Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pahkasikatodellisuuden aika

– Pidetään itsemme ja Suomi sivistyneenä, niin silloin emme haksahda jokaiseen valemedian tai some-uutisten kohulööppeihin lapsikaappauksista, Syyrian tai Irakin sodan vahingossa väärään paikkaan osuneista täsmäpommituksista tai meille syötettyyn sanomaan mikä on Suomen etu ja mikä ei.

– Vain sivistys auttaa meitä tässä erottamaan valheen ja totuuden vaihtoehtoisista totuuksista.

Näin puhui eversti Asko Valta puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Joensuun sankarihaudoilla, ja viisaasti puhuikin. Elämme koko ajan valtavan uutis- ja valeuutisryöpytyksen alla. Tietoa, vastatietoa ja mielipiteitä tulee joka puolelta niin paljon, että jokaiselle löytyy varmasti omia näkymyksiä vahvistavia uutisia. Kun tutustuu vain niitä omia näkemyksiä tukeviin uutisiin, niin joutuu huomaamattaan siihen paljon puhuttuun kuplaan.

Lauantai-illan terrori-isku Lontoossa sai monet lietsojat pelaamaan suoraan terroristien pussiin. Terroristit haluavat kylvää pelkoa ja epäsopua, ja juuri heidän toivomallaan tavalla reagoi läntisen maailman johtaja. Myötätunnon ja vahvuuden osoittamisen sijaan USA:n presidentti Donald Trump ymmärsi joko tahallaan tai tyhmyyttään väärin Lontoon pormestarin rauhoittelun. Pormestari selitti, että ei ole syytä huolestua poliisin ja armeijan näkymisestä kaduilla, mutta Trump väitti pormestarin vähätelleen iskua.

Samaan saumaan sattuu sopivasti perussuomalaisten ensi viikonlopun puoluekokous, jossa valitaan uusi puheenjohtaja. Sampo Terho on vaatinut tiukasti ovien sulkemista niiltä, jotka vihaavat arvojamme ja haluavat vahingoittaa meitä.

viholl tulee

Kuva: Ari Pirttisalo/Maanpuolustushenkinen Pahkasika 1982

Laiton väärän kuvan. Tässä on oikea.

JHA

Hupsis, ei ollut vieläkään oikea. Kokeillaan vielä.

sampo

Niinpä niin. Ei kukaan halua maahan sellaisia, jotka haluavat vahingoittaa meitä. En ole koskaan kuullut kenenkään väittävän, että voimme kotouttamisella ja ymmärtämisellä muuttaa äärifundamentalistin mielen. Terho antaa kuitenkin ymmärtää, että joku jossain näin ajattelisi, ja haluaa esiintyä fundamantalistien lisäksi myös näitä kuviteltuja suvakkihahmoja vastustavana jämeränä, nyrkkiä kämmeneen lyövänä johtajana. Siinä sivussa hän tulee lisänneeksi vastakkainasettelua ja pelkoa, ja pelko tunnetusti johtaa vihaan. Niillä hän haluaa nostaa omaa kannatustaan.

Tässä tarvitaan taas sitä eversti Vallan peräänkuuluttamaa sivistystä. Sitä voi hankkia vaikkapa etsimällä käsiinsä tuon Pahkasian vuodelta 1982. Ari Pirttisalon Matti ja Maija -sarjakuva parodioi siinä onnistuneesti kiiltokuvamaisen isänmaallista, kuvitteellista Suomea, jota ei ole koskaan ollut olemassa ja jota ei toivottavasti koskaan tulekaan. Siinä Suomessa sarjakuvan on hyväksynyt valtion kuvataidekeskuksen sarjakuvaosasto, ja sarjakuvan joukkoon on ripoteltu uskonnollisia, kansallismielisiä ja maanpuolustuksellisia tietoiskuja.

Vuonna 1982 se ymmärrettiin parodiaksi, mutta nyt taidamme olla monella tavalla siirtymässä pahkasikatodellisuuden aikaan.

