Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oligarkia Suomi

Pääministeri Juha Sipilä on luvannut panna taseet töhin eli käytännössä myydä valtionyhtiöt ja jakaa rahat oman peukalonsa alla olevan Vake Oy:n kautta ohi eduskunnan budjettivallan. Tämä sopii hyvin Sipilän menettelytapoihin, jotka on kopioitu suoraan Neuvostoliiiton hajoamisen jälkeen toteutetusta yksityistämisestä. Silloinhan tulevat oligarkit perustivat pankkeja, joihin valtio sijoitti alkupääoman. Samalla valtio antoi pankeille tehtäväksi etsiä valtionomaisuuksien ostajia. Pankkiirit ostivat kaiken itselleen niillä valtion rahoilla.

Sipilä itse rikastui vuonna 1996 samalla tavalla, kertoo tämä Seura-lehden artikkeli. Valtionyhtiö Rautaruukki myi Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä, jonka toimitusjohtajana Sipilä toimi ja jonka vähemmistöomistaja hän oli. Rahat, yli 30 miljoonaa markkaa, Sipilälle tähän kauppaan lainasi Rautaruukki itse. Lisää rahaa pöytään toi sykemittarivalmistaja Polar Electro, josta tuli Solitran vähemmistöomistaja. Runsas vuosi myöhemmin Sipilä viimeisteli kaupat myymällä omistuksensa lähes nelinkertaisella hinnalla yhdysvaltalaiselle ADC Telecommunicationsille.

Sipilän menestys ja maine liikemiehenä näyttävät perustuvan valtion rahojen ohjaamiseen itselle ja kavereille. Tätä ei tietenkään ole tehty suorilla tilisiirroilla, vaan monimutkaisilla yritysjärjestelyillä. Touhu jatkuu, ja ainakin ikuinen startup-yritys Chempolis on saajien listalla. Hyvät veljet tukevat toisiaan.

Seuran juttu on järkyttävää luettavaa. Sen perusteella meillä vallitsee täysi oligarkia, jossa pieni piiri rikastuu käyttämällä veronmaksajien rahoja. Veronmaksajat ottavat riskin ja kärsivät mahdollisen tappion. Hyvät veljet keräävät voitot itselleen. Kaikki tapahtuu tietenkin yhteiseksi hyväksi, mutta toisille sitä hyvää tulee konkreettisesti, toisille vain kauniina puheina. Kuvaavaa on, että Sipilä ei vastannut Seuran haastattelupyyntöihin. Todennäköisesti hän reagoi tälläkin kertaa aggressiivisesti lehteen päin, mutta julkisuudessa näyttelee vilpittömän hämmästynyttä. Että voi hyvänen aika ja ei ole koskaan tullut mieleenkään toimia omaksi, sukulaisten ja ystävien hyödyksi.

Nyt on korkea aika viheltää tämä peli poikki. Itse asiassa se on jo tapahtumassa, mutta ei suinkaan taloudellisten kytkösten takia. Se tapahtuu Sipilän perustuslaillisen osaamattomuuden takia. Hallitus on jääräpäisesti ajamassa läpi sote- ja maakuntauudistusta, vaikka aikataulut mättävät pahasti. Tarvittavaa lainsäädäntöä ei mitenkään ennätetä käsitellä ennen syksyä, sillä jo kaksi viikkoa sitten hanke juuttui perustuslakivaliokuntaan. Hallitus ei ollut esittänyt minkäänlaista kokonaisvaikutusarviota lainsäädännöstä. Tämä on jäänyt yllättävän vähälle uutisoinnille, mutta onneksi nyt media alkaa havahtua.

Olemme eläneet viimeiset kaksi vuotta oligarkiassa, jonka laupealta näyttävä pääministeri on paljastunut häikäilemättömäksi, toisten rahoilla pelaavaksi liikemieheksi, jonka valtion johdossa vaadittava osaaminen on olematonta.

tunarit

Kommentit (39)

 1. Hanna Sipponen

  sipi-sipi-Sipilä -onneksi tutkiva journalismi ei hyssyttele!

  • Jarkko

   Nyt muuten talousanomatkin myöntää, että Suomessa on virallisesti 500 000 työtöntä. Ei siis 279 000 kuten virallisten lukujen mukaan.
   http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005245691.html

   Lisäksi jos Sipilän pakkohaku astuu voimaan suomen viralliset työttömyysluvut pomppaavat yhdessä yössä valtavasti ylöspäin johonkin 13%, koska paljon useampi työtön sen jälkeen täyttää tilastokeskuksen määritelmän työttömyydestä. Tuollainen pomppu tulee vaikuttamaan suomen luottoluokitukseen ja nostamaan laina korkoja.

   TE-toimistossa on tällä hetkellä koko Suomessa avoinna noin 11 000 kokoaikaista työpaikkaa, josta maksetaan palkkaa. Muut avoinna olevat työpaikat ovat provikkapalkkaisia tai osa-aikaisia (joille ei elä). Saa tehdä aikamoisia taikatemppuja, että 500 000 ihmistä saa mahtumaan töihin.

   Oikeastaan työttömiä voi olla jopa tuota puolta miljoonaakin enemmän jos mukaan lasketaan kaikki kotiäidit, jotka oikeasti haluaisivat olla töissä, mutta ovat kotiäiteinä kun ei ole vaihtoehtoa, sekä opiskelijat jolla jo on ammatti, mutta opiskelevat pelkästään sen takia, että ei löydy töitä. Sitten on vielä oppilaitosten harjoittelijat eli noin 100 000 päinen ilmaistyöntekijöiden joukko joka oikeastaan etsii töitä tai hyvin pian alkaa sitä etsiä.

 2. Persu

  Minä masentuneena olen kuvitellut, että olemme eläneet lobbareiden vallassa ja lobbareista vaikutusvaltaisin on ollut, nyt jo omasta vallastaan hurmioitunut EK.

  Totuus on siis vielä pahempi.

  Suomea hallitsee oligarkit.
  Meitä määrää mafia.

  • Mikko Kouri

   Totuus on itse asiassa vieläkin pahempi.

   Suomea hallitsee tällä hetkellä EK (kokoomus), uusnatsit (Persut) ja oligarkit (Keskusta). Hirveää tässä on, että kaikki edistävät toistensa asiaa vielä erittäin tehokkaasti. Natsit pitää kansan toistensa kurkussa kiinni sillä välin kun Keskusta ja Kokoomus lappaa rahat kavereiden taskuun.

   • Jarkko

    Tämä Sipilän rikastuminen ei ole ainoa rikastuminen mikä on tehty valtionrahoilla ja jossa on siirretty miljoonia euroja myyntituottoja yksityishenkilölle. Vinkki valtion teknisen tarkastuskeskuksen yhtiöittäminen Inspecta Oy:ksi ja sen myyminen brittiläiselle pääomasijoitusrahastolle ja siinä yhteydessä tehdyt erilaiset järjestelyt, joilla kaupat koplanneet ottivat miljoonia euroja välistä.

