saa tietoa salaisen ryhmän olemassaolosta, saati sisällöstä ja jäsenistä, jos ei kerrota ja kutsuta ryhmään, suljetun ryhmän olemassaolon ja jäsenet näkevät ulkopuoliset. Tuskinpa tunnetuille tai epäillyille suvakkipoliiseille koko ryhmästä on kerrottu.

  Enpä ihmettelisi jos olisi jo olemassa uusi salainen poliisien FB-ryhmä, jonka jäsenet valittaisiin tiukemmin seuloen.

 5. Pasi Karonen

  Saku Timonen kirjoitti 18.9.2016 otsikolla ”Suomi vuonna 2016”, kuinka Suomen Vastarintaliikettä vastaan ei ollut haluttu tässä maassa toimia ja kysyi: ”Ovatko natsit valtiovallan erityisessä suojeluksessa?” (http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/09/18/suomi-vuonna-2016/)

  Kommentoin silloin alkaneeni epäillä, että tosiaan maassa toimii nykyään poliittinen poliisi. Toissa keväänä järjesti Lännen Media yhteistyössä Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n kanssa laajan poliisikyselyn (http://www.spjl.fi/liitto/ajankohtaista/uutiset/suuri_poliisikysely_-_muista_vastata.3206.news). Tuloksista kertoi sitten aikanaan mm. Demokraatti-lehti (https://demokraatti.fi/lm-poliisikysely-sdpta-kannatti-viime-vain-vaaleissa-5/):

  ”Poliisikyselyssä selvitettiin myös, mitä puolueita poliisit äänestivät viime eduskuntavaaleissa. Vastaukset osoittivat, että kaksi puoluetta on poliisien suosiossa. Vastaajista noin puolet äänesti viime vaaleissa kokoomusta tai perussuomalaisia.”

  Ja arvatkaapas muuten, minkä puolueen eduskuntaryhmässä on eniten poliiseja.

  Kuten Urho Kekkonen kerran sanoi, niin on jos siltä näyttää.

  • Anja

   Ei tämä ole vain poliisin ongelma. Sama esiintyy missä tahansa työpaikassa valtiolla. Rekrytointivaiheessa pitäisi kysyä rasistiset mielipiteet ja tuoda tietoon, että rasistinen käytös, mielipiteet ja toiminta eivät valtion tehtävissä ole vaihtoehto. Ja viimeistään virkavalaan tämä pitäisi sisällyttää, en muista, oliko siinä mitään tuon suuntaista, kun itse sen olen antanut noin 44 vuotta sitten. On hirveän vaikeaa työkaverin puuttua rasistisiin mielipiteisiin tai ilmiantaa työkaveri, joka muuten saattaa olla ihan jees…

 6. Ruotsinsuomalainen

  Katsokaa Ruotsiin, kohta meilläkin Suomessa!
  – Tuntuuko tutulta?

  Suurin ongelma poliisilla on luottamuksen takaisin saanti – jos se yleensä on edes mahdollista ja sitä edes halutaan.

  Ruotsissa on pitkä perinne maahanmuutosta ja eri kulttuureista. Keskustelu ja kaikki muukin Suomessa tuntuu niin tutulta, sillä juuri näin se lähti menemään myös Ruotsissa 70-luvulta lähtien. Poliisi meni lähiöön, avasi auton ikkunan ja huusi: ”Kiivetkää apinat puuhun!” Pikkupojat katsoivat huulet pyöreinä. 20 vuotta myöhemmin poliisi toivotettiin tervetulleeksi samaan paikkaan kivisateessa. Poliisille alettiin järjestää koulutustilaisuuksia siitä, miten poliisin tulee kohdata ihmisiä eri tilanteissa. Kysymyksessä ei ollut mitään hokkuspokkus infoa, vaan aapiseen luokiteltavaa perustietoa poliisin ammattiin.