Kommentit (35)

 1. Antti Seppänen

  Luinpa mielenkiintoisen artikkelin. Populismia sivuttiin ja tulevaisuuden vaikuttimia pohdittiin:

  https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/04/forget-far-right-populism-crypto-anarchists-are-the-new-masters-internet-politics

  Suosittelen. Saattaa olla viikon tärkein tekstitys tässä.

 2. Erkki Posti

  Kyllä osaan äärifundamentalisteistakin luulisi tiedon uppoavan (Ei koira ruokkivaa kättä pure). Halla-Ahon tai Sampo Terhon kaltaisiin ei, koska heillä kyse on valitusta oman edun tavoittelukeinosta. He jatkavat varmasti valitsemallaan tiellä niin kauan kuin huiputettavia riittää kustantamaan heidän harrastuksensa.

  Tämä on valitettavaa Suomen ja länsimaiden kannalta, sillä vaikutukseltaan nämä ”nuivat” vastaavat ISIS:in terroristisolua: Heidän innoittaminaan Suomessa on tehty ainakin kymmenkunta polttopulloiskua ja kaduilla pyörivät taparikollisten partiot uhkailemassa ja pahoinpitelemässä ihmisiä. Yksi sakki on hakannut ja solvannut ihmisiä julkisilla toreilla Helsingissä jo kuukausia.

  • Joni Lontus

   Saisko ihan faktatietoa kymmenistä polttopulloiskuista?

   • Saku Timonen

    KVG

   • Pirkko Ryyppö

    Kymmenkunta on eri kuin kymmeniä…

 3. Rintsu

  Vielä toistaiseksi sivistysvaltion päämiehen puhetta.
  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005243399.html

  Vaan kauanko on sivistysvaltio jos aletaan pelaamaan terroristien säännöillä, eli poistamalla ihmisoikeuksia ja ampumalla kaikkea mikä liikkuu tai pysyy paikallaan?

  Jos terrorismintorjunnassa muka täytyy alkaa puuttumaan ihmisoikeuksiin niin peli on ohi ja terroristi voitti.

 4. Jarkko

  Öyhöttäjiltä on kyllä jäänyt huomaamatta se, että paljon enemmän noiden terroritekojen tekijöiden taustassa on työttömyyttä, köyhyyttä, syrjäytymistä ja yleistä toivottomuutta kuin suoranaista uskonnollista fundamentalismia. Kun nykyisiin ongelmiin lisää vielä rasistisen kiusaamisen yleistymisen, niin todennäköisesti tulevaisuudessa paukkuu vain enemmän.

  Lisäksi vaikka ISIS kukistettaisiin ei terrori siihen lopu vaan aina tilalle nousee uusia liikkeitä, jotka antava luvan terroriin. Ilmeisesti persujen politiikka siirtyy uusien johtajien myötä reilusti oikeammalle sinne se on siirtynyt koko vaalikauden ajan muutenkin ja kun Soini hyppää pois puikoista menee viimeinenkin pidäke pitää kiinni mistään SMP ajan populistisesta vasemmistolaisuudesta ja siirtyä suoraan fassismiin.

  Siinä he kyllä erehtyvät että ei se heidän ”suomalaisuutensa” ole se viimeinen totuus asioihin. Eivätkä he voi kiusaamalla muita pakottaa muita hyväksymään ainoaa totuuttaan.

 5. Kirsti Era

  Surkuhupaisaa, että juuri Halla-aho ja Terho pelottelevat fundamentalistien ilmaantumisella Suomeen. Heidän uransakin perustuu siihen, että sellaisia on maassa ennestään.

 6. Mauri Pulkkinen

  Sivistyksen eteen täytyy nähdä vaivaa ja ponnistella kirjojen, median ja muiden lähteiden parissa, jotta saisi pohjaa nähdä asioiden ytimeen.

