Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eikä mikään muutu II

Kun yhtenä päivänä herää nokosilta, niin huomaa hallituksen olevan kaatumaisillaan. Seuraavan päivän nokosten aikana onkin sitten hallituksen kaatuminen peruttu, mutta sen sijaan yksi hallituspuolue on haljennut kahtia. Tämän jakaantumisen seurauksena hallitus voi jatkaa entisellä kokoonpanolla entistä politiikkaa.

Tämä kaikki tapahtuu melkoisen kohinan säestyksellä ja aiheuttaa oikeasti kaikenlaista hämminkiä. Kun tarkkoja ollaan, niin hallitus pitää ensin hajottaa ja vasta siten koota uudelleen. Hallituksella ei ole tukea puolueelta nimeltä Perussuomalaiset, vaan ainoastaan puolueesta eronneen ryhmän tuki.

Lisäksi saamme tänä kesänä seurata riitaisaa eroa, jossa taistellaan rahasta. Koko puoluetuki menee Jussi Halla-ahon johtamalle puolueelle, mutta kaikki varallisuus puoluetoimistoa myöten jää Timo Soinin ja Raimo Vistbackan johtamalle säätiölle. Halla-ahon puolue voi joutua etsimään uutta kortteeria, mutta ainakin sillä on siihen rahaa. Tässäkin avioerossa suurimpia hyötyjiä tulevat olemaan lakia ja säätiön sääntöjä pilkuntarkasti lukevat lakimiehet.

Nämä ovat teknisiä yksityiskohtia, jotka tullaan ratkaisemaan tavalla tai toisella. Näyttäviä otsikoita ja isoja uutisia niistä tullaan saamaan, mutta kaiken taustalla myhäilevät Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Timo Soini tyytyväisinä. Hallitus pelastuu ja hallituksen alulle panemat toimet tullaan viemään päätökseen. Terveydenhoito tullaan yksityistämään ja maakuntamalli ajamaan läpi.

Tämä kävi selvästi ilmi maanantai-illan A-studiossa. Petteri Orpo sanoi taas kerran, että soten valinnanvapaus on ehdoton kynnyskysymys myös jatkossa. Juha Sipilä puolestaan sanoi, että maakuntamalli on ensiarvoisen tärkeää ja se tullaan viemään maaliin. Hallituksella on maahanmuuttopoliittinen ohjelma, jonka kirjoitti Jussi Halla-aho. Sitä tullaan toteuttamaan entiseen tapaan. Myös hallituksen leikkauslinja tulee jatkumaan ja työttömiä kyykyteään ja syyllistetään entiseen tapaan. Mikään ei muutu. Eivät edes ministereiden naamat.

Tai muuttuu sentään yksi asia. Nyt meillä on eurooppalaisen mallin mukainen Jussi Halla-ahon johtama äärinationalistinen ja avoimen maahanmuuttovastainen oikeistopuolue, jolla ei ole mitään estoja muuttua entistä äärinationalistisemmaksi. Nyt tällä puolueella on myös rutkasti rahaa, kun koko entinen perussuomalaisten puoluetuki ohjautuu sille. Kannattajiahan löytyy, kun mukaan otetaan kaikki rasismin takia puolueesta aiemmin erotetut ja kaikki ne, jotka eivät puolueeseen ole ennen päässeet tai viitsineet ruveta. Roskajulkaisu MV:n lukijakunta liittynee puolueeseen sankoin joukoin, samoin Suomi ensin -liikkeen sekopäät.

On selvää, että Halla-ahon kelkkaan hypänneillä ja hyppäävillä ei ole mitään poliittista tulevaisuutta. Puolueen tähteet eivät pysty lisäämään kannatustaan niin paljoa, että siitä enää koskaan tulisi varteenotettavaa tekijää. Edessä on vain radikalisoitumisen ja itsetuhon tie.

15894525_10210845844238260_1664153690706106859_n

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (28)

 1. Mika Paavilainen
 2. Raija Havulinna

  Tämä oli oksettava ja kaikin tavoin arvoton näytelmä. Nykyinen hallitus ei tunnu pysyvän missään päätöksissä. Mahtaako tämä edes mennä lain mukaan?

