Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valhe on valtaa

-Valhe on suurta valtaa. Kun saa ihmisten enemmistön mukaan omaan valheeseensa, niin saa myös lujan otteen heidän munistaan. 

Näin sanoi elokuvan Sin City häikäilemätön senaattori Roark. Meillä 20 toistaiseksi mihinkään puolueeseen sitoutumatonta kansanedustajaa saivat hallitukseen ilman hallitusneuvotteluja viisi ministeriä. Kun nämä kansanedustajat muodostavat puolueen, niin sen puolueen kannatusta ei ole vielä koskaan mitattu missään vaaleissa. Tulevan puolueen jäsenissä on monta sellaista, joiden arvopohja on täsmälleen sama kuin hallituksesta ulos potkaistun puolueen uuden puheenjohtajan, joka ei kelvannut hallitukseen. Sen sijaan hallitusohjelmaan kelpasi ja kelpaa edelleen tämän kelpaamattoman puheenjohtajan kirjoittama maahanmuutto-ohjelma.

Meillä perustuslakivaliokunnan kokoonpanoa muutetaan vauhdilla, jotta hallitukselle elintärkeä hanke saisi valiokunnasta vihreää valoa. Todennäköisesti jo tänään valiokunnan varsinainen jäsen ilmoittaa olevansa estynyt, jolloin hänen tilalleen kutsutaan tämä uusi varajäsen. Valiokunta käsittelee tänään sotea ja siihen liittyvää valinnanvapautta.

Perustuslakivaliokunta ei tähän asti ole ollut politikoinnin paikka, vaan säädettävien lakien perustuslainmukaisuutta valvova elin. Nyt siellä ruvetaan tekemään hallituspolitiikkaa.

Näytellyssä hallituskriisissä hallitus pidettiin entisessä kokoonpanossa, jotta sote ja siihen liittyvä valinnanvapaus voitaisiin ajaa läpi. Samaa tarkoitusta varten valiokunnassa tehtiin henkilövaihdos. Soten yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat kaikkien aikojen suurin kappaus, jonka perustuslaillinen oikeutus on vähintäänkin kyseenalainen. Soteuudistuksessa julkisen sektorin tuottamat palvelut yksityistetään ja annetaan isojen terveystalojen monopoliksi. Paljon hoettu valinnanvapaus rajoittuu vain suurimpiin kaupunkeihin. Muualla käytetään alueen monopolin saaneen palveluja, ja veronmaksajille tulevan laskun päättää kauniista puheista huolimatta palvelun tuottaja.

Kaikki tämä tapahtuu silloin, kun maassa ei ole vakinaista oikeuskansleria, jonka tehtävänä on valvoa hallituksen toimien lainmukaisuutta. Oikeustieteen professorin mukaan perustuslaki ei tunne määräaikaista oikeuskansleria, mutta se ei hallituksen menoa haittaa. Hallitus rymistelee perustuslain raja-aitaa heilutellen ja aikoo ylittää sen rajan mitään keinoja kaihtamatta.

Ministeriaitiosta sanotaan, että voi hyvänen aika ja ei olisi tullut mieleenkään. Sieltä sanotaan, että kyllä nyt on taas salaliittoteoriota ilmassa. En tiedä kuka on tämän hallituksen senaattori Roark, mutta sen tiedän, että hallituksessa ei ole yhtään sellaista ministeriä, jonka suusta haluan kuulla sanan demokratia.

Sin-City-A-Dame-to-Kill-for-Movie-Review-Image-9

Kuva: Sin City: A Dame to Kill For

Kommentit (16)

 1. Pirjo Kerminen

  Jos ministerit nyt kaikilta osin valehtelevat, mikä oli se todellinen syy, jonka takia Kokoomus ja Keskustapuolue halusivat pienentää vankkaa enemmistöään eduskunnassa 17 edustajalla? 106 on enemmän kuin 101, mutta ei kumpikaan mitään aiempaan tilanteeseen verrattuna.

  • Make

   Melko selkeä juttu, miks nää yhdet natsit piti sieltä poistaa. Ne ei uudessa voiman tunnossaan olisi pysyneet enää soikkulin hanskassa, vaan nämä kikkareille tärkeä ”valinnanvapaus” ja vatuloijalle ehdoton maakuntien valta olivat vaarassa. Älköön kukaan yrittäkö koskaan selittää muuta!