  Kaikkien ei ole mahdollista sivistää itseään kaikilla aloilla. Silloin täytyy osata valita asiantuntija, jota on aiheellista kuunnella. Viime aikoina olen mielistynyt Teemu Keskisarjan historian myyttejä rikkovaan kerrontaan lakonisesti ilmaistulla tavalla esitettynä. Paitsi että hänen puheenvuoronsa tuntuvat hykerryttäviltä ja suorapuheisilta, olen saanut uusia näkökulmia historiamme tapahtumiin ja kehityskulkuihin.

  Totuus ei synny levittämällä valhetta ja vääriä mielikuvia laajalle toistaen sanomaa usein.

  Lapsuudessani ei ollut nykyajan aikasyöppöjä. Silloin tuli ahmittua kirjoja laidasta laitaan todella isoja määriä. Siitä sai jo pohjarokotuksen puppugeneraattoreiden tuotoksia vastaan.

  • Jussi Salminen

   Uusia näkökulmia tosiaan… Jokin aika sitten Keskisarja ilmoitti, että nationalismi on tuottanut vain hyviä asioita ja että toinen maailmansota nyt ainakaan ei missään tapauksessa ollut nationalismin syytä. Tästähän äärioikeistolaiset roskasivustot luonnollisesti riemastuivat.

   • Jarkko

    Jussi Salminen toiseen maailmansotaan oli monia syitä, silloin maailma oli hyvin polarisoitunut voittaja ja häviäjä valtioiksi. Voittaja valtiot kontrolloivat valtavia siirtomaita, joita hyväksikäyttämällä he pystyivät kasvattamaan varallisuuttaan ja jonne he pystyivät dumppaamaan ylijäämä miehet, joille ei omasta maasta löytynyt töitä ja toivoa. Häviäjä valtiot taas eivät juurikaan kontrolloineet siirtomaita vaan kärsivät massa työttömyydestä samaan aikaan.

    Historiankirjoitus on monella tapaa kivetty kaksinaismoralismilla, koska vaikka Hitleriä ei olisi ollut olemassakaan jonkinlaisen sodan syttymisen riski olisi siitä huolimatta ennenpitkää ollut iso. Voittajavaltiot kaiketi toivoivat, että näköalattomuudesta kärsivät häviäjä valtiot olisivat muiden haastamisen sijaan ajautuneet sisällisotaan kuten kävi esim. Espanjalle.

 7. Kimmo Kalliojärvi

  Onko Suomessa sitten seulottu, eristetty ja karkotettu näitä äärifundamentalisteja, joita kukaan ei tänne halua? Muutenhan asian toteaminen on aika turhaa.
  Kysyn, koska en tiedä.

  • Saku Timonen

   Suojelupoliisi tiennee, mutta ei kerro.

   • Rintsu

    Muutamat tuntemani supolaiset ovat hyvin hiljaista sakkia.
    Eivät koskaan puhu ainakaan hommistaan mitään.

 8. Matti Meikäläinen

  Kyllä tuo Sampo Terho on ihan oikeassa siinä että ”mikään määrä kotoutusta tai ymmärystä ei muuta fundamentalistin mieltä”. Hänhän on itse mitä parhain esimerkki tuollaisesta fundamentalista, jonka päätä ei saa käännettyä sitten millään, ei järkipuheella, ei ymmärtämisellä, ei kotouttamisella (hän kun tuntuu olevan suomalaisuudesta pahasti vieraantunut amerikan ja englannin kielen ihailija) eikä kait edes kunnon selkäsaunalla.

  • MrrKAT

   Minulle tuli mieleen Laura Huhtasaari, joka on raamattufundamentalisti ainakin siinä mitä tulee evoluutioon.

 9. AikaMies

  Meidän on teljettävä ovemme tiukasti heiltä, jotka vihaavat arvojamme ja haluavat vahingoittaa meitä. Hienosti sanottu. Mitähän hän sillä vahingoittamisella tarkoittaa – vahingoitetaanki ihmisiä vai vai asioita (aatteita)? Jos ei puhe tehoa, niin otetaan nyrkit avuksi.
  Meinaan jotta sieltä suljettujen ovien takaahan eivät arvot ja arvostukset leviä ja tappelukin on ”sisäinen asia”.