  • Tero Vanhanen

   Kyllä PM voi hallituksensa hajoittaa ja jälleen uudelleen koostaa. Tarvitaan vain eduskunnan enemmistön tuki ja se näyttäisi tällä uudella kompositiolla KESK+KOK+UV toteutuvan.

 3. Arto Alila

  Nyt ei pitäisi hallitustilnteesta kommentoida mitään, koska varmaa ei ole, onko tilanne sama kuin tekstiä aloittaessa.

  Sen nyt voi sanoa, että kun perustuslaki on hallitukselle pelkkää kuminauhaa ja oikeuskansleriakaan ei valtakunnassa ole, kaikki vallan kiemurat näyttävät laillisilta.

 4. Uuno

  yleis radio paljastaa koko ajan toimioita jotka käyttävät kuntoutavassa työtoiminasa olevia häikäilemättömästi hyväkseen
  nyt kysessä Helsingin kauounki
  kuntoutavassa työ toiminnasa olevat raijjaavat mummoille kauppa kasseja
  kilpailun voitti juuri tämä firma joka tekee tätä palvelusta mummoille alle markkina hinnan
  eli kuntoutavassa työtoiminasa olevat kauppa kassi orjat
  korvaavat normaalin työsuhteen ilmaistyöllän
  tässä kilpailua vääristävässä yrityksesä joka tekee bisnestä hinoilla joita ei voi päihitää kilpailutuksen yhteydesä
  syy miksi he siihen pystyvät
  työntekioistä ei ole palkka kustannuksia he ovat työn antajille täysin ilmaisia kuntoutujia
  heitä tätä palvelua tuottavien yrittäjä huijjari keinoteljioiden lomsaa paisutavia siis ainoastaan heidän tili pussiaan
  olevia huijjareita hyväksi käyttäjiä konnia kunnan päätäjjiä
  kuntoutavan työtoiminan lakia rikkovia rikolisia hyväksi käyttäjiä
  katso ylen uutistet uusimaa 13.6.2017 kai

 5. stunned

  Vähemmistö on bolsheviikkeja ja enemmistö, joka lähti Terhon matkaan, mensheviikkejä. Aika on toden totta vaihtoehtoisten totuuksien tai todellisuuksien aikaa. Kaikki on nurin. Naamioiden takaa kuoriutuu uusi nukke.

  Die Bewegung vorwärts immer, rückwärts nimmer! Vain liike on tärkeää, eikä sekään ole kovin tärkeää.

 6. Esa Auramäki

  Jotenkin huvittava tuo uuden eduskuntaryhmän nimi(kin). Uusi vaihtoehto mille? Kun ajaa vanhaa hallitusohjelmaa. Sinänsähän tuo hajoaminen on ollut odotettavissa. Toivottavasti muutkin hallituspuolueet ottavat esimerkkiä. Siis hajoamisesta. Taitaa tuo vallan halu olla vaan niin kova liima? Kaiken kaikkiaanhan kansa on jakautunut ja jakautuminen on kiihtynyt. Moneen suuntaan. Ja moneen alueeseen. Valitettavasti kaupungistaminen tukee tiettyjä aatesuuntia.

 7. Uuno

  Yle Uutiset Uusimaa 13-06-2017 klo 18-13
  http://areena.yle.fi/1-4160988
  katso 4min 10 sekunttia meillä tyokokeilijoita kuntouttavia työharjitelioita
  helsinki on neuvotelut markina hintaista edullismman kauppakassi palvelun
  näin se oikat työ suhde muutuu ilmaistyöksi joka toteutetaan sosiaali palvelussa olevilla
  *työ kyvytömillä ihmisillä* lakia rikkoen häikäilemmätömsti
  ja STM EI SANO MITÄÄN paitsi
  muuta kuin antaa palaa frank
  rikotaan lakia se on nastaa
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189
  Laki kuntouttavasta työtoiminnasta
  Kuntouttavan työtoiminnan käsikirja
  https://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja
  on aika hulvatonta kun lain laatiat pykälien säätäjät
  rikkovat omia lakekejaan surutta nyt Helsinkissä

 8. Pasi Karonen

  Kansakunnan sivistystason romahduttaminen persutasolle, suomalaisten terveyden myyminen kapitalisteille ja moni muukin nykyhallituksen pyrkimys epäilemättä jatkuu.

