Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mikään ei muutu

”Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.”

Näin kertoi lauantaina Lännen Media useammassakin eri lehdessä. Jutun mukaan puolue jakaantuisi kahtia, ja soinilais-terholainen ryhmä jatkaisi hallituksessa Halla-ahon johtaman varsinaisen puolueen siirtyessä oppositioon. Onhan tämä tietysti yksi mahdollinen visio, mutta minä en siihen usko. Pelissä on aivan liian paljon panoksia ja uhkatekijöitä.

Katsotaanpa ensin mitä tapahtuu perussuomalaisille, jos ja ilmeisesti kun Halla-aho valitaan. Kuten muistamme, niin ihan ensi töikseen Sipilän hallitus muutti perussuomalaisten vaatimuksesta puoluelakia. Muutoksen jälkeen puoluetuki maksetaan edelleen eduskuntapuolueelle vaaleissa valittujen ehdokkaiden määrän mukaan, vaikka valtaosa heistä vaihtaisi puoluetta tai perustaisi uuden.

Rahat siis jäisivät Halla-ahon johtamalle puolueelle, eivätkä soinlais-terholaiset saisi mitään. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä perussuomalaisten rahat ja omaisuus ovat säätiössä, jonne myös puoluetuki ja jäsenmaksut ohjataan. Säätiö omistaa myös puoluetoimiston, jossa puolue on vain vuokralla. Säätiö on Timo Soinin, Raimo Vistbackan ja kolmen muun henkilön peukalon alla. Soini ilmoitti viime maaliskuussa, että uudella puheenjohtajalla ei välttämättä ole pääsyä säätiön hallitukseen.

Saattaisikin käydä niin, että Halla-aho johtaisi oppositiossa puoluetta, jonka rahat olisivat säätiössä, jonka hallitukseen Halla-ahoa ei päästettäisi. Puoluetoimiston avainkin olisi Timo Soinin taskussa. Säätiön hallitus voisi tehdä varsinaisesta puolueesta kerjäläisen ja ohjata rahavirrat hallituksessa jatkavalle osalle puoluetta.

Ei tällaista tilannetta voida päästää syntymään, joten pienen kipuilun jälkeen uusi puheenjohtaja pääsee päättämään myös rahoista.

Hänen puolueensa jatkaa myös hallituksessa, sillä en usko Lännen Medialle vuodettuihin tietoihin. Kyseessä on vain yritys tukea Sampo Terhon valintaa puheenjohtajaksi. Näin halutaan turvata myös Timo Soinin ulkoministeriys, joka todennäköisesti olisi katkolla Halla-ahon tultua puheenjohtajaksi.

Keskustalla ja kokoomuksella on liian paljon pelissä, jotta ne voisivat yhteistyöstä kieltäytymällä vaarantaa edes teoreettisesti hallituksen jatkon. Periaatteessa hallitus voisi jatkaa myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakaantumisen jälkeen, mutta täpärälle se menisi. Oppositioon ei myöskään haluta uutta ääntä kritisoimaan hallituksen toimintaa.

Pelissä ovat kokoomukselle ensiarvoinen sote-uudistus yksityistämisineen ja keskustan pitkäaikainen haave maakuntahallinto virkoineen. Ne ovat näille puolueille niin tärkeitä, että kolmannen hallituspuolueen puheejohtajan henkilöllä ei niiden rinnalla ole mitään merkitystä. Halla-aho on yhden asian mies, mutta talous- ja sosiaalipoliittisesti niin oikealla, että hän sopii mainiosti joukkoon. Leikkaukset koulutuksesta, köyhiltä ja sairailta tulevat jatkumaan, ja Halla-ahon vaatimukset nykyistäkin tiukemmasta ulkomaalaispolitiikasta sopivat muille. Ovathan ne tähänkin asti sopineet, sillä hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset ovat Halla-ahon perussuomalaisten vaaliohjelmaa varten kirjoittamia.

Mikään ei siis muutu, paitsi Soinin asema. Ministerinpaikka voi mennä, mutta varmasti jotain mukavaa on jo suunnitteilla.

kahdet-marjat

Kuva: Facebook/Tiina Kuisma

Kommentit (11)

 1. Anssi Keskiväli

  Tottakai Soinilla on hyväpalkkainen suojatyöpaikka valmiiksi pedattuna. Eikä ole edes ainoa lajissaan.

 2. ”Aina Marina”

  Kansainvälinen huomio lienee taattu joka tapauksessa, mikäli hallah-oho astuu johtoon…

 3. Veronmaksaja, Alkon asiakas

  Toivottavasti Kokoomus tosiaan jättää hallituksen, jos perussuomalaiset valitsevat Halla-ahon.

  Sen jälkeen
  – oikeusministerin salkku takaisin persuille
  – panimojen ja kimalaistalojen lobbareitten paapominen lopetetaan
  – rahanpesusta tai verohuijauksesta ulkomaisten hallintarekisterien avulla tehdään taas laitonta – ja myös erittäin rangaistavaa

  • Rintsu

   Oikeusministeriksi ihan hallituspohjasta ja vaalituloksesta riippumatta pitäisi aina kutsua joku lainoppinut. Oikeus ei ole kostoa, eikä politiikkaa eikä kuulu millekään puolueelle.