    Tarkastus bisneksessä ei oikein voi edes epäonnistua, koska laki määrää monet tahot ostamaan teknisiä tarkastuspalveluita hisseilleen, laivoilleen, mittareilleen ja bensa-asemille, sekä moneen muuhun kohteeseen. Yksityinen pääoma on imenyt jo vuosien varrella satojamiljoonia euroja rahaa bisneksestä minkä Suomen laki pakottaa asiakkaat ostamaan.

    Kyseisestä kuviosta ei koskaan edes ole kirjoitettu missään riviäkään. Veikkaan, että näitä löytyy muitakin.

    • timo harju

     Löytyy. Aina autokatsastuksen myymisestä. Siinä kaupassa suomalaiset autoilijat myytiin (Sasi, Lipponen ym.) vetämään parin kansainvälisen yhtiön vankkureita ja asiakkaat tuotti lakisääteinen pakko. Seurauksena katsastushintojen rakettimainen nousu ja laillinen veronkierto.
     http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100416088944_uu.shtml

     Tähän on jo mukauduttu. Tätä samaa kaarta jatkaa koko Sipilän ja sisäpiirin toiminta. Asioiden ja rahavirtojen tutkimisenkin estää jatkossa tehokkaasti pakolla läpi ajettu hallintarekisteri.

     Juha Sipilä on Suomen historian osaamattomin ja vahingollisin pääministeri. Hänen toimintaansa ajaa oman rikastumisen synnyttämä käsitys omasta kaikkivoipaisuudesta ja jokseenkin täydellinen yhteiskunnallinen sokeus.

     • Jarkko

      Huvittavaa tuossa valtion omaisuuden yksityistämisessä on se, että yksityistäminen olisi voitu tehdä vaikka siten, että yhtiöitetään omaisuus ja jaetaan osakkeet vaikka Suomen armeijan reserviin kuuluville miehille ja naisille, koska he joutuvat hätätilanteessa puolustamaan omaisuutta hengellään ja terveydellään.

      Tuossa mallissa vain on se ongelma, että silloin myyntituottoja ei olisi voinut siirtää valtion budjetinkautta virkamiesten eduiksi eikä myöskään mitkään koplausjärjestelyt onnistu jossa omaisuuden myyjä ottaa välistä optioilla tai muilla järjestelyillä itselleen yksityistä tuottoa miljoonien eurojen edestä. Kun valtion omaisuutta myydään ulkomaisille rahastoille.

      Mikäpä minä olen neuvomaan mitä olisi pitänyt tehdä näillä menneen ja reserviin kuuluva tarjotkoon ainoan elämänsä maan puolesta josta itse ei omista kiveäkään. Jos ei tarjoa niin laitetaan Suomi Ensin tyypit ja Persujen äänestäjän vähän uhkailemaan reserviin kuuluvaa niin tietääpä paikkansa ja sanotaan, että suomi on niin köyhä ja velkaantunut, että sen puolustajille ei riitä nyt mitään voivat sitten velkajärjestelyssä sodan jälkeen sopia miten maksavat sodan aikana kertyneet rästivuokransa jos jäävän henkiin siitä.

    • j louhelainen

     Ihan sama kuin autokatsastuskin. Laki määrää ostamaan autolle katsastuksen joka vuosi.

   • Anssi Låhde

    Onnittelut Mikko,

    Tämä oli paras tiivistelmä mihin olen vähään aikaan törmännyt. Oikein naurattaisi ellei itkettäisi.

    Yleisradio eli Völkischer Beobachter seuraa intensiivisesti kumpi näistä harvahapsisista oikeistopopulisteista valitaan ”kansanliikkeensä” johtoon. Elämme pelottavia aikoja.

   • Peruspettynyt

    Tuo oli todella aika tyhjentävästi sanottu. Emmekö edes me äänestämässä käyneet enää välitä siitä, että mitä meille tehdään ja minne rahojamme viedään?

 3. Johdossa on vikaa | Vanhoja poikia viiksekkäitä

  […] Mutta voit lukea suuren Juhan, Johdon vioista tästä ja tästä. […]

 4. Toni Heikkinen

  Mielikuvani on ollut siitä lähtien kuin pääministeri ensimmäisiä kertoja avasi suunsa, että kyseessä on hieman psykopatiaan taipuvainen ja täysin empatiaan kykenemätön ihminen päättämässä muiden asioista. Mahtava yhdistelmä. Tähän vielä viittaa se, että kun toveri yrittää keplotella jotain järkyttävää pa… huijausta läpi niin suuttuu järkyttävästi muille siitä kun jää itse kiinni.
  Noh mistäpä minäkään mitään tiedän, sen voi vain sanoa, että nykyinen pääministeri on täysi kusipää omaan pussiin pelaaja eikä välitä muista paskaakaan.

 5. Sonofhades

  Olemme valitettavasti eläneet oligarkiassa jo muutaman vuosikymmenen – ellei pidempäänkin.

  Seuran artikkeli valaisee kiitettävästi miten tässä oligarkiassa Keskutapuolueen ja erään uskonlahkon välinen pyhä yhteys toimii veronmaksajien rahoilla.

 6. Ilmo Määttä

  Miten tämä voi tulla kenellekkään yllätyksenä, tätähän tää on ollut ties kuin kauan ja eniten ihmettelen, että miksi porukka jatkaa kepun ja kokoomuksen äänestämistä.
  Meininki ei muutu mihinkään tällä menolla, ainoastaan keplottelijat. Opiksikaan ei varmasta taaskaan oteta.

 7. Markku Kemppainen

  Kovimman ja häikäilemättömimmän mafiapomon merkki on se, ettei hänen tarvitse huutaa eikä rähjätä. Kuiskaus riittää, niin asioita tapahtuu niinkuin hän haluaa. Minä olen jo miljoonasti todennut, että jo päällisin puolinkin koko helvetin sote vaikuttaa siltä, että koko Suomen järjestelmä lyödään lihoiksi ja sipilä kepulaisine kätyreineen vie hillot himaan. Nyt on jo todisteita, että kohta olgarkit hallitsevat Suomea. Jo Neuvostoliiton aikaan kepu oli heidän paras ystävänsä. Mallia otetaan edelleen sieltä.

 8. Populisti

  Loppujen lopuksi on järkyttävän avointa, miten hallitus on koko ajan vienyt eteenpäin ulkomaisten hallintarekisterien käytön laillistamista, ”tehokkaan katumisen mallia” ja ennen kaikkea valtion omaisuuden myymistä ja yhtiöittämistä. Sotessa revitään riekaleiksi kaikki mikä toimii, koska kansaa vaatii vapautta valita Mehiläinen – tai näinhän meille kokoomuslaiset väittävät. On uskomatonta, miten tuo ”valinnanvapauden puute” on käännetty julkisuudessa terveydenhuollon suurimmaksi ongelmaksi. Henkilökohtaisesti olen huolissani siksi, että vaimoni sairastui äskettäin vakavasti ja pelkään tosissaan tulevaa sote-kaaosta. Väittävät, että raha seuraa potilasta, mutta nykyisin ei edes data seuraa potilasta. Entäs sitten, kun kimalaistalot ovat mukana sählingissä. Kokoomuslaisine johtajineen, jotka ovat säätäneet lait itselleen lokoisiksi.