  Työ onkin tuottanut tuloksia, vaikka internetin tulo veikin sitä taas takaisinpäin rajusti – poliisi julkaisi jopa itse materiaalia omistaan, jossa se esiintyy kyseenalaisella tavalla. Ja kansa tietenkin yleistää ja näin koko poliisikunnan maine saa tahran, jota on lähes mahdoton pestä pois.

  Suomessa ei olla kohta niinkuin Ruotsissa, kun puhutaan poliisista, vaan ollaan jo.

  Ja kohta alkaa koulutus. Toivottavasti.

  • Rintsu

   ”Suurin ongelma poliisilla on luottamuksen takaisin saanti – jos se yleensä on edes mahdollista”

   Maailmassa on kolme poliisia joilla on jokseenkin rajaton luottamus.
   1. Lontoon Bobby
   2. Kanadan ratsupoliisi
   3. Suomen poliisi

   Kaikki muut on valovuoden päässä jos luottamusta tai arvostusta mitataan.

 7. Erkki Posti

  Rangaistusten tuleekin koskea yksittäisiä poliiseja. Yhteisrangaistus ei ole laillinen. Poliittinen johto saisi kyllä kantaa vastuunsa ja erota. Julkinen tuki rasistisille juopporemmeille ei ole se, mitä suomalaiset odottavat sisäministeriltä.

  • Saku Timonen

   Juuri poliisi- ja poliittista johtoa tarkoitin. Minulle opetettiin aikoinaan RUK:ssa, että alaisiaan herjaava upseeri on alaisiaan kelvottomampi, koska ei ole kyennyt kouluttamaan heistä parempia. Nyt poliisijohdon ja sisäministerin lausunnot näyttävät juuri tältä alaisten herjaamiselta.

 8. Antero

  Mä teen vapaaehtoistyötä suuressa kansainvälisessä avustusorganisaatiossa, elämänohjeeni on puolustaa niitä pienimpiä jotka apua tarvitsee. Nyt kun tätä nykymenoa katselen, niin alan olla valmis käyttämään väkivaltaa, ituhipillä on aika painavat nyrkit jos tarve vaatii. Nyt olen minä sekä minun Suomeni kyllä vaarallisen syvissä vesissä. Mikä avuksi?

 9. stunned

  ”A few bad apples.”

  Eiköhän asia paineta villaisella. ”Pari mätää omenaa” vain. Yhdysvaltain tie on meidänkin tiemme.

  Mitähän lainvalvojissa ajatellaan leipäjonoissa seisojista, työttömistä ja köyhistä, olisi kiva kuulla. Luottamuksen voi menettää vain kerran.

 10. Matti Ojutkangas

  Voi taas pettymyksen määrää. Muistan nuoruudestani, kun kavereita pidätettiin juopumuksen takia. Heidät heitettiin putkasta aamulla krapulaisina ulos ja melkein poikkeuksetta heidät oli myös hakattu kunnolla. ”Käyttäytyivät väkivaltaisesti” oli se normaali letkautus. Väkivaltaisuudesta tosin ei ollut mitään merkkejä.
  Ihmettelimme jo silloin, millaisia ihmisiä hakeutuu poliiseiksi, siis 1960- ja 1970- luvuilla. Letkauttelimmekin, että nämä pahoinpitelevät poliisit eivät saa tarpeeksi purkaa agressioitaan perhepiirissä, joten heidän täytyy se toteuttaa työpaikalla.
  Luulin omassa yksinkertaisuudessani, että poliisi on muuttunut ja että sen rekrytoinnin tasokin on niin korkea, että mätämunat on karsittu. Mutta ei.
  Fobbakin puolustelee poliiseja sanomalla, että onhan heilläkin vapaus sanoa.
  Mitä ihmettä tämäkin tarkoittaa? Eikö poliisien keskuudessa ole minkäänlaista käsitystä esimerkiksi siitä, mitä on rasismi? Ei kait korkeakoulutetut ihmiset voi toimia näin. Poliisikouluissa varmaan täytyisi harrasataa enemmän sensitive traininkia eikä vain nostella puntteja.