  Kuitenkin minusta näyttää, että on tässä jokin suuri yhteiskunnallinen liikahdus tapahtunut, suurempikin kuin Saku Timosen synkästi mainitsema ”Jussi Halla-ahon johtaman äärinationalistisen ja avoimen maahanmuuttovastaisen oikeistopuolueen synty, jolla ei ole mitään estoja muuttua entistä äärinationalistisemmaksi”.

  Ehkäpä Suomi kokonaisuutena on itse asiassa kuitenkin ottanut valoisan askeleen kohti ihmisyyteen pohjautuvaa yhteiskuntaa ja poispäin umpipimeästä takapersulasta.

 9. Anssi Lähde

  Olihan tässä huonon kesäteatterin ainekset sadekeliä myöden. Lopputulos on se, että taas saatiin pari päivää kulumaan maahanmuuttojankkaukseen. Varsinaiset asiakysymykset kuten yksityistämispolitiikka ja maakuntahimmelit ovat ennallaan.

  Persujen hajoaminen on ollut kaikkien paitsi kyseisen lahkon jäsenten nähtävissä vuodesta 2011 alkaen. Siihen tarvittiin hallitusvastuu ja Soinin lähtöilmoitus. Seuraavaksi he voivat riidellä kuten eroissa on tapana: kumpi saa huushollin avaimet ja miten omaisuus ositetaan. Suomen Uutisista voi seurata tarinaa, jos ei kesällä keksi parempaa tekemistä. Moni keksii.

 10. Anni Autio

  Menin halpaan. Ihan tosissani uskoin kun Sipilä ja Orpo naamat vakavina ja ääni väpättäen puhuivat arvoista ja rajoista. Ajattelin todella näilläkin on se joku raja. Vaan eipä ollut. Kaikki oli pelkkää teatteria, tämä liike oli suunniteltu jo ajat sitten valmiiksi. Demokratialla pyyhittiin p**settä.

 11. Timo Sipilä

  Miten sitten määritellään halla-aholaisten poliittinen tulevaisuus tai sen olemattomuus. Halla-ahon puolue ei ole hallituskelpoinen kuviteltavissa olevassa lähitulevaisuudessa mutta kyllä se kansanedustajanpaikkoja napsii ja pysynee keskisuurena eduskuntapuolueena. Seuraavat vaalit ovat tietenkin vaikeat, kun PS:n perinnöstä taistelee kaksi keskenään riitelevää leiriä.

  Uuteen Vaihtoehtoon siirtyneiden kansanedustajien ajatuskulkua sen sijaan en ymmärrä enkä keksi, mistä HE saisivat seuraavissa vaaleissa kannatusta. Koko ryhmä on perustettu vain, jotta Suomen historian kokoomuslaisinta politiikkaa tekevä hallitus pysyisi pystyssä vaalikauden loppuun. Miten tältä pohjalta voi uskottavasti puhua ”pienen ihmisen” puolustamisesta seuraavissa vaaleissa? Miten puolue (oletan UuVan järjestäytyvän sellaiseksi) yleensä pystyy profiloitumaan, kun kokoomus ja keskusta eivät salli irtiottoja? Mikä on se poliittinen tyhjiö, jonka UuVa täyttää? Keskustavasemmistolainen arvokonservatiivi voi äänestää myös demareita tai keskustaa tai kristillisiä ja tietää mitä saa tarkemmin kuin UuVaa äänestäessään. Pari-kolme edustajaa vuonna 2019, jotka hekin loikkaavat muualle ennen vuotta 2023, oletan.

