Yhteinen arvopohja

Viime viikolla hallituksessa löydettiin yhteinen arvopohja, mutta sen sisältö jäi ihmetteleviltä kansalaisilta piiloon. Hallitukseen kelpuutettiin perussuomalaisista loikanneet ministerit, vaikka esimerkiksi Sampo Terho sanoi ennen puolueensa puheenjohtajavaaleja, että hänen ja Jussi Halla-ahon maahanmuuttolinjauksissa ei ole mitään eroa. Uuden vaihtoehdon puheenjohtaja Simon Elo on ollut suorastaan Jussi Halla-ahon oppipoika.

Niin sanotusta maahanmuuttokriittisyydestä ei siis löydy yhteistä arvopohjaa kuin siinä tapauksessa, että myös kokoomus ja keskusta ovat nuivia. Tästä on kyllä näyttöä. Hallituksen linjaukset ovat saaneet Migrin hylkäämään entistä enemmän turvapaikkahakemuksia, ja maahan on luotu ilmiantoverkosto laittomasti maassa oleskelevien palauttamiseksi. Laittomasti oleskelevista puhuminen paperittomien sijaan tapahtui hallituksen antamalla viranomaisohjeella, ja ihan odotetusti äärioikeisto rupesi heti puhumaan laittomista ihmisistä.

Sieltähän sitä arvopohjaa rupeaa löytymään. Tämä on kuitenkin vain sivujuonne, jonka tarkoituksena on pitää hallitus koossa millä hinnalla tahansa. Pelissä ovat kokoomukselle ensiarvoinen sote-uudistus valinnanvapauksineen ja keskustan pitkäaikainen haave maakuntauudistus. Molemmat elävät nyt kriittisiä hetkiä, kun perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat ovat tyrmänneet valinnanvapausmallin perustuslain kannalta arveluttavana.

Jos valinnanvapaus kaatuu, niin samaan viemäriin menee myös maakuntauudistus. Tämä johtuu siitä, että kokoomukselle ei ole olemassa sotea ilman valinnanvapautta, eikä kokoomus ole koskaan varsinaisesti kannattanut maakuntamallia. Kokoomus myöntyi siihen molemminpuolisen lehmänkaupan seurauksena. Kokoomus saa terveydenhuollon yksityistämisen verorahoin ja keskusta maakunnat.

Takana on siis kokoomuksen arvostamat raha ja yksityistäminen sekä keskustan vallan sinetöinti maakunnissa. Toki ainakin keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä ymmärtää myös rahan päälle. Hän on julkisuudessa profiloitunut nerokkaana liikemiehenä, joka on ihan itse tehnyt omaisuutensa tyhjästä. Tosiasiassa hän on erikoistunut siirtämään valtion rahoja itselleen.

Nyt yhteinen arvopohja alkaa hahmottua. Ainoat arvot ovat raha ja valta. Ihmisillä ja ihmisarvolla ei ole väliä, vaan köyhät saavat köyhtyä ja rasismi saa rehottaa.

Juhannuksen jälkeen perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa, ja siinä ratkeaa hallituksen kohtalo. Jos valinnavapaus ja sote todetaan olevan vastoin perustuslakia, niin hallitus lyö hanskat tiskiin. Sillä ei ole enää mitään motivaatiota jatkaa tuhertamistaan, jos sen ainoat arvot romahtavat.

Kansa alkaa oikeasti kaipailla hallitukseen sitä viisasta miestä, jonka nimeä on kovasti hoettu. Hänet pitäisi nyt löytää kiireellä.

arvo pohja

Kuva: Karjalaisen tekstiviestipalsta 18.6.2017

Kommentit (11)
  1. Kiero saa olla, muttei köyhä. YLE:kin on uskaltanut avata taas sanaisen arkkunsa Sipilästä. Uskomatonta julkisten varojen käyttöä oman edun tavoittelussa. Sanat eivät riitä kertomaan, miltä tämä hallituksen käytös ja moraali tuntuvat.

  2. Michael Perukangas
    18.6.2017, 12:03

    Täältä se Arvo Pohja löytyy: https://www.facebook.com/arvopohja/

Kommentointi suljettu.