 10. Petteri Ursin

  Kiitos.

 11. Rintsu

  Nyt koettelen pankkopojan hermoja koska en musiikkimakuaan tiedä.
  Sam Cooke tapettiin hieman ennen kuin tämä laulu julkaisistiin.
  Siinä meni kenties maailman kaunein ääni koskaan niiden toimesta jotka eivät mitään kaunista siedä.
  Mut maailma muuttuu. Pakkohan sen on.

  • Heli Heikkinen

   Kiitos, kiitos!

 12. Saku Timonen

  Tässä vaiheessa ilmoitan, että tänne ei kannata kirjoittaa yhtään sellaista kommenttia, jossa väitetään ihmisten syyllistyvän rikoksiin siksi, että he kuuluvat johonkin kansanryhmään.Sellaisille kommentoijille on ihan omat vainoharhasivustonsa.

  • Rintsu

   Mä olen sillai ikävä ihminen, että mä vedän tupakin, otan huikan ja sit ihmettelen miten maailma makaa.

   Jos mielipiteeni ei kelpaa niin se ei minua kauheesti murehdituta.

   Hyväksyn täysin pankkopojan moderoinnin koska tämä on hänen bloginsa eikä kenenkään muun.

  • Jarkko

   Itselläni ei sinällään ole mitään maahanmuuttoa vastaan, mutta sitä kyllä pitäisi saada muutettua sukupuolijakaumaltaan tasaisemmaksi, koska on fakta, että jos tietyissä ikäluokissa on valtava kymmenien tuhansien miesten enemmistö naisiin nähden se aiheuttaa ongelmia, koska parisuhde on nuoren miehen toimia hillitsevä tekijä.

   Mitään tekemistä tällä ei ole minkään ryhmän etnisen taustan kanssa.

   • MrrKAT

    Miesten osuus Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista on noin 70 prosenttia,
    kirjoitti Seinäjoen sanomat.
    Sattumoisin perussuomalaisissa osuus on samaa suuruusluokkaa (2/3).

    • Jarkko

     Niin mutta poliittisen päätöksenteon pitää perustua faktoihin eikä minkään ryhmän mielipiteisiin. On fakta, että vääristynyt sukupuolijakauma lisää ongelmia kaikissa maissa missä sukupuolijakauma on vääristynyt. On myös fakta, että valkoisen alaluokan ongelmat ovat pahentuneet melkein kaikissa länsimaissa.

     Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin
     http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005139808.html

     Tämä sitten lisää ääriliikkeiden kannatusta, koska ei noilla ihmisillä enää ole mitään hävittävää. Jos he eivät kiveäkään omista tästä planeetasta eikä mitkään muutkaan normaalin elämän edellytykset täyty. Itse uskon, että tämä on vasta alkua, koska huono-osaisuus on lähes kaikissa länsimaissa päästetty kasautumaan ja se juna jo meni valitettavasti missä ne ongelmat olisi voinut korjata pienillä keinoilla.

 13. Jaakko Lautaoja

  Niin, jos sitten halutaan päästä eroon noista perufundalisteista, ei kai koko Suomen kansaa tarvitse laittaa mierontielle. Vaikkei voikaan tietää, kuka niistä on persu, kuten heidän argumenttisä kuuluu myös.

 14. stunned

  Taas on aika muistuttaa valtakunnanmetsästäjä-valtamarsalkka-ilmailuministeri Göringin pahaenteisistä sanoista. Hän kertoi, kuinka helppoa on ohjata kansan mielipidettä haluttuun suuntaan vain osoittamalla, missä ulkoinen tai sisäinen vihollinen on. Tämä toimii aina riippumatta siitä, onko kyseessä oikeisto- eli vasemmistodiktatuuri tai demokratia.

  http://www.snopes.com/quotes/goering.asp

  “Of course the people don’t want war. But after all, it’s the leaders of the country who determine the policy, and it’s always a simple matter to drag the people along whether it’s a democracy, a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism, and exposing the country to greater danger.”

