Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhteinen arvopohja

Viime viikolla hallituksessa löydettiin yhteinen arvopohja, mutta sen sisältö jäi ihmetteleviltä kansalaisilta piiloon. Hallitukseen kelpuutettiin perussuomalaisista loikanneet ministerit, vaikka esimerkiksi Sampo Terho sanoi ennen puolueensa puheenjohtajavaaleja, että hänen ja Jussi Halla-ahon maahanmuuttolinjauksissa ei ole mitään eroa. Uuden vaihtoehdon puheenjohtaja Simon Elo on ollut suorastaan Jussi Halla-ahon oppipoika.

Niin sanotusta maahanmuuttokriittisyydestä ei siis löydy yhteistä arvopohjaa kuin siinä tapauksessa, että myös kokoomus ja keskusta ovat nuivia. Tästä on kyllä näyttöä. Hallituksen linjaukset ovat saaneet Migrin hylkäämään entistä enemmän turvapaikkahakemuksia, ja maahan on luotu ilmiantoverkosto laittomasti maassa oleskelevien palauttamiseksi. Laittomasti oleskelevista puhuminen paperittomien sijaan tapahtui hallituksen antamalla viranomaisohjeella, ja ihan odotetusti äärioikeisto rupesi heti puhumaan laittomista ihmisistä.

Sieltähän sitä arvopohjaa rupeaa löytymään. Tämä on kuitenkin vain sivujuonne, jonka tarkoituksena on pitää hallitus koossa millä hinnalla tahansa. Pelissä ovat kokoomukselle ensiarvoinen sote-uudistus valinnanvapauksineen ja keskustan pitkäaikainen haave maakuntauudistus. Molemmat elävät nyt kriittisiä hetkiä, kun perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat ovat tyrmänneet valinnanvapausmallin perustuslain kannalta arveluttavana.

Jos valinnanvapaus kaatuu, niin samaan viemäriin menee myös maakuntauudistus. Tämä johtuu siitä, että kokoomukselle ei ole olemassa sotea ilman valinnanvapautta, eikä kokoomus ole koskaan varsinaisesti kannattanut maakuntamallia. Kokoomus myöntyi siihen molemminpuolisen lehmänkaupan seurauksena. Kokoomus saa terveydenhuollon yksityistämisen verorahoin ja keskusta maakunnat.

Takana on siis kokoomuksen arvostamat raha ja yksityistäminen sekä keskustan vallan sinetöinti maakunnissa. Toki ainakin keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä ymmärtää myös rahan päälle. Hän on julkisuudessa profiloitunut nerokkaana liikemiehenä, joka on ihan itse tehnyt omaisuutensa tyhjästä. Tosiasiassa hän on erikoistunut siirtämään valtion rahoja itselleen.

Nyt yhteinen arvopohja alkaa hahmottua. Ainoat arvot ovat raha ja valta. Ihmisillä ja ihmisarvolla ei ole väliä, vaan köyhät saavat köyhtyä ja rasismi saa rehottaa.

Juhannuksen jälkeen perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa, ja siinä ratkeaa hallituksen kohtalo. Jos valinnavapaus ja sote todetaan olevan vastoin perustuslakia, niin hallitus lyö hanskat tiskiin. Sillä ei ole enää mitään motivaatiota jatkaa tuhertamistaan, jos sen ainoat arvot romahtavat.

Kansa alkaa oikeasti kaipailla hallitukseen sitä viisasta miestä, jonka nimeä on kovasti hoettu. Hänet pitäisi nyt löytää kiireellä.

arvo pohja

Kuva: Karjalaisen tekstiviestipalsta 18.6.2017

Kommentit (11)

 1. Paula

  Kiero saa olla, muttei köyhä. YLE:kin on uskaltanut avata taas sanaisen arkkunsa Sipilästä. Uskomatonta julkisten varojen käyttöä oman edun tavoittelussa. Sanat eivät riitä kertomaan, miltä tämä hallituksen käytös ja moraali tuntuvat.

 2. Michael Perukangas

  Täältä se Arvo Pohja löytyy: https://www.facebook.com/arvopohja/

 3. Eine Paananen

  Sallittakoon näin sunnuntaina yksi neuvo.Kaikkien pitää naida kok ettei suomeen syntyis yhtään köyhää.

 4. Seppo Laitinen

  Mitenhän sinä Saku Timonen saat asiat tuotua esille niin selkeästi ja ymmärrettävisiksi. Niitä on ilo lukea. KIITOS SIITÄ.

 5. Rintsu

  Tossa arvopohjahommassa on semmoinen juttu, että niin kauan kuin perussuomalaiset oli paimenensa Soinin komennossa, niin sen ei ollut väliä minkälaisia lampaita paimenella laumassaan on. Paimenen kanssa asiat sovitaan, eikä lauman.
  Halla-Aho omine laumoineen taas ei ole koskaan puhunut mistään muusta kuin maahanmuutosta. Hallituksessa Halla-Aholla olisi ollut tasan yksi asia, että oma laumansa pysyy tyytyväisenä; vaatia huomattavia kiristyksiä maahanmuuttoasioihin. Ja nehän ovat hallitusohjelman mukaisia.

  Kauanko olisi mennyt, että olisivat vaatineet, että jos soten ”valinnanvapaus” on hyvä juttu, niin mamuja se ei saa koskea. Koska heille kuuluu vain vapaus valita reitti maasta ulos.