  Olisin ennemmin toivonut hallitukseen ruotsalaisia ja kristillisiä. Ei sekään paljon olisi muuttanut mutta olisi ollut edes jotakin toivoa.

  • Tero Vanhanen

   ”Miten tältä pohjalta voi uskottavasti puhua ”pienen ihmisen” puolustamisesta seuraavissa vaaleissa? Miten puolue (oletan UuVan järjestäytyvän sellaiseksi) yleensä pystyy profiloitumaan, kun kokoomus ja keskusta eivät salli irtiottoja? Mikä on se poliittinen tyhjiö, jonka UuVa täyttää?”

   Jospa ne ei aiokkaan yhtään mitään jatkoa? Soinihan on jättämässä politiikan eli tämä oli viimeinen kausi häneltä.

   Elo totesi teeveessä, että ”poliittinen itsemurhahan tämä on”.

   Timo Soini + 20 perässähiihtäjää tekivät porukalla poliittisen itsarin tänään?

   • Mikko Kouri

    Toki he tekivät poliittisen itsarin, mutta tulevat poistumaan lavalta taskut täynnä rahaa. Tai tarkemmin sanottuna yksityisten terveysjättien osakkeita, joita piilotellaan hallintarekisterin turvin.

 12. Uuno

  Nämä yleis radion toimittajat ovat niin surkeita tässä tutkivan journalisminsa toiminassa
  että he vahinkossa narauttavat kaupunkin virkamiehiä lain rikkomisesta
  siis jumalauta ylen uutisissa

  kohta tulee käsky keskusta puoleelta että nyt riitti lopetakaa raportointi heti
  työlisyyden kasvu pyrähdyksitä
  koska se pyrähdys tehdään laittomin keinoin
  ja positiiviset luvut sen suhteen tapahtuu
  ilmaistyö työsuhteissa olevien orjien kustannuksella maahanmuuttajien
  ja kantasuomalaisten orjien avulla
  joilla korvataa halvalla oikeat työpaikat veronmaksajien rahoilla
  ja tapetaan saman alan pien yritysten mahdolisuudet harjoita liiketoimintaa
  näitä orja markkinoita pyöritäviä kuntia vastaan

 13. Uuno

  ELI HELSINGIN KAUPUNKU VELOITAA MUMOILTA MAKSUN
  JOKA TOTEUTAAPALVELUN MUMOILLE ILMAN PALKKA KUSTANNUKSIA
  PALKAN MAKSUA OLEVILLA TYÖHARJOITELIA KUNTOUTTAVASSA TYÖSSÄ OLEVILLA HYVÄSI KÄYTÖN UHREILLA
  IHMISET MIHIN SE MUMMON MAKSAMA SUMMA MENEE
  EI AINAKAN PALKKA KULUIHIN *SIIS MINNE*
  NÄIDEN PALVELUA TUOTTAVIEN HELSINGIN VIRKAMIESTEN PALKAN KOROTUKSIINKO KYSYMYS
  HEI MUMMO HALUATKO MAKSAA PALVELUKSITASI HELSINKIN KAUPUNKILLE TUKIEN SAMALLA ORJA TYÖN TETTÄMISTÄ
  LAIN RIKKOJA VIRKA MIEHIÄ
  EETISIÄ JA MOORALISIA ARVOJA LAKIA
  JA KAIKKEA SUOMEN TYÖLAINSÄÄDÄNNÖN PYKÄLIÄ

  • Huoh..

   Tuosta ei saa mitään selvää…:)

 14. Mauri Pulkkinen

  Minä olen joskus nuoruudessa pystynyt päivänokosille. Jos edelleen pystyisin, heräämiset olisivat tässä muutaman päivän aikana tuntuneet uskomattomilta painajaisunilta.

  Päällimmäinen vaikutelma on ollut, että nyt on nähty muutamia säkeitä nykyajan Danten Jumalaisesta näytelmästä. En kadehdi pääosissa esiintyviä ja heidän matkaansa helvetin kartanoilla. Joku on tietenkin laatinut käsikirjoituksen, mutta ei taida sitä koskaan tunnustaa.