   Mauno Koiviston ajoista lähtien tasavallan presidentin valtaoikeuksia on karsittu turhankin kovalla kädellä, mutta se oikeus, käsittämättömänä jäi jäljelle, että Tasavallan Presidentti pystyy vaikuttamaan oman valvojansa eli oikeuskanslerin valintaan. Oli puoluekanta mikä tahansa niin näin ei saa olla.

   Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat tasavallan kaksi ylintä lainvartijaa. Heidän tulee olla riippumattomia päivänpolitiikasta tai vaalituloksesta. Oikeusministeri on ihan samaa sarjaa. Pitäis olla joku joka osaa. Lindströmiä ei voi moittia ja on monessa hommassa varmasti mies paikallaan mutta oikeusministeriksi hänestä ei ole. Ja hän tietää sen itsekin.
   Tästä uudesta taas kukaan ei tiedä mitään.

 4. Jaakko Lautaoja

  Samoja sisulaisia ovat kaikki ehdokkaat. Hallituksen koittavat pitää koossa viimeiseen asti, sillä uusien vaalien tulos on ounasteltavissa muuksi, kuin jytkyksi. Jatkossa taitavatkin pitää vain melua maahanmuutosta. Eiköhän heillä alamäki alkanut, eikä loppua näy.

 5. Rintsu

  Se on hirveen ikävää kun Halla- aho itse sanoo, että hallitusyhteistyö tulee olemaan vaikeaa.
  Siis jos hänet valitaan.

  Soini taas… sanotaanko näin, että hän oli aitiopaikalla katsomassa kun Sirkka, Mä ja Pekka- puolue revittiin kahtia lakimuutoksen avulla. Veikko sit keksi termin ”seteliselkärankaiset”.
  Ja asian tavallaan ymmärtää. Kukaan ei mene eduskuntaan omilla äänillään vaan kovimmatkin ääniharavat tarvitsevat puolueen.
  Toni Halme ei yksin olis koskaan päässyt eduskuntaan, mutta perussuomalaisten ehdokkaana oli aikamoinen ääniharava.
  Soini ei ole tyhmä vaan hän on matkan varrella oppinut jotain.
  Seuraavalla puoluejohtajalla ei tosiaankaan ole välttämättä mitään asiaa puoluetoimistoon vaan saa perustaa oman puolueensa jos meininkinsä ei ole Soinin mieleen.

 6. Jukka Vellonen

  Halla-aho on ilmaissut halunsa hylätä vanhan, vennamolaisen linjan puolueessaan. Sen sijaan häntä kiinnostaa keskiluokkaiset äänestäjät. Siis sama porukka kuin Kokoomusta. Nyt kun duunareille annetut lupaukset on petetty ja virta demareista persuihin ehtynyt, haluttaisiin päästä Kokoomuksen apajille. Esikuva on lännessä: Ruotsidemokraatit ovat napanneet aimo siivun Ruotsin Kokoomuksen kannatuksesta. Samaan tähtää Halla-ahokin.

  • Joonas Lehtola

   Ja tässä hän tulee onnistumaan. Kokoomuksessa on tällä hetkellä kädenvääntö liberaalin ja konservatiivisen näkökulman välillä. En pidä kaukaa haettuna että kaikista konservatiivisimmat hyppäisivät Halla-Ahon kelkkaan persuihin.

   Enkä ole muuten sekuntiakaan uskonut siihen että Kokkarit ja Kepu vakavasti purkaisivat hallituksen jos Halla-Aho valitaan. On se ennenkin nähty näiden kahden vuoden aikana mikä näiden tyyppien moraalinen selkäranka on.

 7. Heikki Alanen

  Puoluetuen käyttö on tarkoin säädeltyä joten tässä taas kustaan hyväuskoisia lampaita silmään oikein kunnolla.

 8. Veli Hytönen

  Arvioin Paikallisuutiset nimisessä julkaisussa 1.6.2017, persujen takinkääntö hallintarekisteriasiassa johtui tarpeesta turvata Soinin hillotolpat tai nakkimukit. Kokoomus on taannut Soinille virkauran, jos ja kun Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Nuori poika, vasta 55 vee. Muistuttelin samassa kirjoituksesta historian sopimuksista kokoomuksen kanssa. Posti-Pekka valittiin 1989 sinipunahallituksesta Posti-Telen johtoon ja 10 vuotta myöhemmin kokoomusministeri Auran johdolla hänelle annettiin potkut keinotekoisilla perusteilla.

 9. Jussi Salminen

  Eikös Timo Soini Fan Clubilla ole enemmistö eduskuntaryhmässä? Siellä vain äänestämään halla-aholaisen kultin jäsenet yksi kerrallaan ulos ryhmästä, jos Halla-aho uutena puheenjohtajana alkaa vetää liian antisoinilaista linjaa. Ja puoluetuki jatkaa virtaamista säätiön pankkitilille.

Kommentoi »

Comments are closed