Syyt syvemmällä

-Tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki.

Näin perusteli rikoskomisario Marko ”Fobba” Forss eroaan poliisin salaisen Facebook-ryhmän ylläpidosta keväällä. Long Playn Sivuääniä tarjosi tänään sellaisen uutisen, että luultavasti sekä poliisin että sisäministeriön tiedotusyksiköt ovat hälytystilassa huomenna julkaistavan pitemmän version varalta.

-No ei, Fobba. Poliisi tuossa näyttää helvetin pahalle. Ei ne vuodot, kommentoi Samuli Suonpää artikkelia tuoreeltaan Facebookissa. Poliisihallitus on jo antanut asiasta tiedotteen, ja sisäministeri Paula Risikko on vakuuttanut, että asia selvitetään ja rasismiin on poliisissa nollatoleranssi.

Moni onkin jo ennättänyt ihmetellä, että Suomi ensin -porukka saa häiriköidä vapaasti Rautatientorilla ja jopa koulussa. Moni on ihmetellyt, että Pohjoismainen Vastarintaliike saa edelleen toimia, vaikka sen lakkauttaminen piti panna vireille jo viime syksynä. En väitä, että asioilla on mitään yhteyttä, mutta joka tapauksessa juttu näyttää erittäin pahalta.

Ei minua ihmetytä se, että poliisilla on tällainen epävirallinen ryhmä Facebookissa. En silti pidä poliisia rasistisena organisaationa, vaan ymmärtääkseni poliisissa on yhtä monenlaisia ihmisiä kuin suomalaisissa yleensäkin. Ongelma ei ole siinä, että poliisissa on rasistisesti ajattelevia, vaan siinä, että he ovat voineet toimia näköjään ilman kontrollia.

Ongelma on siinä, että tälle toiminnalle on annettu hiljainen hyväksyntä ylempää. Hyväksyntää ei ole annettu kirjallisesti, suullisesti eikä edes tietoisesti, vaan omalla esimerkillä. Sen on antanut maan hallitus, joka vain neljän ministerin työryhmän voimin päätti viime joulukuussa julistaa paperittomat maahanmuuttajat laittomiksi ja aloittaa heidän suoranaisen jahtaamisensa luomalla ilmiantokoneiston ja velvoittamalla muut viranomaiset siihen mukaan jopa salassapitovelvollisuutensa rikkoen.

Sen luvan ovat antaneet poliitikot, jotka ovat jatkuvasti ratsastaneet maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden vastustamisella.  Sen ovat antaneet kaikki ne ministerit uutta oikeusministeriä myöten, jotka ovat paheksuneet kirkon ja muiden vapaaehtoisten työtä turvapaikahakijoiden auttamiseksi. Sen on antanut koko hallitus, joka ensin velvoitti Migrin tekemään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja sen jälkeen käynnisti pakkopalautuslennot.

Sen luvan antoi nyt nollatoleranssia julistava sisäministeri Paula Risikko, joka vasta kevättalvella kävi peukuttamassa Suomi ensin -häiriköiden mielenosoitusta.

risikko

Kurt Vonnegutia siteeraten nyt iski paska tuulettimeen. Siitä selvitään varmaan rankaisemalla muutamaa yksittäistä poliisia.

Niinhän se aina menee.

 

Kommentit (43)
 1. Anssi Keskiväli
  3.6.2017, 18:06

  Helvetin synkältä näyttää tämän maan meininki, yhä enenevässä määrin… 🙁

 2. Jaakko Lautaoja
  3.6.2017, 18:18

  Selityskin on melko yksinkertainen. Minkä luonteiset ihmiset mieluusti hakeutuvat sellaisiin ammatteihin, kuin poliisiin, tai sotilasuralle. Jos upseereiden joukosta tehtäisiin tutkimus asiasta, olisi sielläkin melkoinen prosentti ”nuivia”. Ainakin omaan tuttavapiiriini kuuluu paljon eläköityneitä sen alan ihmisiä ja en ns. suvakkia taida tietää heistä ainoatakaan. Eräässä tutkimuksessa poliisien eniten suosima puoluekin oli Perussuomalaiset, siitäkin on helppo päätelä jotain. Noihin ammatteihin kokee suurta vetoa lukuisat sellaiset ihmiset, joita alalle ei saisi päästää missään tapauksessa.

  1. Matias Rasi
   3.6.2017, 19:14

   Kyllähän tosiaan poliiseihin mahtuu rasisteja vähintäänkin sama määrä kuin kansaan yleisesti. Ehdottomasti suurin osa kuitenkin osaa hoitaa työt omien henkilökohtaisten mielipiteiden näkymistä työtuloksessa, kuten muissakin hommissa. Omasta mielestäni samaan luonteenlaatuun kuuluu myös poliisin työssä hyödyllisiä piirteitä, kuten jämäkkyyttä sekä ohjeiden ja käskyjen noudattamista. Aärisuvaitsevainen ajatusmaailma sopisi poliisin tehtäviin mielestäni vielä huomattavasti huonommin. Ongelmana on minusta myös johto, joka ei ole puuttunut asiaan. Siellä pitäisi olla se laajempi näkemys ja kontrolli.

  2. Kausaatio voi olla myös päinvastainen : voi olla että poliisit äänestävät mieluiten perussuomalaisia saatuaan ensi käden kokemusta ja tietoa asioista.

  3. Olavi Lehtonen
   4.6.2017, 11:37

   Syytä saattaa myös olla poliisin työtehtävien kuormittavuudessa, sillä harvassa ammatissa joutuu jatkuvasti kohtaamaan sakkia, jota tavalliset ihmiset tuskin haluaisivat nähdäkään. Seurauksena saattaa olla kyynistyminen ja turtuminen, jolloin yksilön tapa toimia ja tehdä johtopäätöksiä muuttuu ja raaistuu. En väitä, että rasistiset ajatukset ovat pelkästään ammatinvalinnan seurausta, mutta olisiko poliisin koulutuksessa ja työnohjauksessa syytä vähän enemmän antaa vaikkapa psykologin tukea miten selvitä henkisesti terveenä arkisesta poliisityöstä.

Kommentointi suljettu.