Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taistelu Persulan talosta

Eilen politiikan kesäteatterin väliajalla esiintyi stand up -koomikko, kun perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi kysyi muistaako hallitus vähäosaisia. Yhdessä yössä köyhiltä leikkaavan hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajasta oppositioryhmän rivijäseneksi muuttunut Kankaanniemi löysi taas kerran sisäisen opportunistinsa ja yritti ratsastaa köyhien asialla. Kukaan ei uskonut hänen olevan tosissaan, eikä ihme.

Tämän välinäytöksen jälkeen ruvetaankin esittämään oikeussalidraamaa. Kansallismielisiä kun ollaan, niin näytelmän nimi lienee Johannes Linnankosken pienoisromaania mukaellen Taistelu Persulan talosta. Prologi esitettiin jo toissapäivänä, kun puolueen mediavastaava Matti Putkonen kertoi Simon Elosta ja Tiina Elovaarasta tehdyistä rikosilmoituksista. Lisää tutkittavaa tulee, jos uhkailujen kohteeksi joutuneet Uuden vaihtoehdon edustajat tekevät saman.

Rikosprosessit ovat vasta mahtavan oikeussalidraaman alku. Todelliset taistelut alkavat sitten, kun päästään riitelemään rahasta. Puolueen miljoonaomaisuudesta on jo revennyt katkera riita. Säätiö haluaisi tukea uutta eduskuntaryhmää, mutta tällä hetkellä säätiön säännöt estävät sen. Sääntöjä pitäisi nopeasti muuttaa, mutta muutosten laillisuus ei ole itsestään selvää. Onnittelen niitä lakimieskollegoja, jotka pääsevät tekemään näin rahakkaan avioeron ositusta.

Lisää töitä juristeille tulee poliittisten virkamiesten joukossa alkaneista puhdistuksista. Ministereiden halla-aholaisille avustajille on jo annettu pikapotkuja, ja seuraavana lienevät vuorossa kansanedustajien avustajat. Odotettavissa on pitkällisiä prosesseja laittomista irtisanomisista, sillä vaikka avustajat ovat poliittisesti valittuja ja heidän esimiehensä on avustettava ministeri tai kansanedustaja, niin heidän työnantajansa on valtio. Tällaisen tapauksen on irtisanottu avustaja ainakin kerran voittanut oikeudessa.

Eikä siinä vielä kaikki. Lisää oikeudenkäyntejä on tulossa, kun kuntien luottamustoimiin valittuja Uuden vaihtoehdon kansaedustajia vaaditaan jättämään nämä tehtävät sopimusrikkomukseen vedoten. Paikallista värinää saataneen eri puolelle maata, kun kaikki kuntien luottamustoimiin perussuomalaisina valitut valitsevat puolueen ja siitä irtautuneen osan välillä ja joku asian riitauttaa.

Poliisi, lakimiehet ja käräjäoikeudet tulevat saamaan töitä, kun tätä pesää selvitetään. Oikeussalidraaman varjossa hallituksen leikkaus-, kyykytys ja yksityistämispolitiikka jatkuu.

poliisiasia

Kuva: Aku Ankka

Kommentit (20)

 1. Väinö Lahtinen

  Valitettavasti uskon Kankaanniemen kysyneen tosissaan! (huokaus) Hänen habituksellaan ei kannata yrittää huumoria.

 2. Kalle Kivimaa

  Ihan vaan sellaisena kommenttina että ministerien erityisavustajia ei normaali irtisanomissuoja koske. Valtion virkamieslain 26a §: ”Sen lisäksi, mitä 25 §:n 2 momentissa ja 26 §:ssä säädetään irtisanomisen perusteista, voidaan valtiosihteeri ja ministerin erityisavustaja irtisanoa, jos hän menettää sen ministerin luottamuksen, jonka toimikaudeksi hänet on nimitetty.”

 3. Teemu Heinola

  Tällä kohulla on mitä ilmeisimmin tarkoitus myös peitellä sitä että kenelle valta tämän myötä kasaantui. Kuka on kenenkin apupuolue ja kenen miehiä on kenenkin riveissä. Etenkin että millä puolueella on ukkelit tärkeimmillä paikoilla juuri nyt.

  Ja nyt tulemme näkemään kaikkein tietynlaisinta politiikkaa koskaan.

 4. J Louhelainen

  Olihan tuolla hymy huulilla. Erikoisen lausunnon heitti UV.n Simon Elo kertoessaan talouskasvun olevan yksinomaan hallituksen ansiota. Meillä kansalaisilla ei sitten ollut mitään asian kanssa tekemistä?