  • Antti

   Veikkaisin, että todellinen syy on se, että Halla-Persut olisivat alkaneet lypsää samanlaista koplausta kuin on tehty soten ’valinnanvapauden’ eli yksityistämisen / KOK ja 18 maakuntahallinnon eli ’kepun julkisen rahan kuppaus -himmelin’ välillä. Molemmissahan kuitenkin perusidea (hienosti sanottuna poliittinen ansaintalogiikka) lienee se, että julkista rahaa siirretään yksityisiin taskuihin – tästähän hallituksen lentojätkä Sipilällä on näyttöjä. Halla-Persuille yhtä tärkeää aihetta voi kukin arvuutella. Itse luulisin sen olevan jotain akselilta Matujen keskitysleiri – EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan torppaus.

   • Parviainen Juha-Pekka

    Onko Sipilä kaikkien ”valtionrahaa omaan taskuun” äiti? Nythän on tulossa se investointirahastokin, jotta saadaan mistä jakaa! No kaipa tää kansa on niin hullu, että sen pitää saada mitä on tilannutkin!
    ”Se on köyhän oma vika kun on köyhä, ja jokainen pitäköön huolta omista asioistaan!”
    Mitäpä tuo nykysuomalainen arvomaailma tarkoittaisi vaikkapa valtiopolitiikan tasolla? Hävinneelle luu kurkkuun, se on kansakunnan oma vika, jos on heikko! Pitäkööt huolta omista asioistaan! Köyhänkään kun ei kannata rikkaiden tiluksia puolustaa omalla hengellään.
    Vaan ompa meillä Nato! Sieltä turva ostakaamme, kurjistuvan kansan verirahoilla!

 2. AikaMies

  Saku, hienoa, ylitit taas itsesi.
  Kansanviisaus sanoo: niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.
  Meinaan jotta pitäiskö metsäläisten (kansa, vaalikarja) vastatat huutoihin vaikka vain ”ulkoparlamentaarisin” keinoin.
  Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata – kun homma kerran on hulluksi mennyt… niin kysellään (niiltä, joilla mielestään) onvaltakunnan viisaus.

  Herra päämisteri, oletteko harkinnut perustuslain noudattamista? Kyllä vai ei.

 3. Ekku

  Tuntuu käsittämättömältä, että hallitusta ei hajoteta. Vielä käsittämättömämmältä tuntuu, ettei koko maa ole jo yleisöakossa. Liekö tuo pohjimmaista välinpitämättömyyttä, joka kumpuaa siitä, että omiin vaikutusmahdollisuuksiin ei uskota. Sipilä syyttää silmiäräpäyttämättä mediaa satujen kerronnasta. On ilmeisesti ottanut oppia siinä mielessä Atlantin takaa. Törkeyksillä ei ole rajaa, kun ahne hajottaa viimeisetkin rippeet hyvinvointivaltiostamme.

  Mikäs tässä sopassa on EOA:n osa? Onko hallituksella täysi mekastusvalta ilman oikeuskansleria vai onko jokin toivo vielä jäljellä?

  • Saku Timonen

   Eduskunnan oikeiusasiamies ei valvo valtioneuvoston toimintaa, se on oikeuskanslerin yksinoikeus.

 4. Pertti Sainio

  Jos oikein ymmärsin, niin Leena Meri on se vakkarijäsen, joka ilmoittaa olevansa estynyt. Miksi hän sen tekisi?

  • Maija Lautsia

   Nyt ei kysymyksessä ole oppositiopuolue Perussuomalaisten Leena Meri, vaan hallituspuolue Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen, joka on toiminut perustuslakivaliokunnan varajäsenenä. Eilen Kokoomus vaihtoi hänen tilalleen varajäseneksi Ben Zyskowiczin, politikoimaan vastoin perustuslakivaliokunnan henkeä ja varmistamaan, että Kokoomuksen valinnanvapausilluusiot menisivät siellä läpi. Perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja Zyskowicz on jaksanut kritisoida perustuslakivaliokunnan toimintaa ja nimittänyt sen kuulemia asiantuntijoita perustuslakifundamentalisteiksi. Armotonta menoa..

   • Maija Lautsia

    Joku Kokoomuksen kolmesta perustuslakivaliokunnan jäsenestä ilmoittaa olevansa estynyt, ja tilalle kokoukseen saapastelee varajäsen Ben Zyskowicz. Juuri tällä viikolla perustuslakivaliokunta viimeistelee kantaansa sote-uudistuksen kiistanalaisiin kohtiin, mm. siihen valinnanvapauteen. Päätöksestä kerrotaan ensi viikolla.