  Kun tätä touhua katsoo, niin ei ole ainakaan motivaatiota osallistua harmaan talouden vastaiseen taisteluun ja soitella posautusnumeroihin.

  • valinnanvapaus = yksityistämispakko

   Tämä hallitus toteuttaa luultavasti kaiken sen, mitä kokoomus ikänä on osannut haaveillakaan. Ja aikaahan on vielä mukavasti jäljellä yksityistämiseen, sääntelyn (lue demokraattisen kontrollin) purkamiseen, valtion omaisuuden myymiseen, rikkaiden veronalennuksiin – ja ai niin… melkeinpä ihan unohtui – aikaahan on kivan rutkasti niihin korvaamattoman välttämättömiin (sosiaalimenojen) ”kipeisiin leikkauksiin”. Mitäpä siitä, että tuloerot kasvavat Euroopan kärkivauhtia, ja iso osa kansasta suistuu köyhyyden sukupolviseen syöksykierteeseen. Mitäpä siitä tulevaisuuteen virittyvästä kansakuntaa repivästä sosiaalisesta pommista, kun eihän se meihin osu, kun nyt kunnolla päästään tekemään bisnestä niin, että urkkivilla toimittajilla ja kateellisilla verovirkailijoilla ei ole mahdollisuutta enää silmille hyppiä. Ja (silti) kansa äänestää gallupeissa maan suurimmaksi puolueeksi. Voiko tässä enää yksi puolue enempää toivoa!

 9. Eräs setä Hesasta

  Sama juttu aina, ensin oma etu, sitten kaverin etu, eduskuntaryhmän etu ja puolueen etu. Jos jotain hitusta jää, niin sitten vasta kansan etu. Eikä mikään koskaan muutu! Minä alan olla pikkuhiljaa siinä käsityksessä, ettei äänestäminen enää kannata… Kun aina saa pettyä, kerta kerran jälkeen.

 10. Mauri Pulkkinen

  Kaikkein kummallisinta on, että asianosaiset eivät ilmeisen vilpittömästi huomaa kuvioissa mitään moitittavaa. Itse asiassa Sipilästä on tehty malliesimerkki kaikille kansalaisille älykkäänä liikemiehenä, josta pitäisi ottaa oppia.

  Rääsyistä rikkauksiin tarinoita on luotu USA:ssa, mutta klassiset esimerkit ovat tuloksia koko elämän kestäneistä ponnistuksista, Siinä samalla on tehtaiden väki saanut kokea keskiluokkaisen vaurastumisen ihmeen. Uudet esimerkit ovat keinottelutalouden puolelta, missä vedonlyöntiä muistuttavalla tavalla erilaisilla sijoitustuotteilla tehdään lyhyessä ajassa tiliä ja jäädään lekottelemaan ”varhaiseläkeläisinä”. Saattaa olla, että tulos on saavutettu vaikkapa eläkerahaston tappioiden kautta, mutta ”so what”.

  Iiro Viinanen kaipasi hiljattain ESS:n jutussa hyvä veli -verkostojen pöyhimistä. Seura lienee tehnyt jutun ilman hänen aloitettaan ja ilmeisesti hyville toimittajille riittää työsarkaa niin pitkälle kuin silmä kantaa.

 11. AikaMies

  Saku. Käytit termiä ”hyvät veljet”. Minä assosioin hyvät uskon veljet. Ajattelenko omituisesti.

  • Saku Timonen

   Itse ajattelin lähinnä politiikan ja liike-elämän veljiä, mutta miksei tässä tapauksessa noinkin.

  • töytön

   Se on hyvä tuolla uskollaan kusettaa ja höynäyttää ”tavallista” kansaa. Rahalle on vaan persoja jotkut uskovaiset, outo hommeli.

 12. Rintsu

  Nuo ovat niitä paremman väen sosiaalitukia.
  Malliesimerkki on vaikkapa Nalle Wahlroos jolta valtio osti pankkiiriliikkeen miljardin markan ylihintaan. Moisen kertasuorituksen jälkeen ei sitten tarvitse ainakaan henkilökohtaisten asioidensa vuoksi muita tukiluukkuja kolkutella.

  Ajat on muuttuneet koska vielä 90- luvun alussa omien taloussotkujen koplaamisesta valtion rahoituspäätöksiin sai valtakunnanoikeudessa tuomion ja lähtöpassit eduskunnasta.
  Nykyäänhän semmoista pidetään tyhmänä joka ei tunge omiin liiveihinsä kaikkea minkä saa revittyä.

  Jos suomen varakkaista seulotaan ne jotka ovat tehneet rahansa itse kuppaamatta sitä tavalla tai toisella veronmaksajilta niin lista on lyhyt. Mutta kuten sanoin, ne on niitä paremman väen sosiaalitukia.
  Rupusakkia varten sitten on asumis- ja toimeentulotuki joiden saajille sit voikin sanoa, että mitäs köyhä rahalla tekis kun ei se siitä mitään ymmärrä. Menkää ilmaistöihin älkääkä olko valtion kukkarolla.

  • Jarkko

   Jos Suomessa oikeasti olisi työvoimapula ja joku tärkeä asia jäisi sen takia tekemättä tyyliä ruokahuolto takkuaa, koska varastomiehiä ei ole tarpeeksi niin ihmiset käytäsiin vaikka vakisin hakemassa kotoa töihin jos muuten ei ole tulijoita.

   Nykyään kun tuota kun seuraa niin ihmisiä sivuutetaan työnhaussa ihan mitättömistä syistä tyyliä joku nuori on kerran elämässään saanut sakot eikä kelpaa sen jälkeen mihinkään töihin. Tai on vähän ujompi kun muut ei kelpaa. Tai jos on CV:ssa parin vuoden aukko ei kelpaa. Jos työnantajilla on varaa kohdella tuolla tavalla työnhakijoita niin kovin suurta pulaa työvoimasta ei voi olla. (Tarkoitan siis työpaikkoja joissa noudatetaan TES ja työtunteja annetaan niin paljon, että työllä voi elää edes alemmankeskiluokan elämää ilman sosiaalitukia).

   Muutenkin jos nuorelle, joka on käynyt kaikki koulut ja varusmiespalvelut juuri kuten on vaadittu ei ole 5-10 vuoteen annettu mitään oikeita töitä, jolla rakentaa normaalia elämää täällä ei se ole enää hänen vikansa jos asenteet tätä maata kohtaan menee sellaisiksi, että ei töihin enää edes halua tai osaaminen rapautuu.