 11. Rintsu

  Mitähän luonnetta se nyt mahtaakaan vaatia?

  Jokainen saa äänestää mitä puoluetta huvittaa. Sitä kutsutaan demokratiaksi.

 12. Taina Lehtisalo

  On tosi outoa, kuinka Suomi Ensin-ryhmän omilla filmeillä deWitt jatkuvasti sättii poliisia, mutta poliisit vaan pyytelee anteeksi, että ovat käsittämättömiä idiootteja, fasisteja ja mitä milloinkin. De Witt naureskelee, kun on valehdellut tyhmille poliiseille ja lähettää naureskelun YouTubessa kaikkien nähtäville. Masokistejako ne poliisit on? Mitä ihmettä tän takana on?

 13. Eläin olisin jos voisin

  Tämä myös hyvin yleistä Suomessa yleisemminkin ja myös käänteisesti (huom!) Eli kun kyseessä uudistukset; yksilöt uhrataan ja syntipukeiksi ja hankaliksi ihmisiksi leimatut edistäjät tallotaan pois tieltä (aina löytyy hyvä syy ja syntipukin henkilössä piilevä huonous) kunhan yleensä ihmiset muka kunniallisia ja oikeudentuntoisia ja kunhan enemmistö löytyy ajattelun taakse. Sosiaalinen media on hyvä sen suhteen, että hyviäkin asioita edistetään. Mutta jos joku haluaa edistää ja muuttaa epäoikeudenmukaisiksi kokemiaan asioita, jotka jonkun mukaan selvästi perseestä ja pelkästään viidakon lain tai monopolin suojassa enää hengittäviä ja mahdollisia, uudistusta ja epäkohtia osoittava jätetään yksin taistelemaan vaikka muutkin samassa asemassa olevat hyötyvät epäkohtien esilletuomisesta. Ihmiset ovat opportunisteja ja harvan kaverin moraali kestäisi tarkempaa tarkastelua. Miksi kukaan ei yritä enempää? Kuten kirjailija Heikki Turunen jossain tokaisi (tämä ulkomuistista) ja joka jäi mieleen vuosiksi eteenpäin, tänne asti: ”Mitä enemmän tiedän ihmisestä, sitä enemmän pidän eläimistä,” Niin myös minä ja suren ihmisen puolesta.

 14. Minna Ylitalo

  Suomen poliisissa toimii äärioikeistolaista liikehdintää tarkkaileva yksikkö. Tarkkailevatko he myös poliisin äärioikeistolaista liikehdintää?

 15. Eeva Salminen

  En yllättynyt tästä(kään) selvityksestä, ikävä kyllä. Hankala paikka. Järjestyksenvalvonta ja henkeen ja terveyteen liittyvien rikosten ehkäisy on mielestäni tärkeää työtä. Siihen työhön ei rasismi mitään hyvää tuo. Enkä jaksa, tai halua, uskoa, että rasistinen asenne olisi hallitseva poliisissa.

 16. Risto Nurminen

  Olen jo n. 10 vuotta ihmetellyt, miksi kansanedustajapoliisit ovat kokoomuksessa ja perussuomalaisissa. Eikö muka muissa puolueissa ole ihmisiä, jotka haluavat pitää huolta tämän maan turvallisuudesta ja järjestyksestä
  ps. sama kyllä koskee myös Suomen armeijan kantahenkilöstöä

 17. elm

  Voitaisiin Suomeen perustaa sellaiset kunnalliset rauhanturvajoukot, jotka aina rasistisia kommentteja huomatessaan pölähtäisivät paikalle ja pitäisivät kyseiselle ihmiselle päivän tai kaksi päivää kestävän kurssin ihmisyydestä. Siitä, mitä ihmisenä oleminen on, mitä ihminen on lajina, ja niin edelleen. Tällä olisi ainakin työllistävä vaikutus. Ja pilaisi maaperää vähemmän kuin Talvivaaran kaivos.

