Pahkasikatodellisuuden aika

– Pidetään itsemme ja Suomi sivistyneenä, niin silloin emme haksahda jokaiseen valemedian tai some-uutisten kohulööppeihin lapsikaappauksista, Syyrian tai Irakin sodan vahingossa väärään paikkaan osuneista täsmäpommituksista tai meille syötettyyn sanomaan mikä on Suomen etu ja mikä ei.

– Vain sivistys auttaa meitä tässä erottamaan valheen ja totuuden vaihtoehtoisista totuuksista.

Näin puhui eversti Asko Valta puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Joensuun sankarihaudoilla, ja viisaasti puhuikin. Elämme koko ajan valtavan uutis- ja valeuutisryöpytyksen alla. Tietoa, vastatietoa ja mielipiteitä tulee joka puolelta niin paljon, että jokaiselle löytyy varmasti omia näkymyksiä vahvistavia uutisia. Kun tutustuu vain niitä omia näkemyksiä tukeviin uutisiin, niin joutuu huomaamattaan siihen paljon puhuttuun kuplaan.

Lauantai-illan terrori-isku Lontoossa sai monet lietsojat pelaamaan suoraan terroristien pussiin. Terroristit haluavat kylvää pelkoa ja epäsopua, ja juuri heidän toivomallaan tavalla reagoi läntisen maailman johtaja. Myötätunnon ja vahvuuden osoittamisen sijaan USA:n presidentti Donald Trump ymmärsi joko tahallaan tai tyhmyyttään väärin Lontoon pormestarin rauhoittelun. Pormestari selitti, että ei ole syytä huolestua poliisin ja armeijan näkymisestä kaduilla, mutta Trump väitti pormestarin vähätelleen iskua.

Samaan saumaan sattuu sopivasti perussuomalaisten ensi viikonlopun puoluekokous, jossa valitaan uusi puheenjohtaja. Sampo Terho on vaatinut tiukasti ovien sulkemista niiltä, jotka vihaavat arvojamme ja haluavat vahingoittaa meitä.

viholl tulee

Kuva: Ari Pirttisalo/Maanpuolustushenkinen Pahkasika 1982

Laiton väärän kuvan. Tässä on oikea.

JHA

Hupsis, ei ollut vieläkään oikea. Kokeillaan vielä.

sampo

Niinpä niin. Ei kukaan halua maahan sellaisia, jotka haluavat vahingoittaa meitä. En ole koskaan kuullut kenenkään väittävän, että voimme kotouttamisella ja ymmärtämisellä muuttaa äärifundamentalistin mielen. Terho antaa kuitenkin ymmärtää, että joku jossain näin ajattelisi, ja haluaa esiintyä fundamantalistien lisäksi myös näitä kuviteltuja suvakkihahmoja vastustavana jämeränä, nyrkkiä kämmeneen lyövänä johtajana. Siinä sivussa hän tulee lisänneeksi vastakkainasettelua ja pelkoa, ja pelko tunnetusti johtaa vihaan. Niillä hän haluaa nostaa omaa kannatustaan.

Tässä tarvitaan taas sitä eversti Vallan peräänkuuluttamaa sivistystä. Sitä voi hankkia vaikkapa etsimällä käsiinsä tuon Pahkasian vuodelta 1982. Ari Pirttisalon Matti ja Maija -sarjakuva parodioi siinä onnistuneesti kiiltokuvamaisen isänmaallista, kuvitteellista Suomea, jota ei ole koskaan ollut olemassa ja jota ei toivottavasti koskaan tulekaan. Siinä Suomessa sarjakuvan on hyväksynyt valtion kuvataidekeskuksen sarjakuvaosasto, ja sarjakuvan joukkoon on ripoteltu uskonnollisia, kansallismielisiä ja maanpuolustuksellisia tietoiskuja.

Vuonna 1982 se ymmärrettiin parodiaksi, mutta nyt taidamme olla monella tavalla siirtymässä pahkasikatodellisuuden aikaan.

 

Kommentit (35)
 1. Antti Seppänen
  7.6.2017, 12:38

  Luinpa mielenkiintoisen artikkelin. Populismia sivuttiin ja tulevaisuuden vaikuttimia pohdittiin:

  https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/04/forget-far-right-populism-crypto-anarchists-are-the-new-masters-internet-politics

  Suosittelen. Saattaa olla viikon tärkein tekstitys tässä.

 2. Erkki Posti
  7.6.2017, 12:40

  Kyllä osaan äärifundamentalisteistakin luulisi tiedon uppoavan (Ei koira ruokkivaa kättä pure). Halla-Ahon tai Sampo Terhon kaltaisiin ei, koska heillä kyse on valitusta oman edun tavoittelukeinosta. He jatkavat varmasti valitsemallaan tiellä niin kauan kuin huiputettavia riittää kustantamaan heidän harrastuksensa.

  Tämä on valitettavaa Suomen ja länsimaiden kannalta, sillä vaikutukseltaan nämä “nuivat” vastaavat ISIS:in terroristisolua: Heidän innoittaminaan Suomessa on tehty ainakin kymmenkunta polttopulloiskua ja kaduilla pyörivät taparikollisten partiot uhkailemassa ja pahoinpitelemässä ihmisiä. Yksi sakki on hakannut ja solvannut ihmisiä julkisilla toreilla Helsingissä jo kuukausia.

  1. Joni Lontus
   7.6.2017, 13:26

   Saisko ihan faktatietoa kymmenistä polttopulloiskuista?

   1. Saku Timonen
    7.6.2017, 14:51

    KVG

   2. Pirkko Ryyppö
    7.6.2017, 17:30

    Kymmenkunta on eri kuin kymmeniä…

Kommentointi suljettu.