Valhe on valtaa

-Valhe on suurta valtaa. Kun saa ihmisten enemmistön mukaan omaan valheeseensa, niin saa myös lujan otteen heidän munistaan. 

Näin sanoi elokuvan Sin City häikäilemätön senaattori Roark. Meillä 20 toistaiseksi mihinkään puolueeseen sitoutumatonta kansanedustajaa saivat hallitukseen ilman hallitusneuvotteluja viisi ministeriä. Kun nämä kansanedustajat muodostavat puolueen, niin sen puolueen kannatusta ei ole vielä koskaan mitattu missään vaaleissa. Tulevan puolueen jäsenissä on monta sellaista, joiden arvopohja on täsmälleen sama kuin hallituksesta ulos potkaistun puolueen uuden puheenjohtajan, joka ei kelvannut hallitukseen. Sen sijaan hallitusohjelmaan kelpasi ja kelpaa edelleen tämän kelpaamattoman puheenjohtajan kirjoittama maahanmuutto-ohjelma.

Meillä perustuslakivaliokunnan kokoonpanoa muutetaan vauhdilla, jotta hallitukselle elintärkeä hanke saisi valiokunnasta vihreää valoa. Todennäköisesti jo tänään valiokunnan varsinainen jäsen ilmoittaa olevansa estynyt, jolloin hänen tilalleen kutsutaan tämä uusi varajäsen. Valiokunta käsittelee tänään sotea ja siihen liittyvää valinnanvapautta.

Perustuslakivaliokunta ei tähän asti ole ollut politikoinnin paikka, vaan säädettävien lakien perustuslainmukaisuutta valvova elin. Nyt siellä ruvetaan tekemään hallituspolitiikkaa.

Näytellyssä hallituskriisissä hallitus pidettiin entisessä kokoonpanossa, jotta sote ja siihen liittyvä valinnanvapaus voitaisiin ajaa läpi. Samaa tarkoitusta varten valiokunnassa tehtiin henkilövaihdos. Soten yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat kaikkien aikojen suurin kappaus, jonka perustuslaillinen oikeutus on vähintäänkin kyseenalainen. Soteuudistuksessa julkisen sektorin tuottamat palvelut yksityistetään ja annetaan isojen terveystalojen monopoliksi. Paljon hoettu valinnanvapaus rajoittuu vain suurimpiin kaupunkeihin. Muualla käytetään alueen monopolin saaneen palveluja, ja veronmaksajille tulevan laskun päättää kauniista puheista huolimatta palvelun tuottaja.

Kaikki tämä tapahtuu silloin, kun maassa ei ole vakinaista oikeuskansleria, jonka tehtävänä on valvoa hallituksen toimien lainmukaisuutta. Oikeustieteen professorin mukaan perustuslaki ei tunne määräaikaista oikeuskansleria, mutta se ei hallituksen menoa haittaa. Hallitus rymistelee perustuslain raja-aitaa heilutellen ja aikoo ylittää sen rajan mitään keinoja kaihtamatta.

Ministeriaitiosta sanotaan, että voi hyvänen aika ja ei olisi tullut mieleenkään. Sieltä sanotaan, että kyllä nyt on taas salaliittoteoriota ilmassa. En tiedä kuka on tämän hallituksen senaattori Roark, mutta sen tiedän, että hallituksessa ei ole yhtään sellaista ministeriä, jonka suusta haluan kuulla sanan demokratia.

Sin-City-A-Dame-to-Kill-for-Movie-Review-Image-9

Kuva: Sin City: A Dame to Kill For

Kommentit (16)
 1. Pirjo Kerminen
  20.6.2017, 10:40

  Jos ministerit nyt kaikilta osin valehtelevat, mikä oli se todellinen syy, jonka takia Kokoomus ja Keskustapuolue halusivat pienentää vankkaa enemmistöään eduskunnassa 17 edustajalla? 106 on enemmän kuin 101, mutta ei kumpikaan mitään aiempaan tilanteeseen verrattuna.

  1. Melko selkeä juttu, miks nää yhdet natsit piti sieltä poistaa. Ne ei uudessa voiman tunnossaan olisi pysyneet enää soikkulin hanskassa, vaan nämä kikkareille tärkeä “valinnanvapaus” ja vatuloijalle ehdoton maakuntien valta olivat vaarassa. Älköön kukaan yrittäkö koskaan selittää muuta!

  2. Veikkaisin, että todellinen syy on se, että Halla-Persut olisivat alkaneet lypsää samanlaista koplausta kuin on tehty soten ‘valinnanvapauden’ eli yksityistämisen / KOK ja 18 maakuntahallinnon eli ‘kepun julkisen rahan kuppaus -himmelin’ välillä. Molemmissahan kuitenkin perusidea (hienosti sanottuna poliittinen ansaintalogiikka) lienee se, että julkista rahaa siirretään yksityisiin taskuihin – tästähän hallituksen lentojätkä Sipilällä on näyttöjä. Halla-Persuille yhtä tärkeää aihetta voi kukin arvuutella. Itse luulisin sen olevan jotain akselilta Matujen keskitysleiri – EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan torppaus.

   1. Parviainen Juha-Pekka
    21.6.2017, 15:16

    Onko Sipilä kaikkien “valtionrahaa omaan taskuun” äiti? Nythän on tulossa se investointirahastokin, jotta saadaan mistä jakaa! No kaipa tää kansa on niin hullu, että sen pitää saada mitä on tilannutkin!
    “Se on köyhän oma vika kun on köyhä, ja jokainen pitäköön huolta omista asioistaan!”
    Mitäpä tuo nykysuomalainen arvomaailma tarkoittaisi vaikkapa valtiopolitiikan tasolla? Hävinneelle luu kurkkuun, se on kansakunnan oma vika, jos on heikko! Pitäkööt huolta omista asioistaan! Köyhänkään kun ei kannata rikkaiden tiluksia puolustaa omalla hengellään.
    Vaan ompa meillä Nato! Sieltä turva ostakaamme, kurjistuvan kansan verirahoilla!

 2. Saku, hienoa, ylitit taas itsesi.
  Kansanviisaus sanoo: niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.
  Meinaan jotta pitäiskö metsäläisten (kansa, vaalikarja) vastatat huutoihin vaikka vain “ulkoparlamentaarisin” keinoin.
  Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata – kun homma kerran on hulluksi mennyt… niin kysellään (niiltä, joilla mielestään) onvaltakunnan viisaus.

  Herra päämisteri, oletteko harkinnut perustuslain noudattamista? Kyllä vai ei.

Kommentointi suljettu.