 5. Minna Ylitalo

  Kotimaan uutiset ovat näinä päivinä varsin melodramaattista luettavaa. Yhdellä on tippa silmässä liikutuksesta ja toiselta on viety koti. Rääväsuiset mielensäpahoittajat tekevät toisistaan rikosilmoituksia. Tämä uhriutumisen määrä on jotakin aivan uskomatonta.

 6. Martti Kirilov

  Kiitos Sakulle viihdyttävästä tekstistä!

 7. Mauri Pulkkinen

  Ennen sanottiin: tapelkaa pojat, saatte tupakkaa.

  Niin maataan kuin petataan, voisi myös asiasta lausua.

  Mestari Halla-ahon ja vanhaisännän Soinin älyä ovat kannattajat ylistäneet pitkään. Imartelulla ja nuoleskelulla on järkeä heikentävä vaikutus. Kumpikin on mokannut, mutta kun puolue on käytännössä ollut yhden miehen vaalikoneisto ja bisnes vailla aatteellista, yhdistävää liimaa, jää jäsenten ja kannattajien rooliksi vain valita masokisteina puolensa tai irtautua kummastakin säilyttäen mielenrauhansa.

  Fakta on, että Halla-aho hallitsee puoluetta varoineen ja velkoineen. Soinilla on tukisäätiö hyppysissään. Kummallakin taholla on sopimuksia ja sitoumuksia. Osa muuttui kertarysäyksellä vessapaperiksi, mutta juristeilla ja tilintarkastajilla riittänee tosiaan töitä ja laskutettavaa pitkäksi aikaa, koska sopimusosapuolet hyvin todennäköisesti alkavat kiistellä sisällöistä, irtisanomisista ja sopimusten purkamisista. Näytelmän pääosan esittäjillä oma aika ei riitä kuin uusien käänteiden valmisteluun ja esittämiseen.

 8. Pasi Knuuttila

  Paljon puhutaan persusäätiön varallisuudesta, mutta kuinka varakas säätiö todella on. Yrjön kadun toimistosta on velkaa. Onko rahaa tullut muualta kuin puolueelta? Tätä voisi joku selvittää.

 9. Pasi Knuuttila

  Pahoittelen kirjoitusvirhettä; siis Yrjönkadun.

 10. Raili

  Oikea soppien soppa. Kike Elomaa ja Simon Elo vaihtoivat mielipiteensä turvapaikanhakijoista ja suomalisten tukemisesta ihan helposti, vaikka luulisi sen olleen vakaumuksellista. Isä Vennamon lanseeraama seteliselkärankaiset sopii Soiniin a hänen kannattajiinsa, vaikka Soini väitti muuta. Hän istuu yhdessä Vistbaskan kanssa säätiön miljoonien päällä. Rahaa ja varallisuutta löytyy, vaikka hän esitti, että aate on tärkeä,vaikka puoluetuki jää saamatta. Nyt jo puuhaavat uutta puoluetta. Sieltä sitä rahaa tulee. Koskakohan uusi ryhmä irtisanoo varsinaisen puolueen vuokrasopimuksen, eikös talo ole säätiön?

 11. Hannele Hietanen

  Valitettavasti minäkin uskon Toimin toimineen tosissaan.

 12. happyend?

  Loistava oivallus Uuninpankkopojalta sovittaa kesäteatterifarssi tämän persusekoilun metaforaksi. Täällä katsomossa naurettiinkin sitten vedet silmissä Toimille, kun hän esitti oman huolimonologinsa Suomen köyhille. Mitähän muut farssin tähtöset nyt ajattelee, kun hän ennakoi repliikkinsä noin reippaasti. Köyhät, sairaat, opiskelijat, eläkeläiset, veteraanit ja yksinhuoltajathan mainitaan poliitikkojen käsikirjoituksissa yleensä vasta siinä vaalien korvalla.
  Farssille ei loppua näy, kun media pitää meidät katsojat tiiviisti penkeissämme ja sillä aikaa toisaalla…

 13. Jari Kähkönen

  Mikä naurattaa? Se on yhtäältä paikallaan oleva kysymys, vaikka sitten toisaalta onkin niin että uskomaton soimasi halutonta, ja teki sen retorisesti ei vain alamittaisella vaan suorastaan dippaavan limbolla läpällä. Seuraako siitä, että köyhyydelle saa ja pitää nauraa? Sekä mitä eroa on sillä, että julkisesti jurotetaan, mutta lähestulkoon kaikki ei-julkisesti tehty on niin julmaa pilkkaa että siinä jää jo toiseksi ilmeisen nuoren katsojan kauhuelokuvan katselukokemuskin(oletetaan kauhelementin olleen tuolloin julkinen naurunalaisuus). Mutta on todellakin syytä huomauttaa, että herrasväki olkootten hyvä ja haalatkoon pyllynsä pois tyynyltä, olisi tässä asiallisiakin asioita hoidettavana sekä töitäkin tehtävänä. Niin, vai onko asioiden ja työn todellinen laatu siten kiusallinen, että ei kehtaa?