  — Herman Goering at the Nuremberg trials</em

  Hesarissa oli vuonna 2006 artikkeli, jossa pohdittiin kuinka suuri osa hyväksyi tai oli mukana vainoissa. Salaisen poliisin ja liittoutuneiden miehittäjien tekemissä tutkimuksissa havaittiin mielenkiintoisia kommentteja. Tämä sivuaa esimerkiksi meikäläiseen poliisiin pesiytynyttä muukalaisvihaa. Ajat ovat hyvin samankaltaiset.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004382706.html

  Idän sotaretken myötä näyttää usko juutalaisten ihmisarvoon yleensä rapisseen. Saksan johdossa harkittiin samaan aikaan yhä jyrkempiä ”juutalaiskysymyksen” ratkaisuja.

  Elokuvien viikkokatsaus esitteli elokuussa 1941 Neuvostoliiton juutalaisia. ”Inhon ilmaukset” olivat yleisiä koko Saksassa ja ”usein” kuultiin ihmettelyjä, ”mitä näille laumoille pitäisi tulevaisuudessa tehdä”.

  Sodan jatkuessa joukkomurhat näyttävät arkipäiväistyneen. Saksan pommitusten keskellä ei juutalaisten kohtalo enää kiinnostanut, arveli turvallisuuspalvelu.

  Juutalaisviha oli sekin jo arkista. Juutalaisten inhoamiseen ”ei tarvita enää mitään järkeen vetoavaa perustelua, vaan siitä pitävät huolen terävöityneet vaistot”, tiivisti turvallisuuspalvelu huhtikuussa 1943.

  Niin, ”inhoamiseen ei tarvita enää mitään järkeen vetoavaa perustelua, vaan siitä pitävät huolen terävöityneet vaistot”.

  Terävöityneet vaistot.

 15. Toni Virtanen

  Sakunkin kannattaisi joskus vilkaista oman kuplansa ulkopuolelle. Tutustumisen aiheeseen voi aloittaa näistä:

  ”Enemmistö suomalaisista ei halua asua alueella, jossa on paljon maahanmuuttajia”
  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kaks_asuminen-66201

  ”EVA:n tutkimus:
  Kuvitteellisista populistipuolueista suosituimmaksi nousi ”äärikansallinen” 25 %:n kannatuksellaan, kun ”radkaalivihreä” sai 11 % ja ”vasemmisto” jäi vain 7 %:iin.”
  http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2017/06/eva_raportti_populismi_2_haavisto.pdf

  Vaikuttaa siltä, että Sakun mainitsema ”pieni vähemmistö” ei sitten tutkimusten mukaan olekkaan ihan kauhean pieni.

  • Saku Timonen

   Ensimmäisestä jutusta poimit tasan yhden sinua kiinnostavan tuloksen. Toisen jutun nielaisit sellaisenaan, vaikka sen pääanti on, että kaikki paitsi nykyhallituksen leikkaus- ja säästöpolitiikka on populismia. Niin että terveisiä vaan sinne sinun ja kavereidesi kuplaan, jossa luetaan yksi rivi sadasta ja toitotetaan sitä.

 16. Kelpo Hääppönen

  Valemedia,onko luotettavaa olemassakaan. Yle on saanut siipeensä kirjoittamalla puutaheinää. Viimeajan uutiset missä Yle julkaisi gallupin missä suurin osa suomalaisista hyväksyy veronkiristyksen. IL julkaisi samaan aikaan suurin osa suomalaisista ei halua palkankorotusta ??? Mitä fuulaa!! Media pyrkii ohjaamaan mielipiteitä jotka ei ole totta. Pelolle ei saa antaa valtaa mutta tämän päivän massatapahtumissa on suljettu tiet poliisia joka paikassa. Ei ennen ollut,jokin on muuttunut?. Sivistyneeseen on pelko saapunut.