  Tai vaihtoehtoisesti voitaisiin kehittää kahdeksan tuntia (eli työpäivän pituinen) pakohuonepeli, jonne jokainen rasistisia kommentteja kirjoittava velvoitetaan osallistumaan. Tämän kahdeksan tunnin aikana tämä kyseinen ihminen olisi joukkueessa johon kuuluisi seitsemän eri etnisyyden omaavaa ihmistä hänen lisäkseen. Pois ei pääsisi kuin yhteistyön kautta.

  Oppisivatkohan ihmiset jotain uutta erilaisuudesta? Ja erilaisista ihmisistä? Ja ehkä samanlaisuudestamme?

  Luulisin. Voisi olla hyvää valuuttaa tällainen. Miksei jopa vientituote uudenlaisena yhteiskunnallisena konseptina. Kuka ehtii patentoida tämän sosiaalisen innovaation…

  • Aleksi Ruohonen

   Tai sitten ne eri etnistaustaiset jättäisivät sen suomalaisrasistin sinne, että pääsisivät pakoon 😄

 18. Timo Espo

  Sen verran kommentoisin, en itse asiaa, vaan Rautatientorilla päivittäin kulkevana seuraavaa: Kummastakaan leiristä, en turvapaikanhakijoiden, kuin Janitskinin kannattajienkaan, ole havainnut minkäänlaista häiriköintiä ”virka-ajan” reuna-alueilla.

 19. a m

  Kun tuota ’Tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki.’ rinnastaa siihen, että sen on kirjoittanut nykyinen poliisin vihapuheryhmän johtaja tulee väkisinkin mieleen pukki kaalimaassa, toinen Vuoden poliisi aikoinaan, Jari Aarnio, jonka tapaus oli tosin vielä pahempi.

 20. Jere Partanen

  Ainakin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vaikuttaisi käärineen hihansa. Sanoi eilen Hesarille, että toimittavat materiaalin valtakunnansyyttäjälle.

  • Rintsu

   Syyttäjällä on hirveen vähän mahdollisuuksia syyttää mistään.
   Jos kyseessä on suljettu ryhmä niin mistäs syytät? Jos mielipiteet ei o tarkoitettu leviämään keskusteluketjun ulkopuolelle niin sit ne on vaan mielipiteitä salatulla palstalla.

   • Saku Timonen

    Suljettukin ryhmä on samaa sosiaalista mediaa, jonka kirjoittelusta voi saada tuomion. Julkisuusasetuksilla ei ole mitään merkitystä.

    • Rintsu

     Olen eri mieltä.
     ”Väärästä mielipiteestä” ei saa ketään tuomiolle jos mielipiteen pitää omanaan.
     Rikosnimikkeenä ”kansanryhmää vastaan kiihotus” ei oikein toimi jos se tapahtuu paikassa jota ei ole tarkoitettu julkiseksi. Niinku saunailta, yksityinen koti tai vaikkapa naamakirjaryhmä joka ei ole tarkoitettu julkiseksi.

     Se on huolestuttavaa jos on poliiseja joilla on pahanlaatuinen asennevamma. Mutta heidän keskinäinen kirjeenvaihtonsa ei täytä minkään rikoksen tunnusmerkkejä.

     • Saku Timonen

      Rikosnimike toimii, saatpa nähdä. Somen suljettu ryhmä ei ole saunaan tai kotiin verrattava yksityinen paikka.

     • Jarkko

      Noin se menee. Poliisi ei voi myöskään kiistää sanomisiaan jos ne löytyvät kirjallisena Facebookista. Paitsi ehkä poistamalla kommentit eli hävittämällä todisteita. Tosin Facebookista kommentit eivät poistu kokonaan käyttäjän toimin ne poistuvat vain näkyvistä, mutta ylläpito voi ne palauttaa tarvittaessa. Muistaakseni Facebook säilytti käyttäjän poistamat kommentit tietokannoissaan vuoden pari jos niitä tarvitaan rikosjuttujen selvittämiseksi. Vaikka ne eivät käyttäjälle enää näkyisikään.