  Toistaiseksi odotetaan tarkempaa tietoa, että millä menetelmällä ja jäykkyyden asteella tilanne kärjistyy. Aletaanko varsinaiseen listanlaadintaan tai uskollisuudenvannontaan, vai jäädytetäänkö tilanne? Kunhan pohdin. Kun on Putkosen kaltainen jyrääjä ja Slunga-Poutsalon kaltainen kauniisti sanottuna napakka hahmo Halla-ahon tyyppisen etäisen sekä ihmissuhteita osaamattoman johtajan kuiskaajina, niin ei tarvitse pohtia pitkään. Sitäkin sopisi kysyä, että kuka tuota persukansan puoluetta oikeasti johtaa. Ei ollutkaan olemassa soiniexittiä kansainvälisdiplomaattiseen tai -taloudelliseen sfääriin eikä liioin toimintakyvyttömyyttä poismenon edeltä, väärin laskettiin. Oma veikkaukseni laskuvirheen syystä on Putkosen liian voimakas flashback kaksoismiehitysajalta, se taas oli yhtä tyhmää kuin panna kasa ent. Harppi-Saksan kansanpoliiseja joukkona keskelle kesyä tai kukkaistyttöjen mielenosoitusta. Siin’ on syytä olla joukkosidontapaikka liki kun alkaa kaisaa ja keijoo kaatuu, sano. Ei sirrat piisaa ja sairaalasta loppuu punkat!

  Olisiko syytä peräti arvailla, että Soini olisi joutunut yllätysvaihtoon viimeistään nyt, oli oma ilmoitus lähdöstä eli ei? Kysymys on yhä aiheellinen, kun pohditaan Sakarin bloggauksen osoittamalla tavalla jatkoa. Jos tämä oli padottu eli pimitetty kansannousu, jossa mukana koko vuoden ellei enemmänkin mukana ollut persueliitti oli todellisuudessa vaihtamassa Soinin tavalla tai toisella, se määrää tuleeko palamisreaktioksi ruoste vai räjähdys. Ruoste on vihollisuuksien hiljentämisen muoto, jossa reagoidaan tapahtuneeseen minimaalisesti. Räjähdys taas tarkoittaa lukkojenvaihtoja, turvaamistoimia ja niin edelleen. Kävisiköhän peräti niin nolosti, että kun Putkonenkin joka on päällepäsmäri-öykkäri vaan lähestulkoon vailla mieskohtaista taistelutaitoa ja -kykyä, pääsee sen tuoksinassa vielä lentämään ulos tai verestämään mahdollisia käsiraudoissa olemisen muistojaan vuosikymmenten takaa?

  Puskafarssi menestynee, koska kohta on päättävien elinten kesätauot käsillä ja järjestöpuolen vaalikokoukset pidetään nekin syksyllä. No, sehän siinä tietysti on, että kaappaus olisi kätevintä tehdä ylimääräisessä kokouksessa keskikesän väenvähyydellä, koska silloin pystyy parhaiten manipuloimaan tulosta väenvähyyden kautta. Jos se suosii siis omaa puolta, siinäkin saattaa olla paikoin paljonkin vaihtelua. Sitten on tietysti hyvä pitää mielessään, että Slunga-Poutsalo ei ollut halla-aholainen valinta ja myös puoluevaltuustovaali meni sekin persauksilleen Jyväskylässä. On siis yhä kolmen sortin pelihenkilöitä: reaalipoliitikot, päättämättömät ja tietämättömät eli ne mikseikukaankoskaankerromullemitäänit. Jolla ei ole karttalaukussa vähintään kolmen suunnitelman nuotteja, se menettää aloitteen. Ja joka menettää aloitteen, häviää.