 17. Paretskoi fan club

  Todellisuuden muuttuminen pahkasikatodellisuudeksi oli Pahkasian lopettamisen syy, ja siitä onkin jo jonkin verran aikaa.

  Loistava ”Ihmisten puolue” lopetti TV1llä vähän samoista syistä. Siitäkin on vuosia.

  • Heli Heikkinen

   Kaiholla muistelen molempia! Onneksi on vanhat Pahkikset hyllyssä ja vähän alempana IP-dvd:t. Mutta ymmärrettävistä syistä nykymenoa ei enää oikein parodian keinoin ehdi kommentoida, se kun on itse ottanut parodian keinot käyttöön ja aineistoa suoltaa kuin turkin hihasta. NVU vielä sinnittelee, tsemppiä Jukka Lindströmille ja tiimilleen!

   • Peruspettynyt

    NVU onkin ihan paras TV-ohjelma.

    Pressiklubi oli hyvä Stillerin aikana. Sipilän YLE-kohun aiheuttama suurin menetys on se, että Stiller päätti luopua Pressiklubista.

    Seura-lehden jutusta ei ole suurta kohua tullut, vaan se yritetään vaieta kuoliaaksi!

    Kauankohan Seura vielä ilmestyy? Sen kuolema kun ei ole edes APU-lehdelle hyväksi ;).

 18. elm

  Kouluihin voitaisiin ottaa jo peruskoulun luokilla laaja oppimäärä propagandan vaikutuksista. Ehkä emme kasvaisi niin herkkäuskoisiksi, vaan osaisimme ja uskaltaisimme kyseenalaistaa sellaisetkin mielipiteet, jotka lähtevät ryhmästä, johon itse samaistumme? Kyseenalaistaminen on jalo taito – eikä se tarkoita lainkaan sitä että epälisimme kaikkea, vaan sitä, että olisimme sekä uteliaita että viitseliäitä ottamaan selkoa asioista pintaa syvemmältä. Kaikki ei ole miltä näyttää.

  Jos kuka on kiinnostunut siitä, mistä kansanmurhat ja vihaaminen jotakin toista ryhmää kohtaan saa alkunsa, katsokoot vaikka tiededokumentin Aivot ja sen viimeksi tulleen jakson ”Mihin tarvisemme toisiamme”: http://areena.yle.fi/1-3333498

  Siinä yritetään selostaa se mekanismi, joka saa vaikka nyt pitkään sovussa eläneen naapurin yhtäkkiä vihaamaan ja jopa tappamaan toisen. Ohjelmassa yritetään myös selostaa miten propaganda vaikuttaa.

  (ja joka ei jaksa katsoa koko ohjelmaa alusta, aloittakoon vaikka 20 minuutin kohdalta.. Esimerkit ovat melkoisia).

  Voisivatko Sampo Terho ja Jussi Halla-Aho katsoa tuon ohjelman? Kiitos.

  • Heli Heikkinen

   Kiitos linkistä, elm! Meinasi jäädä näkemättä.

   Kouluissa on tällä hetkellä mediakasvatusta lähinnä äidinkielessä ja kuvataiteessa, ja ihan opettajan osaamisesta ja perehtyneisyydestä riippuu, minkä verran sitä opetuksessa on. Tuntimäärä vs. oppimäärä myöskin pakottavat usein valitsemaan. Uudessa OPSissa huomiota kiinnitetään enemmän medialukutaitoon = uudelta nimeltään monilukutaitoon. En pidä uudesta nimityksestä, koska se nimenomaan suuntaa huomion teksteihin, vaikka ylivoimaisesti suurin osa viestinnästä vastaanotetaan kuvina. Joka tapauksessa monilukutaidon pitäisi olla läpikäyvänä periaatteena koko opsissa, ei vain parin aineen harteilla. Sitten riippuukin vain siitä, miten opettaja itse osaa ottaa asian haltuun… huokaus! Opettajien täydennyskoulutukselle on valtava tarve – vaan onko tiedossa rahaa Sipilän hallitukselta? (Retorinen kysymys.)

Kommentoi »

Comments are closed