  Tämä ei ole spekulointia. Pitääkseen laumansa tyytyväisenä Halla-Aholla ei olisi ollut mitään muuta mahdollisuutta kun ilmoittaa, että ”nyt laitetaan mamuasiat kerralla kuntoon”.

  Nämä jotka nyt loikkasivat kelpaavat tähän hallitukseen koska loikkaamisellaan ilmoittivat, että nyt menossa olevat asiat runnotaan loppuun, ennen kuin aletaan keksimään uusia.

  Ikävä puoli asiassa tosiaan on se, että nyt runnottavat asiat eivät todellakaan ole mitään kauniita, tai edes kunnolla mietittyjä asioita.

 6. Korkki

  Oon silti ihmetellyt että miksi olet (varsinkin aikaisemmissa kolumneissa) niputtanut maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin samaksi asiaksi. Eihän noissa ole mitään yhteistä. Joku voi tietty yhdistää tavallaan noita sillä ettei halua yhtään eri rotuista tänne, mutta se ei enää ole kriittisyyttä vaan rasismia.

  Esimerkiksi minä en halua Suomeen enää yhtään sosiaalituilla elävää lisää, kun näissä nykyisissä on tarpeeksi elätettäviä, MUTTA mielestäni kaikki ihmiset ovat saman arvoisia. Olen reissannut jonkin verran eikä minua ole koskaan haitanneet eri rotuja edustavat ihmiset.

  Mutta tämä on tätä, tällä mennään seuraaviin vaaleihin asti ja muutosta silloin tulee lähinnä siinä kuka tulee Keskustan ja Kokoomuksen seuraksi hallitukseen. Vihreät varmasti haluavat sinne jostain syystä, mutta aika utopiaa taitaa olla sellainen hallitus. Nuo kaksi kuitenkin ovat kaksi suurinta puoluetta vielä silloinkin (en kyllä ymmärrä miksi).

  • Rintsu

   Tossa on semmoinen pikku juttu, että k u n joku on täällä niin mitä sääntöjä hän tai yhteiskunta noudattaa?
   Pitäiskö laatia mamurikoslaki?

   J o s eivät vielä ole täällä niin pitäiskö rannikkotykistöä tehostaa?
   Niinku että eivät varmasti tule tänne?
   Kovat piippuun vaan niin suomen aluevesirajoilla ei seilaa edes soutuvene?

  • Matti Meikäläinen

   Sitten kannattaisi puhua vain asiaa, eikä irvistellä lukutaidottomista ”kamelikuskeista” jotka eivät tule KOSKAAN työllistymään. Jo pelkästään tuo ”en halua Suomeen enää yhtään sosiaalituilla elävää” kun on eräänlaista erottelematonta ennalta tuomitsemista ja ennakkoluuloisuutta l. eräänlaista rasismia.

   Sorry vaan, se on se pieni 90% rasistinen vähemmistö, joka on pilannut teidän ”maahanmuuttokriittisten”(* maineen.

   (*PS: äläkä rupea vääntämään rasismi sanan väärinkäytöstä yms. sanakirjahommista, se kun on jo ajat sitten liudentunut suomenkielessä tarkoittaamaan kaikenlaista sortoa sellaisten ominaisuuksien pohjalta, joihin ”syytetty” ei itse juurikaan pysty vaikuttamaan (ikä, uskonto/kulttuuri, kieli, ihonväri, vammaisuus jne.) .

  • stunned

   ’Maahanmuuttokriitikko’ on liudentunut peitenimi roturealistille. Pääasia on, että semanttisten hiustenhalkomisien takana on avointa syrjintää, ja se on ollut persujen primus motor ainakin Halmeen valinnasta lähtien. Fasistit eivät siedä poikkeavia mielipiteitä, ja sellaisen esittäjä saa lokaa niskaansa erottelematta, on sitten takkinsa kääntänyt roturealisti tai suvakki.

   http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/tag/roturealismi/

   Rasisti on lievä nimitys. Minusta halla-aholaiset ja suuri osa loikkareistakin ovat puhtaita uusnatseja, joiden tarkoituksena on tehdä umpikonservatiivista politiikkaa kaikkia vähemmistöjä ja köyhiä vastaan.

 7. Raimo Korhonen

  Siinähän se keskeiset arvot tulivat selkeästi sanottua: raha ja valta. Ja rahan suhteen kysessä ovat terveydenhuollon miljardit, jotka halutaan lahjoittaa bisnekselle.

  Vallan suhteen tilanne ei ole ihan niin yksinkertainen, sillä niissä maakunnissa, missä suurin osa suomalaisista asuu, Kepulla ei ole juurikaan valtaa – eikä tule.

  Ja kysymyshän on vain hallinnon uudistamisesta, varsinaisesta substanssista eli siitä mitä tehdään ei ole lainkaan kysymys.

  • Rintsu

   Sen vuoksi just ne maakunnat…
   Kepu on jo menettänyt isot kaupungit.
   Mut maakunta…
   Ei o väliä miten kuntavaaleissa jatkossa käy kunhan maakunta jatkossa pysyy tukevasti kepun hallussa. Jos yhden tai kaks kuntaa menettääkin niin mitäs väliä sillä muka olisi? Kunhan maakunta pysyy otteessa.

Kommentoi »

Comments are closed