   Ainapa tuo tietty porukka jaksaa muistuttaa siitä, että ei vain saa käydä valtion kukkarolla. Rikkaiden ei tarvitse käydä kun ottavat kerralla niin suuria summia, että se riittää pitemmäksi aikaa. Antaisikohan valtio minullekin 5 miljoonan euron lainan, jolla ostan jotain ja myyn suuremmalla hinnalla ja sitten maksan takaisin lainan?

   • Rintsu

    Mä olen tai olin kostonhimoinen verotarkastaja.
    Ja ai että kun veri huutaa kostoa.
    Tai sit ei.
    Mua parempaa ei ole eikä tule.
    Jos yrität viedä viismiljoonaa niin olen perseessäsi kuin takiainen.
    Jos yrität saada lapsillesi aamupuuroa niin ei o kerta eikä kaks kun olen käyttänyt harkintavaltaa, siis sitä minulle sallittua ja todennut, että mulla on muitakin asioita hoidettavana.

    Se määrä virkavirheitä jonka olen tarkoituksella tehnyt niin Jumala antakoon anteeksi.

    • Jarkko

     Rintsu velasta ei tarvitse maksaa veroja senhän takia monet firmat ovat jo muutaman vuosikymmenen olleet Suomen verottajalle päin velkaantuneempia kuin kovinkaan pikavipeillä kevytmielistä elämää viettävä tuloton. Onkohan se yksi maailmansuurimpia Suomessakin toimivia hampurilaisketjuja vieläkään tehnyt suomessa senttiäkään voittoa vaikka toimintaa on ollut kohta toistakymmentä vuotta?

     Mediassa aina jaksetaan muistuttaa siitä, että nyt ollaan velkaantuneempia kun koskaan, mutta jos ottaa pään pois sieltä mihin aurinko ei paista voi miettiä miten tämä on mahdollista? Olisiko mahdollista, että rikkaat ovat velkaa itse itselleen jotta voivat esittää köyhää verottajalle päin. Sitten kun ovat itse itsensä velkojia, niin voi itse päättää miten kovaa perii velkoja, jolloin on mahdotonta mennä konkurssiin kun perii aina itseltään vain sen verran, että firma ei kaadu kokonaan. Vaikka tulos jääkin aina Suomen verottajaan päin nollaan.

     Rikkailla kun on varaa perustaa veroparatiisiin vaikka oma pankki tai rahasto mistä nostaa lainoja itse itselleen, jolloin on aina länsimaiden verottajaan päin lähes varaton ja tuloton kun kaikki tulot menevät itse itseltään otettujen lainojen sivukuluihin ja korkoihin. Maailmassa on paljon enemmän velkaa kuin varoja vai onko perseaukisille järkätty kaikki rahat velkoina?

     No se on viranomaisten oma vika, että sallivat tämän kasaantua vuosikymmenten ajan ja koko yhteiskunta, sekä talousjärjestelmä kippaa sen takia. Eivät ottaneet laskelmissaan huomioon, että näinkin voidaan tehdä ja mitä seuraa kun tehdään vuosikymmenien ajan. Kohta ei enää nauravat hevosetkaan usko, että talousjärjestelmän ongelmat ovat vain ja ainoastaan kaikkein köyhimpien moraalisia ongelmia johtuen siitä, että ei haluta tehdä työtä ilman palkkaa. Rikkaan ei tarvitse täällä taistella vapauksiensa puolesta, koska he voivat aina laittaa ne yksinkertaisimmat ja naivimmat köyhät tappelemaan puolestaan. Juu en oppinut tätä itse opin sen vanhalta sotaveteraanilta. Kohloja täällä riittä ja suurin osa heistä äänestä persuja tai kuuluu Suomi Ensin liikkeeseen eipä muuta. Tämä on mielipiteeni ei tietty fakta.

 13. Kennett Ylitalo

  Sipilä ulos ja oikeuskansleri saa aloittaa tutkimukset.

 14. Hulivilipoika

  Taidettaisiin päästä tuon edustuksellisen demokratian osalta parempaan lopputulokseen, kun arvottaisiin kansanedustajat kansan keskuudesta tuloryhmittäin. Ja niin, että hommasta ei voisi kieltäytyä. Tietysti pitäisi kone laittaa laskemaan mukaan muutkin muuttujat: sinkku/parisuhteessa, lapsellinen/lapseton, nuori/vanha jne. Ainoastaan puolueen jäsenkirjaa ei huomioitaisi millään tavalla.

 15. Rintsu

  Pauli Vahtera, kun vielä osasi kirjoittaa sotkematta kaikkea maahanmuuttajiin ja yleensä on talousasioissa todella hyvä, jos vaan pysyy asiassa, mut yleensä ei, ainakaan enää..
  Mut hänellä oli aikanaan todella hyvä kirjoitus aiheesta ”perseelleen meneet valtionkaupat”.
  Oli nimittäin melko kattava lista kaikesta mikä vaan voi mennä pieleen. Oi niitä aikoja kun hänkin osasi kirjoittaa.

 16. Jouni Suonsivu

  Saku, tutkivan journalistinen tekstisi kommentiksi istuu Martti Asikaisen samasta aihepiiristä ja sitä lähellä oleva teksti. Koska kaikki eivät linkkejä avaa, laitan sen tähän sekä linkkinä että itse leipätekstin kopiona.

  ————————————————————————————————————————-

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-olet-juha-sipila

  Kuka olet, Juha Sipilä?

  15.1.2015 16:40 Martti Asikainen Eduskuntavaalit 2015
  Juha Sipilä

  Tämä kysymys on muuttunut entistä ajankohtaisemmaksi nyt, kun Oulun vaalipiirin ensimmäisen kauden kansanedustajasta ja Suomen Keskustan puheenjohtajasta Juha Sipilästä, 53 povataan kovaa vauhtia Suomen seuraavaa pääministeriä. Kuka on tämä poliitikko, jonka nousu on ollut yhtä kiitorataa. Kuinka hänestä on tullut pysäyttämätön?

  Median silmissä Juha Sipilä on mysteerien mies vielä tänäkin päivänä. Hänen tiedetään olevan uskonnolliselta vakaamukseltaan lestadiolainen, viiden lapsen isä ja kolmen lapsen isoisä. Hänestä tiedetään kuinka hän loi omaisuutensa, ja että hän on yrittäjähenkinen sekä avulias. Paljoa muuta hänestä ei tiedäkään, koska Sipilän tie yhdeksi Suomen vaikutusvaltaisimmista poliitikoista on ollut niin nopea, ettei hänen taustojaan ole pystytty aukaisemaan julkisuudessa. Seurakunta vaikenee syyttäjiensä edessä, aivan kuten Jeesus Nasaretilainen ennen heitä.

  – Mikä tämä Juha sitten on oikein miehiään?