  • a m

   Näköjään Kolehmainen on käärinyt hihansa: http://yle.fi/uutiset/3-9649249

   Eikö poliisilta odotetakaan esimerkillistä käyttäytymistä myös vapaa-aikana? Vai ovatko rasistiset kirjoittelut esimerkillistä käytöstä?

 21. Rintsu

  Kymmeneen tuhanteen mahtuu hyvinkin sekalaista seurakuntaa. Hyviä ja huonoja omine ongelmineen. Vaikka olisivat poliiseja. Jos on asennevammaa niin se on huolestuttavaa. Mut asennevammankin kanssa voi elää jos se ei vaikuta siihen mitä tekee.
  Meistä kukaan ei ole vapaa ennakkoluuloista vaan jokaisella on omamme.

  Vaikkapa poliisilla tulee hyvinkin nopeasti juopposyndrooma. Kun tulee se tuhannes katuojaan sammunut juoppo, niin ”se” on vain yksi lisää, eikä enää mielessä käy, että juopollakin saattaa olla sairauskohtaus tai pahoinpitely. Hiljattain serkku vietiin ojasta putkaan ja vasta aamulla ihmeteltiin, että mikä on kun mies ei tokene? Vasta sit sairaalaan, jossa todettiin, että selkäranka ei mene tohjoksi juomalla vaan mies on hakattu ja pahasti.

  Siinä asenteet muuttuu todellisuudeksi. Juoppo on juoppo, narkkari on narkkari, huora on huora, mamu on mamu ja työtön on työtön. Ihmisyys on mennyttä. Mutta ei se ole kenenkään yksittäisen poliisin vika jos koko yhteiskunta huutaa, että näinhän se on.

  Tän päivän uutinen oli se, että rajavartiolaitokselle ollaan asetuksella antamassa konepistoolit. Mä en kyllä tiedä mitään mitä konepistoolilla voisi hoitaa missä rynnäkkökiväärillä ei pärjää? Mutta onpahan taas tehty jotain turvallisuuden eteen.

 22. Jarkko

  Taisin keksiä juridisen aukon tässä blogissa paljon käsitellyistä ilmaistöistä. Siitähän täällä on ollut paljon juttua, että ilmaistöissä oleva ei juridisesti ole työsuhteessa vaan työvoimapoliittisessa palvelussa, jolloin esim. toimintaa pyörittäviä yrityksiä tai viranomaisia ei voida syyttää kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Vaikka lähes kaikki tunnusmerkit täyttyisivät.

  Entäpä jos tuon voi tulkita toimii myös toiseen suuntaan. Eli työntekijän velvollisuudet, jotka tulevat työsopimuksista eivät ole työvoimapoliittisessa palvelussa olevan kohdalla voimassa, koska hän ei ole työsuhteessa. Jolloin esim. työntekijän uskollisuusvelvoite ei ole voimassa, koska työsuhdetta ei ole, jolloin työvoimapoliittisessa toimenpiteessä oleva voi vapaasti kertoa yrityksen liikesalaisuudet eteenpäin. Entä jos työvoimapoliittisessa palvelussa oleva katsoo, että hänet on pakotettu uhkaamalla katkaista hänen ihmisoikeuksiinsa kuuluva viimesijainen taloudellinen turva hyväksymään työsopimuksen velvoitteet? Juridisesti näet yleensä katsotaan, että painostamalla tehty sopimus ei ole pätevä.

  Mielestäni menee muuten juridisesti hyvin mielenkiintoiseksi jos viranomaisten ja työnantajien suuntaan voidaan tulkita vapauksia laista ja velvoitteista sillä perusteella, että kyseessä ei ole työsuhde, mutta työntekijän suuntaan ei. Olen aika varma, että tästä syystä tuosta rakennelmasta on löydettävissä myös muita juridisia aukkoja.