  Kaikella on hintansa ja varmaan nähdään monta nahan alle menevää taistelua halla-aholaisten ja soinilaisten välillä.

  Sellaista sirkushuveista en itse välittäisi ja toivoisin egosentristen herrojen ja rouvien muistavan kantaa vastuuta myös kansan leivän saannista.

 15. Leo Virtanen

  Persujen kannatus riippuu pitkälti kuinka nuivaa politiikkaa Soini sietää uudessa ryhmässään. Uuteen ryhmään siirtyy myös nuivan manifestin allekirjoittajia. Jos näiden mukamas maahanmuuttokriittisyys sallitaan ja jos se riittää edes osalle suomalaisten nuivista niin persujen kannatus jää pieneksi.

  Jos Soini tekee poliittisen puhdistuksen ja/tai Orpo ei enää siedä nuivuutta niin persujen kannatus voi lähennellä EVAn tutkimuksen mukaista kannatusta:

  ”Jopa 25 prosenttia suomalaisista ilmoitti olevansa vähintään melko todennäköisesti valmis äänestämään tiukan linjan nativistista populismia edustavaa puoluetta”

  Seuraavat puoluegallupit paljastavat paljon…

  • Tero Vanhanen

   ”Seuraavat puoluegallupit paljastavat paljon…”

   En usko, että paljastavat koko totuutta. Osa populistista rasistista liikettä kannattavista ihmisistä salaa kantansa gallupeissa. Katso Bradley-efekti enkku-Wikistä.

 16. AikaMies

  Olematta edes lain tulkitsija, mielestäni tosiaankin Persuministerit pitäisi vapauttaa tehtävistään ja mahdollisesti valita tilalle uusi vaihtoehto-ryhmän kaartia.
  Ihan sama on mitäänmuttamaton lopputulos, mutta eipähän taas niitä mutkia oiottaisi.

  Pikkulinnut visersivät ministeri Bernerin toimialaan kuuluvan ”hallintokunnan” jaelleen toimintamääräyksiä, määräyksiä, jotka estävät virkamiehen toiminnan – ja määräävät samalla, vaikkakin välillisesti, lakia rikkomaan. Ei muuten olisi ensimmäinen kerta.
  Vihjeet: Taannoinen tiedottamiskielto ja en haluaisi tulevina vuosina asua Seitsemän veljeksen kehyskunnassa julkisen liikenteeseen turvautuen. Sopimusvalmistelun kieltäminen johtaa sopimuksettomaan tilaan. Onhan tosin se liikennekaari ja takseja, mutta sittenkin.
  Meinaan jotta mielestäni, jos määräyksin ennakoidaan mahdollisen halllinnonuudistuksen toteuttaminen ilman että uudistuksen toteuttamisesta (lait, asetukset, määräykset, ohjeet) on päätetty, ei noudateta hyvää hallintotapaa.
  Vai onko se nykyaikana edes tarpeen 😉

 17. Eine Paananen

  Keskustan suosio ollut laskusuunnassa mittausten mukaan.Samoin ps.Sipilä ei uskaltanut järjestää uusia vaaleja.Samoin ps suosio suossa.Nyt voivat porukalla jatkaa entisellä linjalla.

 18. HTK

  Sodanjälkeisen ajan oikeistolaisimman, Juha Sipilän komentaman, hallituksen eriarvoistava ja Suomea kansallisomaisuutta yksityistävä politiikka jatkuu entisen kaltaisena niin kuin Uuninpankkopoika on jo useaan kertaan perustellusti todennut. Maalaisliiton perillisestä Suomen Keskusta on tullut Juha Sipilän kaudella pelkkä oikeistolais-militaristinen maaseutukokoomus.