  Juha Sipilä on ammatiltaan diplomi-insinööri. Hänellä on pitkä kokemus yrityselämästä, niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin. Ensimmäisen yrityksensä Solitra Oy:n Sipilä osti jo vuonna 1994, toimittuaan ensin muutaman vuoden yrityksen toimitusjohtajana. IT-alan huippuvuosina matkapuhelinverkkojen suurtaajuussuodattimia valmistanut yritys kasvoi valtavaa vauhtia, ja Sipilä näki mahdollisuutensa tulleen jo hyvin pian. Hän myi Solitra Oy:n amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille vain kaksi vuotta myöhemmin. Sipilän kerrotaan tienanneen kaupoista lähes 12 miljoonaa euroa, jonka myötä hänestä tuli Oulun yksi ensimmäisistä IT-miljonääreistä. Solitra Oy:tä on sittemmin kritisoitu muunmuassa työsuojelun laiminlyömisestä.

  Fortel Invest Oy – monessa mukana

  Vuonna 1995 Sipilä perusti Fortel Invest Oy:n, joka on teknologiayritysten pääomarahoitukseen keskittynyt yritys. Yhtiö oli voitollinen vain neljänä vuotena vuosien 1995 – 2012 välisenä aikana. Vuoden 2001 jälkeen plusmerkkisiä vuosia ei ole ollut ainuttakaan. Sipilän liiketoimintaa on tutkinut mm. Iltalehti.

  Fortel Invest Oy on ehtinyt olla monessa mukana, ja onpa Sipilää epäilyty myös tapauksesta, johon liittyi veropetosepäilyjä sekä sisäpiirikauppoja. Kyse oli Arctos Capital nimisestä pääomasijoitusyhtiöstä, jonka hallitukseen Juha Sipilä astui vuonna 1998. Sipilän omistama yhtiö Fortel Communications Oy oli Arctosin yksi kymmenestä suurimmasta omistajasta.

  Suurien omistajien joukkoon kuului myös Sipilän serkku, veroprofessori Heikki Niskakangas Kapitum Oy:nsä kautta. Elokuussa 1998, kun Sipilä oli toiminut Arctos Capitalin hallituksessa vasta neljä kuukautta, alkoi yhtiön kurssi nousta räjähdysmäisesti. Vielä saman kuukauden aikana Arctos ja Peter Fagernäsin luotsaama Conventum ilmoittivat fuusioituvansa täyden palvelun investointipankiksi.

  Kaupoista kiinnostui myös rahoitustarkastus, jota kummastutti ennen kaikkea se, miksi jotkut tiesivät ostaa reippaasti Arctosin osakkeita jo ennen fuusioitumista. Yksi innokkaimmista ostajista oli Sipilän sukulaismies Heikki Niskakangas, jonka osakekaupat tulivat ilmi vasta myöhemmin. Fuusioitumisen myötä Niskakangas myi osakkeensa tuntuvalla voitolla. Kesällä 2002 häntä epäiltiin myös veropetoksesta, mutta syyte kuitenkin kaatui korkeimman oikeuden käsittelyssä vuonna 2006. Veroprofessori yksinkertaisesti oli ”unohtanut” ilmoittaa osakevoittonsa verottajalle. Tämä varmasti sattuu kunnian päälle, kun ajattelee miehen ammattia, mutta tällä tuskin kuitenkaan oli mitään tekemistä keskustan puheenjohtajan kanssa.

  Enemmän meitä kiinnostaa se, kuinka Heikki Niskakangas tiesi keplotella osakkeillaan juuri oikeaan aikaan. Mediassa Niskakangas on vakuuttanut, että sisäpiiritietoa ei liikkunut hänen ja hallituksen jäsenen Juha Sipilän välillä. Ilmeisesti hän oli vain osakemarkkinoilla äärimmäisen onnekas. Myös Sipilä on vakuutellut syyttömyyttään. Hänen mukaansa mies kuuluu siihen suomalaiseen enemmistöön, joka ei ole selvillä serkkujensa sijoituksista tai taloudenhoidosta. Ei, vaikka Niskakangas huolehti samaan aikaan niin oman yhtiönsä Kapitum Oy:n kuin Sipilän Fortel Invest Oy:nkin arvopaperisalkkujen hoidosta.

  Sattumaa ja sisäpiiritietoa

  Juha Sipilän osakekaupat herättivät kummastusta myös vuonna 2000, jolloin hän istui vuonna 1995 perustetun JOT Automationin hallituksessa. Tuolloin mediakeskiöön nousi uutinen, jonka mukaan JOT:n hallituksen jäsenet olisivat myyneet omistamiaan osakkeita yli 837 miljoonalla markalla vain muutama kuukausi ennen yhtiön antamaa tulosvaroitusta. Myös hallituksessa istunut Juha Sipilä oli myynyt JOT-osakkeitaan yli 6,6 miljoonalla markalla, vain kolme kuukautta ennen huhtikuun alussa annettua tulosvaroitusta.

  Tehtyjen selvitysten mukaan kaupankäynnissä noudatettiin kaikkia tieteen ja taiteen sääntöjä. Osto- ja myyntihetkillä ei tutkinnan mukaan ollut kaupan esteenä olevaa tietoa. Sipilä on ilmoittanut pitävänsä kysymystä loukkaavana, koska sisäpiiritiedon käyttö oman edun tavoittelussa on lain mukaan rikos.

  Rahoitustarkastus selvitteli myös sitä, miten JOT Automation oli tammikuussa tiedottanut kehityksestään ja saanut yhtiön kurssin kovaan nousuun, vain kolme kuukautta ennen tulosvaroitusta. Yhtiö kuitenkin selvisi nuhteilla.

  Myöhemmin JOT Automation fuusioitui tietoliikennealan suunnittelupalvelua tarjoavan Elektrobitin kanssa, jonka toimitusjohtajaksi Juha Sipilä nousi. Sipilä johti yhtiötä aina vuoteen 2005 saakka.

  Elokuun 8. päivä 2013 Elektrobit tiedotti, että Sipilän sijoitusyhtiö Fortel Invest Oy on myynyt valtaosan yhtiön osakkeista pois, ja että sen omistusosuus olisi laskenut alle 5 prosenttiin. Myöhemmin samana päivänä yhtiö ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut 150 työntekijän lomauttamiseksi. Sipilä kokee, että myös tässä tapauksessa on loukkaavaa väittää, että hän olisi käyttänyt kauppoja tehdessään hyväkseen sisäpiiritietoa.

  – Se, tiesikö aikaisemmin toimitusjohtajana toiminut Juha Sipilä, että hänen aikaisemmin luotsaamassaan yhtiössä alkaisi yt-neuvottelut vielä samana päivänä, jääköön lukijoiden itsensä päätettäväksi.

  Green Rock Oy ja keskustalaisten valssi

  Sipilän yrittäjähistoriaa tarkastellessa ei tulisi myöskään unohtaa Green Rock Oy:tä, jonka hallituksessa mies istui vuosien 1998 – 2011 välisen ajan. Fortel Invest Oy:n omistusosuus yhtiöstä oli noin viidesosan. Green Rock valmistaa jätevesipuhdistamoita kotitalouksille. Keskusteluissa Sipilän omistukset ovat nousseet usein esiin, sillä haja-asutusalueiden jätevesiasetus oli täysin keskustalaisen hallituksen sekä silloisen ympäristöministeri Paula Lehtomäen itsensä räätälöimä.

  Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tienasi tuntuvasti uudella jätevesiasetuksella ja Green Rock Oy:n valmistamilla pienpuhdistamoilla. Arvioiden mukaan jätevesiasetuksen luoma markkina on noin parin miljardin euron kokoinen, sillä sen piirissä on lähes 400 000 asuntoa tai mökkiä. Tulevaisuus on kuitenkin osoittanut, että kansalaiset eivät ole kovinkaan halukkaita noudattamaan säädöstä, vaikka ympäristöministeriön keskustalainen kansliapäällikkö Hannele Pokka onkin osoittanut erityistä innokkuutta asetuksen valvomisen suhteen.

  Raivoa on nostattanut erityisesti valmistajan CE-merkinnät, jotka vakuuttavat tuotteen täyttävän sitä koskevien EU-direktiivien vaatimukset, sillä Tekniikan Maailma -lehden vuonna 2010 tekemässä testissä puhdistamoiden tulokset eivät olleet kovinkaan vakuuttavia, eikä yksikään testattu puhdistamo täyttänyt täysin jätevesiasetuksen vaatimuksia.

  – Jokainen tehkööt omat johtopäätöksensä. Mielestäni tämän historian valossa tarkasteltuna Juha Sipilän yrittäjyyteen mahtuu hyvin monta sattumaa, mutta koska en itse ole yrittäjä, niin en voi mitenkään tietää kuinka usein tällaisia onnenkantamoisia yrityselämässä todellisuudessa tapahtuu.

  Sipilän kanta sisä- ja ulkopolitiikkaan

  Poliittisella kentällä Juha Sipilä haluaa pikaisia muutoksia. Hän on kertonut olevansa valmis tekemään realistisen talousohjelman, joka sisältää myös kipeitä asioita. Hänen mukaansa Suomi tarvitsee erittäin tiukan menokurin, suorastaan kulujen jäädyttämisen. Mitä menokuri tulisi koskemaan, ja mihin se sattuisi eniten, sitä keskustalaispoliitikko ei kerro. Taloussanomissa hän kuitenkin korostaan menokurin tärkeyttä.

  ”Menokuri ensin ja sitten viiden kuuden vuoden aikana julkinen talous pitää tasapainottaa kasvun kautta. Jollei kasvua löydy, meillä on edessä isot leikkaukset. Se on kaikille epämieluinen vaihtoehto, koska silloin joudumme puuttumaan hyvinvointiyhteiskunnan rakenteisiin, hän toteaa viisaasti.

  Ulkopolitiikan suhteen Sipilä on ilmoittanut olevansa Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön linjoilla. Niinistö ei ole missään vaiheessa esimerkiksi ilmoittanut olevansa Nato-jäsenyyttä vastaan, mutta hän ei pidä kuitenkaan tämän hetkistä ajankohtaa oikeana. Presidentin mukaan 20 vuotta sitten, kun Venäjä oli vielä heikko, sotilasliittoon liittyminen olisi ollut vielä helppoa. Tänä päivänä tilanne on toisenlainen.

  Sipilä on korostanut usein puheissaan, ettei keskusta kannattaisi Suomen Nato-jäsenyyttä. Sipilän mukaan jäsenyys rajoittaisi Suomen itsenäistä poliittista liikkumatilaa, eikä se myöskään poistaisi tarvetta vahvistaa maan omaa puolustuskykyä. Toisaalta toisessa yhteydessä hänen kerrotaan todenneen keskustan korostavan ”aitoa Nato-optiota” eli mahdollisuutta hakea jäsenyyttä.

  Joissakin puheissa Sipilä puolestaan todennut keskustan kannattavan sotilaallista liittoutumattomuutta, mutta että hänen mielestään mahdollisen Nato-jäsenyyden plussia ja miinuksia olisi tästä huolimatta pystyttävä tarkastelemaan tasapuolisesti, ilman leimakirveitä. Sipilän mukaan Suomen kannattaa jatkaa yhteistyötä Naton kanssa harjoitustoiminnan ja erityisesti verkkosodankäynnin eli kyberturvallisuuden alueella, mutta pysyä tästä huolimatta liittoutumattomana.

  – Toisin sanoen Suomen tulisi olla epävirallisesti Naton liittolainen, vaikka kriisin keskellä jäisimmekin yksin. Itse en näe tässä varsinaisesti kovinkaan montaa hyvää puolta. Mielestäni Nato-kysymyksessä liikutaan ennen kaikkea kyllä-tai-ei-aksellilla. Nyt puolue jättää kysymyksen Nato-jäsenyydestä roikkumaan.

  Sipilä: Julkiselta sektorilta kymmeniätuhansia ulos

  Julkinen sektori on keskustalaisen Sipilän mielestä liian suuri. Lokakuussa 2014 järjestetyillä Yrittäjäpäivillä Sipilä sanoi, että kuntien ja valtion virkamiesten määrää tulisi vähentää kymmenillä tuhansilla. Hän kuitenkin korosti, että suuri osa tarvittavista vähennyksistä voidaan hoitaa eläköitymisen kautta. Lausunto herätti paljon närää, ja esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Jarkko Eloranta katsoi Sipilän ampuvan ”hehtaarihahlolla”. Hänen mukaansa tällaisten lausuntojen yhteydessä pitäisi samalla kertoa, mitkä työt jätetään tekemättä. Twitterissä Sipilälle irvailtiin, ettei tämä taitaisi edes tietää julkisen sektorin kokoa.

  Kohun noustessa Sipilän esikunnasta soitettiin Yrittäjämedioiden päätoimittajalle Kimmo Koivikolle. Haastatteluun toivottiin lisäyksiä ja muutoksia, jotka vaikuttaisivat dramaattisesti uutisen luonteeseen, ja toisivat puheenjohtaja Sipilän esiin hieman paremmassa valossa. Teksti muokattiin sittemmin keskustan toivomalla tavalla. Seuraavana päivänä Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Antti Kujala irtisanoi jutun tehneen toimittajan Teppo Kuittisen.

  Suomen Yrittäjät kiistävät, että toimittajan työsuhteen purkaminen olisi liittynyt keskustajohtajan puheista nousseeseen kohuun. Kujalan mukaan Sipilä-jutulla ei ole mitään tekemistä Kuittisen pikaisen irtisanomisen kanssa, vaikka ajoitus tuntuukin kieltämättä oudolta. Epäilystä tukee tieto siitä, että jutun kirjoittaneelle Teppo Kuittiselle soitettiin irtisanomista edeltävänä päivänä jopa kolme kertaa uutisen pohjalta. Toisaalta eihän tämä nyt aivan uudenlaista politiikkaa Keskustalle muutenkaan ole, sillä heidän puoluetoimistonsa huhuiltiin pelotelleen eri lehtien toimituksia jo vuonna 2010. Puolueella tiedetään olevan vahvat kytkökset niin yrittäjäelämään kuin eri mediatoimijoihinkin.