  Ehkä Saku osaa vastata tähän enemmän.

  • Jarkko

   Ainakin omasta mielestäni on juridisesti hyvin kummallista miten työehtojen, joka on juridisesti sopimus työntekijää velvoittavat kohdat tai sopimus yleensäkään voi olla työvoimapoliittisessa palvelussa karenssin uhan takia olevan kohdalla voimassa. Koska painostamalla, ahdinkoa hyväksikäyttämällä tai erehdyttämällä synnytetty sopimus ei yleensä katsota juridisesti päteväksi. Varsinkaan jos työvoimapoliittisessa palvelussa oleva muu pakotetaan hyväksymään sopimus uhkaamalla leikata tai poistaa ihmisoikeuksiisi kuuluva viimesijainen sosiaaliturva tai erehdytetään hyväksymään omalta kannaltaan hyvin epäedulliset velvoitteet, jotka sitovat sananvapauksiasi esim. työntekijän lojaliteettivelvoitteen takia.

 23. Eräs setä Hesasta

  Poliiseista: 1. Teksasin rangerit
  2. Lontoon bobby
  3. Kanadan ratsupoliisit
  Suomalaiset tuovat lähinnä mieleen Keystone Kopsit. Vilkaiskaapa muuten Mikko Niskasaaren blogia…

  • Niilo Nimetön

   Luottamus teksasilaiseen poliisiin riippunee aika paljon keneltä kysytään, varsinkin tämän ihonväristä. Sieläpäin tummaihoisen henki on poliisille halpa.

   Tosin tämä ei USA:ssa tunnu rajoittuvan vain punaniskarepublikaanien osavaltioihin, vaan myös mm.Baltimoren ja St.Louisin kaupungeissa poliisi on toistuvasti ampunut aseettomia mustia – poliisivoimat ovat noissa kaupungeissa yhä edelleen valkoisten republikaanimiesten temmellyskenttää, vaikka kaupungit muuten ovat poliittisesti demokraattien hallussa ja johdossa taitaa olla afrikkalais-amerikkalaisten enemmistö valkoisiin nähden. Siinä mielessä tilanne muistuttaa paljon Suomea ja valkoisten miesten perskeko-poliisia. Onneksi täällä ei sentään poliisi tartu (ainakaan vielä) aivan yhtä herkästi aseeseen.

   Ongelma nähdäkseni kumpuaa siitä että poliisin työn hoitaminen on vallan ja usein väkivallankin käyttöä, ja sitä kautta houkuttelee aivan vääränlaisia ihmisiä. Ne joita sinne enemmän kaivattaisiin eivät moista työtä ylipäänsä halua, ja vaikka haluaisivat, oikeistokonservatiivinen ja rasistinen ilmapiiri varmasti äkkiä karkottaa useimmat. Vielä meillä ei sentään asiat ole kuin USA:ssa, mutta jos laitoksen kulttuurin annetaan mennä minne on valuakseen, on luultavasti vain ajan kysymys koska Suomessakin tummaihoiset saavat aivan tosissaan pelätä poliisia henkensä edestä, muutenkin kuin jos migri on päättänyt lähettää takaisin sotatantereelle yrittämään selvitä hengissä.

  • Rintsu

   Yhdysvalloissa poliisikoulutus kestää ehkäpä kuusi viikkoa.
   Paikkakunnasta riippuen seriffiksi voidaan valita kuka tahansa.
   Yhdysvaltain poliisiorganisaatio on kokonaisuudessaan semmoinen avohärdelli, että luottamus siihen on jokseenkin nolla.