  Hallituksessa on nyt kolme räikeän oikeistolaista puoluetta tai ryhmää, jotka harrastavat suoranaista yhteiskuntakiusaamista työttömiä, pakolaisia ja kaikkia muita huono-osaisia kohtaan. Sipilän hallituksen sosiaalipolitiikka ei poikkea mitenkään olennaisesti Halla-ahon johtaman persupuolueen sosiaali- ja talouspolitiikasta: ainoastaan se eroaa puhetyyliltään. Hallitus näkyy tekevän siten kuin Halla-aho kumppaneineen lausuu sen rahvaanomaisesti ääneen. Hallitusohjelma olisi näköjään kelvannut Jussi Halla-ahollekin, mutta vain Halla-ahon huono maine rikostuomioineen ei sille kelvannut

  Timo Soinin masinoiman ”Uusi vaihtoryhmän” tehtävänä on vain turvata nykyisten kansanedustajien palkansaannin turvaaminen seuraaviin lakisääteisiin eduskuntavaaleihin saakka ja turvata sekä Timo Soinille että hänen lähimmille apureilleen turvalliset hyvätuloiset virat. Kaikki hallituspuolueet tekevät kautensa lopulla poliittisia virkanimityksiä omille suosikilleen. Timo Soini tulee saamaan palkintovirkansa ja hän jättää puolueensa oman onnensa nojaan.

  Todennäköisesti Juha Sipilä on luvannut palkita ruhtinaallisesti Timo Soinin mikäli tämä pitää porukkansa koossa hallituksen ehdottomana tukijana. Sipilälle ja kokoomukselle on ehdoton tavoite yksityistää ja yhtiöittään Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ja paljon muutakin.

  • a m

   Olin toissa iltana hieman yllättynyt Orvon ja Sipilän ’arvo’ -puheista, joilla perusteltiin Halla-ahon persujen jättämistä pois hallituksesta. Kuulosti liian hyvältä ollakseen totta ja valitettavasti oli.

   Persujen eduskuntaryhmän hajoaminen oli toisaalta loogista, mutta ikävästi näyttää siltä, että Uuden Vaihtoehdon tärkein juttu persuministereille oli turvata paikka ministeriauton takapenkillä. Viis Suomesta ja Suomen kansasta kunhan sovitut suhmuroinnit viedään loppuun asti.

 19. Sauli

  Tämä olisi parasta viihdettä, ellei takana olisi kuolemanvakavia asioita. Tässä mitataan demokratian toimivuutta ja kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään. Kumpaakaan ei ole varaa menettää.

  Käytännössä Halla- aho kaappasi vallan puolueessa ja Soini teki vastavallankaappauksen. Tapa millä Halla-aho otti vallan, oli kyseenalainen ja paljasti kuinka pienellä joukolla pystytään horjuttamaan vallan rakenteita. Soini taas osoitti toimillaan sen, kuinka demokratialle pyllistetään ja mikä on hänen ja kieltämättä useimman kansamme valitseman edustajan tärkein motiivi.

  Politiikka on peliä jota käydään niiden hengellä ja terveydellä jonka ainoa keino on turvata yhteiskunnan apuun. Miten äänestäjä voi tietää, saatikka luottaa, että hänen antamansa ääni menee sinne minne sen pitää mennä. Populistille annettu ääni on arpalippu jossa yksikään arpa ei voita, rasistille annetussa äänessä kaikki häviävät.

 20. mikko kunnari

  Kuinkahan pitkä vuokrasopimus persuilla on säätiön kans?

  • Tero Vanhanen

   Taisi olla vuoteen 2025 asti. Jossain lehtiartikkelissa (HS?) näin mainittiin.

   Mutta oikeampi kysymys kyllä olisi: millaiset irtisanomisehdot sopimuksessa on.

 21. Jari-Pekka Vuorela

  En ole mitenkään onnellinen katastrofihallituksen jatkosta, mutta jatkamisesta on kyse. Yleisen oikeustieteen professori Minkkinen ei selvästikään tunne perustuslakia. Kun jokainen ministeri säilyttää paikkansa, Sipilän ei tarvitsisi edes mittauttaa jatkavan hallituksensa luottamusta. Fiksua on, että hän näin tekee.

Kommentoi »

Comments are closed