  Juha Sipilän avustajana toimiva Riina Nevamäki on myöntänyt keskustelleensa jutusta yrittäjämedioiden päätoimittajan Kimmo Koivikon kanssa, mutta vain asialliselta pohjalta. Hän pitää pyöristyttävänä ajatusta, että keskusta olisi vaatinut irtisanomista. Myös Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen ja Kuittinen itse ovat epäilleet, että kyseessä on työnantajan ylireagointi. Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas on ilmoittanut suoraan epäilevänsä väitettä, että toimittajan potkut eivät olisi liittyneet Sipilä-kohuun.

  – Tämä tapahtumaketjun varjossa se tuntuu hieman kornilta, kun Sipilä kirjoittaa blogissaan, että ulkoministeriö voisi ottaa sananvapaustyön yhdeksi kehityspolitiikan painopisteeksi.

  Lähtökohtaisesti elämä on lahja. Ja pyhä

  Taannoin keskustalaisen Juha Sipilän lausunnoista nousi kohu, kun tämä totesi Suomen Kuvalehden haastattelun aborttia, naisen itsemääräämissoikeutta ja raskautta koskevassa kysymyksessä pitävänsä lähtökohtana sitä, että jokainen elämä on lahja ja pyhä.

  – Tämä on lähtökohta, elämä on lahja ja se on pyhä. Tätä minä pidän päätöksenteon arvopohjana, hän painotti.

  Sosiaalisessa mediassa Sipilän arveltiin kääntyneen abortin vastustajaksi, joka hänen uskonnollista vakaamustaan silmällä pitäen olisi looginen ratkaisu. Sipilää vastaan hyökkäsivät varsinkin demarit.

  Twitter-tilillään Sipilä kuitenkin tyrmäsi puheet siitä, että hän vastustaisi aborttia. Hän ilmoitti kannattavansa osaltaan nykylainsäädäntöä, eikä hän vaadi siihen sen koommin tiukennusta kuin höllennystäkään.

  On hyvin mahdollista, että Sipilä ei ole ikinä varsinaisesti abortin kannattaja ollutkaan. Homoistahan Sipilä on koko julkisen keskustelun ajan pysynyt hiljaa. Kysymys on politiikasta ja yhteiskunnasta missä me elämme. Hän kyllä tietää, mitä Suomessa saa sanoa ääneen ja mitä ei. Vaikka Sipilä onkin kohtalaisen tuore poliitikko, tuntee hän pelin säännöt kuin omat taskunsa.

  – Loppujen lopuksi minusta tuntuu, ettei keskustalainen Juha Sipilä ole poliitikkona sen nuhteettomampi kuin kukaan muukaan. Hänen kerrotaan olevan tyyni uskon mies, mutta kuten ylläolevat tapaukset osoittavat, on mies tyyni vain silloin, kun kyse ei ole hänen henkilökohtaisista asioista tai vakaamuksista. Sipilä tuntuu ottavan erityisen raskaasti tilanteet, joissa hän joutuu naurunalaiseksi tai hänen vilpittömyyttään kyseenalaistetaan.

  • AMK

   ” Tämä on lähtökohta, elämä on lahja ja se on pyhä. Tätä minä pidän päätöksenteon arvopohjana, hän painotti.”
   Arvopohja on pudonnut aika rajusti sipillä onko pohjaa ollenkaan,kun katsoo millälailla työttömiä ja vähätuloisia kyykytetään ja nöyryytetään ja heidän elämää vahingoitetaan ainaisilla leikkauksilla sitävastoin hyvätuloisille lisätään mammonaa veronkevennyksillä ,ei työttömät saa veronkevennyksiä,saavatko pieneläkeläiset??

 17. a m

  Minä olen näitä, jotka eivät tienneet Sipilän todellisia taustoja. Koska hän ei ryvettynyt Kehittyvien Maakuntien Suomessa, kuvittelin hänen olleen näitä omalla työllään rikastuneita 90-luvun start-up -yrittäjiä. Tosin 90-luvullahan Suomen ykkösidoli oli niinikään kepulainen Jorma Ollila, joka dreamteameineen kahmi Nokian rividuunareiden työn hedelmät ja onnistui vakuuttamaan median, että se oli oikein.

 18. Jyrki

  Itse kavahdin Sipilää jo ennen vaaleja. Kun Sipilä oli ollut Saksassa hakemassa oppia ongelman nimeltä työttömyys ratkaisuun. Ja kertoi, että Saksassa kuulemma hyvä meininki maanviljelijöillä. He kun olivat ovat keksineet, että tyhjäksi jääneisiin navettoihin voi hankkia kangaspuita. Joilla Saksan työttömät kutoo silkkikankaita työttömyyskorvauksia vastaan. Ja näin kuulemma sitten tehtiin Saksassa.

  Ja maanviljelijät sitten myy nämä kankaat ja kerää rahat luonnollisesti omaan taskuun. Saksalainen työtön tosiaan sai tässä taas sen Saksan oman version työttömyyskorvauksesta, mutta ei käsittääkseni mitään oikeaa palkkaa jne.

  Tätä mallia Sipilä hehkutti, että moinen kuulemma sopisi suomeenkin työttömille, joita voidaan maanviljelijöille tietysti välittää TE-toimistoista. Eli tyhjäksi jääneisiin navettoihin työttömät orjiksi kutomaan rahaa viljelijöille ilman oikeaa palkkaa. Kuulemma auttaa ja terapioi kovasti työtöntä ja varmaan eniten maanviljelijää, joka voi sitten kääriä työttömien työpanoksen omiin liiveihinsä terapiaa sekin.

  Tosin tämä ei tainnut toteutua ainakaan vielä tuossa muodossa. Ja yritin etsiä tuon jutun vastapainoksi myös sitä juttua netistä, missä Sipilä tuota silkkikangasjuttua kirkkain silmin esitti ennen vaaleja. Mutta ei sitä löytynyt sellaisenaan.

  Mutta sen sijaan löysinkin jo jotain vastaavaa työttömille maanviljelijöiden ohjauksessa: http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001851185.html

  Tuossa puhutaan toki kivasti ”vapaaehtoisuudesta” mitä sekin lienee tarkoittaa?
  Ja jos luette linkin jutun loppuun, niin siellä mainitaan myös nämä kangaspuut sekä silkki ja jopa design.

  Lainaus tuon aikaisemman linkin jutun lopusta:


  Sipilän kehottaa maatilayrittäjiä katsomaan ympäristöään uusin silmin ja toteaa, että vaikkapa 30 vuotta tyhjillään olleesta vanhasta navetasta voi poikia uusi tulonlähde. Hän kertoo saksalaistilasta, joka hankki Suomesta vanhaan navettaan 20 kangaspuut. Niillä kudotaan terapiatyönä silkkivillaisia design-tuotteita.