 5. Jari-Pekka Vuorela

  Nykyhallitus on pakottanut minutkin muuttamaan mieltäni kahdessa asiassa. Rupesin jo kannattamaan lakisääteistä minimipalkkaa, ja nyt kai pitää ruveta kannattamaan erillistä perustuslakituomioistuinta.

 6. Juha Karvonen

  Tajuaakohan nämä veikeät veijarit hallituksessa ja eduskunnassa lainkaan, mitä se tarkoittaa, jos kansalaiset äityy vihdoinkin suuremmissa määrin tekemään politiikkaa?

 7. Tero Vanhanen

  Lainsäädäntöjärjestyksessämme on valuvika:

  Meillä pitäisi olla erillinen, parlamentista riippumaton perustuslakituomioistuin (eikä valiokunta) vahtimassa tehtyjen lakialoitteiden perustuslainmukaisuutta.

 8. timo harju

  Uskovaisen Sipilän hallintomenetelmät eivät ole kaukana vallankaappauksesta. Pyrkimyksenä on mullistaa yhteiskunta vaikka väkisin kun ei mitään perusteltua mandaattiakaan enää ole. Kun entisestä oikeuskanslerista päästiin eroon, niin seuraava saa postin vasta sen jälkeen kun Sipilän porukka on saanut jyrättyä aikomuksensa läpi perustuslakivaliokunnan jäseniä vaihtamalla. Historiallisen sikamaista hallintoa!

  • Jyrki

   Mutta ilmeisesti täysin laillista ja oikeudenmukaista. Kukaan ei tule tekemään siis mitään. Ei ainakaan ne, jotka voisi asialle jotain tehdä. Kansan rivitkin on revitty jo hyvin hajalle erilaisin kyykytys ja eriarvoistus keinoin. Että kansa ei ainakaan tee asialle mitään tai varmaan tekisi. Mutta ei kykene, koska heillä on kiire sylkeä ja repiä toisiensa silmiä päästä.

   Koska meillähän on paha työttömyysongelma muun muuassa, jossa työttömät kuulemma juo vaan kaljaa sohvalla kaiket päivät. Sitten meillä on nämä matut ja mamut. Sitten meillä on nämä tehottomat sairaiden hoitojärjestelmät ja ilmeisesti liikaa sairaita ja vanhuksiakin. Kyllä siinä on monta herkullista asiaa millä repiä kansaa riekaleiksi ja toistensa kimppuun nyt ja tulevaisuudessa. Hallitus ja kumppanit näyttää ottavan tästä ilon irti pelatessan etuja hyväveli ja siskokerhoilleen.

   Tässä muuten yksi hyvä maistiainen hyväveli ja sisko kerhoista: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706192200219143_pi.shtml

   Olisihan se hienoa jos työttömätkin voisi tuosta vaan junailla hyviä hommia hyvällä palkalla toisilleen ja ehkä jopa ilman vastuuta lopulta yhtään mistään. Ja kyllä monet työttömätkin on ansioituneet päätymällä ulosottokierteeseen. Niin että siitäkään tuskin tulisi este tuollaiselle työllistymiselle…

   • AMK

    Ei meillähän on huutava työvoimapula ilmaisista työntekijöistä ja sitähän nyky hallitus haluaa kohentaa uudella työelämäkokeilulla jota tehtäisiin myös yrityksissä.Ihan oikeesti hallitus ei edes halua että työttömät työllistyisivät oikeesiin palkkatöihin he haluavat vain kavereilleen ilmaisia työtekijöitä jopa puoleksivuodeksi.He kun eivät jostain syystä ymmärrä (tai ymmärtävät mutta haluavat kyykyttää työttömiä ja tehdä heistä orjia)sitä että palkkatyöpaikkoja ei synny jos on tarjolla ilmaisia työntekijöitä,no tiedetäänhän päättäjien aivot samaakaaliperiä kuin oma napa.Mitäs jos heidän palkkioittensa maksajat (veronmaksajat) vaatisivat edustajikseen halpatyövoimaa???tai heidän palkkioiden muuttamista toimeentulotueksi myös euro määrältään???tekisivät harjoittelua…ai niin sitähän ne tekeekin…..mutta turhan suurella liksalla.

Kommentoi »

Comments are closed