  Älköön kuitenkaan unohdettako, että Sakarin bloggauksen kertomalla tavalla kaikki tämä sataa Kokoomuksen ja Keskustan laariin, syksyn tullen kukaan ei muistakaan että kuinka toimintakyvyttömän päättämätön Sipilä I oli. Ja miten hirveän tuhoisaa politiikkaa se ajoi. Se ei ole vähän se, kun onnistuu menestyksekkäästi yhdistämään kepulaisen hallintobyrokratian ja kokoomuslaisen yksityistämisbisneksen. Deregulaatio on ollut maailmallisesti merkittävä painopiste, kun on tehty hyvinvointivaltioiden jälkeisen ajan politiikkaa eli ihmisten enemmistön kurjistuksia ja vähemmistön kuppaus-tienaamisia. Sitä tämä muka Sote oikeasti on. Ja kyllä ne kaksi muutakin eli vastikkeellinen sosiaaliturva ja työmarkkinoiden ruma uusjako nekin vielä tulevat, älkää yhtään epäilkökään. Kesän puskafarssin aikana niistä ei vain puhuta.

  • happyend?

   Katsomossa ei suinkaan naurettu köyhille, vaan Kankaanniemen uskomattomalle muodonmuutokselle. Kuin sormia napsauttamalla pieneläjän kurmuuttajasta pienituloisen ystäväksi. Mutta ehkä se oli Toimin kosto. Farssin roolijaossahan hänet tuupattiin tylysti statistinosaan.

 14. matti luomansuu

  Poliittista teatteria tosiaan. Suurempaa ja tuhoisampaa teatteria on pelattu taustalla jo vuodesta 1995 lähtien,(eu:hun liittäminen) kun Suomesta tehtiin Oy Ab. Viimeinenkin päätäntävalta on viety 2016. Täällä kailotetaan 100 vuotiaasta; itsenäisestä Suomesta, voi herttinen sentään. Mielenkiintoista tulee olemaan kuinka saadaan kansa uskomaan, että metsien, järvien ja pisteenä iin päälle, pohjavesien ulkoistaminen on meidän kaikkien hyväksi. Odotan seuraavaa ja todella suurempaa kansainvaellusta Afrikan puoleisista maista sekä lähi-idästa, miljoonine tulijoineen, mikä itse asiassa taitaa olllakin hyväksi tälle rytöpesälle (Suomi sekä eurooppa). Politiikka/politiikot ovat verrattavissa yhteiskunnan luomaan versioon tietokoneviruksesta.

  • AMK

   100-vuotiasta suomea hyvinki, harva elää yli satavuotiaaksi tai ainakin rapistuu vanhetessaan kysymys onkin kuka sen rapistuttaa…poliitikot politiikallaan ja oman edun tavoittelullaan (sote,maankuntahallinto,työttömät töihin ilman palkkaa=työntekijät eivät saa enää palkkaa vaan minimi toimeentulon,pieneläkkeen saajat ajetaan toimeentuloluukulle tai hautaan)
   Juhlitaan 100-vuotiasta suomea jeejee,rikkailla menee hyvin.Ihmettelen pressan juttuja hän rakastaa suomea mutta silti antaa kaiken tapahtua,niin tiedän hänellä ei ole sananvaltaa hallituksessa vain ulkomaanasioissa,mutta siltikin hän pönkittää hallitusta???Vai pönkittääkö???Oikeastaan en ymmärrä politiikkaa mutta mielestäni minulla on ns.maalaisjärkeä vai onko sitäkään???

 15. sampo.makkonen@gmail.com

  Heh heh, siinä on puuhaa Soinilla ja kumppaneilla jalkautua turuille ja toreillekeräämään 5000 kannattajakorttia.

  Mutta oli mulla asiaakin. Vuoden takainen haastattelu:

  http://areena.yle.fi/1-3447122

  Niille, joilla ei ole aikaa asiaan perehtyä, sanottakoon, että EU:n sosiaalipolitiikan harmonisointi tekee köyhistä orjempia, keskiluokasta köyhiä ja rikkaista entistä äveriäimpiä. Asiasta et suomen aviiseista mitään löydä, päätökset kyllä tulet huomaamaan.

  Onko plokistilla käsitystä, mikä meitä odottaa (siis muakin, jos jään työttömäksi)?

  • AMK

   Tätähän sipilätsin hallitus on ajanut jo kauan.Työttömistä tulee orjia,keskiluokka maksaa veroja, rikkaat keräävät voitot ja piilottavat ne verottajalta ”vakuutuskuoriin”

  • töytön

   Veikkaan keltainen takki+ housut ja kuntouttavaa työtoimintaa. Kohta virallisesti ihan yrityksen hommissa.

 16. Kirsti Kuusisto

  Persut on kesäteatterin näyttelijöitä, joiden suorituksille nauretaan ja aplodeerataan. Ohjaaja taustalla jää huomiotta.

Kommentoi »

Comments are closed