  Mutta se on kyllä jännä, että työtön ei voi katsoa ympäristöään uusin silmin. Jos sitten niin tekee ja tekee vaikka musiikkia tai mitä vaan designiä jne. Ja saa siitä vähänkin tuloa, niin yrittäjän leima otsaan ja karenssiin hyvin äkkiä. Sekä työttömyyskorvaukset perintään jne. Eikä puhettakaan, että annettaisi noin 10e + 9e/pvä kaupan päälle kokeilemisesta ja yrittämisestä ja sanottaisi mahtava juttu tätä tarvitaan lisää.

  Mutta sen sijaan jos olet jo valmiiksi hyvissä asemissa esimerkiksi vaikka maanviljelijä tai jotain muuta. Ja kuulut hyvä veli ja siskokerhojen suojelukseen. Niin heikommassa asemassa olevien hyväksikäyttö ei ole ongelma se on suotavaa. Ja se on sankaruutta ja oikeanlaista toimintaa, jossa taistellaan työttömyyttä vastaan. Vai taistellaanko…

  • Jarkko

   Aina sitä voi haaveilla, mutta Suomessa työttömät maatiloille hommiin ilman työsuhdetta ja palkkaa tai muita etuja ei toimi sen takia, että Suomi on iso maa. Maalle liikkuminen edellyttää omaa autoa ja autoilu on hyvin raskaasti verotettua suomessa. Julkisillakaan ei pääse useimpiin paikkoihin. Toki valtio voi maksaa 100€ tai enemmän joka päivä taksimatkoista tai hankkia jokaiselle työttömälle auton ja luottokortin bensan ostoa varten valtion rahoilla, mutta sitten herää kysymys jos tuollaiseen on varaa miksi samaa rahaa ei voisi kuluttaa järkevämmin? Kun tukemaan jotain hanskojen kutomista navetassa.

   Ei kukaan järkevä suostu maksamaan omasta pussistaan satoja euroja bensa ja autoilu veroja, jotta pääsee maalle hommiin jossa ei ole mitään etenemismahdollisuuksia, eläkettä ei kerry eikä palkkaakaan makseta. Vai oletetaanko, että työttömät tässä kohtaa muuttuvat irrationaalisiksi ja lakkaavat välittämättä omasta edustaan ja alkavat tuhlata ja velkaantua? Samaan aikaan toisaalla vaaditaan samoilta työttömiltä rationaalisuutta ja mahdollisimman järkevää rahankäyttöä? Koittaisivat nyt päättää että saako työtön olla kevytmielinen tuhlari joka velkaantuu joka suuntaan vai pitääkö hänen olla rationaalinen rahankäyttäjä joka ei suostu tekemään valintoja jotka haittaavat taloudellista tilannetta. Molempia kun ei voi tehdä samaan aikaan.

   Tuon lisäksi hanskojen kutomisesta maalla tulee muita kuluja jos työttömällä on lapsia hoito pitää järjestää edes poikkeustila laki ei salli pakottaa hätätilanteessakaan ketään hommiin jos lapselle, jonka huoltaja työtön on ei ole osoittaa turvallista hoitopaikkaa töiden ajaksi. Ruokailu pitää myös järjestää ellei sitten ruuan hankintaa työtä varten jätetä sitäkin työttömän omaksi kustannukseksi vaikka toisaalla repputyöskentelijät saavat päivärahoja kattaakseen matkatyöstä tulevia kuluja työvoimapalvelussa olevat työttömät eivät.

   Fakta nyt vain on, että yhteiskunnalle tulee paljon halvemmaksi maksaa ne ihmiset ketä ei töihin täydellä palkalla kaivata istumaan kotona kuin väkisin keksiä töitä jotka eivät ole niin kannattavia, että niihin ei markkinaehtoisesti synny työtä ilman täyttä palkkaa.

  • Peruspettynyt

   Ei se ole ihme, että Sipilä on Saksassa saanut tuollaisia ideoita hyvästä meiningistä. Saksassahan oli jo 80 vuotta sitten ”kokeilu”, jossa yrityksille järjestettiin hyvin motivoitunutta työvoimaa ilmaiseksi. Moni niistä yrityksistä porskuttaa hyvin nykyisinkin.

   Tähän suuntaan meilläkin ollaan menossa ja se on pelottavaa.

   Itsekin pidin aluksi Sipilästä ja kuvittelin, että tämän rikkaus tuo riippumattomuutta ja business-tausta tehokkuutta. Ja kuinka väärässä olinkaan!

   Miljonääriä ei pidä äänestää. Koskaan.

 19. Tero Sivula

  Itse kavahdan sitä miten helposti ollaan heittämässä ihmisiä sairaseläkkeelle. No, olen vähän valuvikainen, Rauma, paha migreeni, muutama prätkäonnettomuus. Kirottua on että kun reumaan ei löydy hyviä lääkkeitä, kaikille yliherkkä. Joten kivut on helvetilliset ja migreeniä tietysti vielä tavallista enemmän. Koko elämäni olen elättänyt itseni ja poikani yrittäjänä, valokuvaaja, graafikko jne. Nyt ei voi töitä tehdä koska en saa asiankuuluvia kipulääkkeitä, siis vahvoja sellaisia. Sen olen huomannut tässä 3-vuoden aikana että lääkäreillä on iso valta, voivat olla myös hoitamatta. Työkykyselvityksen tulos oli että sairaseläkkeelle, sanoin että ei käy, olen vasta 47 ja haluan tehdä töitä, taistelen että saisin riittävän vahvoja kipulääkkeitä, mutta tulos on vielä ainakin lohduton, mutta taistelu jatkuu. Työvoimapula – ihminen joka haluaa tehdä töitä, pidetään tarkoituksella työkyvyttömänä, mikähän on todellinen syy? Varmaan jos olisi varaa mennä yksityiselle niin sieltä saisi oikeaa hoitoa, välillä onkin käynyt mielessä että onko se tarkoituksellista että yleiseltä puolelta ei saa hoitoa vaan ohjataan yksityiselle että saavat rahastaa?

  Meni vähän asian vierestä, mutta vähän kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen nykyään…

  • a m

   Tämäkin on aiheen vierestä, joten Sakun ei tarvitse julkaista.

   Sen verran kommentoin, että oletko jo hakenut työkyvyttömyyseläkettä vai onko vasta hoitava lääkäri passittamassa sinua eläkkeelle? Omien kokemusteni perusteella vakuutuslääkäri toteaa nopeasti eläkkeenhakijan terveeksi ja suosittelee kuntoutusta eivätkä valitukset muuta hylkäyspäätöstä. Olen siis liian sairas töihin, liian terve eläkkeelle eli työttömänä toimenpiteiden kohde. Nöyryyttävää olla ’toimenpiteen kohteena’, siinä esimerkki miten työttömältä riisutaan ihmisarvoa.

 20. Nomen est omen

  Sipilä edustaa etupäässä itseään ja sen jälkeen jossain määrin oululaista ”Arinan mafiaa”. Seurakunta, puolue ja Suomi ovat sivuseikkoja.

Kommentoi »

Comments are closed