 24. Rosa Warski

  Pahalta näyttää, ja paska on tuulettimessa ja pysyy siellä. Tämä lienee sopivaa jatkoa Satakunnan Kansan uutiselle 25.4., jossa Poliisin mielestä heille pitää suoda oikeus pimittää virkavirheensä:

  ”Suomen Poliisijärjestöjen liitto (SPJL) edellyttää, että haalarikameroiden käytössä varmistetaan poliisin itsekriminointisuoja. Se tarkoittaa kansainvälisten ihmisoikeuksien takaamaa oikeutta olla todistamatta itseään vastaan. SPJL:n järjestöpäällikkö Mika Nygård muistuttaa, että inhimillisiä virheitä sattuu kaikille.

  – Suomalainen poliisi on hyvin koulutettu ja hyvällä moraalilla varustettu. En jaksa uskoa, että tästä olisi tullut mitään ongelmaa, mutta itsekriminointisuoja koskee kaikkia ihmisiä ja sen täytyy koskea myös poliisia, Nygård sanoo.”

  Viite: https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/haalarikamerat-tulevat-poliisit-haluavat-oikeuden-poistaa-nauhoilta-todisteet-virkavirheistaan-14145431/

  Facebook-ryhmä pitää siis voida poistaa, eikä sitä koskaan ole ollut. Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

  • Rintsu

   Kyllä se itsekriminointisuoja koskee poliisiakin.

   Tietty jos ei koskaan tee mitään mitä äiti ei hyväksy niin sit ei ole huolen häivää.

   Mut mä ymmärrän ton huolen. Poliisi on väkivallan ammattilainen, tahtoi tai ei.
   Jos käytetyn voiman määrää aletaan jälkikäteen arvioimaan kuvanauhan perusteella niin siinä on suuri vaara mennä metsään. Oikeesti.
   Jopa poliisikoirasta saa haalarikameralla semmoista kuvaa, että herkimpiä pelottaa. Jos se kuvattais. Koira nimittäin käyttää aikamoista väkivaltaa jos se siihen komennetaan.
   Siitä huolimatta suomalainen poliisikoira ei ole koskaan tappanut ketään.

   Mut poliisikoiraa paremmin koulutettua koiraa on mahdoton löytää. Se sama väkivaltakoira joka tänään puri renttua reiteen on huomenna etsimässä kadonnutta kolmevuotiasta, eikä löytäessään raatele häntä hengiltä.

   Jos haalarikameran kuvaa meinataan käyttää todisteena oikeudessa niin mikäs siinä jos niillä voi puolustautua.
   Mut jos niitä meinataan käyttää syytteenä niin sit homma pitää arvioida ammattilaisten toimesta. Et oliko moinen väkivalta i h a n pakollista.

  • Jarkko

   Huvittavaa tuossa tallenteiden poistamisessa tarvittaessa on se, että siinä poliisi epäsuorasti myöntää, että sellaisia tapauksia saattaakin olla keskuudessamme missä ihmisten oikeuksia on rikottu liiallisella voimankäytöllä tai onko kirjoitettu tekaistuja sakkoja. Muuten tuollaiselle tallenteiden poistolle ei olisi tarvetta jos kaikki menisi aina lain mukaan.

   Sikäli haalarikameroista on se etu vaikka poliisille annettaisiinkin oikeus poistaa tallenne jos virkavelvollisuuksia tuli rikottua on se, että jos poliisi poistaa tapahtuman tallenteen ennen asian selvittämistä saa uhri siinä ainakin moraalisen voiton jos tallenne poistetaan tai katoaa. Koska silloin voi sanoa poliisin piilottelevan asioita tapahtumasta. Vaikka oikeudessa ei pystyisikään todistamaan asiaa.

 25. Jani Ehrström

  Hyvä Saku Timonen, googlettakaa sanden blogi / räyhä blogi.
  vanhemmalla herrasmiehellä sielä kans saman tapaista asiaa.
  Pikkasen on vain rajumpaa tekstii 🙁 näyttää vilkaisulta hyvinkin lakioppineen teksteiltä,
  jos nämä asiat tuolla olisivat täysin totta, kyllä pistää ihmettelemään.

  http://rayhablogi.blogspot.fi

  parasta kesää kaikille !!

Kommentoi »

Comments are closed